Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 341 din 18 aprilie 2012  pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 341 din 18 aprilie 2012 pentru aprobarea actiunilor sanitar-veterinare cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, de identificare si inregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor, a actiunilor prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, precum si a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 276 din 25 aprilie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 15 alin. (5) şi al art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    (1) Se aprobã acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012, prevãzut în anexa nr. 1.
    (2) Se aprobã acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 2
    Programul prevãzut la art. 1 alin. (1) stabileşte supravegherea şi controlul bolilor animalelor domestice şi sãlbatice şi ale cauzelor care pot influenţa starea de sãnãtate a acestora, precum şi calitatea produselor de origine animalã provenite de la acestea.
    ART. 3
    Obiectivele programelor prevãzute la art. 1 sunt stabilirea statusului de sãnãtate a animalelor domestice şi sãlbatice, a corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om, precum şi asigurarea condiţiilor de igienã a produselor de origine animalã provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimalã destinate consumului uman, asigurarea sãnãtãţii publice şi protejarea intereselor consumatorilor.
    ART. 4
    Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sãnãtatea publicã şi economia naţionalã, determinat de apariţia unei pandemii, epidemii, boli emergente şi boli transfrontaliere, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor solicitã sprijinul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţã, în condiţiile legii.
    ART. 5
    (1) Se aprobã tarifele maximale pentru anul 2012 aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevãzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale, potrivit art. 15 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Tarifele prevãzute în anexa nr. 3 se aplicã şi pentru acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), în cazul în care costurile sunt suportate de cãtre proprietarii exploataţiilor nonprofesionale.
    (3) Tarifele prevãzute în anexa nr. 3 cuprind contravaloarea manoperei şi a tuturor elementelor necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, cu excepţia contravalorii tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevãrii probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1).
    (4) Plata contravalorii manoperei pentru acţiunile de recoltare a probelor de la animalele din speciile bovine, ovine, caprine şi suine din exploataţiile nonprofesionale pentru analize de laborator realizate de medicii veterinari de liberã practicã este condiţionatã direct de înregistrarea corectã şi la zi în baza naţionalã de date informatice a mişcãrilor şi evenimentelor suferite de animalele de la care au fost prelevate aceste probe.
    ART. 6
    (1) Fondurile necesare realizãrii în exploataţiile nonprofesionale a acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1) se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 şi de cãtre proprietari, iar în cazul exploataţiilor comerciale, de cãtre proprietarii acestora.
    (2) Fondurile necesare pentru efectuarea analizelor şi examenelor de laborator aferente programelor prevãzute la art. 1 sunt suportate din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012 sau de proprietari, în cazul analizelor şi examenelor de laborator efectuate la solicitarea acestora.
    (3) Contravaloarea tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi a acelor necesare prelevãrii probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevãzut la art. 1 alin. (1) se suportã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
    (4) Prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea normelor metodologice privind realizarea acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se stabilesc modalitãţile de suportare a costurilor aferente acestor acţiuni.
    ART. 7
    Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2012, prevãzut la art. 1 alin. (2), se asigurã din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, precum şi de cãtre operatorii economici, potrivit prevederilor anexei nr. 2.
    ART. 8
    (1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se aprobã normele metodologice de aplicare a programelor prevãzute la art. 1.
    (2) Acţiunile de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), se efectueazã potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi ale ordinelor preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emise în aplicarea acestora.
    ART. 9
    (1) Acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1), destinate exploataţiilor nonprofesionale, sunt realizate de cãtre medicii veterinari de liberã practicã cu care direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie contracte de servicii, cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice, sau care sunt titulari ai contractelor de concesiune a activitãţilor sanitar-veterinare publice ori de cãtre medicii veterinari oficiali din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    (2) În exploataţiile comerciale, acţiunile de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului se efectueazã potrivit prevederilor art. 15 alin. (21) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 215/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 10
    (1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitar-veterinare şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
    a) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzãtor de cãtre medicii veterinari de liberã practicã, indiferent de forma de organizare a acestora, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul prevãzut la art. 1 alin. (1);
    b) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 63 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la art. 11 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre inspectorii autoritãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
    ART. 11
    Contravenţiilor prevãzute la art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 12
    Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 10 alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
    ART. 13
    Fondurile necesare realizãrii acţiunilor din cadrul programelor prevãzute la art. 1, provenind din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2012, se asigurã în limita prevederilor bugetare aprobate.
    ART. 14
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. 15
    (1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã pânã la aprobarea, în condiţiile legii, a acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2013.
    ART. 16
    La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, Hotãrârea Guvernului nr. 114/2011 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, a acţiunilor prevãzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2011, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 135 din 23 februarie 2011, se abrogã.

