Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 359 din 2 iulie 1998  privind exceptarea de la plata taxelor vamale a marfurilor importate si comercializate in regim Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 359 din 2 iulie 1998 privind exceptarea de la plata taxelor vamale a marfurilor importate si comercializate in regim "duty-free" si aprobarea Normelor de organizare, functionare si control vamal al magazinelor "duty-free" si al magazinelor pentru servirea in exclusivitate a reprezentantelor diplomatice si a personalului acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 3 iulie 1998

În temeiul prevederilor <>art. 70 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Mãrfurile provenite din import care se vand în valuta prin magazinele autorizate, potrivit legii, sa comercializeze mãrfuri în regim "duty-free", situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, aerianã, navala şi terestra, precum şi prin magazinele pentru servirea în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice şi a personalului acestora se excepteazã de la plata taxelor vamale.
ART. 2
Magazinele "duty-free" pot fi amplasate atât pe sensul de intrare în ţara, în zona stabilitã pana la locurile unde se aplica viza de intrare, cat şi pe sensul de ieşire din ţara, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.
ART. 3
Se aproba Normele de organizare, funcţionare şi control vamal al magazinelor "duty-free" şi al magazinelor pentru servirea în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice şi a personalului acestora, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 4
Nerespectarea dispoziţiilor normelor prevãzute în anexa atrage rãspunderea contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a persoanelor vinovate şi se sancţioneazã potrivit prevederilor Codului vamal al României şi ale regulamentului de aplicare a acestuia.
ART. 5
Prezenta hotãrâre se aplica pana la data de 31 decembrie 1999 inclusiv.
ART. 6
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 469/1992 privind exceptarea de taxe vamale a mãrfurilor importate şi comercializate în regim "duty-free", precum şi prin magazinele pentru servirea în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice şi personalului acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 14 septembrie 1992.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul industriei şi comerţului,
Radu Berceanu

Ministrul afacerilor externe,
Andrei Plesu


ANEXA 1

NORME
de organizare, funcţionare şi control vamal al magazinelor "duty-free" şi al magazinelor pentru servirea în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice şi a personalului acestora

A. Definiţii
1. În sensul prezentelor norme, notiunile de mai jos se definesc astfel:
a) magazin "duty-free" - un depozit aprobat de Ministerul Finanţelor, având unul sau mai multe raioane de vânzare, în care se desfac mãrfuri cu amãnuntul, în valuta, localizate în aeroporturi internaţionale, porturi comerciale internaţionale, precum şi în puncte de trecere a frontierei rutiere;
b) mãrfuri fãrã taxe - mãrfuri vândute de cãtre un magazin "duty-free", asupra cãrora nu au fost impuse impozitele şi taxele interne, acolo unde este cazul. Astfel de mãrfuri trebuie sa însoţeascã persoana fizica în mijlocul de transport cu care aceasta pãrãseşte teritoriul vamal al tarii:
c) operatori - personalul care lucreazã efectiv în magazinele "duty-free", precum şi cei care aprovizioneaza aceste magazine;
d) cumpãrãtori - persoanele care cãlãtoresc având o destinaţie internationala, care urmeazã sa treacã frontiera de stat, precum şi membrii echipajelor mijloacelor de transport în trafic internaţional;
e) aparate de marcat electronice cu memorie fiscalã - calculatoare specializate în înregistrarea valorii tranzacţiilor efectuate prin vânzãri sau prestãri de servicii, dotate cu un sistem care asigura imprimarea şi emiterea unui bon fiscal conţinând numãrul de ordine, sumele specifice şi suma totalã a operaţiunii, imprimarea şi emiterea unui bon de golire zilnica, progresiv şi numerotat, conţinând numãrul de bonuri emise în timpul zilei şi suma totalã a operaţiunilor efectuate, tipãrirea, în acelaşi timp cu bonurile, a unui jurnal de fond conţinând numãrul progresiv al bonurilor, suma totalã a operaţiunilor, precum şi totalul zilnic al operaţiunilor efectuate;
f) birou vamal - autoritate vamalã în a carei competenta se afla supravegherea magazinului "duty-free";
g) cantitãţi destinate uzului personal - cantitãţile ce sunt destinate folosirii la un nivel rezonabil pentru consumul individual, familial sau pentru cadouri, fãrã a fi utilizate în scopul vânzãrii;
h) autorizaţie - documentul eliberat de Ministerul Finanţelor, prin care se conferã dreptul de înfiinţare a unui magazin "duty-free" şi de vânzare a unor mãrfuri în regim "duty-free";
i) autorizat - persoana juridicã constitutivã potrivit legii, beneficiara a autorizaţiei "duty-free";

