Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 394 din  8 iunie 1995  *** Republicata  privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 394 din 8 iunie 1995 *** Republicata privind obligatiile ce revin agentilor economici - persoane fizice sau juridice - in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 27 ianuarie 1997
---------
    *) Republicată în temeiul art. IV din Hotărârea Guvernului nr. 786 din 10 septembrie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 17 septembrie 1996, dându-se articolelor o nouă numerotare.
    Hotărârea Guvernului nr. 394 din 8 iunie 1995 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 din 19 iunie 1995.


    ART. 1
    În sensul prezentei hotărâri, prin produse de folosinţă îndelungată se înţelege produsele cuprinse în anexa la prezenta hotărâre, care îşi păstrează caracteristicile calitative prescrise si/sau declarate, pe durata medie de utilizare, precum şi piesele de schimb aferente bunurilor respective, a căror lista este obligat să o stabilească producătorul produsului final.
    ART. 2
    Producătorii bunurilor de folosinţă îndelungată şi ai pieselor de schimb aferente sunt obligaţi să acorde cel puţin termenele de garanţie minime pe grupe de produse, în conformitate cu lista prevăzută în anexă.
    ART. 3
    Producătorii sunt obligaţi să stabilească în documentele tehnice normative şi să declare, în documentele de însoţire a produselor în circuitul comercial, durata medie de utilizare a produselor de folosinţă îndelungată destinate consumatorilor.
    ART. 4
    Producătorii vor asigura unităţilor service autorizate documentaţia de remedieri, catalogul pieselor de schimb, lista utilajelor, dispozitivelor şi mijloacelor de măsurare corespunzătoare, precum şi instruirea depanatorilor.
    ART. 5
    Producătorii au obligaţia de a asigura, atât pe durata de fabricaţie, cât şi după încetarea acesteia, pentru perioada cel puţin egală cu durata medie de utilizare, calculată de la data vânzării ultimului lot de produse, direct sau prin terţi abilitaţi, piesele de schimb aferente şi service-ul necesar produselor de folosinţa îndelungată.
    ART. 6
    Producătorii pieselor de schimb, precum şi unităţile service care executa reparaţii în termen de garanţie pentru produsele de folosinţă îndelungată sunt obligaţi să obţină abilitarea de la producătorul produsului final.
    Abilitarea se va face după o procedura stabilită de producătorul produsului de folosinţă îndelungată.
    Piesele de schimb vor fi fabricate şi omologate numai după documentaţia tehnica a fabricantului produsului de folosinţă îndelungată sau care a fost avizată de acesta.
    ART. 7
    Producătorii produselor de folosinţă îndelungată au obligaţia să supravegheze respectarea condiţiilor în care au fost abilitaţi producătorii pieselor de schimb şi unităţile service.
    ART. 8
    Certificatul de garanţie ce va fi predat consumatorului trebuie să menţioneze, după caz, numărul certificatului de conformitate şi organismul care certifica sau numărul declaraţiei de conformitate, să fie semnat şi stampilat de producător şi de vânzător. Certificatul de garanţie trebuie să precizeze elementele de identificare a produsului, durata medie de utilizare, termenul de garanţie, modalităţile de asigurare a garanţiei (întreţinere, reparare, înlocuire), inclusiv denumirea şi adresa unităţii specializate cu care exista încheiat contractul de service, precum şi rubrici pentru evidenta activităţilor de service prestate asupra produsului respectiv.
    ART. 9
    Producătorii nu vor lansa pe piaţa bunuri de folosinţa îndelungată înainte de a încheia contracte cu unităţile service, în vederea asigurării remedierii deficienţelor în perioada de garanţie şi stabilirii modalităţilor de decontare a cheltuielilor.
    Vânzătorul este obligat fata de consumator, iar producătorul, faţă de vânzător, pentru produsele reclamate în cadrul termenului de garanţie, să asigure şi să suporte toate cheltuielile pentru punerea în funcţiune, întreţinerea, repararea sau înlocuirea acestora, precum şi cheltuielile de manipulare, diagnosticare, expertizare, montare, ambalare şi transport aferente.
    Se exceptează de la prevederile alineatului precedent, privind obligaţia vânzătorului de a asigura transportul produselor de folosinţă îndelungată, produsele cu o greutate bruta mai mică de 10 kg.
    ART. 10
    Vânzătorul este obligat să asigure repararea sau înlocuirea gratuită a produselor de folosinţă îndelungată, după expirarea termenului de garanţie, în cazul în care defecţiunea s-a datorat unor vicii ascunse, confirmate prin expertize tehnice efectuate de un organism neutru, apărute în cadrul duratei medii de utilizare a acestora, caz în care cheltuielile aferente vor fi suportate de vânzător, care le va recupera de la producător, potrivit clauzelor stipulate în contractul încheiat cu acesta.
    ART. 11
    Vânzătorul care comercializează produse de folosinţă îndelungată are obligaţia să facă demonstraţia de funcţionare şi să explice modul de utilizare a acestora.
    ART. 12
    Producătorul şi vânzătorul sunt exoneraţi de obligaţiile lor privind garanţia, dacă defectarea s-a produs din cauza nerespectării de către consumator a instrucţiunilor de instalare, punere în funcţiune, utilizare, întreţinere, manipulare, transport şi depozitare, cuprinse în documentaţia care însoţeşte produsul.
    ART. 13
    Durata termenului de garanţie se prelungeşte cu timpul scurs de la data la care consumatorul a reclamat defectarea produsului şi până la data repunerii acestuia în stare de funcţionare.
    Prelungirea termenului de garanţie se va înscrie în certificatul de garanţie de către unităţile service abilitate.
    ART. 14
    Produsele de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie, atunci
când nu pot fi reparate sau când durata de nefuncţionare din cauza deficienţelor apărute în termenul de garanţie depăşeşte 10% din termenul de garanţie, la cererea consumatorului, vor fi înlocuite de vânzător sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea actualizată a produsului respectiv.
