Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 343 din 9 iulie 1993  pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 343 din 9 iulie 1993 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 176 din 26 iulie 1993
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă, anexate.
    ART. 2
    Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate în limita veniturilor proprii şi a fondurilor aprobate prin bugetul de stat cu această destinaţie.
    ART. 3
    Prevederile prezentei hotărâri se aplică până la sfârşitul anului 1993.

                  PRIM-MINISTRU
                NICOLAE VĂCĂROIU

                      Contrasemnează:
                      ---------------
         Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                  Florin Georgescu

          Ministrul tineretului şi sportului,
               Gheorghe Angelescu


     MINISTERUL TINERETULUI ŞI SPORTULUI



                          NORME
            privind reglementarea unor probleme
              financiare în activitatea sportivă

    CAP. I
    Cheltuieli ce pot fi efectuate pentru pregătirea şi participarea la competiţii sportive interne şi internaţionale

    A. Acţiuni interne
    1. a) Cantonamentele, semicantonamentele şi taberele de pregătire se aproba de conducerea unităţilor care le iniţiază şi se organizează cu:
    - sportivi care participa la etapele de judeţ, zona şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregătire sportiva, centre naţionale olimpice de pregătire a juniorilor;
    - sportivi care participa în superliga, diviziile A, B, diviziile şcolare şi de juniori (tineret);
    - sportivi care participa la intilniri internaţionale.
    b) În cantonamente, semicantonamente şi tabere, în afară de sportivi şi antrenori, mai pot participa, de la caz la caz, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numărul sportivilor în pregătire, cîte un conducător de lot, medic, asistent medical, masor, fizio-terapist, cercetător, operator video, alţi specialişti şi tehnicieni; în cazul pregătirii sportive cu copii şi elevi, mai pot participa, pentru asigurarea pregătirii lor şcolare, cîte un cadru didactic la 25-30 elevi.
    c) Persoanele menţionate la alineatul precedent beneficiază pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de aceleaşi drepturi ca şi sportivii. Se exceptează cazurile în care acţiunile sunt organizate în localităţile de domiciliu al acestora, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei sa nu locuiască cu sportivii cantonaţi, situaţie în care vor beneficia numai de masa de prinz.
    d) Numărul participanţilor la cantonamente, semicantonamente şi tabere se stabileşte de unităţile sportive organizatorice, în funcţie de ramura de sport, scopul acţiunii şi posibilităţile financiare.
    e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregătire sportiva se pot efectua cheltuieli pentru activităţi culturale, presa, precum şi cheltuieli de refacere după efort, recuperare şi igiena personală, la tarifele legale practicate de unităţile prestatoare, în limita de până la 650 lei de persoana pe zi.
    f) Persoanele care controlează loturile de sportivi aflaţi într-una din formele de pregătire de mai sus, indiferent de funcţia şi natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocaţiei acordate sportivilor sau tehnicienilor, în acest scop beneficiind de diurna de deplasare stabilită potrivit normelor legale.
    2. Numărul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competiţii sportive interne, la care se adauga 1-2 antrenori, un conducător şi un cadru medical, după caz, este următorul:
    a) Jocuri sportive

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Ramura de sport Meciuri bilaterale şi triunghiulare Turnee cu participarea
                                                         a minimum 4 echipe
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   - baschet 12 12
   - baseball 18 12
   - handbal 12 16
   - hochei 22 22
   - hochei pe iarba 20 20
   - oina 14 14
   - polo 15 15
   - popice 8 10
   - rugby 21 25
   - volei 12 12
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    b) La celelalte ramuri de sport, numărul de sportivi care pot face deplasarea (titulari şi rezerve) este cel prevăzut în regulamentul competiţiei respective, la care se adauga antrenori (profesori) si, după caz, un conducător şi un cadru medical, în funcţie de numărul probelor şi numărul de sportivi pe probe.
    c) La aeronautica, canotaj, calărie, ciclism, gimnastica, gimnastica ritmica, caiac-canoe, modelism, motociclism, scrima, radioamatorism, tir, yachting sau altele, după caz, se va putea cuprinde în delegaţie şi un tehnician (mecanic, electrician armurier, pianist, marangoz, medic veterinar, îngrijitor cai şi alte funcţii specifice ajutătoare unor ramuri de sport).
    d) Cheltuielile de participare la toate competiţiile sportive interne sunt suportate de cluburi şi asociaţii sportive din bugetul propriu, iar cele de organizare, de către organizatori.
    3. Transportul sportivilor şi insotitorilor la acţiuni sportive, în limita numărului maxim stabilit, se poate face cu mijloace de transport proprii ale unităţilor sportive sau cu cele în comun (autobuz, microbuz, tren, avion), folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata şi cost. În cazul deplasării pe distanţe mai mari de 300 Km, se va putea călători cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Călătoria cu vagon de dormit sau avion se poate face, de la caz la caz, cu aprobarea conducătorului unităţii respective şi numai în situaţii de stricta necesitate.
    Pentru participarea la competiţii sau antrenamente, sportivii şi însoţitorii acestora se pot deplasa de la hotel (restaurant) la bazele sportive cu mijloace de transport în comun, cheltuielile urmînd a fi decontate în cadrul acţiunilor respective.
    4. Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unităţile de cazare pentru sportivi, în cămine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri, campinguri sau în hoteluri până la categoria 2 stele inclusiv, conform tarifelor în vigoare. Spaţiile din unităţile de cazare pentru sportivi se vor folosi, în primul rind, pentru acţiunile sportive si, în limita locurilor disponibile, pentru acţiuni cu alt caracter.
    Deţinătorii de unităţi de cazare din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului (federaţii, complexe naţionale sportive, oficii judeţene pentru tineret şi sport, cluburi sportive etc.) vor practica tarife diferenţiate pe categorii de acţiuni în funcţie de confort. Pentru alte activităţi decît cele sportive, tarifele se vor stabili prin negociere, la nivel superior celor pentru acţiuni sportive, şi vor urmări recuperarea integrala a cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a unităţii de cazare respective.
    5. Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor etc. necesare pentru antrenamente şi competiţii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontîndu-se cheltuielile efective.
    6. Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, şedinţe de lucru cu caracter metodic, schimburi de experienţa, cursuri de perfecţionare, conferinţe de presa şi alte acţiuni similare, Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile sau unităţile sportive pot asigura cheltuieli de participare ale invitaţilor (transport, cazare şi scoateri din producţie - după caz - şi cheltuieli de întreţinere la nivelul diurnei legal stabilite), precum şi cheltuieli de organizare (chirie sala, amplificare, rechizite, aparatura video, casete video, transport materiale etc.).

