Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 404 din 20 aprilie 2011  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 404 din 20 aprilie 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 286 din 22 aprilie 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 2^1. - Beneficiarii care deţin cote-pãrţi dintr-o locuinţã din categoria celor prevãzute la art. 2 lit. a)-c) pot achiziţiona diferenţa de cote-pãrţi, în vederea întregirii dreptului de proprietate."
    2. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 4^1. - (1) Oricare dintre finanţatorii eligibili, participanţi în cadrul programului, poate sã transfere portofoliul de credite acordate cãtre orice alt finanţator care îndeplineşte criteriile de eligibilitate în cadrul programului, în limita plafonului alocat şi utilizat, cu condiţia notificãrii cesiunii cãtre beneficiari şi fãrã a afecta drepturile şi obligaţiile beneficiarilor din contractele în curs de derulare.
    (2) În termen de maximum 10 zile de la data cesiunii portofoliului de credite garantate cãtre un alt finanţator participant în cadrul programului, finanţatorul cedent transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N., denumit în continuare FNGCIMM, o înştiinţare în care vor fi menţionate garanţiile individuale care fac obiectul cesiunii şi data la care a intervenit cesiunea, însoţitã de copia certificatã a contractului de cesiune.
    (3) Un finanţator din afara programului poate fi declarat eligibil în vederea preluãrii portofoliului de garanţii acordate de un finanţator eligibil în cadrul programului, cu condiţia transmiterii cãtre FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanţãrilor acordate în cadrul programului, fãrã a afecta drepturile şi obligaţiile beneficiarilor din contractele de credit în derulare, cu cel puţin 7 zile calendaristice înainte de data intrãrii în vigoare a contractului de cesiune.
    (4) Finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului şi care au preluat în condiţiile prevãzute la alin. (1) un portofoliu de credite acordate de cãtre un alt finanţator eligibil din cadrul programului, care nu şi-a exercitat dreptul de opţiune, vor putea solicita reutilizarea plafonului de garanţii astfel preluat, urmând a se încheia în acest sens un act adiţional la protocolul încheiat cu FNGCIMM."
    3. În anexa nr. 1, la articolul 3, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
    "(5) În termenul prevãzut la art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 33/2011 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului "Prima casã", precum şi pentru adoptarea unor mãsuri în vederea continuãrii programului "Prima casã", finanţatorii pot depune la FNGCIMM şi Ministerul Finanţelor Publice opţiunea privind reutilizarea plafonului."
    4. În anexa nr. 1, la articolul 4 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Finanţatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului încheie un protocol cu FNGCIMM".
    5. În anexa nr. 1, la articolul 5, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) garanţie - angajament expres, necondiţionat şi irevocabil asumat de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, materializat într-un contract de garantare, care acoperã pierderea suportatã de finanţator, ca urmare a producerii riscului de credit, atât în cazul garanţiilor acordate pentru finanţãrile garantate definite conform lit. e)-e^4), cât şi pentru cele care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscului între stat şi finanţatori;".
    6. În anexa nr. 1, la articolul 5, dupã litera d) se introduce o nouã literã, litera d^1), cu urmãtorul cuprins:
    "d^1) protocol - act semnat între FNGCIMM, în calitate de mandatar al Ministerului Finanţelor Publice, şi finanţator, prin care se stabilesc termenii şi condiţiile aplicabile garanţiilor care intrã sub incidenţa opţiunii privind reutilizarea plafonului şi celor care vor fi acordate în limita plafonului disponibilizat;".
