Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 357 din 18 martie 2004  privind aprobarea mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 357 din 18 martie 2004 privind aprobarea mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 31 martie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 1 alin. (2) şi al <>art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, aprobatã prin <>Legea nr. 663/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se aprobã mecanismul de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de creştere a competitivitãţii produselor industriale, denumit în continuare Program, administrat de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului, în condiţiile legii.
(2) Prin Program se acordã sprijin financiar în cadrul Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 120/2002 , aprobatã prin <>Legea nr. 663/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, mecanismul de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Program constã în stabilirea categoriilor de activitãţi, a condiţiilor de eligibilitate a beneficiarilor, a criteriilor de eligibilitate a proiectelor, precum şi a procedurii de acordare a sprijinului financiar.
ART. 3
Categoriile de activitãţi finanţate de la bugetul de stat în cadrul Programului sunt:
a) implementarea şi certificarea sistemelor de management al calitãţii şi/sau a sistemelor de management de mediu;
b) implementarea şi certificarea sistemelor de management al sãnãtãţii şi siguranţei ocupaţionale, sistemelor de management pentru responsabilitate socialã şi de igienã alimentarã şi/sau sistemelor de management al securitãţii informaţiei;
c) dotarea şi/sau amenajarea laboratoarelor de testare şi etalonare, precum şi acreditarea acestora, dupã caz;
d) certificarea produselor;
e) executarea de modele experimentale, prototipuri, asimilãri de noi tehnologii care se realizeazã de agenţii economici pe baza rezultatelor unitãţilor de cercetare-dezvoltare româneşti;
f) efectuarea de analize de evaluare comparativã pentru activitãţi din industria prelucrãtoare în vederea realizãrii planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a cãror implementare va fi monitorizatã;
g) organizarea şi amenajarea în incinta agenţilor economici de expoziţii şi/sau standuri de prezentare şi promovare a produselor industriale;
h) înregistrarea şi protejarea pe piaţa externã a mãrcilor, desenelor şi modelelor industriale româneşti.
ART. 4
(1) Beneficiarii Programului sunt agenţi economici cu activitatea principalã industrie prelucrãtoare, conform secţiunii D din Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , actualizatã prin <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 601/2002 , care trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii de eligibilitate:
a) sunt persoane juridice cu sediul în România;
b) realizeazã profit din activitatea de exploatare, conform ultimului bilanţ contabil încheiat şi înregistrat la administraţia teritorialã a Ministerului Finanţelor Publice;
c) realizeazã produse prelucrate pentru care existã piaţã asiguratã;
d) au structura organizatoricã specializatã pentru implementarea proiectului, pentru categoriile de activitãţi prevãzute la art. 3 lit. a)-c);
e) prezintã certificatul înregistrãrii mãrcilor, desenelor şi modelelor industriale la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci şi demonstreazã avantajele înregistrãrii acestora pe pieţele externe pentru proiectele aferente activitãţii prevãzute la art. 3 lit. h).
(2) Beneficiarii proiectelor pentru activitatea prevãzutã la art. 3 lit. c) pot fi şi agenţi economici din infrastructura pentru evaluarea conformitãţii produselor industriale, care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) şi nu beneficiazã, pe perioada de implementare a proiectului, de alte fonduri nerambursabile pentru acelaşi tip de proiecte.
(3) Beneficiarii proiectelor pentru activitatea prevãzutã la art. 3 lit. f) pot fi şi asociaţii profesionale sau patronate de ramurã, care îndeplinesc condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. a).
ART. 5
Proiectele pentru care se acordã sprijin financiar de la bugetul de stat prin Program trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele criterii de eligibilitate:
a) se încadreazã în categoriile de activitãţi prevãzute la art. 3;
b) conţin etapele proiectului, precum şi structura de finanţare pe etape;
c) asigurã implementarea proiectului în maximum 24 de luni de la încheierea contractului de finanţare;
d) prezintã elemente care fundamenteazã rezultatele estimate la finalizarea proiectului.
ART. 6
Mecanismul de acordare a sprijinului financiar este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 7
(1) La nivelul Ministerului Economiei şi Comerţului se constituie Comisia pentru derularea mecanismului de acordare a sprijinului financiar, denumitã în continuare Comisie.
(2) Din Comisie fac parte şi reprezentanţi ai patronatelor de ramurã.
(3) Componenţa şi modul de organizare şi funcţionare ale Comisiei, precum şi modul de gestionare a activitãţii de acordare a sprijinului financiar se aprobã prin ordin al ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului.
ART. 8
(1) Sprijinul financiar se acordã numai beneficiarilor care întrunesc condiţiile de eligibilitate prevãzute la art. 4, pentru proiectele care îndeplinesc criteriile prevãzute la art. 5, care asigurã creşterea competitivitãţii produselor industriale şi utilizarea eficientã a fondurilor alocate.
(2) Suma maximã acordatã de la bugetul de stat unui beneficiar este egalã cu echivalentul a 50.000 euro, cu plata eşalonatã, pe bazã de documente justificative.
(3) Suma minimã alocatã de la bugetul de stat pentru un proiect este egalã cu echivalentul a 2.500 euro.
ART. 9
(1) Proiectele acceptate se finanţeazã în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei şi Comerţului.
(2) Finanţarea proiectelor în cadrul Programului se face dupã cum urmeazã:
a) 50% de la bugetul de stat din cheltuielile efectuate de beneficiari şi 50% cofinanţare din surse proprii ale beneficiarilor, pentru tipurile de proiecte care se încadreazã în activitãţile prevãzute la art. 3 lit. a)-f);
b) 30% de la bugetul de stat din cheltuielile efectuate de beneficiari şi 70% cofinanţare din surse proprii ale beneficiarilor, pentru tipurile de proiecte care se încadreazã în activitatea prevãzutã la art. 3 lit. g);
c) 45% de la bugetul de stat din cheltuielile efectuate de beneficiari şi 55% cofinanţare din surse proprii ale beneficiarilor, pentru tipurile de proiecte care se încadreazã în activitatea prevãzutã la art. 3 lit. h).
ART. 10
(1) Acordarea sprijinului financiar se face în baza contractului de finanţare încheiat cu beneficiarii Programului, în condiţiile legii.
(2) Beneficiarii sprijinului financiar care nu respectã clauzele contractuale şi/sau care furnizeazã informaţii eronate cu privire la derularea proiectului nu mai pot beneficia de sprijin financiar în cadrul acestui Program.
ART. 11
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.570/2002 privind aprobarea mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de creştere a competitivitãţii produselor industriale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 27 din 20 ianuarie 2003.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 18 martie 2004.
Nr. 357.


