Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 404 din 4 august 1997  pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 404 din 4 august 1997 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 192 din 12 august 1997
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportiva, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data publicãrii în Monitorul Oficial al României a prezentei hotãrâri, îşi înceteazã aplicabilitatea <>Hotãrârea Guvernului nr. 280/1994 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportiva, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 6 septembrie 1996, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul tineretului şi
sportului,
Sorin Stanescu

Ministru de stat, ministrul
finanţelor,
Mircea Ciumara

ANEXA 1

NORME
privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportiva

CAP. 1
Cheltuielile ce pot fi efectuate pentru pregãtirea şi participarea la competitii sportive interne şi internaţionale

A. Acţiuni interne
ART. 1
a) Cantonamentele, semicantonamentele şi taberele de pregãtire se aproba de conducerea unitãţilor care le iniţiazã şi se organizeazã cu:
- sportivi care participa la etapele de zona şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregãtire sportiva, centre naţionale olimpice de pregãtire a juniorilor;
- sportivi care participa în superliga, diviziile A, B, diviziile şcolare şi de juniori (tineret).
b) În cantonamente, semicantonamente şi tabere, în afarã de sportivi şi antrenori, pot participa, de la caz la caz, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numãrul sportivilor, câte un conducãtor de lot, medic, asistent medical, masor, fizioterapist, cercetator, operator video, alţi specialişti şi tehnicieni; în cazul pregãtirii sportive a copiilor şi elevilor poate participa, pentru asigurarea pregãtirii şcolare a acestora, şi câte un cadru didactic la peste 25 de elevi.
c) Persoanele menţionate la alineatul precedent beneficiazã, pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor, de aceleaşi drepturi ca şi sportivii. Se excepteazã cazurile în care acţiunile sunt organizate în localitãţile de domiciliu al acestor persoane, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei sa nu locuiascã cu sportivii cantonati, situaţie în care vor beneficia numai de masa de pranz.
d) Numãrul participanţilor la cantonamente, semicantonamente şi tabere se stabileşte de cãtre unitãţile sportive organizatoare, în funcţie de ramura de sport, scopul acţiunii şi posibilitãţile financiare.
e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregãtire sportiva se pot efectua cheltuieli pentru activitãţi culturale, de presa, precum şi cheltuieli de refacere dupã efort, recuperare şi igiena personalã, la tarifele legale practicate de unitãţile prestatoare, în limita sumei de pana la 4.300 lei de persoana pe zi.
f) Persoanele care controleazã loturile de sportivi aflaţi într-una dintre formele de pregãtire de mai sus, indiferent de funcţia şi natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocaţiei acordate sportivilor sau tehnicienilor; ele beneficiazã numai de diurna de deplasare stabilitã potrivit normelor legale.
ART. 2
Numãrul maxim de sportivi şi de tehnicieni, care se pot deplasa la competitii sportive interne, este cel prevãzut în regulamentele de organizare şi desfãşurare a acestora.
ART. 3
Cheltuielile de participare la toate competitiile interne sunt suportate de cluburi şi asociaţii sportive, iar cele de organizare, de cãtre organizatorii acestora.
ART. 4
Transportul sportivilor şi al insotitorilor la acţiuni sportive se poate face cu mijloace de transport proprii ale unitãţilor sportive sau cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, avion -, folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata şi cost. În cazul deplasarii pe distanţe mai mari de 300 km, se va putea cãlãtori cu tren Intercity, cu tren clasa I ori cu vagon de dormit sau cu avion. Cãlãtoria cu vagonul de dormit sau cu avionul se poate face, de la caz la caz, cu aprobarea conducatorului unitãţii respective şi numai în situaţiile de stricta necesitate. Se pot folosi şi autoturisme personale, cu decontarea cheltuielilor conform prevederilor legale care se aplica în cazul deplasarii salariaţilor instituţiilor publice.
Pentru participarea la competitii sau antrenamente, sportivii şi insotitorii acestora se pot deplasa de la hotel sau restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport proprii, închiriate sau cu cele în comun, cheltuielile urmând a fi decontate în cadrul acţiunilor respective.
ART. 5
Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unitãţile de cazare pentru sportivi, în cãmine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri, campinguri sau în hoteluri pana la categoria 2 stele inclusiv. Spaţiile din unitãţile de cazare pentru sportivi se vor folosi, în primul rând, pentru acţiunile sportive şi, în limita locurilor disponibile, pentru acţiuni cu alt caracter.
Deţinãtorii de unitãţi de cazare din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului şi a Comitetului Olimpic Roman vor practica tarife diferenţiate în funcţie de confort. Pentru stabilirea acestora se vor lua în calcul cheltuielile functionale, precum şi salariile şi celelalte drepturi de personal ale salariaţilor care deservesc spaţiile respective.
În cazul folosirii spaţiilor de cazare pentru alte activitãţi decât cele sportive, se vor percepe tarife stabilite potrivit legii.
Pentru delegatiile sportive strãine, invitate de Ministerul Tineretului şi Sportului sau de Comitetul Olimpic Roman, pe baza de reciprocitate, tariful de cazare va fi acelaşi cu cel perceput pentru sportivii romani.
ART. 6
Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor necesare pentru antrenamente şi competitii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontandu-se cheltuielile efective.
ART. 7
Pentru organizarea de consfatuiri, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienta, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice, conferinţe de presa şi alte acţiuni similare, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile sau unitãţile sportive, precum şi direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti pot efectua unele cheltuieli pentru cazare, transport, plata drepturilor salariale ale persoanelor aparţinând altor unitãţi, dupã caz, cheltuieli de organizare (chirie sala, amplificare, rechizite, închirieri aparatura video, casete video, transport materiale şi altele).
De asemenea, se pot efectua cheltuieli de întreţinere pentru participanţi în limita diurnei legal stabilite. Celelalte categorii de activitãţi sunt prevãzute la art. 19 lit. o).

B. Acţiuni internaţionale
ART. 8
Numãrul participanţilor care compun delegatiile sportive strãine la acţiuni internaţionale organizate în ţara sau care compun delegatiile sportive romane care se deplaseaza la competitii în strãinãtate, numãrul de zile, precum şi condiţiile de participare sunt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu federaţiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor internaţionale.
ART. 9
Transportul intern al delegatiilor sportive strãine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau închiriat, tren Intercity, tren clasa I, indiferent de distanta, sau cu vagon de dormit, urmãrindu-se realizarea lui în condiţii cat mai apropiate de cele oferite prin reciprocitate de parteneri.
ART. 10
Cazarea delegatiilor sportive strãine se suporta, dupã caz, de unitãţile organizatoare: Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţii, cluburi şi asociaţii sportive, direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, în limita tarifelor legale. În mod cu totul excepţional, se pot folosi hoteluri categoria 3 stele inclusiv, pe baza de convenţii sau protocoale, numai în cazul acţiunilor şi competiţiilor internaţionale oficiale, stabilite prin regulamente internaţionale, sau pentru acţiunile care se realizeazã prin reciprocitate între parteneri.
În cazul folosirii hotelurilor aparţinând societãţilor comerciale de turism cu capital exclusiv sau majoritar de stat, în situaţii bine justificate, la propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Turismului, pentru delegatiile sportive din strãinãtate se vor practica tarife similare celor pentru sportivii romani.
ART. 11
Membrilor delegatiilor sportive strãine li se pot asigura cheltuieli pentru activitãţi culturale, refacere dupã efort, igiena personalã, transport local, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 6.600 lei de persoana pe zi.
ART. 12
Sumele în lei care se acorda drept bani de buzunar delegatiilor sportive strãine pe perioada şederii în România sunt cele stabilite pe baza de protocoale sau convenţii încheiate de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza de reciprocitate, cu organismele similare din ţãrile respective.
ART. 13
La intalnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţara, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile şi unitãţile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare şedinţa tehnica, în limita sumei de 6.600 lei de persoana.
ART. 14
Cu ocazia competiţiilor şi acţiunilor internaţionale, delegatiilor sportive strãine li se pot oferi atentii simbolice (cadouri), dupã cum urmeazã:
a) La competitiile şi acţiunile internaţionale organizate în ţara se acorda numai în condiţii de reciprocitate:


- sportivilor pana la 19.700 lei/persoana
- conducãtorilor adjuncţi,
antrenorilor, arbitrilor
care fac parte din
delegaţie pana la 26.200 lei/persoana
- conducatorului delegaţiei,
arbitrilor internationali
şi observatorilor delegaţi de
forurile internaţionale pana la 37.700 lei/persoana
b) La competitiile şi acţiunile internaţionale organizate în strãinãtate:
- intalniri bilaterale pana la 246.000 lei/acţiune
- concursuri, turnee
internaţionale, congrese,
consfatuiri, cantonamente
şi tabere internaţionale pana la 492.000 lei/acţiune
- campionate mondiale,
europene, cupe mondiale
şi europene şi competitii
asimilate acestora pana la 1.230.200 lei/acţiune
- Jocurile Olimpice, pana la 1.640.300 lei pentru
Universiade fiecare ramura de sport


Costul materialelor de propaganda sportiva (cupe, tricouri, cravate cu însemne, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori) nu se include în valoarea cadourilor.
ART. 15
Arbitrii şi observatorii strãini delegaţi la competitii internaţionale organizate în ţara beneficiazã de aceleaşi drepturi ca şi participanţii la competitii.
Indemnizaţia de arbitraj se plãteşte în lei sau în valuta, dupã caz, corespunzãtor prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
ART. 16
Reprezentantul unitãţii sportive organizatoare, care însoţeşte delegatiile strãine participante la acţiuni internaţionale desfãşurate în ţara, precum şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind transportul, cazarea şi hrana, ca şi delegatiile strãine.
Soferii care se deplaseaza cu delegaţii sau invitaţii strãini în alta localitate beneficiazã, în perioada respectiva, de cheltuieli de cazare, precum şi de cheltuieli pentru masa, în condiţiile legii.
ART. 17
Pentru delegatiile sportive care se deplaseaza în strãinãtate, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Educaţiei Naţionale, alte ministere şi instituţii centrale, federaţiile şi unitãţile sportive, precum şi direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti pot efectua cheltuieli în valuta (diurna, cazare, transport), în condiţiile legii. Cuantumul diurnei ce se acorda pentru deplasãri în strãinãtate se poate stabili de cãtre ordonatorii principali de credite bugetare sau, dupã caz, de cãtre conducerea Comitetului Olimpic Roman, fãrã a se putea depãşi nivelurile prevãzute prin actele normative în vigoare.
ART. 18
Sportivilor şi oficialilor romani cuprinşi în delegatiile participante la competitiile oficiale internaţionale - Jocuri Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale şi europene, universiade şi campionate mondiale universitare, militare, feroviare sau altele asimilate -, li se pot acorda, gratuit, echipament de antrenament, de concurs şi ţinuta de prezentare. Fondurile necesare vor fi prevãzute în bugetul unitãţilor care suporta şi celelalte cheltuieli de participare ale partii romane şi pe care sportivii le reprezintã.

C. Alocaţii de hrana*)
ART. 19
Alocaţiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta interna şi internationala, potrivit normelor legale în vigoare, se diferentiaza pe categorii de acţiuni, dupã cum urmeazã:



Activitatea sportiva de performanta: - lei/zi -


Plafoane valorice
-------------------------------------
Acţiunea La cantine La restaurante
(exclusiv regia) (inclusiv regia)
-------------------------------------------------------------------------------
a) Competitii sportive interne:
- etapa pe localitate pana la 28.000 pana la 46.200
- etapa judeteana pana la 28.000 pana la 46.200
- etapa de zona şi Divizia B pana la 37.200 pana la 57.800
- etapa finala, cupe, competitii cu
etape direct finale, Divizia A,
superliga pana la 37.200 pana la 57.800
-------------------------------------------------------------------------------
b) Cantonamente, semicantonamente şi
tabere:
- organizate de direcţiile pentru
tineret şi sport judeţene şi a
municipiului Bucureşti, de cluburi
şi asociaţii sportive cu sportivii
din secţiile acestora pana la 37.200 pana la 57.800
- organizate de Ministerul
Tineretului şi Sportului, Comitetul
Olimpic Roman, Ministerul Educaţiei
Naţionale, federaţii, alte
instituţii centrale, de direcţiile
pentru tineret şi sport judeţene şi
a municipiului Bucureşti, de cluburi
şi asociaţii sportive cu sportivi
din loturile olimpice şi naţionale pana la 41.700 pana la 69.100
-------------------------------------------------------------------------------
c) Competitii şi acţiuni sportive
internaţionale:
- organizate de cluburi şi asociaţii
sportive pana la 57.700 pana la 80.400
- organizate de Ministerul
Tineretului şi Sportului, Comitetul
Olimpic Roman, Ministerul Educaţiei
Naţionale, federaţii, direcţiile
pentru tineret şi sport judeţene
şi a municipiului Bucureşti, alte
instituţii centrale pana la 57.700 pana la 91.900
-------------------------------------------------------------------------------

*) Nivelurile valorice sunt actualizate potrivit prevederilor anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 28/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 25 februarie 1997 şi ale Legii nr. 73/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 12 mai 1997.

NOTA:
Sportivii din loturile olimpice şi naţionale beneficiazã, la toate etapele competiţiilor interne, de alocaţia de hrana prevãzutã pentru finala.
Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decât cele de performanta, alocaţiile de hrana zilnice sunt urmãtoarele:


- competitii sportive interne 22.200 lei
- cantonamente, semicantonamente şi tabere 28.800 lei
- competitii sportive internaţionale 34.500 lei


d) Direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, cluburile, complexurile sportive naţionale din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, care deţin unitãţi de alimentaţie pentru sportivi, vor percepe sume pentru cheltuielile de regie de maximum 35% din valoarea alocaţiei de masa, în cazul servirii mesei de cãtre sportivii din loturile naţionale, din cluburi şi asociaţii, precum şi de cãtre alţi participanţi la acţiuni cu caracter sportiv.
e) Preţurile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acţiuni decât cele sportive vor fi stabilite în condiţiile legii.
f) Alocaţiile de hrana stabilite la art. 19 reprezintã plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrana se stabileşte de conducerea federaţiilor sau a unitãţilor sportive respective, în funcţie de specificul ramurii de sport, de valoarea sportivilor, de unitatea unde li se asigura hrana, în limita fondurilor bugetare aprobate. Alocaţia de hrana se repartizeazã, în principiu, pe durata unei zile, astfel:


- masa de dimineata 20%
- masa de pranz 40%
- masa de seara 40%


Alocaţia de hrana astfel stabilitã se acorda din momentul plecãrii din localitatea de resedinta la acţiunea respectiva şi pana în momentul întoarcerii în localitate.
g) La acţiunile interne sunt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrana a bãuturilor alcoolice.
h) Delegatiilor sportive strãine li se va putea acorda, la plecare, pe baza de reciprocitate, hrana rece, pe durata cãlãtoriei pana la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţara şi în condiţiile prevãzute la art. 19 lit. f), dacã transportul se efectueazã cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
i) La terminarea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masa oficialã cu sportivii şi antrenorii participanţi, cu un numãr limitat de arbitri şi alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limita alocaţiilor de 57.700 lei la cantina sau de 91.900 lei la restaurant, de persoana. În cazul delegatiilor sportive, alocaţia de hrana pentru seara nu se mai foloseşte.
j) Pe timpul transportului în strãinãtate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegatiile sportive romane beneficiazã de hrana rece la nivelul alocaţiei de cantonament, care se calculeazã de la data şi ora plecãrii pana la data şi ora sosirii la destinaţie. În cazul în care întreţinerea s-a acordat în valuta, hrana rece se aloca numai pe durata cãlãtoriei pe teritoriul tarii noastre.
k) Pe timpul participãrii peste hotare la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale, campionatele europene, Universiade, campionate mondiale universitare şi altele asimilate prin ordinul ministrului tineretului şi sportului, se vor putea acorda sportivilor, la propunerea federaţiilor şi cu acceptul organizatorilor, suplimentar fata de drepturile de hrana în valuta, alimente şi alte produse, în limita a pana la 11.900 lei de persoana pe zi.
l) La jocurile din cadrul superligii, diviziilor A şi B, la finalele campionatelor naţionale şi ale competiţiilor internaţionale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare în suma de pana la 6.900 lei de persoana de joc sau reuniune.
m) La probele de fond şi mare fond din cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi în cantonamente, în zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentaţie de traseu de pana la 11.900 lei de sportiv. De aceeaşi prevedere pot beneficia şi alţi sportivi la probe specifice cu efort fizic susţinut, ce vor fi stabilite de conducerea federaţiilor sau a unitãţilor sportive.
n) Nivelul alocaţiilor de hrana prevãzut la art. 19 poate fi majorat, dacã suportarea diferenţei se realizeazã de cãtre sponsori.
o) Pentru întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienta, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice şi alte acţiuni similare, la care se desfãşoarã şi activitãţi practice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, unitãţile sportive şi direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti pot asigura hrana participanţilor pana la nivelul alocaţiei prevãzute la art. 19 lit. b).

D. Alte cheltuieli
ART. 20
La competitiile interne şi internaţionale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicari, flori, pavoazare, panouri), conform preţurilor pieţei la data desfãşurãrii acţiunii şi strictului necesar pentru desfãşurarea acestora.
ART. 21
Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive, unitãţile sportive plãtesc chirie. Deţinãtorii bazelor sportive din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului vor lua în calculul chiriei cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a bazelor sportive, precum şi salariile şi drepturile salariaţilor implicaţi direct în întreţinerea bazelor sportive respective. Toate aceste cheltuieli vor fi împãrţite la numãrul lunar de ore de folosire a bazei sportive de cãtre secţiile sportive, rezultând chiria pe ora. În cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare de inot, pista de atletism, sala de jocuri sportive) de cãtre mai multe secţii sportive, chiria se va împãrţi proporţional cu gradul de folosire.
Cluburile sportive şcolare şi universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de pana la 50% fata de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unitãţi sportive. În acest caz, se pot încheia protocoale de colaborare între unitãţile deţinãtoare de baze sportive şi cluburile şcolare şi universitare respective, reciproc avantajoase.
Decontarea cheltuielilor pentru folosirea bazelor sportive se va efectua bilunar, pe baza pontajului orelor efectiv utilizate.
În folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice şi naţionale, maestrii emeriti şi maestri ai sportului, sportivii care deţin clasificari sportive, secţiile de performanta care activeazã în superliga, diviziile A şi B, şcolare şi de juniori, universitare.
Pentru alte activitãţi în afarã celor menţionate mai sus şi care nu impiedica buna desfãşurare a activitãţilor sportive (spectacole, concerte, adunãri, intreceri sportive amicale şi altele asemenea), deţinãtorii de baze sportive vor percepe tarife stabilite potrivit legii.
Prin excepţie de la prevederile acestui capitol, în funcţie de importanta acţiunii sportive sau de valoarea secţiilor sau unitãţilor sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului poate aproba punerea la dispoziţie gratuita a bazelor sportive din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului.
ART. 22
Persoanele care participa la acţiuni sportive pot fi scoase de la locul de munca, prin negociere între federaţii, cluburi sau asociaţii sportive şi unitãţile în care îşi desfãşoarã activitatea persoanele respective.

CAP. 2
Alimentaţia de efort*)

------------------
*) Nivelurile valorice sunt actualizate potrivit prevederilor anexei nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 28/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 25 februarie 1997 şi ale Legii nr. 73/1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 87 din 12 mai 1997.

ART. 23
Pentru asigurarea unei alimentatii corespunzãtoare efortului depus în pregãtire, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort - în hrana, alimente sau numerar -, acordatã dupã cum urmeazã:
a) de cãtre federaţii, cluburi sau asociaţii sportive, pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, la toate categoriile de varsta - pana la 470.400 lei lunar;
b) de cãtre direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, cluburi şi asociaţii sportive, pentru sportivii de performanta din secţiile cluburilor şi asociaţiilor sportive, la toate categoriile de varsta - pana la 242.000 lei lunar.
Criteriile de acordare vor fi stabilite de federaţii şi, respectiv, de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, cluburi şi asociaţii sportive, în raport cu valoarea sportivului, efortul depus şi rezultatele obţinute.
ART. 24
Alimentaţia de efort se acorda, pentru aceeaşi perioada, de cãtre o singura unitate sportiva sau de direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 25
Pe perioade de cantonament, semicantonament - în cazul în care s-a asigurat hrana - şi tabere, federaţiile şi unitãţile sportive nu pot acorda alimentaţie de efort.
ART. 26
Cluburile şi asociaţiile sportive care au echipe sau grupe de copii şi juniori care se pregãtesc conform normelor stabilite de federaţii vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constând în produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de pana la 6.400 lei de sportiv în ziua antrenamentului.
ART. 27
Comitetul Olimpic Roman, federaţiile şi unitãţile sportive au dreptul sa procure, cu încadrarea în sumele prevãzute în bugetul propriu al acestora, medicamente, vitamine şi sustinatoare de efort, în limita a 27.500 lei pe zi de sportiv pentru acţiunile de pregãtire organizate de Comitetul Olimpic Roman şi federaţii şi a 18.200 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de celelalte unitãţi sportive, pe baza referatului de necesitate prezentat de medic.

CAP. 3
Premii, prime şi alte drepturi*)

-----------------
*) În acest capitol, cu excepţia art. 36, noţiunea de "premii" este identicã cu noţiunea de "prime".