    7. În anexa nr. 1, la articolul 5, literele k) şi l) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "k) valoarea garanţiei - valoarea menţionatã în contractul de garantare pentru garanţiile care nu intrã sub incidenţa împãrţirii riscului, respectiv valoarea menţionatã în contractul de garantare şi în protocol pentru garanţiile care intrã sub incidenţa împãrţirii riscului, al cãrei nivel acoperã integral, respectiv proporţional cu procentul de împãrţire a riscurilor şi pierderilor, soldul finanţãrii garantate (principalului), exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit;
    l) valoarea de executare a garanţiei - suma egalã cu soldul finanţãrii la care se aplicã procentul de garantare stabilit conform contractului de garantare pentru garanţiile care nu intrã sub incidenţa împãrţirii riscului sau prevãzut în contractul de garantare şi în protocol pentru garanţiile care intrã sub incidenţa împãrţirii riscului, ce urmeazã a fi plãtitã de cãtre Ministerul Finanţelor Publice ca urmare a producerii riscului de credit;".
    8. În anexa nr. 1, la articolul 5, dupã litera p) se introduc trei noi litere, literele q)-s), cu urmãtorul cuprins:
    "q) plafon reutilizat - nivel maxim al garanţiilor care va fi utilizat de finanţator în vederea acordãrii de garanţii în cadrul programului în condiţiile împãrţirii în mod egal a riscurilor şi a pierderilor între statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi finanţatori, egal cu 50% din soldul garanţiilor emise de cãtre FNGCIMM în favoarea finanţatorului, raportat în ultima zi a lunii precedente lunii în care finanţatorul a semnat protocolul, care include valoarea promisiunilor de garantare emise pânã la data semnãrii protocolului şi valoarea garanţiilor aprobate care nu au fost acordate pânã în ultima zi a lunii precedente lunii în care finanţatorul a semnat protocolul;
    r) promisiune unilateralã de creditare - document prin care finanţatorul îşi exprimã disponibilitatea de a acorda o finanţare în condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, unui beneficiar care, la data acordãrii acesteia, se încadreazã în criteriile de eligibilitate ale programului. Documentul are valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni;
    s) promisiune de garantare - document emis de FNGCIMM finanţatorului, prin care FNGCIMM îşi exprimã intenţia de a garanta, în condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, finanţarea care va fi acordatã beneficiarilor de cãtre finanţator. Documentul are valabilitate pe perioada de construcţie a locuinţei, dar nu mai mult de 18 luni."
    9. În anexa nr. 1, la articolul 6, literele f)-h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "f) are valoare determinatã, iniţial egalã cu finanţarea acordatã în cazul garanţiilor din portofoliul finanţatorilor care nu au optat pentru reutilizarea plafonului, respectiv cu 50% din finanţarea acordatã în cazul garanţiilor care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţatori;
    g) valoarea se reduce cu ratele de capital (principal) rambursate de cãtre beneficiar în cazul garanţiilor din portofoliul finanţatorilor care nu au optat pentru reutilizarea plafonului, respectiv cu 50% din ratele de capital (principal) rambursate de cãtre beneficiar în cazul garanţiilor care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţatori;
    h) acoperã integral, respectiv proporţional cu procentul de împãrţire a riscurilor şi pierderilor, numai principalul, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit."
    10. În anexa nr. 1, la articolul 10 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Dupã semnarea protocolului, în temeiul contractului de garantare, garanţia finanţatorului pentru finanţãrile garantate care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant conform protocolului este garantatã prin înscrierea în cartea funciarã a privilegiului special al creditorului procurator de fonduri, fãrã plata tarifelor de înscriere.
    (3) Pentru garanţiile acordate în limita plafonului disponibilizat în condiţiile împãrţirii riscului între stat şi finanţatori, în baza contractului de garantare, garanţia statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului este garantatã cu ipotecã legalã de rangul I instituitã, proporţional cu procentul de garantare, asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului, pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu interdicţia de înstrãinare a locuinţei pe o perioadã de 5 ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toatã durata garanţiei. Condiţia referitoare la rangul dreptului de ipotecã trebuie sã fie îndeplinitã pânã la momentul formulãrii cererii de platã a garanţiei de cãtre finanţator. În cazul primirii de cãtre finanţator a comunicãrii respingerii cererii de platã a garanţiei de la FNGCIMM, în temeiul contractului de garantare, finanţatorul are dreptul sã înscrie în cartea funciarã privilegiul prevãzut de art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciarã a ipotecii legale instituite în favoarea statului român."
