Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 372 din 21 iulie 1997  pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contributiei de intretinere in institutiile de asistenta sociala, datorata de persoanele asistate sau de sustinatorii legali ai acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 372 din 21 iulie 1997 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contributiei de intretinere in institutiile de asistenta sociala, datorata de persoanele asistate sau de sustinatorii legali ai acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 168 din 24 iulie 1997
În temeiul <>art. 19 alin. (4) din Legea bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Metodologia de stabilire a nivelului contribuţiei de întreţinere în instituţiile de asistenta socialã, datoratã de persoanele asistate sau de sustinatorii legali ai acestora, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Normele nr. 3.452/1.647/1995 cu privire la stabilirea şi încasarea contribuţiei de întreţinere în cãminele pentru pensionari şi bãtrâni, cãmine-spital şi cãmine-atelier, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 14 februarie 1996, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Corneliu Eugeniu Gorcea,
secretar de stat

Secretariatul de stat
pentru Handicapati,
Gabriela Popescu,
secretar de stat


ANEXA 1

METODOLOGIE
de stabilire a nivelului contribuţiei de întreţinere în instituţiile de asistenta socialã, datoratã de persoanele asistate sau de sustinatorii legali ai acestora

La stabilirea nivelului contribuţiei de întreţinere în instituţiile de asistenta socialã, respectiv cãminele pentru pensionari şi bãtrâni, cãminele-spital şi cãminele-atelier, şi la încasarea acesteia, se au în vedere urmãtoarele prevederi:

ART. 1
(1) Sunt obligate la plata contribuţiei lunare de întreţinere persoanele asistate în instituţiile de asistenta socialã, care realizeazã venituri proprii din pensii de orice natura, indiferent de fondurile din care se plãtesc acestea, din indemnizaţii sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum şi din alte surse cu caracter permanent.
(2) La stabilirea contribuţiei de întreţinere nu se iau în calcul veniturile realizate de persoana asistatã din prestarea unor activitãţi lucrative în cadrul acţiunilor de ergoterapie, organizate de instituţiile de ocrotire. De asemenea, nu se iau în calcul indemnizaţia de îngrijire ce se acorda persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, ajutorul social lunar acordat pe baza legislaţiei privind pensiile, ajutorul special lunar acordat în baza <>Legii nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, precum şi ajutorul social acordat în baza <>Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social, a cãror plata se sisteaza pe perioada internãrii.
ART. 2
(1) Contribuţia de întreţinere stabilitã nu va depãşi costul mediu lunar de întreţinere.
(2) Costul mediu lunar de întreţinere se stabileşte anual de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru cãminele de pensionari şi de cãtre Secretariatul de Stat pentru Handicapati pentru cãminele de bãtrâni, cãminele-spital şi cãminele-atelier, cu avizul Ministerului Finanţelor, pe categorii de instituţii de asistenta socialã, la nivelul cheltuielilor medii lunare ale anului precedent pentru hrana, întreţinere şi gospodãrire, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament.
(3) Costul mediu lunar de întreţinere poate fi modificat în cursul anului, începând cu luna urmãtoare celei în care intervin indexari ale alocaţiei zilnice de hrana.
ART. 3
(1) În cazul în care persoana asistatã nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decât costul mediu lunar de întreţinere stabilit, plata contribuţiei de întreţinere se datoreazã în totalitate sau parţial, dupã caz, de cãtre soţul (sotia), copiii sau pãrinţii acesteia.
(2) Contribuţia de întreţinere se datoreazã în urmãtoarea ordine de obligare la plata:
a) soţul pentru sotie sau, dupã caz, sotia pentru soţ;
b) copiii pentru pãrinţi;
c) pãrinţii pentru copii.
(3) În cazul în care una dintre persoanele care datoreazã plata, potrivit alin. (2), nu are mijloace materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integrala a costului întreţinerii celui asistat, diferenţa de plata trece în obligaţia celorlalte persoane, în ordinea stabilitã la alin. (2), pana la completarea integrala a cuantumului contribuţiei de întreţinere; când aceasta completare nu este posibila din lipsa mijloacelor materiale ale celor obligaţi la plata, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele respective.
(4) În cazul în care obligaţia de plata a contribuţiei de întreţinere ar reveni mai multor persoane, ea poate fi plãtitã şi numai de una dintre acestea, care îşi asuma obligaţia de întreţinere.
(5) Sunt scutiţi de plata contribuţiei de întreţinere sustinatorii legali ai persoanelor internate în cãmine-atelier, precum şi sustinatorii legali ai bolnavilor neuropsihici asistaţi în cãminele-spital.
(6) Pentru persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere, la stabilirea cuantumului acesteia se iau în considerare toate veniturile nete provenind din salarii şi din alte drepturi salariale, pensii, ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã, alocatie de sprijin, ajutoare şi indemnizaţii cu caracter permanent acordate potrivit legii, încasãri bãneşti de la societãţile şi asociaţiile agricole, veniturile obţinute din activitãţile de valorificare a produselor agricole şi a celor provenite din industria casnica şi mestesugareasca, din exercitarea meseriilor, din vânzãri şi închirieri de locuinţe şi terenuri, din prestãri de servicii, precum şi din orice alte venituri realizate.
ART. 4
La stabilirea contribuţiei de întreţinere în sarcina persoanelor asistate se procedeazã astfel:
a) din veniturile proprii lunare se deduc obligaţiile legale de întreţinere ale asistatului, aflate în executare;
b) din suma rãmasã se deduce 20%, dar nu mai puţin de 15.000 lei, suma ce se lasa la dispoziţia celui asistat, pentru cheltuieli personale;
c) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care cel asistat îi întreţine efectiv - soţ, sotie, copii - (inclusiv persoana asistatã), în mãsura în care aceştia nu au venituri proprii şi nu beneficiazã de internare în instituţii de asistenta socialã, stabilindu-se în acest mod nivelul venitului mediu net lunar pe o persoana. Suma astfel rezultatã se stabileşte drept contribuţie lunarã de întreţinere.
ART.5
(1) La stabilirea cuantumului contribuţiei de întreţinere în sarcina altor persoane decât cea asistatã (sustinatorii legali), când acestea nu au venituri proprii sau veniturile pe care le au sunt insuficiente pentru plata integrala a contribuţiei, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) din veniturile nete medii lunare ale acestor persoane se scad eventualele obligaţii legale de întreţinere, aflate în executare;
b) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care sustinatorii legali îi au efectiv în întreţinere;
c) în raport cu suma astfel rezultatã - care reprezintã venitul mediu net lunar pe o persoana - se stabileşte contribuţia de întreţinere lunarã datoratã de sustinatorul legal al persoanei asistate, folosindu-se urmãtoarele intervale de venituri:




