Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 400 din 2 aprilie 2003  pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 400 din 2 aprilie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 311 din 8 mai 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 , şi al <>art. 68 din Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga: cap. IV "Administrarea clãdirilor de locuinţe" şi cap. V "Repartizarea cheltuielilor şi veniturilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor", cu excepţia art. 90, din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.275/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 690 din 22 decembrie 2000, cu modificãrile ulterioare; <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 139/N/1997 pentru aprobarea Precizãrilor privind constituirea, înregistrarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 338 bis din 2 decembrie 1997, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

p. Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Sergiu Sechelariu,
secretar de stat

p. Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Ion Giurescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 2 aprilie 2003.
Nr. 400.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice au ca obiect punerea la dispoziţie asociaţiilor de proprietari şi autoritãţilor administraţiei publice centrale şi locale a cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, exploatarea şi administrarea clãdirilor - blocuri de locuinţe - condominii, precum şi exercitarea controlului financiar-contabil şi gestionar asupra activitãţii asociaţiilor de proprietari în aplicarea prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 .
(2) În înţelesul prezentelor norme metodologice, prin bloc de locuinţe - clãdire - condominiu, denumit în continuare condominiu, se înţelege o proprietate imobiliarã din care unele pãrţi sunt proprietãţi individuale, reprezentate din apartamente sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta, iar restul, proprietate comuna indivizã. Prin asimilare, poate fi definit condominiu şi un tronson, cu una sau mai multe scãri, din cadrul clãdirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comuna.
ART. 2
(1) În scopul reprezentãrii şi sustinerii intereselor comune ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate în proprietate comuna indivizã din clãdirea ce alcãtuieşte un condominiu, proprietarii locuinţelor şi ai spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta se pot constitui în asociaţii de proprietari cu personalitate juridicã.
(2) Asociaţia de proprietari este forma juridicã de organizare şi de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor unui condominiu, cu personalitate juridicã, nonprofit, înfiinţatã în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 3
Asociaţiile de locatari din clãdirile ale cãror apartamente au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu au fost reorganizate în asociaţii de proprietari au obligaţia sa se reorganizeze potrivit prevederilor legale.
ART. 4
Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin compartimentele specializate din aparatul propriu, sprijinã asociaţiile de proprietari pentru înfiinţare, organizare şi funcţionare, pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sprijinind totodatã asociaţiile de locatari pentru a se transforma şi a se reorganiza în asociaţii de proprietari.