    11. În anexa nr. 1, la articolul 10^1, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Dupã semnarea protocolului, în temeiul contractului de garantare, garanţia finanţatorului pentru finanţãrile garantate care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant conform protocolului este garantatã prin înscrierea în cartea funciarã a privilegiului special al creditorului procurator de fonduri, fãrã plata tarifelor de înscriere.
    (4) Pentru garanţiile acordate în limita plafonului disponibilizat în condiţiile împãrţirii riscului între stat şi finanţatori, în baza contractului de garantare, garanţia statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului este garantatã cu ipotecã legalã de rangul I instituitã, proporţional cu procentul de garantare, asupra terenului pe care urmeazã sã se construiascã locuinţa în cadrul programului, precum şi asupra locuinţei viitoare şi a celei construite de beneficiarul individual, pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu notarea interdicţiei de înstrãinare a locuinţei şi a terenului pe o perioadã de 5 ani, precum şi a interdicţiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini."
    12. În anexa nr. 1, la articolul 10^2, dupã alineatul 2 se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Dupã semnarea protocolului, în temeiul contractului de garantare, garanţia finanţatorului pentru finanţãrile garantate care intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant conform protocolului este garantatã prin înscrierea în cartea funciarã a privilegiului special al creditorului procurator de fonduri, fãrã plata tarifelor de înscriere.
    (4) Pentru garanţiile acordate în limita plafonului disponibilizat în condiţiile împãrţirii riscului între stat şi finanţatori, în baza contractului de garantare, garanţia statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului este garantatã cu ipotecã legalã de rangul I instituitã, proporţional cu procentul de garantare, asupra terenului pe care urmeazã sã se construiascã locuinţele în cadrul programului, precum şi asupra locuinţelor viitoare şi a celor construite prin asociaţii fãrã personalitate juridicã, pânã la finalizarea procedurii de executare silitã asupra imobilului care face obiectul garanţiei, potrivit legii, cu notarea interdicţiei de înstrãinare a locuinţei şi a terenului, cu excepţia înstrãinãrii cotei-pãrţi de teren aferente fiecãrei locuinţe construite cãtre oricare dintre membrii asociaţiei, pe o perioadã de 5 ani, precum şi a interdicţiei de grevare a locuinţei şi a terenului cu orice alte sarcini."
    13. La anexa nr. 1, articolul 10^3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10^3. - (1) Finanţatorul îşi exprimã acordul fie în numele şi contul statului, fie în nume şi cont propriu şi în numele şi contul statului pentru preluarea finanţãrii garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare în cadrul programului de cãtre:
    a) orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie, sub condiţia menţinerii garanţiilor instituite prin lege asupra imobilului şi cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finanţarea garantatã şi locuinţa; sau
    b) oricare dintre coproprietari, în vederea întregirii dreptului de proprietate ori mãririi cotei-pãrţi din dreptul de proprietate; sau
    c) unul dintre soţi, ca efect al partajului, în condiţiile legii.
    (2) În vederea realizãrii operaţiunii prevãzute la alin. (1), finanţatorul îşi exprimã acordul, în nume şi cont propriu şi/sau în numele şi contul statului, pentru ridicarea temporarã a interdicţiei de înstrãinare."
    14. La anexa nr. 1, articolul 10^4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10^4. - Beneficiarul se obligã sã constituie, conform prevederilor titlului VI din Legea nr. 99/1999 privind unele mãsuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificãrile ulterioare, în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, o garanţie realã mobiliarã - gaj fãrã deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilã pânã la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare."
    15. În anexa nr. 1, dupã articolul 10^5 se introduce un nou articol, articolul 10^6, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 10^6. - Prin semnarea protocolului, drepturile izvorâte din poliţele de asigurare a imobilelor achiziţionate/construite în cadrul programului se vor împãrţi în mod egal între Ministerul Finanţelor Publice şi finanţator atât pentru garanţiile acordate anterior reutilizãrii plafonului, care intrã sub incidenţa împãrţirii riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator, cât şi pentru garanţiile acordate din plafonul reutilizat."