ANEXĂ

MECANISMUL
de acordare a sprijinului financiar

SECŢIUNEA A
1. Dupã publicarea legii bugetului de stat, Comisia pentru derularea mecanismului de acordare a sprijinului financiar (Comisia) procedeazã la promovarea unei campanii de informare publicã privind Programul de creştere a competitivitãţii produselor industriale (Programul).
2. Agenţii economici care solicitã sprijin financiar în cadrul Programului se adreseazã Comisiei şi depun proiectele la registratura Ministerului Economiei şi Comerţului.
Cererea-tip de solicitare va conţine datele din modelul prevãzut în secţiunea B.
Cererea-tip este însoţitã de documente care sã ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, menţionate la art. 4 din hotãrâre, de cãtre beneficiarii de proiecte, precum şi de declaraţia pe propria rãspundere a agentului economic privind corectitudinea datelor şi informaţiilor prezentate.
3. a) Proiectele se înregistreazã în Registrul unic de evidenţã al Comisiei în ordinea numerelor de înregistrare primite de la registratura Ministerului Economiei şi Comerţului.
b) Proiectele se evalueazã şi se acceptã/se resping de cãtre Comisie în ordinea înregistrãrii în Registrul unic de evidenţã.
c) În termen de maximum 5 zile de la data şedinţei Comisiei aceasta informeazã agentul economic despre decizia luatã privind acceptarea sau respingerea proiectului depus, precum şi motivul respingerii.
d) Pentru proiectele acceptate de cãtre Comisie, pentru care beneficiarul a prezentat contractul de finanţare întocmit corespunzãtor, Ministerul Economiei şi Comerţului are obligaţia de a încheia în termen de 15 zile lucrãtoare contractul de finanţare cu beneficiarul sprijinului financiar.
e) Contestaţiile agenţilor economici privind decizia de respingere a finanţãrii proiectului se depun la registratura Ministerului Economiei şi Comerţului în termen de 10 zile de la primirea deciziei.
f) Contestaţiile agenţilor economici se soluţioneazã de cãtre o comisie numitã în acest scop prin ordin al ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului.

SECŢIUNEA B

Model de cerere-tip

Denumirea agentului economic
.............................................................................
(denumirea completã)
Sediul:
.............................................................................
Telefon; fax; e-mail: .......................................................
Reprezentant: ...............................................................
Data înfiinţãrii: ...........................................................
Proprietari .................................................................
[Structura patrimoniului şi a acţionariatului, în procente (%)]
Solicitarea .................................................................
(tipul proiectului)
Semnãtura....................................................................
(numele şi prenumele persoanei autorizate sã semneze
pentru şi în numele societãţii comerciale)
Data ..................

Înregistrarea în Registrul unic de evidenţã al Comisiei se va face dupã numãrul de la registratura Ministerului Economiei şi Comerţului.


----------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016