Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007  privind supravegherea sanatatii lucratorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 332 din 17 mai 2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 46 alin. (2) lit. b) din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor faţã de riscurile pentru securitate şi sãnãtate, pentru prevenirea îmbolnãvirii lucrãtorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncã, precum şi a suprasolicitãrii diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncã.
ART. 2
În sensul prezentei hotârâri, supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor reprezintã totalitatea serviciilor medicale care asigurã prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sãnãtãţii şi a capacitãţii de muncã a lucrãtorilor.
ART. 3
Potrivit prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 , Ministerul Sãnãtãţii Publice este autoritatea competentã în domeniul medicinii muncii şi al supravegherii stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor.
ART. 4
Supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor este asiguratã de cãtre medicii specialişti de medicina muncii.

CAP. II
Obligaţiile angajatorilor

ART. 5
(1) Angajatorul trebuie sã se afle în posesia unei evaluãri a riscului asupra sãnãtãţii lucrãtorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sãnãtãţii se actualizeazã dacã s-au produs schimbãri semnificative din cauza cãrora evaluarea ar fi depãşitã sau atunci când rezultatele supravegherii sãnãtãţii o impun.
ART. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi sã respecte reglementãrile în vigoare privind supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor.
ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi sã asigure fondurile şi condiţiile efectuãrii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

CAP. III
Servicii medicale profilactice

ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigurã supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncã, de adaptare, periodic, la reluarea activitãţii, promovarea sãnãtãţii la locul de muncã.
(2) Serviciile medicale profilactice prevãzute la alin. (1) se efectueazã potrivit prevederilor anexei nr. 1, precum şi ale actelor normative specifice.
(3) În cazuri argumentate medical, ştiinţific, statistic, examenele medicale profilactice se vor adapta periodic, specific noilor riscuri profesionale.
(4) Testarea psihologicã a aptitudinilor în muncã se face potrivit prevederilor anexei nr. 1.
ART. 9
(1) În sensul prezentei hotãrâri, aptitudinea în muncã reprezintã capacitatea lucrãtorului din punct de vedere medical de a desfãşura activitatea la locul de muncã în profesia/funcţia pentru care se solicitã examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncã, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevãzute la art. 8.
ART. 10
În condiţiile în care medicul de medicina muncii face recomandãri de tip medical, aptitudinea este condiţionatã de respectarea acestora, iar în fişa de aptitudine anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt condiţionat".
ART. 11
(1) Inaptitudinea temporarã în muncã, în sensul prezentei hotãrâri, reprezintã incapacitatea medicalã a lucrãtorului de a desfãşura activitatea la locul de muncã în profesia/funcţia pentru care se solicitã examenul medical privind aptitudinea în muncã, pânã la reevaluarea sãnãtãţii de cãtre medicul de medicina muncii.
(2) În situaţia în care lucrãtorul se aflã temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicalã privind desfãşurarea activitãţii la locul de muncã în profesia/funcţia pentru care se solicitã examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporarã pânã la dispariţia cauzei medicale, iar în fişa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
ART. 12
(1) Inaptitudinea permanentã în muncã, în sensul prezentei hotãrâri, reprezintã incapacitatea medicalã permanentã a lucrãtorului de a desfãşura activitatea la locul de muncã în profesia/funcţia pentru care se solicitã examenul medical privind aptitudinea în muncã.
(2) Toate cazurile de inaptitudine medicalã permanentã vor fi rezolvate de cãtre medicii de medicina muncii în colaborare cu medicii de expertiza capacitãţii de muncã, care se vor informa reciproc asupra rezolvãrii situaţiei de fapt.
ART. 13
Examenul medical al lucrãtorilor la angajarea în muncã stabileşte aptitudinea/aptitudinea condiţionatã/ inaptitudinea permanentã sau temporarã în muncã pentru profesia/funcţia şi locul de muncã în care angajatorul îi va desemna sã lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afecţiuni prezente în momentul examinãrii şi viitorul loc de muncã;
b) existenţa/inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol sãnãtatea şi securitatea celorlalţi lucrãtori de la acelaşi loc de muncã;
c) existenţa/inexistenţa unei afecţiuni ce pune în pericol securitatea unitãţii şi/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenţa/inexistenţa unui risc pentru sãnãtatea populaţiei cãreia îi asigurã servicii.
ART. 14
În funcţie de rezultatul examenului medical la angajarea în muncã, medicul de medicina muncii poate face propuneri pentru:
a) adaptarea postului de muncã la caracteristicile anatomice, fiziologice, psihologice şi la starea de sãnãtate a lucrãtorului, în situaţia prevãzutã la art. 15 lit. b);
b) îndrumarea persoanei care urmeazã a fi angajatã cãtre alte locuri de muncã;
c) includerea în circuitul informaţional şi operaţional din sistemul sanitar a acelor persoane care necesitã o supraveghere medicalã deosebitã.
ART. 15
Examenul medical la angajarea în muncã se efectueazã pentru:
a) lucrãtorii care urmeazã a fi angajaţi cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã sau nedeterminatã;
b) lucrãtorii care îşi schimbã locul de muncã sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncã ori alte activitãţi;
c) lucrãtorii care îşi schimbã meseria sau profesia.
ART. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncã se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbãrii locului de muncã, lucrãtorul este obligat sã prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sãu de muncã anterior.
(3) Examenul medical la angajarea în muncã constã în:
a) anamneza medicalã profesionalã şi neprofesionalã şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevãzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişã prevãzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitãţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncã pentru locurile de muncã şi activitãţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevãzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistreazã în dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, în baza fişei de solicitare a examenului medical la angajare, fişei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completeazã fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncã respectiv.
(7) Numai medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical prevãzut la alin. (3).
ART. 17
Fişa de aptitudine care finalizeazã examenul medical la angajarea în muncã se completeazã numai de cãtre medicul de medicina muncii, în douã exemplare, unul pentru angajator şi celãlalt pentru lucrãtor.
ART. 18
Examenul medical de adaptare în muncã se efectueazã la indicaţia medicului specialist de medicina muncii în prima lunã de la angajare şi are urmãtoarele scopuri:
a) completeazã examenul medical la angajarea în muncã, în condiţiile concrete noilor locuri de muncã (organizarea fiziologicã a muncii, a mediului de muncã, relaţiile om-maşinã, relaţiile psihosociale în cadrul colectivului de muncã);
b) ajutã organismul celor angajaţi sã se adapteze noilor condiţii;
c) determinã depistarea unor cauze medicale ale neadaptãrii la noul loc de muncã şi recomandã mãsuri de înlãturare a acestora.
ART. 19
Efectuarea examenului medical periodic are urmãtoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii în muncã pentru profesia/funcţia şi locul de muncã pentru care s-a fãcut angajarea şi s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicaţii pentru activitãţile şi locurile de muncã cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viaţa şi sãnãtatea celorlalţi lucrãtori la acelaşi loc de muncã;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitãţii, pentru calitatea produselor sau pentru populaţia cu care lucrãtorul vine în contact prin natura activitãţii sale.
ART. 20
Examenul medical periodic se efectueazã obligatoriu tuturor lucrãtorilor.
ART. 21
Frecvenţa examenului medical periodic este stabilitã prin fişele întocmite conform modelului prevãzut în anexa nr. 1 şi poate fi modificatã numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
ART. 22
Examenul medical periodic cuprinde urmãtoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajãrii sau de la ultimul examen medical periodic pânã în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevãzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişã prevãzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de cãtre medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevãzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, de cãtre medicul specialist de medicina muncii, în douã exemplare, unul pentru angajator şi celãlalt pentru lucrãtor.
ART. 23
Examenul medical la reluarea activitãţii se efectueazã dupã o întrerupere a activitãţii de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, în termen de 7 zile de la reluarea activitãţii, cu respectarea dispoziţiilor art. 22.
ART. 24
Efectuarea examenului medical la reluarea activitãţii are urmãtoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucrãtorului pentru exercitarea profesiei/funcţiei avute anterior sau noii profesii/funcţii la locul de muncã respectiv;
b) stabilirea unor mãsuri de adaptare a locului de muncã şi a unor activitãţi specifice profesiei sau funcţiei, dacã este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de muncã, care sã asigure lucrãtorului menţinerea sãnãtãţii şi a capacitãţii sale de muncã.
ART. 25
Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activitãţii ori de câte ori îl considerã necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrãtorul a absentat din producţie.
ART. 26
Promovarea sãnãtãţii la locul de muncã reprezintã supravegherea activã a sãnãtãţii lucrãtorilor în raport cu caracteristicile locului de muncã şi, în mod particular, cu factorii de risc profesionali.
ART. 27
În vederea conştientizãrii nevoilor şi obiectivelor privind sãnãtatea şi securitatea în muncã în rândul lucrãtorilor, medicii specialişti cu pregãtire în domeniu efectueazã activitãţi specifice de promovare a sãnãtãţii la locul de muncã pentru realizarea bunãstãrii lucrãtorilor, bazate pe identificarea problemelor acestora.
ART. 28
Serviciile de medicina muncii participã la realizarea şi implementarea programelor de informare, educare şi formare profesionalã cu privire la sãnãtatea şi securitatea în muncã pentru lucrãtorii la care s-a efectuat supravegherea sãnãtãţii prin examene medicale profilactice.
ART. 29
Pentru promovarea mãsurilor privind adaptarea la muncã a lucrãtorilor şi pentru îmbunãtãţirea condiţiilor de muncã şi de mediu, medicii de medicina muncii desfãşoarã activitate de consiliere privind sãnãtatea şi igiena ocupaţionalã a lucrãtorului şi a reprezentanţilor acestora din întreprindere şi din comitetul de sãnãtate şi securitate în muncã, dupã caz, şi colaboreazã cu organismele din domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
ART. 30
Persoana examinatã poate contesta rezultatul dat de cãtre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncã.
ART. 31
Contestaţia prevãzutã la art. 30 se adreseazã autoritãţii de sãnãtate publicã judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrãtoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncã.
ART. 32
Autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti desemneazã o comisie formatã din 3 medici specialişti de medicina muncii şi convoacã pãrţile implicate în termen de 21 de zile lucrãtoare de la data primirii contestaţiei.
ART. 33
Decizia comisiei este consemnatã într-un proces-verbal şi este comunicatã în scris persoanei examinate medical.
ART. 34
Concluzia procesului-verbal este consemnatã în fişa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 35
La aplicarea mãsurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de muncã, angajatorii vor ţine seama de rezultatele supravegherii sãnãtãţii.
ART. 36
Lucrãtorii trebuie sã fie informaţi în legãturã cu rezultatele proprii ale supravegherii sãnãtãţii lor.
ART. 37
Dosarul medical şi fişa de expunere la riscuri profesionale se pãstreazã la structura de medicina muncii unde s-au efectuat examenele medicale de angajare şi examenul medical periodic.
ART. 38
Înregistrãrile medicale sunt pãstrate o perioadã de timp cel puţin egalã cu durata medie de expunere - afectare a stãrii de sãnãtate, pentru fiecare categorie de risc profesional, astfel:
a) cabinetul de medicina muncii pãstreazã dosarele medicale, fişele de expunere la riscuri profesionale şi datele de morbiditate profesionalã;
b) angajatorul pãstreazã lista locurilor de muncã cu riscuri profesionale şi concluzia examinãrii medicale (fişa de aptitudine);
c) în cazul schimbãrii structurii de medicina muncii cu care a fost realizatã supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor, înregistrãrile medicale se predau noului cabinet de medicina muncii agreat de angajator.
ART. 39
Lucrãtorul este obligat sã se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sãnãtãţii la locul de muncã, conform planificãrii efectuate de cãtre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
ART. 40
Orice lucrãtor are dreptul sã consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie condiţiilor de muncã şi activitãţii desfãşurate.
ART. 41
La schimbarea locului de muncã în altã unitate, lucrãtorului i se vor înmâna, la solicitare, copii ale dosarului sãu medical şi ale fişei de expunere la riscuri profesionale, pentru a fi predate la structura de medicina muncii a unitãţii respective.
ART. 42
Angajatorii în procedurã de faliment vor informa structura de medicina muncii, care va preda la rândul ei înregistrãrile medicale autoritãţii de sãnãtate publicã judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 43
La întreruperea temporarã sau definitivã a activitãţii lucrãtorului, structura de medicina muncii va preda dosarul medical al acestuia medicului sãu de familie.
ART. 44
Medicul specialist de medicina muncii şi medicul de familie al lucrãtorului se vor informa reciproc şi operativ referitor la apariţia unor modificãri în starea de sãnãtate a lucrãtorului.
ART. 45
Pentru protecţia sãnãtãţii comunitare, în cazul sectoarelor cu riscuri (alimentar, zootehnic, farmaceutic, aprovizionare cu apã potabilã, servicii cãtre populaţie, cazare colectivã, piscine, salubritate etc.), examenele medicale la angajare, periodic, la reluarea muncii se pot completa cu examinãrile specifice sectorului de activitate, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii.
ART. 46
Dosarului medical îi sunt aplicabile prevederile <>art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 , referitoare la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privatã a pacientului.
ART. 47
Lucrãtorii au acces, la cerere, la toate informaţiile referitoare la starea lor de sãnãtate.
ART. 48
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 49
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã art. 48-81 din titlul II cap. VI şi anexele nr. 4, 5, 6, 7 şi 8 din Normele generale de protecţie a muncii, aprobate prin Ordinul ministrului muncii şi solidaritãţii sociale şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 508/933/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 880 din 6 decembrie 2002.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


