Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 350 din 18 martie 2004  privind modificarea si completarea Regulamentului pentru organizarea si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, aprobat prin   Hotararea Guvernului nr. 802/1999     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 350 din 18 martie 2004 privind modificarea si completarea Regulamentului pentru organizarea si functionarea Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 802/1999

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 294 din 5 aprilie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 802/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499 din 15 octombrie 1999, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1)-(3) ale articolului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Arhiva Electronicã de Garanţii Reale Mobiliare, denumitã în continuare arhivã, reprezintã o bazã de date unicã la nivel naţional, care asigurã înscrierea garanţiilor reale mobiliare şi a celorlalte acte juridice prevãzute la <>art. 2 din titlul VI din Legea nr. 99/1999 privind unele mãsuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificãrile ulterioare, precum şi accesul la informaţiile înscrise cu privire la avizele de garanţie.
(2) Înscrierea şi vizualizarea datelor înregistrate în arhivã privind actele juridice prevãzute la alin. (1) se va face prin accesarea site-urilor www.mj.romarhiva.ro sau www.co.romarhiva.ro.
(3) Creditorul garantat care, în scopul obţinerii unui rang de prioritate, doreşte sã facã publicã existenţa unei garanţii reale asupra unui bun, potrivit dispoziţiilor titlului VI din <>Legea nr. 99/1999 , cu modificãrile ulterioare, trebuie sã completeze şi sã depunã ori sã transmitã, sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a încorporat, ataşat sau asociat o semnãturã electronicã extinsã, bazatã pe un certificat valabil, în condiţiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere, un formular de aviz de garanţie cãtre un operator/agent autorizat al arhivei, cu plata taxei stabilite de lege şi a tarifului corespunzãtor stabilit de acel operator."
2. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile şi obligaţiile Corpului operatorilor, respectiv ale Autoritãţii de Supraveghere, cu privire la informaţiile înscrise în arhivã sunt limitate la operarea arhivei sau, dupã caz, la supravegherea acesteia, astfel cum sunt reglementate în prezentul regulament; operarea arhivei exclude efectuarea de operaţiuni de export sau de transmitere cãtre terţi a bazei de date a arhivei, privitã ca întreg ori pe pãrţi."
3. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În înţelesul prezentului regulament, prin aviz de garanţie se înţelege, dupã caz:
a) avizul de constituire a garanţiei şi de înscriere a celorlalte acte juridice prevãzute la titlul VI din <>Legea nr. 99/1999 , cu modificãrile ulterioare, în ceea ce priveşte ordinea de prioritate, publicitatea şi executarea, denumit în continuare aviz de garanţie iniţial;
b) avizul modificator al avizului de garanţie iniţial, vizând descrierea bunului în garanţie, numele/denumirea debitorului ori creditorului, rectificarea oricãrei erori materiale survenite, precum şi orice altã modificare reglementatã de lege;
c) avizul de cesiune a creanţei garantate cu bunurile specificate în avizul de garanţie;
d) avizul de reducere a garanţiei la o parte din bunurile afectate acesteia prin avizul de garanţie iniţial;
e) avizul de extindere a garanţiei asupra altor bunuri;
f) avizul de prelungire a avizului de garanţie iniţial;
g) avizul de stingere a avizului de garanţie iniţial datoritã executãrii obligaţiei garantate ori renunţãrii creditorului la întreaga garanţie;
h) avizul de nulitate datoritã anulãrii sau constatãrii nulitãţii contractului de garanţie prin hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã;
i) avizul de înscriere a intenţiei de constituire a unui aviz de garanţie. Avizul de înscriere a intenţiei devine aviz de garanţie iniţial prin utilizarea unui meniu de transformare.
(2) Avizul de garanţie reprezintã înregistrarea efectuatã de operatori/agenţi autorizaţi, prin redarea fidelã, în sistemul de administrare a informaţiei al arhivei, a conţinutului formularului de aviz de garanţie completat de solicitantul înscrierii."
4. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Formularul de aviz de garanţie este un înscris întocmit pe suport hârtie sau prin mijloace electronice."
5. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Avizul de garanţie se identificã printr-un element singular care include, în mod obligatoriu, un numãr de înregistrare atribuit de arhivã. Numãrul de înregistrare va fi format dintr-un numãr de înscriere serial ce include şi cifrele anului în care se efectueazã înscrierea."
6. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Fiecare operator va face publice pe site-ul arhivei datele de identificare prezentate Autoritãţii de Supraveghere. Vor fi fãcute publice totodatã urmãtoarele informaţii:
a) datele de identificare a tuturor agenţilor împuterniciţi ai operatorului, precum şi adresele tuturor birourilor de înscriere în arhivã a avizelor de garanţie;
b) adresa la care operatorul confirmã primirea corespondenţei, dacã este cazul;
c) numerele de telefon şi fax şi adresa de e-mail ale sediului principal, precum şi ale tuturor birourilor de înscriere în arhivã a avizelor de garanţie;
d) numele şi prenumele persoanelor ce coordoneazã activitatea de înregistrare la fiecare dintre aceste birouri de înscriere în arhivã;
e) site-ul de Internet, dacã este cazul."
7. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - (1) Fiecare operator îşi poate stabili propriile proceduri privind metodele de platã pentru serviciile prestate, precum şi metodele de primire a formularelor de avize de garanţie în vederea înscrierii în arhivã, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(2) Formularul de aviz de garanţie va fi prezentat operatorului sau agentului acestuia, la sediul biroului de înscriere în arhivã, de cãtre creditor ori debitor, potrivit legii, sau de cãtre reprezentantul sãu împuternicit prin procurã autenticã, ori va fi transmis, în condiţiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere, sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a încorporat, ataşat sau asociat o semnãturã electronicã extinsã, bazatã pe un certificat calificat valabil.
(3) Formularul de aviz de garanţie pe suport hârtie va fi completat în dublu exemplar şi semnat de solicitant. Solicitantul va certifica prin semnãturã orice modificare a datelor din formularul de aviz de garanţie.
(4) Un exemplar al formularului va fi înapoiat solicitantului dupã efectuarea înscrierii în arhivã, pe suport hârtie, vizat de operator sau agent, ori, dupã caz, în formã electronicã, semnat cu semnãtura electronicã extinsã a operatorului sau agentului, cu menţionarea numãrului şi a datei înregistrãrii formularului, precum şi a numãrului de identificare a înscrierii."
8. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Autoritatea de Supraveghere poate revizui sau înlocui, prin decizie, modelele de formulare de avize de garanţie şi instrucţiunile, atunci când considerã necesar, în limitele dispoziţiilor titlului VI din <>Legea nr. 99/1999 , cu modificãrile ulterioare."
9. La articolul 35, dupã alineatul (2) se introduc 3 noi alineate, alineatele (3)-(5), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Toate formularele de avize de garanţie transmise, cu respectarea prevederilor art. 30 alin. (2), în vederea înscrierii, vor fi înregistrate de operator/agentul autorizat într-un registru general, asigurat prin grija Corpului operatorilor.
(4) În registrul general vor fi, de asemenea, evidenţiate toate solicitãrile de cãutare a avizelor de garanţie, precum şi corespondenţa desfãşuratã cu solicitanţii de înscrieri ori cãutãri, Autoritatea de Supraveghere, Corpul operatorilor şi agenţii împuterniciţi, inclusiv documentele transmise prin mijloace electronice, în condiţiile prevãzute la art. 30 alin. (2) şi, respectiv, art. 47 alin. (5).
(5) Documentele transmise electronic în condiţiile alin. (4) vor fi stocate de operator/agent pe suport informatic, în condiţii care sã asigure integritatea acestora."
10. Alineatele (2)-(4) ale articolului 36 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Creditorul garantat sau reprezentantul sãu, împuternicit prin procurã autenticã, poate solicita înscrierea în arhivã a oricãrui tip de aviz de garanţie. Solicitãrile de înscriere în arhivã a avizului de reducere a garanţiei, a celui de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhivã, de nulitate sau de stingere a garanţiei, a avizului modificator vizând radierea ori înlocuirea unui creditor, a avizului modificator vizând radierea unui debitor ori adãugarea unui creditor garantat celor deja existenţi sunt asimilate, faţã de creditorii cu statut activ care le formuleazã, unor acte de dispoziţie.