CAP. 2
Administrarea condominiilor

ART. 5
(1) Condominiile pot fi administrate de persoane fizice atestate în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (2) şi angajate cu contract individual de munca ori cu convenţie civilã de prestãri de servicii sau de persoane juridice specializate, cu care se încheie un contract de administrare, potrivit hotãrârii adunãrii generale a proprietarilor. Administratorii trebuie sa prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de proprietarul clãdirii sau de reprezentantul legal al acestuia.
(2) Obligaţiile administratorului sunt cele stabilite prin lege, precum şi cele stabilite prin contractul încheiat cu proprietarul sau cu reprezentantul legal al acestuia.
(3) Pentru administrator sau, dupã caz, persoana fizica gestionara a bunurilor şi mijloacelor bãneşti ale asociaţiei de proprietari prevederile <>Legii nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legatura cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autoritãţilor sau instituţiilor publice, cu modificãrile ulterioare, se aplica în mod corespunzãtor.
(4) Suma ce constituie garanţia materialã se depune în contul asociaţiei de proprietari respective şi se restituie la data încetãrii contractului sau convenţiei încheiate cu administratorul.
ART. 6
(1) Administrarea condominiilor are ca obiect utilizarea clãdirilor în scopul pentru care au fost construite, în condiţiile menţinerii pe toatã perioada de existenta a performantelor functionale, tehnice şi calitative pentru care acestea au fost realizate.
(2) În acest scop activitatea de administrare a condominiului trebuie sa asigure:
a) menţinerea în siguranta a clãdirii potrivit prevederilor legale şi aducerea la cunostinta tuturor persoanelor care locuiesc în clãdire despre starea acesteia din punct de vedere al siguranţei la acţiuni seismice;
b) funcţionarea în bune condiţii a tuturor instalaţiilor şi pãrţilor de construcţii ale imobilului;
c) aducerea la cunostinta tuturor persoanelor care locuiesc în clãdire despre condiţiile generale de funcţionare a instalaţiilor şi dotãrilor clãdirii, precum şi despre regulile de folosire a instalaţiilor şi dotãrilor care se utilizeazã în comun;
d) stabilirea condiţiilor în care pot fi realizate serviciile de întreţinere şi de reparaţii curente ale elementelor de construcţii şi instalaţii ale clãdirii, atât la pãrţile comune, cat şi la cele folosite în exclusivitate, care pot perturba folosinta normalã a pãrţilor comune;
e) aducerea la cunostinta, prin afişare la loc vizibil, tuturor persoanelor care locuiesc în clãdire despre modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru funcţionarea şi întreţinerea clãdirii, precum şi a cheltuielilor ce decurg din alte plati efectuate, inclusiv cele pentru reparaţia capitala a clãdirii - construcţii şi instalaţii. Lista de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, care se afişeazã, se întocmeşte conform prevederilor Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii în partida simpla de cãtre persoanele juridice fãrã scop lucrativ, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.329/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 15 ianuarie 2002;
f) preluarea sau reconstituirea cãrţii construcţiei potrivit prevederilor legale şi evidentierea tuturor modificãrilor aduse, în condiţiile legii, la pãrţile comune ale clãdirii.
(3) Schimbarea destinaţiei locuinţelor şi/sau a spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta, situate în clãdiri colective, se poate face numai cu acordul proprietarului clãdirii sau al asociaţiei de proprietari şi, în mod obligatoriu, cu aprobarea proprietarilor cu care se invecineaza pe orizontala şi pe verticala, indiferent dacã proprietarul care intenţioneazã sa facã aceasta schimbare este sau nu este membru al asociaţiei de proprietari.
ART. 7
Asociaţiile de proprietari se constituie prin hotãrârea a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din cadrul unui condominiu.
ART. 8
(1) În clãdirile de locuit cu mai multe tronsoane sau scãri se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson sau scara, dacã proprietatea comuna aferentã tronsonului ori scãrii poate fi delimitata şi dacã este posibila repartizarea cheltuielilor comune pe tronsoane sau pe scãri.
(2) Asociaţiile de proprietari se pot constitui potrivit alin. (1) prin hotãrârea adunãrii generale şi cu acordul expres al coproprietarilor cu privire la delimitarea efectivã a pãrţilor de proprietate comuna care se preiau în administrare de respectiva asociaţie de proprietari şi cu privire la obligaţiile şi drepturile legale care vor continua sa rãmânã în sarcina tuturor coproprietarilor.
(3) Pentru a se stabili dacã este posibila defalcarea tehnica a consumurilor şi repartizarea cheltuielilor comune pe tronsoane sau pe scãri, precum şi modalitatea acestei defalcari/repartizari, se va solicita avizul furnizorilor de servicii implicaţi - electricitate, gaze naturale, apa sau altele asemenea - cu privire la posibilitãţile tehnice de furnizare a utilitãţilor pe tronsoane sau pe scãri.
(4) Prin acordul de asociere pe scara sau tronson se reglementeazã şi raporturile cu celelalte asociaţii de proprietari constituite în clãdire.
ART. 9
(1) Anterior adunãrii de constituire, proprietarii din clãdirile cu mai multe apartamente se pot întruni pentru a hotãrî cu privire la înfiinţarea asociaţiei de proprietari sau la transformarea asociaţiei de locatari în asociaţie de proprietari. Totodatã vor hotãrî şi cu privire la persoana fizica sau juridicã insarcinata cu întocmirea acordului de asociere şi a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora şi la data de convocare a adunãrii de constituire. Hotãrârea proprietarilor se consemneazã într-un proces-verbal care se semneazã de toţi cei prezenţi.
(2) Cu cel puţin 10 zile înaintea datei fixate pentru adunarea de constituire proprietarii se convoacã prin afişare într-un loc vizibil.
(3) Adunarea de constituire a asociaţiei de proprietari este legal întrunitã în cvorumul prevãzut la art. 7.
(4) Hotãrârea privind înfiinţarea asociaţiei de proprietari poate fi luatã cu votul a cel puţin doua treimi din numãrul proprietarilor prezenţi, dar nu mai puţin de jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor locuinţelor şi ai spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din cadrul clãdirii, scãrii sau tronsonului respectiv, dupã caz.
(5) Dacã nu este întrunit cvorumul, o noua convocare va avea loc dupã cel puţin 5 zile de la data primei intalniri, în condiţiile prevãzute la alin. (1). În cazul în care nici la a doua convocare nu se poate lua hotãrârea de constituire din lipsa cvorumului, se face o a treia convocare, dupã cel puţin 5 zile de la data celei de-a doua; în acest caz, hotãrârea privind înfiinţarea asociaţiei de proprietari poate fi luatã cu votul a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul proprietarilor prezenţi, dar nu mai puţin de o treime din numãrul proprietarilor.
(6) În adunarea de constituire se prezintã şi se adopta statutul asociaţiei de proprietari, în care se vor cuprinde precizãri cu privire la:
a) denumirea, forma juridicã, sediul, durata de funcţionare ale asociaţiei de proprietari;
b) scopul şi obiectul de activitate ale asociaţiei de proprietari;
c) mijloace materiale şi bãneşti de care poate dispune asociaţia de proprietari; venituri şi cheltuieli;
d) membrii asociaţiei de proprietari, drepturile şi obligaţiile acestora;
e) structura organizatoricã, modul de funcţionare, managementul asociaţiei de proprietari;
f) repartizarea cheltuielilor asociaţiei de proprietari;
g) condiţiile în care se dizolva asociaţia de proprietari;
h) dispoziţii finale, modalitatea de rezolvare a litigiilor, relaţii contractuale, penalizãri, dacã adunarea generalã a proprietarilor a adoptat sistemul propriu de penalizãri, în condiţiile legii.
ART. 10
(1) Acordul proprietarilor privind constituirea asociaţiei de proprietari se consemneazã într-un proces-verbal întocmit în doua exemplare originale, semnate de toţi proprietarii care şi-au dat consimţãmântul. Procesul-verbal constituie anexa la acordul de asociere.
(2) Proprietarii îşi dau consimţãmântul, de regula, în adunarea de constituire; în cazul proprietarilor absenţi consimţãmântul poate fi exprimat prin simpla semnare a procesului-verbal prevãzut la alin. (1), în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc adunarea de constituire, conform art. 9 alin. (3) sau (4), dupã caz.
(3) În cazul în care vreun proprietar nu poate semna se va consemna ca acesta şi-a dat consimţãmântul şi se face menţiune despre cauza acestei imposibilitati.
ART. 11
Acordul de asociere se redacteazã pe baza procesului-verbal al adunãrii de constituire şi va cuprinde numele, prenumele şi domiciliul proprietarilor, individualizarea proprietãţii potrivit actului de proprietate, dupã caz, respectiv contractului de vânzare-cumpãrare, contractului de construire şi procesului-verbal de predare-primire, contractului de schimb sau contractului de donaţie, enumerarea şi descrierea pãrţilor aflate în proprietatea comuna şi cota-parte din proprietatea comuna ce revine fiecãrui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta.
ART. 12
Înscrierea ulterioara în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea de constituire şi care nu şi-au dat consimţãmântul în condiţiile prevãzute la art. 10 se face la cererea acestora, prin înscrierea datelor prevãzute la art. 11 într-un act adiţional la acordul de asociere, încheiat cu proprietarul interesat, fãrã alte formalitãţi.
ART. 13
În cadrul adunãrii de constituire a asociaţiei de proprietari, în baza statutului adoptat, proprietarii vor alege un comitet executiv şi o comisie de cenzori şi vor hotãrî numãrul membrilor acestora, precum şi durata mandatelor lor.
ART. 14
Asociaţia de proprietari poate delega, prin contract, atribuţiile comisiei de cenzori privind controlul financiar-contabil şi gestionar unor persoane fizice sau juridice specializate.
ART. 15
(1) Comitetul executiv va fi condus de un preşedinte, care va fi desemnat în persoana celui care întruneşte cel mai mare numãr de voturi la alegerea comitetului executiv. Acesta reprezintã asociaţia de proprietari în raporturile cu autoritãţile şi cu instituţiile publice, precum şi cu celelalte persoane fizice sau juridice cu care asociaţia de proprietari are relaţii.
(2) În cazul imposibilitãţii de exercitare a atribuţiilor de cãtre preşedinte, acestea vor fi îndeplinite de cãtre un vicepreşedinte desemnat de comitetul executiv cu majoritate de voturi.
ART. 16
Cererea de acordare a personalitãţii juridice, împreunã cu copiile de pe procesul-verbal al adunãrii de constituire, de pe acordul de asociere şi de pe statutul asociaţiei de proprietari, precum şi, dacã este cazul, cu avizele prevãzute la art. 8, se depun de persoana imputernicita de proprietarii asociaţi la organul financiar local în a cãrui circumscripţie teritorialã se afla clãdirea.
ART. 17
Dupã înfiinţarea asociaţiei de proprietari aceasta se identifica prin denumire, adresa condominiului, încheierea judecãtorului delegat şi codul fiscal al asociaţiei. Actele care emana de la asociaţiile de proprietari vor cuprinde atributele de identificare.
ART. 18
(1) Asociaţia de proprietari adopta hotãrâri în adunarea generalã, care se tine obligatoriu cel puţin o data pe an, de regula, în primul trimestru, şi la care au dreptul şi obligaţia sa participe toţi membrii sãi. Adunarea generalã este alcãtuitã din toţi membrii asociaţiei de proprietari.
(2) Pentru situaţii speciale, adunarea generalã a asociaţiei de proprietari poate fi convocatã oricând de cãtre comitetul executiv sau de cãtre membri ai asociaţiei care deţin în total cel puţin 20% din cotele de proprietate.
(3) Toţi proprietarii trebuie anuntati despre convocarea oricãrei adunãri generale a asociaţiei de proprietari cu cel puţin 10 zile înainte ca aceasta sa aibã loc.
(4) Asociaţia de proprietari poate adopta hotãrâri, dacã majoritatea membrilor sunt prezenţi personal sau prin reprezentant. Dacã nu este întrunit cvorumul, adunarea va fi suspendatã şi reconvocata. La adunarea reconvocata, dacã exista dovada ca toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotãrârile pot fi adoptate prin votul majoritãţii membrilor prezenţi. Dovada convocãrii membrilor asociaţiei de proprietari se face cu afisul de la avizierul asociaţiei şi convocatorul semnat de aceştia.
(5) Adunarea generalã a asociaţiei de proprietari analizeazã principalele aspecte şi adopta hotãrâri cu privire la:
a) activitatea de administrare şi de întreţinere a condominiului, aprobarea lucrãrilor de reparaţii capitale şi reparaţii curente ce urmeazã a se efectua în cursul anului, derularea contractelor încheiate cu agenţii economici furnizori ai serviciilor de care aceasta beneficiazã, precum şi modul de realizare a obligaţiilor pe care asociaţia de proprietari le are fata de persoanele juridice sau fizice cu care are relaţii;
b) expertizarea tehnica a clãdirilor care prezintã niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradari sau avarieri şi a lucrãrilor de intervenţie/consolidarilor, potrivit legislaţiei în vigoare;
c) bugetul de venituri şi cheltuieli; stabilirea cotelor de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul stabil în clãdire, pentru persoanele care locuiesc temporar, aflate în vizita, sau care presteazã activitãţi gospodãreşti în timpul zilei de minimum 15 zile pe luna; stabilirea perioadei minime de la care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana şi care trebuie sa fie de cel puţin 15 zile pe luna; participarea proprietarilor la cheltuielile de administrare şi de întreţinere a clãdirii; modul de folosire a fondurilor proprii; prin prestare de activitãţi gospodãreşti se înţelege ajutorul pe care îl primesc membrii asociaţiei de proprietari din partea unor persoane strãine de asociaţie, care ajuta la gospodãrire, respectiv curãţenie, gãtit, creşterea copiilor, paza apartament şi altele asemenea;
d) modul de folosire a spaţiilor comune şi, în unele cazuri, schimbarea destinaţiei unor asemenea spaţii. Schimbarea destinaţiei acestor spaţii nu se va putea face decât cu acordul majoritãţii membrilor asociaţiei de proprietari şi, în mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectaţi din vecinãtate, atât pe orizontala, cat şi pe verticala;
e) activitatea de administrare a condominiului, respectiv prin persoana fizica atestata în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (2) şi angajata cu contract individual de munca sau cu convenţie civilã de prestãri de servicii ori persoana juridicã specializatã, cu care se încheie un contract de administrare;
f) condiţiile de angajare a administratorului prin prezentarea şi analiza dosarului de angajare a acestuia sau, dupã caz, a contractului de administrare ce urmeazã a fi încheiat cu o persoana juridicã specializatã;
g) cuantumul garanţiei materiale care trebuie depusa de cãtre administrator;
h) alegerea comisiei de cenzori, precum şi stabilirea sarcinilor detaliate ale membrilor acesteia;
i) numãrul şi funcţiile persoanelor necesare pentru administrarea şi gospodãrirea clãdirii, funcţiile care se remunereaza, cuantumul şi modalitatea de actualizare a remuneraţiilor;
j) activitatea comitetului executiv şi a preşedintelui;
k) rotunjirea la leu a contravalorii obligaţiilor de plata.
(6) Hotãrârile adunãrii generale a asociaţiei de proprietari privind buna întreţinere şi exploatare a condominiului sunt obligatorii şi pentru proprietarii din acelaşi condominiu care nu sunt membri ai asociaţiei.
(7) Pentru adoptarea hotãrârilor asociaţiei de proprietari se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) votul fiecãrui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;
b) proprietarul poate fi reprezentat de un membru al familiei sau de un alt reprezentant care are o împuternicire semnatã de proprietarul în numele cãruia voteazã;
c) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta cel mult încã un membru absent, prin împuternicire scrisã;
d) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui este decisiv.
ART. 19
(1) Comitetul executiv, format dintr-un numãr de 3-11 membri stabiliţi de adunarea generalã dintre membrii asociaţiei de proprietari, asigura ducerea la îndeplinire a hotãrârilor adunãrii generale şi acţioneazã operativ în legatura cu:
a) activitatea curenta de administrare şi de întreţinere a condominiului; repartizarea lunarã a cheltuielilor comune pe fiecare proprietate din condominiu, încheierea sau sistarea contractelor privind furnizarea serviciilor necesare, inclusiv pentru administrarea condominiului; angajarea personalului de administrare, întreţinere şi curãţenie, potrivit legii, şi aprobarea cheltuielilor curente;
b) constatarea prin inspecţii periodice şi stabilirea mãsurilor necesare care sa asigure funcţionarea în bune condiţii a pãrţilor comune ale condominiului, a construcţiilor şi instalaţiilor, precum şi în locuinţe sau în spaţiul cu alta destinaţie decât cea de locuinta, cu respectarea prevederilor art. 23 lit. f) din Statutul asociaţiei de proprietari (anexa nr. 2), pentru a constata dacã instalaţiile sunt în stare buna de funcţionare şi nu produc pierderi prin neintretinerea corespunzãtoare a acesteia, constatãri care se vor înscrie într-o fişa de inspecţie care se va depune la preşedintele asociaţiei de proprietari;
c) problemele ridicate de membrii asociaţiei de proprietari, luând mãsuri pentru rezolvarea lor;
d) organizarea adunãrilor generale, precum şi a altor acţiuni stabilite de adunarea generalã.
(2) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari pregãteşte şi supune spre aprobare adunãrii generale bugetul anual de venituri şi cheltuieli.
(3) Dupã aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli comitetul executiv va urmãri derularea acestuia în condiţiile legii.
ART. 20
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari este ales, prin votul adunãrii generale, dintre membrii comitetului executiv al acesteia.
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari urmãreşte şi asigura respectarea statutului şi a hotãrârilor asociaţiei de proprietari, realizarea contractelor angajate de aceasta, îndeplinirea în condiţiile legii a prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli, respectarea de cãtre asociaţia de proprietari a ordinii publice şi a reglementãrilor autoritãţilor publice centrale şi locale.
(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari convoacã şi conduce şedinţele de lucru ale comitetului executiv şi ale adunãrii generale.
(4) Preşedintele asociaţiei de proprietari angajeazã prin semnatura sa asociaţia de proprietari în relaţiile acesteia cu terţii.
(5) Preşedintele asociaţiei de proprietari pãstreazã şi urmãreşte ţinerea la zi a cãrţii tehnice a construcţiei, precum şi celelalte documente privitoare la activitatea asociaţiei de proprietari.
ART. 21
(1) Comisia de cenzori urmãreşte şi asigura respectarea legalitãţii în administrarea bunurilor materiale şi a fondurilor financiare ale asociaţiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formatã dintr-un numãr impar de membri, care au cunoştinţe de specialitate şi experienta în domeniile financiar, economic şi/sau juridic şi care nu fac parte din comitetul executiv.
(3) Comisia de cenzori îşi alege la prima reuniune preşedintele din rândul membrilor ei.
(4) Atribuţiile comisiei de cenzori sunt urmãtoarele:
a) verificarea execuţiei bugetare;
b) verificarea şi validarea documentelor şi a angajamentelor de plata;
c) urmãrirea depunerii în contul curent al asociaţiei de proprietari a numerarului care depãşeşte plafonul de casa;
d) verificarea trimestriala a gestiunii asociaţiei de proprietari;
e) verificarea modului de stabilire a cotelor de contribuţie la cheltuielile curente şi constituirea fondurilor speciale ale asociaţiei de proprietari, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (5);
f) verificarea lunarã a situaţiei de încasãri şi plati;
g) controlul inopinat al încasãrilor şi al plãţilor;
h) verificarea lunarã a situaţiei soldurilor elementelor de activ şi de pasiv.
(5) Comisia de cenzori prezintã în fata adunãrii generale a proprietarilor, o data pe an, raportul asupra activitãţii sale.
(6) Asociaţiile de proprietari au obligaţia sa organizeze şi sa conducã contabilitatea proprie potrivit prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 629 din 26 august 2002, în partida dubla sau în partida simpla, prin opţiune, potrivit hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
(7) Asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida dubla aplica Planul de conturi pentru persoanele juridice fãrã scop lucrativ şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.591/1998 , cu modificãrile ulterioare.
(8) Asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida simpla aplica prevederile Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea contabilitãţii în partida simpla de cãtre persoanele juridice fãrã scop lucrativ, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.329/2001 .
ART. 22
(1) Activitatea de management de proprietate şi management financiar se asigura fie de persoane fizice angajate prin contracte individuale de munca sau prin convenţii civile de prestãri de servicii, fie de persoane juridice, prin contracte de administrare, în funcţie de hotãrârea adunãrii generale a proprietarilor.
(2) Administratorul, persoana fizica, poate fi angajat dintre membrii asociaţiei sau dintre alte persoane cu cunoştinţe profesionale şi atestat de cãtre o comisie formatã din 5 membri, specialişti în domeniul financiar-contabil şi al legislaţiei muncii, constituitã de consiliul local prin hotãrâre.
(3) Administratorul asigura managementul de proprietate al condominiului prin:
a) efectuarea formalitãţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii serviciilor necesare pentru exploatarea şi întreţinerea condominiului (inclusiv instalaţiile şi echipamentele aflate în proprietate comuna), derularea şi urmãrirea realizãrii acestor contracte;
b) urmãrirea comportãrii în timp a construcţiei, pe toatã durata contractului; întocmirea fişelor tehnice periodice cu privire la starea clãdirii şi a instalaţiilor acesteia; asigurarea punerii în siguranta a clãdirii potrivit prevederilor legale, evidentierea în cartea tehnica a clãdirii a tuturor modificãrilor aduse, în condiţiile stabilite de statut şi de legile în vigoare, la pãrţile comune ale condominiului;
c) rãspunderea fata de functionalitatea şi integritatea elementelor proprietãţii comune, de mijloacele materiale ale asociaţiei de proprietari şi de utilizarea în bune condiţii a acestora;
d) procurarea mijloacelor materiale necesare întreţinerii şi reparaţiilor curente ale elementelor proprietãţii comune, rãspunderea asupra integritãţii acestora;
e) înştiinţarea comitetului executiv al asociaţiei de proprietari şi luarea mãsurilor necesare pentru efectuarea la timp şi eficient a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii; supune spre aprobare comitetului executiv ofertele pentru efectuarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii aprobate de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari;
f) angajarea şi urmãrirea realizãrii contractelor cu persoane fizice sau juridice pentru: reparaţii, închirierea unor spaţii sau elemente din proprietatea comuna, activitãţi sociale şi alte tipuri de activitãţi. În contractele privind reparaţiile se vor prevedea clauze referitoare la perioada de garanţie a lucrãrilor executate conform normativelor tehnice în vigoare;
g) verificarea contractelor de închiriere între asociaţia de proprietari şi persoane fizice sau juridice care folosesc spaţii ori elemente din proprietatea comuna. Dacã aceste contracte nu exista administratorul îi înştiinţeazã pe cei în cauza, punându-le în vedere ca în termen de 30 de zile lucrãtoare sa încheie contracte cu asociaţia de proprietari;
h) supravegherea execuţiei lucrãrilor de reparaţii şi întreţinere şi participarea la recepţia lor, consemnand finalizarea acestora; asigura efectuarea de plati corespunzãtoare stadiului lucrãrii;
i) controlul personalului angajat de asociaţia de proprietari pentru curãţenie, încãrcarea şi evacuarea gunoiului menajer şi alte activitãţi, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi, în caz de încãlcare a acestora, sesizarea comitetului executiv;
j) inspectarea, în conformitate cu prevederile art. 23 lit. f) din Statutul asociaţiei de proprietari (anexa nr. 2), referitor la drepturile proprietarilor din condominiu, a proprietãţii individuale în vederea inlaturarii defectiunilor apãrute la instalaţiile de folosinta comuna şi a eliminãrii pierderilor care determina creşterea nejustificatã a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Dacã se constata defectiuni la instalaţiile aparţinând proprietãţii individuale - apartament sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta -, se înştiinţeazã proprietarul asupra obligaţiei acestuia de a remedia defecţiunile;
k) citirea, lunar sau periodic, în funcţie de hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, a indexului contoarelor individuale aparţinând proprietarilor şi înscrierea sau verificarea înscrierii acestuia în fişa de apartament, cu condiţia ca acestea sa fie montate cu acordul adunãrii generale a asociaţiei de proprietari şi al furnizorului de utilitãţi;
l) asigurarea cunoaşterii şi respectãrii regulilor de locuit în condominiu;
m) aducerea la cunostinta tuturor persoanelor care locuiesc în condominiu despre condiţiile generale de funcţionare a instalaţiilor şi dotãrilor clãdirii, precum şi despre regulile de folosire a instalaţiilor şi dotãrilor care se utilizeazã în comun;
n) stabilirea condiţiilor în care pot fi realizate serviciile de întreţinere şi de reparaţii curente ale elementelor de construcţii şi instalaţii ale condominiului, atât la pãrţile comune, cat şi la cele folosite în exclusivitate, care pot perturba folosinta normalã a pãrţilor comune;
o) întocmirea listelor lunare de plati;
p) aducerea la cunostinta tuturor proprietarilor care locuiesc în condominiu despre modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru funcţionarea şi întreţinerea condominiului, precum şi a cheltuielilor care decurg din alte plati efectuate, inclusiv cele pentru reparaţia capitala a condominiului; introducerea la plata consumurilor şi a persoanelor care locuiesc temporar sau presteazã activitãţi gospodãreşti, care depãşesc limita minima de şedere în condominiu prevãzutã de hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, conform procesului-verbal consemnat în registrul asociaţiei de proprietari.
Constituie obligaţie din partea proprietarilor sa anunţe, tot prin cerere, numãrul persoanelor care locuiesc temporar, venite în vizita, sau care presteazã activitãţi gospodãreşti conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit. c). Persoanele care locuiesc temporar sau presteazã activitãţi gospodãreşti pot fi constatate şi vizual sau la sesizarea altor persoane;
r) propune preşedintelui comitetului executiv, motivat din oficiu sau la sesizarea altor persoane, anularea cererii de scutire a cheltuielilor privind consumurile atunci când se constata ca solicitantul nu a anuntat în timp util modificarea datelor înscrise în respectiva cerere;
s) sesizarea comitetului executiv în vederea somarii restantierilor la plata cheltuielilor comune şi aplicarea procedurii de recuperare a restantelor cu penalizãrile aferente;
t) calcularea şi încasarea penalizãrilor conform sistemului aprobat de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
(4) Contabilul rãspunde de organizarea şi conducerea contabilitãţii, în condiţiile legii. La asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida simpla, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de contabil.
(5) Casierul rãspunde de efectuarea de încasãri şi plati în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operaţiunilor de casa. La asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida simpla, administratorii de imobile pot cumula şi funcţia de casier.
ART. 23
Proprietarii, pe lângã drepturile şi îndatoririle prevãzute la cap. V şi VI din modelul statutului asociaţiei de proprietari cuprins în anexa nr. 2, au şi urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) sa participe la adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, sa aleagã şi sa fie aleşi în organele asociaţiei de proprietari, dacã au calitatea de membru al asociaţiei de proprietari;
b) sa primeascã explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, sa o conteste preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plata. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat sa rãspundã la contestaţie în termen de 5 zile;
c) sa foloseascã spaţiile şi instalaţiile comune din interiorul şi din exteriorul condominiului.
B. Obligaţii:
a) sa contribuie la constituirea mijloacelor bãneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi sa achite în termenul stabilit cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de proprietari;
b) sa întreţinã în bune condiţii spaţiile şi instalaţiile comune din interiorul şi din exteriorul condominiului - casa scãrii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, faţade, poduri, acoperisuri, scãri exterioare, ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apa, de canalizare, instalaţii de încãlzire centrala şi de preparare a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antena colectivã, telefonie şi altele asemenea - şi sa ia mãsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranta şi de funcţionalitate a condominiului;
c) sa contribuie la repararea sau, dupã caz, la consolidarea şi la menţinerea în stare de siguranta a proprietãţii comune indivize din cadrul condominiului.
ART. 24
(1) În scopul asigurãrii fondurilor necesare pentru plati curente asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula fondul de rulment se dimensioneaza astfel încât sa poatã acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesarã pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor condominii echivalente ca mãrime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei-pãrţi ce revine fiecãrui proprietar, potrivit hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plata.
(3) În situaţiile în care prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul chiriaşul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment deja încasat se restituie numai în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacã prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipuleazã altfel.
(5) Asociaţia de proprietari va putea constitui un fond distinct pentru repararea instalaţiilor sau a unor elemente ale condominiului, cu perioada de folosire limitatã, fond care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
ART. 25
(1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, dupã caz, în termen de maximum 15 zile de la data afişãrii listei de plata, data care trebuie sa fie înscrisã în lista de plata respectiva. În vederea respectãrii termenelor legale de plata a facturilor cãtre furnizorii de utilitãţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plata în termen de maximum 5 zile de la data primirii facturii expediate prin posta, certificatã prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmãrii de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Dupã o perioada de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru plata, asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizãri de întârziere pentru suma neachitata, în condiţiile stabilite şi aprobate de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari. Penalizãrile de întârziere nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica pentru fiecare cota de întreţinere lunarã, fãrã ca suma penalizãrilor sa poatã depãşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat.
(2) Modul de folosire a sumelor încasate din penalitãţi de întârziere şi din dobânzile la sumele depuse în contul asociaţiei de proprietari se stabileşte de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 26
Asociaţia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi a altor spaţii, proprietate a membrilor sãi, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clãdirii cu mai multe apartamente şi/sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta, în cazul în care creanta reprezintã o restanta de cel puţin 3 luni. Acest privilegiu opereazã dupã cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor în interesul cãrora au fost fãcute.
ART. 27
(1) Privilegiul imobiliar se va intabula în partea a III-a a Cãrţii funciare, conform procedurii publicitãţii imobiliare prevãzute în titlul II din <>Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la art. 43 şi urmãtoarele din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de carte funciarã ale judecãtoriilor, aprobat prin <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.371/C/1997 .
(2) Pana la deschiderea noilor cãrţi funciare, în condiţiile <>art. 61 din Legea nr. 7/1996 , privilegiul se va înscrie în registrul de transcripţiuni şi inscriptiuni de la biroul de carte funciarã de pe lângã judecãtoria în a carei circumscripţie este situat imobilul.
ART. 28
Privilegiul înscris asupra bunurilor imobile ale debitorului se întinde şi asupra bunurilor mobile ale acestuia.
ART. 29
(1) În toate cazurile privilegiul se înscrie la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari.
(2) Cererea se adreseazã biroului de carte funciarã al judecãtoriei în a carei circumscripţie este situat imobilul şi va cuprinde numele, prenumele şi domiciliul solicitantului, numele, prenumele şi domiciliul debitorului, suma datoratã pentru care se solicita înscrierea privilegiului, precum şi individualizarea imobilului asupra cãruia urmeazã sa se înscrie privilegiul, prin menţionarea adresei acestuia.
(3) La cerere se vor anexa, în doua exemplare, extrase de pe listele lunare de plata a cotelor de contribuţie, din care rezulta suma datoratã.
(4) Cererea, precum şi extrasele de pe listele de plata vor purta ştampila asociaţiei de proprietari.
ART. 30
Cererea poate fi depusa de preşedintele asociaţiei de proprietari sau de o alta persoana imputernicita de acesta, care va ataşa procura, împuternicirea avocaţialã sau delegaţia de jurisconsult.
ART. 31
Privilegiul este opozabil celorlalţi creditori numai de la data îndeplinirii formalitãţilor de publicitate.
ART. 32
Privilegiul se radiaza la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a altei persoane împuternicite de acesta ori la cererea proprietarului, în baza chitanţei sau a altui înscris prin care asociaţia de proprietari confirma plata sumei datorate.
ART. 33
Executarea silitã se va efectua numai în temeiul unei hotãrâri judecãtoreşti ori a unui alt înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
ART. 34
(1) În cazurile în care unii proprietari sau chiriaşi nu respecta regulile şi obligaţiile adoptate de asociaţia de proprietari, în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2 la <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aceştia pot fi acţionaţi în justiţie de cãtre asociaţia de proprietari legal constituitã, potrivit dreptului comun.
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari rãspunde în fata adunãrii generale de rezolvarea situaţiilor litigioase apãrute în cadrul asociaţiei de proprietari.

