Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 392 din 21 mai 1999  privind controlul valorii in vama a marfurilor importate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 392 din 21 mai 1999 privind controlul valorii in vama a marfurilor importate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 242 din 31 mai 1999
În temeiul prevederilor art. 13 şi 17 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994, ratificat prin <>Legea nr. 133/1994 ,
ţinând seama de prevederile art. 13, 14, 60, 61 alin. (4) şi (5), ale art. 77 şi ale <>art. 153 alin. (2) din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Valoarea în vama a mãrfurilor importate se determina în conformitate cu prevederile <>art. 77 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României, pe baza principiilor şi regulilor prevãzute în Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994, ratificat prin <>Legea nr. 133/1994 .
(2) Baza evaluãrii în vama a mãrfurilor importate este valoarea de tranzacţie, de fiecare data când condiţiile stipulate la art. 1 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994 sunt îndeplinite.
(3) Atunci când valoarea în vama nu poate fi determinata pe baza valorii de tranzacţie, se va trece la aplicarea urmãtoarelor metode de determinare a valorii în vama, prevãzute la art. 2, 3 şi 5-7 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994:
a) determinarea valorii în vama pe baza valorii de tranzacţie a mãrfurilor identice vândute pentru export cu destinaţia importului în România şi exportate în acelaşi moment sau aproape în acelaşi moment cu mãrfurile de evaluat;
b) determinarea valorii în vama pe baza valorii de tranzacţie a mãrfurilor similare vândute pentru export cu destinaţia importului în România şi exportate în acelaşi moment sau aproape în acelaşi moment cu mãrfurile de evaluat;
c) determinarea valorii în vama prin metoda deductiva, pornind de la preţurile unitare la care s-a efectuat cel mai mare volum de import de mãrfuri identice sau similare, în acelaşi moment sau într-un moment apropiat;
d) determinarea valorii în vama pe baza unei valori calculate;
e) determinarea valorii în vama prin mijloace rezonabile, compatibile cu principiile şi cu prevederile generale ale Acordului privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994 şi ale art. VII al GATT 1994, şi pe baza datelor disponibile în România.
(4) Aplicarea metodelor prevãzute la alin. (3) se va face succesiv, pana la prima dintre acestea care va permite determinarea valorii în vama, cu respectarea tuturor condiţiilor prevãzute la art. 2, 3 şi 5-7 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994.
ART. 2
(1) Atunci când biroul vamal are îndoieli privind exactitatea datelor din documentele furnizate pentru determinarea valorii în vama, va solicita importatorului, în scris, sa prezinte justificãri suplimentare, constând în documente care sa ateste ca valoarea declarata corespunde sumei totale plãtite sau de plãtit pentru mãrfurile importate, ajustata în conformitate cu prevederile art. 8 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994.
(2) În cazul în care documentaţia prezentatã de importator este incompleta sau în cazul în care datele cuprinse în documentele prezentate nu sunt în mãsura sa dovedeascã realitatea valorii declarate, biroul vamal va comunica importatorului, în scris, motivele pentru care valoarea în vama nu poate fi acceptatã.
ART. 3
(1) Dacã este necesarã o amânare a determinãrii definitive a valorii în vama a mãrfurilor de evaluat în situaţia prevãzutã la art. 2, importatorul poate ridica mãrfurile din vama cu condiţia sa respecte urmãtoarea procedura:
a) drepturile vamale calculate pe baza valorii în vama declarate de importator se încaseazã şi se vireazã la bugetul de stat;
b) diferenţa dintre suma cea mai ridicatã a datoriei vamale ce ar rezulta din operaţiunea de vamuire şi drepturile vamale calculate potrivit lit. a) se încaseazã cu titlu de garanţie.
(2) Pentru categoriile de mãrfuri cuprinse în baza de date statistice la import, elaborata potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, biroul vamal va utiliza pentru determinarea cuantumului garanţiei informaţiile existente în aceasta baza de date.
(3) În cazul în care sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1), importatorul are obligaţia de a prezenta documentele care atesta realitatea valorii în vama declarate, solicitate de biroul vamal, în termen de 30 de zile de la data ridicãrii mãrfurilor din vama.