(3) Debitorul sau reprezentantul sãu împuternicit prin procurã autenticã poate solicita doar înscrierea în arhivã a avizului de garanţie iniţial şi a avizului de extindere a garanţiei asupra altor bunuri. Solicitãrile de înscriere în arhivã a acestor avize sunt asimilate, faţã de debitorii care le formuleazã, unor acte de dispoziţie.
(4) Avizul de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhivã ori avizul modificator prin care se înlocuieşte creditorul menţionat în avizul de garanţie iniţial cu un alt creditor poate fi introdus în arhivã, dupã caz, la solicitarea cedentului, a cesionarului, a fostului sau actualului creditor ori a reprezentantului acestuia împuternicit prin procurã autenticã."
11. Dupã alineatul (4) al articolului 36 se introduc 4 noi alineate, alineatele (5)-(8), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În situaţia în care avizul de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhivã ori avizul modificator prin care se înlocuieşte creditorul menţionat în avizul de garanţie iniţial cu un alt creditor este introdus în arhivã la solicitarea cesionarului, a noului creditor ori a reprezentantului acestora împuternicit prin procurã autenticã, solicitantul va anexa la formular o declaraţie pe propria rãspundere, datã în faţa unui notar public de cãtre noul creditor, prin care acesta ori, în cazul persoanei juridice, reprezentantul acesteia declarã cã datele cuprinse în formularul de aviz de garanţie completat se referã la transmiterea creanţei, realizatã prin efectul legii ori în temeiul unui act juridic, încheiat în formã scrisã şi semnat de pãrţi la data emiterii declaraţiei, sau al unui fapt juridic. Declaraţia pe propria rãspundere va trebui sã cuprindã în mod detaliat date referitoare la temeiul juridic al transmiterii creanţei garantate, date ce vor fi menţionate şi în formularul de aviz de garanţie. Declaraţia pe propria rãspundere va fi reţinutã de operator/agent şi ataşatã la formularul de aviz de garanţie. Operatorii au obligaţia de a comunica lunar Autoritãţii de Supraveghere o situaţie cu înscrierile operate în arhivã, de tipul şi în condiţiile prevãzute de prezentul alineat.
(6) Operatorul va ataşa o copie a procurii menţionate la alin. (1)-(4) la formularul de aviz de garanţie completat de solicitant.
(7) Orice persoanã prejudiciatã prin înscrierea ori, dimpotrivã, prin neînscrierea în arhivã a unui aviz de garanţie când, potrivit legii, exista o asemenea obligaţie în sarcina creditorului poate adresa solicitarea de înscriere în arhivã a unui aviz de garanţie, în situaţia în care a obţinut o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, prin care este autorizatã sã subscrie în contul creditorului acel aviz. Copia legalizatã a hotãrârii judecãtoreşti învestite cu formulã executorie, împreunã cu formularul de aviz de garanţie, va fi înaintatã de solicitant Autoritãţii de Supraveghere, în vederea efectuãrii de cãtre aceasta a înscrierii avizului de garanţie respectiv, cu respectarea îndrumãrilor afişate pe site-ul arhivei. Înscrierile efectuate de Autoritatea de Supraveghere, în condiţiile prezentului alineat, sunt scutite de plata oricãrui tarif.
(8) La primirea formularului de aviz de garanţie operatorul este obligat sã verifice dacã persoana fizicã solicitantã care completeazã şi semneazã formularul de aviz de garanţie şi care solicitã înregistrarea acestuia în arhivã este persoana interesatã. În acest scop operatorul efectueazã verificãrile pe care le considerã necesare. Operatorii sunt rãspunzãtori pentru orice prejudiciu datorat unei verificãri necorespunzãtoare."
12. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - În completarea sau în locul sistemului bazat pe suport hârtie operatorul poate sã utilizeze, în condiţiile legii, procedurile necesare pentru a primi, a procesa şi a transmite formularele de avize de garanţie, precum şi de a primi şi de a rãspunde la solicitãrile de cãutare în arhivã prin mijloace electronice."
13. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Documentele pot fi remise pentru a fi înscrise în arhivã oricãrui operator, la alegerea solicitantului, prin una dintre urmãtoarele modalitãţi agreate de acel operator:
a) personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã;
b) prin transmitere electronicã sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a încorporat, ataşat sau asociat semnãtura electronicã extinsã a solicitantului, bazatã pe un certificat calificat valabil.