A. Premii pentru sportivi
ART. 28
Pentru performanţele deosebite obţinute în competitii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, Ministerul Educaţiei Naţionale şi alte instituţii centrale care au în subordine unitãţi sportive, cluburile şi asociaţiile sportive, dupã caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performantei, de importanta competitiei, de aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau în obiecte, pana la valoarea bruta a sumelor prevãzute în tabelul I.



TABELUL I

- lei -


Competiţia Locul I Locul II Locul III Locul IV Locul V Locul VI Cine acorda
premiile
-------------------------------------------------------------------------------
a) Jocurile Comitetul
Olimpice 73812200 49208200 24604000 16402700 13122200 9841600 Olimpic
Roman

b) Campionate 27884600 20503400 13122200 11481900 9021500 6561100 Ministerul
mondiale: Tineretului
- seniori şi
Sportului

- tineret, 7545300 5412900 3280500 2460400 1640300 820100 Ministerul
juniori I Tineretului
şi
Sportului

- juniori II 4920800 3444600 1968300 1640300 1148200 656100 Ministerul
- cadeti Tineretului
şi
Sportului

c) Campionate 13122200 9841600 6561100 4920800 3280500 1640300 Ministerul
europene: Tineretului
- seniori şi
Sportului

- tineret, 3280500 2296400 1312200 1148200 902100 656100 Ministerul
juniori I Tineretului
şi
Sportului

- juniori II 1968300 1394200 820100 738100 492100 246000 Ministerul
- cadeti Tineretului
şi
Sportului

Zilele 1965000 1390000 820000 738000 492000 246000 Comitetul
Olimpice ale Olimpic
Tineretului Roman
European

d) Universiade, 4920800 3444600 1968300 1148200 820100 492100 Ministerul
campionate de
mondiale resort
universitare,
militare şi
feroviare etc.

e) Cupe 4920800 3444600 1968300 1148200 820100 492100 Federaţiile
mondiale sportive
- reprezentative
naţionale
- intercluburi 3280500 2296400 1312200 820100 574100 328100 Unitãţile
sportive

f) Cupe 1968300 1394200 820100 492100 328100 164000 Federaţiile
europene: sportive
- reprezentative
naţionale
- intercluburi 1312200 943200 574100 369100 246000 123000 Unitãţile
sportive

g) Competitii
internaţionale:
- intertari -
- seniori 410000 Federaţiile
sportive
- juniori 123000 Federaţiile
sportive
- intercluburi 164000 Unitãţile
sportive

h) Competitii
internaţionale
(turnee) cu
participarea
sportivilor
(echipelor)
din mai multe
tari, inclusiv
competitii cu
participarea
mai multor
ramuri de sport:
- Comitetul 984000 328000 256000 Comitetul
Olimpic Olimpic
Roman Roman

- federaţii 984200 328100 246000 Federaţiile
sportive

- intercluburi 164000 123000 82000 Unitãţile
sportive

i) Campionatele
naţionale:
- seniori 656100 328100 246000 Unitãţile
sportive
- tineret şi
juniori I 164000 123000 82000

- juniori II
- cadeti 123000 90200 57400

j) Cupa 131200 98400 65600 Unitãţile
României sportive
-------------------------------------------------------------------------------


Premiile prevãzute la alin. 1 se aplica sporturilor olimpice şi probelor olimpice, iar pentru sporturile şi probele neolimpice aceste premii se reduc cu cel puţin 50% .
În mod excepţional, ministrul tineretului şi sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic Roman, poate aproba, pentru castigarea titlului mondial sau european de seniori, respectiv a locurilor I, II şi III la Jocurile Olimpice, suplimentarea cu pana la 100% a premiului prevãzut în prezentele norme.
În cadrul sporturilor individuale cu probe pe echipe sau echipaje, precum şi al jocurilor sportive, valoarea premiului prevãzut în prezentele norme este individualã.
ART. 29
Sportivii premiati de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Comitetul Olimpic Roman, conform prevederilor de mai sus, clasati pe primele trei locuri la campionatele mondiale şi europene, respectiv la Jocurile Olimpice, precum şi antrenorii lor pot primi premii şi din partea cluburilor sau asociaţiilor sportive de care aparţin ori a instituţiilor centrale cãrora le sunt subordonate aceste unitãţi sau din partea direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, din veniturile proprii ale acestora, de pana la 50% din valoarea premiului acordat de forul respectiv menţionat.
ART. 30
La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale, se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, şi clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura data pentru performanta cea mai valoroasa.
ART. 31
La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale, se organizeazã intalniri internaţionale pe echipe, separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atât pentru rezultatele obţinute în probele individuale, cat şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
ART. 32
Sportivii care, prin performanta realizatã în cadrul unei singure probe de concurs, obţin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
ART. 33
La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale superliga, diviziile A şi B, unitãţile sportive pot acorda un premiu de pana la 377.300 lei de sportiv pentru meciurile câştigate în superliga, 287.000 lei pentru meciurile câştigate în Divizia A şi 164.000 lei pentru meciurile câştigate în Divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi de aportul fiecãrui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplica şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub forma de divizie.
ART. 34
Sportivilor romani şi strãini, clasati pe locurile I, II şi III la campionatele sau turneele internaţionale ale României li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor, separat de premiile în numerar, premii în obiecte în valoare de pana la 656.100 lei de persoana, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi de valoarea performantei pe plan internaţional.
ART. 35
Sportivii clasati pe locurile I, II şi III în competitiile interne neprevãzute la art. 28 vor putea primi, din partea organizatorilor, un premiu în bani sau în obiecte în valoare de pana la 82.000 lei, 57.400 lei, respectiv 41.000 lei.
ART. 36
Premiile sau alte drepturi materiale care se acorda de unele federaţii cu activitate specifica la competitii interne şi internaţionale sunt cele prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme şi vor fi suportate numai din venituri proprii, realizate din alte surse decât cele bugetare.
ART. 37
Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sunt distinşi cu titlul de "Maestru emerit al sportului" vor putea primi un premiu în valoare de pana la 1.640.300 lei, iar cei care sunt distinşi cu titlul de "Maestru al sportului", un premiu în valoare de pana la 820.100 lei. Premiile se acorda de federaţii, unitãţi sportive sau direcţii pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti, din bugetul propriu al acestora.
ART. 38
La ramurile de sport la care se organizeazã competitii internaţionale dupã sistemul "Marele premiu", "Cupa mondialã" sau "Cupa Europei" se vor putea acorda, din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acţiunii respective, premii în funcţie de cuantumul stabilit prin reglementãrile forurilor sportive internaţionale.
ART. 39
Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, pana la valoarea sumelor prevãzute mai jos:



- lei -


| a) olimpic | | | 41.006.800 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
|b) mondial | | | |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | seniori | probe olimpice | 29.522.400 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 7.381.200 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | juniori | probe olimpice | 8.201.400 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 2.050.300 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
|c) european: | | | |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | seniori | probe olimpice | 14.762.500 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 3.690.600 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | juniori | probe olimpice | 4.920.800 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 1.230.200 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
|d) naţional: | | | |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | seniori | probe olimpice | 820.100 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 205.000 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | juniori I | probe olimpice | 196.800 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 49.200 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | juniori II | probe olimpice | 131.200 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|
| | | probe neolimpice | 32.800 |
|----------------|------------|-------------------------------|----------------|


În cazul în care o performanta realizatã de un sportiv depãşeşte mai multe recorduri, se premiaza numai recordul cel mai valoros. Premiile pentru recordurile olimpice se suporta din bugetul Comitetului Olimpic Roman, cele pentru recordurile mondiale şi europene, din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar cele pentru recordurile naţionale, din bugetul federaţiilor respective.

