Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 359 din 27 iunie 1992  pentru aprobarea Acordului de cooperare economica si tehnica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipinelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 359 din 27 iunie 1992 pentru aprobarea Acordului de cooperare economica si tehnica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipinelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 170 din 21 iulie 1992
Guvernul Romaniei hotaraste:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul de cooperare economica si tehnica dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipinelor, semnat la Manila la 6 mai 1992.



ACORD
de cooperare economica si tehnica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipinelor


Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Filipinelor, denumite in continuare parti contractante,
animate de dorinta de a promova si dezvolta cooperarea economica si tehnica dintre cele doua tari,
pe baza egalitatii si avantajului reciproc, tinind cont, in acest scop, de posibilitatile oferite de catre economiile celor doua tari, in conditiile, inter alia,
folosirii intense a fortei de munca, a transferului de know-how si in conformitate cu nivelul de pregatire a fortei de munca,
convinse ca un acord privind cooperarea economica si tehnica creeaza un cadru care sa accelereze intensificarea si extinderea relatiilor intre agentii economici din cele doua tari,

au convenit urmatoarele:

ART. 1
Partile contractante vor lua toate masurile corespunzatoare, in conformitate cu prevederile acestui acord si in cadrul legilor si reglementarilor lor respective, pentru a sprijini si a promova cooperarea economica si tehnica dintre cele doua tari, in contextul dezvoltarii sustinute si protectiei mediului inconjurator.
ART. 2
Partile contractante vor incuraja si facilita cooperarea economica, tehnica si tehnologica, care vor fi convenite si vor fi reciproc avantajoase pentru cele doua tari. Domeniile specifice si formele posibilei cooperari sunt prevazute in anexa A la acest acord.
ART. 3
Partile contractante vor sprijini si facilita negocierea si incheierea de contracte si alte intelegeri intre agentii economici din cele doua tari in scopul realizarii de obiective si actiuni de cooperare in cele doua tari sau in terte tari, care vor cuprinde conditiile concrete de participare ale partilor, conditiile de livrare si de plata si alte obligatii privind livrarile, lucrarile si serviciile ce urmeaza a se efectua in cadrul prezentului acord.
ART. 4
Platile pentru toate tranzactiile rezultand din punerea in aplicare a prezentului acord vor fi efectuate in devize liber convertibile si in conformitate cu reglementarile privind schimburile valutare in vigoare in fiecare tara. Aceasta nu impiedica, totusi, incheierea de alte aranjamente de plati, asa cum vor fi convenite de catre partile contractante.
ART. 5
Autoritatile competente ale celor doua parti contractante, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare in tarile respective, vor elibera, atunci cand vor fi necesare, permisele si licentele pentru exportul si importul bunurilor si serviciilor necesare pentru obiectivele si actiunile de cooperare care se vor realiza in cadrul prezentului acord. Ele, de asemenea, vor sprijini, conform legilor lor, activitatea reprezentantilor oficiali, tehnicienilor si consultantilor din cele doua tari, care vor actiona pentru indeplinirea prevederilor prezentului acord. Totodata, in conformitate cu dispozitiile lor legale in vigoare, partile contractante isi vor acorda facilitati vamale si nu vor impune restrictii la importurile si exporturile care se vor realiza pentru aplicarea prezentului acord.
ART. 6
Documentatia tehnica si alte informatii care se vor schimba intre agentii economici din cele doua tari, in legatura cu tranzactiile lor convenite in conformitate cu prezentul acord, vor fi folosite numai de catre partea care le-a primit si nu vor fi transmise unei terte parti decat cu acordul scris al partii care a furnizat asemenea documentatie si informatii.
ART. 7
In scopul facilitarii aplicarii prezentului acord, partile contractante sunt de acord sa negocieze, direct sau prin entitati corespunzatoare autorizate, acorduri si aranjamente asupra unor domenii specifice care pot include forme de cooperare diverse si reciproc avantajoase.
ART. 8
Pentru a inlesni promovarea si dezvoltarea actiunilor de cooperare, cele doua parti contractante isi pot acorda reciproc facilitati de plata, financiare si de credit si vor facilita compensarea valorii lucrarilor si obiectivelor realizate prin livrari de produse, convenite de catre agentii economici din cele doua tari.
ART. 9