(2) Momentul înscrierii în arhivã a unui document remis prin aceste modalitãţi este momentul în care sistemul informatic al arhivei analizeazã transmisia respectivã şi determinã cã toate datele necesare au fost recepţionate în formatul corespunzãtor şi pot fi citite."
14. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 46 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Programul de funcţionare a arhivei pentru înregistrãri se va desfãşura cel puţin între orele 8,00 şi 16,00, de luni pânã vineri, cu excepţia sãrbãtorilor legale.
..................................................................
(3) Corpul operatorilor poate impune, cu caracter excepţional, ca încãrcarea volumelor mari de date sã se realizeze în intervalele de timp mai puţin solicitate, cum ar fi de la ora 21,00 la ora 8,00. Toate aceste restricţii trebuie sã fie afişate pe site-ul arhivei şi comunicate Autoritãţii de Supraveghere."
15. Articolul 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Orice persoanã, inclusiv operatorii şi agenţii autorizaţi, poate presta, contra cost, servicii de cãutare şi de copiere de informaţii din baza de date a arhivei, cum ar fi:
a) cãutarea unor înscrieri dupã datele de identificare a debitorului, dupã elementele de identificare a bunului în garanţie ori a bunului imobil la care este ataşat bunul în garanţie, dupã numele/denumirea proprietarului acelui bun imobil ori dupã numãrul de identificare a avizului de garanţie;
b) cãutarea de date din înscrierile vizualizate;
c) efectuarea unor copii dupã înscrierile vizualizate;
d) constituirea, în condiţiile legii, a altor documente în format electronic, în baza informaţiilor din arhivã.
(2) Operatorii şi agenţii autorizaţi pot presta servicii de cãutare a informaţiilor cuprinse în arhivã, în funcţie de criteriile şi termenii indicaţi de solicitant.
(3) Operatorul sau agentul autorizat va întocmi un proces-verbal semnat de reprezentantul operatorului sau al agentului şi de solicitant, în care vor fi consemnate rezultatele cãutãrii, precum şi criteriile şi termenii propuşi de solicitant şi cei utilizaţi de operator din proprie iniţiativã, dacã este cazul, în funcţie de care s-a realizat cãutarea.
(4) În situaţia prevãzutã de <>art. 67 din titlul VI din Legea nr. 99/1999 , cu modificãrile ulterioare, operatorii vor certifica, la solicitarea pãrţii interesate, existenţa înscrierii în arhivã, pe baza numãrului de identificare a avizului de garanţie.
(5) Solicitãrile de cãutare în arhivã vor putea fi transmise, cu respectarea prevederilor alin. (2), şi sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a încorporat, ataşat sau asociat o semnãturã electronicã extinsã, bazatã pe un certificat calificat valabil. Dupã efectuarea cãutãrii, operatorul/agentul autorizat va comunica solicitantului rezultatul acesteia, printr-un înscris în formã electronicã, ce va cuprinde toate datele prevãzute la alin. (3) şi care va fi semnat cu semnãtura electronicã, extinsã a operatorului/agentului autorizat. Ansamblul solicitare de cãutare-comunicarea rezultatului cãutãrii, transmis sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a încorporat, ataşat sau asociat o semnãturã electronicã extinsã, bazatã pe un certificat calificat valabil, înlocuieşte procesul-verbal prevãzut la alin. (3)."
16. Articolul 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 53. - (1) Fiecare aviz de garanţie iniţial va fi identificat pe baza unui element singular atribuit de sistemul de administrare a informaţiei. În sistemul de administrare a informaţiei trebuie efectuatã o înscriere separatã pentru fiecare aviz de garanţie iniţial şi toate informaţiile subsecvente cu privire la aceastã înscriere vor fi pãstrate în sistem.
(2) Un document, altul decât un aviz de garanţie iniţial, va fi, de asemenea, identificat pe baza unei informaţii unice atribuite de sistemul de administrare a informaţiei al arhivei; înregistrãrile subsecvente unui aviz de garanţie iniţial vor fi identificate prin acelaşi tip de informaţie ca cea atribuitã de arhivã avizului de garanţie iniţial.
(3) În sistemul de administrare a informaţiei înregistrãrile succesive referitoare la avizul de garanţie iniţial vor fi raportate la înregistrarea subsecventã anterioarã ce cuprinde informaţia actualizatã privind garanţia realã mobiliarã.