──────────────
Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 11 aprilie 2007.
Nr. 355.

ANEXA 1

FIŞE
privind serviciile medicale profilactice detaliate în funcţie de expunerea profesionalã

EXPLICAREA FIŞELOR
Examenul medical la angajare
a) La acest punct este menţionatã obligativitatea efectuãrii examinãrii clinice conform datelor din Dosarul medical, pentru toţi lucrãtorii.
b) La acest punct se includ pentru fiecare lucrãtor examinãrile clinice, de laborator sau paraclinice în funcţie de agentul la care este expus, de situaţia specialã de muncã, profesie/ocupaţie/funcţie.
Examenul medical periodic:
La acest punct sunt menţionate: examenul clinic complet (cu atenţie deosebitã pe anumite aparate şi sisteme), examenele de laborator şi paraclinice de efectuat în funcţie de factorul nociv profesional la care este expus lucrãtorul respectiv sau profesia/ocupaţia/funcţia deţinutã.
Contraindicaţii:
Contraindicaţiile sunt relative; ele necesitã evaluarea raportului dintre gravitatea bolii şi a factorilor constitutivi ai condiţiei de muncã, evaluare efectuatã de medicul specialist de medicina muncii.
Contraindicaţiile menţionate sunt valabile atât pentru examenul medical la angajare, cât şi periodic.
Observaţii:
a) Bolile acute, pânã la vindecarea lor, constituie contraindicaţii absolute.
b) Medicul specialist de medicina muncii poate solicita, dacã considerã necesar pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de altã specialitate.
c) Menţionarea în prezentele fişe a terminologiei: examen oftalmologic, neurologic, ORL, psihiatric, psihologic presupune efectuarea examinãrii de cãtre medicul specialist respectiv la indicaţia medicului de medicina muncii.
d) Examenul medical periodic (clinic, de laborator sau paraclinic) se poate efectua şi la intervale mai scurte decât cele prevãzute în fişe, dacã acest lucru este prevãzut în contractul colectiv de muncã sau alte dispoziţii în acest sens, cu acordul conducerii unitãţii şi al reprezentanţilor lucrãtorilor.
e) La încadrarea în muncã, precum şi cu ocazia controlului medical periodic al lucrãtorilor care concurã la siguranţa circulaţiei din sectorul transporturi feroviare, navale şi aeriene, al conducãtorilor auto, precum şi al altor categorii de lucrãtori care desfãşoarã activitãţi specifice, se vor efectua şi examinãrile stabilite prin reglementãri speciale, în scopul constatãrii dacã starea sãnãtãţii le permite sã îndeplineascã munca ce li se încredinţeazã.
f) În funcţie de situaţia epidemiologicã localã, autoritãţile de sãnãtate publicã teritoriale vor stabili atât completarea examenelor medicale, cât şi modificarea periodicitãţii acestora în cadrul controalelor medicale periodice, în fiecare an calendaristic. Aceste modificãri trebuie transmise în scris structurilor care desfãşoarã activitatea de supraveghere medicalã de medicina muncii.
g) Pentru lucrãtorii expuşi la radiaţii ionizante se va respecta legislaţia în vigoare ce reglementeazã domeniul activitãţilor nucleare.

Prescurtãri:
ECG = electrocardiografie
EEG = electroencefalografie
EMG = electromiografie
RPS = radiografie pulmonarã standard

I. AGENŢI CHIMICI
Fişa 1. Acid acrilic, acrilaţi (monomeri), metilmetcrilat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 2. Acid cianhidric şi compuşi cianici, cu excepţia cianamidei calcice
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG
- hemogramã
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- tiocianaţi în sânge şi/sau urinã, la sfârşitul schimbului de lucru - anual
- ECG - anual
- hemogramã - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli sau deformaţii care împiedicã purtarea mãştii
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- anemie
- boli ale aparatului cardiovascular
- etilism cronic
- anosmie
- dermatoze

Fişa 3. Acizi organici şi derivaţi (anhidride, lactone, halogenuri acide, nitrili şi amide)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 4. Acrilamidã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
c) contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual

Fişa 5. Acrilonitril şi metcrilonitril
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- tiocianaţi în sânge şi/sau în urinã (la sfârşitul schimbului de lucru) - anual
- examen sumar de urinã - anual
- spirometrie - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze
- boli cronice ale aparatului cardiovascular

Fişa 6. Alcool metilic
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen oftalmologic (fund de ochi)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen oftalmologic - din 3 în 3 ani
- alcool metilic în urinã - anual
Contraindicaţi:
- boli ale nervului optic şi/sau ale retinei
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- etilism cronic
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare

Fişa 7. Alcooli (cu excepţia alcoolului metilic)
Examen medical la angajarea:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã pentru metilciclohexanol
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã (pentru metilciclohexanol) - anual
- determinarea acetonei în urinã (pentru alcool izopropilic) - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice pentru alcoolul alilic, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze
- leucopenii pentru metilciclohexanol

Fişa 8. Aidehide
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cherati cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 9. Amine alifatice
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 10. Amine aromatice carcinogene (benzidinã α- şi â'ad naftilaminã, auraminã, 4- aminodifenil, 2- acetilaminofluoren, dimetilaminoazobenzen, aminoazotoluen etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- creatininã sanguinã
- hemogramã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- determinarea benzidinei în urinã (pentru benzidinã) - anual
- hemogramã - anual
- examen citologic al exfoliatului vezical - la 10 ani de la angajare şi apoi anual
Contraindicaţii:
- cistite
- infecţii urinare acute sau cronice
- litiaza renalã, nefropatii cronice
- anemie

Fişa 11. Amoniac
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 12. Anhidrida ftalicã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 13. Arsen şi compuşii sãi (cu excepţia hidrogenului arseniat)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- hemograma
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- hemograma - anual
- arsenurie - anual şi la nevoie, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- anemie
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- dermatoze

Fişa 14. Bariu (compuşi solubili)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- cardiopatii cronice
- hipertensiune arterialã
- dermatoze
- ulcer gastric sau duodenal

Fişa 15. Benzen
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- timp de sângerare, timp de coagulare
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial
- hemogramã - semestrial
- timp de sângerare, timp de coagulare - semestrial
- fenoli urinari totali la sfârşitul schimbului de lucru sau acid S-fenilmercapturic urinar semestrial
- sulfat index la sfârşitul schimbului de lucru - semestrial
- TGO, TGP, gamma GT
- spirometrie - semestrial
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni hematologice
- sindroame hemoragipare
- hepatopatii cronice
- boli ale sistemului nervos central
- stomac operat

Fişa 16. Benzochinona şi produşi de oxidare ai hidrochinonei
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: ochi, tegumente)
b) -
c) contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- dermatoze
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: ochi, tegumente)
- examen oftalmologic - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii

Fişa 17. Beriliu şi compuşi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
- dozarea beriliului în urinã - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 18. Brom
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: tegumente, aparat respirator)
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: tegumente, aparat respirator)
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze
- colite cronice

Fişa 19. Cadmiu metalic (pulberi şi fumuri)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
- examen sumar de urinã - anual
- testul cu acid tricloracetic în urinã - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- cadmiurie - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- nefropatii cronice
- anemii
- boli cronice ale cãilor respiratorii
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- emfizem pulmonar

Fişa 20. Carbamaţi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual şi în timpul campaniei de lucru - sãptãmânal
- colinesteraza eritrocitarã sau sericã în timpul campaniei de lucru, din 10 în 10 zile sau dupã o expunere severã accidentalã
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice sau deformaţii care împiedicã purtarea mãştii de protecţie
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- dermatoze

Fişa 21. Cetone
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: ochi, tegumente)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: ochi, tegumente)
- acetonurie (numai pentru acetonã) - anual
- metiletilcetonurie (numai pentru metiletilcetonã) - anual
- 2,5- hexandionurie şi 4,5- dihidroxi- 2- hexanonurie (numai pentru metil- nbutilcetonã) - anual
Contraindicaţii: -