Partile contractante sunt de acord ca o contributie importanta la promovarea si intensificarea relatiilor economice bilaterale o are Comisia mixta interguvernamentala, creata conform prevederilor Acordului de baza de cooperare economica si tehnica din 13 aprilie 1975. Comisia mixta interguvernamentala va continua sa functioneze pentru asigurarea punerii in aplicare a prevederilor prezentului acord si a altor intelegeri bilaterale cu caracter economic.
Comisia mixta va avea urmatoarele atributii:
- sa examineze stadiul relatiilor economice bilaterale;
- sa orienteze activitatea de cooperare in domeniile de interes reciproc, sa stabileasca obiectivele si actiunile concrete de cooperare si sa elaboreze programe de lucru pentru realizarea acestora, precum si pentru dezvoltarea si diversificarea schimburilor comerciale;
- sa identifice noi posibilitati, obiective si cai de a promova si dezvolta cooperarea economica si tehnica si schimburile comerciale;
- sa efectueze un schimb de informatii cu privire la legile si reglementarile privind cooperarea economica si tehnica si comertul exterior, investitii, probleme financiare si bancare, programele de dezvoltare economica, acordandu-se atentia necesara factorilor de mediu inconjurator;
- sa analizeze si sa prezinte propuneri celor doua guverne, care sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice bilaterale;
- sa solutioneze eventualele probleme ce ar putea sa apara in interpretarea si aplicarea acordurilor si altor intelegeri economice bilaterale incheiate sau care se vor incheia.
Comisia mixta se va reuni, de regula, anual sau mai des, daca este necesar, alternativ, in Romania si Filipine, la date care se vor stabili de comun acord.
ART. 10
Partile contractante afirma interesul lor privind solutionarea prompta si echitabila, pe cale amiabila a oricarui diferend care ar putea sa rezulte din implementarea tranzactiilor incheiate intre agentii economici din cele doua tari, in baza prezentului acord.
In cazurile in care solutionarea nu se poate realiza pe cale amiabila, partile contractante vor incuraja folosirea arbitrajului pentru solutionarea diferendelor. Asemenea arbitraje pot fi prevazute in contractele sau intelegerile separate care se incheie intre agentii economici din cele doua tari.
Prezentul articol nu va fi interpretat ca o limitare adusa partilor la contract de a conveni asupra oricarei forme de arbitraj sau de solutionare a diferendelor pe care o prefera si o accepta reciproc ca fiind cea mai corespunzatoare necesitatilor lor specifice.
ART. 11
Prezentul acord va intra in vigoare la data la care partile contractante isi notifica reciproc ca au fost indeplinite toate cerintele lor legale pentru intrarea sa in vigoare. El va fi valabil pe o perioada de 5 ani, dupa care se va prelungi automat, pe perioade succesive de un an, daca nici una dintre partile contractante nu notifica celeilalte in scris, pe cale diplomatica, cu 90 de zile inainte, intentia sa privind incetarea valabilitatii acordului.
La intrarea sa in vigoare, prezentul acord inlocuieste Acordul de baza de cooperare economica si tehnica incheiat intre cele doua tari la 13 aprilie 1975.
ART. 12
Prezentul acord poate fi completat sau modificat cu acordul celor doua parti contractante. Completarile sau modificarile respective vor intra in vigoare in conformitate cu prevederile art. 11 din prezentul acord si nu vor prejudicia drepturile si obligatiile rezultand din acord sau din contractele incheiate pe baza acestuia inainte de data efectuarii acestor completari sau modificari.
ART. 13
Prevederile prezentului acord vor continua sa se aplice, dupa expirarea sa, tuturor contractelor si intelegerilor incheiate in perioada valabilitatii sale, dar care nu au fost realizate in intregime la data expirarii, pana la indeplinirea tuturor obligatiilor care decurg din contractele si intelegerile respective.
Incheiat la Manila, Filipine, la 6 mai 1992, in cate doua exemplare originale in limbile romana si engleza, toate textele fiind egal autentice.
In caz de diferente in interpretare, textul in limba engleza va prevala.

Pentru Guvernul Romaniei,
Victor Babiuc,
ministru de interne

Pentru Guvernul Republicii Filipinelor,
Raul S. Manglapus,
ministrul afacerilor externe

ANEXA A

Partile contractante vor incuraja si facilita cooperarea economica si tehnica, in special in urmatoarele domenii:
A. Constructii de masini
B. Metalurgie
C. Industria chimica
D. Echipamente pentru sisteme electrice de putere
E. Industria bunurilor de larg consum
F. Industria de cherestea si mobila/produse din lemn si a materialelor de constructii
G. Agricultura si industria alimentara
H. Servicii, turism si constructii
I. Masuri de protectie a mediului inconjurator si antipoluante.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016