(4) Arhiva va atribui câte un nume de utilizator şi câte o parolã operatorilor, precum şi agenţilor autorizaţi, care vor constitui elementele de identificare a operatorului sau agentului care a operat înscrierea respectivã.
(5) Nici o înscriere o datã introdusã nu va putea fi modificatã în nici un fel. Orice modificãri ale unei înscrieri iniţiale vor fi introduse prin înscrieri ulterioare, separate, care vor face referire la numãrul de înregistrare al înscrierii pe care o modificã."
17. Alineatul (1) al articolului 55 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - (1) Data, precum şi cel puţin ora şi minutul înscrierii documentelor trebuie sã fie stocate în sistemul de administrare a informaţiei."
18. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Datele referitoare la creditor, debitor şi bunul în garanţie trebuie sã fie transferate din documente în sistemul de administrare a informaţiei, prin introducerea directã a datelor sau utilizarea tehnicilor de preluare automatã a acestora."
19. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Numele/denumirea şi celelalte date de identificare a persoanelor fizice şi persoanelor juridice trebuie sã fie stocate în fişiere sau tabele separate. Sunt stabilite câmpuri separate de introducere a datelor pentru numele de familie ale persoanelor fizice şi pentru prenumele complete ale acestora, respectiv un singur câmp pentru denumirea persoanei juridice."
20. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Câmpurile numelor persoanelor fizice şi ale denumirilor persoanelor juridice din baza de date vor avea o dimensiune suficient de mare pentru preluarea completã a acestor informaţii.
(2) Solicitanţii de înscrieri trebuie sã furnizeze numele sau denumirile complete în formularele lor; cu toate acestea, un nume sau o denumire care depãşeşte lungimea maximã admisã a câmpului va fi introdusã, aşa cum este prezentatã de cãtre solicitant, pânã la limita maximã a câmpului unde se introduc datele. Operatorul sau agentul autorizat care efectueazã înscrierea nu va face nici o abreviere suplimentarã a numelor sau a denumirilor care sunt mai mari decât dimensiunea câmpului atribuit."
21. Articolul 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 60. - În momentul înscrierii avizului de garanţie iniţial statutul pãrţilor şi statutul avizului de garanţie vor fi urmãtoarele:
a) statutul creditorului, astfel cum este prezentat în document, va fi activ; statutul creditorului va deveni inactiv în situaţia în care, ulterior înscrierii avizului de garanţie iniţial, se subscrie de cãtre acesta un formular de aviz de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhivã ori un formular de aviz modificator vizând înlocuirea creditorului, când statut activ va dobândi noul creditor, indicat în document;
b) debitorul indicat în document va avea statut activ;
c) statutul avizului de garanţie va fi activ pânã la data expirãrii acestuia sau pânã la altã datã, potrivit prezentului regulament; inactivarea statutului avizului de garanţie determinã şi inactivarea statutului pãrţilor specificate în avizul respectiv."
22. Articolul 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61. - (1) Solicitarea de înscriere în arhivã a avizului modificator care:
a) modificã descrierea bunului în garanţie;
b) rectificã erorile materiale survenite, privind datele de identificare a debitorului, descrierea bunului în garanţie ori alte date ce intereseazã toţi creditorii;
c) modificã numele/denumirea şi/sau adresa/sediul debitorului;
d) face menţiune despre numele/denumirea noului debitor, în cazul existenţei unei transmisiuni a patrimoniului vechiului debitor;
e) radiazã un debitor ori adaugã un debitor subscriitor;
f) adaugã un creditor garantat celor deja existenţi;
g) înlocuieşte, total sau parţial, bunurile afectate garanţiei, cu pãstrarea debitorilor şi a creditorilor existenţi, trebuie formulatã de toţi creditorii cu statut activ, care vor subscrie formularul de aviz modificator, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã.
(2) Solicitarea de înscriere în arhivã a avizului modificator vizând:
a) schimbarea numelui/denumirii unuia dintre creditorii cu statut activ şi/sau a adresei/sediului acestuia;
b) radierea unuia dintre creditorii cu statut activ;
c) rectificarea erorilor materiale survenite, vizând datele de identificare a unuia dintre creditori, trebuie formulatã de creditorul nemijlocit interesat, care, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã, va completa şi va semna formularul de aviz modificator.