B. Amplasarea magazinelor "duty-free"
2. Magazinele "duty-free" pot fi amplasate atât pe sensul de intrare în ţara, în zona stabilitã pana la locurile unde se aplica viza de intrare, cat şi pe sensul de ieşire din ţara, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.
3. Amplasarea şi amenajarea exterioarã a magazinelor "duty-free" nu trebuie sa permitã accesul în incinta al persoanelor care nu trec frontiera de stat a României şi nici introducerea sau scoaterea de mãrfuri din incinta acestora prin alte locuri decât cele stabilite de organele vamale.
4. Planurile şi schiţele de amplasare a construcţiilor existente sau care vor fi destinate magazinelor "duty-free" vor fi avizate de Direcţia Generalã a Vamilor şi vor fi identice cu cele care stau la baza eliberãrii autorizaţiei de funcţionare.
5. Dacã necesitãţile de funcţionare a magazinelor "duty-free" impun folosirea unor spaţii-anexe, acestea trebuie amplasate în aceeaşi clãdire sau în imediata apropiere a acesteia, care se afla în aceeaşi zona de supraveghere vamalã, calea de comunicare dintre acestea considerându-se parte integrantã a perimetrului magazinelor.

C. Autorizarea functionarii magazinelor "duty-free"
6. Ministerul Finanţelor aproba, la propunerea Direcţiei Generale a Vamilor, în funcţie de necesitaţi, numãrul magazinelor "duty-free" şi locul de amplasare a acestora în punctul de trecere a frontierei de stat.
Dispoziţiile alin. 1 se aplica şi magazinelor "duty-free diplomatic", cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.
Magazinele care comercializeazã mãrfuri în regim "duty-free" vor putea funcţiona numai pe baza autorizaţiei aprobate de cãtre secretarul de stat desemnat de ministrul finanţelor, la propunerea Direcţiei Generale a Vamilor.
7. Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, persoana juridicã solicitanta va depune la Direcţia Generalã a Vamilor o cerere de autorizare care trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente:
- denumirea persoanei juridice, forma şi sediul acesteia;
- codul fiscal al persoanei juridice solicitante;
- obiectul de activitate;
- bãncile la care are deschise conturi în valuta şi în lei, valoarea capitalului social, numerele conturilor bancare;
- datele personale ale celor care reprezintã persoana juridicã, respectiv: numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul actual, funcţia detinuta, cazierul judiciar;
- actele constitutive ale persoanei juridice;
- date cu privire la magazinul pentru care se cere eliberarea autorizaţiei, precum: amplasarea, suprafata, reprezentarea grafica, dotarea obligatorie cu aparate de marcat electronice cu memorie fiscalã, alte dotãri;
- aprobarea deţinãtorului legal al spaţiului în care se va desfasura activitatea;
- contractul de închiriere a spaţiului destinat comercializãrii;
- avizul unitãţii vamale în a carei raza de competenta urmeazã sa-şi desfãşoare activitatea;
- aprobarea din partea Bãncii Naţionale a României pentru vânzarea mãrfurilor în valuta;
- aprobarea din partea Ministerului Industriei şi Comerţului pentru desfãşurarea activitãţii comerciale, precum şi pentru structura mãrfurilor ce pot face obiectul comercializãrii în valuta.
Cererea va fi semnatã de persoanele care angajeazã legal persoana juridicã solicitanta.
Cererile şi autorizaţiile emise se vor înscrie într-un registru de evidenta special al Direcţiei Generale a Vamilor.