B. Premii pentru antrenori şi alţi tehnicieni
ART. 40
Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performantelor de cãtre sportivi în cadrul Jocurilor Olimpice, campionatelor mondiale, europene, precum şi al altor competitii prevãzute la cap. III vor putea fi premiati în raport cu: numãrul sportivilor promovati la loturile olimpice şi naţionale, frecventa selectionarii lor în aceste loturi şi valoarea performantelor obţinute în competitii; responsabilitatea avutã în pregãtirea sportivilor; durata participãrii acestora la pregãtirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obţinerea performantelor.
a) La sporturile individuale:
* dacã a pregãtit un singur sportiv premiat - un premiu pana la valoarea celui acordat sportivului premiat;
* dacã a pregãtit mai mulţi sportivi premiati - un premiu pana la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu pana la 75% din valoarea fiecãrui premiu acordat celorlalţi sportivi premiati.
La ramurile de sport individuale la care pregãtirea este asigurata de mai mulţi antrenori sau profesori, iar competiţia se desfãşoarã separat, pe mai multe probe la care se acorda titluri şi medalii, premierea persoanelor respective se va face în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor ce se acorda fiecãrui antrenor sau profesor se stabileşte în funcţie de aportul acestuia la obţinerea rezultatelor.
La probele pe echipe sau pe echipaje din cadrul sporturilor individuale, antrenorul ori profesorul poate primi un premiu pentru fiecare proba pe echipe sau pe echipaje, al cãrui cuantum va fi echivalent cu cel mult premiul individual acordat unui sportiv la proba respectiva. În cazul în care pregãtirea a fost asigurata de mai mulţi antrenori, premiul respectiv se împarte între aceştia, în raport cu aportul fiecãruia la obţinerea rezultatelor.
b) La jocurile sportive:
* antrenorul sau profesorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pana la 50%; antrenorii sau profesorii secunzi pot beneficia de un premiu de pana la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
ART. 41
Dacã la realizarea performantei au contribuit mai mulţi antrenori sau profesori (la probele individuale, probe pe echipe sau pe echipaje, la jocurile sportive), premierea cuvenitã conform prevederilor de mai sus se împarte între aceştia, în raport cu contribuţia fiecãruia.
ART. 42
Medicii vor putea fi premiati cu un premiu de pana la 50% din premiul acordat antrenorului sau profesorului cel mai bine premiat.
ART. 43
Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodişti, cercetãtori, specialişti pentru pregãtirea fizica, operatori video, corepetitori, pianisti, maestri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din aceasta categorie) vor putea primi un premiu individual de pana la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare.
Valoarea globalã a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depãşi premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare. Personalul salariat al federaţiilor sau cluburilor (asociaţiilor) sportive, care a contribuit la realizarea performantelor sportive premiate la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, va putea beneficia de un premiu (global) acordat anual din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului (capitolul premieri), la sfârşitul sezonului competitional, dupã ultima competiţie de obiectiv. Valoarea globalã a acestui premiu va fi de pana la 40% din valoarea totalã a premiilor acordate tehnicienilor şi sportivilor din unitatea sportiva, în respectivul sezon competitional.
Cuantumul individual al premiilor va fi stabilit pentru personalul de conducere de cãtre Ministerul Tineretului şi Sportului, iar pentru funcţiile de execuţie de cãtre conducerea fiecãrei unitãţi în funcţie de aportul acestora la obţinerea rezultatelor.
ART. 44
Cu ocazia Jocurilor Olimpice, membrii comisiilor şi cei ai brigazilor multidisciplinare ale Comitetului Olimpic Roman, precum şi salariaţii acestuia, care pe parcursul ciclului olimpic au sprijinit pregãtirea sportivilor olimpici, pot fi premiati cu un premiu individual de pana la 15 milioane lei. Valoarea globalã a acestor premii nu va depãşi 5% din valoarea totalã a premiilor acordate.
Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au initiat sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti s-au clasat pe locurile I, II sau III la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene sau au realizat recorduri olimpice, mondiale ori europene, vor putea fi recompensati o singura data pentru acelaşi sportiv, cu un premiu al cãrui cuantum va fi de pana la 50% din premiul acordat sportivului respectiv. Aceste premii se suporta din bugetul federaţiilor sau al unitãţilor sportive respective.
ART. 45
Antrenorii sau profesorii care promoveazã sistematic sportivi în loturile naţionale vor putea fi premiati de cãtre federaţii, o singura data pentru acelaşi sportiv, în intreaga activitate a acestuia, cu un premiu de pana la 410.000 lei.
ART. 46
Titlul de "Antrenor emerit" se poate acorda de cãtre federaţiile sportive pe baza ordinului ministrului tineretului şi sportului. Cuantumul premiului acordat pentru acest titlu este de pana la 1.640.300 lei şi se suporta din bugetul federaţiilor respective.
ART. 47
În afarã premiilor în numerar prevãzute în aceste norme, la competitiile interne, începând cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, dupã caz, din bugetul propriu aprobat, premii sub forma de medalii, tricouri, diplome, cupe, conform regulamentelor competiţiilor respective.

C. Indemnizaţii şi prime de lot
ART. 48
Sportivii componenţi ai loturilor naţionale, medaliati la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale şi europene, precum şi antrenorii şi profesorii lor, pe timpul pregãtirii în mod centralizat, vor putea primi o indemnizaţie de lot naţional de pana la 1.640.300 lei lunar brut, care se acorda din bugetul federaţiilor respective. Ceilalţi sportivi şi antrenori sau profesori din loturile naţionale, pe timpul pregãtirii centralizate, vor putea primi o indemnizaţie de lot în suma de pana la 656.100 lei lunar brut, care se acorda din bugetul federaţiilor.
Criteriile de acordare vor fi stabilite de Ministerul Tineretului şi Sportului la propunerea federaţiilor.
Pentru aceeaşi perioada, sportivii şi antrenorii sau profesorii vor beneficia de o singura indemnizaţie.
ART. 49
Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar, pe perioadele de pregãtire centralizata, prima de lot olimpic sportivilor, antrenorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodologilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor (corepetitorilor), asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti (armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator), din cadrul loturilor olimpice.
Valoarea acestor prime este de pana la 1.700.000 lei şi se acorda din fondurile prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetul Comitetului Olimpic Roman.
Criteriile de acordare vor fi stabilite de comisia tehnica olimpica şi vor fi avizate de Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Roman.
Cuantumul primei de lot olimpic va fi acordat astfel:



* antrenor principal 100%
* antrenor de lot 80%
* medic de lot, consultant ştiinţific,
metodolog 75%
* cercetator ştiinţific, psiholog,
coregraf (corepetitor) 70%
* asistent medical-masor, biochimist 55%
* asistent medical 50%
* masor 40%
* ceilalţi specialişti (armurieri,
marangozi, mecanici, electronisti,
operatori video, operatori calculator) 30%



Pentru aceeaşi perioada, sportivilor, antrenorilor sau profesorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodologilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor (corepetitorilor), asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti (armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator) li se va putea acorda o singura indemnizaţie sau prima de lot.
Comitetul Olimpic Roman poate acorda lunar, la propunerea federaţiilor, indemnizaţie antrenorilor, profesorilor, medicilor, consultantilor ştiinţifici, metodologilor, cercetatorilor ştiinţifici, psihologilor, coregrafilor (corepetitorilor), asistentilor medicali-masori, asistentilor medicali, masorilor şi celorlalţi specialişti (armurieri, marangozi, mecanici, electronisti, operatori video, operatori calculator) ai centrelor naţionale olimpice de pregãtire a juniorilor.
Nivelul acestei indemnizaţii este în suma de pana la valoarea a doua salarii minime pe economie şi se acorda numai pentru perioadele de pregãtire.