(3) Solicitarea de înscriere în arhivã a avizului modificator prin care se înlocuieşte un creditor cu statut activ ce figureazã în avizul de garanţie cu un alt creditor trebuie formulatã de creditorul ce urmeazã a fi înlocuit, care, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã, va completa şi va semna formularul de aviz modificator; statutul creditorului înlocuit va deveni inactiv, iar noul creditor indicat în document va fi trecut în avizul de garanţie drept creditor cu statut activ. În cazul în care avizul modificator vizeazã înlocuirea tuturor creditorilor cu statut activ, solicitarea de înscriere în arhivã trebuie adresatã de toţi aceşti creditori, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã."
23. Articolul 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - Solicitarea de înscriere în arhivã a avizului de extindere a garanţiei asupra altor bunuri trebuie formulatã de toţi creditorii cu statut activ ori de toţi debitorii cu statut activ, care vor subscrie formularul de aviz de extindere a garanţiei, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã."
24. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Solicitarea de înscriere în arhivã a unui aviz de reducere a garanţiei la o parte din bunurile afectate acesteia prin avizul de garanţie iniţial trebuie formulatã de toţi creditorii cu statut activ, care vor subscrie formularul de aviz de garanţie corespunzãtor, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã."
25. Articolul 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 64. - (1) Solicitarea de înscriere în arhivã a unui aviz de cesiune a creanţei trebuie formulatã, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã:
a) fie de creditorul cu statut activ, care a cesionat partea sa din dreptul de creanţã;
b) fie de toţi creditorii cu statut activ, în cazul cesiunii întregii creanţe.
(2) În momentul înscrierii unui aviz de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhivã, creditorul cedent/creditorii cedenţi va/vor dobândi statut inactiv, iar cesionarul va dobândi statut activ de creditor."
26. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) Solicitarea de înscriere în arhivã a avizului de stingere sau a celui de nulitate trebuie formulatã de toţi creditorii cu statut activ, care vor subscrie formularul, personal sau prin reprezentant împuternicit prin procurã autenticã.
(2) Înscrierea în arhivã a unui aviz de stingere sau a unui aviz de nulitate a avizului de garanţie iniţial determinã inactivarea statutului avizului de garanţie."
27. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Înscrierea în timp util a unui aviz de prelungire, de cãtre oricare dintre creditorii aflaţi în evidenţa arhivei, pentru o perioadã de 5 ani sau pentru alt termen prevãzut în avizul de prelungire:
a) va produce efecte doar cu privire la creditorii care l-au subscris; iar
b) creditorii care nu au adresat solicitarea de înscriere în arhivã a avizului de prelungire nu vor fi menţionaţi în noul aviz de garanţie.
(2) Dacã ulterior înscrierii unui aviz de prelungire, operat în arhivã la solicitarea doar a unui/unor creditor/creditori, ceilalţi creditori adreseazã la rândul lor, în termen util, solicitarea de înregistrare în arhivã a unui aviz de prelungire, rangul tuturor acestor creditori va fi egal, iar în ultimul aviz de prelungire vor fi cuprinşi şi creditorii care au formulat solicitarea de înscriere în arhivã a acestuia. Ultimul aviz de prelungire nu poate stabili un termen mai redus de valabilitate a înscrierii decât cel menţionat în primul aviz de prelungire."
28. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - (1) La data la care un aviz de garanţie expirã statutul avizului de garanţie va rãmâne activ, dacã cel puţin unul dintre creditorii cu statut activ a înscris în timp util un aviz de prelungire.
(2) În caz contrar, atât avizul de garanţie, cât şi pãrţile din avizul de garanţie vor dobândi statut inactiv."
29. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - Creditorii care în mod nejustificat refuzã sã-şi dea acordul la înscrierea în arhivã a unui aviz de garanţie, când, potrivit legii şi raportului juridic dintre aceştia, existã un temei în acest sens, vor fi rãspunzãtori pentru daunele produse prin aceasta celorlalţi creditori ori debitorului."
30. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - (1) Avizele de garanţie cu statut inactiv vor fi pãstrate în baza de date a arhivei pe o perioadã de încã un an, calculatã de la data inactivãrii statutului.