    B. Acţiuni internaţionale
    7. Numărul participanţilor care compun delegaţiile sportive străine la acţiuni internaţionale organizate în ţara, al delegaţiilor sportive romane care se deplasează la competiţii în străinătate, numărul de zile, precum şi condiţiile de participare sunt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu federaţiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor sportive internaţionale.
    8. Transportul intern al delegaţiilor sportive străine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau închiriere, tren clasa I (indiferent de distanta) sau cu vagon de dormit, urmărindu-se realizarea lui în condiţii cît mai apropiate de cele oferite, prin reciprocitate, de parteneri.
    9. Cazarea delegaţiilor sportive străine se suporta, după caz, de Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţii sau unităţile sportive organizatoare, în limita tarifelor legale. În mod cu totul excepţional, se pot folosi hoteluri categoria 3 stele inclusiv, pe baza de convenţii sau protocoale, numai în cazul acţiunilor şi competiţiilor internaţionale oficiale stabilite prin regulamente internaţionale sau pentru acţiunile care se realizează prin reciprocitate între parteneri şi dacă protocolul încheiat impune aceasta.
    În cazul folosirii hotelurilor aparţinînd unităţilor de turism din reţeaua Ministerului Turismului, tariful aplicat de acestea pentru delegaţiile sportive străine va fi acelaşi cu cel perceput sportivilor romani.
    10. Delegaţiilor sportive străine li se pot asigura cheltuieli pentru activităţi culturale, refacere după efort, igiena personală, transport local, flori şi altele, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 950 lei de persoana pe zi.
    11. Sumele în lei ce se acorda drept "bani de buzunar" delegaţiilor sportive străine pe perioada şederii în ţara, precum şi sumele în valuta la care au dreptul delegaţiile sportive romane care participa la manifestaţiile organizate peste hotare sunt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu ţările respective sau prin reglementările organismelor internaţionale, care vor fi comunicate de Ministerul Tineretului şi Sportului unităţilor sportive.
    12. La intilnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţara, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli, pentru fiecare şedinţa tehnica, în limita sumei de 1.000 lei de persoana.
    13. Cu ocazia organizării unor competiţii şi acţiuni internaţionale, delegaţiilor sportive străine li se pot oferi atenţii simbolice (cadouri) după cum urmează:
    a) La acţiunile internaţionale organizate în ţara:


   -sportivilor - până la 2.000lei/
                                                            persoana
   -conducătorilor adjuncţi, antrenorilor, cadrelor - până la 2.500 lei/
   medicale, arbitrilor, ziaristilor care fac parte din persoana
   delegaţie
   -conducătorului delegaţiei arbitrilor internaţionali - până la 3.700 lei/
   şi observatorilor delegaţi de forurile internaţionale persoana
    b) La acţiunile internaţionale organizate în străinătate:
   -intilniri bilaterale - până la 24.600 lei/
                                                            acţiune
   -concursuri (turnee) internaţionale, congrese, con- - până la 49.000 lei/
    sfatuiri, cantonamente şi tabere internaţionale acţiune
   -campionate europene, mondiale şi competiţii asi- - până la 122.800lei/
    milate acestora acţiune
   -Jocurile Olimpice, Jocurile Mondiale Universitare - până la 122.800 lei
                                                            pentru fiecare
                                                            ramura de sport


    Asimilarea competiţiilor este de competenta ministrului tineretului şi sportului.
    Costul materialelor de propaganda sportiva (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori etc.) nu se include în valoarea cadourilor.
    14. Arbitrii şi observatorii străini delegaţi la competiţii internaţionale organizate în ţara beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi participanţii la competiţii.
    Indemnizaţia de arbitraj se plăteşte în lei sau în valuta, după caz, corespunzător prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
    15. Reprezentantul unităţii sportive organizatoare care însoţeşte delegaţiile străine participante la acţiuni internaţionale desfăşurate în ţara, precum şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind cazarea, hrana, transportul etc. ca şi delegaţiile străine.
    Soferii care se deplasează cu delegaţii sau invitaţii străini în alta localitate beneficiază, în perioada respectiva, de cheltuieli de cazare, precum şi de cheltuieli pentru masa, în limita sumelor prevăzute de lege.
    16. Pentru delegaţiile sportive care se deplasează în străinătate, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Învăţământului, alte ministere şi instituţii centrale, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli în valuta, în condiţiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasările în străinătate (diurna, cazare, transport, alte cheltuieli) este cel prevăzut prin acte normative în vigoare.
    Nivelul diurnei în condiţiile menţionate mai sus se aplica numai în cazul participării la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Jocuri Mondiale Universitare, cupe mondiale şi europene, congrese, consfătuiri, schimburi de experienţa, şedinţe de lucru şi alte acţiuni asemănătoare cu caracter internaţional.
    În cazul competiţiilor amicale şi de verificare, federaţiile şi unităţile sportive sunt obligate sa facă, din timp, demersuri la organizatorii acţiunilor ce se derulează în străinătate, în vederea determinării acestora sa suporte, pe cît este posibil, pe lîngă cheltuielile de cazare şi hrana, şi banii de buzunar.
    De asemenea, în funcţie de valoarea sportivilor şi interesul organizatorilor, se va solicita şi asigurarea transportului internaţional. Dacă organizatorii nu acorda banii de buzunar la aceste acţiuni amicale, în cazul cluburilor şi asociaţiilor sportive, drepturile de diurna redusă, prevăzute în condiţiile legii, vor fi diminuate cu 25% .
    În situaţiile cînd organizatorii străini stabilesc, pentru hotel sau hotel plus pensiune, tarife superioare celor cuprinse în normele legale din ţara noastră, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului şi conducerile unităţilor sportive cu cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli în valuta la nivelul acestor tarife, pe baza comunicării scrise transmise în prealabil de organizatori. În cazul realizării acţiunilor prin sistemul de pensiune, delegaţii vor primi şi diurna redusă (30 % drept bani de buzunar).
    17. Pentru sportivii şi oficialii romani cuprinşi în delegaţiile participante la competiţiile oficiale internaţionale: Jocuri Olimpice, Jocuri Mondiale Universitare, campionate mondiale şi europene se pot confecţiona costume de prezentare, în limita fondurilor aprobate unităţilor respective, care se acorda gratuit membrilor delegaţiilor.