D. Condiţii de aprovizionare şi vânzare a mãrfurilor
8. Aprovizionarea magazinelor "duty-free" se poate face cu mãrfuri care provin direct din strãinãtate, din zone libere sau din ţara atunci când se afla în regim vamal de antrepozitare.
Introducerea mãrfurilor în magazinele "duty-free" se face sub supraveghere vamalã, numai cu aprobarea biroului vamal.
Transferul mãrfurilor din zonele libere sau din antrepozite în magazine "duty-free"se face numai sub supraveghere vamalã. Pe timpul transportului pe teritoriul României mãrfurile sunt supuse regimului vamal de tranzit.
Pe timpul antrepozitarii şi tranzitului vamal mãrfurile sunt exceptate de la garantarea datoriei vamale.
9. Prin magazinele "duty-free" pot fi vândute numai mãrfurile pentru care a fost obţinutã aprobarea Ministerului Industriei şi Comerţului.
10. Categoriile de mãrfuri admise la vânzarea prin magazinele "duty-free" pot fi comercializate numai în cantitãţi destinate uzului personal.
11. Mãrfurile pot fi comercializate numai în ambalaje individuale şi în cantitãţi uzuale comerţului cu amãnuntul, cu excepţia tigaretelor, a cãror cantitate minima este de 200 de bucãţi.
12. Toate mãrfurile destinate vânzãrii în magazinele "duty-free" vor fi însoţite de documente legale, datate, semnate de cei în drept şi stampilate, din care sa rezulte cu claritate:
- furnizorul: denumirea, sediul social, codul fiscal;
- data livrãrii;
- mijlocul de transport utilizat, precum şi numele şi prenumele delegatului sau soferului şi documentul de identitate al acestuia;
- denumirea mãrfii;
- cantitatea;
- unitatea de mãsura;
- calitatea mãrfii;
- preţul de achiziţie.
Toate mãrfurile care vor fi comercializate prin astfel de magazine vor avea evidenţiatã perioada de valabilitate, precum şi celelalte date necesare, potrivit standardelor şi normelor în vigoare.
13. Preţurile de vânzare ale produselor vor fi exprimate în dolari S.U.A., nu vor cuprinde taxele vamale de import şi alte taxe ce formeazã datoria vamalã şi vor fi afişate la vedere. Orice modificãri ulterioare ale preţurilor de vânzare vor fi evidentiate pe documentele prin care acestea au fost stabilite, cu precizarea datei la care s-au fãcut modificãrile.
14. Justificarea vânzãrilor de mãrfuri prin magazinele "duty-free" se face prin bonuri de cumpãrare sau facturi.
Bonurile de cumpãrare vor conţine urmãtoarele date:
- numãrul bonului de cumpãrare; numerele se dau în ordine crescatoare;
- denumirea persoanei juridice autorizate şi sediul acesteia;
- identitatea cumpãrãtorului: numele şi prenumele, felul şi numãrul documentului de trecere a frontierei de stat;
- numãrul cursei, în cazul transportului aerian;
- felul bunului vândut;
- unitatea de mãsura;
- cantitatea;
- valoarea unitarã şi totalã;
- data vânzãrii.
Facturile vor fi utilizate pentru bunuri care impun şi eliberarea unor certificate de calitate, cum ar fi: aparatura foto, aparatura electronica, aparatura electrocasnica etc. Pe lângã informaţiile conţinute în bonuri, facturile vor evidenţia în plus marca, tipul, seriile produselor vândute, precum şi alte elemente cerute de reglementãrile în vigoare.
15. Toate documentele care atesta aprovizionarea, vânzarea şi casarea mãrfurilor se vor pãstra timp de 5 ani la dispoziţia birourilor vamale.
Un centralizator al acestora se va prezenta autoritãţii vamale, lunar, în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii urmãtoare.
16. Bonurile de cumpãrare şi facturile vor avea imprimat, în limbile romana şi engleza, cu caractere distincte, urmãtorul text: "Mãrfuri destinate exportului. Importul sau introducerea în ţara a prezentelor articole se va declara în mod obligatoriu organelor vamale."
Toate mãrfurile destinate vânzãrii prin magazinele "duty-free" trebuie sa aibã aplicatã pe ele sau pe ambalaj o eticheta autocolanta, cu urmãtorul text: "DUTY-FREE-EXPORT".
Eticheta se va realiza conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme. Eticheta va fi amplasata în asa fel încât sa fie vizibila şi sa nu restrângã informaţiile depre produsul oferit spre comercializare.