CAP. 3
Repartizarea cheltuielilor şi veniturilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor

ART. 35
(1) Pentru întreţinerea, repararea şi exploatarea proprietãţilor individuale, precum şi a proprietãţii comune indivize din cadrul unor condominii, astfel cum sunt acestea definite prin lege, utilizatorii acestora, proprietari sau chiriaşi, efectueazã cheltuieli sau au obligaţii financiare care nu se pot inregistra pe fiecare proprietate individualã. De asemenea, din valorificarea sau exploatarea unor spaţii ori pãrţi ale proprietãţii comune indivize proprietarii acesteia pot obţine venituri care nu se pot inregistra pe fiecare proprietate individualã.
(2) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activitãţi economice sau din alte activitãţi desfãşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunãtãţirea confortului şi eficientei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietãţii comune. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comuna indivizã, a spaţiilor pentru instalarea de reclame, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursa. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se repartizeazã proprietarilor şi nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment.
(3) Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individualã revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului.
(4) În funcţie de modul de calcul şi de criteriile de repartizare a cheltuielilor pentru fiecare proprietate din condominiu, acestea se clasifica în:
A. cheltuieli pe persoana;
B. cheltuieli pe cota-parte de proprietate detinuta în condominiu;
C. cheltuieli pe consumatori tehnici şi de alta natura.
ART. 36
(1) Pentru spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta din condominiu ori pentru apartamentele sau spaţiile ai cãror deţinãtori prin natura activitãţilor lor - croitori, cosmeticieni, coafori, notari, avocaţi şi alţii - primesc la domiciliu şi alte persoane, criteriile de calcul al cheltuielilor aferente acestora se stabilesc prin convenţie anuala încheiatã cu proprietarii acestor spaţii sau apartamente. Cheltuielile pentru apa rece şi canalizare, apa calda menajera, încãlzire, gaze naturale, energie electrica pentru pãrţile comune, pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, colectarea şi transportul gunoiului menajer, ridicarea reziduurilor, precum şi pentru salarii şi indemnizaţii se repartizeazã conform criteriilor stabilite de comun acord între asociaţia de proprietari şi proprietarii acestor spaţii, folosindu-se, dupã caz, baremurile stabilite potrivit normelor legale. Toate aceste cheltuieli se scad din totalul cheltuielilor pe condominiu, diferenţa reprezentând cheltuielile aferente locuinţelor/apartamentelor.
(2) În situaţia în care, la notificarea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din condominiu refuza încheierea de convenţii pentru stabilirea criteriilor de repartizare a cheltuielilor şi obligaţiilor financiare ce le revin, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
A. Repartizarea cheltuielilor pe persoana
ART. 37
Cheltuielile pe persoana reprezintã cheltuielile privind serviciile de care beneficiazã persoanele - proprietari/locatari, care locuiesc/desfãşoarã activitãţi în mod curent în cadrul condominiului, în proprietãţi individuale.
ART. 38
(1) Dacã nu exista contoare de apa la fiecare apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, din condominiu, montate cu acordul asociaţiei de proprietari şi furnizorilor de utilitãţi potrivit prevederilor legale, cheltuielile pentru consumul de apa şi pentru canalizare, corespunzãtoare facturilor prezentate de furnizor şi însuşite de beneficiar/asociaţia de proprietari, vor fi repartizate proporţional cu numãrul de persoane care locuiesc/desfãşoarã activitãţi în mod curent în condominiu, pentru perioada în care s-a produs consumul.
(2) În cazuri excepţionale, în lipsa aparatelor de înregistrare a consumului de apa, la intrarea în reţeaua de alimentare a condominiului, la bransament, acest consum se determina potrivit normelor legale, în sistem pausal, pe fiecare tip de consumator.
(3) La defalcarea cheltuielilor pentru consumul de apa şi pentru canalizare la apartamentele/spaţiile care folosesc bãi sau duşuri comune în condominiu se va lua în calcul jumãtate din suma ce revine unei persoane din apartamentele/spaţiile dotate individual cu bãi şi duşuri.
(4) În cazurile în care condominiul dispune numai de duşuri şi bãi comune care deservesc apartamentele/spaţiile, cheltuielile se repartizeazã în raport cu numãrul persoanelor care locuiesc curent în clãdire, aferent fiecãrui apartament/spaţiu.
(5) Cheltuielile pentru ridicarea reziduurilor şi a gunoaielor menajere, pentru deratizarea, dezinfectia, dezinsectia condominiului, precum şi cheltuielile pentru vidanjarea haznalelor se repartizeazã în conformitate cu clauzele prevãzute în contractul încheiat cu furnizorul respectivului serviciu sau, în lipsa acestora, proporţional cu numãrul persoanelor care locuiesc curent în condominiu.
ART. 39
(1) Consumul de energie electrica aferent pãrţilor comune/proprietãţii comune din clãdire, exclusiv garaje, boxe şi alte spaţii aflate în proprietate individualã, care se mãsoarã prin contor montat separat de cele aferente proprietãţilor individuale, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor care locuiesc/desfãşoarã activitãţi în mod curent în clãdire.
(2) În cazuri excepţionale, când nu se pot separa, prin mãsurare, consumurile de energie electrica la pãrţile comune ale clãdirii sau în apartamentele locuite în comun de mai multe familii, din cheltuielile totale aferente acestor consumuri se determina pe baza baremurilor stabilite potrivit normelor legale, aferente consumului deţinãtorilor de suprafeţe de locuit ocupate în exclusivitate, ţinându-se seama de dotarea fiecãruia: numãrul de becuri şi de aparate electrice de uz casnic, maşini de cãlcat şi de spãlat, aparate de radio, televizoare, frigidere şi altele asemenea; sumele astfel determinate se scad din totalul cheltuielilor pentru consumul de energie electrica înregistrat, iar diferenţa reprezintã cheltuielile aferente pãrţilor de folosinta comuna şi se repartizeazã pe proprietarii/locatarii apartamentelor proporţional cu numãrul de persoane care locuiesc în mod curent în clãdire.
(3) Consumul de energie electrica aferent functionarii ascensorului/ascensoarelor, care se mãsoarã prin contoare montate separat de cele ale proprietãţilor individuale, se repartizeazã proporţional cu numãrul persoanelor care locuiesc în mod curent în clãdire.
(4) Prin hotãrâre a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, pot sa nu contribuie la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din condominiile fãrã mezanin. De asemenea, în cazul condominiilor care au amplasate la etajele superioare bãi, spãlãtorii, uscãtorii, prin hotãrâre a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din condominiile fãrã mezanin, toate sau în parte, pot sa nu contribuie la cheltuielile aferente consumului de energie electrica pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris cãtre asociaţia de proprietari de cãtre persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare. În contextul celor de mai sus, adunarea generalã a asociaţiei de proprietari va hotãrî, în condiţiile statutului asociaţiei de proprietari, în legatura cu participarea persoanelor care locuiesc în mod curent în condominiu la susţinerea acestor cheltuieli. Celelalte cheltuieli determinate de întreţinerea-revizia ascensorului/ascensoarelor se suporta de toţi proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta, chiar dacã nu locuiesc în aceste spaţii, ascensorul/ascensoarele fiind o instalatie comuna ca şi acoperisul, fatada, casa scãrii şi altele asemenea.
(5) Cheltuielile aferente consumului de energie electrica necesar pentru funcţionarea hidrofoarelor aflate în proprietatea sau în exploatarea/folosinta asociaţiilor de proprietari se repartizeazã proporţional cu numãrul de persoane care locuiesc în mod curent în condominiu.
ART. 40
Dacã nu exista contoare de apa calda menajera la fiecare apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, din condominiu, montate cu acordul asociaţiei de proprietari şi furnizorilor de utilitãţi potrivit prevederilor legale, cheltuielile pentru consumul apei calde menajere se repartizeazã proporţional cu numãrul de persoane care locuiesc în mod curent în condominiu.
ART. 41
Cheltuielile privind consumul de gaze naturale pentru bucatarii şi spãlãtoriile/dusurile comune, în situaţiile în care nu exista aparate de mãsura a consumului respectiv pe fiecare apartament, se repartizeazã pe fiecare proprietar corespunzãtor numãrului de persoane care locuiesc în mod curent în condominiu.
ART. 42
(1) Dacã numai o parte dintre proprietarii din condominiu deţin aparate de înregistrare a consumului de apa rece, apa calda menajera, agent termic de încãlzire şi/sau gaze naturale pentru toate instalaţiile aferente proprietãţii individuale, atunci repartizarea cheltuielilor se stabileşte prin hotãrâre a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, care trebuie sa cuprindã prevederi cu privire la modul de citire, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum şi la modul de încasare şi de efectuare a plãţilor corespunzãtoare consumurilor.
(2) Dacã toate proprietãţile individuale din condominiu au sisteme proprii de înregistrare a consumurilor, asociaţia de proprietari va stabili modul de facturare şi de plata a cheltuielilor comune, împreunã cu furnizorul şi cu beneficiarii serviciului respectiv. În toate cazurile de existenta a aparatelor de înregistrare a consumurilor aferente proprietãţilor individuale, plata consumurilor proprii nu scuteşte de la plata contribuţiei aferente cotei din cheltuielile comune, conform modalitatii stabilite în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
ART. 43
Cheltuielile pentru curãţenie şi evacuarea gunoiului menajer se repartizeazã proporţional cu numãrul de persoane care locuiesc în mod curent în condominiu.
B. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte de proprietate
ART. 44
Cheltuielile pe cota-parte de proprietate sunt cheltuieli efectuate pentru întreţinerea, repararea, exploatarea şi, dupã caz, consolidarea pãrţilor din condominiu aflate în proprietate comuna indivizã.
ART. 45
(1) Cota-parte de proprietate este cea stabilitã potrivit actului de proprietate, dupã caz, prin contractul de vânzare-cumpãrare, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie.
(2) În cazul în care totalul cotelor-pãrţi de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare locuinta sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta, din clãdirea sau blocul care constituie condominiul, nu se închide cu 100%, adunarea generalã a asociaţiei de proprietari poate hotãrî reconsiderarea lor.
(3) Cota-parte de proprietate reprezintã raportul suprafeţei utile totale a locuinţei sau spaţiului cu alta destinaţie decât cea de locuinta fata de totalul suprafeţei utile a tuturor locuinţelor şi spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta din condominiu.
ART. 46
Cheltuielile pentru lucrãri de întreţinere, servicii, de reparaţii şi, dupã caz, de consolidare la pãrţile de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea comuna indivizã - astfel cum este descrisã în cartea tehnica a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica; casa scãrii; podul; spãlãtoria; uscãtoria; terasa; ascensorul; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a gunoiului menajer; structura de rezistenta; faţade; acoperis şi altele asemenea - se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã a fiecãrui proprietar, astfel cum este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45 alin. (3).
ART. 47
(1) Cheltuielile pentru încãlzirea spaţiilor aflate în proprietate comuna într-o clãdire - casa scãrii, culoare, spãlãtorii, uscãtorii, holuri şi alte spaţii comune - se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna care revine fiecãrui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45.
(2) Suma aferentã cheltuielilor pentru încãlzirea spaţiilor aflate în proprietatea comuna a tuturor proprietarilor este aceea rezultatã prin scãderea din valoarea înscrisã în factura aferentã consumurilor de energie termica pentru încãlzire a sumei aferente tuturor suprafeţelor echivalente termic ale corpurilor de încãlzire din apartamentele şi spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta din cadrul condominiului. Suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încãlzire din condominiu trebuie sa fie înscrisã pe factura emisã de furnizorul de energie termica.
(3) Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe pentru încãlzire, în cazul în care nu exista aparate de mãsurare a acestuia pentru fiecare apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, inclusiv proprietatea comuna aferentã acestora, se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna care revine fiecãrui proprietar, astfel cum este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45.
ART. 48
Cheltuielile privind consumurile de apa, canalizare, apa calda menajera, gaze naturale, aferente proprietãţii comune, se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã care revine fiecãrui proprietar din proprietatea comuna, astfel cum este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45, având la baza contracte încheiate cu furnizorii acestor utilitãţi.
ART. 49
(1) Cheltuielile aferente indemnizaţiilor acordate membrilor asociaţiei de proprietari şi/sau persoanelor alese în funcţii de conducere a asociaţiei de proprietari se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna care revine fiecãrui proprietar, astfel cum este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45.
(2) Cu excepţia personalului pentru curãţenie şi evacuare a gunoiului menajer, cheltuielile ce privesc personalul angajat al asociaţiei de proprietari, inclusiv cheltuielile privind contractele de prestãri de servicii administrative cãtre asociaţia de proprietari, precum şi cheltuielile aferente materialelor consumabile folosite şi celor administrative se repartizeazã proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna care revine fiecãrui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisã în acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45.
C. Repartizarea cheltuielilor pe consumatori tehnici şi de alta natura
ART. 50
Cheltuielile pe consumatori tehnici sau de alta natura reprezintã cheltuielile efectuate pentru administrarea condominiului şi pentru furnizarea de utilitãţi de natura energetica.
ART. 51
Cheltuielile pentru încãlzirea centrala asigurata prin centrale termice proprii sau aflate în exploatarea directa a asociaţiei de proprietari cuprind: costul combustibilului, costul transportului acestuia pana la locul de consum, cheltuieli efectuate cu îndepãrtarea reziduurilor, costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de încãlzire centrala şi iluminatul încãperilor în care sunt amplasate acestea, costul echipamentului de uzura şi protecţie pentru fochiştii care deservesc centralele termice, indemnizaţiile, respectiv salariile acestora, inclusiv contribuţia pentru asigurãri sociale, costul materialelor necesare pentru pãstrarea curãţeniei în centralele termice, costul apei pentru umplerea instalaţiei.
ART. 52
(1) Cheltuielile efectuate cu furnizarea energiei termice prin centralele sau prin punctele termice din exploatarea unitãţilor de gospodãrie comunalã sau a altor furnizori se stabilesc dupã tarifele negociate cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, în condiţiile legii.
(2) În cazul în care la centralele sau la punctele termice sunt racordate mai multe clãdiri, suma totalã a cheltuielilor pentru încãlzirea tuturor clãdirilor se repartizeazã pe fiecare clãdire proporţional cu suprafata echivalenta termic, determinata potrivit normativelor legale, a tuturor corpurilor de încãlzire - radiatoare din fonta sau oţel, convectori, convectoradiatoare, conducte şi coloane neizolate şi altele asemenea -, aflate în dotarea acestora conform normelor şi normativelor tehnice de proiectare.
ART. 53
(1) Cheltuielile pentru încãlzirea locuinţelor/apartamentelor, indiferent de modul de înregistrare a consumului de energie termica şi de sursa de agent termic, se repartizeazã proporţional cu suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încãlzire aparţinând fiecãrui apartament.
(2) Dacã proprietarul unui apartament sau al unui spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta modifica suprafata echivalenta termic de încãlzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încãlzire se va recalcula fie prin mãrirea cu un coeficient de modificare a suprafeţei echivalente termic iniţiale, conform normativelor legale, în baza procesului-verbal de constatare emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, fie proporţional cu suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încãlzire, recalculata, pentru fiecare apartament/spaţiu în care s-au produs modificãri asupra corpurilor de încãlzire - tip, numãr de elemente şi altele asemenea, conform aceluiaşi proces-verbal de constatare emis de comitetul executiv. Hotãrârea definitiva privind modul de calcul al cheltuielilor de încãlzire în noile condiţii se adopta de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
(3) Suprafata echivalenta termic a tuturor corpurilor de încãlzire aparţinând fiecãrui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta din clãdire, bloc sau condominiu, se va determina pana la data de 1 septembrie 2003 de cãtre asociaţia de proprietari în colaborare cu specialişti din cadrul unitãţii furnizoare de utilitãţi, iar plata în acest sistem se va aplica începând din iarna 2003-2004, dacã sunt întrunite condiţiile tehnice necesare.
ART. 54
Cheltuielile pentru lucrãrile de întreţinere, reparaţii şi înlocuiri la antenele colective de televiziune se repartizeazã în raport cu numãrul prizelor de televizoare aflate în locuinţe şi în spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, iar pentru cutiile poştale şi pentru cheile de la usa de intrare comuna în clãdire se repartizeazã în raport cu numãrul locuinţelor şi spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta existente în clãdire, bloc, condominiu.
ART. 55
Posesorii de autovehicule care folosesc pentru întreţinerea acestora apa din conductele de alimentare aferente clãdirii, inclusiv instalaţiile de alimentare cu utilitãţi din garajele proprii, în condiţiile în care nu exista nici o interdicţie legalã în acest sens, vor suporta cheltuielile pentru consumul de apa şi canalizare. Aceste cheltuieli, calculate pe baza unor baremuri stabilite potrivit normelor legale sau în baza consumurilor înregistrate prin aparate de mãsura legal instalate şi autorizate, se scad din totalul cheltuielilor lunare ce revin clãdirii respective pentru apa şi canalizare, restul urmând sa se repartizeze conform art. 38.
ART. 56
În clãdirile în care consumul de gaze naturale pentru bucatarii şi spãlãtorii se înregistreazã prin acelaşi aparat care mãsoarã şi consumul aferent încãlzirii, se stabileşte consumul aferent bucãtãriilor şi spãlãtoriilor pe baza unor baremuri stabilite potrivit normelor legale, care se scade din consumul total pe clãdire, diferenţa considerându-se ca fiind aferentã încãlzirii.
ART. 57
Cheltuielile pentru curatatul coşurilor de fum se repartizeazã fiecãrui proprietar proporţional cu numãrul sobelor şi al maşinilor de gãtit racordate la coşurile de fum ale clãdirii.