                                 PRIM-MINISTRU
                             MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                       Secretarul general al Guvernului,
                                  Dezsi Attila

                  Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare
                  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
                               Roatiş Cheţan Radu

                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                  Stelian Fuia

                              Ministrul sãnãtãţii,
                                 Ritli Ladislau

                        Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                 Attila Korodi

                         Ministrul afacerilor europene,
                                 Leonard Orban

                         Ministrul finanţelor publice,
                            Bogdan Alexandru Drãgoi

    Bucureşti, 18 aprilie 2012.
    Nr. 341.


    ANEXA 1
                                   PROGRAMUL
         acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a
                bolilor la animale, a celor transmisibile de la
           animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului,
             de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor,
                    ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012

    CAP. I
    Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor la animale

    Secţiunea 1
    Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale
    1. Febra aftoasã
    2. Tuberculoza
    3. Leucoza bovinã
    4. Pesta porcinã africanã
    5. Turbarea sau rabia
    6. Antraxul
    7. Boala de Newcastle sau pseudopesta aviarã
    8. Tifoza
    9. Puloroza
    10. Micoplasmoza respiratorie aviarã
    11. Boala veziculoasã a porcului
    12. Stomatita veziculoasã
    13. Pesta bovinã
    14. Pesta micilor rumegãtoare
    15. Pleuropneumonia contagioasã bovinã
    16. Variola ovinã şi caprinã
    17. Pesta africanã a calului
    18. Boala Aujeszky
    19. Paratuberculoza
    20. Bruceloza la bovine
    21. Bruceloza la ovine şi caprine, respectiv infecţia cu Brucella melitensis
    22. Bruceloza la ovine, respectiv infecţia cu Brucella ovis
    23. Bruceloza la suine
    24. Campilobacterioza bovinã
    25. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, suine, pãsãri
    26. Rinotraheita infecţioasã bovinã - IBR
    27. Trichomonoza bovinã
    28. Artrita encefalita caprinã
    29. Maedi Visna
    30. Echinococoza
    31. Durina
    32. Anemia infecţioasã ecvinã
    33. Morva
    34. Infecţia cu virusul West Nile
    35. Diareea viralã a bovinelor, respectiv boala mucoaselor BVD-MD
    36. Septicemia hemoragicã viralã la salmonide
    37. Necroza hematopoieticã infecţioasã a salmonidelor
    38. Viremia de primãvarã a crapului
    39. Boala cu virusul herpes koi
    40. Necroza pancreaticã infecţioasã a salmonidelor
    41. Boala bacterianã a rinichiului la salmonide
    42. Necroza epizooticã hematopoieticã
    43. Sindromul epizootic ulcerativ
    44. Anemia infecţioasã a somonului
    45. Girodactilaza
    46. Bonamioza
    47. Haplosporidioza
    48. Perkinsoza
    49. Marteilioza
    50. Microcitoza
    51. Sindromul taura
    52. Boala capului galben
    53. Boala petelor albe
    54. Acarapioza albinelor
    55. Loca americanã la albine
    56. Loca europeanã
    57. Nosemoza albinelor
    58. Varrooza albinelor
    59. Tropilelapsoza albinelor
    60. Atacul gândacului mic de stup
    61. Poliedria viermilor de mãtase
    62. Flaşeria viermilor de mãtase
    63. Nosemoza viermilor de mãtase
    64. Muscardina viermilor de mãtase
    65. Agalaxia contagioasã a oilor şi a caprelor
    66. Limfoadenita cazeoasã a oilor
    67. Adenomatoza pulmonarã

    Secţiunea a 2-a
    Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale
    1. Oncopatii la pãsãri - leucemii şi limfoame, inclusiv boala Marek, alte tumori
    2. Oncopatii la mamiferele de producţie şi carnasiere