    C. Alocaţii de hrana
    18. Alocaţiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta interna şi internaţionala, potrivit normelor legale în vigoare, se diferenţiază pe categorii de acţiuni, după cum urmează:
    Activitatea sportiva de performanta

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
           Acţiunea La cantine La restaurante
                                (exclusiv regia) (inclusiv regia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   a) Competiţii interne
   - etapa pe localitate până la 1.460 lei -
   - etapa judeţeana până la 2.000 lei până la 2.850 lei
   - etapa de zona (interjudeteana)
   şi divizia B până la 2.300 lei până la 3.310 lei
   - etapa finala, cupe, competiţii cu
   etape direct finale, divizia A,
   superliga până la 2.590 lei până la 3.850 lei
   b) Cantonamente, semicantonamente, tabere
   -organizate de cluburi şi asociaţii
   sportive cu sportivii din secţiile
   acestora până la 2.610 lei până la 4.000 lei
   -organizate de Departamentul sportului,
   Comitetul Olimpic Roman, Ministerul In-
   vatamintului, federaţii, alte instituţii
   centrale, cu sportivii din loturile
   olimpice şi naţionale până la 2.870 lei până la 4.300 lei
   c) Competiţii şi acţiuni sportive
   internaţionale, inclusiv mesele oficiale
   -organizate de cluburi şi asociaţii
   sportive până la 3.140 lei până la 4.880 lei
   -organizate de Departamentul sportu-
   lui, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul
   Învăţământului, federaţii, alte institu-
   ţii centrale până la 3.430 lei până la 5.170 lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTĂ:
    Sportivii din loturile olimpice şi naţionale beneficiază, la toate etapele, de alocaţia de hrana prevăzută pentru finala.
    Alocaţiile de hrana prevăzute mai sus se reduc cu până la 30% pentru ramurile de sport care nu impun un efort fizic deosebit.
    Procentele de reducere şi nominalizarea ramurilor de sport se vor stabili de către Ministerul Tineretului şi Sportului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
    Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decît cele de performanta, alocaţiile de hrana zilnice sunt următoarele:
    - competiţii sportive interne 945 lei
    - cantonamente, semicantonamente, tabere 997 lei
    - competiţii sportive internaţionale 1.230 lei
    d) Oficiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburile, complexele naţionale sportive din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, care deţin unităţi de alimentaţie pentru sportivi, vor percepe cheltuieli de regie de maximum 25% din valoarea alocaţiei în cazul servirii mesei sportivilor din loturile naţionale, din cluburi şi asociaţii, precum şi pentru alte acţiuni cu caracter sportiv.
    e) Preţurile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acţiuni decît cele sportive vor fi convenite cu beneficiarul.
    f) Alocaţiile de hrana stabilite la pct. 18 reprezintă plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrana se stabileşte de conducerea federaţiilor sau unităţilor sportive respective, în funcţie de specificul ramurii de sport, valoarea sportivilor, unitatea unde se asigura hrana, în limita fondurilor bugetare aprobate.
    Alocaţia de hrana se repartizează, în principiu, pe durata unei zile astfel:
    - masa de dimineaţa 20%
    - masa de prinz 40%
    - masa de seara 40%
    În cazul în care, în ziua sosirii sau plecării de la acţiunile sportive, nu se asigura toate cele trei mese, alocaţia de hrana din ziua respectiva se reduce corespunzător cu mesele neservite.
    g) La acţiunile interne sunt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrana a băuturilor alcoolice.
    h) Delegaţiilor sportive străine li se va putea acorda, la plecare, hrana rece pe durata călătoriei până la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţara şi în condiţiile prevăzute la lit. f), dacă transportul se efectuează cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
    i) La terminarea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masa oficială cu sportivii şi antrenorii participanţi, ziaristii străini şi romani şi un număr limitat de oficiali, arbitri şi alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limita sumelor prevăzute mai sus. În cazul delegaţiilor sportive, alocaţia pentru masa oficială include şi cota de 40% repartizata pentru masa de seara.
    j) Pe timpul transportului în străinătate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegaţiile sportive romane beneficiază de hrana rece la nivelul alocaţiei de cantonament, care se calculează de la data şi ora plecării până la data şi ora sosirii la destinaţie.
    În cazul în care întreţinerea s-a acordat în valuta, hrana rece se aloca numai pe durata călătoriei pe teritoriul tarii noastre.
    k) Pe timpul participării peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene şi universiade se vor putea acorda sportivilor, suplimentar drepturilor de hrana în valuta, alimente şi alte produse, în limita a 800 de lei de persoana pe zi.
    l) La jocurile din cadrul superligii, diviziilor A şi B, finalele campionatelor naţionale şi competiţiilor internaţionale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare (sucuri, apa minerala, ceai, fructe etc.) în suma de până la 350 lei de persoana de joc sau reuniune.
    m) La probele de fond şi mare fond din cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi în cantonamente, în zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentaţie de traseu de până la 700 lei de sportiv. De aceeaşi prevedere pot beneficia şi alţi sportivi la probe specifice cu efort fizic susţinut (atletism-aruncări, haltere, lupte, box la categoriile mari de greutate, canotaj, caiac-canoe şi altele), ce vor fi stabilite de conducerea federaţiilor sau unităţile sportive.
    n) Nivelul alocaţiilor de hrana menţionat la pct. 18 poate fi depăşit, cu suportarea diferenţei de către beneficiar sau din sumele alocate cu aceasta destinaţie de către sponsori.

    D. Alte cheltuieli
    19. La competiţiile interne şi internaţionale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicari, flori, pavoazare, panouri etc.) conform preţurilor pieţei la data desfăşurării acţiunii şi strictului necesar pentru desfăşurarea acesteia.
    20. În afară premiilor în numerar prevăzute în aceste norme, la competiţiile interne, începînd cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, după caz, din bugetul propriu aprobat, premii în medalii, tricouri, diplome, cupe, flori etc., conform regulamentelor competiţiilor respective.
    21. Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive care funcţionează pe principiul autofinanţării, federaţiile şi unităţile sportive plătesc chirie.
    Deţinătorii bazelor din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului (federaţii, complexe sportive naţionale, oficii judeţene pentru tineret şi sport şi cluburile sportive) vor lua în calculul chiriei cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a bazelor (lumina, căldura, apa calda, materiale de întreţinere, salubritate etc.), precum şi salariile şi drepturile personalului muncitor implicat direct în întreţinerea bazei. Toate aceste cheltuieli vor fi împărţite la numărul lunar de ore de folosire a bazei de către secţiile sportive, rezultind chiria pe ora.
    În cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare de inot, pista de atletism, sala de jocuri sportive etc.) de către mai multe secţii sportive, chiria se va împărţi proporţional cu gradul de folosire.
    Cluburile şcolare şi universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de până la 50% fata de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unităţi sportive.
    Deţinătorii de baze sportive vor putea solicita avansuri în contul folosirii de către secţiile sportive a bazelor, urmînd ca la fiecare sfârşit de luna sa se regularizeze sumele plătite cu orele efectiv folosite, eventualele diferenţe reportindu-se pentru luna următoare.
    În folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice şi naţionale, maestrii emeriţi şi maestri ai sportului, sportivii care deţin clasificări sportive, secţiile de performanta care activează în superliga, diviziile A şi B, şcolare şi de juniori, universitare.
    Pentru alte activităţi în afară celor menţionate mai sus (cum sunt: spectacole, concerte, adunări, intreceri sportive amicale etc.) deţinătorii de baze sportive vor stabili chirii prin care îşi vor recupera integral cheltuielile inclusiv cota care va fi utilizata pentru dotarea şi modernizarea bazei respective.
    Prin excepţie de la prevederile acestui capitol, în funcţie de importanta acţiunii sau valoarea secţiilor sau unităţilor sportive, şeful Departamentului sportului poate aproba punerea la dispoziţie gratuita a bazelor din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului.