    16. În anexa nr. 1, la articolul 11 alineatul (3), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) valoarea, modalitatea de calcul şi termenele de platã ale comisionului de gestiune datorat de finanţator şi recuperat de la beneficiar;".
    17. În anexa nr. 1, articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - Plata garanţiei se va face în condiţiile şi termenii prevãzuţi în protocol, convenţia de implementare, convenţia de garantare şi contractul de garantare, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de cãtre FNGCIMM a cererii de platã, fãrã însã a se depãşi 90 de zile calendaristice restante de platã de cãtre beneficiar."
    18. În anexa nr. 1, la articolul 17, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Dupã efectuarea plãţii prevãzute la alin. (1), Ministerul Finanţelor Publice informeazã FNGCIMM, care întocmeşte un înscris prin care se individualizeazã creanţa bugetarã rezultatã prin platã, exprimatã în moneda naţionalã, şi data scadenţei acesteia, respectiv a 31-a zi de la data efectuãrii plãţii valorii de executare a garanţiei. Înscrisul, împreunã cu dovada efectuãrii procedurii de transmitere cãtre debitorul beneficiar al finanţãrii garantate, contractul de garantare, precum şi documentele care au stat la baza acordãrii garanţiei se înainteazã organelor competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în a cãror razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal debitorul persoanã fizicã, în vederea efectuãrii procedurii de executare silitã.
    (3) În termen de 15 zile calendaristice de la data plãţii garanţiei cãtre finanţator, FNGCIMM transmite înscrisul prevãzut la alin. (2) şi debitorului beneficiar al finanţãrii garantate."
    19. În anexa nr. 1, la articolul 18, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) În situaţia în care asupra bunurilor imobile achiziţionate prin program este instituitã ipoteca de rangul I proporţional cu procentul de garantare stabilit potrivit legii atât în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, cât şi a finanţatorului, sumele încasate ca urmare a valorificãrii se distribuie în termen de maximum 20 de zile calendaristice de la încasarea sumei de cãtre organele competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, proporţional cu procentul de garantare, dupã deducerea cheltuielilor de orice fel efectuate de cãtre acesta cu urmãrirea şi conservarea bunurilor al cãror preţ se distribuie, cu prezentarea cãtre finanţator a actelor doveditoare aferente acestor cheltuieli."
    20. În anexa nr. 1, dupã articolul 19 se introduc cinci noi articole, articolele 19^1-19^5, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 19^1. - În situaţia achiziţiei unei locuinţe care se încadreazã în una dintre categoriile prevãzute la art. 2 lit. a)-c) din hotãrâre, beneficiarul va depune la finanţator o cerere de finanţare, însoţitã de antecontractul de vânzare-cumpãrare a locuinţei. Finanţatorul, în urma constatãrii încadrãrii solicitantului în criteriile de eligibilitate referitoare la respectarea condiţiilor specifice prevãzute în normele sale interne, emite o promisiune unilateralã de creditare în condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 368/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sub rezerva obţinerii unei promisiuni de garantare.
    Art. 19^2. - La solicitarea finanţatorului, în baza convenţiei de garantare şi a protocolului, FNGCIMM emite promisiunea de garantare în condiţiile împãrţirii proporţionale a riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator.
    Art. 19^3. - Înainte de expirarea termenului de valabilitate a promisiunii unilaterale de creditare, beneficiarul prezintã finanţatorului documentele din care rezultã finalizarea locuinţei. Dacã la aceastã datã finanţatorul constatã îndeplinirea integralã de cãtre beneficiar a criteriilor programului, acesta aprobã finanţarea sub condiţia obţinerii garanţiei FNGCIMM.