(4) Decizia finala privind modul de determinare a valorii în vama va fi luatã de autoritatea vamalã în urma verificãrii documentelor prezentate biroului vamal de importator şi, atunci când este cazul, pe baza investigatiilor efectuate la sediul importatorului şi la locul de depozitare a mãrfurilor de evaluat şi a rezultatelor verificãrilor efectuate de administraţia vamalã din ţara de export la solicitarea Direcţiei Generale a Vamilor, în baza acordurilor de cooperare în domeniul vamal la care România este parte.
(5) Decizia finala va fi comunicatã importatorului în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete solicitate de biroul vamal şi va cuprinde ratiunile în baza cãrora a fost stabilitã valoarea în vama.
(6) În cazul în care pentru luarea deciziei finale se solicita efectuarea verificãrilor de cãtre administraţia vamalã din ţara de export, aceasta solicitare va fi adresatã în cadrul termenului de 30 de zile de la data prezentãrii de cãtre importator a documentaţiei complete. Decizia finala privind modul de determinare a valorii în vama va fi comunicatã importatorului în termen de 10 zile de la data primirii rezultatelor verificãrilor efectuate de administraţia vamalã din ţara de export.
ART. 4
Plângerile şi contestaţiile la operaţiunile de vamuire efectuate conform prevederilor prezentei hotãrâri se depun şi se soluţioneazã conform prevederilor <>art. 166-174 din Legea nr. 141/1997 .
ART. 5
(1) În cazul în care importatorul nu prezintã documentaţia solicitatã de biroul vamal în cadrul termenului prevãzut la art. 3 alin. (3), biroul vamal procedeazã la executarea garanţiei, operaţiunea de vamuire fiind consideratã încheiatã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), garanţiile constituite se vireazã la bugetul de stat în termen de 10 zile de la expirarea termenului de 30 de zile prevãzut pentru depunerea de cãtre importator a documentelor solicitate de biroul vamal pentru justificarea realitãţii valorii în vama declarate.
(3) În cazul în care importatorul prezintã documentaţia solicitatã de biroul vamal în termenul prevãzut, iar prin decizia finala, în urma verificãrilor efectuate, se ia mãsura executãrii garanţiei, aceasta garanţie se vireazã la bugetul de stat, astfel:
a) în termen de 30 de zile de la data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti de respingere a contestaţiei;
b) la data expirãrii termenelor de depunere a plangerilor şi contestaţiilor, în situaţia nerespectãrii acestor termene.
(4) În cazul în care prin decizia finala se ia mãsura restituirii în totalitate sau în parte a garanţiei constituite, termenul de restituire este cel prevãzut la <>art. 61 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 141/1997 .
(5) Executarea sau restituirea, în totalitate ori în parte, a garanţiei constituite se face în baza actului constatator întocmit de biroul vamal în evidenta cãruia se afla operaţiunea de import şi se aduce la cunostinta importatorului.
(6) Pentru garanţiile constituite şi devenite exigibile nu se percep majorãri de întârziere. Pentru garanţiile constituite autoritatea vamalã nu datoreazã dobanda şi despãgubiri.
ART. 6
Metodologia de control al valorii în vama a mãrfurilor importate se aproba prin decizie a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 7
(1) Se autorizeaza Direcţia Generalã a Vamilor sa elaboreze baza de date statistice la import pentru categoriile de mãrfuri din import la care s-a constatat o subevaluare în vama, pe baza datelor şi informaţiilor obţinute din activitatea proprie şi a celor furnizate de Ministerul Finanţelor, Ministerul Industriei şi Comerţului şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
(2) Baza de date statistice la import este destinatã uzului intern al autoritãţii vamale şi se comunica numai unitãţilor din subordinea Direcţiei Generale a Vamilor şi instituţiilor prevãzute la alin. (1), în vederea avizãrii, cu respectarea confidenţialitãţii datelor furnizate în scopul evaluãrii în vama, în conformitate cu prevederile art. 10 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994.
(3) Sursele de constituire a bazei de date statistice la import şi procedura de colaborare a Direcţiei Generale a Vamilor cu instituţiile menţionate la alin. (1), în vederea elaborãrii, completãrii, detalierii şi actualizãrii bazei de date statistice la import, se stabilesc în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin comun al ministrului finanţelor, al ministrului industriei şi comerţului şi al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 8
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

p. Ministrul industriei şi comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Ioan Avram Muresan

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016