    CAP. II
    Scoaterea pe timp limitat, de la locul de munca unde îşi desfăşoară activitatea, a persoanelor care participa la acţiuni sportive

    1. Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federaţiile, cluburile, asociaţiile sportive precum şi alte instituţii cu atribuţii în sport sunt autorizate sa solicite conducerii unităţilor scoaterea de la locul unde persoanele care participa la acţiuni sportive sunt încadrate în munca a militarilor în termen şi a cadrelor militare angajate, precum şi a elevilor şi studenţilor, pentru pregătirea sportiva de performanta şi participarea la acţiunile competiţionale prevăzute în calendarul intern şi internaţional, precum şi la alte acţiuni speciale aprobate, în condiţiile menţionate mai jos:
    a) 4 ore zilnic pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, cei care deţin cel puţin categoria I de clasificare, precum şi pentru componenţii echipelor din superliga, diviziile A şi B, pe perioadele cît se pregătesc la cluburi (asociaţii);
    b) integral, pe perioade determinate, pentru sportivi, antrenori, specialişti, pe durata pregătirii şi participării la acţiunile sportive prevăzute în calendarul intern şi internaţional.
    2. Persoanele încadrate în munca, la care se aplica prevederile de la pct. 1, vor primi din partea unităţilor unde sunt angajate, din fondul de salarizare al acestora, drepturile băneşti aferente perioadei scoaterii din producţie, calculate pe baza salariului mediu. În calculul sumei respective se iau următoarele venituri curente pentru timpul lucrat în program normal în ultimele 3 luni:
    - salariul de baza cuvenit pentru timpul efectiv lucrat;
    - diferenţa pentru lucrul în acord pentru personalul salariat pe baza acestei forme de retribuire;
    - sporul de vechime în munca;
    - indemnizaţia de conducere;
    - indemnizaţia aferentă concediului de odihna efectuat.
    Suma astfel obţinută se va recupera de la unitatea sportiva care a cerut scoaterea de la locul de munca.
    3. Pe timpul scoaterii din producţie, conform pct. 1, persoanelor încadrate în munca li se păstrează postul pe care sunt încadrate. Perioada scoaterii din producţie constituie vechime în munca.
    4. Scoaterea de la cursuri a cadrelor didactice, a sportivilor elevi şi studenţi se face potrivit reglementărilor comune ale Ministerului Învăţământului şi Ministerului Tineretului şi Sportului.
    5. Pot beneficia de scoateri din producţie, pe perioade determinate, arbitrii, tehnicienii, cadrele medicale şi alţi specialişti, strict necesari pentru buna desfăşurare a acţiunilor sportive.
    6. În caz de accident de munca, boala sau deces, survenite în timpul scoaterii de la locul de munca, persoanele sau familiile acestora, după caz, beneficiază de drepturile ce li se cuvin, potrivit legii.
    7. Se recomanda societăţilor comerciale sa aplice normele cuprinse la pct. 1-6 din cap. 2. Condiţiile concrete ale scoaterii de la locul de munca se negociază între unităţile sportive şi societăţile comerciale.
    8. În conformitate cu prevederile legii bugetare anuale, sponsorii pot încheia contracte civile de sponsorizare cu sportivii şi tehnicienii acestora, pe perioade determinate de timp.

    CAP. III
    Alimentaţia de efort

    1. Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare efortului depus în pregătire, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort în hrana, alimente sau numerar, acordată după cum urmează:
    a) de către federaţii sau unităţi sportive, pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, la toate categoriile de vîrsta - până la 32.000 lei lunar;
    b) de către unităţile sportive, pentru sportivii de performanta din secţiile cluburilor şi asociaţiilor sportive, la toate categoriile de vîrsta - până la 16.000 lei lunar.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de federaţii, respectiv de cluburi şi asociaţii, în raport cu valoarea sportivului, efortul depus şi rezultatele obţinute.
    2. Alimentaţia de efort se acorda, pentru aceeaşi perioada, de către o singura unitate sportiva (federatie, club sau asociaţie).
    3. Pe perioadele de cantonament, semicantonament (în cazul în care s-a asigurat hrana) şi tabere, federaţiile şi unităţile sportive nu pot acorda alimentaţie de efort.
    4. Cluburile şi asociaţiile sportive care au echipe (grupe) de copii şi juniori care se pregătesc conform normelor stabilite de federaţii vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constînd din produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de până la 500 lei de sportiv în ziua antrenamentului.
    5. Federaţiile şi unităţile sportive au dreptul sa procure, în cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine şi sustinatoare de efort, în limita a 1.600 lei pe zi de sportiv pentru acţiunile de pregătire organizate de federaţii şi până la 1.000 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de unităţile sportive, pe baza referatului de necesitate prezentat de medicul de lot naţional sau al unităţii sportive.

    CAP. IV
    Premii, prime şi alte drepturi

    A. Premii pentru sportivi
    1. Pentru performanţele deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Învăţământului, federaţiile, unităţile sportive, alte instituţii centrale, după caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performantei, importanta competiţiei, aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau obiecte, până la valoarea bruta a sumelor prevăzute mai jos:

                                                                    -lei-
─────────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬────────────
   Competiţia│ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │ Locul │Cine acordă
             │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │premierea
─────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼─────────────
a) Campiona- │ │ │ │ │ │ │Departamentul
te mondiale: │ │ │ │ │ │ │sportului
 -seniori │2.500000│1.750000│1.000000│250.000 │200.000│100.000│
 -tineret şi │ │ │ │ │ │ │ - ''-
juniori │500.000 │350.000 │200.000 │125.000 │100.000│50.000 │
b)Campiona- │ │ │ │ │ │ │
te europene: │ │ │ │ │ │ │
  -seniori │1.000000│700.000 │400.000 │200.000 │125.000│75.000 │ -''-
  -tineret si│ │ │ │ │ │ │
   juniori │300.000 │200.000 │100.000 │75.000 │50.000 │35.000 │
c)Jocuri │ │ │ │ │ │ │
   mondiale │ │ │ │ │ │ │
universitare │400.000 │300.000 │200.000 │ - │ - │ - │Ministerul
             │ │ │ │ │ │ │Învăţămân-
             │ │ │ │ │ │ │tului
d)Cupe mon- │ │ │ │ │ │ │
   diale şi │ │ │ │ │ │ │Cluburile şi
   europene │400.000 │300.000 │200.000 │ - │ - │ - │asociaţiile
             │ │ │ │ │ │ │sportive
e)Competiţii │ │ │ │ │ │ │Federaţiile,
bilaterale │ │ │ │ │ │ │cluburile şi
             │ │ │ │ │ │ │asociaţiile
  -intertari │75.000 │ - │ - │ - │ - │ - │
  -interclu- │ │ │ │ │ │ │
   buri │35.000 │ - │ - │ - │ - │ - │
f)Competiţii │ │ │ │ │ │ │
ale federati-│ │ │ │ │ │ │
ilor (turnee)│ │ │ │ │ │ │
cu partici- │ │ │ │ │ │ │
părea sporti-│ │ │ │ │ │ │
vilor (echipe│ │ │ │ │ │ │
lor) din mai │ │ │ │ │ │ │
multe tari, │ │ │ │ │ │ │
inclusiv │ │ │ │ │ │ │
competiţii cu│ │ │ │ │ │ │
participarea │ │ │ │ │ │ │
mai multor │ │ │ │ │ │ │
ramuri de │ │ │ │ │ │ │
sport │100.000 │75.000 │50.000 │ - │ - │ - │Federaţiile
-intercluburi│ │ │ │ │ │ │
 (asociaţii) │50.000 │35.000 │25.000 │ - │ - │ - │Cluburile si
             │ │ │ │ │ │ │asociaţiile
             │ │ │ │ │ │ │sportive
g)Campiona- │ │ │ │ │ │ │
 tele natio- │ │ │ │ │ │ │
   nale: │ │ │ │ │ │ │
-seniori │100.000 │75.000 │50.000 │ - │ _ │ - │ - " -
-tineret şi │ │ │ │ │ │ │
   juniori I │35.000 │25.000 │20.000 │ - │ - │ - │ - " -
 -juniori II │20.000 │15.000 │10.000 │ - │ - │ - │ - " -
h)"Cupa Ro- │ │ │ │ │ │ │
   mâniei" │100.000 │75.000 │50.000 │ - │ - │ - │
─────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴─────────────

    2. Şeful Departamentului sportului poate aproba, pentru cistigarea titlului mondial, suplimentarea cu până la 50% a premiului prevăzut în prezentele norme.
    3. Sportivii premiati de Departamentul sportului conform prevederilor de mai sus, clasaţi în primele 3 locuri la campionatele mondiale şi europene, pot primi premii şi din partea cluburilor (asociaţiilor) sportive de care aparţin sau a instituţiilor centrale cărora le sunt subordonate aceste unităţi, din veniturile proprii ale acestora, de până la 50% din valoarea premiului acordat de forul sportiv menţionat.
    4. La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, şi clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura data pentru performanta cea mai valoroasa.
    5. La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale, se organizează intilniri internaţionale pe echipe separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atît pentru rezultatele obţinute la probele individuale, cît şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
    6. Sportivii care, prin performanta realizată în cadrul unei singure probe de concurs, obţin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
    7. La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale superliga, divizionare A şi B, unităţile sportive pot acorda un premiu de până la 15.000 lei de sportiv pentru meciurile cîştigate în superliga, divizia A şi de până la 10.000 lei pentru cele cîştigate în divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi aportul fiecărui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplica şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub forma de divizie.
    8. Sportivilor romani şi străini clasaţi pe locurile I-III la campionatele (turneele) internaţionale ale României li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor, premii individuale (în bani sau obiecte) în valoare de până la 70.000 lei de persoana, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi valoarea performantei pe plan internaţional.
    9. Sportivii clasaţi pe locurile 1, 2 şi 3 în competiţiile interne neprevăzute la punctele de mai sus vor putea primi din partea organizatorilor sau a unităţilor sportive de care aparţin un premiu în bani sau în obiecte în valoare de până la 5.000 lei, 4.000 lei, respectiv 3.000 lei.
    10. Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federaţii cu activitate specifica la competiţii interne şi internaţionale sunt cele prevăzute în anexa A.
    11. Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sunt distinşi cu titlul de Maestru emerit al sportului vor putea primi un premiu în valoare de până la 125.000 lei, iar cei care sunt distinşi cu titlul de Maestru al sportului un premiu în valoare de până la 50.000 lei. Premiile se acorda de federaţii din bugetul propriu.
    12. La ramurile de sport la care se organizează competiţii internaţionale după sistemul "Marelui premiu", "Cupei mondiale" sau "Cupei Europei", se vor putea acorda - din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acţiunii respective - premii în funcţie de cuantumul stabilit prin reglementările forurilor sportive internaţionale.
    13. Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

                                                                   - lei -
                                                                   ----------
   a) mondiale:
    - seniori - probe olimpice 750.000
                                - probe neolimpice 375.000
    - juniori - probe olimpice 200.000
                                - probe neolimpice 100.000
   b) european:
    - seniori - probe olimpice 375.000
                                - probe neolimpice 200.000
    - juniori - probe olimpice 200.000
                                - probe neolimpice 100.000
   c) naţional:
    - seniori - probe olimpice 75.000
                                - probe neolimpice 35.000
    - juniori I - probe olimpice 40.000
                                - probe neolimpice 20.000
    - juniori II - probe olimpice 20.000
                                - probe neolimpice 10.000


    Premiile pentru recordurile menţionate se suporta din bugetul federaţiilor respective.