    Restituirea contravalorii actualizate a produsului se va face la cererea consumatorului şi în cazul unor defecţiuni repetate (cel puţin 3 defecte în prima jumătate a perioadei de garanţie) sau în cazul defectării produsului care a fost deja înlocuit.
    ART. 15
    Produsele de folosinţa îndelungată care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie, care curge de la data preschimbării produsului.
    ART. 16
    Termenul de garanţie curge de la data vânzării produsului.
    Pentru bunurile de folosinţă îndelungată noi, obţinute prin tragere la sorţi la tombole, câştigate la concursuri, câştigate la C.E.C., Loto-Prono şi similare, sau acordate cu reducere de preţ ori gratuit de agenţii economici, termenul de garanţie curge de la data intrării bunului respectiv în posesia câştigătorului.
    ART. 17
    La comercializarea produselor de folosinţă îndelungată se interzice impunerea, de către agentul economic, a altor clauze care contravin art. 13, 14, 15 şi 16 cu privire la acordarea garanţiei, înlocuirea, remedierea sau restituirea contravalorii produselor care prezintă deficiente.
    ART. 18
    Produsele de folosinţă îndelungată, comercializate în regim de consignaţie, provenite de la persoane juridice, trebuie să îndeplinească toate condiţiile prevăzute la art. 2-16, asigurarea acestora fiind obligaţia persoanei juridice consignant.
    Pentru produsele de folosinţa îndelungată, comercializate în regim de consignaţie, provenite de la persoane fizice, consignatarul va acorda un termen de garanţie de cel puţin 30 de zile, în care acesta va suporta cheltuielile de remediere a defectelor necauzate de consumator sau va restitui contravaloarea produsului defect.
    ART. 19
    Prestatorii vor asigura consumatorilor servicii de întreţinere sau reparare a produselor de folosinţă îndelungată, numai pe baza de contract, care trebuie să cuprindă toate elementele de identificare şi caracterizare necesare derulării corecte a acestor activităţi, cu precizarea duratei de garanţie a reparatiei respective.
    Pentru produsele aflate în perioada de garanţie, certificatul de garanţie ţine loc de contract, în care prestatorii vor face menţiunile cu privire la repararea sau întreţinerea acestora.
    ART. 20
    Prestatorii de servicii au obligaţia de a utiliza, la efectuarea lucrărilor de service asupra produselor de folosinţă îndelungată, numai piese de schimb însoţite de documente de atestare a calităţii şi certificate de garanţie acordate de producătorii acestora.
    În cazul pieselor de schimb, prestatorii au obligaţia să se asigure că acestea sunt fabricate de agenţii economici abilitaţi în acest scop de producătorii bunurilor de folosinţă îndelungată.
    ART. 21
    În sensul prezentei hotărâri, importatorul are aceleaşi obligaţii şi răspunderi ca şi producătorul.
    ART. 22
    Prestatorii de servicii sunt obligaţi să acorde şi să înscrie pe nota de comanda sau pe orice alte acte termenul de garanţie pentru lucrările de service efectuate asupra produselor de folosinţa îndelungată, după cum urmează:
    a) în cazul lucrărilor de service care impun utilizarea de piese de schimb, prestatorii de servicii vor acorda termene de garanţie a căror durata va fi egala cu durata garanţiei acordate de furnizorii pieselor de schimb respective;
    b) în cazul lucrărilor de service care nu necesita utilizarea unor piese de schimb, prestatorii de servicii vor acorda obligatoriu garanţie pentru lucrările de service, care va fi de cel puţin 3 luni.
    ART. 23
    Prestatorii de servicii au obligaţia de a afişa în unitate lista lucrărilor de service pe care le pot efectua asupra produselor de folosinţă îndelungată, cu menţionarea termenului de garanţie, precum şi a tarifelor aferente.
    ART. 24
    Prestatorii de servicii au obligaţia să efectueze operaţiunile de service asupra produselor de folosinţa îndelungată aflate în perioada de garanţie, în cel mult 10 zile de la data înregistrării reclamaţiei consumatorului.
    ART. 25
    Prevederile prezentei hotărâri se aplică şi pentru produsele cumpărate pentru nevoi proprii de către instituţii şi organizaţii, persoane juridice (cămine, creşs, grădiniţe, şcoli, spitale, cluburi, unităţi militare, sindicate, asociaţii de locatari), care reprezintă interesul unor colectivităţi de consumatori, de persoane fizice, precum şi de către agenţi economici care procura produsele prevăzute în anexa pentru nevoi proprii.
    ART. 26
    Orice reclamaţie a consumatorilor, făcuta în cadrul termenului de garanţie, în legătura cu modul de efectuare a lucrărilor de service, nesolutionata de unitatea prestatoare în termen de 10 zile de la data înregistrării, va fi adresată vânzătorului care a comercializat produsul sau, după caz, organului teritorial al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor.
    ART. 27
    Constituie contravenţii nerespectarea dispoziţiilor prezentei hotărâri, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:
    a) încălcarea prevederilor art. 4, 7, 8 şi 19, cu amendă de la 150.000 lei la 300.000 lei;
    b) încălcarea prevederilor art. 2, 3, 16, 17 şi 22, cu amendă de la 300.000 lei la 500.000 lei;
    c) încălcarea prevederilor art. 6, art. 9 alin. 1 şi art. 20, cu amendă de la 500.000 lei la 800.000 lei;
    Amenda se aplică numai persoanelor fizice.
    ART. 28
    Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de specialitate ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor şi ai oficiilor pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti.
    Contravenţiilor prevăzute la art. 27 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
    ART. 29
    Lista produselor de folosinţă îndelungată este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    Lista se revizuieste periodic şi se supune aprobării Guvernului, după care se republică în Monitorul Oficial al României.
    ART. 30
    Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărârii, H.C.M. nr. 753/1965, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abrogă.