D. Premii pentru alte activitãţi
ART. 50
La sfârşitul fiecãrui an, Ministerul Tineretului şi Sportului împreunã cu Comitetul Olimpic Roman vor putea acorda celui mai bun sportiv, la masculin şi feminin, care a realizat performanţe excepţionale, "Premiul naţional pentru sport", constând dintr-un trofeu şi un premiu în obiecte sau în numerar, pana la valoarea sumei de 5.741.000 lei.
Anual, aceleaşi foruri vor stabili primii 10 sportivi, la masculin şi feminin, şi primii 10 antrenori care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional, cãrora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar pana la valoarea individualã de 3.772.700 lei. Diferentierea va fi stabilitã de ministrul tineretului şi sportului, în raport cu locul ocupat în clasament.
În funcţie de valoarea performantelor realizate anual pe plan mondial şi naţional şi de alte merite în activitatea sportiva, federaţiile pot stabili pe cei mai buni 10 sportivi ai anului, la masculin şi feminin, seniori şi juniori, cãrora li se vor putea acorda premii diferenţiate, în obiecte sau în numerar, pana la valoarea globalã maxima de 11.481.900 lei, în limita bugetului aprobat.
La nivelul judeţelor şi al unitãţilor sportive, valoarea globalã a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, la masculin şi feminin, seniori şi juniori, stabiliţi dupã criteriile menţionate mai sus, va fi de pana la 3.772.700 lei.
ART. 51
Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic Roman pot acorda anual unui numãr de pana la 40 de sportivi şi antrenori "premii speciale" pentru activitate deosebita, în valoare de maximum 984.200 lei de persoana pe an.
ART. 52
Cu prilejul unor aniversari jubiliare, al retragerii din activitate a unor sportivi de valoare internationala sau a unor cadre tehnice dupã o îndelungatã activitate în domeniul sportului, precum şi al unor acţiuni speciale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, cluburile sau asociaţiile sportive pot acorda trofee sportive, precum şi premii în bani sau în obiecte, în limita bugetului propriu, în valoare de pana la 1.968.300 lei de persoana.
ART. 53
Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic Roman pot acorda materiale de popularizare şi propaganda sportiva unor personalitãţi din ţara şi din strãinãtate, care sprijinã în mod deosebit dezvoltarea activitãţii sportive, şi anume: trofee, plachete, cupe, albume, insigne, brelocuri, alte obiecte simbolice. Sumele aferente acestor materiale vor fi prevãzute în bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului şi, respectiv, în cel al Comitetului Olimpic Roman, şi vor fi acordate numai de ministrul tineretului şi sportului sau de preşedintele Comitetului Olimpic Roman.
ART. 54
În conformitate cu prevederile legale, sponsorii federaţiilor, cluburilor sau asociaţiilor sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar fata de premiile prevãzute la cap. III, premii în valuta, în lei sau în obiecte pentru rezultatele obţinute atât în competitiile internaţionale, cat şi în competitiile naţionale. Valoarea acestor premii individuale se stabileşte de cãtre sponsor.

CAP. 4
Reglementãri comune

ART. 55
Cuantumul cotizaţiilor percepute pentru organizarea şi desfãşurarea activitãţii competitionale interne se stabileşte pe ramuri de sport, de cãtre federaţiile de specialitate, conform prevederilor statutelor şi regulamentelor proprii, cu avizul Ministerului Tineretului şi Sportului.
Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale, sumele ce se vor stabili de cãtre direcţiile pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti vor fi la niveluri minimale, ţinându-se seama de posibilitãţile financiare ale unitãţilor sportive din fiecare judeţ.
ART. 56
Numãrul arbitrilor la competitiile interne şi internaţionale se stabileşte de fiecare federatie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federaţiilor internaţionale.
În cazul în care arbitrii participanţi la o competiţie, datoritã programului de desfãşurare a acesteia, nu se pot deplasa la locul de servire a mesei, ei pot beneficia de acordarea contravalorii alocaţiei de hrana în numerar, la baremurile prevãzute în convenţii, impozitate în conformitate cu prevederile legale.
Comisiile judeţene pe ramura de sport vor respecta regulile în acest domeniu şi le vor adapta specificului activitãţii lor.
Federaţiile şi unitãţile sportive pot asigura, pentru arbitri şi oficialii delegaţi la competitii interne şi internaţionale desfãşurate în ţara, cheltuieli de transport, cazare, hrana şi scoateri de la locul de munca în aceleaşi condiţii ca şi pentru sportivii romani, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevãzutã în anexa nr. 2 din prezentele norme.
Indemnizaţiile de arbitraj prevãzute la pct. II din anexa nr. 2 constituie limite maxime şi pot fi reduse de organizatori cu pana la 25% în funcţie de valoarea competitiei, de numãrul arbitrilor şi de prevederile bugetare.
ART. 57
Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi pregãtirea loturilor naţionale şi a altor acţiuni sportive, se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori şi alt personal similar), care va fi plãtit conform prevederilor legale, în funcţie de numãrul de ore efectiv lucrate.
La unele competitii sportive interne şi internaţionale de interes major pentru publicul spectator, care obliga organizatorii la mãsuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unitãţilor organizatoare poate aproba majorarea sumelor cuvenite, potrivit alineatului precedent, cu pana la 50% .
ART. 58
Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, cluburile şi alte unitãţi sportive pot sa plãteascã din bugetul propriu, în condiţiile în care organizatorii impun, prime de asigurare de accidente pentru participare la competitiile respective.
ART. 59
Unitãţile sportive pot efectua încasãri pentru transferarea sportivilor lor la alte unitãţi sportive, în conformitate cu grilele de transfer elaborate de cãtre federaţiile de specialitate, aprobate de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Din veniturile proprii, realizate din alte surse decât cele bugetare, unitãţile sportive pot efectua plati pentru transferul la acestea al sportivilor de la alte unitãţi sportive, cu respectarea grilelor menţionate la alin. 1.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 60
Modul de organizare şi conducerea contabilitãţii federaţiilor, cluburilor, asociaţiilor sportive, complexurilor sportive naţionale, direcţiilor pentru tineret şi sport judeţene şi a municipiului Bucureşti se vor face potrivit prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare, şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor mãsuri de executare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 61
Premiile, primele şi orice alte drepturi prevãzute în prezentele norme sunt supuse impozitãrii conform <>Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 62
Cheltuielile reglementate prin prezentele norme, care se aplica unitãţilor sportive finanţate din venituri proprii şi din alocaţii de la buget se vor efectua cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
Decontarea acestora se va face numai pe baza de acte justificative, legal întocmite, şi cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin <>Decretul nr. 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operaţiunilor de casa.
ART. 63
Pentru sporturile individuale şi campionatele pe echipe sau divizii la jocurile sportive se pot încheia convenţii civile între cluburi şi sportivi sau de sponsorizare, potrivit legii, care sa asigure protecţia socialã a sportivilor participanţi la campionatele naţionale în fazele lor superioare şi, respectiv, la superliga şi Divizia A, precum şi a juniorilor în primul an de seniorat. De asemenea, se pot încheia contracte între federaţii şi sportivi.
ART. 64
Toate drepturile prevãzute în prezentele norme se vor indexa potrivit actelor normative prin care se indexeazã salariile şi alocaţiile de hrana. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului şi Sportului unitãţilor sportive.
ART. 65
Unele probleme financiare în domeniul activitãţii sportive, care nu sunt cuprinse în prezentele norme, vizând situaţii specifice, se vor stabili prin ordin al ministrului tineretului şi sportului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
Asimilarea unor competitii sportive, pe baza prezentelor norme, se face prin ordin al ministrului tineretului şi sportului.
ART. 66
Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federaţia Romana de Fotbal, cu avizul Ministerului Tineretului şi Sportului.