(2) Dupã expirarea termenului de un an, avizele de garanţie cu statut inactiv, prevãzute la alin. (1), vor fi transferate din baza activã într-o bazã de date separatã, aflatã pe unul dintre serverele active; perioada de stocare este de 4 ani, iar accesarea acestei baze de date va fi posibilã în baza unei solicitãri întemeiate, adresatã de persoanele interesate Corpului operatorilor sau Autoritãţii de Supraveghere."
31. Articolul 70 se abrogã.
32. Alineatele (2)-(4) ale articolului 71 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sistemul de administrare a informaţiei al arhivei va fi compus din douã sau mai multe servere independente situate în locuri diferite şi conectate între ele, astfel încât arhiva sã opereze ca un sistem unic. Fiecare dintre aceste servere constituie un nod al sistemului informatic al arhivei.
(3) Pentru stabilirea coordonatelor temporale ale înregistrãrilor arhiva va avea ca referinţã ceasul serverului, care va fi actualizat sã corespundã, dupã caz, orei oficiale de varã sau de iarnã. Ceasurile serverelor din fiecare nod al sistemului informatic al arhivei vor fi sincronizate.
(4) Arhiva trebuie sã utilizeze baze de date interconectate, de un tip care sã permitã cãutarea sau înscrierea avizelor de garanţie în fiecare nod al sistemului informatic şi sã facã sã devinã imediat efective înscrierile efectuate pentru întregul sistem."
33. La articolul 72, dupã alineatul (1) se introduc 3 noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul în care, dupã efectuarea înscrierii, se constatã cã nu a fost preluat numele utilizatorului ori o parte din datele ce fuseserã introduse anterior de cãtre operator/agent, acesta din urmã are obligaţia de a comunica Autoritãţii de Supraveghere numãrul de identificare a înscrierii respective; în situaţia în care Autoritatea de Supraveghere constatã cã înscrierile respective sunt nevalide ca urmare a unor motive de naturã tehnicã, neimputabile operatorului/agentului autorizat, va proceda la ştergerea lor din baza de date a arhivei.
(3) Înscrierile ce nu conţin nici o informaţie privind pãrţile, descrierea bunului în garanţie şi datele de identificare a pãrţii care a solicitat sau pe seama cãreia s-a solicitat înscrierea avizului de garanţie, datoritã nepreluãrii datelor în sistemul de administrare a informaţiei din cauze tehnice, vor fi şterse de cãtre Autoritatea de Supraveghere din baza de date a arhivei.
(4) Operatorii vor înainta Autoritãţii de Supraveghere o listã cu înregistrãrile preluate eronat în sistemul de administrare a informaţiei, datoritã cauzelor tehnice, dupã cum urmeazã:
a) pânã pe data de 13 a fiecãrei luni, pentru înscrierile efectuate în arhivã în perioada 1-10 a lunii respective;
b) pânã pe data de 23 a fiecãrei luni, pentru înscrierile efectuate în arhivã în perioada 11-20 a lunii respective;
c) pânã pe data de 3 a fiecãrei luni, pentru înscrierile efectuate în arhivã în perioada cuprinsã între data de 21 şi ultima zi a lunii precedente."
34. Articolul 74 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 74. - Programul software al arhivei trebuie sã atribuie o coordonatã temporalã fiecãrei înscrieri, care sã includã cel puţin ziua, ora şi minutul acesteia."
35. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Arhiva trebuie sã punã la dispoziţie publicului instrucţiuni pentru cãutarea şi vizualizarea datelor din sistemul de administrare a informaţiei, precum şi o listã cuprinzând descrierea conţinutului diferitelor tipuri de avize de garanţie înregistrate.
(2) Arhiva trebuie sã permitã publicului vizualizarea şi tipãrirea de extrase din avizele de garanţie."
36. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - Toate echipamentele din fiecare nod al sistemului informatic al arhivei trebuie sã fie amplasate într-o salã specialã, care va beneficia de o protecţie sporitã. Toate datele înscrise în baza de date într-un nod al sistemului informatic vor fi transferate şi stocate instantaneu şi în celelalte noduri. Copiile de siguranţã ale bazei de date (backup) vor fi efectuate zilnic cel puţin într-un nod al sistemului informatic al arhivei. Îmbunãtãţirea şi securizarea echipamentelor din fiecare nod al sistemului informatic se va realiza periodic pentru a fi înlãturate riscurile de întrerupere, oprire sau distrugere a programului informatic, bazei de date sau mediului de comunicare şi transfer al datelor."