CAP. 4
Îndrumarea metodologicã a asociaţiilor de proprietari

ART. 58
Îndrumarea metodologicã a asociaţiilor de proprietari în realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se efectueazã prin compartimentele specializate în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari, create în cadrul aparatului propriu al consiliilor locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 .
ART. 59
Compartimentele specializate în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari vor lua în evidenta toate asociaţiile înfiinţate potrivit prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi asociaţiile de locatari care, pana la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 , nu au fost transformate în asociaţii de proprietari.
ART. 60
Compartimentele specializate din cadrul aparatului propriu al consiliilor locale vor acţiona pentru:
a) îndrumarea şi sprijinirea asociaţiilor de locatari prin consilierea proprietarilor apartamentelor de bloc şi spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta în scopul infiintarii asociaţiilor de proprietari, în condiţiile legii;
b) îndrumarea şi sprijinirea asociaţiei de proprietari pentru îndeplinirea de cãtre acestea a obligaţiilor ce le revin pentru întreţinerea şi repararea construcţiilor şi instalaţiilor din condominiu;
c) întocmirea şi distribuirea materialelor informative de interes pentru asociaţia de proprietari prin care sa contribuie la buna desfãşurare a acestora;
d) organizarea, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale, a seminariilor de instruire pentru preşedinţii şi administratorii de condominii;
e) organizarea şi asigurarea exercitãrii controlului financiar-contabil şi gestionar asupra activitãţii asociaţiilor de proprietari, în condiţiile legii. În situaţia descoperirii unor fraude sau lipsuri în gestiune de cãtre comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari, vor fi sesizate organele competente, iar comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va fi indrumat sa foloseascã cãile legale pentru recuperarea prejudiciului şi pentru a acţiona în justiţie impotriva celui care se face vinovat;
f) confirmarea achitãrii la zi a cheltuielilor prin dovada eliberata de preşedintele comitetului executiv şi de administratorul asociaţiei de proprietari, în situaţia în care proprietarii doresc sa-şi înstrãineze apartamentele sau spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, având la baza extrasul din ultima lista de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, precum şi copia chitanţei de plata de pe ultima luna;
g) îndrumarea şi sprijinirea asociaţiilor de proprietari pentru respectarea de cãtre acestea a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 , şi ale prezentelor norme metodologice;
h) în situaţia în care comitetul executiv al asociaţiei de proprietari şi preşedintele acesteia nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale ce le revin potrivit prevederilor legale şi statutului, consiliile locale, prin compartimentele de specialitate ale acestora, vor organiza cu sprijinul unui comitet de initiativa din cadrul asociaţiei de proprietari o adunare generalã care va dezbate probleme ivite în activitatea asociaţiei de proprietari şi, dacã este cazul, vor organiza chiar noi alegeri.

CAP. 5
Atestarea administratorilor - persoane fizice

ART. 61
Consiliile locale vor constitui, prin hotãrâre, o comisie pentru atestarea administratorului propus de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, formatã din 5 membri, specialişti în domeniul financiar-contabil şi al legislaţiei muncii.
ART. 62
Administratorul este persoana fizica, atestata în condiţiile prezentelor norme metodologice şi care asigura managementul de proprietate (administrarea propriu-zisa a structurii condominiului, instalaţiilor şi tuturor elementelor proprietãţii comune, funcţionarea centralelor termice aflate în proprietatea sau administrarea asociaţiei) şi managementul financiar (contabilitate şi casierie) de calitate.
ART. 63
Pot fi atestate ca administratori de condominii numai persoanele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au capacitate deplina de exerciţiu;
b) prezintã garanţii morale pentru îndeplinirea corecta a obligaţiilor ce revin administratorilor;
c) prezintã garanţii materiale, stabilite în condiţiile legii.
ART. 64
Persoanele fizice care nu au desfãşurat o activitate de administrare în cadrul unei asociaţii de proprietari, pe lângã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 63 lit. a)-c), trebuie sa fi urmat un curs de pregãtire profesionalã organizat în condiţiile legii de cãtre consiliile locale în colaborare cu asociaţiile profesionale neguvernamentale de specialitate.
ART. 65
Nu pot fi administratori de condominii persoanele care au suferit o condamnare prin hotãrâre judecãtoreascã, rãmasã definitiva, pentru sãvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni.
ART. 66
Pentru obţinerea atestatului de administrator solicitantii trebuie sa îndeplineascã condiţiile necesare în vederea desfãşurãrii acestei activitãţi.
ART. 67
(1) Persoanele care solicita atestarea calitãţii de administrator de condominiu vor adresa o cerere de evaluare a capacitãţii lor comisiei de specialitate constituite de consiliul local, prin hotãrâre, potrivit <>art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 85/2001 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 .
(2) Cererea de atestare se adreseazã consiliului local de pe raza unitãţii administrativ-teritoriale în care se afla condominiul.
(3) La cererea de atestare a solicitantului se vor anexa urmãtoarele acte:
a) curriculum vitae;
b) copii legalizate de pe actele de stare civilã;
c) copii legalizate de pe actele de studii, inclusiv certificatul de pregãtire profesionalã emis în condiţiile legii;
d) certificatul de cazier;
e) recomandãri din partea preşedintelui comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, în cazul în care a desfãşurat munca de administrare în cadrul asociaţiei de proprietari.
(4) Persoanele prevãzute la art. 64 vor prezenta şi o recomandare din partea a cel puţin 2 vecini din cadrul condominiului în care locuiesc.
ART. 68
Capacitatea de a fi atestaţi ca administratori de condominii a solicitanţilor care au prezentat cereri în condiţiile art. 67 va fi evaluatã de comisia de specialitate constituitã de consiliul local, în termen de 90 de zile de la înregistrarea cererii.
ART. 69
Evaluarea capacitãţii solicitantului va fi determinata prin:
a) interviuri luate acestuia;
b) recomandãri;
c) orice investigaţii suplimentare care sunt considerate utile de cãtre comisia de atestare.
ART. 70
(1) Comisia pentru atestarea administratorilor soluţioneazã cererea de eliberare a atestatului de administrator în urma studierii documentelor prezentate şi intervievarii solicitantului.
(2) În vederea soluţionãrii cererii, comisia poate cere şi alte informaţii suplimentare pe care le considera necesare.
ART. 71
(1) Atestatul de administrator de imobil se elibereazã pentru o perioada determinata de maximum 3 ani, la expirarea cãreia se va proceda la o noua atestare.
(2) Atestatul va mentiona datele de identitate ale titularului, durata de valabilitate a atestatului şi autoritatea administraţiei publice locale emitenta.
(3) Atestatul poate fi reînnoit, suspendat sau retras de cãtre autoritatea emitenta, la propunerea motivatã a compartimentului specializat al consiliului local, sesizat din oficiu sau la cererea asociaţilor.
ART. 72
Activitatea persoanelor atestate ca administratori de condominii se desfãşoarã în baza unui contract individual de munca sau a unei convenţii civile de prestãri de servicii încheiate cu asociaţia de proprietari, potrivit dispoziţiilor legale.

CAP. 6
Dispoziţii sanctionatorii, tranzitorii şi finale

ART. 73
Atestarea administratorilor persoane fizice, aflaţi în funcţie la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, se va realiza pana la data de 31 august 2003.
ART. 74
Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot stabili şi sanctiona contravenţii, prin hotãrâre, în condiţiile legii, pentru urmãtoarele fapte:
a) angajarea unui administrator, persoana fizica, neatestat potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice;
b) menţinerea în funcţie, dupã termenul prevãzut la art. 73, a unui administrator, persoana fizica, neatestat potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice;
c) alte cazuri de încãlcare a prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 75
Modelele de acord de asociere şi de statut al asociaţiei de proprietari sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentele norme metodologice. Conţinutul acordului de asociere şi al statutului asociaţiei de proprietari, prezentate ca model, nu este obligatoriu şi limitativ.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------

ACORD DE ASOCIERE
(model)

