Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 382 din 9 aprilie 1990  privind regimul de trimitere in strainatate a cetatenilor romani pentru a acorda asistenta de specialitate nelegata de livrari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 382 din 9 aprilie 1990 privind regimul de trimitere in strainatate a cetatenilor romani pentru a acorda asistenta de specialitate nelegata de livrari

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 49 din 9 aprilie 1990

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Cetăţenii români care desfăşoară activităţi tehnice, ştiinţifice, didactice, sanitare, juridice, economice, culturale, artistice, sportive şi de alta natură în ministere, alte organe centrale şi locale, precum şi în unităţile subordonate acestora, pot fi trimişi în străinătate pentru a acorda asistenţă de specialitate nelegată de livrări de maşini, utilaje şi instalaţii, de prestări de servicii sau de executări de lucrări.
    ART. 2
    Acţiunile de trimitere de cetăţeni români în străinătate pentru a acorda asistenţă de specialitate nelegată de livrări se organizează de către Institutul român de consulting "Romconsult", întreprinderile de comerţ exterior sau alte unităţi autorizate de Ministerul Comerţului Exterior, denumite în continuare unităţi trimiţătoare.
    ART. 3
    Unităţile trimiţătoare vor urmări ca prin acordurile, înţelegerile sau contractele pe care le încheie cu partenerii străini sa se asigure:
    a) tarife şi salarii corespunzătoare, indemnizaţii pentru membrii de familie, precum şi alte drepturi la nivelul practicii internaţionale în materie de angajari de specialişti străini;
    b) sporuri uzuale pentru condiţii deosebite de clima, de munca şi munca prestată suplimentar, după caz;
    c) locuinţa dotată corespunzător, precum şi transportul zilnic, gratuit, de la şi pînă la locul de munca;
    d) transport gratuit pentru specialişti, membrii lor de familie şi bagajele personale, atît la plecarea la post, cît şi la înapoierea de la post, în caz de boală, precum şi pentru efectuarea concediului de odihnă în ţară;
    e) concedii de odihna de refacere şi incapacitate temporară de munca plătite, drepturi de asigurări sociale, precum şi asistenta medicală gratuita pentru specialişti şi membrii lor de familie;
    f) indemnizaţii sau prime cu prilejul prezentării la post, precum şi la înapoierea definitiva în ţara;
    g) plata integrala, în devize convertibile sau la nivelul maxim prevăzut de legislaţia ţărilor respective, a tarifelor convenite, precum şi transferul în România al sumelor cuvenite specialiştilor şi unităţilor trimiţătoare;
    h) posibilitatea revizuirii periodice a nivelului tarifelor şi a celorlalte drepturi băneşti, în funcţie de evoluţia cursurilor valutare, de modificările intervenite în nivelul salariilor şi preţurilor pe plan local şi altele asemenea;
    i) suportarea de către partenerii externi a tuturor cheltuielilor ocazionate de decesul în străinătate, aducerea în ţara a celor decedaţi, precum şi acordarea de despăgubiri în caz de accident, pentru specialişti şi membrii lor de familie.
    ART. 4
    Recrutarea şi selecţionarea specialiştilor se fac de către unităţile trimiţătoare, cu acordul sau pe baza propunerilor unităţilor de la care aceştia provin.
    Unităţile trimiţătoare vor urmări antrenarea în acordarea asistenţei de specialitate nelegata de livrări şi a cetăţenilor romani pensionari, precum şi a sotiilor sau soţilor care ii însoţesc pe specialişti.
    Drepturile şi obligaţiile reciproce ale specialiştilor şi unităţilor trimiţătoare se stabilesc prin contracte interne individuale si, după caz, în funcţie de prevederile înţelegerilor încheiate cu partenerii externi, şi prin contracte între unităţile trimiţătoare şi unităţile de la care provin specialiştii.
    ART. 5
    Pe timpul cît lucrează în străinătate specialiştii se considera detaşaţi la unităţile trimiţătoare, beneficiind de vechime neîntrerupta în aceeaşi unitate. In perioada detaşării, unităţile de la care provin specialiştii pot încadra pe posturile acestora alte persoane, numai cu contracte de munca pe durata determinata.
    Unităţile trimiţătoare vor comunica unităţilor de la care provin specialiştii, cu cel puţin 30 de zile înainte, data terminării activităţii acestora în străinătate.
    ART. 6
    Din tarifele încasate în valuta, unităţile trimiţătoare scad sumele necesare pentru plata cheltuielilor care, potrivit înţelegerilor încheiate cu partenerii externi sau legislaţiei din ţările respective, cad în sarcina acestora: impozite şi taxe, transport internaţional pentru specialişti şi membrii lor de familie, chiria pentru locuinţa din străinătate, cota aferentă plăţii concediului de odihna, precum şi alte cheltuieli efectuate în contul specialiştilor.
