Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 383 din 13 mai 1999  pentru aprobarea Acordului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii Nationale din Republica Lituania privind cooperarea in domeniul militar, semnat la Bucuresti la 19 octombrie 1998    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 383 din 13 mai 1999 pentru aprobarea Acordului dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii Nationale din Republica Lituania privind cooperarea in domeniul militar, semnat la Bucuresti la 19 octombrie 1998

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 19 mai 1999
Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Lituania privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti la 19 octombrie 1998.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat,
ministrul apãrãrii
naţionale,
Constantin Degeratu,
secretar de stat

Ministrul afacerilor
externe,
Andrei Plesu


ACORD
între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Lituania privind cooperarea în domeniul militar

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii Naţionale din Republica Lituania, denumite în continuare pãrţi contractante,
considerând Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ca un pilon al securitãţii şi stabilitatii şi sprijinind activ programul Parteneriatului pentru Pace,
reafirmand atasamentul fata de scopurile şi de principiile Cartei Naţiunilor Unite,
reamintind ca scopurile şi principiile Cartei de la Paris pentru o Noua Europa asigura o noua dimensiune relaţiilor dintre ţãrile europene,
luând în considerare obligaţiile fiecãrei tari prevãzute în documentele Conferintei pentru Securitate şi Cooperare în Europa pentru promovarea unei deschideri mai mari şi a transparenţei în activitãţile militare,
având drept scop aplicarea consistenta, în cadrul relaţiilor bilaterale, a prevederilor Documentului de la Viena privind mãsurile de intarire a încrederii şi securitãţii, adoptat în anul 1992, revizuit şi dezvoltat în anul 1994,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scopul
Scopul prezentului acord este de a promova cooperarea dintre pãrţile contractante în domeniul militar şi al apãrãrii, în limitele competentelor prevãzute de legislaţia lor nationala.
ART. 2
Statutul acordului
1. Prevederile prezentului acord nu contravin legilor naţionale ale pãrţilor contractante sau acordurilor internaţionale. Dacã asemenea contradictii vor aparea, vor fi notificate autoritãţilor interesate şi vor prevala normele dreptului internaţional, acordurile internaţionale în vigoare sau legile naţionale ale pãrţilor contractante.
2. Prezentul acord nu este îndreptat impotriva securitãţii şi integritãţii teritoriale ale altor state.
ART. 3
Domeniile cooperãrii
1. Cooperarea dintre pãrţile contractante se va desfasura în urmãtoarele domenii:
a) politica de apãrare şi securitate;
b) legislaţia militarã şi de apãrare;
c) controlul armamentelor şi dezarmarea;
d) planificarea şi constituirea bugetului militar;
e) topogeodezie şi hidrografie militarã;
f) istorie militarã, publicaţii şi muzee;
g) controlul traficului aerian;
h) operaţiuni de menţinere a pãcii şi umanitare;
i) organizarea forţelor armate în probleme de personal, administraţie şi logistica;
j) probleme de protecţie a mediului şi controlul poluarii în cadrul instalaţiilor militare.
2. Domeniile menţionate în prezentul acord pot fi extinse sau limitate prin înţelegere reciprocã între pãrţile contractante.
3. Pentru îndeplinirea prevederilor şi pentru transpunerea în practica a cooperãrii în domeniile prevãzute la paragraful 1 al prezentului articol, pãrţile contractante pot încheia acorduri sau înţelegeri specifice.
ART. 4
Forme ale cooperãrii
Cooperarea dintre cele doua pãrţi contractante se va desfasura sub urmãtoarele forme:
a) organizarea şi desfãşurarea de activitãţi comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace;
b) vizite oficiale şi de lucru ale unor delegaţii conduse de reprezentanţi de rang înalt ai celor doua pãrţi contractante;
c) schimburi de experienta la nivel de experţi din domeniul militar ai celor doua pãrţi contractante;
d) participare cu observatori la exercitii şi aplicaţii militare;
e) schimburi de informaţii tehnice, tehnologice sau industriale şi utilizarea capacitãţilor ştiinţifice, tehnice şi industriale ale fiecãrei pãrţi contractante, pentru dezvoltarea, producţia şi comercializarea materialelor şi echipamentelor militare, pentru acoperirea nevoilor celor doua pãrţi contractante;
f) intalniri ale reprezentanţilor instituţiilor militare;
g) schimburi de conferenţiari şi participarea la cursuri, seminarii şi simpozioane organizate de pãrţile contractante;
h) vizite ale unor nave şi aeronave militare, respectând prevederile legislaţiei ambelor pãrţi contractante;
i) schimburi culturale şi sportive.
ART. 5
