Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 39 din 16 ianuarie 2003  pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea dintre fortele navale, semnat la Sofia la 29 octombrie 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 39 din 16 ianuarie 2003 pentru aprobarea Protocolului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Republica Bulgaria privind cooperarea dintre fortele navale, semnat la Sofia la 29 octombrie 2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 10 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind încheierea şi ratificarea tratatelor, cu completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Protocolul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind cooperarea dintre forţele navale, semnat la Sofia la 29 octombrie 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul apãrãrii naţionale,
George Cristian Maior,
secretar de stat

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

Bucureşti, 16 ianuarie 2003.
Nr. 39.


PROTOCOL
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind cooperarea dintre forţele navale

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa dezvolte colaborarea dintre forţele navale ale statelor celor doua pãrţi contractante,
având la baza principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Bulgaria, semnat la Bucureşti la 29 ianuarie 1994,

au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Scopul
Scopul prezentului protocol este de a stabili cadrul juridic necesar colaborãrii dintre Forţele Navale Romane şi Forţele Navale ale Republicii Bulgaria, conform competentelor lor stipulate în legislaţia celor doua state.
ART. 2
Domeniile de cooperare
Pãrţile contractante sunt de acord sa coopereze pentru:
1. schimb de experienta şi pregãtire comuna în domeniul naval;
2. schimb reciproc de informaţii privind siguranta pe mare;
3. acordarea asistenţei echipajelor navelor militare în situaţii de urgenta pe mare;
4. navigaţia navelor militare în apele teritoriale ale celor doua state din Marea Neagra şi apele fluviului Dunarea.
ART. 3
Formele de cooperare
Cooperarea se va realiza în urmãtoarele forme:
1. organizarea cadrului necesar pentru realizarea schimbului de informaţii în domeniile menţionate;
2. întruniri anuale sau ori de câte ori este nevoie între echipele de experţi din cadrul forţelor navale, în scopul analizarii şi rezolvarii problemelor referitoare la aplicarea prevederilor prezentului protocol;
3. schimb de experienta privind formele şi metodele de pregãtire folosite în domeniul naval;
4. participarea cu personal şi/sau nave la exercitii organizate de pãrţile contractante;
5. organizarea şi desfãşurarea pe baza de reciprocitate, la cerere, a oricãror activitãţi de salvare a navelor şi a personalului în pericol, folosindu-se aeronavele şi navele militare ale forţelor navale ale pãrţilor contractante;
6. participarea la alte activitãţi comune.
ART. 4
Autoritãţile responsabile
1. Pentru a organiza şi coordona activitãţile de cooperare pãrţile contractante stabilesc urmãtoarele autoritãţi responsabile:
- pentru România: Statul Major al Forţelor Navale;
- pentru Republica Bulgaria: Statul Major al Marinei.
2. Pentru realizarea schimbului reciproc de informaţii privind navigaţia navelor militare pe mare pãrţile contractante stabilesc urmãtoarele puncte de contact:
- în România: Postul de Comanda al Forţelor Navale din România;
- în Republica Bulgaria: Postul de Comanda al Marinei Bulgare.
ART. 5
Schimbul reciproc de informaţii
1. Tranzitarea de cãtre navele militare a marii teritoriale a celor doua state se efectueazã pe baza reglementãrilor internaţionale acceptate reciproc şi în conformitate cu legislaţia nationala a statelor pãrţilor contractante.
2. Pãrţile contractante se informeazã reciproc asupra tranzitarii navelor lor militare, specificand, atunci când este necesar, solicitarile pentru sprijinul de navigaţie, schimbul de date radio sau acordarea de asistenta.
3. Solicitarea pentru sprijinul de navigaţie, având drept scop siguranta navigaţiei pe timpul cat navele militare tranziteaza marea teritorialã a fiecãruia dintre statele pãrţilor contractante, va fi transmisã autoritãţilor responsabile prin punctele de contact.
4. În toate cazurile de urgenta punctele de contact se vor informa imediat, dacã este necesar.
5. Pãrţile contractante se informeazã reciproc, dacã este posibil, atunci când o nava urmãritã pentru încãlcarea legislaţiei naţionale trece frontiera în marea teritorialã a celor doua state.
