Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 396 din 2 aprilie 2003  privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 396 din 2 aprilie 2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 264 din 16 aprilie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor şi al <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre se aplica jucariilor.
(2) Prin jucarie se înţelege orice produs sau material creat sau destinat în mod clar utilizãrii în jocul copiilor mai mici de 14 ani.
(3) În înţelesul prezentei hotãrâri nu sunt considerate jucarii produsele prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
(1) Jucariile pot fi introduse pe piata numai dacã nu pun în pericol sãnãtatea şi/sau securitatea utilizatorilor sau a unei terţe persoane, atunci când sunt utilizate conform destinaţiei sau într-un alt mod previzibil, avându-se în vedere comportamentul normal al copiilor.
(2) În situaţia în care sunt introduse pe piata ţinându-se seama de perioada de utilizare normalã şi previzibila, jucariile trebuie sa respecte condiţiile de securitate şi sãnãtate stabilite de prezenta hotãrâre.
ART. 3
Prin introducere pe piata se înţelege vânzarea sau orice alta forma de distribuire a jucariei, inclusiv cu titlu gratuit, pentru prima data.
ART. 4
Se admite introducerea pe piata a jucariilor care îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 2 şi au aplicat marcajul european de conformitate CE, denumit în continuare marcaj CE.
ART. 5
Introducerea pe piata a jucariei care îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre nu poate fi interzisã, restrictionata sau împiedicatã.
ART. 6
(1) Se considera ca jucariile care poarta marcajul CE, prevãzut la art. 12 alin. (4), sunt conforme cu toate prevederile prezentei hotãrâri, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 8-11.
(2) Conformitatea jucariilor cu standardele romane şi/sau standardele naţionale ale statelor membre care adopta standardele europene armonizate, ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, din domeniul securitãţii utilizatorilor de jucarii, conduce la prezumţia ca cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 4 sunt respectate.
(3) Lista cuprinzând standardele romane din domeniul securitãţii utilizatorilor de jucarii, prevãzute la alin. (2), se aproba şi se actualizeazã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Se considera ca jucariile la care producãtorul nu a aplicat prevederile standardelor prevãzute la alin. (2) sau a aplicat aceste prevederi numai parţial ori jucariile pentru care nu exista asemenea standarde respecta cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 4, dacã, dupã obţinerea unui certificat de examinare CE de tip, conformitatea lor cu modelul aprobat este atestata prin aplicarea marcajului CE.
(5) În cazul în care jucariei îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CE, marcajul va trebui sa ateste conformitatea cu prevederile tuturor acestor reglementãri.
(6) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioada de tranzitie, sa aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare ale reglementãrilor aplicate, asa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, trebuie sa fie menţionate în documentele, observaţiile sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc astfel de jucarii sau, în lipsa acestora, pe ambalajul jucariilor.
(7) În cazul în care se considera ca standardele europene armonizate prevãzute la alin. (2) nu respecta în totalitate cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 4, Ministerul Industriei şi Resurselor informeazã Comisia Europeanã şi Comitetul Permanent din cadrul Comisiei Europene, denumit în continuare Comitet, prezentându-şi motivele. Dupã primirea deciziei Comitetului Comisia Europeanã informeazã Ministerul Industriei şi Resurselor dacã standardele avute în vedere trebuie retrase total sau parţial din publicaţiile prevãzute la alin. (2) şi (3).
ART. 7
(1) În cazul în care se constata ca jucaria introdusã pe piata, care poarta marcajul CE şi este utilizata conform destinaţiei sau într-un mod previzibil, avându-se în vedere comportamentul normal al copiilor, pune în pericol viata, sãnãtatea şi/sau securitatea utilizatorilor ori a unor terţe persoane, autoritãţile responsabile cu supravegherea pieţei vor lua toate mãsurile necesare pentru retragerea jucariei de pe piata, interzicerea sau limitarea distribuirii sub orice forma a acesteia pe piata. Autoritãţile responsabile cu supravegherea pieţei informeazã imediat Ministerul Industriei şi Resurselor cu privire la mãsurile luate, indicând motivele care au stat la baza acestor decizii şi, în special, dacã neconformitatea se datoreazã:
a) nerespectãrii cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 4, dacã jucaria nu respecta prevederile standardelor prevãzute la art. 6 alin. (2);
b) aplicãrii incorecte a standardelor prevãzute la art. 6 alin. (2);
c) deficienţelor standardelor prevãzute la art. 6 alin. (2).