Protecţia informaţiilor secrete
1. Orice informaţie secreta, schimbatã sau rezultatã în urma activitãţilor desfãşurate în baza prezentului acord, va fi utilizata, transmisã, stocata, manuita şi protejata în conformitate cu legile şi cu reglementãrile naţionale ale pãrţilor contractante privind securitatea lor.
2. Fiecare parte contractantã va lua toate mãsurile legale posibile pentru a se asigura ca informaţiile furnizate sau rezultate în urma activitãţilor desfãşurate în baza prezentului acord sunt protejate fata de o eventuala divulgare, cu excepţia cazului în care cealaltã parte contractantã este de acord cu o asemenea divulgare.
3. Fiecare parte contractantã se va asigura ca accesul la informaţiile secrete este limitat la persoanele care deţin o autorizaţie eliberata conform procedurilor şi reglementãrilor naţionale şi la situaţiile care necesita în mod expres accesul lor la informaţiile secrete.
4. Orice informaţie secreta, schimbatã sau rezultatã în urma activitãţilor desfãşurate în baza prezentului acord, va continua sa fie protejata şi dupã încetarea valabilitãţii acestuia.
ART. 6
Comisia mixtã
1. Pentru aplicarea prevederilor prezentului acord, pãrţile contractante au decis sa înfiinţeze o comisie mixtã pe probleme de apãrare, denumita în continuare comisie, destinatã sa stabileascã, sa dezvolte şi sa urmãreascã activitãţile de cooperare.
2. Comisia este compusa din copresedinti, secretari, atasatii apãrãrii ai ambelor pãrţi contractante şi, în funcţie de agenda de lucru, din oficiali de rang înalt ai ministerelor apãrãrii naţionale şi din ofiţeri ai diferitelor categorii de forte armate, arme şi specialitãţi.
3. Comisia se va intalni, de regula, o data pe an, alternativ în România şi în Republica Lituania, data acestei intalniri anuale fiind fixatã prin înţelegere între cele doua pãrţi contractante. Sesiunile comisiei vor fi conduse de copresedintele din ţara gazda.
4. Agenda de lucru a reuniunilor comisiei va fi stabilitã de comun acord, cu minimum 3 luni înainte, iar programul definitiv al sesiunii se va conveni cu cel puţin o luna înainte de întrunirea comisiei.
5. Conform prevederilor prezentului acord, pãrţile contractante îşi asuma obligaţia de a întocmi un program anual de cooperare.
ART. 7
Aspecte financiare
Cheltuielile pentru personalul care participa la misiunile de cooperare desfãşurate în conformitate cu prevederile prezentului acord vor fi suportate pe baza de reciprocitate, astfel:
a) partea contractantã care primeşte va acoperi cheltuielile de cazare şi hrana, transport pe teritoriul naţional, precum şi serviciile medicale şi stomatologice, în caz de urgenta;
b) partea contractantã care trimite va acoperi cheltuielile pentru transportul internaţional şi orice alte cheltuieli, cu excepţia celor menţionate la paragraful 1 lit. a).
ART. 8
Soluţionarea diferendelor
Orice diferend cu privire la aplicarea sau la interpretarea prevederilor prezentului acord va fi soluţionat de cãtre pãrţile contractante, cat mai curând posibil, prin consultãri în cadrul comisiei.
ART. 9
Amendamente şi modificãri
1. Fiecare parte contractantã poate solicita oricând revizuirea prezentului acord şi va iniţia un proces de consultãri în cadrul comisiei, pentru a conveni asupra amendamentelor sau modificãrilor propuse.
2. Amendamentele şi modificãrile convenite constituie parte integrantã a prezentului acord. Procedura dupã care amendamentele şi modificãrile vor intra în vigoare este cea prevãzutã la art. 11.
3. Ori de câte ori una dintre pãrţile contractante este în incapacitate de a se conformã prevederilor prezentului acord, pãrţile contractante vor iniţia consultãri în cadrul comisiei, pentru rezolvarea problemelor divergenţe.
ART. 10
Durata şi expirarea
1. Prezentul acord se încheie pe o perioada de 5 ani şi va fi prelungit, în mod automat, pentru perioade de câte un an, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu va notifica în scris celeilalte pãrţi contractante, cu cel puţin 6 luni înaintea expirãrii perioadei de valabilitate, intenţia sa de a-l denunta.
2. În cazul denunţãrii, pãrţile contractante vor organiza intalniri pentru gãsirea celei mai bune soluţii de rezolvare a acţiunilor în curs de desfãşurare.
ART. 11
Intrarea în vigoare
Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se informeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne, necesare pentru intrarea acestuia în vigoare.
Semnat la Bucureşti la 19 octombrie 1998, în doua exemplare originale, în limbile romana, lituaniana şi engleza, toate textele fiind egal autentice.
În caz de diferenţe de interpretare, versiunea în limba engleza va prevala.

Ministru de stat,
ministrul apãrãrii
naţionale din România,
Victor Babiuc

Ministrul
apãrãrii naţionale
din Republica Lituania,
Ceslovas Stankevicius

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016