    Art. 19^4. - Pentru obţinerea garanţiei FNGCIMM se procedeazã conform cap. IV.
    Art. 19^5.- Finanţatorii care solicitã FNGCIMM emiterea unei promisiuni de garantare vor face dovada achitãrii unui comision unic de analizã de 0,15%/an din valoarea promisiunii de garantare. Comisionul este suportat de beneficiar, iar nivelul este valabil pentru primul semestru al anului 2011, urmând ca pentru semestrele urmãtoare prevederile art. 2 lit. b) din anexa nr. 2 la hotãrâre sã fie aplicabile în mod corespunzãtor."
    21. În anexa nr. 2, la articolul 1, literele f) şi h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "f) se obligã sã nu înstrãineze locuinţa achiziţionatã în primii 5 ani de la data dobândirii; în cazurile şi în condiţiile prevãzute la art. 10^3 din anexa nr. 1 la hotãrâre poate fi aprobatã preluarea finanţãrii garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei;
    ............................................................................
    h) se obligã sã asigure locuinţa achiziţionatã din finanţarea garantatã împotriva tuturor riscurilor, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, beneficiarul fiind ţinut sã facã dovada notificãrii cesiunii cãtre asigurator. În caz de nerespectare de cãtre beneficiar a obligaţiei de asigurare a locuinţei, finanţatorul are dreptul, fãrã a fi obligat, sã procedeze la asigurarea locuinţei pe cheltuiala proprie şi sã recupereze cheltuielile respective de la beneficiar."
    22. În anexa nr. 2, la articolul 1^1, literele h), n) şi p) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "h) prezintã finanţatorului poliţa de asigurare a lucrãrilor de construcţii-montaj pentru imobilul cu destinaţia de locuinţã aflat în construcţie, încheiatã cu o societate de asigurare agreatã de finanţator, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, pe toatã durata de execuţie a lucrãrilor, beneficiarul fiind ţinut sã facã dovada notificãrii cesiunii cãtre asigurator. În caz de nerespectare de cãtre beneficiar a obligaţiei de asigurare a locuinţei, finanţatorul are dreptul, fãrã a fi obligat, sã procedeze la asigurarea locuinţei pe cheltuiala proprie şi sã recupereze cheltuielile respective de la beneficiar;
    ............................................................................
    n) se obligã sã nu cesioneze drepturile de construire şi sã nu înstrãineze terenul şi locuinţa construitã prin program în primii 5 ani de la data instituirii ipotecii legale; în cazurile şi în condiţiile prevãzute la art. 10^3 din anexa nr. 1 la hotãrâre poate fi aprobatã preluarea finanţãrii garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei viitoare/locuinţei;
    ............................................................................
    p) se obligã sã asigure locuinţa finalizatã, construitã din finanţarea garantatã, împotriva tuturor riscurilor, iar drepturile derivând din poliţa de asigurare vor fi cesionate în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, beneficiarul fiind ţinut sã facã dovada notificãrii cesiunii cãtre asigurator;".
    23. În anexa nr. 2, la articolul 1^2 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) obligaţia tuturor beneficiarilor de a nu cesiona drepturile de construire şi de a nu înstrãina terenul şi locuinţa construitã prin program în primii 5 ani de la data instituirii ipotecii legale; în cazurile şi în condiţiile prevãzute la art. 10^3 din anexa nr. 1 la hotãrâre poate fi aprobatã preluarea finanţãrii garantate şi a dreptului de proprietate asupra locuinţei/locuinţei viitoare;".