    Secţiunea a 3-a
    Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice la animale
    1. Leptospiroza
    2. Febra Q
    3. Avortul salmonelic al oilor
    4. Influenţa ecvinã
    5. Rinopneumonia ecvinã
    6. Arterita viralã ecvinã
    7. Avortul salmonelic al iepelor
    8. Tularemia
    9. Bruceloza la canide
    10. Bruceloza la iepuri
    11. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas salmonicida
    12. Yersinioza, respectiv boala gura roşie, la salmonide
    13. Mixosomiaza
    14. Boala Columnaris la salmonide
    15. Eritrodermatita la ciprinide
    16. Ihtioftiriaza
    17. Criptobiaza
    18. Vibrioza moluştelor bivalve
    19. Moluşte gasteropode Criptobya heticis, Klossia helicina, cestode, metacercari, nematode
    20. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze
    21. Pesta racilor
    22. Amibiaza albinelor
    23. Brauloza albinelor
    24. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor
    25. Puietul în sac şi boala botcilor negre
    26. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte
    27. Aspergiloza viermilor de mãtase
    28. Listerioza
    29. Toxoplasmoza
    30. Cãrbunele emfizematos

    Secţiunea a 4-a
    Supravegherea, profilaxia şi controlul altor boli transmisibile, zoonoze şi emergente la animale
    1. Bacterioze:
    a) rujetul
    b) streptococia
    c) stafilococia
    d) yersinioza
    e) chlamydioza aviarã
    f) colibaciloza
    2. Micoze:
    a) aspergiloza
    b) dermatomicoza
    3. Viroze:
    a) boala Lyme
    b) boala de Crimeea - Congo
    c) encefalita japonezã
    d) encefalomielita ecvinã venezueleanã
    e) encefalita de cãpuşe
    f) oncopatii ale animalelor de producţie în libertate şi exotice
    4. Parazitoze:
    a) Cochliomyia hominivorax
    b) Chrysomya bezziana
    c) echinococoza/hidatidoza
    d) cisticercoza bovinã
    e) cisticercoza porcinã
    f) trichineloza: contravaloarea examenului pentru decelarea trichinei este suportatã de cãtre beneficiar, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare
    g) leishmanioza
    h) fascioloza
    i) filarioze
    j) ancilostomoza carnivorelor
    k) balantidioza
    l) hemosporidioze
    m) pneumocistoza
    n) sacrocistoza
    o) teniaze
    p) thelazioza
    q) dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor

    Secţiunea a 5-a
    Acţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinarã a reproducţiei şi a tulburãrilor genetice la animale
    1. Supravegherea sanitar-veterinarã a materialului seminal congelat din import
    2. Supravegherea tulburãrilor inflamatorii ale glandei mamare

    Secţiunea a 6-a
    Acţiuni de protecţie ecologicã
    1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei
    2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru pisciculturã, precum şi din ape curgãtoare
    3. Verificarea eficienţei decontaminãrii dupã evoluţia unor boli, de necesitate

    Secţiunea a 7-a
    Acţiuni generale de medicinã veterinarã preventivã, de protecţie şi bunãstare a animalelor şi de protecţie a mediului
    1. Urmãrirea, respectarea regulilor generale de biosecuritate
    2. Protecţia şi bunãstarea animalelor:
    a) protecţia animalelor din România
    b) protecţia animalelor în timpul transportului
    c) protecţia gãinilor ouãtoare
    d) protecţia puilor crescuţi pentru producţia de carne
    e) protecţia porcinelor
    f) protecţia viţeilor
    g) protecţia animalelor de fermã din speciile neacoperite de legislaţie specificã
    h) protecţia animalelor în timpul tãierii şi uciderii;
    i) protecţia animalelor sãlbatice în captivitate;
    j) protecţia animalelor de companie
    3. Protecţia animalelor utilizate în scopuri experimentale şi ştiinţifice
    4. Acţiuni generale de medicinã preventivã:
    a) expertiza pajiştilor naturale şi a pãşunilor
    b) expertiza parazitologicã a pajiştilor naturale şi a pãşunilor
    c) expertiza sanitar-veterinarã a furajelor care au contribuit la apariţia morbiditãţii şi mortalitãţii crescute
    d) expertiza sanitar-veterinarã a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve
    e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie
    f) controlul ecarisãrii.

    Secţiunea a 8-a
    Supraveghere toxicologicã
    Obiectiv: supraveghere pasivã prin monitorizarea documentelor şi activã prin diagnostic de laborator

    Secţiunea a 9-a
    Acţiuni imunologice obligatorii sau de urgenţã pentru unele boli la animale
    1. Antrax
    2. Boala de Newcastle
    3. Turbarea sau rabia
    Obiectiv: reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive

    Secţiunea a 10-a
    Activitãţi de elaborare, omologare, evaluare, pregãtire profesionalã, analizã şi monitorizare în domeniul sanitar-veterinar
    1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar
    2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuã a specialiştilor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din unitãţile subordonate, pe domeniile de competenţã, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţarã şi în strãinãtate
    3. Analize epidemiologice, de statisticã medicalã veterinarã, analizã de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului
    4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinarã a populaţiei pentru apãrarea sãnãtãţii publice şi protecţia consumatorilor
    5. Monitorizarea activitãţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor naţionale veterinare de referinţã şi al Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel:
    a) monitorizarea de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
    b) monitorizarea de cãtre Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om
    c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã
    d) monitorizarea avorturilor la animale
    e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologicã
    f) monitorizarea unitãţilor de producere a furajelor
    g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar
    h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om

    CAP. II
    Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a anumitor boli şi zoonoze, aprobate şi cofinanţate de Comisia Europeanã pentru anul 2012, în conformitate cu Decizia 2011/807/UE din 30 noiembrie 2011 de punere în aplicare a Comisiei de aprobare a programelor anuale şi multianuale şi a contribuţiilor financiare din partea Uniunii pentru eradicarea, combaterea şi monitorizarea anumitor boli ale animalelor şi a anumitor zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2012 şi anii urmãtori

    1. Programul pentru monitorizarea şi controlul pestei porcine clasice în România pentru anul 2012
    2. Programul de supraveghere a influenţei aviare la pãsãrile domestice şi sãlbatice în România pentru anul 2012
    3. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile de reproducţie din România pentru anul 2012
    4. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice la gãinile ouãtoare din România pentru anul 2012
    5. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de broileri din România pentru anul 2012
    6. Programul naţional de control al salmonelozelor zoonotice în efectivele de curcani din România pentru anul 2012
    7. Programul pentru supravegherea Bluetongue în România pentru anul 2012
    8. Programul pentru eradicarea şi monitorizarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile pentru anul 2012
    9. Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpi în România pentru anul 2012
    10. Programul României pentru creşterea rezistenţei ovinelor la encefalopatiile spongiforme transmisibile pentru anul 2012

    CAP. III
    Expertiza sanitar-veterinarã a furajelor

    1. Materii prime furajere:
    a) cereale boabe şi subproduse; leguminoase boabe şi subproduse; seminţe întregi şi subproduse oleaginoase
    b) furaje vegetale uscate; furaje vegetale şi subproduse derivate din transformarea industrialã
    c) furaje de origine mineralã
    d) materii furajere obţinute prin procesarea peştelui sau vieţuitoarelor marine
    2. Amestecuri de grãunţe şi seminţe nemãcinate pentru pãsãri, porumbei, pãsãri de colivie, pãsãri de expoziţie
    3. Furaje simple: furaje fibroase şi grosiere
    4. Silozuri şi semisilozuri
    5. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf
    6. Grãsimi şi uleiuri vegetale, grãsimi animale
    7. Aditivi furajeri
    8. Premixuri de aditivi furajeri, premixuri de aditivi furajeri cu un conţinut de proteinã brutã peste 5%
    9. Furaje combinate pentru pãsãri
    10. Furaje combinate pentru rumegãtoare
    11. Amestecuri de uruieli pentru rumegãtoare - amestec unic
    12. Furaje combinate pentru porci
    13. Furaje combinate pentru cabaline
    14. Furaje granulate pentru peşti de crescãtorie
    15. Furaje combinate pentru iepuri
    16. Probe de praf din etapa de producţie primarã a furajelor combinate
    17. Unitãţile din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar:
    a) unitãţi producãtoare de aditivi furajeri
    b) unitãţi producãtoare de premixuri de aditivi furajeri
    c) unitãţi producãtoare de furaje combinate
    d) unitãţi de ambalare a aditivilor furajeri, premixurilor de aditivi furajeri, furaje combinate, materii prime furajere
    e) depozite de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere
    f) magazine de aditivi furajeri, premixuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere
    g) unitãţi, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizeazã subproduse destinate utilizãrii în hrana animalelor
    Obiective:
    a) monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi nonprofesionale, în vederea reducerii contaminãrii de orice tip, pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animalã sigure pentru consumul uman
    b) controlul constituenţilor de origine animalã interzişi în furaje
    c) monitorizarea prezenţei în furaje a substanţelor nedorite
    d) monitorizarea prezenţei în furaje a aditivilor furajeri interzişi
    e) monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman
    f) controlul utilizãrii unor substanţe cu acţiune antimicrobianã ca aditivi furajeri
    g) monitorizarea contaminãrii furajelor cu microorganisme patogene