Fişa 22. Chinone
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: ochi)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: ochi)
- examen oftalmologic - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- dermatoze

Fişa 23. Cianamidã calcicã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: tegumente, aparat respirator, etilism cronic)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: tegumente, aparat respirator, etilism cronic)
Contraindicaţii:
- etilism cronic
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- dermatoze

Fişa 24. Clor şi compuşi (în afara hidrocarburilor clorurate)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie
- ECG
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- ECG - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cardiace cronice
- dermatoze

Fişa 25. Clorcianul şi clorura de cianuril
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistemul nervos central şi periferic)
b) - spirometrie
- ECG
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: sistemul nervos central şi periferic)
- spirometrie - anual
- ECG - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- tiocianaţi în sânge sau în urinã la sfârşitul schimbului de lucru - anual
- hematocrit, hemoglobinã - anual
- TGO, TGP, gamma GTP - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: boalã arterialã perifericã, boalã cardiacã ischemicã, valvulopatii
- etilism cronic
- hepatopatii cronice
- dermatoze

Fişa 26. Clorura de vinil
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - TGO, TGP, gamma GTP
- numãrãtoare de trombocite
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- TGO, TGP, gamma GGT - anual
- numãrãtoare trombocite - anual
- radiografia mâinilor - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- test presor la rece - anual
- fosfatazã alcalinã - anual
- examen sumar urinã (urobilinogen) - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- arteriopatii
- sindrom Raynaud, boala Raynaud
- sclerodermie
- dermatoze
- afecţiuni osoase difuze
- trombocitopenii

Fişa 27. Cobalt (oxizi, sãruri)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: aparat respirator)
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: aparat respirator)
- examen ORL - din 2 în 2 ani
- cobalturie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astm bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli alergice
- dermatoze

Fişa 28. Crezoli
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
- examen sumar urinã (urobilinogen) - anual
- TGP, TGP, gamma GT - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- anemie
- hipertensiune arterialã
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 29. Crom şi compuşi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: cãi aeriene superioare - ulceraţie, perforaţie sept nazal pentru cromul hexavalent)
b) - hemogramã
- spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: cãi aeriene superioare - ulceraţie, perforaţie sept nazal pentru cromul hexavalent)
- examen ORL inclusiv laringoscopie - la 3 ani de la angajare şi apoi anual
- spirometrie - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- cromurie - anual
- examen citologic al sputei - la 10 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- ulcer gastric şi duodenal
- colitã cronicã
- hepatopatii cronice
- anemii
- dermatoze

Fişa 30. Cupru (fumuri şi pulberi)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: aparat respirator)
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - din 2 în 2 ani
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astm bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 31. Decaboran, pentaboran
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistemul nervos, starea psihicã)
b) - TGO, TGP, gamma GT
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: sistemul nervos, starea psihicã)
- TGO, TGP, gamma GT - anual
Contraindicaţii:
- boli organice ale sistemului nervos central
- hepatopatii cronice

Fişa 32. Diazometan, nitrozometil uretan, nitrozometil uree
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicatii:
- conjunctivite si keratite cronice
- boli cronice ale cailor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronsic (in functie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 33. Diboran
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale aparatului cardiovascular

Fişa 34. Difenil şi derivaţi (- metan, - etan, - eter), decalinã, tetralinã, difeniloxid
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: tegumente, aparat respirator)
b) - spirometrie
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: tegumente, aparat respirator)
- ECG - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze
- HTA

Fişa 35. Dimetilformamidã, dimetil acetamidã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT (+ alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii) - anual
- metilformamida în urinã (pentru dimetilformamidã) - anual
- n-metilacetamida în urinã (pentru n-n-demetilacetamidã) - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- ulcer gastric şi/sau duodenal
- dermatoze

Fişa 36. Dimetilnitrozaminã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice

Fişa 37. Dimetilsulfat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii
- creatinina sanguinã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii - anual
- creatinina sanguinã - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice

Fişa 38. Dinitrofenol, dinitrocrezol, dinitrobutil fenol
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- astm bronşic
- dermatoze

Fişa 39. Dioxan (dietilendioxid)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- creatinina sanguinã
- spirometrie
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- creatinina sanguinã - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 40. Dioxid de sulf (inclusiv acid sulfuric)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- conjunctivite cronice, cheratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 41. Esteri organo-fosforici
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - la fiecare 10 zile de la începerea campaniei
- determinarea colinesterazei serice sau eritrocitare - în timpul campaniei de lucru, din 10 în 10 zile, sau dupã o expunere severã accidentalã
Contraindicaţii:
- boli ale sistemului nervos central şi periferic
- boli cronice care împiedicã portul mãştii şi costumului de protecţie
- dermatoze

Fişa 42. Eteri şi derivaţi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- anemie
- litiazã renalã

Fişa 43. Etilenclorhidrina, monoclorhidrina, diclorhidrina, epiclorhidrina
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- spirometrie
- creatinina sanguinã
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- spirometrie - anual
- creatinina sanguinã - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 44. Etilenimina, propilenimina
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 45. Etilenoxid
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale sistemului nervos central
- dermatoze

Fişa 46. Fenilhidrazine
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- timp de sângerare, timp de coagulare
- examen sumar de urinã
- creatininã sanguinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã, reticulocite (când existã anemie) - anual
- timp de sângerare, timp de coagulare - anual
- examen sumar de urinã - anual
- creatininã sanguinã - anual
Contraindicaţii:
- anemie
- trombocitopenii
- sindroame hemoragipare
- boli alergice
- nefropatii cronice
- dermatoze

Fişa 47. Fenoli, omologii sãi şi derivaţii lor halogenaţi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - fenoli totali în urinã
- TGO, TGP, gamma GT
- creatininã sanguinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- fenoli totali urinari - anual
- dozarea pentaclorfenolului în urinã (pentru pentaclorfenol) - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- bronhopneumopatii cronice
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- dermatoze

Fişa 48. Fluor şi compuşi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- determinarea fluorului în urinã - anual
- radiografia unui element al scheletului: carp, bazin, coloanã lombarã - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 49. Fluor acetat şi metilfluoracetat de sodiu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- miocardiopatii
- hipoparatiroidii
- hipocalcemii

Fişa 50. Fosforul şi compuşi sãi anorganici
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
- radiografie dentarã şi a mandibulei - din 3 în 3 ani
- examen sumar de urinã - anual
- TGO, TGP, gamma GT - semestrial
- creatininã sanguinã - semestrial
- examen stomatologic - din 3 în 3 ani (inclusiv radiografia dentarã şi a mandibulei)
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- hipertiroidie manifestã
- ulcer gastric şi duodenal, colitã cronicã
- stomatite ulcerative
- osteopatii cronice, leziuni ale mandibulei

Fişa 51. Fosgen (oxiclorura de carbon)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: aparatul respirator)
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: aparatul respirator)
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 52. Glicoli şi derivaţii halogenaţi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã completã (în special pentru metil- şi butil- celosolv)
- examen sumar de urinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã - anual
- creatininã sanguinã - anual
- acidul oxalic în urinã sau acidul glicolic în sânge (pentru etilenglicol) - anual
- hemogramã (în special pentru metil şi butil- celosolv) - anual
Contraindicaţii:
- nefropatii cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central
- hemopatii - numai pentru metil şi butil- celosolv

Fişa 53. Hidrazinã, dimetilhidrazinã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- hidrazinurie (pentru hidrazinã) - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 54. Hidrocarburi alifatice şi aromatice halogenate (în afarã de clorura de vinil şi tetraclorura de carbon)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - creatinina sanguinã
- TGO, TGP, gamma GT
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- acid tricloracetic şi tricloretanol în urinã - anual
- acid trifluoroacetic în urinã (pentru halotan) - anual
- hexaclorbenzen în ser (pentru hexaclorbenzen) - anual
- hexaclorciclohexan în sânge sau ser (pentru gamma hexaclorciclohexan) - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- creatininã sanguinã - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice
- miocardiopatii cronice
- etilism cronic
- dermatoze

Fişa 55. Hidrocarburi aromatice (în afarã de benzen): toluen, xilen, naftalinã etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- spirometrie
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- acid hipuric şi/sau orto- cresol în urinã (pentru toluen) - anual
- acid metilhipuric în urinã (pentru xilen) - anual
- examen oftalmologic (pentru naftalen) - anual
- hemogramã - anual
- spirometrie - anual
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli hematologice
- boli cronice ale sistemului nervos central
- cataractã pentru naftalen

Fişa 56. Hidrocarburi din petrol alifatice şi aliciclice (benzine, white-spirit, solvent nafta etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- etilism cronic
- dermatoze

Fişa 57. Hidrocarburi policiclice aromatice produse din distilarea gudroanelor, a cãrbunelui, a ţiţeiului şi a şisturilor bituminoase (antracen, benzantracen, 3- 4- benzapiren, fenantren, metilcolantren etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: tegumente, aparat respirator)
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: tegumente, aparat respirator)
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
- spirometrie - anual
- examen citologic al sputei - la 10 ani de la angajare, apoi din 2 în 2 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- dermatoze

Fişa 58. Hidrogenul arseniat şi stibiat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã
- ECG
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã şi reticulocite - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- creatininã sanguinã - anual
- arsen sau stibiu în urinã - anual
Contraindicaţii:
- anemie
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- boli cronice cardiace

Fişa 59. Hidrogenul fosforat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã
- spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- spirometrie - anual
- pseudocolinesteraza sericã - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- hepatopatii cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central

Fişa 60. Hidrogen seleniat şi telurat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- spirometrie - anual
- telur în urinã (pentru telur şi compuşi) - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- hepatopatii cronice

Fişa 61. Hidrogen sulfurat
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- anosmie

Fişa 62. Insecticide organoclorurate (DDT, HCH)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- determinarea substanţelor în sânge - anual, la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- epilepsie
- dermatoze

Fişa 63. Izocianaţi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 64. Mangan
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) examen neurologic
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen neurologic- anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- manganurie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic

Fişa. 65. Mercaptani
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice

Fişa 66. Mercur metalic şi compuşi anorganici şi organici
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistem nervos central şi periferic, stare psihicã, tiroidã, cavitatea bucalã)
b) creatininã sanguinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- mercur în urinã - semestrial
- mercur în sânge - semestrial
- creatininã sanguinã - anual
- examen stomatologic (specialist) - anual, la indicaţa medicului specialist de medicina muncii
- examen neurologic - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- boli endocrine: hipertiroidie, hipoparatiroidie
- nefropatii cronice
- stomatite