Venitul mediu net lunar Contribuţia lunarã
pe o persoana (% din contribuţia
(lei) de întreţinere)
------------------------------------------------------------------------------
pana la 50.000 scutit
50.001 - 100.000 20
100.001 - 200.000 30
200.001 - 300.000 50
300.001 - 400.000 70
400.001 - 500.000 90
peste 500.000 100
--------------------------------------------------------------------------------


(2) La stabilirea contribuţiei de întreţinere, în condiţiile alineatului precedent, se procedeazã la reţinerea sumei, în ordinea de obligaţie la plata, menţionatã la art. 3 alin. (2), pana la completarea sumei corespunzãtoare costului întreţinerii; când aceasta completare nu este posibila din lipsa mijloacelor materiale ale celor în cauza, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele obligate la plata.
(3) Atunci când asistatii lipsesc din instituţia de asistenta socialã pe perioade mai mari de 5 zile, contribuţia de întreţinere de plãtit se recalculeazã, scãzându-se alocaţia de hrana corespunzãtoare zilelor respective. Recalcularea se face numai în situaţia în care contribuţia de întreţinere lunarã, stabilitã ca obligaţie de plata, este egala cu costul mediu lunar de întreţinere.
ART. 6
(1) Când internarea într-o instituţie de asistenta socialã este solicitatã de persoana în cauza, aprobarea internãrii se acorda pe baza semnãrii, în prealabil, a unui angajament de plata, în care se înscriu datele privind persoana internatã şi, dupã caz, persoana care se obliga la plata contribuţiei de întreţinere.
(2) Dacã cei obligaţi la plata (asistatul, soţul/sotia, copiii sau pãrinţii) nu au posibilitatea materialã de a se angaja la plata integrala a costului întreţinerii, aceştia vor prezenta documentele necesare calculãrii contribuţiei de întreţinere potrivit prevederilor prezentelor norme. Dupã stabilirea persoanelor obligate la plata şi a cuantumului sumelor ce le revin de plãtit, se întocmeşte angajament de plata pentru fiecare dintre acestea, cu menţionarea sumelor respective.
ART. 7
(1) Înaintea internãrii, fiecare dintre cei obligaţi la plata contribuţiei de întreţinere semneazã un angajament de plata, care constituie titlu executoriu, în condiţiile legii. Modelul este prevãzut în anexa la prezenta metodologie.
(2) Angajamentul de plata se întocmeşte în trei exemplare, dintre care: un exemplar se ataşeazã la dosarul asistatului, un exemplar se transmite persoanei obligate la plata contribuţiei de întreţinere, iar cel de-al treilea exemplar se remite organului care urmeazã sa facã retinerile sau urmãreşte plata contribuţiei de întreţinere.
(3) Sumele reprezentând contribuţiile de întreţinere lunare, datorate de persoanele obligate la plata, se reţin de instituţia de asistenta socialã, în cazul când cel obligat la plata este pensionar; în celelalte cazuri, plata se face la organele financiare în a cãror raza de activitate se afla domiciliul persoanelor obligate la plata, care vor urmãri şi încasarea sumelor.
(4) Organele care fac reţinerea sau urmãrirea plãţii contribuţiilor de întreţinere confirma în scris instituţiilor de asistenta socialã respective luarea în evidenta a acestora, precum şi cazurile în care, din diferite motive, reţinerea sau urmãrirea nu mai este posibila.
(5) Instituţiile de asistenta socialã au obligaţia sa informeze persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere ori de câte ori intervin modificãri ale cuantumului contribuţiilor sau încetarea plãţii acestora.
(6) Plata contribuţiilor de întreţinere din pensiile sau ajutoarele acordate de organizaţii din strãinãtate se face direct instituţiei de asistenta socialã. Aceasta precizare se înscrie în angajamentul de plata.
ART. 8
(1) Contribuţia de întreţinere se stabileşte, de cãtre direcţia generalã de munca şi protecţie socialã teritorialã sau, dupã caz, de inspectoratul teritorial de stat pentru handicapati, care aproba internarea în instituţia de asistenta socialã, şi se consemneazã în angajamentul de plata semnat de persoana care se obliga sa facã plata.