1. Asocierea
1.1. Prin prezentul acord de asociere, noi, proprietarii de bunuri imobiliare (locuinţe/apartamente şi/sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta) din condominiul situat în localitatea ..........., str. .... nr. ...., judeţul ......, sectorul ......., am hotãrât sa ne asociem în asociaţie de proprietari.
1.2. Asocierea a fost determinata de existenta proprietãţii comune, indivizibil legatã de proprietãţile individuale pe care le detinem în cadrul condominiului. Asociaţia de proprietari constituie forma de organizare şi de reprezentare a intereselor tuturor proprietarilor, legate de întreţinerea, funcţionarea, dezvoltarea şi exploatarea proprietãţii pe care o detinem în comun.
2. Descrierea proprietãţii
2.1. Condominiul are urmãtoarele caracteristici:
a) bloc de locuinţe cu/fãrã spaţii comerciale la parter (nivelul .........) şi cu/fãrã alte spaţii destinate unor activitãţi lucrative ..............;
b) regim de înãlţime: subsol, demisol, parter, mezanin şi numãr de etaje. Subsolurile sunt niveluri tehnice sau, dupã caz, destinate unor activitãţi lucrative, depozite, adaposturi de apãrare civilã şi altele asemenea;
c) structura în funcţie de destinaţia proprietãţii:
- un numãr de ....... apartamente, cu o suprafata utila totalã de ......mp, destinate locuirii, din care:
● cu 1 camera/garsoniere: ..... (nr.) ...........;
● cu 2 camere: ................ (nr.) ...........;
● cu 3 camere: ................ (nr.) ...........;
● cu 4 camere: ................ (nr.) ...........;
● etc. .............................;
- un numãr de .......... spaţii comerciale, birouri, sedii de societãţi comerciale şi altele asemenea, situate la ......., insumand o suprafata utila de ....... mp;
(nivelul)
d) structura clãdirii (de exemplu: diafragme din beton armat, integral prefabricate, cu pereţi interiori neportanti, stâlpi şi grinzi, precum şi cadre; diafragme din beton armat sau inlocuitori, planşee din beton armat sau din lemn şi altele asemenea, cu acoperis tip sarpanta/terasa);
e) clãdirea a fost data în folosinta în anul .... şi este/nu este inclusã în Lista monumentelor istorice;
f) clãdirea este legatã la reţelele de utilitãţi (termoficare, apa rece, canalizare, telefonie, electricitate şi altele asemenea) comunale sau, dupã caz, are centrala termica proprie ori alte surse proprii de utilitãţi.
2.2. Proprietatea, în cadrul asociaţiei de proprietari, este reprezentatã prin proprietatea individualã şi proprietatea comuna.
2.3. Proprietatea individualã (apartamentul sau spaţiul cu alta destinaţie decât cea de locuinta) aparţine exclusiv proprietarului şi este un bun al sau, asupra cãruia poate decide în deplina libertate. Fiecare apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta consta din suprafata cuprinsã între zidurile, subdiviziunile dintr-un apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta şi zidurile de perimetru cu suprafata interioarã a acestora. Zidurile interioare, podelele şi tavanele se considera ca fãcând parte din apartament, respectiv din spaţiul în care sunt cuprinse. Zidurile de invecinare între apartamente şi/sau spaţiu fac parte în cota-parte egala din fiecare dintre acestea.
Sunt considerate ca fac parte din proprietatea individualã şi dependintele situate la acelaşi nivel sau la niveluri diferite, nelegate structural de apartamentul sau de spaţiul respectiv, dar fãcând parte din acesta. Proprietãţii asupra unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta îi corespunde şi o cota-parte proporţionalã din proprietatea comuna, alocata conform cotelor înscrise în anexa la prezentul acord de asociere, preluate potrivit actului de proprietate sau care au fost recalculate potrivit prevederilor art. 45 din Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Prin proprietate individualã, în sensul prezentului acord de asociere, se înţelege şi proprietatea aparţinând unei singure persoane, în indiviziune cu cotele stabilite sau în devãlmãşie, ca bunuri comune ale soţilor.
2.4. Proprietatea comuna include toate pãrţile din condominiu care nu sunt pãrţi dintr-un apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta. Toate aceste pãrţi formeazã obiecte ale coproprietatii forţate, adicã ale stãrii de indiviziune forţatã şi perpetua, destinate a fi utilizate în comun de proprietari.
Proprietatea comuna include urmãtoarele: terenul aferent construcţiei, în suprafata totalã de ......mp, fundaţiile, fatada, intrãrile, suprafata exterioarã a zidurilor de perimetru ale proprietãţii individuale, scarile comune, casa scãrii, casa ascensorului, ascensoarele, trotuarele, centrala termica sau punctul termic, canalizarea, instalaţiile de apa şi încãlzire centrala, de gaze, electricitate şi telefonice de la punctul de bransament sau de racordare la reţeaua stradala (exclusiv acesta) pana la punctul de racord la instalatia interioarã a apartamentului sau spaţiului cu alta destinaţie decât cea de locuinta, spãlãtoria, uscãtoria, culoarele clãdirii, subsolul sau nivelul tehnic, încãperile personalului de serviciu al clãdirii, încãperea/construcţia destinatã depozitarii gunoaielor, tubul colector, instalaţii de ventilaţie, canale termice, spaţiile care deservesc crematorii, podul, acoperisul şi invelitoarea acestuia, antena şi cablul TV pana la priza de bransament. Se considera, de asemenea, în indiviziune forţatã boxele din subsoluri sau camerele de serviciu din mansarde, poduri, magazii şi garaje, platforme exterioare sau încorporate clãdirii, amplasate, de regula, separat de proprietatea individualã, dacã au destinaţia de a servi, în comun, toate aceste proprietãţi individuale. Suprafeţele exterioare zidurilor de perimetru ale proprietãţilor individuale, podelele şi tavanele din jurul acestor proprietãţi şi orice conducte, cabluri, linii de utilitãţi, care trec prin acestea şi care deservesc mai mult de o asemenea proprietate, sunt considerate obiecte de folosinta comuna, fiind supuse stãrii de indiviziune forţatã.
Toate aceste componente ale proprietãţii sau folosinţei comune se vor defini concret, dupã caz.
2.5. Fiecare apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, împreunã cu cota-parte indivizã a sa din proprietatea comuna, reprezintã o parcela individualã de proprietate imobiliarã şi formeazã o unitate care poate fi instrainata sau transferata în orice mod numai ca un tot.
2.6. Fiecare dintre aceste proprietãţi imobiliare poate fi folositã, ipotecata sau instrainata în deplina libertate de cãtre proprietarul/proprietarii acesteia, ţinându-se seama de condiţia menţionatã mai sus şi de legile şi reglementãrile în vigoare.
2.7. Pentru identificarea, prin localizare şi suprafata, a fiecãrui apartament, respectiv spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, sunt anexate la prezentul acord de asociere planşe sau schite, inclusiv ale terenului aferent construcţiei.
3. Înregistrarea proprietãţii
3.1. Proprietãţile imobiliare sunt în numãr de ....., în totalitate, înscrise în cartea funciarã ori, dupã caz, în registrul de transcripţiuni şi inscriptiuni de la biroul de carte funciarã de pe lângã judecãtoria în a carei circumscripţie este situat imobilul.
3.2. În cadrul condominiului, un numãr de ..... proprietãţi imobiliare sunt proprietate a persoanelor juridice de drept public sau privat şi sunt gestionate de ..... (autoritate sau instituţie publica, agent economic, persoana juridicã fãrã scop patrimonial şi altele asemenea).
3.3. Pentru fiecare proprietate imobiliarã care a fost trecutã în proprietate privatã şi la fiecare transfer de proprietate ulterior se vor face consemnarile necesare în cartea funciarã, prin grija proprietarului/proprietarilor acesteia.
3.4. În momentul dobândirii unui apartament sau a unui spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, fiecare proprietar poate deveni membru al asociaţiei de proprietari.
3.5. Fiecare proprietar va rãmâne membru al asociaţiei de proprietari pana la pierderea calitãţii de proprietar în cadrul condominiului.
4. Restrictii privind folosinta şi construcţiile
4.1. Fiecare proprietar, indiferent dacã face parte sau nu din prezenta asociaţie de proprietari, are dreptul de a folosi proprietatea comuna din clãdire, în condiţiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritãţilor în drept, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel încât sa lezeze drepturile sau interesele oricãrui alt proprietar al acesteia, inclusiv cele stabilite prin prezentul acord de asociere şi prin statutul asociaţiei de proprietari.
4.2. Proprietatea comuna, definitã la pct. 2.4., se afla în grija tuturor proprietarilor, care participa, proporţional, cu cota-parte indivizã de proprietate la întreţinerea şi repararea ei.
4.3. Chiriaşii din proprietãţile imobiliare individuale, aferente condominiului, nu pot participa la managementul acestora sau la adoptarea de decizii ale asociaţiei de proprietari, ci trebuie sa se supunã regulilor adoptate de asociaţia de proprietari, în mãsura în care acestea se aplica tuturor ocupantilor clãdirii.
4.4. Proprietarul unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta îl poate folosi conform destinaţiei: pentru sine, pentru familia sa, pentru chiriaşi sau pentru musafiri.
Proprietarul unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta are dreptul de a-l închiria, cu condiţia ca respectivul chiriaş sa accepte folosirea acestuia în condiţiile prevãzute în prezentul acord de asociere sau respectând orice reguli ori regulamente ale asociaţiei de proprietari.
4.5. Proprietarul unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta este obligat sa menţinã apartamentul sau spaţiul respectiv în buna stare şi este rãspunzãtor de daunele provocate din cauza neîndeplinirii acestei obligaţii.
Proprietarul unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta poate face lucrãri de construcţii sau renovari ale acestuia fãrã a afecta structura de rezistenta a imobilului, doar dacã aceste lucrãri sunt realizate în conformitate cu prevederile stabilite de lege şi pe riscul şi cheltuiala sa.
4.6. Orice instalatie suplimentarã fata de cele cuprinse în cartea tehnica a construcţiei pe proprietatea comuna, în favoarea unuia sau a mai multor proprietari (fire electrice, elemente de calorifer, antene de televiziune, maşini şi echipamente, dispozitive de aer condiţionat, instalaţii telefonice şi altele asemenea), pe pereţii exteriori ai clãdirii, precum şi pe pereţii interiori ai spaţiilor comune sau strapungerea acoperişului se poate realiza numai cu acordul asociaţiei de proprietari şi dupã obţinerea aprobãrilor legale.
4.7. Reprezentanţii asociaţiei de proprietari au dreptul sa între într-un apartament sau într-un spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta, în baza unui preaviz de 15 zile, semnat pentru luare la cunostinta de cãtre proprietar şi înmânat acestuia, pentru a efectua lucrãri de întreţinere, reparare, renovare sau de înlocuire a pãrţilor proprietãţii comune din apartament sau din spaţiul cu alta destinaţie decât cea de locuinta, la care accesul se poate face numai prin acestea.
Dacã necesitatea de a intra în apartament sau în spaţiul cu alta destinaţie decât cea de locuinta este urgenta (cazuri de calamitate: incendiu, inundaţie, emanatii de gaz, scurgeri de substanţe chimice nocive şi altele asemenea), nu este nevoie de preaviz, iar reprezentanţii asociaţiei de proprietari pot intra, indiferent dacã proprietarul este sau nu este prezent, cu respectarea prevederilor legale referitoare la cazurile de necesitate.
În cazul în care proprietarii care nu au semnat acordul de asociere se opun acestor prevederi, se vor utiliza cãile legale de atac al unor asemenea poziţii, asociaţia de proprietari rezervandu-şi dreptul de a calcula şi de a pretinde daune morale şi materiale provocate de acest refuz.
4.8. Orice tip de publicitate în/pe proprietatea comuna se poate face numai cu acordul adunãrii generale a asociaţiei de proprietari. Ocupantii apartamentelor şi ai spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta trebuie sa se abţinã de la acţiunile care duc la tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00 - 8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricãrui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. (Se pot preciza şi alte restrictii, ca de exemplu: depozitarea de substanţe şi produse periculoase şi altele asemenea.)
Proprietarii care deţin animale în apartament sau în spaţiul cu alta destinaţie decât cea de locuinta nu pot lasa în libertate ori fãrã supraveghere animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri.
5. Administrare, sancţiuni şi reguli interne
5.1. Asociaţia de proprietari va rãspunde de administrarea şi de funcţionarea condominiului/condominiilor şi de întreţinerea, repararea, renovarea şi îmbunãtãţirea proprietãţii comune, iar costurile aferente vor fi calculate conform cotei-pãrţi proporţionale de proprietate sau, dupã caz, conform numãrului de persoane prevãzute în anexa la prezentul acord de asociere. (Se pot face precizãri concrete privind repartizarea cheltuielilor comune de întreţinere pe cota-parte indivizã sau pe numãr de persoane, dupã caz, avându-se în vedere prevederile legale şi opţiunile asociaţiilor de proprietari, acolo unde legea permite acest lucru.)
5.2. Nici un proprietar de apartament sau de spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta nu va fi exceptat de obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţãrii la folosirea unei pãrţi din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spaţiului cu alta destinaţie decât cea de locuinta ori în alte situaţii.
5.3. Administrarea condominiului se va face în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, ale prezentului acord de asociere şi ale statutului asociaţiei de proprietari, precum şi cu regulile şi regulamentele care se vor adopta prin hotãrâre de cãtre adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
5.4. Fiecare proprietar, chiriaş sau ocupant al unui apartament ori spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta se va conformã regulilor prezentului acord de asociere, regulilor şi regulamentelor asociaţiei de proprietari, precum şi hotãrârilor şi rezolutiilor adoptate legal de cãtre asociaţia de proprietari.
Nerespectarea acestor prevederi, hotãrâri şi rezoluţii va constitui temeiul acţiunii în justiţie a asociaţiei de proprietari impotriva celor în cauza, pentru recuperarea daunelor sau în vederea obligãrii la conformare. În cazul în care un chiriaş sau alt ocupant al apartamentului ori spaţiului cu alta destinaţie decât cea de locuinta nu respecta reglementãrile menţionate, asociaţia de proprietari îl poate chema în judecata pe chiriaşul/ocupantul sau pe proprietarul respectivului apartament ori al spaţiului cu alta destinaţie decât cea de locuinta sau pe ambii, dupã cum hotãrãşte asociaţia de proprietari.
5.5. Dacã o hotãrâre a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari sau prevederile prezentului acord de asociere conduc la lezarea intereselor unei minoritãţi a proprietarilor, orice proprietar poate intenta acţiune în justiţie impotriva asociaţiei de proprietari, pentru invalidarea hotãrârii sau a prevederii respective, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia.
Preşedintele comitetului executiv va reprezenta asociaţia de proprietari în procesele intentate impotriva proprietarilor sau de cãtre proprietari.
Orice hotãrâre a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari ce intra sub incidenta acestei reglementãri se aplica numai dupã expirarea termenului de 60 de zile de la adoptarea acesteia.


ANEXA 2
--------
la normele metodologice
-----------------------

STATUTUL
asociaţiei de proprietari
(model)

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, obiectul de activitate, sediul, durata şi membrii asociaţiei de proprietari

ART. 1
Denumirea asociaţiei de proprietari
Denumirea asociaţiei de proprietari este .............. .
ART. 2
Forma juridicã a asociaţiei de proprietari
(1) Asociaţia de proprietari ............/(denumirea) este persoana juridicã romana de drept privat, nonprofit (fãrã scopuri patrimoniale), constituitã în baza prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 234/2002 .
(2) Asociaţia de proprietari îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut. Asociaţia de proprietari are ştampila proprie.
ART. 3
Obiectul de activitate
(1) Asociaţia de proprietari are ca obiect de activitate asigurarea condiţiilor de funcţionare normalã atât a locuinţelor (apartamentelor) şi spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta, denumite în continuare spaţii, aflate în proprietate exclusiva, cat şi a spaţiilor construcţiilor şi instalaţiilor, aflate în proprietate comuna indivizibilã, aferentã condominiului.
(2) În scopul realizãrii obiectului sau de activitate asociaţia de proprietari are urmãtoarele atribuţii principale:
a) încheie contracte cu furnizorii de produse şi de servicii şi îşi asuma obligaţii în nume propriu şi în numele proprietarilor;
b) angajeazã şi, dupã caz, suspenda din funcţie administratorul proprietãţii comune indivize şi personalul necesar bunei gospodariri a acestei proprietãţi;
c) reglementeazã folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea proprietãţii comune;
d) adopta şi amendeaza bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi fondul de rulment; asigura calcularea şi încasarea cotelor obişnuite şi speciale pentru cheltuieli comune de la proprietari; impune penalizãri pentru întârzierea la plata cotelor de întreţinere;
e) adopta sau amendeaza decizii, reguli sau regulamente;
f) iniţiazã şi apara în procese, în nume propriu şi/sau al asociaţilor, interesele comune legate de clãdire;
g) exercita şi alte atribuţii care i-au fost conferite prin acordul de asociere sau prin votul asociaţilor.
(3) Pentru furnizarea unor servicii necesare realizãrii obiectului sau de activitate asociaţia de proprietari poate angaja persoane fizice sau juridice specializate, din cadrul asociaţiei şi/sau din afarã acesteia. Personalul necesar bunei gospodariri a proprietãţii comune din clãdire poate fi angajat prin contract individual de munca sau prin convenţie civilã de prestãri de servicii, conform celor ce se stabilesc prin negociere.
ART. 4
Sediul asociaţiei
Sediul asociaţiei de proprietari este în România, localitatea ....., str. ..... nr. ...., judeţul/sectorul ..... (se va specifica şi locul/adresa de primire a corespondentei).
ART. 5
Durata asociaţiei de proprietari
Durata asociaţiei de proprietari este nelimitatã.
ART. 6
Membrii asociaţiei de proprietari
Membrii asociaţiei de proprietari sunt toţi proprietarii, persoane fizice sau juridice, deţinãtori ai uneia sau mai multor locuinţe ori spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta din condominiu (pentru cazurile în care asociaţia se constituie pe mai multe clãdiri, în condiţiile de excepţie prevãzute de lege), care au semnat acordul de asociere, prezentaţi în anexa.