    B. Premii pentru antrenori şi alţi tehnicieni
    14. Antrenorii (profesorii) care au contribuit la realizarea performantelor de către sportivi în cadrul campionatelor mondiale, europene şi al altor competiţii prevăzute la cap. 4 vor putea fi premiati, diferenţiat, în raport cu:
    - numărul sportivilor promovati la loturile olimpice şi naţionale, frecventa selectionarii lor în aceste loturi şi valoarea performantelor obţinute în competiţii;
    - responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor (antrenor principal, secund, antrenor de club);
    - durata participării acestora la pregătirea sportivilor;
    - calitatea muncii depuse;
    - aportul personal la obţinerea performantelor.
    a) La sporturile individuale:
    - dacă a pregătit un singur sportiv premiat: un premiu până la valoarea celui acordat sportivului premiat;
    - dacă a pregătit mai mulţi sportivi premiati: un premiu până la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu până la 50% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalţi sportivi premiati.
    La probele pe echipe (echipaje) din cadrul sporturilor individuale, antrenorul (profesorul) poate primi, pentru fiecare proba pe echipe, un premiu al cărui cuantum nu va depăşi cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.
    La ramurile de sport individuale la care pregătirea este asigurata de mai mulţi antrenori (profesori), iar competiţia se desfăşoară pe mai multe probe la care se acorda separat titluri şi medalii, premierea antrenorilor (profesorilor) se va face după principiul menţionat mai sus, în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecărui antrenor (profesor) se stabileşte în funcţie de aportul acestora la obţinerea rezultatelor.
    b) La jocurile sportive:
    - antrenorul (profesorul) principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu până la 50%, iar antrenorul(profesorul) secund, de un premiu de până la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    15. Dacă la realizarea performantei au contribuit mai mulţi antrenori - profesori (la probele individuale, probe pe echipe - echipaje, jocuri sportive), premierea cuvenită conform prevederilor de mai sus se împarte între aceştia, în raport cu contribuţia adusă.
    16. Medicii până la 50 % din premiul acordat antrenorului (profesorului) cel mai bine premiat.
    17. Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodişti, cercetători, specialişti pentru pregătirea fizica, operatori video, corepetitori, pianisti, maestri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din aceasta categorie): un premiu individual până la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare. Valoarea globală a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depăşi 50% din premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare. Preşedinţii, secretarii federaţiilor sportive şi antrenorii federali care au contribuit la realizarea performantelor sportive premiate pentru campionatele mondiale şi europene vor putea primi un premiu global de până la 50% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.
    18. Antrenorii (profesorii) care au depistat şi iniţiat sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti s-au clasat pe locurile I, II sau III la campionate mondiale şi europene sau au realizat recorduri mondiale sau europene vor pute fi recompensati, o singura data, cu un premiu al cărui cuantum nu va depăşi 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) respectiv.
    19. Antrenorii (profesorii) care promovează sistematic sportivi în loturile naţionale vor putea fi premiati de către federaţii, o singura data pentru acelaşi sportiv, cu un premiu de până la 25.000 lei.
    20. La primirea titlului de antrenor emerit se poate acorda de către federaţiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, un premiu în valoare de până la 125.000 lei.

    C. Indemnizaţii
    21. Sportivii şi antrenorii (profesorii) din loturile olimpice şi naţionale, pe timpul pregătirii în mod centralizat (cantonamente, semicantonamente, tabere), vor putea primi o indemnizaţie de lot în lei, în suma de până la nivelul unui salariu minim brut pe economie.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Departamentul sportului şi Comitetul Olimpic Roman, la propunerea federaţiilor.
    22. Sportivii de valoare excepţionala pe plan internaţional, candidaţi la obţinerea medaliilor de aur la Jocurile Olimpice şi la campionatele mondiale, pentru a li se crea condiţii de pregătire la un nivel înalt, pot primi din partea Comitetului Olimpic Roman sau a federaţiilor sportive, din bugetul propriu al acestora, o indemnizaţie specială de lot de până la 75.000 lei, lunar, cu trei luni înaintea competiţiei de obiectiv.

    D. Premii pentru alte activităţi
    23. a) La sfârşitul fiecărui an, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului poate acorda primilor 10 sportivi şi primilor 10 antrenori care au realizat performanţe excepţionale, stabiliţi prin anchetele de sfârşit de an, premii în obiecte în valoare individuală de până la 200.000 lei.
    b) În funcţie de valoarea performantelor realizate anual pe plan mondial, naţional şi a altor merite în activitatea sportiva, federaţiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului, cărora li se vor putea acorda premii diferenţiate, în obiecte sau numerar, până la valoarea globală maxima de 500.000 lei, în limita bugetului aprobat.
    c) La nivelul judeţelor şi al unităţilor sportive, valoarea globală a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliţi după criteriile menţionate mai sus, va fi de până la 200.000 lei.
    24. Departamentul sportului şi Comitetul Olimpic Roman pot acorda anual unui număr de până la 40 sportivi şi antrenori "premii speciale" pentru activitate deosebita, în valoare de maximum 150.000 lei de persoana pe an.
    25. Cu prilejul unor aniversari jubiliare (federaţii, cluburi, personalităţi sportive), al retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice după o îndelungată activitate sportiva interna sau internaţionala, al altor acţiuni speciale, se pot acorda trofee sportive şi premii în obiecte sau numerar în limita sumei de 100.000 lei de persoana.
    26. În conformitate cu prevederile legale, sponsorii federaţiilor, cluburilor (asociaţiilor) sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar premii în valuta, în lei sau în obiecte, pentru rezultatele deosebite obţinute atît în competiţii internaţionale, cît şi în competiţiile naţionale. Valoarea premiilor individuale se stabileşte de sponsor şi poate depăşi prevederile de la cap. 4.

    CAP. V
    Reglementări comune

    1. Cuantumul cotizaţiilor percepute pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii competiţionale interne se stabileşte pe ramuri de sport, de către federaţiile de specialitate, conform prevederilor statutelor şi regulamentelor proprii.
    Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale, sumele se vor stabili de către oficiile judeţene pentru tineret şi sport, împreună cu comisiile judeţene pe ramura de sport, la niveluri minimale, tinindu-se seama de posibilităţile financiare ale unităţilor sportive din fiecare judeţ.
    2. Numărul arbitrilor la competiţiile interne şi internaţionale se stabileşte de fiecare federatie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federaţiilor internaţionale.
    Comisiile judeţene pe ramura de sport vor respecta regulile stabilite de federaţii în acest domeniu şi le va adapta specificului activităţii lor.
    Federaţiile şi unităţile sportive pot asigura, pentru arbitri delegaţi la competiţii interne şi internaţionale desfăşurate în ţara, cheltuieli de transport, cazare, hrana şi scoateri din producţie, în aceleaşi condiţii cu sportivii romani, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevăzută în anexa B.
    Indemnizaţiile de arbitraj prevăzute în anexa B la pct. II "Sporturi individuale şi celelalte jocuri sportive" constituie limite maxime şi pot fi reduse de organizatori cu până la 25% în funcţie de valoarea competiţiei, numărul de reuniuni, numărul arbitrilor folosiţi şi prevederile bugetare.
    3. Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, pregătirea loturilor naţionale şi a altor acţiuni sportive, se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori şi alt personal similar), care va fi salarizat conform prevederilor legale, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate.
    La unele competiţii sportive interne şi internaţionale de interes major pentru publicul spectator, care obliga organizatorii la măsuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unităţilor organizatorice poate aproba majorarea sumelor cuvenite cu până la 50% .