Fişa 67. Nichel şi compuşi (în afara nichelului carbonil)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- nichel în urinã - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
- examen citologic al sputei la muncitorii de la rafinarea nichelului - la 10 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani
- examen ORL - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 68. Nichel carbonil şi alţi carbonili metalici
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- nichel în urinã - anual
- carboxihemoglobinemie - anual
- hemogramã - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- cardiopatii cronice
- anemie
- boli organice ale sistemului nervos central
- epilepsie

Fişa 69. Nicotina
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
Contraindicaţii:
- boala cardiacã ischemicã
- epilepsie
- arteriopatii periferice

Fişa 70. Nitro şi aminoderivaţi ai hidrocarburilor aromatice (în afarã de amine carcinogene, trinitrotoluen şi trinitrofenol)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- ECG
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã (la sfârşitul schimbului de lucru) - anual
- methemoglobinemie la sfârşitul schimbului de lucru - anual
- paranitrofenol urinar (pentru nitrobenzen) - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- creatinina sanguinã - anual
Contraindicaţii:
- anemie
- hepatopatii cronice
- cardiopatii cronice
- etilism cronic
- boli alergice
- cistite, infecţii urinare, litiazã renalã (pentru toluidinã, difenil- aminã, dinitrofenol)
- dermatoze

Fişa 71. Oxid de calciu, hidroxid de sodiu, hidroxid de potasiu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- examen ORL - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 72. Oxid de carbon
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG
- hemograma
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
- carboxihemoglobinemie - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli cronice ale aparatului cardiovascular
- anemie
- epilepsie

Fişa 73. Oxizi de azot (inclusiv acid azotic)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: ochi, aparat respirator)
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 74. Ozon
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boalã cardiacã ischemicã

Fişa 75. Piridina, omologi şi derivaţi (aminopiridina, cloropiridina, picoline - metil piridine -, piperidina)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice indicate de medicul de medicina muncii - anual
- creatinina sanguinã - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli neuropsihice cronice
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- dermatoze

Fişa 76. Platina (sãruri complexe solubile)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 77. Plumb metalic oxizi de plumb şi compuşi anorganici
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- creatininã sanguinã
- uroporfirine urinare
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial
- acid deltminolevulinic sau protoporfirina liberã eritrocitarã - anual şi la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- plumbemie - anual
- hemogramã anual
- creatininã sanguinã - anual
- EMG - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale aparatului cardiovascular (HTA, boalã cardiacã ischemicã)
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- afecţiuni psihice
- anemie
- porfirii
- nefropatii cronice
- femei în perioada de fertilitate, minori (sub 18 ani)

Fişa 78. Plumb tetraetil
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen neurologic
- examen psihiatric
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- plumb total sau plumb dietil în urinã - semestrial sau imediat dupã o expunere severã accidentalã
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- epilepsie
- boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- hepatopatii cronice
- dermatoze

Fişa 79. Propiolactonã (beta-propiolactonã)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- creatininã sanguinã - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- dermatoze

Fişa 80. Rãşini epoxidice
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 81. Seleniu şi compuşi (în afarã de hidrogenul seleniat)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- spirometrie
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- coproporfirine - anual
- spirometrie - anual
- seleniu în urinã - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- hipertiroidism
- anemie
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- dermatoze

Fişa 82. Staniu (compuşi organici)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central

Fişa 83. Stibiu şi compuşi (în afarã de hidrogen stibiat)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- spirometrie - anual
- stibiu în urinã - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- polinevrite

Fişa 84. Stiren
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- acid mandelic urinar sau fenilglioxalic urinar sau stiren în sânge (pentru stiren) - semestrial
- acid mandelic sanguin - semestrial
- hemogramã - semestrial
- TS, TC, teste de fragilitate vascularã - semestrial
- TGO, TGP, gamma GT - semestrial
Contraindicaţii:
- hemopatii
- boli cronice ale sistemului nervos central

Fişa 85. Sulfurã de carbon
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- testul iodazidic la sfârşitul schimbului de lucru - lunar, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- profil lipidic - la 3 ani de la angajare şi apoi anual
- ECG - anual
- EMG - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- boli psihice (inclusiv nevrozele)
- boli endocrine manifeste
- arteriosclerozã
- boala cardiacã ischemicã
- hipertensiune arterialã
- etilism cronic
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice

Fişa 86. Taliu şi compuşi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistem nervos central şi periferic)
b) - glicemie
- examen de urinã pentru glicozurie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: sistem nervos central şi periferic)
- examen de urinã (glicozurie) - anual
- ECG - anual
- taliu în urinã - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- etilism cronic
- hipertensiune arterialã, boalã cardiacã ischemicã
- diabet zaharat
- hipertiroidism

Fişa 87. Telur şi compuşi (în afara hexafluorurii de telur - vezi fluor)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- telur în urinã - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- dermatoze

Fişa 88. Terebentinã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) examen sumar de urinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- nefropatii cronice
- boli cronice ale cãilor urinare
- dermatoze

Fişa 89. Tetraclorurã de carbon
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
- creatininã sanguinã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- creatininã sanguinã - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- nefropatii cronice
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice
- afecţiuni cronice ale aparatului cardiovascular
- etilism cronic
- dermatoze

Fişa 90. Tetraoxid de osmiu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 91. Triclorura, pentaclorura şi pentasulfura de fosfor etc.
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 92. Trimetilen, trinitramina
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- epilepsie
- boli psihice cronice
- dermatoze

Fişa 93. Trinitrotoluen şi trinitrofenol
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- examen oftalmologic (pentru cristalin)
- ECG
- TGO, TGP, gamma G
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- examen oftalmologic (pentru cristalin) - din 3 în 3 ani
- hemogramã - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT - anual
- methemoglobinemie - anual
Contraindicaţii:
- anemie
- nefropatii cronice
- hepatopatii cronice
- boli cronice cardiovasculare
- tulburãri cristaliniene
- etilism cronic
- dermatoze
- boli alergice

Fişa 94. Uleiuri minerale, gudroane, smoalã, negru de fum
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examenul tegumentelor
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- dermatoze

Fişa 95. Vanadiu (pentaoxidul de vanadiu şi alţi oxizi)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din dosarul medical
b) spirometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- vanadiu în urinã - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

Fişa 96. Vinilcarbazol
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- examen sumar de urinã (urobilinogen)
- TGO, TGP, gamma GT
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
- examen sumar de urinã (urobilinogen) - anual
- TGO, TGP, gamma GT, alte teste hepatice indicate de medicul specialist de medicina muncii - anual
Contraindicaţii:
- hepatopatii cronice
- boli neuropsihice cronice
- anemie
- leucopenii
- dermatoze

Fişa 97. Warfarinã şi alte cumarinice
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - hemogramã
- timp de sângerare, timp de coagulare, timp de protrombinã
- examen sumar de urinã pentru hematurie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- hemogramã - anual
- coagulogramã - anual
- examen sumar de urinã pentru hematurie - anual
Contraindicaţii:
- diateze hemoragipare
- ulcer gastric şi duodenal
- hemoroizi cu sângerãri
- anemie

Fişa 98. Zinc şi compuşi
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: tegumente, aparat respirator)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: tegumente, aparat respirator)
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronice ale cãilor aeriene superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- dermatoze

II. AGENŢI FIZICI

Fişa 99. Câmpuri electromagnetice neionizante din banda 0-300 GHz
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen oftalmologic (cristalin) - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG
- glicemie
- hemogramã completã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen oftalmologic (cristalin) - la 10 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG - anual
- hemograma - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central
- boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste
- boli cronice ale aparatului cardiovascular
- afecţiuni hematologice (leucemii)
- boli endocrine: tiroidã, hipofizã, gonade
- cataractã, glaucom, atrofie opticã
- diabet zaharat

Fişa 100. Presiunea atmosfericã crescutã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen ORL
- examen oftalmologic
- examen neurologic
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen ORL - din 3 în 3 luni
- examen oftalmologic - din 3 în 3 luni
- examen neurologic - din 3 în 3 luni
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- vârsta peste 45 ani
- obezitate: peste 20% din greutatea normalã
- etilismul cronic
- boli cronice ORL: otite, sinuzite, catar ototubar
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: hipertensiunea arterialã, boalã cronicã ischemicã, valvulopatii, arteriopatie cronicã obliterantã
- osteoartropatii inflamatorii sau degenerative
- boli cronice ale sistemului nervos central sau periferic
- retinite, glaucom
- afecţiuni endocrine

Fişa 101. Radiaţii infraroşii
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) examen oftalmologic
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen oftalmologic - la 5 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani
Contraindicaţii:
- keratite, cataractã, retinopatii
- dermatoze

Fişa 102. Radiaţii ionizante
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) se va insista:
- anamnezã familialã, personalã şi profesionalã, referitoare la expunerile neprofesionale la radiaţii ionizante, la expunerile medicale în scop diagnostic sau terapeutic şi la eventuale tratamente cu substanţe cu acţiune medulostimulatoare sau meduloinhibitoare;
- efectuarea hemogramei complete, cu reticulocite
- teste citogenetice (la indicaţie)
- examen oftalmologic (specialist), pentru activitãţi cu surse de neutroni sau particule grele şi pentru cei care lucreazã în imagisticã;
- examen psihologic;
- examen psihologic, examen psihiatric, examen neurologic (specialist), examen oftalmologic, examen ORL, pentru operatorii care lucreazã nemijlocit la comanda centralelor nuclearoelectrice şi a reactorilor nucleari
Examenul medical periodic:
1. pentru toate categoriile de personal expus la radiaţii ionizante;
- examen clinic general - anual;
- examen hematologic - la 2 ani;
- examen citogenetic dupã 5 ani de expunere, apoi din 5 în 5 ani (la indicaţie)
2. examinãri speciale:
- pentru operatori care lucreazã nemijlocit la comanda centralelor neuclearoelectrice şi a reactorilor nucleari: examen neurologic (specialist) şi examen psihiatric (specialist), examen oftalmologic, examen ORL, glicemie, EKG - anual;
- pentru angajaţii expuşi la neutroni şi particule grele din obiectivele nucleare majore (reactori şi centrale nuclearoelectrice, centre de producţie radiochimicã, uzine de prelucrare a combustibilului nuclear, precum şi în alte activitãţi (la aprecierea medicului de medicina muncii): examen oftalmologic (specialist) - din 2 în 2 ani;
- pentru angajaţii în sectorul de prelucrare a materiei prime nucleare din minele radioactive în subteran, în centrele de producţie radiochimicã, în staţiile de tratare a deşeurilor radioactive, cu o vechime de peste 10 ani; radiografie pulmonarã posteroanterioarã, citologie în sputã, analize citogenetice, contorizare de corp uman - apoi din 5 în 5 ani;
- pentru angajaţii din unitãţile de producţie radiochimicã şi din unitãţile de medicinã nuclearã care lucreazã în mod curent cu iod radioactiv, cu o vechime de peste 5 ani: investigarea funcţiei tiroidiene - din 2 în 2 ani;
- pentru cei care lucreazã în imagisticã - examen oftalmologic (specialist) la 2 ani interval;
3. în situaţii de expunere excepţionalã sau accidentalã prin expunere externã sau internã:
- examen clinic general;
- examen hematologic complet;
- analize citogenetice (aberaţii cromozomiale);
- contorizare de corp uman;
- investigaţii de radiotoxicologie;
- alte examene de specialitate necesare precizãrii diagnosticului
Contraindicaţii:
A. pentru toate categoriile de activitãţi nucleare:
1. stãri fiziologice:
- vârsta sub 18 ani
- sarcina, dacã nu se asigurã de cãtre angajator expunerea produsului de concepţie sub 1 mSv în perioada restantã de sarcinã
- sarcina şi alãptarea pentru contaminarea internã
2. boli actuale:
- boli psihice
- etilism cronic
- boli ce necesitã tratament cu surse de radiaţii ionizante sau investigaţii şi tratamente radiologice de lungã duratã
- diabet zaharat decompensat - pentru cei care lucreazã cu surse deschise de radiaţii ionizante şi pentru operatorii de reactor nuclear
- stãri precanceroase, neoplazii în evoluţie, leziuni cutanate capabile de malignizare
- afecţiuni hematologice
3. antecedente personale şi profesionale:
- boala acutã de iradiere sau alte manifestãri patologice în urma unor expuneri cronice la radiaţii ionizante
B. pentru activitãţi cu surse de radiaţii ionizante specifice:
- activitatea cu particule grele şi neutroni: cataracta de pol anterior
- activitatea în mine radioactive: bronhopneumopatii cronice
- activitatea cu surse de radiaţii ionizante deschise: hepatopatii cronice, nefropatii cronice, dermite sau eczeme cronice, pemfigus, psoriazis, ihtiozã, tiroidopatii, boli psihice
- pentru operatorii de reactor nuclear orice condiţie care produce incapacitate subitã, cum ar fi: epilepsia, tulburãri mintale, diabetul zaharat, hipertensiunea arterialã, bolile cardiovasculare sau pierderi de conştienţã.