    CAP. IV
    Supravegherea sanitar-veterinarã a unitãţilor care produc, depoziteazã şi comercializeazã produse medicinale veterinare
    1. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
    2. Importatori de produse biologice de uz veterinar din ţãri terţe
    3. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare
    4. Depozite de produse medicinale veterinare
    5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare
    Obiective:
    a) supravegherea calitãţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţã
    b) verificarea conformitãţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţã cu specificaţiile autorizate
    c) verificarea calitãţii produsului finit pe întreg lanţul de distribuţie (depozite, farmacii, puncte farmaceutice etc.), pe întreaga perioadã de valabilitate autorizatã
    d) asigurarea cã metodele de control sunt corespunzãtoare
    e) investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a reacţiilor adverse suspicionate

    CAP. V
    Controlul oficial al unitãţilor care utilizeazã produse medicinale veterinare

    1. Exploataţii de animale
    2. Unitãţi de asistenţã medicalã veterinarã
    3. Adãposturi pentru animalele aflate în grija asociaţiilor pentru protecţia animalelor
    4. Grãdini zoologice
    5. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
    Obiective:
    a) utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi procurate de la distribuitori autorizaţi
    b) utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificaţiile autorizate
    c) prevenirea utilizãrii de produse medicinale veterinare contrafãcute sau cu defecte de calitate
    d) respectarea timpului de aşteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare ale cãror reziduuri se pot regãsi în produsele alimentare obţinute de la acestea

    CAP. VI
    Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2012

    1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor.
    2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
    3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor (SNIIA), cu excepţia suinelor din exploataţiile comerciale industriale.
    4. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA.
    Obiectiv: asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilitãţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi a combaterii bolilor animalelor


    CAP. VII
    Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor pentru anul 2012

    1. Fiecare exploataţie de animale va fi înregistratã în Registrul naţional al exploataţiilor.
    2. Fiecãrui proprietar de exploataţie de animale i se va elibera o carte de exploataţie.
    3. Fiecare animal va fi identificat individual şi va fi înregistrat în SNIIA.
    4. Animalelor li se va elibera un paşaport.
    5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentatã de naştere, tãiere, intrare/ieşire în/din exploataţia de animale, moarte şi dispariţie, va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare şi va fi înregistratã în SNIIA.

    CAP. VIII
    Acţiuni privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã

    1. Acţiunile privind inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã se organizeazã de cãtre direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    2. Inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesionalã se realizeazã de douã ori pe an, respectiv în perioadele aprilie - mai şi octombrie - noiembrie, de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi.
    3. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor sunt efectuate pentru calificarea şi menţinerea statusului exploataţiilor sub raportul stãrii de sãnãtate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare şi înregistrare a exploataţiilor şi animalelor, cu excepţia ecvinelor.
    4. Acţiunile din cadrul inspecţiei animalelor urmãresc realizarea supravegherii pasive prin identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale animalelor, catagrafia bovinelor, ovinelor, caprinelor şi suinelor, înregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare şi care au fost declarate de acesta la momentul inspecţiei, în vederea corelãrii efectivelor existente în exploataţie cu cele înregistrate în baza naţionalã de date informatice, precum şi întocmirea fişelor de inspecţie pentru pesta porcinã clasicã în cazul exploataţiilor care deţin suine.
    5. Animalele gãsite neidentificate în momentul inspecţiei, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate şi înregistrate conform prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2002 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor în România, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 25/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
    6. În cazul deţinerii bovinelor neidentificate, dacã nu se poate face dovada originii animalelor, acestea sunt confiscate şi distruse, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 494/98 al Comisiei din 27 februarie 1998 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 820/97 al Consiliului în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor administrative minime în cadrul sistemului de identificare şi înregistrare a bovinelor.


    ANEXA 2
                                   PROGRAMUL
         de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor
                                pentru anul 2012

    CAP. I
    Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine animalã

    Secţiunea 1
    Depistarea principalilor agenţi zoonotici la animale şi în alimente de origine animalã
    1. Bruceloza
    2. Campilobacterioza
    3. Echinococoza
    4. Listerioza
    5. Salmoneloza
    6. Trichineloza
    7. Tuberculoza produsã de Mycobacterium bovis
    8. Escherichia coli verotoxigenã
    9. Rabia
    10. Botulismul
    11. Leptospiroza
    12. Tuberculoza, alta decât cea produsã de Mycobacterium bovis
    13. Yersinioza
    14. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti
    15. Cisticercoza
    16. Antrax
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om