    Dacă tarifele convenite cu partenerul extern se încasează parţial în devize convertibile şi parţial în alte valute, cheltuielile menţionate la alineatul precedent se scad în valuta în care acestea au fost efectuate.
    ART. 7
    Asupra sumelor în valută rezultate după deducerea cheltuielilor prevăzute la art. 6 unităţile trimiţătoare calculează şi reţin un comision în devize convertibile si, după caz, şi în moneda locală, pentru acoperirea cheltuielilor de regie proprie şi risc, supervizare şi îndrumare tehnica, precum şi pentru plata contribuţiei de asigurări sociale şi pensie suplimentară ale specialiştilor.
    Din acest comision, unităţile trimiţătoare pot ceda o parte, în valută şi/sau în lei, unităţilor de la care provin specialiştii, potrivit contractelor încheiate.
    Nivelul comisionului se aproba de către Ministerul Comerţului Exterior, la propunerea unităţilor trimiţătoare.
    Pentru asigurarea în lei a salariului tarifar de încadrare avut de specialist la plecarea în străinătate, unităţile trimiţătoare pot retine suma echivalenta în devize convertibile în vederea transformarii ei la cursul de schimb practicat de Banca Romana de Comerţ Exterior la data efectuării plăţii.
    ART. 8
    Sumele în devize convertibile rămase la dispoziţia specialiştilor după aplicarea prevederilor art. 6 şi 7 se impozitează în valuta, în funcţie de nivelul acestora potrivit anexei.
    Sumele în moneda locală rămase la dispoziţia specialiştilor în condiţiile prezentei hotărîri se cuvin integral acestora.
    ART. 9
    Pe timpul cît specialiştii se afla în incapacitate temporară de munca, din cauza de boală sau accident, precum şi în caz de carantină, beneficiază de următoarele drepturi:
    a) sumele în valută, în cuantumul şi condiţiile stabilite prin prezenta hotărîre, dacă se află în străinătate;
    b) indemnizaţii în lei, calculate în conformitate cu normele legale aplicabile persoanelor încadrate în munca în România, dacă în perioada incapacităţii temporare de munca se afla în ţara.
    ART. 10
    Pe perioada deplasării în interesul serviciului în ţara în care îşi desfăşoară activitatea sau în alta ţara, specialiştii beneficiază, pe lîngă drepturile în valuta stabilite prin prezenta hotărîre şi de drepturile acordate de către partenerul extern pentru acoperirea cheltuielilor de transport, masa, cazare sau a altor obligaţii.
    ART. 11
    Specialiştii beneficiază şi de sumele în valută acordate de către partenerii externi pentru ei şi membrii lor de familie în vederea plăţii chiriei, dotării şi întreţinerii locuinţei, tratamentului medical, spitalizarii şi transportului internaţional.
    Dacă, potrivit contractelor sau înţelegerilor încheiate cu partenerii externi, cheltuielile menţionate la alin. 1 revin partii romane, acestea se suporta de către unităţile trimiţătoare prin deducerea lor din tarifele încasate de la partenerii externi.
    ART. 12
    In cazul în care specialiştii îşi desfăşoară activitatea în ţări cu care România are încheiate acorduri în domeniul asigurărilor sociale şi medicale, cheltuielile se suporta în condiţiile stabilite prin aceste acorduri.
    ART. 13
    Sumele în valuta care se acorda specialiştilor peste prevederile contractelor de către partenerii externi sub forma de premii, indemnizaţii, restituiri de contribuţii la fondul de asigurări sociale, pensii şi altele asemenea, în timpul, la, sau după expirarea perioadei de lucru în străinătate, rămîn la dispoziţia acestora.
    ART. 14
    Unităţile trimiţătoare plătesc:
    a) sumele în valuta şi în lei cuvenite specialiştilor, în condiţiile prevăzute prin contractele individuale interne;
    b) impozitul pe fondul de salarii, după caz;
    c) contribuţia de asigurări sociale de stat şi contribuţia pentru pensia suplimentară, calculate în lei, în condiţiile prevăzute de lege, la drepturile realizate de specialişti în ultima luna premergătoare plecării în străinătate.
    ART. 15
    Personalul muncitor roman trimis în străinătate potrivit prezentei hotărîri este obligat sa asigure:
    - îndeplinirea întocmai a sarcinilor de serviciu stabilite potrivit contractului extern;
    - respectarea legislaţiei ţării în care-şi desfăşoară activitatea;
    - acoperirea, în condiţiile legii, a eventualelor pagube produse.
    ART. 16
    Prezenta hotărîre intra în vigoare la data publicării.
    Prevederile ei se aplica cu aceeaşi data şi contractelor în curs de executare.
    ART. 17
    Oricare prevederi contrare celor din prezenta hotărîre, cuprinse în acte normative emise înainte de 22 decembrie 1989, nu se aplica.


