Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 353 din 21 aprilie 2005  pentru modificarea unor dispozitii legale in domeniul serviciilor publice de gospodarie comunala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 353 din 21 aprilie 2005 pentru modificarea unor dispozitii legale in domeniul serviciilor publice de gospodarie comunala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 399 din 11 mai 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 433/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 351 din 22 aprilie 2004, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (3) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru determinarea numãrului de recipiente de precolectare a deşeurilor municipale se recomandã respectarea standardului SR 13387:1997."
2. La articolul 66, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) sã respecte indicatorii de performanţã stabiliţi prin contractele de prestare, sã îmbunãtãţeascã în mod continuu calitatea serviciilor prestate şi sã îşi certifice managementul calitãţii, având drept referinţã standardul naţional SR EN ISO 9001:2001;"
3. La anexa nr. 2 la regulamentul-cadru, articolul 3 din Contractul-cadru tip I de prestãri de servicii publice de salubrizare pentru utilizatori casnici şi asociaţii de proprietari/locatari va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - La încheierea contractelor individuale dintre operatori şi utilizatori se vor menţiona standardele, normativele şi tarifele în vigoare la data încheierii acestora."
4. La anexa nr. 3 la regulamentul-cadru, articolul 3 din Contractul-cadru tip II de prestãri servicii publice de salubrizare pentru agenţi economici va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - La încheierea contractelor individuale dintre operatori şi utilizatori se vor menţiona standardele, normativele şi tarifele în vigoare la data încheierii acestora."
ART. II
Regulamentul-cadru al serviciilor de iluminat public, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.561/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 18 octombrie 2004, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) În sistemele de iluminat public protecţia contra electrocutãrilor se va realiza prin legarea la nulul de protecţie, conform normelor în vigoare. Pot fi luate în considerare standardele naţionale."
2. Alineatul (4) al articolului 37 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Realizarea unei uniformitãţi satisfãcãtoare a repartiţiei luminanţei sau iluminãrii, dupã caz, pe suprafaţa cãilor de circulaţie se va asigura prin alegerea corectã a înãlţimii de montare, în funcţie de varianta de amplasare a aparatelor de iluminat, având ca referinţã standardul SR 13433:1999."
3. Alineatele (1), (2), (5), (8), (9), (11) şi (12) ale articolului 39 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Iluminatul pieţelor şi intersecţiilor se realizeazã astfel încât nivelul de iluminare sã fie mai ridicat faţã de calea de circulaţie cu nivelul cel mai ridicat, incidentã în intersecţie, având ca referinţã standardul SR 13433:1999.
(2) Iluminatul trecerilor la nivel cu calea de rulare a tramvaielor se realizeazã astfel încât nivelul de iluminare sã fie mai ridicat faţã de strada cu nivelul cel mai ridicat, având ca referinţã standardul SR 13433:1999.
..........................................................................
(5) Iluminatul trotuarelor se poate realiza cu un nivel de iluminare mai redus decât nivelul pãrţii carosabile a cãii de circulaţie respective, potrivit factorului «raport de zonã alãturatã» rezultat din proiectare, având ca referinţã standardul SR 13433:1999.
..........................................................................
(8) Pentru poduri se va asigura marcarea luminoasã a capetelor podurilor prin mãrirea nivelului mãrimii de referinţã, având ca referinţã standardul SR 13433:1999, şi, suplimentar, prin marcarea structurii construcţiei.
(9) Iluminatul cãilor de circulaţie în pantã se va realiza cu micşorarea distanţei dintre sursele de luminã proporţional cu unghiul de înclinare al pantei şi progresiv spre vârful pantei, în aşa fel încât sã se obţinã o creştere a nivelului mãrimii de referinţã, având ca referinţã standardul SR 13433:1999.
.........................................................................
(11) Stâlpii de susţinere a aparatelor de iluminat se amplaseazã, în cazul iluminatului unilateral, pe partea exterioarã a curbei, distanţa dintre ei micşorându-se în raport de cât de accentuatã este curba, care sã conducã la o majorare a nivelului mãrimii de referinţã, având ca referinţã standardul SR 13433:1999.