(2) Ministerul Industriei şi Resurselor informeazã Comisia Europeanã asupra mãsurilor luate, prevãzute la alin. (1), indicând motivele acestor decizii.
(3) În cazul în care jucaria nu respecta cerinţele esenţiale şi poarta marcajul CE, Ministerul Industriei şi Resurselor va lua toate mãsurile necesare şi va informa celelalte state membre.
ART. 8
(1) Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia ca, înainte de introducerea pe piata a jucariei, sa întocmeascã şi sa detina documentele ce atesta conformitatea, care vor fi puse la dispoziţie, la cerere, organelor de supraveghere a pieţei, pentru examinare; acestea pot solicita traducerea în limba romana a unora dintre documente, pentru înţelegerea conţinutului acestora.
(2) Documentele ce atesta conformitatea se pãstreazã timp de 10 ani de la data fabricãrii ultimei jucarii din seria sau modelul respectiv de fabricaţie. Documentele ce atesta conformitatea sunt:
a) documentaţia tehnica cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare, care sa demonstreze conformitatea jucariei cu cerinţele esenţiale de securitate;
b) adresele spaţiilor de producţie şi/sau de depozitare;
c) o descriere a elementelor ca rapoarte de încercãri, specificaţii tehnice prin care producãtorul asigura conformitatea producţiei cu standardele prevãzute la art. 6 alin. (2) şi, dacã este cazul, certificatul de examinare CE de tip emis de un organism notificat, inclusiv copiile documentelor furnizate de producãtor organismului notificat, împreunã cu o descriere a elementelor prin care producãtorul asigura conformitatea cu modelul aprobat pentru cazul prevãzut la art. 6 alin. (2);
d) certificatul de examinare CE de tip a modelului sau o copie de pe acesta, emis de un organism notificat, inclusiv copiile documentelor furnizate de producãtor organismului notificat, o descriere a elementelor ca rapoarte de încercãri, specificaţii tehnice, prin care producãtorul asigura conformitatea cu modelul aprobat pentru cazul prevãzut la art. 6 alin. (4).
(3) În situaţia în care nici producãtorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu este persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de supraveghere a pieţei documentele ce atesta conformitatea revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a jucariei.
ART. 9
În cazul în care nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 8 este evidenta, autoritatea de supraveghere a pieţei va solicita producãtorului sau, dupã caz, reprezentantului autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, sa efectueze din surse proprii incercarile necesare la un laborator de încercãri sau la un organism desemnat, într-un termen stabilit de comun acord, în vederea verificãrii conformitatii cu standardele prevãzute la art. 6 alin. (2) şi cu cerinţele esenţiale de securitate.
ART. 10
(1) În România, în domeniul jucariilor, competenta organismelor de certificare şi a laboratoarelor de încercãri, prevãzutã la art. 8 şi 9, este recunoscuta de Ministerul Industriei şi Resurselor pe baza unei metodologii de evaluare, aprobatã prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Condiţiile minime ce trebuie îndeplinite de laboratoarele de încercãri şi organismele de certificare pentru a fi recunoscute sunt prevãzute în anexa nr. 4.
(3) Listele cuprinzând laboratoarele de încercãri şi organismele desemnate pentru efectuarea verificãrilor conform prevederilor art. 9 se aproba şi se actualizeazã periodic prin ordin al ministrului industriei şi resurselor.
(4) Ministerul Industriei şi Resurselor va notifica Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene organismele recunoscute pentru efectuarea examinãrii CE de tip prevãzute la art. 11, sarcinile specifice pentru care aceste organisme au fost recunoscute sa le îndeplineascã, precum şi numerele de identificare acordate de Comisia Europeanã.
(5) Lista organismelor notificate de statele membre, sarcinile specifice pe care acestea le îndeplinesc şi numãrul de identificare ale acestora sunt publicate şi se actualizeazã periodic în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
(6) În cazul în care Ministerul Industriei şi Resurselor constata sau este sesizat ca un organism de certificare ori un laborator de încercãri, recunoscut conform prevederilor alin. (1), nu mai respecta condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 4, va retrage recunoaşterea, respectiv notificarea, dacã este cazul.
(7) Ministerul Industriei şi Resurselor va informa imediat Comisia Europeanã despre decizia prevãzutã la alin. (6).
ART. 11
(1) Examinarea CE de tip este procedura prin care un organism notificat constata şi certifica faptul ca un exemplar reprezentativ de jucarie, denumit în continuare model, respecta cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 4.