17. Mãrfurile din producţia interna pot fi introduse în magazinele "duty-free" numai pe baza documentelor de provenienta a acestora de la furnizorul intern.
O copie de pe aceste documente va fi remisã birourilor vamale în a cãror raza de competenta funcţioneazã magazinele.
Documentul de provenienta a mãrfurilor de la furnizorul intern, livrate succesiv cãtre un magazin "duty-free", va însoţi mãrfurile, o singura data, la prima livrare. Livrãrile ulterioare vor face trimitere la acest document, prin menţionarea acestuia pe documentele de însoţire a mãrfurilor, certificatã de persoana juridicã cãreia îi aparţine magazinul.
18. Pentru mãrfurile din producţia interna, vândute în cursul unei luni, se va depune lunar câte o singura declaraţie vamalã de export pentru fiecare fel de marfa.
Pentru mãrfurile provenite din import sau din zonele libere, vândute în cursul unei luni, se va depune lunar câte o singura declaraţie vamalã de import pentru fiecare fel de marfa.
Declaraţiile vamale de export şi declaraţiile vamale de import se depun în primele 5 zile ale lunii, pentru intreaga cantitate de mãrfuri vândutã în cursul lunii anterioare, la biroul vamal în a carei raza de competenta funcţioneazã magazinul.
Declaraţiile vamale vor fi însoţite de o lista specificativa, în care se vor evidenţia numerele bonurilor de cumpãrare şi ale facturilor în baza cãrora au fost vândute mãrfurile ce fac obiectul acestora.
Documentele care atesta felul şi cantitatea mãrfurilor înscrise în declaraţiile vamale sunt bonurile de cumpãrare şi facturile emise.
19. Magazinele "duty-free" au obligaţia sa efectueze controlul zilnic al intrãrilor şi iesirilor de mãrfuri, iar rezultatele vor fi consemnate într-un registru sigilat de biroul vamal competent.
Lunar, magazinele vor remite biroului vamal un borderou în care sunt trecute, cantitativ şi valoric, urmãtoarele date:
- stocul iniţial;
- intrãrile;
- ieşirile;
- casarile;
- stocul final;
- Titularul autorizaţiei "duty-free" este rãspunzãtor de plata tuturor taxelor prevãzute de lege pentru orice marfa care se constata ca lipseşte la inventar sau ca a fost sustrasa ilegal din magazin. Plata taxelor nu îl exonereaza pe titularul autorizaţiei de orice alta sancţiune prevãzutã de lege.
20. Casarea mãrfurilor se anunta biroului vamal printr-un borderou de livrare, intitulat "CASĂRI", întocmit în trei exemplare, care circula între operatori şi titularul autorizaţiei "duty-free". Originalul borderoului va fi înaintat biroului vamal în a cãrui raza de competenta funcţioneazã magazinul.
21. Toate mãrfurile introduse în magazine dupã receptionarea lor de cãtre gestionar vor fi expuse spre vânzare.
Mãrfurile expuse spre vânzare vor avea aplicat la loc vizibil, pe etichete, preţul de vânzare cu amãnuntul, în dolari S.U.A., pe fiecare unitate de mãsura.
Cumpãrãtorul poate achitã contravaloarea mãrfurilor achiziţionate în oricare dintre valutele liber convertibile cuprinse în listele de schimb valutar, comunicate de Banca Nationala a României.
Lista zilnica a cursurilor de schimb valutar comunicate de Banca Nationala a României se va afişa la loc vizibil, pentru informarea cumparatorilor şi pentru calculul operativ al paritatii în dolari S.U.A. a valutelor liber convertibile în care se va face plata.
22. Zilnic, sumele în valuta încasate din vânzarea mãrfurilor se centralizeazã în borderoul de vânzãri, se înregistreazã în registrul de gestiune şi se depun la banca sau la casieria persoanei juridice cãreia îi aparţine magazinul, în termen de 24 de ore, dacã prin instrucţiunile Bãncii Naţionale a României nu se prevãd alte termene.
Din sumele încasate se va retine moneda divizionara în limita unui plafon stabilit de conducerea persoanei juridice cãreia îi aparţine magazinul, cu avizul Banicii Naţionale a României, în vederea asigurãrii condiţiilor pentru a da restul cuvenit cumparatorilor.