37. Articolul 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - Sistemul computerizat off-line şi cel on-line trebuie sã fie adaptate pentru a corespunde cerinţelor funcţionale şi cerinţelor de asigurare a securitãţii, conform practicilor internaţionale în domeniu."
38. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - Toate programele software ale sistemului de administrare a informaţiei trebuie sã se gãseascã într-un mediu de exploatare care sã nu fie accesibil proiectanţilor de asemenea tipuri de programe. Corpul operatorilor va controla accesul la aceste medii, iar proiectanţii de programe vor avea acces numai pentru citire. Atunci când sunt necesare modificãri în sistem, trebuie sã fie luate urmãtoarele mãsuri:
a) proiectantul transferã programul în exploatare într-un mediu de dezvoltare separat;
b) este efectuatã modificarea ce se va testa experimental în mediul de dezvoltare, care reprezintã o imagine funcţionalã a mediului de exploatare;
c) o datã ce modificarea este definitivatã şi aprobatã de Autoritatea de Supraveghere, va fi transferatã în mediul de exploatare. Operatorii autorizaţi vor fi informaţi în prealabil de conţinutul modificãrii şi data de la care aceasta se va aplica."
39. Articolul 81 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - (1) Fişierele din baza de date a arhivei trebuie sã se gãseascã pe dispozitive de stocare în cadrul unui sistem computerizat cu sisteme de siguranţã pe mai multe niveluri. Accesul direct la fişierele bazei de date trebuie restricţionat la administratorii de sistem din fiecare nod al arhivei.
(2) Publicul şi operatorii/agenţii autorizaţi acceseazã baza de date numai prin intermediul aplicaţiei software a arhivei.
(3) Accesul proiectanţilor de programe la fişierele aflate în exploatare este permis numai cu aprobarea Autoritãţii de Supraveghere."
40. Articolul 82 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 82. - În aplicarea reglementãrii sistemului de transfer electronic de date (TED) al documentelor termenii urmãtori vor avea sensul de mai jos:
a) TED înseamnã transferul electronic de date al formularelor de avize de garanţie, al solicitãrilor de cãutare a avizelor de garanţie, precum şi al rezultatelor cãutãrilor;
b) document TED reprezintã un document în format electronic transmis între solicitant şi operator/agent autorizat, conform legii."
41. Articolul 83 se abrogã.
42. Articolul 84 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 84. - În vederea utilizãrii TED formularele de avize de garanţie sau alte documente vor avea un format electronic acceptat de arhivã şi vor fi semnate cu semnãturã electronicã extinsã bazatã pe un certificat calificat valabil. Autoritatea de Supraveghere va publica pe site-ul arhivei o listã referitoare la tipul documentelor TED şi formatele electronice folosite de arhivã."
43. Articolul 85 se abrogã.
44. Articolul 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - (1) Operatorii vor transmite solicitanţilor înştiinţãri de acceptare sau de respingere pentru documentele TED.
(2) Un document TED care poate fi citit de echipamentul arhivei, dar nu este semnat electronic sau nu are conţinutul acceptat de arhivã va fi refuzat de operator. Operatorul va transmite solicitantului respectiv înştiinţãri cu privire la identificarea documentelor TED refuzate, precum şi explicaţia refuzului, atunci când acest lucru este posibil."
45. Articolul 87 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - (1) În momentul acceptãrii unui document TED pentru înscriere, operatorul va întocmi pe suport informatic o evidenţã ori un raport conţinând toate informaţiile referitoare la respectivul document. Informaţiile conţinute în raport vor fi înregistrare şi stocate prompt la operator.
(2) Operatorul va transmite înştiinţãri cãtre solicitanţi, care vor confirma acceptarea documentelor TED şi crearea acestei evidenţe."
46. Articolul 88 se abrogã.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 802/1999 privind adoptarea Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 499 din 15 octombrie 1999, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul justiţiei,
Cristian Diaconescu

Ministrul comunicaţiilor
şi tehnologiei informaţiei,
Dan Nica

Bucureşti, 18 martie 2004.
Nr. 350.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016