ANEXA 1
la norme

PREMII ŞI ALTE DREPTURI MATERIALE
care se acorda de cãtre unele federaţii sau unitãţi sportive cu activitate specifica la competitii interne şi internaţionale

Box
În cazul galelor amicale, sportivii pot primi:



- lei -
1. Prime
a) de participare la gala, pana la 164.025
b) pentru sparing partener în gale
de verificare a sportivilor din
loturile olimpice şi naţionale
(acordate de federatie), pana
la 492.080 lei/meci

2. Premii
a) pentru meci câştigat, pana la 492.080
b) pentru meci pierdut, pana la 246.040


Antrenorii sau profesorii pot fi premiati cu pana la 50% din sumele prevãzute la pct. 1 lit. b) şi 2 lit. a).
Primele şi premiile se acorda din încasãrile la gale, din bugetul propriu al organizatorilor sau al unitãţilor sportive de care aparţin sportivii şi antrenorii şi, dupã caz, şi profesorii.

Canotaj
Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au initiat sportivi care, ulterior, sunt selecţionaţi şi pregatiti centralizat la loturile olimpice şi naţionale de tineret şi juniori pot fi stimulati cu o indemnizaţie lunarã, în limita urmãtoarelor sume:



* 82.010 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat
în pregãtire centralizata sau participant
la concursuri internaţionale ale federa-
tiei, pentru o luna completa;
* 65.610 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret
aflat în pregãtire centralizata sau partici-
pant la concursuri internaţionale ale
federaţiei, pentru o luna completa;
* 49.200 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau
din centrul olimpic aflat în pregãtire cen-
tralizata sau participant la concursuri
internaţionale ale federaţiei, pentru o
luna completa.


În situaţia neparticiparii la pregãtirea centralizata un numãr de zile, indemnizaţia se scade proporţional cu numãrul de zile absentate.

Calarie
La campionatele şi concursurile internaţionale ale României, precum şi la concursurile internaţionale din cadrul "Cupei Mondiale" organizate în ţara noastrã, Federaţia Romana de Calarie poate acorda premii în numerar sportivilor romani şi strãini clasati pe primele 8 locuri, în limita urmãtoarelor sume:



- lei -


Locul Concursuri Concursuri Concursuri
categoria categoria categoria
mijlocie semigrea grea
-------------------------------------------------------------------------------
I 492.080 820.135 984.160
II 410.065 656.110 820.135
III 328.055 492.080 656.110
IV 246.040 410.065 574.090
V 213.230 328.055 492.080
VI 196.825 246.040 410.065
VII 164.030 221.430 328.055
VIII 164.030 221.430 328.055
-------------------------------------------------------------------------------


Unitãţile sportive deţinãtoare de cai pot prevedea fonduri bãneşti pentru asigurarea hranei acestora, pentru medicamente, vitamine şi sustinatoare de efort. Aceasta prevedere se aplica şi în cazul pentatlonului modern.

Ciclism
În cazul "Turului Ciclist al României" se pot acorda premii în limita urmãtoarelor sume:
a) Clasament pe etape



- lei -
Locul I 656.110
Locul II 574.090
Locul III 492.080
b) Clasament general individual

- lei -
Locul I 3.280.545
Locul II 2.870.470
Locul III 2.460.410
Locul IV 2.214.365
Locul V 1.886.310
Locul VI 1.640.270
Locul VII 943.155
Locul VIII 943.155
Locul IX 943.155
Locul X 943.155
c) Clasament general pe echipe

- lei -
Locul I 4.920.815
Locul II 3.280.545
Locul III 1.640.270
d) Clasament general cataratori

- lei -
Locul I 1.640.270
Locul II 1.230.200
Locul III 984.160
e) Clasament general sprinteri

- lei -
Locul I 1.640.270
Locul II 1.230.200
Locul III 984.160



Gimnastica
În cazul campionatelor naţionale de copii (individual compus, pe echipe sau pe aparate), organizatorii pot acorda premii în obiecte sau în numerar, în limita urmãtoarelor sume:


- lei -
Locul I 328.055
Locul II 246.040
Locul III 164.025



Motociclism
1. La competitiile de motociclism, premiile şi primele de start, pentru sportivi, se acorda în funcţie de punctele obţinute, corespunzãtor locurilor ocupate de sportivii respectivi, conform reglementãrilor în vigoare ale Federaţiei Internaţionale de Motociclism.
a) Premiile reprezintã contravaloarea a cel mult:
* 1 litru de benzina "Premium" de fiecare punct obţinut la motocros;
* 2 litri de benzina "Premium" de fiecare punct obţinut la competitiile de viteza şi dirt-track (speed-way).
În cazul competiţiilor internaţionale, nivelul premiilor poate fi mãrit de maximum 5 ori.
b) Primele de start reprezintã contravaloarea a cel mult 20 litri de motorina pentru primii 50 km parcursi şi contravaloarea a cel mult 0,05 litri de motorina pentru fiecare km parcurs în rest, tur-retur, de la motoclub pana la locul competitiei, pe distanta rutiera cea mai scurta.
2. La competitiile de motociclism, arbitrii şi oficialii, în locul drepturilor bãneşti pentru asigurarea cheltuielilor de transport prevãzute la art. 56 alin. 3, beneficiazã de drepturile prevãzute la pct. 1 lit. b) de mai sus.
3. La competitiile de motociclism, arbitrii beneficiazã de un barem de arbitraj care consta în:
* contravaloarea a cel mult 1 litru de motorina pe ora, pentru arbitrii secundari;
* contravaloarea a cel mult 2 litri de motorina pe ora, pentru arbitrii principali.
În cazul competiţiilor internaţionale, baremul de arbitraj poate fi mãrit de maximum 2 ori.
4. Pentru acoperirea cheltuielilor de transport, aferente prestãrilor efectuate la solicitarea Federaţiei Romane de Motociclism, în scopul organizãrii competiţiilor de motociclism, organizatorii, mecanicii, fotografii şi alţi asemenea specialişti pot beneficia de primele de start prevãzute la pct. 1 lit. b) de mai sus.
5. Pentru competitiile interne, motocluburile au obligaţia de a acoperi cel puţin 60% din nivelurile premiilor şi primelor de start prevãzute la pct. 1, 2, 3 şi 4 de mai sus.