(2) Solicitarea unei examinari CE de tip va fi depusa de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, la un singur organism notificat, ales de cãtre acesta. Solicitarea trebuie sa conţinã minimum urmãtoarele informaţii:
a) denumirea completa şi sediul producãtorului sau ale reprezentantului autorizat, persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, şi locul unde se fabrica jucaria;
b) descrierea jucariei;
c) date detaliate privind proiectarea, producţia şi funcţionarea jucariei;
d) modelul jucariei;
e) declaraţia potrivit cãreia aceeaşi solicitare nu a fost înaintatã nici unui alt organism notificat.
(3) Pentru efectuarea încercãrilor organismul notificat poate solicita mai multe exemplare ale jucariei, dacã acestea sunt necesare pentru realizarea programului de încercãri.
(4) Examinarea CE de tip se efectueazã de cãtre organismul notificat în urmãtorul mod:
a) se examineazã documentele care îi sunt puse la dispoziţie de cãtre solicitant şi se stabileşte dacã acestea sunt complete;
b) se verifica dacã jucaria este conformã cu prevederile art. 2 alin. (1);
c) se efectueazã examinarile şi incercarile corespunzãtoare, utilizându-se pe cat posibil standardele prevãzute la art. 6 alin. (2), pentru a se verifica dacã modelul jucariei respecta cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 4.
(5) În cazul în care modelul jucariei corespunde cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 4, organismul notificat emite un certificat de examinare CE de tip, care se transmite solicitantului şi care va cuprinde:
a) denumirea completa şi sediul producãtorului;
b) concluziile examinãrii;
c) condiţiile pentru valabilitatea acestuia;
d) datele necesare identificarii, descrierea şi desenul modelului aprobat.
(6) Ministerul Industriei şi Resurselor, Comisia Europeanã, celelalte organisme notificate şi statele membre ale Uniunii Europene pot obţine, la cerere, o copie a certificatului de examinare CE de tip şi, pe baza unei cereri motivate, o copie a datelor privind proiectarea, producţia şi funcţionarea jucariei, a rapoartelor examinãrii şi testelor efectuate.
(7) Ministerul Industriei şi Resurselor trebuie sa ia mãsurile necesare pentru garantarea confidenţialitãţii transmiterii copiilor referitoare la examinarea CE de tip, prevãzute la alin. (6).
(8) În cazul în care solicitantul aduce modificãri modelului aprobat, acesta va informa organismul notificat care a emis certificatul de examinare CE de tip şi care deţine documentaţia tehnica referitoare la acesta. Dacã aceste modificãri afecteazã conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate sau cu condiţiile prevãzute pentru utilizarea jucariei, aceasta trebuie sa fie reevaluata pentru a primi o certificare suplimentarã. Certificarea suplimentarã este data sub forma unei completãri la certificatul de examinare CE de tip emis anterior sau se emite un nou certificat de examinare CE de tip.
(9) Organismul notificat informeazã celelalte organisme notificate cu privire la certificatele de examinare CE de tip eliberate sau retrase.
(10) În cazul în care modelul jucariei nu corespunde cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 4, organismul notificat va informa solicitantul şi Ministerul Industriei şi Resurselor ca refuza sa elibereze un certificat de examinare CE de tip, motivandu-şi refuzul.
(11) Ministerul Industriei şi Resurselor trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre refuzul prevãzut la alin. (10) şi motivele acestuia.
ART. 12
(1) Jucariile sau ambalajul acestora vor avea imprimate la loc vizibil, lizibil şi durabil denumirea şi sediul producãtorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupã caz, ale importatorului şi marcajul CE. În cazul jucariilor mici sau al celor formate din pãrţi componente mici, aceste specificaţii pot fi aplicate în acelaşi mod pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care însoţeşte produsul. Atunci când aceste precizãri nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul va fi atentionat pentru pãstrarea acestora.
(2) Elementele de identificare prevãzute la alin. (1) pot fi prescurtate, cu condiţia ca prescurtarea sa facã posibila identificarea producãtorului, a reprezentantului sau autorizat cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene ori a importatorului.
(3) Se interzice aplicarea pe jucarii a inscriptiilor care pot induce în eroare terţe pãrţi cu privire la sensul şi la forma marcajului CE. Orice alt marcaj care poate fi aplicat pe jucarii, pe ambalajul lor sau pe o eticheta nu trebuie sa reducã vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE.
(4) Elementele de identificare ale marcajului de conformitate CE sunt prevãzute în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor.