(12) În cazul intersecţiilor unor cãi de circulaţie cu niveluri de luminanţã diferite, se va asigura trecerea gradualã de la un nivel de luminanţã la altul, pentru adaptarea fiziologicã a participanţilor la trafic, având ca referinţã standardul SR 13433:1999."
4. Alineatul (1) al articolului 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Iluminatul trecerilor de pietoni se realizeazã cu un nivel de luminanţã mai ridicat decât cel al cãii de circulaţie respective, având ca referinţã standardul SR 13433:1999, evitându-se schimbarea culorii care produce şoc vizual şi estetic perturbator."
5. Alineatul (7) al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) În funcţie de tipul aparatului de iluminat, distanţa dintre aparatele de iluminat se alege în funcţie de înãlţimea de montare a acestora, asigurându-se uniformitatea iluminatului conform normelor Uniunii Europene, astfel încât sã se reducã numãrul de stâlpi/km şi numãrul de aparate de iluminat/km, având ca referinţã standardul SR 13433:1999."
6. Alineatul (2) al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În tuneluri se asigurã o luminanţã conform nomelor în vigoare. Pot fi luate în considerare standardele naţionale."
7. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 45 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) Condiţiile de iluminat privind luminanţa medie, uniformitatea generalã a luminanţei, indicele de prag, uniformitatea longitudinalã a luminanţei, raportul de zonã alãturatã, luminanţa zonei de acces, raportul dintre luminanţa la începutul zonei de prag şi luminanţa zonei de acces, luminanţa zonei de tranziţie, luminanţa zonei interioare, luminanţa zonei de ieşire, iluminarea medie, uniformitatea generalã a iluminãrii, iluminarea minimã, dupã caz, vor respecta normele în vigoare. Pot fi luate în considerare standardele naţionale pentru:
a) clasa sistemului de iluminat pentru categoria cãii de circulaţie destinate traficului rutier;
b) clasa sistemului de iluminat pentru zonele de risc;
c) clasa sistemului de iluminat pentru cãile de circulaţie destinate traficului pietonal şi/sau cicliştilor.
(2) Operatorii serviciilor de iluminat public au obligaţia de a executa modificãrile necesare în sistemul de iluminat public pentru asigurarea respectãrii condiţiilor de iluminat, având ca referinţã standardul SR 13433:1999."
8. Alineatul (2) al articolului 46 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru realizarea unei uniformitãţi satisfãcãtoare a repartiţiei luminanţelor pe suprafaţa cãii de circulaţie, aparatele de iluminat vor fi astfel amplasate încât sã asigure parametrii luminotehnici normaţi, având ca referinţã standardul SR 13433:1999."
9. Alineatul (1) al articolului 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Iluminatul public al cãilor de circulaţie va fi realizat ţinându-se cont de încadrarea în clasele sistemului de iluminat, în funcţie de categoria şi configuraţia cãii de circulaţie, de intensitatea traficului rutier şi de dirijarea circulaţiei rutiere, conform normelor în vigoare. Pot fi luate în considerare standardele naţionale."
10. La articolul 58, litera m) va avea urmãtorul cuprins:
"m) la instalaţia de legare la pãmânt a nulului de protecţie se va verifica starea legãturilor şi a îmbinãrilor conductorului electric de nul la acesta, precum şi a legãturilor acestuia la aparatul de iluminat, se va mãsura rezistenţa de dispersie a reţelei generale de legare la pãmânt, se va reface priza de pãmânt, având ca referinţã standardul naţional STAS 12604."
11. Alineatul (3) al articolului 59 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Gradul de intensitate a traficului se determinã în funcţie de numãrul de vehicule/orã şi bandã, având ca referinţã standardul SR:13433:1999."
ART. III
La anexa nr. 2 la Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.591/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 85 din 11 februarie 2003, articolul 3 din Contractul-cadru de branşare/racordare şi utilizare a serviciilor publice de alimentare cu apã şi de canalizare va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - La încheierea contractelor individuale dintre operatori şi consumatori se vor menţiona normativele, preţurile şi tarifele în vigoare la data încheierii contractelor. De asemenea, se recomandã respectarea STAS-urilor în vigoare la data încheierii contractelor."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru
Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã,
Jeanina Preda

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

Bucureşti, 21 aprilie 2005.
Nr. 353.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016