    ANEXĂ

                                   LISTA
    produselor de folosinţă îndelungată destinate consumatorilor, a căror
   comercializare se va face cu acordarea obligatorie a termenelor minime de
                   garanţie, stabilite pe grupe de produse

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Durata minimă
  crt. Denumirea produselor a perioadei de
                                                                   garanţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Autovehicule (autoturisme, autocamioane, autobuze,
      microbuze, motociclete, motorete, scutere, biciclete şi
      fotolii rulante cu motor, barci cu motor, tractoare şi alte
      maşini agricole, maşini de tuns iarba etc.) 18 luni

  2. Vehicule fără motor (rulote şi remorci, vehicule hipo,
      biciclete, fotolii rulante) 18 luni

  3. Aparate electrice sau mecanice de uz casnic:
      - maşini de spălat rufe sau vase, maşini de cusut sau de
        tricotat, aspiratoare de praf, aparate de climatizare
        sau de încălzire, boilere, electropompe, ventilatoare,
        uscătoare de păr, aparate de ras sau de tuns, fiare de
        călcat, maşini de gătit, cuptoare cu microunde, prăjitoare,
        hote de bucătărie, roboţi de bucătărie, râşniţe de cafea,
        aparate de masaj sau de îngrijire a pielii, scule
        electromecanice gospodăreşti, maşini de scris, cântare,
        aparate de fotografiat şi de mărit, aparate de filmat şi
        de proiectie, ceasornice etc. 12 luni
      - frigidere, congelatoare şi lăzi frigorifice 24 luni

  4. Aparate audio, video şi muzicale (aparate de radio, televi-
      zoare, radiocasetofoane, magnetofoane, aparate video de
      redare şi înregistrare, camere video, pick-upuri, combine
      audio şi video, aparate de redare CD, instrumente muzicale
      clasice, electrice sau electronice, amplificatoare şi
      egalizatoare de sunet etc.) 12 luni
  5. Tehnica de calcul şi aparatura pentru comunicaţii
      (calculatoare electronice, imprimante, teletext, videotext,
      telefoane, radiotelefoane, aparate telex sau fax, antene de
      satelit, dispozitive antifurt etc.) 12 luni
  6. Aparate de încălzit şi de gătit cu combustibili gazosi,
      lichizi sau solizi (maşini de încălzit şi/sau de gătit,
      cazane sau boilere de încălzit apă, radiatoare etc.) 12 luni
  7. Aparate medicale pentru uz personal 12 luni
  8. Mobilier, articole sportive şi de agrement, din lemn 12 luni
  9. Anvelope auto, moto, velo şi acumulatori auto, moto 6 luni
 10. Ascensoare 12 luni
 11. Subansambluri şi piese de schimb aferente produselor de
      folosinţă îndelungată, menţionate în prezenta anexă corespunzător
                                                                     grupei
                                                                   de produse
                                                                    cărora le
                                                                 sunt destinate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                              -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016