Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 352 din 26 mai 1995  privind subventionarea, in proportie de 70%, a dobanzii aferente creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli in temeiul art. 7 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 83/1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 352 din 26 mai 1995 privind subventionarea, in proportie de 70%, a dobanzii aferente creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli in temeiul art. 7 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 83/1993

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 2 iunie 1995

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Ân vederea achiziţionării de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole din producţia internă, producătorii agricoli pot beneficia de credite bancare cu dobânda anuală subvenţionată în proporţie de 70%.
    Beneficiarii de credite sunt producătorii agricoli individuali şi cei cu personalitate juridică, inclusiv arendaşii, stabiliţi potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 83/1993.
    ART. 2
    Creditele se acordă cu dobânda pieţei, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) să reprezinte cel mult 85% din preţul tractoarelor, combinelor, maşinilor şi utilajelor agricole cumpărate, diferenţa de 15% urmând a fi achitată din fonduri proprii de către beneficiari;
    b) rambursarea creditului se va eşalona pe o perioadă de maximum 5 ani; pentru dobânzile la creditele aferente tractoarelor, combinelor, maşinilor şi utilajelor agricole care vor fi achiziţionate în cursul anului se acordă o perioadă de graţie până la data de 1 ianuarie a anului următor;
    c) dobânzile calculate la creditele acordate, inclusiv cele aferente perioadei de graţie, vor fi subvenţionate în proporţie de 70% pe an, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
    ART. 3
    Ministerul Industriilor va lua măsurile necesare pentru sprijinirea realizării tractoarelor, combinelor, maşinilor şi utilajelor agricole ce urmează a fi achiziţionate potrivit prezentei hotărâri.
    ART. 4
    Bunurile prevăzute la art. 1 alin. 1, care se achiziţionează din credite acordate în condiţiile prezentei hotărâri, nu pot fi înstrăinate prin vânzare până la achitarea integrala a creditului acordat.
    ART. 5
    Se aprobă Normele metodologice cu privire la acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli în temeiul art. 7 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 83/1993.
    Normele metodologice sunt prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.
    ART. 6
    Hotărârile Guvernului nr. 267/1994, nr. 349/1994 şi nr. 542/1994 rămân aplicabile, cu privire la acordarea, utilizarea şi controlul subvenţiilor aferente creditelor bancare acordate producătorilor agricoli în anul 1994, şi în anul 1995 până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    ART. 7
    Prevederile prezentei hotărâri se aplică şi în cazul producătorilor agricoli care angajează credite bancare în vederea achiziţionării de autocamioane între 3-5 tone din producţia internă, amenajate numai pentru transportul produselor agricole.

                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VĂCĂROIU

                                 Contrasemnează:
                                -----------------
                    Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                                 Valeriu Tabără

                                Ministru de stat,
                              ministrul finanţelor,
                                 Florin Georgescu

                               Ministrul industriilor,
                                  Dumitru Popescu


    Bucureşti, 26 mai 1995.
    Nr. 352.

    ANEXA 1

                           NORME METODOLOGICE
    cu privire la acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de
     la bugetul de stat, destinate acoperirii a 70% din dobânda aferentă
      creditelor bancare pe termen mediu acordate producătorilor agricoli in
        temeiul art. 7 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 83/1993