Fişa 103. Radiaţii laser
Examen medical de angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examen oftalmologic)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen oftalmologic - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- cataractã
- glaucom
- retinopatii

Fişa 104. Ultrasunete şi infrasunete
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistemul nervos central)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: sistemul nervos central)
Contraindicaţii:
- boli cronice ale sistemului nervos central

Fişa 105. Radiaţii ultraviolete
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: ochi, tegumente, aparat respirator)
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: ochi, tegumente, aparat respirator)
- examen oftalmologic - la 5 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- dermatoze
- leziuni precanceroase ale pielii

Fişa 106. Temperaturã ridicatã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG (cu ECG de efort, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii)
- ecografie cardiacã, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- glicemie
- examen sumar de urinã
- examen endocrinologic, la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen neuropsihiatric, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
- examen sumar de urinã - anual
- ionograma - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale aparatului cardiovascular
- litiazã renalã
- insuficienţã corticosuprarenalianã
- hipertiroidie
- hipotiroidie
- dermatoze cronice
- ulcer gastric sau duodenal
- obezitate (IMC>35 kg/mp)
- capacitate sudoralã diminuatã prin absenţa sau hipoplazia glandelor sudoripare (displazia ectodermicã ereditarã)
- afectarea nervilor periferici: diabet zaharat, alcoolism cronic
- mucoviscidoza
- perioada de convalescenţã dupã o afecţiune medicalã acutã sau o intervenţie chirurgicalã
- stare febrilã
- afecţiuni neuropsihice
- intoleranţã idiopaticã la cãldurã

Fişa 107. Temperaturã scãzutã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen ORL
- ECG
- examen sumar de urinã
- spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
- RPS - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- otite, mastoidite, sinuzite cronice
- conjunctivite, dacrioadenite cronice
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: boala ischemicã cronicã, HTA, valvulopatii, arteriopatie cronicã obliterantã
- sindrom Raynaud
- dermatite a frigore
- nefropatii cronice
- boli imunitare cu anticorpi precipitanţi la rece (crioglobulinemii)
- afecţiuni musculoosteoarticulare cu puseuri repetate

Fişa 108. Vibraţii mecanice (trepidaţii)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen radiologic al coloanei vertebrale pentru vibraţiile aplicate întregului corp - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen radiologic al membrelor superioare pentru vibraţiile aplicate sistemului mânã-braţ - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- arteritã, arteriopatie cronicã obliterantã
- artrite sau artroze ale articulaţiilor supuse acţiunii vibraţiilor
- sindrom Raynaud, boala Raynaud
- polinevrite
- miozite, tenosinovite ale muşchilor şi tendoanelor supuse acţiunii vibraţiilor

Fişa 109. Zgomot
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- audiometrie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- audiometrie - anual
- examen ORL - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG şi examen cardiologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic din 3 în 3 ani - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale urechii medii şi interne
- psihopatii, nevroze manifeste
- hipertensiunea arterialã, formã medie sau severã, asociatã cu alţi factori de risc

III. AGENŢI FIZICO-CHIMICI

Valori limitã de expunere profesionalã pentru pulberi





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Valoare limitã
crt. Denumire (8 ore) Observaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Fibre de sticlã cu filament continuu 1 fibra/cmc fracţiune respirabilã
2. Bumbac, in, cânepã 1 mg/mc fracţiune inhalabilã
3. Fãinã de grâu 0,5 mg/mc fracţiune inhalabilã
4. Cereale (pulberi de) 4 mg/mc fracţiune inhalabilã
5. Celulozã 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
6. Cãrbune, cocs, grafit (SiO(2) sub 5%) 2 mg/mc fracţiune respirabilã
7. Fibre de p-amidã 1 fibra/cmc
8. Caolin 2 mg/mc fracţiune inhalabilã
9. Ipsos, gips 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
10. Marmurã, cretã (carbonat de calciu) 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
11. Micã 3 mg/mc fracţiune inhalabilã
12. Ciment Portland 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
13. Talc fãrã fibre de azbest 2 mg/mc fracţiune inhalabilã
14. Tutun (pulberi de) 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
15. Lemn de esenţã moale (pulberi) 5 mg/mc fracţiune inhalabilã
16. Carburã de siliciu (carborund) 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
17. Stearat de zinc 10 mg/mc fracţiune inhalabilã
18. Pulberi fãrã efect specific 10 mg/mc fracţiune respirabilã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Fişa 110. Aluminiu şi oxid de aluminiu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- aluminiu în urinã - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

Fişa 111. Azbest
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani
- spirometrie - anual
- examen citologic al sputei - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- tuberculoza pulmonarã activã sau sechele pleuropulmonare, cu excepţia complexului primar calcificat
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

Fişa 112. Bariu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor aeriene superioare

Fişa 113. Carburi metalice (pulberi de metale dure)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - din 5 în 5 ani
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- conjunctivite şi keratite cronice
- boli cronicie ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 114. Ciment
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - la 5 ani de la încadrare şi apoi din 3 în 3 ani
- RPS - la 5 ani de la încadrare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- conjunctivite, keratite cronice
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- astm bronşic
- dermatoze

Fişa 115. Dioxid de siliciu liber cristalin
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la 5 ani de la încadrare şi apoi din 3 în 3 ani
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- forme active sau sechele de tuberculozã pleuropulmonarã, cu excepţia complexului primar calcificat
- tuberculoza extrapulmonarã actualã sau sechele de orice fel
- fibroze pulmonare de orice naturã
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã, rinite atrofice
- deformaţii mari ale cutiei toracice, afecţiuni ale diafragmului
- boli cardiovasculare: valvulopatii, miocardiopatii
- boli cronice care diminueazã rezistenţa generalã a organismului: diabet zaharat, hipertiroidie, colagenoze (P.C.E., sclerodermie, lupus eritematos diseminat ş.a.)

Fişa 116. Fier
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

Fişa 117. Pulberi cu conţinut nesemnificativ de dioxid de siliciu liber cristalin (sub 5%) (lignit, sticlã, lemn, fibre minerale artificiale, carborund etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

Fişa 118. Pulberi organice de naturã vegetalã şi animalã, cu acţiune sensibilizantã şi/sau iritantã (fãinã de grâu, cereale, tutun, bumbac, amestec de fibre textile, ricin, lemn exotic etc.)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- spirometrie - anual
Contraindicaţii:
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)

Fişa 119. Silicaţi (cu excepţia azbestului)
- silicaţi simpli: bentonitã, caolin, sepiolitã, steatitã, zirconiu, willemitã, orto- şi metasilicaţi de sodiu
- silicaţi dubli: micã, topaz, jad, feldspaturi şi piatrã ponce
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

Fişa 120. Staniu
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - spirometrie
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- spirometrie - anual
- RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care împiedicã respiraţia nazalã

IV. AGENŢI BIOLOGICI

Fişa 121. Agenţi biologici: bacterii, virusuri, ricketsii, fungi, paraziţi
Riscul de boalã profesionalã decurge din posibilitatea infectãrii angajatului la locul de muncã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examene serologice specifice şi/sau investigaţii pentru depistarea agentului patogen profesional - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiunile sau stãrile imunosupresive

Fişa 122. Substanţe cu acţiune hormonalã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial
Contraindicaţii:
- boli endocrine

V. CONDIŢII DE MUNCĂ PARTICULARE

Fişa 123. Muncã la înãlţime
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: acuitate vizualã şi probe vestibulare de echilibru)
b) - examen oftalmologic
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- audiometrie
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic sau examen psihiatric
- ECG
- glicemie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizualã şi probe vestibulare de echilibru)
- examen oftalmologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG - anual
- glicemie - anual
- audiometrie - anual
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- probe vestibulare, probe de echilibru efectuate de medicul de medicina muncii - anual
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic sau examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- epilepsie
- boli psihice
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- surditate
- tulburãri de echilibru
- dizartrie
- afecţiuni musculoscheletale care împiedicã prehensiunea, statica sau echilibrul
- hipertensiune arterialã, formã medie sau severã
- boalã cardiacã ischemicã
- insuficienţã cardiacã
- disfuncţie ventilatorie medie sau severã, indiferent de cauza generatoare
- boli endocrine manifeste
- scãderea acuitãţii vizuale sub 0,3 la un ochi şi sub 0,7 la celãlalt ochi fãrã corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi fãrã corecţie opticã suficientã (diferenţa de corecţie opticã > 3D între ochi)
- miopie peste -3D cu astigmatism care sã nu depãşeascã 2D cyl
- glaucom cu unghi îngust neoperat
- glaucom cu unghi deschis (diagnosticat anterior)
- dezlipire de retinã (inclusiv postoperator)
- afachie
- îngustarea perifericã a câmpului vizual mai mare de 20°, în cel puţin 3 cadrane la AO
- retinopatie pigmentarã confirmatã (prin adaptometrie sau EOG)
- strabism şi pareze sau paralizii ale muşchilor oculomotori
- nistagmus
- hialite, corioretinite, uveite
- orice afecţiune ocularã acutã şi evolutivã pânã la vindecare şi reevaluare funcţionalã vizualã
- vârsta sub 18 ani şi peste 55 ani