CAP. 2
Patrimoniul asociaţiei de proprietari

ART. 7
(1) Patrimoniul asociaţiei de proprietari este format din:
a) mijloace bãneşti, în valoare de ........ lei, care pot fi majorate sau reduse în urma deciziei adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, cu respectarea prevederilor legale. Majorarea acestor fonduri se poate face numai prin vãrsarea de lichiditati;
b) mijloace materiale: scule, dispozitive, utilaje şi mijloace fixe necesare în administrarea proprietãţii comune.
(2) Mijloacele bãneşti ale asociaţiei de proprietari sunt alcãtuite din fondurile constituite la înfiinţarea asociaţiei, din sumele prevãzute şi încasate conform listelor lunare de plata a cotelor de contribuţie a proprietarilor la cheltuielile asociaţiei, care reprezintã contravaloarea facturilor sau actelor de plata, precum şi din alte venituri ale asociaţiei. Asociaţia de proprietari are unul sau mai multe conturi la unitatea bancarã sau la filiala C.E.C. stabilitã de comitetul executiv al acesteia.
(3) Fondul de rulment se constituie pe baza hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari. Necesitatea constituirii acestuia este determinata de modul de întocmire a listei lunare de plata, termenul de plata a cotelor de contribuţie şi sistemul de penalizãri al asociaţiei de proprietari şi al furnizorilor de servicii.
(4) Fondul de rulment se calculeazã pentru fiecare proprietar în funcţie de numãrul de persoane înregistrate în cartea de imobil şi de cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna, dupã natura serviciului facturat (modul de repartizare a consumurilor aferente facturilor).
(5) Valoarea fondului de rulment trebuie sa fie egala cu suma corespunzãtoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic.
(6) Dacã este cazul, în condiţii de instabilitate economicã, fondul de rulment se actualizeazã periodic prin depunerea de cãtre fiecare proprietar a unei sume reprezentând diferenţa dintre valoarea existenta şi cea necesarã acoperirii cheltuielilor lunare ale asociaţiei de proprietari, corespunzãtoare fiecãrui proprietar.
(7) Fiecare proprietar va beneficia de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente.
(8) Fondul de rulment constituit se utilizeazã numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare. Dupã plata facturilor curente fondul de rulment se reintregeste lunar prin încasarea cotelor de contribuţie afişate pe lista de plata a lunii în curs, având ca referinta de calcul aceste facturi curente, corespunzãtoare consumurilor lunii anterioare.
(9) În perioadele în care valoarea fondului de rulment este mai mare decât volumul cheltuielilor, diferenţa devine depozit bancar purtãtor de dobanda.
(10) Fondul de rulment se încaseazã distinct fata de cota de contribuţie lunarã.
(11) Fondul de rulment se restituie în întregime respectivului proprietar, în momentul pierderii calitãţii de membru al asociaţiei de proprietari, urmând ca viitorul proprietar, membru al asociaţiei, sa achite fondul de rulment, corespunzãtor cheltuielilor aferente lui.
(12) Fondul de reparaţii se constituie pana la limita maxima aprobatã de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari la stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli anual, în funcţie de necesitãţile stabilite de comitetul executiv, prin contribuţia lunarã a membrilor, proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna.
(13) Dupã efectuarea reparaţiilor, fondul de reparaţii se reintregeste lunar prin contribuţia fiecãrui proprietar, iar sumele rãmase necheltuite fie se restituie proprietarilor, fie se constituie într-un depozit bancar, urmând a fi incluse în bugetul anual urmãtor, potrivit hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
(14) În momentul pierderii calitãţii de membru al asociaţiei de proprietari, fondul de reparaţii nu se restituie decât în condiţiile alineatului precedent, urmând a fi alimentat în continuare de viitorul proprietar.
(15) Fondurile special constituite şi alte fonduri au acelaşi regim ca şi fondul de reparaţii.
(16) Mijloacele materiale se compun din: mobilier, unelte, utilaje, materiale pentru curãţenie şi iluminat, consumabile necesare desfãşurãrii activitãţilor în cadrul asociaţiei de proprietari şi altele asemenea.
(17) Mijloacele materiale se dobândesc prin cumpãrare sau prin donaţie. Sumele necesare pentru cumpãrarea mijloacelor materiale, altele decât cele care sunt cuprinse în cheltuielile administrative, se obţin prin contribuţia proprietarilor, proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna, şi se restituie sau se depoziteaza, în mãsura în care nu au fost cheltuite, conform hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
ART. 8
(1) Patrimoniul asociaţiei de proprietari poate proveni şi din donaţii şi sponsorizãri.
(2) Apartamentele sau spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, cumpãrate de asociaţia de proprietari, vor face parte din patrimoniul asociaţiei.
ART. 9
(1) Gestionarea patrimoniului, precum şi activitatea financiar-contabila se exercita fie de membri ai comisiei de cenzori sau alţi membri ai asociaţiei de proprietari, cu cunoştinţe de specialitate şi experienta în domeniile economic, financiar şi juridic, fie de persoane fizice sau juridice, asociaţii ori agenţi economici specializaţi.
(2) Controlul gestiunii patrimoniului, precum şi al activitãţii financiar-contabile se exercita de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.
ART. 10
Patrimoniul asociaţiei de proprietari nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale asociaţilor.

CAP. 3
Structura organizatoricã

ART. 11
Adunarea generalã
(1) Asociaţia de proprietari este condusã de adunarea generalã. Dupã prima întrunire organizatoricã adunarea generalã se întruneşte cel puţin o data în fiecare an calendaristic.
(2) Întrunirea adunãrii generale va fi anunţatã în scris prin afişare la loc vizibil, cu cel puţin 10 zile înainte de data convocãrii.
(3) Pentru ca hotãrârile adunãrii generale sa fie valabile, este necesarã prezenta majoritãţii membrilor asociaţi, personal sau prin reprezentant.
(4) În cazul în care cvorumul nu este întrunit, adunarea generalã va fi convocatã la o data ulterioara, când proprietarii prezenţi pot hotãrî, cu majoritate de voturi, asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi, indiferent de cvorum.
(5) Hotãrârile adunãrii generale vor fi luate cu majoritate de voturi (cu cel puţin jumãtate plus unu din voturile proprietarilor prezenţi la adunarea generalã).
(6) Hotãrârile adunãrii generale privind modificarea statutului sau dizolvarea asociaţiei de proprietari ori perceperea unei sume speciale destinate achitãrii cheltuielilor comune neprevãzute în buget, dar necesare, se adopta cu votul a doua treimi din numãrul membrilor asociaţiei de proprietari.
(7) Votul fiecãrui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna. Proprietarul poate fi reprezentat de un membru al familiei sau de un alt reprezentant care are o împuternicire semnatã de proprietarul în numele cãruia voteazã. Un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta cel mult încã un membru absent, prin împuternicire scrisã. În cazul egalitãţii de voturi, votul preşedintelui este decisiv.
(8) Dacã o decizie a asociaţiei de proprietari este contrarã legii sau acordului de asociere ori este de natura sa producã daune considerabile intereselor unei minoritãţi a proprietarilor, orice proprietar poate iniţia acţiune în justiţie impotriva respectivei decizii, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia. Acţiunea în justiţie nu trebuie sa intrerupa aplicarea deciziei decât atunci când instanta hotãrãşte suspendarea aplicãrii deciziei respective.
(9) Adunarea generalã are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba darea de seama anuala asupra activitãţii comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, raportul comisiei de cenzori şi raportul exerciţiului bugetar, acordand anual descãrcare de gestiune comitetului executiv şi celui care exercita administrarea condominiului, în mãsura în care cei în cauza nu se fac vinovaţi de lipsuri în gestiune sau de alte fapte care implica raspunderi materiale ori penale; adopta şi amendeaza bugetele de venituri şi cheltuieli, precum şi fondul de rulment, dacã acesta se constituie; valideazã rectificari ale bugetului de venituri şi cheltuieli;
b) adopta sau amendeaza deciziile, regulile şi regulamentele asociaţiei de proprietari;
c) hotãrãşte cu majoritate de voturi din numãrul membrilor prezenţi asupra necesitãţii constituirii fondului de rulment, fondului de reparaţii şi a altor fonduri speciale, în condiţiile legii;
d) hotãrãşte cu acordul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor asociaţi modificãrile ulterioare ale statutului asociaţiei de proprietari şi/sau ale acordului de asociere;
e) hotãrãşte asupra: naturii şi volumului mijloacelor materiale şi bãneşti necesare desfãşurãrii activitãţii asociaţiei de proprietari; modului de folosire a mijloacelor bãneşti, sumele pana la care comitetul executiv poate angaja cheltuieli în numele asociaţiei de proprietari şi limita maxima sau cuantumul sumelor ce se pot retine în casa proprie pentru efectuarea plãţilor curente (plafonul de casa);
f) hotãrãşte modul de asigurare a administrãrii condominiului de cãtre o persoana fizica sau juridicã;
g) hotãrãşte volumul serviciilor necesare a fi efectuate pentru buna funcţionare a condominiului;
h) hotãrãşte asupra cuantumului salariilor, indemnizaţiilor şi premiilor pentru personalul angajat cu contract individual de munca sau cu convenţie civilã de prestãri de servicii, membri sau nemembri ai asociaţiei de proprietari, şi asupra valorii de contractare (procent, criterii şi altele asemenea), în cazul în care managementul clãdirii este asigurat de persoane juridice; hotãrãşte care dintre funcţiile din structura organizatoricã a asociaţiei de proprietari pot fi salarizate;
i) hotãrãşte asupra acordãrii unor drepturi bãneşti membrilor asociaţiei de proprietari, aleşi sau nu în structura organizatoricã a asociaţiei, care desfãşoarã activitãţi lucrative folositoare acesteia;
j) hotãrãşte asupra duratei celor care locuiesc temporar, veniti în vizita, sau care presteazã activitãţi gospodãreşti în timpul zilei, precum şi asupra perioadei de la care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana;
k) la constituirea asociaţiei de proprietari, hotãrãşte numãrul membrilor comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori, precum şi durata mandatelor acestora;
l) alege, dintre membrii asociaţiei de proprietari, comitetul executiv al asociaţiei, validandu-l dintre aceştia pe preşedinte;
m) alege, dintre membrii asociaţiei de proprietari, comisia de cenzori sau hotãrãşte delegarea atribuţiilor comisiei de cenzori unor persoane fizice sau juridice, asociaţii ori agenţi economici specializaţi, pe baza de contract;
n) revoca, atunci când este cazul, oricare dintre membrii comitetului executiv sau ai comisiei de cenzori, alegând un succesor pentru ocuparea locului vacant, prin votul majoritãţii simple a celor prezenţi;
o) hotãrãşte termenul şi forma de plata a cotelor de contribuţie a membrilor asociaţiei de proprietari;
p) valideazã sistemul de penalizãri stabilit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari;
r) hotãrãşte cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari asupra necesitãţii angajãrii de credite bancare pentru îndeplinirea scopurilor asociaţiei de proprietari şi modul de garantare a acestora;
s) hotãrãşte cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari asupra participãrii cu capital la constituirea de agenţi economici sau asupra oportunitãţii cumpãrãrii ori preluãrii în locatie de gestiune a spaţiilor comerciale situate la parterul condominiului; de asemenea, decide, cu acelaşi numãr de voturi, asupra cumpãrãrii de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta, din cadrul condominiului, de la persoane fizice sau juridice, membre ale asociaţiei de proprietari, în scopul eficientizarii activitãţii acesteia; hotãrãşte destinaţia spaţiilor cumpãrate sau preluate de asociaţia de proprietari;
t) hotãrãşte cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari preluarea în administrare, concesiune sau închiriere a terenurilor aferente condominiului;
u) adopta mãsuri sau programe sociale privind ajutorarea familiilor nevoiase, membre ale asociaţiei de proprietari, pe perioade limitate; adopta programe de instruire şi constientizare a proprietarilor asupra importantei folosirii rationale a utilitãţilor (apa, curent electric, gaze naturale şi altele asemenea);
v) hotãrãşte cu votul a doua treimi dintre membrii asociaţiei de proprietari schimbarea instalaţiilor comune precum: încãlzirea centrala, boilerele cu apa calda, rezervoarele cu apa, lifturile şi alte dotãri de amploare similarã;
x) adopta mãsuri privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de deţinãtorii de animale de casa din cadrul condominiului.
(10) Discutiile şi hotãrârile adunãrii generale se consemneazã într-un registru de procese-verbale, care se pãstreazã la preşedintele asociaţiei de proprietari; procesul-verbal se va semna de toţi membrii participanţi.
ART. 12
Comitetul executiv
(1) Autoritatea de a stabili direcţiile privind functionalitatea şi administrarea condominiului poate fi delegatã de cãtre asociaţia de proprietari cãtre comitetul executiv al acesteia.
(2) Comitetul executiv va acţiona în numele proprietarilor în ceea ce priveşte administrarea şi functionalitatea condominiului, cu excepţia atribuţiilor rezervate exclusiv acestora.
(3) Comitetul executiv se va întruni de cel puţin 4 ori pe an. Numãrul membrilor ce formeazã comitetul executiv va fi stabilit de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, dar va fi un numãr impar şi nu mai mic de 3.
(4) Comitetul executiv va fi condus de un preşedinte care va fi desemnat în persoana celui care întruneşte cel mai mare numãr de voturi la alegerea comitetului executiv.
(5) Comitetul executiv va alege vicepreşedintele şi secretarul, care sunt membri ai comitetului executiv.
(6) Preşedintele asociaţiei de proprietari va fi şi preşedintele comitetului executiv.
(7) Atribuţiile comitetului executiv sunt:
a) aduce la îndeplinire hotãrârile adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, executa bugetul de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari şi întocmeşte proiectul bugetului pentru anul urmãtor; prezintã dãri de seama asupra activitãţii desfãşurate, precum şi propuneri de mãsuri pentru îmbunãtãţirea acesteia; în situaţii excepţionale, hotãrãşte rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, în prima adunare generalã validandu-se aceasta rectificare; convoacã adunarea generalã a asociaţiei de proprietari în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie;
b) rãspunde de îngrijirea, pãstrarea în bune condiţii şi supravegherea utilitãţilor condominiului, spaţiilor comune şi instalaţiilor. Angajarea personalului se face cu contract individual de munca sau cu convenţie civilã de prestãri de servicii, prin negociere;
c) analizeazã oferte şi negociaza contracte, în cazul în care administrarea condominiului, parţial sau total, va fi asigurata de persoane juridice (societãţi comerciale, instituţii specializate, asociaţii);
d) rãspunde de încasarea lunarã a cotelor de contribuţie de la proprietari; emite somaţii cãtre restantierii care depãşesc termenul de plata; rezolva contestaţiile proprietarilor cu privire la cuantumul cotelor de contribuţie;
e) urmãreşte, în condiţiile legii, recuperarea pagubelor produse asociaţiei de proprietari; în cazul persoanelor angajate cu contract individual de munca, sunt aplicabile, în mod corespunzãtor, dispoziţiile Codului muncii; în cazul neidentificarii persoanelor vinovate, da dispoziţii de reparare din contul asociaţiei de proprietari, în condiţiile legii;
f) negociaza contracte cu persoane fizice sau juridice, membre sau nemembre ale asociaţiei de proprietari, pentru închirierea ori întrebuinţarea unor elemente sau suprafeţe din proprietatea comuna. Elementele proprietãţii comune sunt prevãzute în acordul de asociere;
g) propune adunãrii generale ca managementul de proprietate şi managementul financiar, inclusiv atribuţiile comisiei de cenzori, sa fie preluate, pe baza de contract, de cãtre persoane juridice;
h) hotãrãşte necesitatea efectuãrii operaţiunilor de verificare şi control asupra modului de gestionare a bunurilor asociaţiei de proprietari;
i) înştiinţeazã proprietarii despre necesitatea efectuãrii reparaţiilor la pãrţile şi instalaţiile comune ale clãdirii (pentru apartamentele sau spaţiile proprietate de stat înştiinţarea va fi facuta instituţiei care le are în administrare); avizeazã începerea, într-o ordine de prioritati, a lucrãrilor de reparaţii;
j) da dispoziţii de realizare a unui sistem propriu de protejare a bunurilor asociaţiei de proprietari, de securitate a clãdirii, a proprietãţii;
k) propune adunãrii generale crearea unor fonduri speciale necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a clãdirii, precum şi pentru crearea unei ambiante placute pentru petrecerea timpului liber în cadrul condominiului de cãtre proprietarii membri ai asociaţiei şi alte persoane; urmãreşte completarea la zi a cãrţii tehnice a construcţiei;
l) împuterniceşte administratorul pentru a putea efectua verificãri privind: situaţia reparaţiilor la instalaţiile proprietate comuna, înlãturarea pierderilor de apa datorate instalaţiilor pe verticala sau pe orizontala defecte ori a altor pierderi în instalaţiile interioare, care determina creşterea nejustificatã a cheltuielilor, citirea contoarelor individuale, acolo unde exista, şi, dacã este cazul, în funcţie de prevederile contractuale cu furnizorii, asigurarea unei igiene corespunzãtoare, sugerand, când este cazul, proprietarilor efectuarea de dezinsectii, dezinfectii, deratizari asupra proprietãţii individuale şi rezolvarea altor probleme;
m) participa la recepţia lucrãrilor angajate de asociaţia de proprietari pentru reparaţii asupra proprietãţii comune, precum şi a altor lucrãri;
n) stabileşte modul de calcul şi de încasare a fondului de rulment, dacã acesta se constituie, şi avizeazã actualizarea acestuia, dacã este cazul;
o) hotãrãşte asupra managementului financiar al asociaţiei de proprietari (data afişãrii listei de plata, formatul şi caracteristicile listei de plata, locul şi programul de încasãri şi altele asemenea), dacã acesta este asigurat de o persoana fizica; stabileşte şi supune validãrii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari sistemul de penalizãri pentru neplata cotelor lunare de contribuţie şi pentru pierderi datorate inexistentei depozitelor bancare rezultate din exerciţiul financiar-contabil, ţinând cont de nivelul cel mai ridicat permis de legislaţie; hotãrãşte condiţiile în care se efectueazã introducerea la plata a persoanelor care locuiesc clandestin în bloc;
p) hotãrãşte actionarea în justiţie a proprietarilor vinovaţi de neplata cotelor lunare de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele neprevãzute, timp de mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit;
r) hotãrãşte actionarea în justiţie a celor ce se fac vinovaţi de încãlcarea prevederilor contractuale pe care asociaţia de proprietari le-a angajat, în cazul în care nu se gãsesc soluţii de rezolvare prin conciliere;
s) asigura condiţiile necesare securitãţii şi igienei în procesul muncii, precum şi mãsuri de prevenire şi stingere a incendiilor, conform prevederilor legale;
t) supune aprobãrii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari şi transmite hotãrârea acesteia cu privire la transformarea suprafeţelor apartamentelor în spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta sau cu privire la modificarea destinaţiei suprafeţelor deja transformate, ţinând cont de respectarea de cãtre solicitant a prevederilor statutului şi a legilor; anunta furnizorii de servicii dacã în termenul prevãzut de statut proprietarii cu astfel de solicitãri nu prezintã asociaţiei dosar cu copii de pe contractele individuale angajate cu aceştia. Dacã în urma acestor transformãri activitatea ce urmeazã sa se desfãşoare implica cheltuieli suplimentare pentru asociaţie, negociaza şi încheie, anual, o convenţie cu proprietarul/proprietarii;
u) hotãrãşte societatea bancarã la care asociaţia de proprietari îşi va deschide unul sau mai multe conturi;
v) propune adunãrii generale a asociaţiei de proprietari mãsuri şi soluţii cu privire la dezvoltarea condominiului şi eficientizarea activitãţii asociaţiei de proprietari, modificãri ale statutului, participari cu capital, cumpãrãri sau închirieri de spaţii, concesionari de terenuri, contractari de credite, asigurãri şi altele asemenea, în condiţiile art. 11 alin. (9) lit. s);
x) rãspunde tuturor intrebarilor şi solicitãrilor venite de la proprietari; încurajeazã şi sprijinã iniţiative personale ale membrilor asociaţiei de proprietari, în scopurile acesteia.
(8) Asociaţia de proprietari, prin comitetul executiv, poate suspenda din funcţie sau poate rezilia contractul individual de munca ori convenţia civilã de prestãri de servicii, încheiatã cu oricine din rândul personalului angajat ori, dupã caz, poate rezilia contractele încheiate cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.
(9) Comitetul executiv lucreazã valabil în prezenta a jumãtate plus unu din numãrul membrilor sãi şi adopta hotãrâri cu cel puţin doua treimi din numãrul membrilor prezenţi.
(10) Discutiile şi hotãrârile se consemneazã în registrul de procese-verbale, care se pãstreazã la preşedinte, procesele-verbale semnandu-se de toţi membrii comitetului executiv prezenţi.
ART. 13
Comisia de cenzori
(1) Adunarea generalã a asociaţiei de proprietari alege dintre membrii asociaţiei de proprietari o comisie de cenzori care va verifica situaţia financiarã şi contabila şi va consilia asociaţia în ceea ce priveşte problemele financiare şi statutare.
(2) Numãrul membrilor comisiei de cenzori, care va fi impar, dar nu mai mic de 3, şi durata mandatului acestora se stabilesc la adunarea generalã de constituire a asociaţiei de proprietari.
(3) Membrii comisiei de cenzori nu pot face parte din comitetul executiv şi trebuie sa aibã cunoştinţe în domeniile financiar, economic şi/sau juridic. Comisia de cenzori va alege dintre membrii sãi un preşedinte.
(4) Mandatul membrilor comisiei de cenzori înceteazã înainte de expirarea duratei sale, prin revocare sau în cazul imposibilitãţii de a-şi continua atribuţiile.
(5) Comisia de cenzori are urmãtoarele atribuţii:
a) verifica îndeplinirea condiţiilor statutare privind prezenta şi votul în adunãrile generale ale asociaţiei de proprietari;
b) verifica execuţia bugetarã, propunerile pentru proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul urmãtor şi propunerile pentru rectificarea bugetului pentru anul în curs;
c) efectueazã controlul preventiv pentru plãţile cu numerar şi urmãreşte depunerile în contul curent al asociaţiei de proprietari ale numerarului ce depãşeşte plafonul de casa, în cazul în care managementul financiar al asociaţiei de proprietari este asigurat de o persoana fizica. Viza de control preventiv se acorda de un membru al comisiei de cenzori, în cazul în care asociaţia de proprietari nu are o persoana care îndeplineşte funcţia de contabil;
d) dacã managementul financiar este asigurat de o persoana fizica, verifica, cel puţin o data pe semestru, gestiunea asociaţiei de proprietari, stabilirea şi încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, consemnand constatãrile într-un registru de procese-verbale, care se pãstreazã de preşedintele comisiei de cenzori sau de un alt membru stabilit de aceasta;
e) verifica dacã registrele asociaţiei de proprietari îndeplinesc condiţiile legale necesare desfãşurãrii corespunzãtoare a managementului financiar;
f) întocmeşte, pe baza verificãrilor efectuate, şi prezintã adunãrii generale a asociaţiei de proprietari rapoarte asupra activitãţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunand anual descãrcarea de gestiune a comitetului executiv şi a celui care asigura managementul condominiului;
g) propune spre aprobare adunãrii generale a asociaţiei de proprietari sau, dupã caz, comitetului executiv programe, proiecte de programe cu mãsuri necesare desfãşurãrii managementului financiar; propune recuperarea, în condiţiile legii, a pagubelor produse de personalul ce deserveste asociaţia de proprietari sau de membri ai acesteia. Recomanda comitetului executiv sesizarea instanţelor de urmãrire penalã, când constata sãvârşirea unor infracţiuni prevãzute de legislaţia financiar-contabila;
h) în cazul în care managementul financiar se hotãrãşte a fi asigurat de persoane juridice, comisia de cenzori, prin preşedinte sau membri delegaţi, participa la negocierea contractelor respective, stabilind şi modalitãţile de exercitare a acestuia.
(6) Adunarea generalã a asociaţiei de proprietari poate hotãrî transferarea atribuţiilor comisiei de cenzori unor persoane fizice sau juridice, asociaţii sau agenţi economici specializaţi, pe baza de contract.
ART. 14
Preşedintele
(1) Conducãtorul executiv al asociaţiei de proprietari este preşedintele. Preşedintele este înlocuit de vicepreşedinte, care îi va îndeplini atribuţiile, în cazul absentei acestuia sau când se afla în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile.
(2) Preşedintele asociaţiei de proprietari are urmãtoarele atribuţii:
a) verifica respectarea şi îndeplinirea hotãrârilor adoptate de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari şi de comitetul executiv, controleazã persoanele care deservesc asociaţia de proprietari şi propune soluţii corespunzãtoare pentru îndeplinirea sarcinilor acestora; în cazul în care administrarea condominiului este asigurata de persoane juridice, supravegheazã stricta respectare a clauzelor contractuale;
b) reprezintã asociaţia de proprietari în încheierea şi derularea contractelor şi îşi asuma obligaţii în numele asociaţiei; reprezintã asociaţia de proprietari impotriva unor terţi, inclusiv în acţiunile judecãtoreşti iniţiate de asociaţie impotriva unui proprietar, membru al asociaţiei, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile statutare fata de asociaţie, sau în procesele iniţiate de unul dintre proprietari, care contesta o decizie a asociaţiei;
c) avizeazã ordinea de prioritati şi planul lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii ale pãrţilor şi instalaţiilor comune ale condominiului;
d) are drept de semnatura asupra conturilor asociaţiei de proprietari;
e) primeşte cererile şi reclamaţiile de la proprietari şi sesizãrile administratorului, pe care le supune dezbaterii comitetului executiv;
f) convoacã comitetul executiv trimestrial sau ori de câte ori este nevoie;
g) întocmeşte ordinea de zi a şedinţei comitetului executiv şi conduce lucrãrile acesteia;
h) elibereazã adeverintele necesare proprietarilor care îşi înstrãineazã apartamentele sau spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, din care sa rezulte dacã aceştia şi-au achitat sau nu au achitat la zi cheltuielile care le revin în cadrul asociaţiei de proprietari;
i) semneazã deciziile de imputare, precum şi orice alte acte (cereri, acţiuni de chemare în judecata, sesizãri, reclamaţii şi altele asemenea) emise de comitetul executiv; semneazã contractele individuale de munca sau convenţiile civile de prestãri de servicii cu personalul angajat, precum şi orice alte contracte încheiate de asociaţia de proprietari cu persoane fizice sau juridice;
j) pãstreazã şi foloseşte ştampila asociaţiei de proprietari.
(3) La asociaţiile de proprietari care cuprind pana la 10 proprietari preşedintele poate îndeplini şi funcţia de administrator.
ART. 15
Secretarul comitetului executiv
(1) Secretarul comitetului executiv va pãstra şi va întocmi procesele-verbale ale şedinţelor comitetului executiv şi procesele-verbale ale tuturor adunãrilor generale ale asociaţiei de proprietari.
(2) Secretarul comitetului executiv poate pãstra registrele şi celelalte acte ale asociaţiei de proprietari, potrivit hotãrârii comitetului executiv.
ART. 16
Contabilul asociaţiei de proprietari
Contabilul asociaţiei de proprietari rãspunde de organizarea şi conducerea contabilitãţii potrivit legii. La asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida simpla administratorul poate cumula şi funcţia de contabil.
ART. 17
Casierul asociaţiei de proprietari
Casierul asociaţiei de proprietari rãspunde de efectuarea de încasãri şi plati în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operaţiunilor de casa. La asociaţiile de proprietari care opteazã pentru conducerea contabilitãţii în partida simpla administratorul poate cumula şi funcţia de casier.