ART. 13
Jucariile pentru care sunt necesare indicaţii de utilizare sau avertismente vor fi însoţite de precizãrile prevãzute în anexa nr. 3. Atunci când aceste precizãri nu sunt aplicate pe jucarie, utilizatorul va fi atentionat pentru pãstrarea acestora.
ART. 14
Specificaţiile, avertismentele şi indicaţiile de utilizare prevãzute la art. 12 şi 13 se redacteazã în limba romana.
ART. 15
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea patrimonialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi, în condiţiile legii.
ART. 16
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4 şi ale art. 6 alin. (4) şi (5), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata şi utilizãrii jucariilor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 8 şi 9, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi interzicerea comercializãrii pana la data stabilitã de organul de control împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 12, 13 şi 14, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a jucariilor nemarcate sau marcate incorect.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se fac de reprezentanţii Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
(3) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 17
(1) În cazul în care se constata ca pentru jucaria introdusã pe piata nu se respecta prevederile prezentei hotãrâri, autoritãţile de supraveghere a pieţei vor restrictiona temporar distribuirea sub orice forma a jucariei, perioada în care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, ori, dupã caz, importatorul va lua mãsurile necesare pentru eliminarea neconformitatilor constatate. În situaţia neeliminarii neconformitatilor, se va interzice distribuirea sub orice forma a jucariei şi se va dispune retragerea de pe piata a acesteia.
(2) Orice mãsura luatã în baza prezentei hotãrâri şi care implica restrictii la introducerea pe piata a jucariei trebuie sa prezinte exact elementele pe care se bazeazã. Aceasta mãsura va fi adusã imediat la cunostinta partii implicate, informand-o şi despre remediile aflate la dispoziţia ei, în baza legislaţiei în vigoare, precum şi despre perioada aferentã efectuãrii remedierilor.
ART. 18
(1) Prevederile art. 6 alin. (7) şi ale art. 7 alin. (2) şi (3) se aplica de la data de 1 ianuarie 2007.
(2) Prevederile art. 10 alin. (4) şi (7) şi ale art. 11 alin. (6) şi (11) se aplica de la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitatii şi acceptarea produselor industriale, denumit în continuare PECA.
ART. 19
(1) Pana la data prevãzutã la art. 18 alin. (2) se admite introducerea pe piata a jucariilor cu marcajul naţional de conformitate CS, aplicat conform prevederilor art. 21 alin. (1). Elementele de identificare ale marcajului de conformitate CS sunt prevãzute în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 608/2001 .
(2) Se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea concomitenta atât a marcajului CE, cat şi a marcajului CS.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri, referitoare la marcajul CE, se aplica şi pentru marcajul CS.
ART. 20
(1) Pana la data prevãzutã la art. 18 alin. (2), Ministerul Industriei şi Resurselor recunoaşte şi desemneazã organismele care realizeazã evaluarea conformitatii potrivit procedurii prevãzute la art. 11 alin. (1)-(5) şi (8)-(10).
(2) Recunoaşterea şi desemnarea organismelor prevãzute la alin. (1) se face cu respectarea condiţiilor minime prevãzute în anexa nr. 4, conform normelor metodologice care se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Lista organismelor prevãzute la alin. (1) care realizeazã evaluarea conformitatii jucariilor, sarcinile specifice pe care acestea le îndeplinesc şi numerele lor de identificare se aproba şi se actualizeazã, ori de câte ori este necesar, prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 21
(1) În situaţia în care evaluarea conformitatii jucariilor destinate pieţei naţionale se realizeazã de cãtre organismele prevãzute la art. 20 alin. (1), producãtorul sau reprezentantul sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, trebuie sa aplice marcajul CS.
(2) Se admite aplicarea marcajului CS în cazul evaluãrii conformitatii jucariilor prin procedura prevãzutã la art. 8 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), b) şi c) numai în condiţiile respectãrii prevederilor art. 22.
ART. 22
În situaţia în care jucariilor le sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CS, marcajul trebuie sa ateste conformitatea jucariilor cu prevederile tuturor acestor reglementãri.
ART. 23
(1) Responsabilitãţile producãtorului, reprezentantului sau autorizat, persoana juridicã cu sediul în România, şi ale persoanei responsabile cu introducerea pe piata, în legatura cu introducerea pe piata a jucariilor cu marcaj CS, sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru jucariile cu marcaj CE.
(2) În situaţia nerespectãrii prevederilor prezentei hotãrâri, sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 15, 16 şi 17 se aplica şi în cazul jucariilor introduse pe piata cu marcaj CS.