Fişa 124. Munca în reţelele de foarte înaltã, înaltã, medie şi joasã tensiune, aflate sau nu sub tensiune
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: acuitate vizualã şi simţ cromatic, probe vestibulare de echilibru)
b)
A. pentru reţelele electrice de înaltã tensiune:
- examen oftalmologic
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG
B. pentru reţelele electrice de medie şi joasã tensiune:
- examen oftalmologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizualã şi simţ cromatic numai la cei care lucreazã cu fire colorate, probe vestibulare de echilibru)
- examen oftalmologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic - (pentru reţelele de medie şi joasã tensiune - doar la indicaţia medicului specialist de medicina muncii)
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG - anual
Contraindicaţii:
A. pentru reţelele electrice de înaltã tensiune:
- afecţiuni musculoscheletale care împiedicã prehensiunea, statica sau echilibrul
- boalã cardiacã ischemicã
- insuficienţã cardiacã
- hipertensiune arterialã - formã medie sau severã
- boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic
- boli psihice
- surditate
- dizartrie
- tulburãri de echilibru
- epilepsie
- afachie
- dezlipire de retinã (inclusiv postoperator)
- discromatopsie: la cei care lucreazã cu fire colorate
- glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
- glaucom cu unghi îngust neoperat
- hialite, corioretinite, uveite
- îngustare perifericã de câmp vizual mai mare de 20 grade în cel puţin 3 cadrane la AO
- miopie peste -3 D cu astigmatism care depãşeşte 2D cyl
- nistagmus
- scãderea acuitãţii vizuale sub 0,5 la AO fãrã corecţie sau sub 0,7 la AO cu corecţie opticã eficientã (diferenţa de corecţie opticã > 3D între ochi)
- retinopatie pigmentarã confirmatã (prin adaptometrie sau EOG)
- strabism şi pareze sau paralizii ale muşchilor oculomotori
- orice afecţiune ocularã acutã pânã la vindecare şi reevaluare funcţionalã vizualã
B. pentru reţelele electrice de medie şi joasã tensiune:
- boli psihice
- discromatopsie
- scãderea acuitãţii vizuale sub 0,5 la AO fãrã corecţie
- orice afecţiune ocularã acutã şi evolutivã pânã la vindecare şi reevaluare funcţionalã vizualã

Fişa 125. Presiuni locale prelungite la nivelul pãrţilor moi şi ale osului sau la nivelul formaţiunilor nervoase
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: sistem osteomusculoarticular, sistem nervos periferic)
Examenul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atenţie: sistem osteomusculoarticular, sistem nervos periferic)
- radiografii ale segmentelor osteoarticulare interesate - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- miozite, tendinite, tenosinovite
- artroze sau artrite la nivelul muşchilor şi articulaţiilor antrenaţi în procesul de muncã

Fişa 126. Suprasolicitarea analizatorului vizual
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: acuitate vizualã)
b) examen oftalmologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: acuitate vizualã)
- examen oftalmologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- scãderea acuitãţii vizuale sub 0,5 la AO fãrã corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi cu corecţie opticã eficientã (diferenţa de corecţie opticã > 3D între ochi)
- glaucom cu unghi îngust neoperat
- glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
- disfuncţii severe ale echilibrului oculomotor
- tulburãri ale simţului cromatic pentru lucrãrile vizuale care constituie un risc în cadrul neperceperii lor
- retinopatie pigmentarã
- orice afecţiune ocularã acutã pânã la vindecare

Fişa 127. Suprasolicitarea aparatului locomotor
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) nu este cazul
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- malformaţii congenitale şi dobândite ale aparatului locomotor, în funcţie de solicitãrile specifice profesiei
- afecţiuni osteoarticulare inflamatorii sau degenerative, tenosinovite, miozite

PERSONALUL DIN SECTOARE SPECIALE, CU RISC DE TRANSMITERE
A BOLILOR INFECŢIOASE DIRECT SAU INDIRECT (PRIN ALIMENTE, APĂ etc.)

Fişa 128. Sectorul alimentar
1. Personalul care manipuleazã carnea crudã din unitãţile de industrializate a cãrnii.
2. Personalul care lucreazã nemijlocit la prepararea alimentelor în bucãtãriile unitãţilor de alimentaţie publicã şi colectivã, în laboratoare de semipreparate culinare, de cofetãrie, de îngheţatã şi de bãuturi rãcoritoare.
3. Personalul din unitãţile de colectare şi industrializare a laptelui
4. Personalul din industria semiconservelor de peşte şi ouã
5. Restul personalului din unitãţile de alimentaţie publicã şi colectivã
6. Restul personalului din fabricile şi secţiile de preparate de carne
7. Personalul din unitãţile de îmbutelierea apelor minerale şi din fabricile de bãuturi rãcoritoare
8. Personalul din unitãţile şi punctele de desfacere a alimentelor, care manipuleazã alimente neambalate
9. Personalul din fabricile de produse zaharoase
10. Personalul din fabricile şi secţiile de conserve sterilizate
11. Personalul din industria de panificaţie, a pastelor fãinoase, bãuturilor alcoolice
OBS: Conţinutul şi prevederile acestei fişe se aplicã numai persoanelor care vin în contact direct cu alimente neambalate
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor şi mucoaselor)
b) - examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
- VDRL
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie examenul tegumentelor şi mucoaselor)
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II şi trimestrul III
- examen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite);
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Fişa 129. Sectorul zootehnic - personalul care lucreazã la îngrijirea animalelor din unitãţile zootehnice cu producţie de lapte
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - spirometrie
- VDRL
- examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie: examenul tegumentelor)
- RPS - anual
- spirometrie - la fiecare 3 ani
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II şi trimestrul III
- examen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice

Fişa 130. Industria farmaceuticã
1. Personalul care lucreazã nemjlocit cu materia primã şi produsul finit care nu suferã un proces de sterilizare
2. Personalul care lucreazã în laboratoare de preparare seruri, vaccinuri şi derivate de sânge
3. Personalul care lucreazã cu materia primã şi produsul finit ce suferã un proces de sterilizare
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor, aparatul respirator)
b) - spirometrie - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- Ag HBs - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- anticorpi anti-HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coproparazitologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: examenul tegumentelor, aparatul respirator)
- RPS - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- spirometrie - anual
- Ag HBs - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- anticorpi anti-HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coproparazitologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- afecţiuni alergice

Fişa 131. Instalaţii centrale de aprovizionare cu apã potabilã şi alte unitãţi de interes public - personalul care participã la urmãtoarele activitãţi: amenajarea paturilor filtrante, curãţarea filtrelor şi rezervoarelor, repararea şi întreţinerea puţurilor de captare, a drenurilor, a captãrilor de izolare
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
- VDRL
- anticorpi antivirus hepatita A
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: la examenul tegumentelor)
- examen coprobacteriologic - trimestrul II şi trimestrul III
- exemen coproparazitologic - anual
- anticorpi antivirus hepatita A - anual
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pânã la sterilizare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Fişa 132. Personal din unitãţile de coafurã, frizerie şi cosmeticã (manichiurã şi pedichiurã)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor şi mucoaselor)
b) - Ag Hbs
- anticorpi anti-HCV
- HIV
- VDRL
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: examenul tegumentelor şi mucoaselor)
- RPS - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- Ag HBs - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- anticorpi anti-HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- boli infectocontagioase în evoluţie, pânã la vindecare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Fişa 133. Personal care asigurã întreţinerea curãţeniei în unitãţile de cazare publicã şi colectivã
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - VDRL
- examen coproparazitologic
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie: examenul tegumentelor)
- RPS - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Fişa 134. Personalul de la bãi, spãlãtorii publice şi piscine
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - VDRL
- examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: la examenul tegumentelor)
- RPS - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - trimestrul II şi trimestrul III
- exemen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Fişa 135. Personalul din sectorul de salubritate şi ecarisaj
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - examen coproparazitologic
- anticorpi antivirus hepatita A
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual (atenţie: examenul tegumentelor)
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coproparazitologic - anual
- anticorpi antivirus hepatita A - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Observaţii la fişele 128-135
1. Contraindicaţii relative:
- afecţiuni dermatologice transmisibile acute - lucrãtorii cu aceste boli sunt eliminaţi temporar de la locul de muncã pânã la vindecarea completã a bolii;
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare;
- lucrãtorii depistaţi cu leziuni pleuropulmonare pe radiografia pulmonarã posteroanterioarã vor fi îndrumaţi cãtre unitatea teritorialã TBC pentru tratament de specialitate;
- lucrãtorii cu reacţie serologicã pentru lues pozitivã pot fi menţionaţi în activitate numai cu avizul medicului specialist dermatovenerolog;
- examenul coprobacteriologic urmãreşte depistarea stãrii de purtãtor de shigella, salmonella, vibrion holeric.
Purtãtorii acestor germeni vor efectua tratament specific şi îşi pot relua vechiul loc de muncã numai dupã efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative. Prima din seria celor 3 coproculturi se recolteazã la 24 de ore de la terminarea tratamentului, iar urmãtoarele 2 pânã la 72 de ore.
În cazul în care dupã 2 serii de tratament persoana continuã sã fie purtãtoare de salmonella sau shigella, se impune schimbarea locului de muncã, purtãtorul putând fi repartizat la alte locuri de muncã fãrã risc de producere de epidemii.
Lucrãtorii vor efectua examen coprobacteriologic ori de câte ori prezintã tulburãri digestive acute.
2. În sectorul alimentar, şefii de unitãţi trebuie sã informeze lucrãtorii asupra urmãtoarelor simptome şi afecţiuni:
- febrã
- diaree
- vãrsãturi
- icter
- amigdalitã
- furuncule
- panariţii
- plãgi ale mâinilor
- infecţii ale pielii
- supuraţii
şi sã-i trimitã la medic la apariţia acestora şi a oricãrei alte stãri de boalã.
Reprimirea la locul de muncã se face de cãtre şefii de unitãţi pe baza avizului scris al medicului specialist în care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului specialist de medicina muncii.
3. Medicii specialişti de medicina muncii care acordã asistenţã medicalã în unitãţile cu profil alimentar au urmãtoarele obligaţii:
- sã examineze lucrãtorii trimişi de şefii de unitate şi sã precizeze în dosarele medicale ale acestora diagnosticul stabilit şi mãsurile care trebuie luate, dupã caz: internare, schimbare temporarã sau definitivã a locului de muncã, examen coprobacteriologic sau alte examene medicale ori de laborator necesare:
- sã se deplaseze, dacã este cazul, la locul de muncã al lucrãtorului examinat pentru a efectua examenul medical al întregului personal;
- sã informeze, dupã caz, autoritatea de sãnãtate publicã teritorialã;
- sã solicite efectuarea examenelor de laborator pentru depistarea stãrii de "purtãtor", în situaţii epidemiologice deosebite şi pentru categoriile de personal care prezintã risc crescut de transmitere de boli infecţioase.
4. Personalul medico-sanitar din cadrul autoritãţilor de sãnãtate publicã cu rol de inspecţie în domeniul alimentar au urmãtoarele obligaţii:
- în cadrul controlului condiţiilor ingienico-sanitare sã verifice şi existenţa fişelor de aptitudine ale lucrãtorilor;
- în situaţii epidemiologice deosebite, pentru anumite categorii de personal care prezintã un risc crescut de transmitere a unor boli infecţioase, sã dispunã efectuarea de examene de laborator profilactice pentru depistarea stãrii de "purtãtor".
Prevederile pct. 2, 3 şi 4 se aplicã în mod corespunzãtor şi personalului de la staţii de aprovizionare cu apã potabilã, ferme şi unitãţi producãtoare de lapte, unitãţi ale industriei farmaceutice, laboratoare de preparare seruri, vaccinuri şi derivate de sânge. Angajaţii din aceastã categorie expuşi profesional la factori nocivi profesionali (microclimat cald, zgomot, cloraminã insecto-fungicide organo-fosforice, radiaţii infraroşii, microunde etc.) vor efectua examenul medical la angajare şi examenul medical periodic, conform fişelor factorilor nocivi respectivi.