E. Controlul activitãţii magazinelor "duty-free"
23. Controlul activitãţii magazinelor "duty-free" se face de cãtre organele Direcţiei Generale a Vamilor, de Garda financiarã şi de cãtre celelalte organe de control abilitate prin lege şi poate consta în verificãri inopinate ale tranzacţiilor, în examinarea mãrfurilor care sunt comercializate şi în verificãri ale evidentelor operative, contabile şi fiscale.
Biroul vamal în a cãrui raza de competenta se afla magazinul "duty-free" are obligaţia de a efectua controale trimestriale.
24. Mãsura retragerii autorizaţiei de funcţionare se ia în urmãtoarele situaţii:
- desfacerea de produse din magazinele "duty-free"cãtre persoane care nu au calitatea de cumpãrãtor, astfel cum au fost definite la pct. 1;
- vânzarea de produse fãrã eliberarea de bonuri de cumpãrare sau de facturi;
- valorificarea unor produse pentru care nu exista aprobarea Ministerului Industriei şi Comerţului;
- practicarea de preţuri de vânzare mai mari decât cele stabilite în documentele ce însoţesc mãrfurile şi/sau afişate în magazin;
- constatarea unor diferenţe semnificative între stocul faptic de produse şi cel rezultat din evidentele contabile;
- eliberarea de facturi sau de bonuri de cumpãrare a mãrfurilor pe numele unor persoane care nu au cumpãrat efectiv bunuri din magazinul "duty-free";
- înregistrarea unor debite restante fata de bugetul de stat.
Retragerea autorizaţiei de funcţionare se va face de cãtre secretarul de stat desemnat de ministrul finanţelor, care a aprobat eliberarea acesteia, în baza actului constatator întocmit în condiţiile legii de cãtre organele de control abilitate.