6. Atunci când exista informaţii, pãrţile contractante se informeazã reciproc asupra posibilelor încercãri de emigrare ilegala, trafic de armament, droguri şi substanţe radioactive, contrabanda sau alte activitãţi ilegale pe mare, din marea libera spre marea teritorialã nationala a unuia dintre state.
7. Serviciile hidrografice ale pãrţilor contractante îşi vor coordona eforturile în scopul securitãţii şi controlului navigaţiei, al schimbului de informaţii privind sprijinul de navigaţie şi activitãţilor cartografice în teritoriile lor maritime.
ART. 6
Sprijinul reciproc şi activitãţile de cãutare şi salvare
1. În cazul situaţiilor de urgenta, în ceea ce priveşte navigaţia în marea teritorialã a României şi a Republicii Bulgaria, pãrţile contractante vor asigura sprijinul de navigaţie şi acostarea cu capabilitatile pe care le au la dispoziţie.
2. În vederea acordãrii sprijinului unei nave militare, aflatã în pericol, punctele de contact vor schimba urmãtoarele date: coordonatele navei, tipul navei, tipul pericolului, caracteristicile generale şi orice alte informaţii relevante.
Pe timpul situaţiei de urgenta nava militarã transmite mesajele în conformitate cu Instrucţiunile de raportare care vor fi elaborate de autoritãţile responsabile nu mai târziu de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului protocol.
3. Autoritatea responsabilã din statul în a cãrui mare teritorialã sau port ancoreaza sau acosteaza o nava militarã aflatã în situaţie de urgenta va asigura securitatea acesteia şi va acorda asistenta echipajului.
4. În cazul în care o nava militarã a unei pãrţi contractante se afla în pericol în marea teritorialã a statului celeilalte pãrţi contractante, aceasta din urma va lua mãsuri de cãutare şi salvare la cerere, va desfasura activitãţi specifice pentru salvarea vieţii personalului şi va acorda asistenta navei în pericol, cu capabilitatile pe care le are la dispoziţie.
ART. 7
Activitãţi comune
1. La intalnirile anuale de lucru desfãşurate alternativ în România şi în Republica Bulgaria, autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante vor analiza aplicarea reglementãrilor prezentului protocol şi vor propune activitãţi pentru anul urmãtor, care vor fi incluse în Planul de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria.
2. Propunerile de activitãţi comune vor cuprinde: schimb de experienta în domeniul instruirii personalului, exercitii navale comune, activitãţi sociale, culturale, sportive şi ştiinţifice, vizite în porturi.
ART. 8
Comunicaţii
1. În vederea asigurãrii circulaţiei informaţiilor prevãzute în prezentul protocol, pãrţile contractante îşi vor comunica reciproc mijloacele de legatura ale punctelor de contact: numere de telefon, fax, precum şi adrese de e-mail.
2. Organizarea comunicaţiilor va fi inclusã în Instrucţiunile de raportare în conformitate cu prevederile Protocolului dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Republica Bulgaria privind cooperarea în domeniul transmisiunilor, semnat la Sofia la 29 martie 2000. Instrucţiunile de raportare vor fi actualizate anual, pe timpul intalnirilor experţilor.
3. Schimbul de date şi informaţii referitoare la implementarea prezentului protocol va fi realizat în limba engleza.
ART. 9
Soluţionarea divergentelor
Toate divergenţele referitoare la interpretarea şi aplicarea prevederilor prezentului protocol vor fi soluţionate prin consultãri între pãrţile contractante.
ART. 10
Prevederi finale
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se vor informa reciproc, în forma scrisã, asupra îndeplinirii procedurilor legale interne pentru intrarea sa în vigoare.
2. Prezentul protocol se încheie pentru o perioada de 5 ani şi va fi prelungit automat pentru noi perioade de 5 ani. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre pãrţile contractante la 6 luni de la data primirii de cãtre cealaltã parte contractantã a notificãrii, în scris, privind intenţia de a-l denunta.
3. Fiecare parte contractantã poate propune, în orice moment, amendamente la prezentul protocol şi, în acest sens, va iniţia consultãri. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. 1 al prezentului articol şi vor constitui parte integrantã a acestui protocol.
Semnat la Sofia la 29 octombrie 2002, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, bulgara şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de diferenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.

Pentru
Ministerul Apãrãrii Naţionale
din România,
George Cristian Maior,
secretar de stat şi şef al
Departamentului pentru Integrare
Euroatlantica şi Politica de Apãrare

Pentru
Ministerul Apãrãrii
din Republica Bulgaria,
Ivo Ivanov,
adjunct al ministrului apãrãrii

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016