COLECTIVITĂŢI DE COPII MICI (CREŞE, LEAGĂNE), GRĂDINIŢE ŞI CASE DE COPII;
SECŢII (COMPARTIMENTE) DE NOU-NĂSCUŢI, SPITALE (SECŢII) DE PEDIATRIE

Fişa 136. Personalul sanitar elementar şi personalul de îngrijire
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - Ag HBs
- anticorpi anti-HCV
- VDRL
- HIV
- examen coproparazitologic
- examen coprobacteriologic
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie: examenul tegumentelor)
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II şi trimestrul III
- examen coproparazitologic - anual
- VDRL - anual
- Ag HBs - anual
- anticorpi anti HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- examen coprobacteriologic pozitiv
- examen coproparazitologic pozitiv
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- psihoze

Fişa 137. Personal sanitar superior, mediu şi personal educativ
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical (atenţie: examenul tegumentelor)
b) - examene paraclinice în funcţie de specialitatea medicalã şi caracteristicile postului/locului de muncã
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- Ag HBs
- anticorpi anti HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coproparazitologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie examenul tegumentelor)
- RPS - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- Ag HBs - anual
- anticorpi anti HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coproparazitologic - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II şi trimestrul III, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- examen coprobacteriologic pozitiv
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- psihoze

Fişa 138. Instituţii de învãţãmânt
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - RPS
- examen psihologic
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- RPS - la indicaţia medicului de medicina muncii
- examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- psihoze
- alcoolism cronic

Fişa 139. Unitãţile de T.B.C.
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - Ag HBs
- anticorpi anti HCV
- HIV
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- RPS
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- Ag HBs - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- anticorpi anti HCV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- RPS - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
c) contraindicaţii:
- psihoze

Fişa 140. Personal medico-sanitar din unitãţile de chirurgie generalã, ORL, oftalmologie, obstetricã-ginecologie, stomatologie etc. (unitãţi spitaliceşti sau ambulatorii)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - Ag HBs
- anticorpi anti HCV
- HIV
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- Ag HBs - anual
- anticorpi anti HCV - anual
- HIV - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
- boli infectocontagioase în evoluţie pânã la vindecare
- psihoze

Fişa 141. Personal cu funcţie de decizie
(funcţionar public aflat temporar într-o funcţie din viaţa politicã sau socialã, cu atribuţii de interpretare şi aplicare a legilor în vigoare pe teritoriul sãu de activitate)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - examen psihologic (coeficient de inteligenţã, teste de comportament, teste de personalitate)
- examen psihiatric
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- examen psihologic (teste de comportament, teste de personalitate) - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- psihoze

Fişa 142. Personal care în cadrul activitãţii profesionale conduce utilaje, vehicule de transport intrauzinal şi/sau maşina instituţiei
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din examenul medical (atenţie: acuitate vizualã şi auditivã, probe neurologice, etilism cronic)
b) - examen psihologic
- examen oftalmologic
- audiometrie
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG
- glicemie
Examenul medical periodic:
- examen clinic general -anual (atenţie: acuitate vizualã şi auditivã, probe neurologice, etilism cronic)
- examen psihologic - anual
- examen oftalmologic - anual
- audiometrie anual
- examen ORL - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen neurologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- ECG - anual
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- tulburãri psihice de orice naturã
- scãderea acuitãţii vizuale sub 0,3 fãrã corecţie la ambii ochi
- surditate
- epilepsie
- diabet zaharat decompensat
- etilism cronic

Fişa 143. Personal care lucreazã în condiţii de izolare
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - ECG
- examen psihologic
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- glicemie
- investigaţii specifice, în funcţie de tipul de expunere profesionalã
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - semestrial
- ECG - anual
- examen psihologic - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- glicemie - anual
Contraindicaţii:
- etilism cronic
- boli psihice (inclusiv nevroze, tulburãri de personalitate)
- diabet zaharat decompensat
- boalã cardiacã ischemicã
- hipertensiune arterialã (gradul 3, complicatã)
- altele, date de tipul expunerii profesionale

Fişa. 144. Personal din strãinãtate care va lucra în România
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - investigaţii specifice, în funcţie de tipul de expunere profesionalã
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- VDRL
- Ag HBs
- anticorpi anti HCV
- HIV
- serologie sau investigaţii specifice pentru afecţiuni infecţioase endemice în ţara/regiunea de provenienţã
Examenul medical periodic:
- examenul clinic general - anual sau semestrial, conform specificului postului de muncã
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- investigaţii corespunzãtoare expunerii profesionale
Contraindicaţii:
- specifice expunerii profesionale

Fişa 145. Personal care lucreazã în tura de noapte (în intervalul orar 22,00-6,00)
Examen medical la angajare:
a) conform datelor din Dosarul medical
b) - glicemie
- ECG
- examen psihologic - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Examenul medical periodic:
- examen clinic general - anual
- glicemie - anual
- ECG - anual
- examen psihologic - anual
- examen psihiatric - la indicaţia medicului specialist de medicina muncii
Contraindicaţii:
- diabet zaharat decompensat
- epilepsie
- psihoze manifeste


ANEXA 2


FIŞA
de solicitare a examenului medical la angajare

Subsemnatul .............................................................,
(numele şi prenumele)
angajator la întreprinderea/societatea comercialã/unitatea .................,
adresa: ....................................................................,
tel.: .............. fax: ..............., Cod CAEN şi domeniu de activitate:
.............................................................................
solicit examen medical de medicina muncii pentru:
_ _ _
ANGAJARE │_│ CONTROL MEDICAL PERIODIC │_│ ADAPTARE │_│
_ _ _
RELUAREA MUNCII │_│ SUPRAVEGHERE SPECIALĂ │_│ LA CERERE │_│
_ _
SCHIMBAREA LOCULUI DE MUNCĂ │_│ ALTELE │_│

conform legislaţiei de securitate şi sãnãtate în muncã în vigoare, pentru:
domnul/doamna ......................., nãscut/ã la .........................,
CNP: ...................., având profesiunea/ocupaţia de: ................ şi
care urmeazã a fi/este angajat/ã în funcţia: ......................, la locul
de muncã: ........................ din secţia (atelier, compartiment etc.)
........................................................... .
Persoana examinatã urmeazã sã efectueze activitatea profesionalã la un loc/
post de muncã ce prezintã riscurile profesionale detaliate în Fişa de
identificare a factorilor de risc profesional, anexatã prezentei cereri.

Data ............... Semnãtura şi ştampila angajatorului
...........................................




ANEXA 3


Unitatea ...................... Subunitatea ...................
Adresa ........................ Adresa ........................
Telefon ....................... Telefon .......................

FIŞA
de identificare a factorilor de risc profesional

Denumirea postului: .........................................................
Secţia/Departamentul .......................... Atelierul ...................
NAVETĂ: da │_│ câte ore/zi? │_│ nu │_│
Descrierea activitãţii: * În echipã: da │_│ nu │_│
Nr. ore/zi │_│ Nr. schimburi de lucru │_│ Schimb de noapte │_││_│
Pauze organizate │_│ sau nu │_│ /Bandã rulantã │_│
* Risc de: infectare │_│ /electrocutare │_│ /înaltã tensiune │_│ /joasã,
medie tensiune │_│ /înecare │_│ /asfixiere │_│ /blocare │_│ /microtraumatisme
repetate │_│ /lovire │_│ /muşcãturã │_│ /zgâriere │_│ / strivire │_│ /
tãiere │_│ /înţepare │_│ /împuşcare │_│ /ardere │_│ /opãrire │_│ /degerare │_│
/mişcãri repetitive │_│
* Alte riscuri: ...............................
Conduce maşina instituţiei: da │_│ │_│ nu │_│ Dacã da, ce categorie: ........
Loc de muncã: în condiţii deosebite │_│ /în condiţii speciale │_│ sector
alimentar │_│ port-armã │_│
Operaţiuni executate de lucrãtor în cadrul procesului tehnologic:
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
Descrierea spaţiului de lucru: * Dimensiuni încãpere: L......l......H.......m
* Suprafaţã de lucru: verticalã │_│ orizontalã │_│ oblicã │_│
* Muncã: în condiţii de izolare │_│ /la înãlţime │_│ la altitudine │_│ /în
mişcare │_│ /pe sol │_│ /în aer │_│ /pe apã │_│ /sub apã │_│ /nişã │_│ /
cabinã etanşã │_│ /aer liber │_│ /altele:
Efort fizic: mic │_││_│ mediu │_││_│ mare │_││_│ foarte mare │_││_│
Poziţie preponderent: ortostaticã/în picioare │_│ aşezat │_│ aplecatã │_│
mixtã │_│ /Poziţii forţate: da │_│ nu │_│ Dacã da, ce tip: ..................
Poziţii vicioase: ...........................................................
Gesturi profesionale: .......................................................
Suprasolicitãri: vizuale │_│ auditive │_│ stres neuropsihic │_│
Suprasolicitãri osteomusculoarticulare: da │_│ nu │_│ Dacã da, ce
articulaţii: coloana vertebralã (cervicalã, toracalã, lombarã) │_│ membre
superioare (umãr, cot, pumn) │_│ membre inferioare (şold, genunchi,gleznã)│_│
Manipulare manualã a maselor: dacã da, precizaţi caracteristicile maselor
manipulate: ridicare │_│ coborâre │_│ împingere │_│ tragere │_│ purtare │_│
deplasare │_│
.............................................................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agenţi chimici: (enumeraţi mai jos
şi bifaţi caracteristicile lor)*) < L.A. > L.A. Fp C P
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
..................................... ........ ....... ...... ...... .......
..................................... ........ ....... ...... ...... .......
..................................... ........ ....... ...... ...... .......
..................................... ........ ....... ...... ...... .......
..................................... ........ ....... ...... ...... .......
______________
*) Legendã: L.A. = Limite admisibile / Fp = Foarte periculos /C = Cancerigen/
P = Pãtrunde prin piele (Puteţi ataşa fişei un tabel separat.)