F. Magazine destinate servirii în exclusivitate a reprezentantelor diplomatice şi a personalului acestora
25. Metodologia de obţinere a autorizaţiei de funcţionare este aceeaşi cu cea stabilitã pentru magazinele "duty-free" prin prezentele norme, cu condiţia sa cuprindã şi avizul Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce priveşte necesitatea şi locul infiintarii unui asemenea magazin.
În urma obţinerii autorizaţiei, magazinele se vor numi "duty-free diplomatic".
26. Direcţia Generalã a Vamilor va nominaliza unitatea vamalã în a carei raza de competenta urmeazã sa-şi desfãşoare activitatea magazinul.
27. Dacã necesitãţile de funcţionare a magazinului impun spaţii-anexe, acestea trebuie amplasate în aceeaşi clãdire sau în imediata apropiere a acesteia, calea de comunicare dintre acestea considerându-se ca fãcând parte integrantã din perimetrul magazinului.
Amplasarea magazinelor, precum şi construcţia acestora nu trebuie sa permitã accesul în incinta al persoanelor care nu au calitatea de cumpãrãtor legal.
Amenajarea exterioarã a magazinelor trebuie sa facã imposibila introducerea sau scoaterea de mãrfuri din incinta acestora prin alte locuri decât cele destinate acestor activitãţi.
Planurile şi schiţele de amplasare a construcţiilor existente sau care urmeazã a fi construite cu destinaţia de magazine "duty-free diplomatic" vor fi avizate de Direcţia Generalã a Vamilor.
28. Vânzãrile de mãrfuri din aceste magazine se pot face numai pe baza carnetelor de identitate CD, eliberate de Ministerul Afacerilor Externe, şi pe baza avizului acestuia.
Misiunile diplomatice pot cumpara mãrfuri din aceste magazine, pe baza de comenzi întocmite în trei exemplare, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe.
Un exemplar al comenzii se va retine de Ministerul Afacerilor Externe. Dupã onorarea parţialã sau totalã a comenzii, magazinul va certifica pe celelalte doua exemplare felul şi cantitatea mãrfurilor vândute şi le va viza.
Un exemplar va fi pãstrat la magazin, iar celãlalt exemplar va fi restituit misiunii diplomatice sau oficiului consular.
Comanda va cuprinde urmãtoarele elemente:
- denumirea misiunii diplomatice sau a oficiului consular;
- numele, prenumele şi numãrul documentului de identitate ale persoanei împuternicite de misiunea diplomaticã sau de oficiul consular sa efectueze cumpãrãturile:
- denumirea, unitatea da mãsura, cantitatea şi mãrfurile solicitate spre cumpãrare;
- data emiterii comenzii;
- semnatura şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular.
Vânzarea bãuturilor alcoolice cu concentraţie de peste 22 gr, a tigarilor şi a autoturismelor se face în baza cererilor de import, avizate de Ministerul Afacerilor Externe, în condiţiile legii.
Ministerul Afacerilor Externe va tine seama, la avizarea cantitãţilor pentru aceste categorii de mãrfuri, de limitele pe an calendaristic prevãzute de Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, de condiţiile de reciprocitate, precum şi de convenţiile la care România este parte.
29. Pentru toate mãrfurile vândute prin aceste magazine, justificarea vânzãrilor o constituie bonurile de cumpãrare sau facturile. Aceste documente trebuie sa indice, în toate cazurile, ca mãrfurile au fost vândute fãrã plata drepturilor vamale.
Bonurile de cumpãrare trebuie sa cuprindã urmãtoarele date:
- numãrul bonului de cumpãrare; numerele se vor da în ordine crescatoare, începând cu 01.01 pentru fiecare an calendaristic;
- denumirea persoanei juridice autorizate şi deţinãtoare a magazinului şi sediul acesteia;
- identitatea cumpãrãtorului prin nume, prenume şi numãrul carnetului de identitate CD, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe;
- natura, valoarea unitarã şi numãrul de articole vândute;
- unitatea de mãsura;
- valoarea totalã;
- data vânzãrii.
Facturile sunt utilizate pentru mãrfuri care necesita identificarea acestora, ca de exemplu: aparatura electronica, electrotehnica şi altele de acest gen, precum şi pentru mãrfuri vândute pe baza de comenzi. Facturile trebuie sa cuprindã, pe lângã datele înscrise în bonurile de cumpãrare, menţiuni suplimentare privind identificarea mãrfurilor: mãrci, tipuri, serii, precum şi alte elemente cerute de reglementãrile în vigoare.
Facturile vor fi însoţite şi de certificatul de calitate al produsului respectiv.
30. Bonurile de cumpãrare şi facturile trebuie sa aibã imprimat urmãtorul text: <<Mãrfuri numai pentru uzul reprezentantelor diplomatice şi al personalului acestora. Înstrãinarea acestor mãrfuri cãtre persoane care nu au calitatea de cumpãrãtor al magazinului "duty-free diplomatic" este interzisã.>>
Textul va fi redactat în limbile engleza şi romana.
31. Toate mãrfurile destinate vânzãrii prin aceste magazine, fie ca se vand ca atare sau ambalate, trebuie sa aibã aplicate pe ele sau pe ambalaj o eticheta cu urmãtorul text: "Duty-free diplomatic", conform anexei la prezentele norme.
Eticheta trebuie astfel aplicatã încât sa nu restrângã informaţiile despre produsele în cauza, furnizate de producãtor sau comerciant.
32. Dispoziţiile prevãzute la pct. 1-24 din prezentele norme se aplica şi în cazul magazinelor "duty-free diplomatic".

G. Dispoziţii finale şi tranzitorii
33. Persoanele juridice care desfãşoarã o activitate în regim "duty-free" sau "duty-free diplomatic" au obligaţia sa aducã la cunostinta operatorilor dispoziţiile legale privind aceste activitãţi.
34. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme persoanele juridice vor solicita o noua autorizare.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

MODELUL
etichetei autocolante pentru mãrfurile destinate vânzãrii prin magazinele "duty-free" şi "duty-free diplomatic"





4 cm
__________________
| |
2 cm | DUTY-FREE - |
| EXPORT |
|__________________|


4 cm
__________________
| |
2 cm | DUTY-FREE - |
| DIPLOMATIC |
|__________________|



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016