În angajamentul de plata se menţioneazã şi consimţãmântul persoanei care urmeazã sa achite contribuţia de întreţinere, în condiţiile majorãrii cuantumului acesteia ca urmare a indexãrii veniturilor şi a modificãrii costului lunar de întreţinere.
În angajamentul de plata se menţioneazã şi obligaţia de a aduce la cunostinta instituţiilor de asistenta socialã orice modificare intervenita în situaţia veniturilor personale sau ale familiei asistatului.
(2) Recalcularea contribuţiei de întreţinere, dupã internare, ca urmare a modificãrilor veniturilor persoanei internate sau ale persoanelor obligate la plata contribuţiei de întreţinere, se efectueazã de instituţia de asistenta socialã.
(3) În vederea stabilirii contribuţiei de întreţinere, dosarul persoanei asistate va cuprinde - pe lângã documentaţia necesarã internãrii - şi actele privind starea civilã, componenta familiei şi situaţia materialã a celui internat, precum şi a persoanelor din familie sau a susţinãtorilor legali care pot fi obligaţi la plata, astfel:
a) copii de pe certificatele de naştere şi de cãsãtorie ale persoanei asistate, ale pãrinţilor, ale copiilor, ale soţului sau sotiei, dupã caz;
b) declaraţie privind lipsa susţinãtorilor legali, dupã caz;
c) acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverinta de salariu, talon de pensie, adeverinte de venit eliberate de organele financiare teritoriale, alte acte sau, dupã caz, declaraţia pe propria rãspundere ca nu are venituri, legalizatã;
d) copii de pe hotãrâri judecãtoreşti actualizate, prin care s-au stabilit obligaţii de întreţinere ale unor persoane în favoarea sau în obligaţia celui asistat, dacã este cazul;
e) copii de pe eventualele hotãrâri judecãtoreşti actualizate, prin care cei care datoreazã plata contribuţiei de întreţinere au stabilite obligaţii de întreţinere şi fata de alte persoane;
f) ancheta socialã privind situaţia persoanei asistate şi a familiei acesteia.
(4) Sumele încasate cu titlu de contribuţie de întreţinere se vãrsa în termen de 3 zile la bugetul de stat sau, dupã caz, la bugetul local al unitãţii administrativ-teritoriale din care este finanţatã instituţia de asistenta socialã.

ANEXA 1 la norme




ANGAJAMENT DE PLATA

Subsemnatul(a) ............................., domiciliat(a) în1) ...........
......................., în calitate de2) ................................, cu începere de la data de ................................, ma oblig sa plãtesc suma de .........................., reprezentând contribuţia de întreţinere stabilitã de3) ..................... pentru4) ........................, asistat în5) ........................... .
În cazul în care intervin majorãri ale cuantumului contribuţiei de întreţinere, ma oblig sa plãtesc suma stabilitã.
Suma de mai sus se va retine lunar din venitul subsemnatului de cãtre ......
..................... a judeţului/municipiului ...................... sau va fi urmãritã la plata prin6) .............................. .
Ma angajez, pe propria rãspundere, ca orice modificare cu privire la schimbarea locului de munca, a domiciliului sau a veniturilor sa o comunic, în cel mult 15 zile, instituţiei de asistenta socialã cu care am încheiat angajamentul de plata.
Întocmit în7) ................. la data de ................., în 3 exemplare, din care am primit un exemplar.

Semnatura8) .....................

Completat şi semnat în fata noastrã,

Semnatura9) .....................


Se completeazã cu:


1) adresa exactã (localitatea, judeţul, strada, numãrul etc.);
2) asistat, soţ, sotie, fiu, fiica, mama, tata, dupã caz;
3) denumirea instituţiei de asistenta socialã care a calculat contribuţia de întreţinere (direcţia generalã de munca şi protecţie socialã teritorialã, inspectoratul teritorial de stat pentru handicapati sau instituţia de asistenta socialã);
4) numele persoanei asistate;
5) denumirea şi sediul instituţiei de asistenta socialã;
6) administraţia financiarã a judeţului/municipiului/sectorului ...........;
7) localitatea;
8) semnatura persoanei care se obliga la plata;
9) semnatura conducatorului instituţiei de asistenta socialã.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016