                  PRIM-MINISTRU
                   PETRE ROMAN


    Bucureşti, 9 aprilie 1990.
    Nr. 382.

    ANEXA 1

                          MODUL DE CALCUL
       al impozitului datorat de specialiştii romani pentru sumele în devize
                   convertibile rămase la dispoziţia lor

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Suma în dolari S.U.A. impozabilă fixa + Cota de impozit procentual
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
             1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
    pînă la 20 - scutit
    de la 21 la 50 - 10% din ce depăşeşte 20
    de la 51 la 300 3 20% din ce depăşeşte 50
    de la 301 la 400 53 21% din ce depăşeşte 300
    de la 401 la 500 76 22% din ce depăşeşte 400
    de la 501 la 600 94 23% din ce depăşeşte 500
    de la 601 la 700 119 24% din ce depăşeşte 600
    de la 701 la 800 143 25% din ce depăşeşte 700
    de la 801 la 900 159 28% din ce depăşeşte 800
    de la 901 la 1000 197 30% din ce depăşeşte 900
    de la 1001 la 1100 227 32% din ce depăşeşte 1000
    de la 1101 la 1200 259 34% din ce depăşeşte 1100
    de la 1201 la 1300 293 36% din ce depăşeşte 1200
    de la 1301 la 1400 329 38% din ce depăşeşte 1300
    de la 1401 la 1500 367 40% din ce depăşeşte 1400
    de la 1501 la 1600 407 42% din ce depăşeşte 1500
    de la 1601 la 1700 449 44% din ce depăşeşte 1600
    de la 1701 la 1800 493 46% din ce depăşeşte 1700
    de la 1801 la 1900 539 48% din ce depăşeşte 1800
    de la 1901 la 2000 587 50% din ce depăşeşte 1900
    de la 2001 la 2100 637 52% din ce depăşeşte 2000
    de la 2101 la 2200 689 54% din ce depăşeşte 2100
    de la 2201 la 2300 743 56% din ce depăşeşte 2200
    de la 2301 la 2400 799 58% din ce depăşeşte 2300
    de la 2401 la 2500 857 60% din ce depăşeşte 2400
    de la 2501 la 2600 917 61% din ce depăşeşte 2500
    de la 2601 la 2700 978 62% din ce depăşeşte 2600
    de la 2701 la 2800 1040 63% din ce depăşeşte 2700
    de la 2801 la 2900 1103 64% din ce depăşeşte 2800
    de la 2901 la 3000 1167 65% din ce depăşeşte 2900
    de la 3001 la 3100 1232 66% din ce depăşeşte 3000
    de la 3101 la 3200 1298 67% din ce depăşeşte 3100
    de la 3201 la 3300 1365 68% din ce depăşeşte 3200
    de la 3301 la 3520 1433 69% din ce depăşeşte 3300
    peste 3520 - 45% din venitul impozabil total
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Suma în valută rămasă după aplicarea impozitului rămîne la dispoziţia specialiştilor.
    Contravaloarea în lei a impozitului la cursul de la data încasării valutei se virează de unităţile trimiţătoare la bugetul statului.

                     ──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016