Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 390 din 2 mai 2012  pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 390 din 2 mai 2012 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Colegiului Consultativ al Consiliului Concurentei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 305 din 8 mai 2012
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 24 alin. (5) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

     ARTICOL UNIC
    Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

                                 PRIM-MINISTRU
                             MIHAI-RÃZVAN UNGUREANU

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                     Preşedintele Consiliului Concurenţei,
                            Bogdan Marius Chiriţoiu

                        Ministrul educaţiei, cercetãrii,
                      tineretului şi sportului, interimar,
                              Cãtãlin Ovidiu Baba

                       Ministrul economiei, comerţului şi
                        mediului de afaceri, interimar,
                              Lucian Nicolae Bode

    Bucureşti, 2 mai 2012.
    Nr. 390.


    ANEXÃ

                                   REGULAMENT
                         de organizare şi funcţionare a
               Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei

    ART. 1
    Rolul Colegiului Consultativ
    (1) Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenţei, denumit în continuare Colegiul Consultativ, are rol de organism tehnic nepermanent, fãrã personalitate juridicã, care emite opinii neobligatorii cu privire la principalele aspecte ale politicii de concurenţã şi se constituie în structura Consiliului Concurenţei, în condiţiile Legii concurenţei nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Legea concurenţei, şi ale prezentului regulament.
    (2) La lucrãrile Colegiului Consultativ participã de drept foştii preşedinţi ai Consiliului Concurenţei, indiferent dacã au sau nu au calitatea de membru al Colegiului Consultativ. În cadrul Colegiului Consultativ pot fi cooptate şi alte persoane de prestigiu în domeniul economic, juridic sau al concurenţei din alte state membre ale Uniunii Europene.
    ART. 2
    Desemnarea membrilor Colegiului Consultativ
    (1) Colegiul Consultativ este format din:
    a) pânã la o treime - reprezentanţi ai mediului universitar de concurenţã, juridic şi economic, desemnaţi prin consultare cu facultãţile cu profil juridic şi economic care sunt clasificate la categoria A, potrivit evaluãrilor Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    b) pânã la o treime - reprezentanţi ai mediului de afaceri, desemnaţi prin consultare cu asociaţiile profesionale şi de afaceri ai cãror membri activeazã în cele mai multe sectoare economice şi care sunt reprezentativi în acele sectoare;
    c) pânã la o treime - reprezentanţi ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor, care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    d) experţi în domeniul economic, juridic ori al concurenţei din alte state membre ale Uniunii Europene, proveniţi din institute de cercetare sau alte organizaţii similare.
    (2) Desemnarea se face doar în urma acordului exprimat în scris de cãtre persoana în cauzã privind apartenenţa la Colegiul Consultativ.
    (3) Calitatea de membru al Colegiului Consultativ este benevolã. Membrii Colegiului nu pot primi niciun fel de remuneraţie, cadou sau beneficiu pentru activitatea desfãşuratã din partea Consiliului Concurenţei sau din partea unei alte persoane.
    ART. 3
    Durata şi încetarea mandatului membrilor, conflicte de interese şi incompatibilitãţi
    (1) În activitatea desfãşuratã în cadrul Colegiului Consultativ, membrii acestuia nu servesc interesul organizaţiilor din care provin şi nu pot primi instrucţiuni de la acestea sau de la alte persoane fizice ori juridice.
    (2) Durata mandatului este de 3 ani, începând de la data desemnãrii, cu posibilitatea de a fi reînnoit, cu acordul titularului.
    (3) Încetarea mandatului poate avea loc în situaţia demisiei, revocãrii de cãtre entitatea care a desemnat membrul în Colegiul Consultativ, decesului sau a survenirii unei situaţii de incompatibilitate ori a încãlcãrii obligaţiilor prevãzute la alin. (5).