Agenţi biologici: ............................. Grupa ..............
Agenţi cancerigeni: .........................................................
Pulberi profesionale: │_│ < L.A. │_│ > L.A.
................... ................... │_│ │_│

................... ................... │_│ │_│

................... ................... │_│ │_│


Zgomot profesional: < L.A. │_│ / > L.A. │_│ /Zgomote impulsive da │_│ /nu │_│
Vibraţii mecanice: < L.A. │_│ / > L.A. │_│
Microclimat (conform actelor normative în vigoare):

TEMPERATURA AERULUI: ...................................................
* VARIAŢII REPETATE DE TEMPERATURĂ: da │_│ nu │_│
PRESIUNEA AERULUI: ..............................................
UMIDITATE: ......................................................
Radiaţii: da │_│ nu │_│ Dacã da:
Radiaţii Ionizante < L.A. │_│ > L.A. │_│ Dacã da, se va completa partea
specialã:

PARTE SPECIALĂ PENTRU EXPUNEREA PROFESIONALĂ LA RADIAŢII IONIZANTE:

Data intrãrii în mediu cu expunere profesionalã la radiaţii ionizante:
Z Z L L A A A A
│_│_│_│_│_│_│_│_│

Clasificare actualã în grupa A │_│ sau B │_│ şi condiţii de expunere:

Aparatura folositã: .........................................................

Proces tehnologic: ..........................................................
.............................................................................

Operaţiuni îndeplinite: .....................................................
.............................................................................

Surse folosite: închise │_│ deschise │_│

Tip expunere: X externã │_│; gamma externã │_│; internã │_│; externã şi
internã │_│.

Mãsuri de protecţie individualã folosite ....................................
.............................................................................

Expunere anterioarã:
Perioada: ........................ Nr. ani: │_││_│
Doza cumulatã prin expunere externã (mSv): │_│_│_│_│

Doza cumulatã prin expunere internã: │_│_│_│_│

Doza totalã: │_│_│_│_│

Supraexpuneri anterioare
- excepţionale
- Tip expunere: X externã │_│; gamma externã │_│; internã │_│; externã şi
internã │_│;
- data: .................
- doza (mSv): .................
- concluzii: ......................
- accidentale
- Tip expunere: X externã │_│; gamma externã │_│; internã │_│; externã şi
internã │_│;
- data: .................
- doza (mSv): .................
- concluzii: ......................

Radiaţii Neionizante < L.A. │_│ > L.A. │_│ Tipul: ..........................

Iluminat: suficient │_│ insuficient │_│ /natural │_│ artificial │_│ mixt │_│

Mijloace de protecţie colectivã: ............................................

Mijloace de protecţie individualã: ..........................................

Echipament de lucru: ........................................................

Anexe igienico-sanitare: vestiar │_│ chiuvetã │_│ WC │_│ duş │_│
salã de mese │_│ spaţiu de recreere │_│

Altele: .....................................................................

Observaţii:

Data completãrii: ..............

Angajator
................




ANEXA 4


┌──────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Unitatea medicalã: │Adresa: │
│ │Tel.: │
└──────────────────────────────┴────────────────────────┘

DOSAR MEDICAL Nr. .........

NUMELE ................................. PRENUMELE .......................

SEX: M │_│ F │_│ VÂRSTĂ ............... DATA NAŞTERII .................

CNP .........................................................................

ADRESĂ ......................................................................

OCUPAŢIA/FUNCŢIA ............................................................
FORMARE PROFESIONALĂ ........................................................

RUTA PROFESIONALĂ
┌──────────────────────────┬─────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│ LOC DE MUNCĂ │ PERIOADA │ OCUPAŢIA/FUNCŢIA │ NOXE │
├──────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├──────────────────────────┴─────────────┴───────────────────┴───────────────┤
│Activitãţi îndeplinite la actualul loc de muncã: │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Boli profesionale da │_│ nu │_│
Accidente de muncã da │_│ nu │_│
Medic de familie ................................. tel. ....................
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Declar pe propria rãspundere cã nu sunt în evidenţã cu epilepsie, boli │
│psihice, boli neurologice şi nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice,│
│diabet: ...................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

ANTECEDENTE HEREDOCOLATERALE
............................................................................

ANTECEDENTE PERSOANELE FIZIOLOGICE ŞI PATOLOGICE/vaccinãri/droguri
UM: ............... N= ..................
............................................................................
............................................................................

Fumat: 0 │_│ /de la ............ ani, în medie ................ ţigãri/zi

Alcool: 0 │_│ /ocazional │_│

EXAMEN MEDICAL LA ANGAJARE:

T ......... cm G ........ kg IMC: obezitate nu │_│ da │_│ grad
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ EXAMEN CLINIC: │
│ │
│ 1. tegumente şi mucoase ................................................ │
│ 2. ţesut celular subcutanat ............................................ │
│ 3. sistem ganglionar ................................................... │
│ 4. aparat locomotor .................................................... │
│ 5. aparat respirator ................................................... │
│ 6. aparat CV: .......................................................... │
│ TA ......... mmHg, AV ......../min, pedioase ........., varice ......... │
│ 7. aparat digestiv ..................................................... │
│ 8. aparat urogenital ................................................... │
│ 9. SNC, analizatori: ................................................... │
│ a) acuitate vizualã vedere cromaticã vedere în relief fãrã corecţie │
│ opticã │_│cu corecţie opticã: OD ........... OS ............... │
│ b) voce tare voce şoptitã │
│ 10. sistem endocrin .................................................... │
│ │
│ Concluzii examen clinic: │
│ │_│ sãnãtos clinic în momentul examinãrii Semnãtura şi parafa │
│ medicului, │
│ │_│ diagnostic: ..................... │
│ ..................................... ................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ EXAMENE SUPLIMENTARE (conform anexei): │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Concluziile examinãrii de specialitate (medicina muncii): │
│ │_│ sãnãtos clinic în momentul examinãrii │
│ │
│ │_│ diagnostic: ................................................. │
│ ......................................................................... │
│ │
│ AVIZ MEDICAL: │
│ pentru exercitarea ocupaţiei/funcţiei ................................... │
│ │
│ Recomandãri: │
│ APT │_│ ............................. │
│ │
│ APT CONDIŢIONAT │_│ ............................. │
│ │
│ INAPT TEMPORAR │_│ ............................. │
│ │
│ INAPT │_│ ............................. │
│ │
│ Medic de medicina muncii, │
│ Semnãturã şi parafã │
│ │
│ Data: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Data urmãtorului control medical: │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


EXAMEN MEDICAL PERIODIC:

Simptome actuale ...........................................................
Reactualizarea anamnezei profesionale ......................................
Simptome la locul de muncã .................................................
Reactualizarea anamnezei neprofesionale ....................................
T ............. cm G ......... kg IMC: obezitate nu │_│ da │_│ grad
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ EXAMEN CLINIC: │
│ │
│ 1. tegumente şi mucoase ................................................ │
│ 2. ţesut celular subcutanat ............................................ │
│ 3. sistem ganglionar ................................................... │
│ 4. aparat locomotor .................................................... │
│ 5. aparat respirator ................................................... │
│ 6. aparat CV: .......................................................... │
│ TA ......... mmHg, AV ......../min, pedioase ........., varice ......... │
│ 7. aparat digestiv ..................................................... │
│ 8. aparat urogenital ................................................... │
│ 9. SNC, analizatori: ................................................... │
│ a) acuitate vizualã vedere cromaticã vedere în relief fãrã corecţie │
│ opticã │_│cu corecţie opticã: OD ........... OS ............... │
│ b) voce tare voce şoptitã │
│ 10. sistem endocrin .................................................... │
│ │
│ Concluzii examen clinic: │
│ │_│ sãnãtos clinic în momentul examinãrii Semnãtura şi parafa │
│ medicului, │
│ │_│ diagnostic: ..................... │
│ ..................................... ................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ EXAMENE SUPLIMENTARE (conform anexei): │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
│ ......................................................................... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Concluziile examinãrii de specialitate (medicina muncii): │
│ │_│ sãnãtos clinic în momentul examinãrii │
│ │
│ │_│ diagnostic: ................................................. │
│ ......................................................................... │
│ │
│ AVIZ MEDICAL: │
│ pentru exercitarea ocupaţiei/funcţiei ................................... │
│ │
│ Recomandãri: │
│ APT │_│ ............................. │
│ │
│ APT CONDIŢIONAT │_│ ............................. │
│ │
│ INAPT TEMPORAR │_│ ............................. │
│ │
│ INAPT │_│ ............................. │
│ │
│ Medic de medicina muncii, │
│ Semnãturã şi parafã │
│ │
│ Data: │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Data urmãtorului control medical: │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 5


┌──────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Unitatea medicalã: │Adresa: │
│ │Tel.: │
└──────────────────────────────┴────────────────────────┘

Angajare │_│ Control medical periodic │_│ Adaptare │_│ Reluarea muncii │_│
Supraveghere specialã │_│ Alte │_│

MEDICINA MUNCII - FIŞA DE APTITUDINE Nr. ......../.........
(Un exemplar se trimite la angajator, unul se înmâneazã angajatului)

Societate ..................................................................
Adresa: ......................... Tel.: .................. Fax: ............
NUME ........................ PRENUME .........................
CNP │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│

OCUPAŢIE/FUNCŢIE ...........................................................
LOC DE MUNCĂ ...............................................................

AVIZ MEDICAL: Recomandãri:
APT │_│ .............................

APT CONDIŢIONAT │_│ .............................

INAPT TEMPORAR │_│ .............................

INAPT │_│ .............................

Data Medic de medicina muncii (semnãtura şi parafa)



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016