ART. 24
Începând cu 1 ianaurie 2007 vor fi admise pe piata numai jucariile care poarta marcajul CE.
ART. 25
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 26
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 710/1999 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de jucarii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 28 octombrie 2002.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat

Bucureşti, 2 aprilie 2003.
Nr. 396.


ANEXA 1


LISTA
cuprinzând produsele care nu sunt considerate jucarii

1. podoabe pentru pomul de Craciun;
2. modele detaliate la scara pentru colectionari adulti;
3. echipamente destinate utilizãrii în colectiv, pe terenurile de joaca;
4. echipament sportiv;
5. echipament acvatic destinat utilizãrii în apa cu adancime mare;
6. papusi imbracate în costume populare, papusi decorative şi alte articole similare pentru colectionari adulti;
7. jucarii profesionale, instalate în locuri publice (centre comerciale, staţii etc.);
8. jocuri tip puzzle, cu mai mult de 500 de piese sau fãrã desen, pentru specialişti;
9. pusti şi pistoale cu aer comprimat;
10. jocuri de artificii, inclusiv capse, în afarã celor proiectate special pentru jucarii;
11. prastii şi catapulte;
12. seturi de sageti cu vârf metalic;
13. cuptoare, fiare de cãlcat şi alte articole electrice care funcţioneazã la o tensiune nominalã mai mare de 24 V;
14. articole conţinând elemente de încãlzire destinate utilizãrii de cãtre copii, sub supravegherea adulţilor, într-un context educativ;
15. vehicule cu motor cu combustie;
16. locomotiva cu abur (jucarie);
17. biciclete destinate sportului sau circulaţiei pe drumurile publice;
18. jucarii video, care pot fi conectate la un ecran video, funcţionând la o tensiune nominalã mai mare de 24 V;
19. suzete;
20. reproduceri fidele ale armelor de foc, pentru colectionari adulti;
21. bijuterii pentru copii, cu excepţia celor care sunt considerate jucarii sau pentru jucarii.


ANEXA 2


CERINŢE ESENŢIALE
de securitate pentru jucarii

I. Principii generale
1. În conformitate cu prevederile art. 2 din hotãrâre, utilizatorii jucariilor, precum şi tertele persoane trebuie sa fie protejate pentru a nu îşi pune în pericol viata, sãnãtatea şi/sau securitatea atunci când folosesc jucariile conform destinaţiei lor sau într-un alt mod previzibil, avându-se în vedere comportamentul normal al copiilor.
Astfel de pericole sunt:
a) pericole care sunt datorate conceptiei, construcţiei sau compoziţiei materialelor jucariei;
b) pericole inerente care apar în timpul folosirii unei jucarii şi care nu pot fi eliminate în totalitate prin modificarea construcţiei şi a compoziţiei jucariei fãrã a-i altera funcţionarea sau a o priva de proprietãţile esenţiale.
2. a) Gradul de pericol pe care îl prezintã o jucarie trebuie determinat în funcţie de capacitatea utilizatorului sau, unde este cazul, a supraveghetorilor acestora de a face fata pericolului. Aceasta condiţie trebuie aplicatã în special jucariilor care, prin conceptie, dimensiuni şi caracteristici, sunt destinate folosirii de cãtre copiii mai mici de 36 de luni.
b) Pentru respectarea condiţiilor prevãzute la lit. a), pe jucarie trebuie specificate varsta minima a utilizatorilor şi/sau, atunci când este cazul, avertismentul de a fi utilizata numai sub supravegherea unei persoane adulte.
3. Etichetele de pe jucarie şi/sau de pe ambalajul acesteia, precum şi instrucţiunile de utilizare trebuie sa avertizeze utilizatorii şi supraveghetorii acestora, în mod complet şi eficient, asupra pericolelor inerente în timpul folosirii jucariei şi modului de evitare a acestor pericole.