    (4) Membrii Colegiului Consultativ vor trebui sã aducã la cunoştinţã, fãrã întârziere, existenţa unor situaţii de conflicte de interese. Odatã cu începerea mandatului în cadrul Colegiului Consultativ, fiecare membru va depune o listã conţinând operatorii economici şi asociaţiile profesionale sau de afaceri pe care le controleazã direct ori indirect, în care ocupã funcţii de conducere sau cu care se aflã în relaţii de colaborare ori de muncã. Regimul incompatibilitãţilor va fi detaliat prin Codul etic al Colegiului Consultativ, elaborat de acesta şi validat de cãtre Plenul Consiliului Concurenţei.
    (5) Membrilor Colegiului Consultativ le este interzis sã solicite, sã primeascã şi sã deţinã informaţii confidenţiale, secrete de serviciu, secrete de afaceri sau secrete de stat din actele şi dosarele Consiliului Concurenţei. Încãlcarea acestei obligaţii atrage pierderea de drept a calitãţii de membru al Colegiului Consultativ.
    (6) Componenţa iniţialã a Colegiului Consultativ va fi confirmatã de cãtre Plenul Consiliului Concurenţei. Ulterior, dobândirea calitãţii de membru sau încetarea mandatelor membrilor Colegiului Consultativ va fi confirmatã de cãtre majoritatea membrilor acestuia.
    ART. 4
    Atribuţiile
    (1) Atribuţiile Colegiului Consultativ sunt urmãtoarele:
    a) elaborarea de recomandãri şi opinii neobligatorii cu privire la aspecte de interes ale politicii de concurenţã din România, la solicitarea Plenului sau a preşedintelui Consiliului Concurenţei;
    b) emiterea de puncte de vedere cu privire la rapoartele elaborate de cãtre Consiliul Concurenţei (raportul anual de activitate, raportul privind starea concurenţei), cu privire la strategia şi planul de acţiune anual şi cu privire la rapoartele de investigaţii realizate de cãtre Consiliului Concurenţei, potrivit art. 26 alin. (1) lit. g) din Legea concurenţei, la solicitarea Plenului sau a preşedintelui Consiliului Concurenţei;
    c) elaborarea de studii sau emiterea de puncte de vedere cu privire la orice alte aspecte, din proprie iniţiativã sau la solicitarea Plenului ori a Preşedintelui Consiliului Concurenţei;
    d) nominalizarea, în condiţiile legii, a persoanelor propuse pentru a fi numite în Plenul Consiliului Concurenţei, cu respectarea prevederilor art. 17 alin. (3), (3^1) şi (4) din Legea concurenţei. Dupã constituirea sa, Colegiul Consultativ va elabora şi va aproba cu majoritatea membrilor sãi procedura privind selectarea candidaţilor pentru Plenul Consiliului Concurenţei, care va intra în vigoare odatã cu publicarea sa pe pagina de internet a Consiliului Concurenţei.
    (2) Exercitarea atribuţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a)-c) se face prin votul majoritãţii celor prezenţi, iar exercitarea atribuţiei prevãzute la alin. (1) lit. d), prin votul a 2/3 din membrii în funcţie ai Colegiului Consultativ;
    (3) Opiniile, punctele de vedere şi recomandãrile sunt comunicate în scris Plenului Consiliului Concurenţei, prin grija secretariatului Colegiului Consultativ.
    ART. 5
    Organizarea
    (1) Colegiul Consultativ se întruneşte trimestrial şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui Consiliului Concurenţei sau a persoanei care îi ţine locul, de regulã la sediul Consiliului Concurenţei. Lucrãrile vor fi consemnate în procese-verbale semnate de toţi participanţii.
    (2) Consiliul Concurenţei asigurã secretariatul Colegiului Consultativ.
    (3) Exercitarea atribuţiilor Colegiului Consultativ va avea loc în cadrul întâlnirilor acestui organism. Lucrãrile Colegiului Consultativ sunt conduse de cãtre preşedintele Consiliului Concurenţei sau, în lipsã, de cãtre persoana desemnatã de acesta, cu excepţia dezbaterilor care privesc exercitarea atribuţiei prevãzute la art. 17 alin. (1) din Legea concurenţei, când lucrãrile vor fi conduse de cel mai în vârstã membru al Colegiului Consultativ.
    (4) Materialele supuse atenţiei Colegiului Consultativ vor fi puse la dispoziţie, pe suport hârtie sau în format electronic, cu cel puţin 3 zile înainte de data stabilitã pentru dezbaterea respectivului material.
    (5) În funcţie de prioritãţile Consiliului Concurenţei şi în conformitate cu programul de activitãţi convenit, în cadrul Colegiului Consultativ vor putea fi înfiinţate grupuri de lucru, pe teme sau domenii specifice.
    ART. 6
    Aspecte financiare
    Costurile necesare funcţionãrii Colegiului Consultativ se acoperã din bugetul Consiliului Concurenţei.

                                        -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016