    24. În anexa nr. 2, la articolul 2, literele b), i) şi i^1) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) costul total al finanţãrilor acordate în cadrul programului se compune din:
    - rata dobânzii EURIBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 4,00% pe an pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 2,50% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de cãtre finanţator; marja nu include costul evaluãrii imobilului, costul aferent efectuãrii formalitãţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupã caz;
    - comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analizã, calculat la soldul garanţiei statului, se negociazã semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;
    ............................................................................
    i) acceptã sã efectueze formalitãţile de înscriere/radiere în/din cartea funciarã a ipotecii legale asupra locuinţei achiziţionate în cadrul programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, precum şi cele de notare/radiere în/din cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toatã durata finanţãrii. Înscrierea ipotecii legale şi notarea interdicţiilor se efectueazã în temeiul contractului de garantare, iar radierea ipotecii legale şi a interdicţiilor se face în baza deciziei FNGCIMM şi a finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare;
    i^1) acceptã sã înscrie privilegiul finanţatorului prevãzut la art. 1737 pct. 2 din Codul civil, în cazurile prevãzute la art. III alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã nr. 33/2011 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului "Prima casã", precum şi pentru adoptarea unor mãsuri în vederea continuãrii programului "Prima casã", precum şi în cazul primirii comunicãrii respingerii cererii de platã a garanţiei de la FNGCIMM pentru garanţiile care nu intrã sub incidenţa împãrţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între stat şi finanţator;".
    25. În anexa nr. 2, la articolul 2^1, literele b), n), r) şi ş) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) costul total al finanţãrilor acordate în cadrul programului se compune din:
    - rata dobânzii EURIBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 4,00% pe an pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 2,50% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de cãtre finanţator; marja nu include costul evaluãrii terenului, locuinţei, devizelor estimative şi situaţiilor de lucrãri, precum şi costul aferent efectuãrii formalitãţilor de publicitate, dupã caz;
    - comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analizã, calculat la soldul garanţiei statului, se negociazã semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;
    ............................................................................
    n) verificã încheierea poliţei de asigurare a lucrãrilor de construcţii-montaj pentru imobilul cu destinaţia de locuinţã aflat în construcţie împreunã cu anexele gospodãreşti, cu o societate de asigurare agreatã de finanţator şi cesionatã în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare, pe toatã durata executãrii lucrãrilor;
    ............................................................................
    r) acceptã sã efectueze formalitãţile de înscriere/radiere în/din cartea funciarã a ipotecii legale de rang I asupra terenului şi locuinţei viitoare, precum şi de notare/radiere a interdicţiilor prevãzute la art. 10^1 alin. (1) sau art. 10^2 alin. (1), dupã caz, din anexa nr. 1 la hotãrâre, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare. Înscrierea ipotecii legale şi notarea interdicţiilor se efectueazã în temeiul contractului de garantare, iar radierea ipotecii legale şi a interdicţiilor se face în baza deciziei FNGCIMM şi a finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare;
    ............................................................................
    ş) acceptã sã efectueze formalitãţile de înscriere/radiere în/din cartea funciarã a ipotecii legale de rang I, a interdicţiei de înstrãinare pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, şi a finanţatorului, asupra locuinţei/locuinţelor finalizate, construite în cadrul programului;".
    ART. II
    (1) Dispoziţiile art. 3 alin. (3) din anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la acordarea de garanţii în temeiul promisiunilor de garantare emise de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. (FNGCIMM) se aplicã în mod corespunzãtor finanţatorilor care nu au optat pentru reutilizarea plafonului.
    (2) Finanţatorii care au semnat protocolul pot acorda promisiuni de creditare în baza cãrora se pot emite promisiuni de garantare de cãtre FNCGIMM, potrivit art. 19^1-19^5 din anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu încadrarea în plafonul reutilizat.
    ART. III
    În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se va aproba protocolul prevãzut la art. II alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 33/2011 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului "Prima casã", precum şi pentru adoptarea unor mãsuri în vederea continuãrii programului "Prima casã", şi se modificã şi se completeazã în mod corespunzãtor prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice şi al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, comerţului şi mediului de afaceri nr. 2.225/994/2009 pentru aprobarea Convenţiei privind implementarea programului "Prima casã" şi a Convenţiei de garantare şi pentru reglementarea unor mãsuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. IV
    Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                   Ion Ariton

    Bucureşti, 20 aprilie 2011.
    Nr. 404.

                                     --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016