    1. Se subvenţionează de la bugetul de stat 70% din dobânda anuală calculată de băncile comerciale la creditele pe termen mediu, contractate de producătorii agricoli pentru achiziţionarea de tractoare, combine, autocamioane între 3-5 tone amenajate numai pentru transportul produselor agricole, maşini şi utilaje agricole din producţia interna. Prin maşini şi utilaje agricole se înţelege: remorci, maşini şi utilaje de prelucrat solul, de semanat şi recoltat, pentru administrarea ingrasamintelor chimice şi organice, pentru întreţinerea culturilor şi pentru tratamente fitosanitare.
    2. Subvenţiile se acorda beneficiarilor de credite, producători agricoli individuali şi cu personalitate juridică - inclusiv arendaşii -, stabiliţi potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 83/1993.
    3. Băncile comerciale pot acorda credite bancare în limita plafoanelor convenite cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
    Beneficiarii de credite prezintă băncilor comerciale documentaţia solicitată de acestea, cu precizarea ca cererea de credite sa fie avizată de direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana, privind încadrarea în prevederile Legii nr. 83/1993 şi ale prezentelor norme metodologice.
    4. Creditele bancare se acorda de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor de credite proprii ale băncilor comerciale.
    5. Subvenţiile aferente dobânzii calculate la creditele bancare nerambursate la scadenta, în cursul anului, se vor acorda după achitarea ratelor restante la nivelul dobânzii stabilite pentru creditele curente.
    Dobânda aferentă creditelor bancare scadente în cursul anului şi nerambursate până la finele fiecărui an se suportă integral de către producătorii agricoli.
    Acelaşi regim se aplică şi dobânzii aferente creditelor bancare nerambursate în cadrul termenului prevăzut în contractul de credit şi în prezenta hotărâre.
    6. Producătorii agricoli au obligaţia sa organizeze şi sa conducă o evidenta separată a creditelor bancare cu dobânda subventionata acordate în baza prezentei hotărâri.
    7. Lunar se va întocmi şi se va depune la direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana decontul justificativ - model cuprins în anexa la prezentele norme metodologice -, avizat de banca comercială creditoare.
    Pentru dobânzile aferente perioadei de graţie de până la data de 1 ianuarie a anului următor, deconturile justificative se vor întocmi distinct, se vor prezenta şi se vor deconta după data de 1 ianuarie a anului următor.
    Producătorii agricoli şi băncile comerciale creditoare răspund, potrivit legii, de realitatea şi legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.
    8. Direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie judeţeana verifica realitatea şi legalitatea subvenţiilor solicitate prin deconturile justificative, efectuind controale la producătorii agricoli.
    9. Direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene vor transmite lunar la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în două exemplare, centralizatorul deconturilor justificative întocmite de beneficiarii creditelor, verificate şi avizate.
    10. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în baza centralizatoarelor primite de la direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, solicita Ministerului Finanţelor subvenţiile rezultate prin deschiderea de credite bugetare prevăzute la cap. 76 "Agricultura, silvicultura, ape şi mediu înconjurător". Cererea de credite bugetare va fi însoţită de un exemplar din centralizatorul deconturilor justificative.
    11. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin organele de control proprii, va verifica permanent modul de stabilire şi de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 70% din dobânda calculată la creditele bancare pe termen mediu, precum şi modul de organizare şi de ţinere a evidentelor la direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene.
    12. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în contul direcţiilor generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene, cu titlu de subvenţii de la bugetul de stat, vor fi virate de acestea direct beneficiarilor, pe baza decontului justificativ.
    13. Direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie judeţene răspund, potrivit legii, de utilizarea, păstrarea şi gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat, precum şi a documentaţiilor care au stat la baza acordării subvenţiilor de la bugetul de stat.
    14. Achitarea subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea pe documentele de acordare de date sau situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de restituire a sumelor, precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
    15. Persoanele cărora le revin obligaţii de serviciu în legătura cu acordarea subvenţiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.
    16. Trimestrial, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va raporta Ministerului Finanţelor numărul de tractoare, combine şi autocamioane achiziţionate din credite bancare potrivit Hotărârii Guvernului nr. 267/1994 şi prezentei hotărâri.

    ANEXA 1.1.
    --------
    la normele metodologice

    PRODUCĂTORUL AGRICOL .........
    BANCA COMERCIALĂ ............. Direcţia generală pentru
    Contul ....................... agricultura şi alimentaţie ......
    Nr. ......... data ........... Verificat şi avizat pentru suma
                                               de ................. mii lei
                                                       Director,
                                               (data şi nr. de înregistrare)

                       DECONT JUSTIFICATIV
    privind subvenţiile de la bugetul de stat pentru acoperirea
      a 70% din dobânda calculată la creditele contractate de
   producătorii agricoli pentru achiziţionarea tractoarelor, combinelor,
      autocamioanelor între 3-5 tone amenajate numai pentru transportul
           produselor agricole, maşinilor şi utilajelor agricole,
       conform Hotărârii Guvernului nr. 352/1995 pentru perioada ........

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Specificaţia Creditul Soldul Dobânda Dobânda
(denumirea utila- acordat creditelor Rata calculată subvenţionată din
jelor sau a maşi- iniţial la finele anuală pe dobânda calculată
nilor agricole) perioadei a perioada (70% din col. 4)
                                         dobânzii .......
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                   TOTAL: ......................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
               AVIZAT, Producător agricol,
          BANCA COMERCIALĂ
              Director,


                               -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016