CAP. 4
Managementul asociaţiei de proprietari

ART. 18
(1) Prin managementul asociaţiei de proprietari, managementul condominiului sau administrarea condominiului se înţelege managementul de proprietate (administrarea propriu-zisa a condominiului, a instalaţiilor şi a tuturor elementelor proprietãţii comune, funcţionarea centralelor termice sau a punctelor termice aflate în proprietatea sau în administrarea asociaţiei de proprietari) şi managementul financiar (contabilitate şi casierie).
(2) Activitatea de management al condominiului se asigura fie de persoane fizice angajate cu contracte individuale de munca sau convenţii civile de prestãri de servicii, fie de persoane juridice, prin contracte de administrare, potrivit hotãrârii adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
ART. 19
Administratorul
(1) Administratorul, persoana fizica, poate fi desemnat dintre membrii asociaţiei de proprietari sau dintre alte persoane cu cunoştinţe profesionale ori cu experienta necesarã în domeniu.
(2) Administratorul, persoana fizica, poate fi angajat şi pe funcţia de contabil, dacã îndeplineşte condiţiile prevãzute în statut şi în normele metodologice.
(3) Asociaţia de proprietari angajeazã administratorul şi contabilul, persoane fizice, pe baza de contract individual de munca sau de convenţie civilã de prestãri de servicii, care prevede drepturile şi obligaţiile fiecãreia dintre pãrţi, stabilite prin negociere.
(4) Pentru reparaţii şi pentru alte activitãţi de întreţinere administratorul, ţinând cont de cost, timp de execuţie şi calitate, propune comitetului executiv, spre analiza şi aprobare, agenţi economici care satisfac cerinţele în vederea executãrii lucrãrilor, conform legilor existente.
(5) Pentru asigurarea functionarii centralelor termice aparţinând asociaţiilor de proprietari sau aflate în administrarea acestora pot fi angajaţi fochisti şi alte persoane, prin contract individual de munca sau prin convenţie civilã de prestãri de servicii, sau poate fi delegat un agent economic specializat, persoana juridicã.
(6) Încadrarea personalului cu contract individual de munca se face cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
(7) Durata şi valoarea contractului individual de munca şi a convenţiei civile de prestãri de servicii, sarcinile, drepturile şi obligaţiile se stabilesc prin negocieri între pãrţi, cu respectarea prevederilor legale.
(8) Administratorul, persoana fizica sau juridicã, are urmãtoarele atribuţii principale:
A. asigura managementul financiar al asociaţiei de proprietari prin:
a) gestiunea bunurilor şi fondurilor bãneşti;
b) întocmirea listelor lunare de plata;
c) încasarea, în locuri specifice, a cotelor de contribuţie a proprietarilor la cheltuielile curente ale asociaţiei de proprietari;
d) efectuarea plãţilor şi încasãrilor;
e) sesizarea comitetului executiv în vederea somarii restantierilor şi aplicarea procedurii de recuperare a restantelor, cu penalizãrile aferente;
f) calcularea şi încasarea penalizãrilor conform sistemului aprobat de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari;
g) actualizarea, dacã este cazul, cu avizul comitetului executiv, a fondului de rulment;
h) întocmirea şi pãstrarea evidentelor contabile şi a registrelor asociaţiei de proprietari, specifice managementului financiar;
i) prezentarea, la solicitarea comitetului executiv sau a comisiei de cenzori, a rapoartelor ori a documentelor necesare unor verificãri financiar-contabile ale asociaţiei de proprietari;
j) verificarea sau avizarea, dacã este cazul, a indexului contoarelor de reţea aferente mai multor asociaţii de proprietari;
k) controlul facturarii corecte a consumurilor în funcţie de indexul contoarelor de bloc sau al contoarelor individuale, dacã acestea exista şi au fost montate în conformitate cu prevederile legale, şi în funcţie de normele metodologice de repartizare a consumurilor, acolo unde nu exista contorizare la nivel de asociaţie de proprietari;
l) verificarea existenţei contractelor între persoanele juridice, membre ale asociaţiei de proprietari şi furnizorii de servicii (apa, gaze, energie electrica şi termica, salubrizare şi altele asemenea);
m) respectarea altor prevederi privind modul de exercitare a managementului financiar;
B. asigura managementul de proprietate al asociaţiei de proprietari prin:
a) urmãrirea comportãrii în timp a construcţiei, pe toatã durata contractului; întocmirea fişelor tehnice periodice cu privire la starea clãdirii şi a instalaţiilor acesteia;
b) rãspunderea fata de functionalitatea şi integritatea elementelor proprietãţii comune, fata de mijloacele materiale ale asociaţiei de proprietari şi de utilizarea în bune condiţii a acestora;
c) procurarea mijloacelor materiale necesare pentru întreţinerea şi reparaţiile curente ale elementelor proprietãţii comune; rãspunderea asupra integritãţii acestora;
d) înştiinţarea comitetului executiv şi luarea mãsurilor necesare pentru efectuarea la timp şi eficient a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii;
e) urmãrirea realizãrii contractelor cu persoane fizice sau juridice pentru reparaţii, închirierea unor spaţii sau elemente din proprietatea comuna, activitãţi sociale şi alte tipuri de activitãţi;
f) verificarea existenţei contractelor de închiriere între asociaţia de proprietari şi persoane fizice sau juridice care la data constituirii acesteia folosesc spaţii ori elemente din proprietatea comuna. Dacã aceste contracte nu exista, administratorul îi înştiinţeazã pe cei în cauza, punându-le în vedere ca în termen de 30 de zile lucrãtoare sa încheie contracte cu asociaţia de proprietari;
g) supravegherea execuţiei lucrãrilor de reparaţii şi de întreţinere şi participarea la recepţia lor, consemnand finalizarea acestora; asigurarea efectuãrii de plati corespunzãtoare stadiului lucrãrii;
h) controlul personalului angajat de asociaţia de proprietari pentru curãţenie, încãrcarea şi evacuarea gunoiului menajer şi alte activitãţi, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi, în caz de încãlcare a acestora, sesizarea comitetului executiv;
i) efectuarea de verificãri în vederea inlaturarii defectiunilor apãrute la instalaţiile de folosinta comuna şi a eliminãrii pierderilor care determina creşterea nejustificatã a cheltuielilor asociaţiei de proprietari (scurgeri de apa şi altele asemenea). Dacã se constata defectiuni la instalaţiile aparţinând proprietãţii individuale (apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta), se înştiinţeazã proprietarul respectiv asupra obligaţiei de a remedia aceste defectiuni;
j) asigurarea cunoaşterii şi respectãrii regulilor de locuit în condominiu;
C. îndeplineşte orice alte obligaţii prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 20
Venituri şi cheltuieli comune; calculul cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari
(1) Anul fiscal al asociaţiei de proprietari va fi anul calendaristic.
(2) Înainte de începutul urmatorului an fiscal şi pentru fiecare an fiscal ce urmeazã comitetul executiv va pregati şi va prezenta proprietarilor, în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, un buget de venituri şi cheltuieli anual, suficient pentru a acoperi cheltuielile anticipate ale asociaţiei.
(3) Bugetul anual de venituri şi cheltuieli se adopta prin votul majoritãţii simple a adunãrii generale a asociaţiei de proprietari.
(4) Toţi proprietarii trebuie sa plãteascã în avans cota ce le revine din bugetul pentru cheltuielile comune - cheltuieli repartizate în funcţie de cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna. Plata se face conform hotãrârii luate în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari.
(5) Cota de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari reprezintã suma pe care fiecare proprietar trebuie sa o plãteascã lunar.
(6) Cheltuielile lunare ale asociaţiei de proprietari sunt repartizate în cheltuieli de întreţinere şi cheltuieli comune.
(7) Cotele de contribuţie se calculeazã în baza facturilor emise de furnizorii de servicii, fondurilor aprobate în adunarea generalã a asociaţiei de proprietari şi a normelor metodologice în domeniu.
(8) Cheltuielile de întreţinere (apa rece şi calda; combustibil pentru prepararea apei calde; gaze naturale; energie electrica; iluminarea scãrii; instalaţii scara şi forta ascensor; salubritate; salarii pentru administrare, contabilitate, casierie şi curãţenie; materiale consumabile; pentru întreţinere; alte servicii ce deservesc proprietarii) se repartizeazã în funcţie de numãrul de persoane care locuiesc în luna respectiva în condominiu.
(9) Pentru proprietarii care determina consumuri suplimentare (spalari de maşini, covoare şi altele asemenea) calculul cotei de contribuţie se face conform baremurilor stabilite prin legile sau actele normative existente.
(10) Cheltuielile comune (fonduri stabilite; cheltuieli administrative; întreţinerea şi repararea ascensorului; întreţinerea interfonului; salarii pentru fochist, instalator, electrician, portar şi altele asemenea; prime; credite bancare; alte servicii cãtre proprietatea comuna) se calculeazã în funcţie de cota-parte indivizã din proprietatea comuna.
(11) Facturile primite de asociaţia de proprietari de la furnizorii de servicii, care nu conţin index de consum, trebuie sa respecte normele metodologice de repartizare a consumurilor, conform prevederilor legale.
(12) Stabilirea cotelor-pãrţi din veniturile asociaţiei de proprietari, care sunt venituri comune, se face proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna aferentã fiecãrui proprietar.
(13) Pentru neplata cotelor de contribuţie prevãzute în lista de plata afişatã lunar, inclusiv a celor neprevãzute, asociaţia de proprietari, prin sistemul de penalizãri propriu, impune o penalizare oricãrui proprietar care se face vinovat, dupã o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice de la termenul stabilit pentru plata, fãrã ca suma penalizãrilor sa poatã depãşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat.
(14) Urmãrirea de cãtre asociaţia de proprietari a sumelor datorate de proprietarii restantieri se face în baza extrasului din ultima lista de plata. Cheltuielile efectuate în scopul recuperãrii datoriilor vor fi suportate de restantierii în cauza.
(15) Sentinta data în favoarea asociaţiei de proprietari pentru sumele datorate de oricare proprietar poate fi pusã în aplicare prin orice modalitate permisã de Codul de procedura civilã pentru acoperirea datoriilor.