II. Pericole specifice
1. Proprietãţi fizice şi mecanice
a) Jucariile trebuie concepute şi realizate astfel încât pericolul ranirii fizice cauzat de miscarea unor pãrţi componente sa fie redus la minimum.
b) Jucariile şi pãrţile lor componente, precum şi elementele de fixare în cazul jucariilor fixe trebuie sa aibã rezistenta mecanicã şi, dacã este cazul, stabilitatea necesarã solicitãrilor la care sunt supuse în timpul utilizãrii, fãrã a se distruge sau a se deforma şi a provoca raniri fizice.
c) Muchiile accesibile, proeminentele, snururile, cablurile şi elementele de fixare trebuie concepute şi realizate în asa fel încât pericolul ranirii fizice sa fie redus la minimum.
d) Jucariile, pãrţile lor componente şi orice reper detasabil al jucariilor care sunt destinate în mod clar copiilor mai mici de 36 de luni trebuie sa aibã dimensiunile în asa fel încât sa nu permitã inghitirea şi/sau inhalarea lor.
e) Jucariile, pãrţile lor componente şi ambalajul lor, pentru vânzarea cu amãnuntul, nu trebuie sa prezinte pericolul de strangulare sau sufocare.
f) Jucariile destinate utilizãrii în apa de adancime mica, capabile sa ducã sau sa susţinã copilul, trebuie sa fie concepute şi realizate în asa fel încât sa fie redus la minimum pericolul de a-şi pierde starea de plutire şi de scufundare a copilului, atunci când sunt folosite conform instrucţiunilor de utilizare.
g) Jucariile în care copilul poate pãtrunde într-un spaţiu închis trebuie sa poatã fi deschise cu usurinta de cãtre copil, actionand din interior spre exterior.
h) Jucariile cu care copilul se poate deplasa trebuie sa fie dotate, pe cat este posibil, cu un dispozitiv de franare adecvat tipului de jucarie şi energiei cinetice a acesteia. Dispozitivul de franare trebuie sa fie uşor de acţionat, fãrã a produce caderi sau raniri fizice utilizatorilor sau unei terţe persoane.
i) Forma, compozitia şi energia cinetica a proiectilelor folosite la jucarii trebuie sa fie în asa fel încât, ţinându-se seama de tipul jucariei, sa nu existe riscul de ranire fizica a utilizatorului sau a unei terţe persoane.
j) Jucariile care conţin o sursa de caldura trebuie sa fie în asa fel concepute şi realizate, încât:
- temperatura maxima a oricãrei suprafeţe accesibile sa nu provoace pericolul de arsura la atingere;
- lichidele sau gazele conţinute în jucarii sa nu atinga temperaturi ori presiuni periculoase atunci când sunt declansate la utilizare sau din alte cauze, putând cauza arsuri, opareli ori alte raniri fizice.
2. Inflamabilitate
a) Jucariile nu trebuie sa constituie un material inflamabil periculos pentru mediul înconjurãtor al copilului. Jucariile trebuie sa fie realizate din materiale care sa îndeplineascã cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
- sa nu arda sub acţiunea directa a unei flacari, scantei sau a altui potenţial focar de incendiu;
- sa nu fie uşor inflamabile (facara sa se stinga imediat ce dispare cauza focului);
- dacã se aprind, trebuie sa arda incet şi sa prezinte o viteza mica de rãspândire a flacarii;
- indiferent de compozitia materialelor, jucariile sa fie tratate în asa fel încât sa întârzie procesul de ardere.
Materialele inflamabile din jucarie nu trebuie sa producã aprinderea altor materiale folosite la realizarea acesteia.
b) Jucariile care, în scopul functionarii lor, conţin substanţe sau preparate chimice periculoase, în sensul definit de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 451/2001 , ca de exemplu: materialele şi echipamentele pentru experienţe chimice, turnare în forme de material plastic sau ceramic, pentru fotografiere ori pentru alte activitãţi similare, nu trebuie sa conţinã substanţe sau preparate care pot deveni inflamabile datoritã pierderii componentelor volatile.
c) Jucariile nu trebuie sa explodeze sau sa conţinã elemente ori substanţe explozive atunci când sunt folosite conform art. 2 alin. (1) din hotãrâre.
Aceasta condiţie nu se aplica capselor pentru jucarii, la care s-a fãcut referire la pct. 10 din anexa nr. 1.
d) Jucariile, în particular, jocurile şi jucariile tip truse chimice, nu trebuie sa conţinã substanţe sau preparate:
- care pot exploda prin reactie chimica, încãlzire sau în amestec cu substanţe oxidante;
- care conţin componente volatile inflamabile în aer şi sunt capabile sa formeze vapori inflamabili sau explozibili.
3. Proprietãţi chimice
a) Jucariile trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât, atunci când sunt folosite conform art. 2 alin. (1) din hotãrâre, sa nu reprezinte un pericol pentru sãnãtate sau de raniri prin ingerare, inhalare ori în contact cu pielea, mucoasele sau ochii.