Sah
A. Premii pentru turnee interne şi internaţionale
1. Sportivii romani şi strãini participanţi la turneele internaţionale de sah închise, organizate în ţara, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament, astfel:
* jucatorilor clasati în prima jumãtate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
* jucatorilor clasati în a doua jumãtate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.
2. Organizatorii turneelor interne şi internaţionale "Open", jucate în sistem elvetian, pot acorda premii în numerar sportivilor clasati pe primele locuri, conform regulamentului competitiei, în procent global între 30-80% din taxele de participare.
3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unitãţile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasati, în limita a 80% din fondul de premiere.
4. În limita fondului de premiere, atât la turneele închise, cat şi la cele "Open", interne şi internaţionale, organizatorii pot acorda şi anumite premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tânãr jucator, cea mai frumoasa combinatie tehnica etc.).
5. Sportivii clasati pe primele şase locuri la turnee de calificare interzonale pentru campionatul mondial pot primi premii pana la limita urmãtoarelor sume:



- lei -
Locul I pana la 4.920.815
Locul II pana la 4.100.680
Locul III pana la 3.280.545
Locul IV pana la 2.460.410
Locul V pana la 1.640.270
Locul VI pana la 820.135

B. Primele de start pentru mari maestri şi maestri internationali
Unitãţile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii "mari maestri" şi "maestri internationali", care participa la competitiile internaţionale în ţara, în valoare de pana la 3.094.850 lei pentru mari maestri şi 2.321.140 lei pentru maestri internationali.

C. Indemnizaţii pentru simultane
Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizaţie, în funcţie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:
- mare maestru internaţional - pana la 615.100 lei
- maestru internaţional - pana la 451.075 lei
- maestru al sportului - pana la 287.045 lei
- candidat de maestru - pana la 164.025 lei.

Sah prin corespondenta
Indemnizaţia de arbitraj la aceasta ramura de sport este stabilitã în funcţie de numãrul de jocuri şi de durata competiţiilor şi se acorda la terminarea partidelor din grupe (cu durata minima de jumãtate de an).
- lei -


| Numãrul | Numãrul | Competitii organizate de: |
| de | de |--------------------------------------------------------|
| jucatori | partide | federatie | unitãţi sportive şi direcţii|
| în grupe | în grupe | | pentru tineret şi sport |
| | | | judeţene şi a municipiului |
| | | | Bucureşti |
| | |--------------------------|-----------------------------|
| | | arbitru | arbitru | arbitru de | arbitru de |
| | | de apel | de grupa | apel | grupa |
|----------|----------|--------------|-----------|--------------|--------------|
| 5-13 | 20-78 | 6.555 | 18.040 | 3.275 | 8.200 |
| 15-17 | 105-136 | 13.120 | 32.805 | 6.555 | 16.400 |
| Divizia A| 330 | 18.040 | 41.010 | - | - |
|----------|----------|--------------|-----------|--------------|--------------|


Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale
1. Premiile în obiecte sau în numerar pentru primii trei clasati la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale vor fi suportate de federaţia respectiva pana la valoarea sumelor prevãzute mai jos:



Locul I 820.135 lei
Locul II 656.110 lei
Locul III 492.080 lei

La "campionatele mondiale, paraolimpice şi europene", Ministerul Tineretului şi Sportului poate acorda premii în obiecte sau în numerar pana la valoarea urmãtoarelor sume:
- lei -


| | Campionate mondiale | Campionate europene |
| | şi paraolimpice | |
|-----------------------|----------------------------|-------------------------|
| Locul I | 8.201.360 | 4.920.815 |
| Locul II | 6.561.090 | 4.100.680 |
| Locul III | 4.920.815 | 3.280.545 |
|-----------------------|----------------------------|-------------------------|

Pentru celelalte competitii internaţionale, federaţia sau unitãţile în numele cãrora persoanele cu nevoi speciale participa pot acorda premii în obiecte sau în numerar, din bugetul propriu, pana la valoarea sumelor prevãzute mai sus.
2. Prin excepţie de la prevederile acestei hotãrâri (cap. I art. 3), cheltuielile de participare la campionatele naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale (cazare, hrana, transport) pot fi asigurate şi de federaţia de specialitate, din bugetul propriu.

ANEXA 2
la norme

INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ

A. Repartizarea sporturilor pe grupe:

* Grupa I de sporturi (nivel 100%) - indemnizaţie pe meci: baschet, handbal, hochei pe gheaţa, polo, rugby, volei;

* Grupa a II-a de sporturi (nivel 50% fata de grupa I)
* indemnizaţie pe reuniune: atletism, box, canotaj, gimnastica, gimnastica ritmica, haltere, judo, caiac-canoe, lupte, natatie, patinaj, popice, schi-biatlon-bob-sanie, scrima, tir;
* indemnizaţie pe meci: tenis, tenis de masa;

Grupa a III-a (nivel 25% fata de grupa I)
* indemnizaţie pe reuniune: aeronautica, alpinism, arte martiale, bridge, calarie, ciclism, culturism, go, karate tradiţional, modelism, moto, orientare sportiva, pentatlon modern, radioamatorism, scrabble, sportul pentru handicapati (persoane cu nevoi speciale), sportul pentru toţi, sah, sah prin corespondenta, tir arc, yachting;
* indemnizaţie pe meci: badminton, bassebal, hochei pe iarba, oina.

Medicii vor primi 50% din indemnizaţia de arbitraj prevãzutã pentru arbitrii principali, iar asistentii medicali, 75% din indemnizaţia medicilor.

B. Nivelul indemnizaţiei de arbitraj
(arbitru principal 100%, arbitru secundar 50% din indemnizaţia arbitrului principal)



- lei -


| | Competitii | Competitii interne |
| | internaţionale | |
| | organizate de: | |
|Grupele|-----------------------|----------------------------------------------|
| | | unitãţi | Superliga, | Divizia B,| Divizia| Organizate|
| | |sportive şi | Divizia A, | etapa de | şcolarã| de unitãţi|
| | | direcţii | finale ale | zona a | şi de | sportive |
| | | pentru |campionatelor|campionate-| juniori|şi direcţii|
| | |tineret şi | naţionale | lor | | pentru |
| |federaţii | sport | | naţionale | | tineret |
| | |judeţene şi | | | | şi sport |
| | | a | | | | judeţene |
| | |municipiului| | | | şi a |
| | | Bucureşti | | | |municipiu- |
| | | | | | | lui |
| | | | | | | Bucureşti |
|-------|----------|------------|-------------|-----------|--------|-----------|
| ○I | 82.015 | 65.605 | 49.200 | 32.805 | 24.600 | 16.400 |
| II | 41.010 | 32.805 | 24.600 | 16.400 | 12.300 | 8.200 |
| III | 20.505 | 16.400 | 12.300 | 8.200 | 6.155 | 4.100 |
|-------|----------|------------|-------------|-----------|--------|-----------|



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016