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    1. Pentru sporturile individuale şi campionatul pe echipe (divizii) la jocurile sportive, federaţiile pe ramura de sport vor lua măsurile ce se impun pentru introducerea obligatorie a contractelor între cluburi (asociaţii) şi sportivi sau sponsori şi sportivi, care sa asigure protecţia socială a sportivilor participanţi la campionatele naţionale (fazele superioare), şi la divizia A, precum şi a juniorilor în primul an de seniorat.
    Pentru celelalte categorii de sportivi, acest contract nu este obligatoriu.
    La nivelul cluburilor şi asociaţiilor sportive se vor face diferenţieri între sportivii cu contract şi cei fără contract, privind acordarea drepturilor materiale.
    2. Pentru probele neolimpice din cadrul ramurilor de sport olimpice, sumele prevăzute pentru premii la cap. 4 din prezentele norme se reduc cu 50%, cu excepţia campionatelor mondiale. De asemenea, premiile prevăzute la cap. 4 se reduc cu 50% la ramurile de sport cuprinse în grupa valorică a III-a.
    3. Toate drepturile prevăzute în prezentele norme se vor indexa potrivit actelor normative prin care se indexează salariile şi alocaţiile de hrana. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului şi Sportului unităţilor sportive.
    4. Premiile, primele şi orice alte drepturi băneşti prevăzute în prezentele norme sunt supuse impozitării, conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
    5. Toate cheltuielile ce se efectuează potrivit prezentelor reglementări vor fi admise la decontare numai pe baza de acte justificative legal întocmite şi cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 219/1976 pentru aprobarea Regulamentului operaţiunilor de casa.
    6. Reglementarea unor probleme financiare în domeniul activităţii sportive, care nu sunt cuprinse în prezentele norme, vizind situaţii specifice, se va aproba, la propunerea federaţiilor şi Comitetului Olimpic Roman, de Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul sportului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
    7. Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federaţia Romana de Fotbal.
    8. Prevederile prezentelor norme se aplica începînd cu data publicării lor în Monitorul Oficial al României. Pentru perioada de la 1 ianuarie 1993 până la data publicării prezentelor norme se aplica Hotărîrea Guvernului nr. 151/1992, cu indexarile aprobate pentru perioada respectiva.

    ANEXA A

             Premii specifice care se acordă de unele federaţii sau
            unităţi sportive la competiţii interne şi internaţionale

                   Box

    A) În cadrul galelor amicale sportivii pot primi:

    1. prime
    a) de participare la gala 5.000 lei
    b) pentru sparing partener în gale de verificare a
      sportivilor din loturile olimpice şi naţionale
      (acordate de federatie) 15.000 lei de meci
    2. premii
    a) pentru meci cîştigat 20.000 lei de meci
    b) pentru meci pierdut 10.000 lei de meci


    B) Antrenorii (profesorii) pot primi, ca premii, 50% din sumele acordate la pct. 1 b) şi 2 a).
    Primele şi premiile se acorda din încasări la gale şi din bugetul propriu.

                     Canotaj

    Antrenorii (profesorii) care au depistat şi iniţiat sportivi care ulterior sunt selecţionaţi şi pregatiti centralizat la loturile olimpice şi naţionale de tineret şi juniori pot fi stimulati cu o indemnizaţie lunară, în limita următoarelor sume:

   1.500 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat în pregătire
               centralizata sau participant la concursuri internaţionale ale
               federaţiei, pentru o luna completa;
   1.000 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat în pregătire
               centralizata sau participant la concursuri internaţionale ale
               federaţiei, pentru o luna completa;
   750 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic
               aflat în pregătire centralizata sau participant la concursuri
               internaţionale ale federaţiei, pentru o luna completa.

    În situaţia neparticiparii la pregătirea centralizata un număr de zile, indemnizaţia se scade proporţional cu numărul de zile absente.

                     Calărie

    La campionatele şi concursurile internaţionale ale României, precum şi la concursurile internaţionale din cadrul "Cupei mondiale", organizate în ţara noastră, Federaţia Romana de Calărie poate acorda premii în numerar sportivilor romani şi străini clasaţi pe primele 8 locuri, în limita următoarelor sume:

                                                                     -lei-
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Locul Concursuri categoria Concursuri categoria Concursuri categoria
                mijlocie semigrea grea
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   I 50.000 75.000 100.000
   II 40.000 60.000 80.000
   III 30.000 45.000 60.000
   IV 25.000 35.000 50.000
   V 20.000 30.000 40.000
   VI 15.000 25.000 30.000
   VII 10.000 15.000 20.000
   VIII 10.000 15.000 20.000
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                Ciclism

    În cadrul "Turului Ciclist al României" se pot acorda premii în limita următoarelor sume:

       a) Clasament pe etape
       ---------------------
   Locul I 50.000 lei
   Locul II 30.000 lei
   Locul III 20.000 lei
       b) Clasament general individual
        ------------------------------
   Locul I 300.000 lei
   Locul II 200.000 lei
   Locul III 150.000 lei
   Locul IV 100.000 lei
   Locul V 75.000 lei
   Locul VI 50.000 lei
   Locul VII 40.000 lei
   Locul VIII 40.000 lei
   Locul IX 40.000 lei
   Locul X 40.000 lei
       c) Clasament general pe echipe
        -----------------------------
   Locul I 50.000 lei
   Locul II 35.000 lei
   Locul III 25.000 lei
       d) Clasament general cataratori
        ------------------------------
   Locul I 50.000 lei
   Locul II 30.000 lei
   Locul III 20.000 lei
       e) Clasament general sprinteri
        ------------------------------
   Locul I 50.000 lei
   Locul II 30.000 lei
   Locul III 20.000 lei


                      GO

    Sportivii care nu se încadrează în normele de premiere prevăzute la cap. 4 din prezentele norme vor putea primi, pentru fiecare punct obţinut, cu condiţia îndeplinirii a cel puţin 50% din punctele puse în joc, premii până la limita următoarelor sume:
    - 5.000 lei pentru turneele sau concursurile internaţionale de categoria a VIII-a sau mai mare;
    - 3.000 lei pentru aceleaşi competiţii de categoriile I-VII.

                  Motociclism

    La toate competiţiile interne şi internaţionale organizate de federaţii sau unităţi sportive, se pot acorda premii şi prime de start, după cum urmează:
    a) Competiţii interne

    Dirt-track
    - seniori 250 lei de punct
    - juniori 200 lei de punct

    Viteza
    - clasele 50 c.c."Naţionala" şi 50 c.c. fete 150 lei de punct
    - clasele 50 c.c "Sport", 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 200 lei de punct

    Motocros
    - clasele 50 c.c., 80 c.c. şi 125 c.c. fete 100 lei de punct
    - clasele 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 150 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 200 lei de punct


    b) Competiţii internaţionale

    Dirt-track
    - seniori 1.000 lei de punct
    - juniori 750 lei de punct

    Viteza
    - clasele 50 c.c."Naţionala" şi 50 c.c. fete 500 lei de punct
    - clasele 50 c.c. "Sport", 125 c.c., 250 c.c.si 500 c.c. 750 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 1.000 lei de punct