În toate cazurile ele trebuie sa respecte reglementãrile în vigoare referitoare la anumite categorii de produse sau prevederile de interzicere, de limitare în utilizare ori de etichetare a anumitor substanţe şi preparate periculoase.
b) Pentru protecţia sãnãtãţii copiilor biodisponibilitatea rezultatã din utilizarea jucariilor nu trebuie sa depãşeascã urmãtoarele niveluri zilnice:
● 0,2 æg pentru stibiu (antimoniu);
● 0,1 æg pentru arsen;
● 25,0 æg pentru bariu;
● 0,6 æg pentru cadmiu;
● 0,3 æg pentru crom;
● 0,7 æg pentru plumb;
● 0,5 æg pentru mercur;
● 5,0 æg pentru seleniu
sau alte asemenea valori, care au fost stabilite pentru acestea sau alte substanţe în legislaţia comunitara pe baza dovezilor ştiinţifice.
Biodisponibilitatea acestor substanţe reprezintã extractul solubil cu influenta toxicologica.
c) Jucariile nu trebuie sa conţinã preparate sau substanţe chimice periculoase, în sensul definit de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 451/2001 , într-o cantitate care ar putea pune în pericol sãnãtatea copiilor care le utilizeazã.
În toate cazurile este strict interzis ca o jucarie sa conţinã substanţe sau preparate chimice periculoase, dacã se intenţioneazã sa fie folosite ca atare în timpul utilizãrii jucariei.
În caz particular, la jucariile la care este necesar un numãr limitat de preparate şi substanţe pentru funcţionarea lor, de exemplu: materialele şi echipamentele pentru experienţe chimice, asamblare dupã model, turnare în forme din materiale plastice şi ceramice, emailari, fotografieri sau alte activitãţi similare, acestea sunt admise în anumite niveluri maxime de concentraţie, cu condiţia sa fie etichetate conform prevederilor pct. 4 din anexa nr. 3.
4. Proprietãţi electrice
a) Jucariile electrice, precum şi reperele acestora trebuie alimentate de la o sursa de energie a carei tensiune nominalã sa nu depãşeascã 24 V.
b) Pãrţile jucariilor care sunt în contact sau care pot sa între în contact cu o sursa de energie capabilã sa producã socuri electrice, împreunã cu cablurile sau cu alte fire conductoare prin care trece curentul electric cãtre aceste piese, trebuie sa fie bine izolate şi protejate mecanic, astfel încât sa previnã pericolul unor socuri electrice.
c) Jucariile electrice trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât temperatura maxima atinsa de toate suprafeţele accesibile sa nu producã arsuri prin atingerea lor.
5. Igiena
Jucariile trebuie sa fie astfel concepute şi realizate încât sa respecte cerinţele de igiena şi de curãţenie pentru a se evita orice pericol de infectare, imbolnavire sau contaminare.
6. Radioactivitate
a) Jucariile nu trebuie sa conţinã elemente sau substanţe radioactive în forme sau proporţii care sa punã în pericol sãnãtatea copiilor.
b) În vederea respectãrii prevederilor alin. (1) sunt aplicabile urmãtoarele reglementãri naţionale:
● Normele fundamentale de securitate radiologica, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 29 august 2000;
● Normele privind supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 944/2001 şi avizate de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.

ANEXA 3

AVERTISMENTE ŞI INDICAŢII
de utilizare a jucariilor

Jucariile trebuie sa fie însoţite de avertismente vizibile, lizibile şi durabile, imprimate pentru reducerea pericolelor inerente în folosirea lor, asa cum este prezentat în cerinţele esenţiale şi, în special:
1. Jucarii care nu sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni
Jucariile care pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 36 de luni vor fi însoţite de avertismentul:
"Nerecomandat copiilor sub 36 de luni" sau "Nerecomandat copiilor sub 3 ani", împreunã cu avertizarea care apare, de asemenea, în instrucţiunile de utilizare, asupra pericolelor care determina aceasta restrictie.
Acest avertisment nu se aplica jucariilor care, prin funcţii, dimensiuni, caracteristici, proprietãţi sau prin alte elemente incontestabile, sunt în mod evident necorespunzãtoare pentru copiii sub 36 de luni.
2. Tobogane, leagane, inele suspendate, trapeze, corzi şi alte jucarii similare fixate pe o traversa
Aceste jucarii trebuie sa fie însoţite de instrucţiuni de utilizare, prin care sa se atragã atenţia asupra necesitãţii verificãrii şi întreţinerii periodice a pãrţilor principale (elemente de sustinere, fixare, ancorare etc.) şi sa se sublinieze faptul ca, dacã aceste verificãri nu sunt efectuate, jucaria poate cauza cãderea sau rãsturnarea involuntara a copilului.