CAP. 5
Obligaţiile proprietarilor

ART. 21
Fiecare proprietar este obligat sa îşi menţinã proprietatea imobiliarã (proprietatea individualã şi cota-parte de proprietate comuna indivizã aferentã acesteia) în buna stare şi este rãspunzãtor de daunele provocate din cauza neîndeplinirii acestei obligaţii.
ART. 22
Proprietarii de apartamente şi spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta sunt obligaţi sa plãteascã cotele de întreţinere obişnuite sau speciale cãtre asociaţia de proprietari, pentru a se putea acoperi toate cheltuielile comune ale clãdirii.
ART. 23
Proprietarii din condominiu, indiferent dacã fac parte sau nu din asociaţia de proprietari, sunt obligaţi:
a) sa plãteascã în avans cota ce le revine din bugetul de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari;
b) sa anunţe, în scris, numele persoanelor care locuiesc temporar, venite în vizita, sau care presteazã activitãţi gospodãreşti în timpul zilei, de minimum 15 zile pe luna, conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit. c) din Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;
c) sa semnaleze în timp util orice problema care apare la instalaţiile de folosinta comuna;
d) sa respecte regulamentul intern al asociaţiei de proprietari cu privire la normele de convieţuire socialã în cadrul condominiului, sa anunţe comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre intenţia de a schimba destinaţia proprietãţii individuale, cerând acordul în scris, şi sa prezinte, în copie, toate documentele necesare desfãşurãrii activitãţilor propuse (contracte, avize şi altele asemenea), în termen de 30 de zile lucrãtoare de la obţinerea acordului;
e) sa nu schimbe aspectul proprietãţii comune fãrã acceptul scris al comitetului executiv al asociaţiei de proprietari;
f) sa accepte accesul în spaţiul sau, cu un preaviz de 15 zile, al unui reprezentant al asociaţiei de proprietari, atunci când este necesar sa se repare sau sa se înlocuiascã elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai prin spaţiul respectiv. Reprezentantul asociaţiei de proprietari va fi însoţit de persoana care va repara defectiunea şi de cel puţin un martor din cadrul asociaţiei de proprietari. Fac excepţie cazurile de maxima urgenta, când nu este necesar nici un preaviz;
g) în condiţii de neparticipare la luarea deciziilor şi la desfãşurarea activitãţilor în cadrul asociaţiei de proprietari, sa nu aducã prejudicii morale celorlalţi proprietari asociaţi sau celor care desfãşoarã activitãţi pentru asociaţie;
h) sa încheie cu asociaţia de proprietari contracte de închiriere, pe care le negociaza cu comitetul executiv, pentru elemente sau suprafeţe din proprietatea comuna folositã în interes personal.
ART. 24
Proprietarii, membri ai asociaţiei de proprietari, au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte statutul asociaţiei de proprietari;
b) sa se supunã hotãrârilor adunãrii generale a asociaţiei de proprietari;
c) sa participe la adunãrile generale ale asociaţiei de proprietari;
d) sa respecte orice angajament fãcut fata de asociaţia de proprietari;
e) sa nu aducã prejudicii materiale asociaţiei de proprietari;
f) sa participe, atunci când este solicitat, la acţiuni deosebite, de maxima urgenta, corespunzãtoare scopurilor asociaţiei de proprietari;
g) sa se conformeze obligaţiilor proprietarilor din condominiu, prevãzute la art. 23.
ART. 25
Dacã proprietarul unui apartament sau spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta sau orice alta persoana care acţioneazã în numele sau provoacã daune oricãrei pãrţi din proprietatea comuna sau altei proprietãţi individuale, trebuie sa realizeze reparaţiile necesare ori sa plãteascã cheltuielile pentru lucrãrile de reparaţii.
ART. 26
În cazul spaţiilor cu alta destinaţie decât cea de locuinta, respectiv al apartamentelor, cu mai mult de un proprietar, relaţiile de coproprietate dintre proprietari vor fi reglementate în conformitate cu prevederile Codului civil.
ART. 27
(1) Zidurile dintre apartamentele alãturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a condominiului, pot fi reamplasate, prin acord între proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective şi cu înştiinţarea asociaţiei de proprietari, în condiţiile legii.
(2) Zidurile dintre apartamente şi proprietatea comuna, care nu fac parte din structura de rezistenta a condominiului, pot fi reamplasate numai prin amendarea acordului de asociere.
ART. 28
Dacã unul dintre proprietari impiedica, cu buna ştiinţa şi sub orice forma, folosirea normalã a condominiului, creând prejudicii celorlalţi proprietari, dupã caz, mãsurile pentru folosirea normalã a condominiului se vor hotãrî pe cale judecãtoreascã, la solicitarea asociaţiei de proprietari.
ART. 29
Fiecare proprietar, chiriaş sau ocupant al unui apartament ori spaţiu cu alta destinaţie decât cea de locuinta are obligaţia sa se conformeze regulilor prezentului statut, precum şi regulilor, regulamentelor, hotãrârilor şi rezolutiilor adoptate legal de asociaţia de proprietari.

CAP. 6
Drepturile proprietarilor

ART. 30
Fiecare proprietar, indiferent dacã face parte sau nu din asociaţia de proprietari, are dreptul de a folosi proprietatea comuna din condominiu în condiţiile stabilite de lege, de regulamente ale autoritãţilor în drept, dar nici un proprietar nu poate folosi aceasta proprietate astfel încât sa lezeze drepturile sau interesele oricãrui alt proprietar al acesteia, inclusiv cele stabilite prin prezentul statut.
ART. 31
Fiecare proprietar poate folosi, poate ipoteca sau poate instraina, în deplina libertate, proprietatea imobiliarã pe care o deţine în cadrul condominiului.
ART. 32
Membrii asociaţiei de proprietari au şi urmãtoarele drepturi:
a) sa participe cu vot deliberativ la adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, sa aleagã şi sa fie aleşi în structura organizatoricã a asociaţiei. Pentru a beneficia de acest drept, persoana în cauza trebuie sa posede capacitate juridicã deplina. Minorii şi persoanele puse sub interdicţie nu pot fi aleşi în organele de conducere sau de control ale asociaţiei de proprietari;
b) sa solicite şi sa primeascã, ori de câte ori este necesar şi motivat, explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie afişat pe lista de plata şi sa conteste, în scris, la comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei, cuantumul stabilit al acestei cote, iar în cazul în care contestaţia a fost respinsã, sa se adreseze adunãrii generale; contestaţia nu suspenda plata contribuţiei, dar determina, în cazul aprobãrii, aplicarea unei proceduri de reglementare ulterioara, în cadrul comitetului executiv sau al adunãrii generale a asociaţiei de proprietari;
c) dacã o decizie a asociaţiei de proprietari este contrarã statutului, acordului de asociere, legilor sau este de natura sa producã daune considerabile unei minoritãţi a proprietarilor, orice proprietar poate acţiona în justiţie valabilitatea respectivei decizii, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia;
d) sa solicite, în baza unei cereri cãtre preşedintele asociaţiei de proprietari, diminuarea temporarã a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei (reducerea cheltuielilor de întreţinere, dar nu şi a cheltuielilor comune), dacã lipsa din apartament este de cel puţin 15 zile calendaristice pe luna;
e) sa punã întrebãri şi sa solicite explicaţii comitetului executiv, referitoare la activitatea asociaţiei de proprietari;
f) sa beneficieze, când este cazul, de toate facilitãţile rezultate în urma activitãţilor desfãşurate de asociaţia de proprietari, în funcţie de cota-parte de proprietate şi de gradul de implicare;
g) sa participe la activitãţile lucrative ale asociaţiei, benevol, în funcţie de capacitatile profesionale;
h) sa beneficieze de garanţii morale şi materiale, stabilite de adunarea generalã a asociaţiei de proprietari, pentru iniţiative personale, finalizate, în folosul asociaţiei de proprietari;
i) sa prezinte spre rezolvare probleme specifice asociaţiei de proprietari sau probleme deosebite, care nu au putut fi soluţionate pe cale obişnuitã, şi sa participe activ la acţiunea de soluţionare.

CAP. 7
Dizolvarea asociaţiei de proprietari

ART. 33
Asociaţia de proprietari se va dizolva în situaţia în care numãrul proprietarilor condominiului scade sub 5 sau cu acordul tuturor proprietarilor ori al reprezentanţilor acestora, în condiţii de maxima urgenta, când situaţia sau când starea condominiului o impune.
ART. 34
Asociaţia de proprietari se va putea dizolva şi în urmãtoarele cazuri:
a) când scopul pentru care a fost legal înfiinţatã nu se îndeplineşte;
b) prin hotãrârea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, adoptatã cu votul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor asociaţi.
ART. 35
În momentul dizolvãrii patrimoniul asociaţiei de proprietari, respectiv veniturile provenite din preluarea sau din lichidarea bunurilor asociaţiei, acesta va fi distribuit proprietarilor proporţional cu cotele-pãrţi din proprietatea comuna sau, dacã este cazul, dupã cota de participare a proprietarilor la constituirea bunurilor asociaţiei.
ART. 36
Dizolvarea asociaţiei de proprietari va fi anunţatã la judecãtoria sau administraţia financiarã unde aceasta a fost înregistratã.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 37
(1) Activitatea asociaţiei de proprietari se desfãşoarã şi cu respectarea metodologiei de încheiere, de executare şi încetare a raporturilor de munca, de conducere a evidentei, de efectuare a operaţiunilor de disciplina financiarã şi de casa, precum şi de verificare financiar-contabila, stabilite de ministerele de resort şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Arhivarea documentelor şi a registrelor asociaţiei de proprietari se face conform prevederilor legale.
ART. 38
(1) Dacã toţi proprietarii, membri ai asociaţiei, sunt abonati individuali, pe baza de contract, ai furnizorilor de servicii, asociaţia de proprietari este degrevata de atribuţiile avute pana la data respectiva, cu referire la calculul şi încasarea cotelor de contribuţie, precum şi la plata facturilor aferente.
(2) Pe baza unui contract între furnizorii de servicii şi asociaţia de proprietari, cu aprobarea adunãrii generale a asociaţiei de proprietari, asociaţia poate presta servicii de intermediere, conform statutului şi legilor în vigoare.
ART. 39
Pentru obţinerea de venituri necesare desfãşurãrii activitãţilor sale, asociaţia de proprietari poate desfasura activitãţi lucrative, în condiţiile legii.
ART. 40
(1) Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi, respectiv, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, vor organiza exercitarea controlului financiar-contabil şi gestionar asupra activitãţii asociaţiei de proprietari, la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) În acest scop asociaţia de proprietari este obligatã sa punã la dispoziţie autoritãţilor prevãzute la alineatul precedent registrele, actele asociaţiei şi toate informaţiile considerate utile de acestea.
(3) În situaţia în care se constata fraude sau lipsuri în gestiune, vor fi sesizate organele de cercetare, iar comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va fi indrumat sa foloseascã cãile legale pentru recuperarea prejudiciului şi pentru a acţiona în justiţie impotriva celui care se face vinovat.
ART. 41
Organizarea şi conducerea contabilitãţii asociaţiei de proprietari se face potrivit legii.
ART. 42
În cazul decesului unuia dintre asociaţi, activitatea asociaţiei de proprietari va putea continua cu succesorii testamentari sau legali, dupã caz.
ART. 43
(1) Soluţionarea litigiilor dintre asociaţia de proprietari şi terţe persoane fizice sau juridice romane este de competenta instanţelor judecãtoreşti romane.
(2) Litigiile asociaţiei de proprietari cu persoane fizice sau juridice strãine sunt de competenta organelor judecãtoreşti prevãzute în legislaţia romana.
ART. 44
(1) Pentru recuperarea banilor datorati şi a dobânzii aferente, asociaţia de proprietari îi va putea chema în justiţie pe proprietarii care nu îşi achitã cotele de întreţinere datorate mai mult de 90 de zile.
(2) Executarea accestor hotãrâri judecãtoreşti se va face conform Codului de procedura civilã.
ART. 45
Prezentul statut a fost redactat în ......... exemplare.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016