    Motocros
    - clasele 50 c.c., 80 c.c.si 125 c.c. fete 300 lei de punct
    - clasele 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 400 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 600 lei de punct


    B) Toţi sportivii clasaţi în concursurile interne şi internaţionale organizate în ţara noastră vor primi prima de start, care reprezintă decontarea cheltuielilor de participare cuprinzînd contravaloarea a 3 l motorina pentru fiecare 50 km parcursi de fiecare sportiv de la club/asociaţie până la locul competiţiei:
    - la clasele 50 c.c. "Naţionala", 50 c.c. fete, 50 c.c. "Sport", 80 c.c. şi 500 c.c. ataş - contravaloarea a 15 l benzina CO 98;
    - la clasele 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. - contravaloarea a 25 l benzina CO98;
    - la clasa 500 c.c. dirt-track - contravaloarea a 20 l metanol.
    Pentru fiecare sportiv se vor aloca fonduri şi pentru o zi de cazare şi masa, suplimentate cu 1/2 din valoare pentru un mecanic (insotitor, antrenor, sofer etc.).
    C) La alte competiţii interne şi internaţionale (cupe şi trofee) se vor decerna premii şi prime de start, conform regulamentelor proprii de desfăşurare, fixate de organizator, cu aprobarea federaţiei.

                 Şah

    A) Premii pentru turnee interne şi internaţionale
    1. Sportivii romani şi străini participanţi la turneele internaţionale de sah închise, organizate în ţara, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament, astfel:
    - jucatorilor clasaţi în prima jumătate a clasamentului:
     80 % din fondul de premiere;
    - jucatorilor clasaţi în a doua jumătate a clasamentului:
     20 % din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne şi internaţionale "open" jucate în sistem elveţian pot acorda premii în numerar sportivilor clasaţi pe primele locuri, conform regulamentului competiţiei, în procent global între 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unităţile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasaţi, în limita a 80% din fondul de premiere.
    4. În limita fondului de premiere, atît la turneele închise, cît şi la cele "open" interne şi internaţionale, organizatorii pot acorda şi anumite premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tinar jucator, cea mai frumoasa combinaţie tactica etc.).

    B) Primele de start pentru deţinătorii de titluri internaţionale
    Unităţile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii purtători de titluri internaţionale care participa la competiţii internaţionale, în valoare de până la 25.000 lei de fiecare jucator.

    C) Indemnizaţii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizaţie, în funcţie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:
    - mare maestru internaţional până la 50.000 lei
    - maestru internaţional până la 30.000 lei
    - maestru al sportului până la 15.000 lei
    - candidat de maestru până la 10.000 lei

                 Şah prin corespondenţă

    Indemnizaţia de arbitraj la aceasta ramura de sport este stabilită în funcţie de numărul de jocuri şi durata competiţiilor şi se acorda la terminarea partidelor din grupe (cu durata minima de jumătate de an).

 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                        Competiţii organizate de:
                         ──────────────────────────────────────────────────────
  Nr.de jucă- Nr.de par- federaţie unităţi sportive
  tori în tide în şi oficii judeţene
  grupe grupa ──────────────────────────────────────────────────────
                         arbitru de arbitru de arbitru de arbitru de
                           apel grupă apel grupă
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   7-13 21-78 750 2250 375 1125
   15-17 105-136 1500 3750 750 1875
   Divizia A 330 2000 5000
 ──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Pentru grupele cu durata de joc mai mare de 2 ani, indemnizaţia de arbitru se majorează cu 25% .


    ANEXA B


                      INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ


┌─────────────────────┬──────────┬──────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii │ Competiţii interne │
│ │ │ internaţionale │ │
│ │ ├──────────┬───────────┼──────────┬───────┬───────┬──────────┤
│ │Calitatea │ │Organizate │ │ │ │Organizate│
│ Ramurile de sport │arbitrului│ │ de │ │ │Divizia│ de │
│ │ │Organizate│ unităţile │Superliga,│Divizia│scolară│unităţile │
│ │ │ de │sportive şi│Divizia A │ B │ şi de │ sportive │
│ │ │federaţii │ oficiile │ │ │juniori│ şi OJTS │
│ │ │ │ judeţene │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼───────┼──────────┤
│I. Jocuri sportive │ │ │ │ │ │ │ │
│(baschet, handbal, │principal │ 4.500 │ 3.000 │ 3.000 │ 2.250 │ 1.500 │ 1.125 │
│hochei, polo, rugbi, │ │ │ │ │ │ │ │
│volei, popice, ├──────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼───────┼──────────┤
│hochei pe iarba, │ secundar │ 2.250 │ 1.500 │ 1.500 │ 1.125 │ 750 │ 575 │
│oina, base-ball) │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────┴───────┴──────────┘
┌─────────────────────────────┬──────────┬──────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii │ Competiţii interne │
│ │ │ internaţionale │ │
│ │ ├──────────┬───────────┼─────────────┬───────────────┤
│ │Calitatea │ │Organizate │Organizate de│ Organizate de │
│ Ramurile de sport │arbitrului│Organizate│ de │ federatii │ unitatile │
│ │ │ de │ unităţile │ │ sportive şi │
│ │ │federaţii │sportive şi├──────┬──────┤ oficiile │
│ │ │ │ oficii │Finale│Zonale│judeţene pentru│
│ │ │ │ judeţene │ │ │ tineret-sport │
├─────────────────────────────┼──────────┼──────────┼───────────┼──────┼──────┼───────────────┤
│II. Sporturi individuale şi │principal │ 1.500 │ 1.000 │1.000 │ 750 │ 500 │
│celelalte jocuri sportive ├──────────┼──────────┼───────────┼──────┼──────┼───────────────┤
│(pe reuniune) │ secundar │ 750 │ 500 │ 500 │ 375 │ 250 │
└─────────────────────────────┴──────────┴──────────┴───────────┴──────┴──────┴───────────────┘


                  INDEMNIZAŢIA PENTRU CADRELE MEDICALE
           care depun activitate la competiţiile sportive
             interne şi internaţionale (pe reuniune)


┌───────────────────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Competiţii │ Competiţii interne │
│ │ internaţionale ├───────────────────────────────┬────────────────────┤
│ │ organizate de │ Campionate si concursuri │Competiţii judeţene,│
│ │ federaţii, oficii │nationale (etape interjudetene,│ municipale şi │
│ │judeţene, cluburi şi│ zonale, finale, divizia A, B, │ orăşeneşti │
│ │ asociaţii sportive │scolara si juniori, superliga) │ │
├───────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼────────────────────┤
│Medic │ 1.500 │ 1.000 │ 500 │
├───────────────────┼────────────────────┼───────────────────────────────┼────────────────────┤
│Asistent medical │ 750 │ 500 │ 250 │
└───────────────────┴────────────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────┘


                           -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016