De asemenea, acest tip de jucarii trebuie sa fie însoţit de instrucţiuni de montaj pentru a se asigura o asamblare corecta, indicandu-se acele pãrţi care pot prezenta pericole, dacã sunt incorect asamblate.
3. Jucarii functionale
Jucariile functionale sau ambalajul lor vor purta avertismentul:
"Atentie! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte!"
În plus, acest tip de jucarii trebuie sa fie însoţit de instrucţiuni de utilizare, precum şi de mãsurile de precautie pe care trebuie sa le ia utilizatorul şi care, dacã nu sunt respectate, reprezintã pericole ce vor fi specificate în special pentru jucariile care reprezintã un model la scara redusã sau imitatia unui aparat.
Se va recomanda ca acest tip de jucarie sa nu fie lãsat la indemana copiilor foarte mici.
NOTA: Jucarii functionale sunt jucariile care reproduc la scara redusã produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor.
4. Jucarii care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase. Jucarii chimice
a) Pe lângã respectarea prevederilor legale privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor sau a preparatelor chimice periculoase, instrucţiunile de utilizare a jucariilor care conţin substanţe sau preparate chimice periculoase vor avea înscris un avertisment asupra pericolelor pe care le reprezintã substantele sau preparatele chimice din jucarii şi indicaţii asupra precautiilor ce trebuie luate de utilizator pentru a se evita pericolele asociate cu acestea, care trebuie sa fie menţionat concis, în conformitate cu tipul jucariei. În plus, instrucţiunile trebuie sa cuprindã informaţii generale de prim ajutor în eventualitatea unor accidente rezultate din folosirea acestui tip de jucarie.
Se va indica faptul ca acest tip de jucarie sa nu fie lãsat la indemana copiilor foarte mici.
b) În plus fata de instrucţiunile prevãzute la lit. a), jucariile chimice vor purta urmãtorul avertisment:
"Atentie! A se utiliza numai de cãtre copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte."
NOTA 1: (x) - varsta copiilor stabilitã de fabricant.
NOTA 2: Jucarii chimice sunt considerate urmãtoarele tipuri de jucarii:
● truse pentru experienţe chimice;
● seturi pentru mulaj pe baza de ipsos;
● materiale ceramice şi emailuri pentru vitrifiere;
● seturi de pasta pentru modelat, pe baza de PVC plastifiat, cu intarire în cuptor;
● seturi pentru developare de fotografii.
5. Patine şi skateboarduri pentru copii
Dacã aceste produse sunt destinate utilizãrii de cãtre copii, ele trebuie sa fie însoţite de avertismentul:
"Atentie! A se purta echipament de protecţie."
Instrucţiunile de utilizare trebuie sa conţinã menţiuni asupra faptului ca jucaria necesita indemanare în utilizare în vederea evitãrii caderii sau a coliziunilor, care pot cauza ranirea utilizatorului ori a unei terţe persoane. De asemenea, trebuie sa existe recomandãri referitoare la echipamentul de protecţie necesar (casca, manusi, aparatoare pentru genunchi, aparatoare pentru umar etc.).
6. Jucarii acvatice
Jucariile destinate utilizãrii în apa de adancime mica vor conţine avertismentul:
"Atentie! A se utiliza numai în apa de adancime mica şi sub supravegherea unei persoane adulte."


ANEXA 4

CONDIŢII MINIME
care trebuie îndeplinite de cãtre organismele recunoscute

Pentru a fi recunoscute, organismele de certificare, laboratoarele de încercãri şi organismele de control trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii minime:
1. sa aibã personal, mijloacele şi aparatura necesare;
2. sa dovedeascã competenta tehnica şi integritatea profesionalã a personalului;
3. sa aibã independenta în efectuarea testelor, pregãtirea rapoartelor şi în emiterea certificatelor şi independenta conducerii şi a personalului tehnic în relaţia cu toate cercurile, grupurile sau persoanele interesate direct ori indirect de domeniul jucariilor;
4. sa pãstreze secretul profesional;
5. sa aibã încheiatã o asigurare de rãspundere civilã, cu excepţia cazului în care aceasta rãspundere este asigurata de stat prin lege.
Ministerul Industriei şi Resurselor va verifica periodic respectarea condiţiilor prevãzute la pct. 1 şi 2.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016