    Secţiunea a 2-a
    Controlul oficial în unitãţile autorizate sanitar-veterinar
    1. Activitãţi generale:
    a) depozit frigorific
    b) unitate de reambalare
    c) piaţã angro
    2. Carne de ungulate domestice:
    a) abator
    b) unitate de tranşare
    3. Carne de pasãre şi de lagomorfe:
    a) abator
    b) unitate de tranşare
    4. Carne de vânat de crescãtorie:
    a) abator
    b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat de crescãtorie
    5. Carne de vânat sãlbatic:
    a) unitate care manipuleazã carnea de vânat sãlbatic
    b) unitate de tranşare a cãrnii de vânat sãlbatic
    6. Carne tocatã, carne preparatã şi carne separatã mecanic:
    a) unitate de carne tocatã
    b) unitate de carne preparatã
    c) unitate de carne separatã mecanic
    7. Produse din carne: unitate de procesare
    8. Moluşte bivalve vii:
    a) centru de colectare
    b) centru de purificare
    9. Peşte şi produse din pescuit:
    a) vas-fabricã
    b) vas-congelator
    c) unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana:
    d) unitate de procesare a produselor din pescuit
    e) centru de colectare a peştelui
    f) fermã de acvaculturã cu centru de colectare a peştelui integrat
    g) piaţã de licitaţie
    h) piaţã de desfacere
    10. Lapte crud şi produse din lapte:
    a) centru de colectare a laptelui materie primã
    b) unitate de procesare a laptelui materie primã
    c) unitate de procesare a produselor lactate
    11. Ouã şi produse din ouã:
    a) centru de ambalare a ouãlor
    b) unitate pentru producerea ouãlor lichide
    c) unitate de procesare a ouãlor
    12. Pulpe de broascã şi melci: unitate de procesare
    13. Grãsimi animale, unturã, jumãri:
    a) centru de colectare a grãsimilor animale
    b) unitate de procesare a grãsimilor animale
    14. Stomacuri prelucrate, vezici şi intestine: unitate de procesare
    15. Gelatinã:
    a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatinã
    b) unitate de procesare a gelatinei
    16. Colagen:
    a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen
    b) unitate de procesare a colagenului
    17. Alte activitãţi:
    a) unitate de procesare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole
    b) mijloc de transport al alimentelor de origine animalã
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om

    Secţiunea a 3-a
    Controlul oficial în unitãţile înregistrate sanitar-veterinar
    1. Carne:
    a) carmangerie
    b) mãcelãrie
    c) centru de colectare a vânatului sãlbatic
    d) centru pentru sacrificarea pãsãrilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei
    2. Lapte:
    a) centru de prelucrare a laptelui integrat în cadrul exploataţiei
    b) centru de prelucrare a laptelui independent
    c) ferme/exploataţii de animale producãtoare de lapte, care livreazã lapte la unitãţile de procesare
    d) automate de vânzare a laptelui crud
    3. Peşte şi produse din pescuit:
    a) ambarcaţiune comercialã de pescuit
    b) punct de debarcare
    c) magazin de desfacere a peştelui - pescãrie
    d) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor
    e) fermã piscicolã - bazin piscicol, pãstrãvãrie - care livreazã peşte pentru consum uman
    4. Miere:
    a) centru de extracţie şi/sau colectare a mierii şi a altor produse apicole
    b) stupinã
    c) magazin de desfacere a mierii
    5. Ouã pentru consum - centru de colectare a ouãlor
    6. Alimentaţie publicã şi alte activitãţi:
    a) restaurant şi alte unitãţi în care se preparã şi se servesc mâncãruri gãtite
    b) pizzerie
    c) laborator de cofetãrie şi/sau patiserie
    d) cofetãrie/patiserie
    e) pensiune turisticã
    f) unitãţi de vânzare prin internet
    g) depozit alimentar
    h) hipermarket
    i) supermarket
    j) cantinã
    k) magazin alimentar
    l) punct de vânzare mobil, inclusiv automatele de distribuţie a alimentelor
    7. Prepararea mâncãrurilor la comandã - catering
    8. Produse primare destinate vânzãrii directe:
    a) vânat sãlbatic
    b) carne de pasãre şi lagomorfe
    c) peşte proaspãt
    d) melci şi moluşte bivalve
    e) ouã
    f) miere de albine
    g) lapte
    9. Staţie de spãlare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al alimentelor de origine animalã
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om

    Secţiunea a 4-a
    Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã prin examene de laborator obligatorii

    A. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã introduse pe piaţã şi aflate în perioada de valabilitate - criterii microbiologice de siguranţã a alimentelor de origine animalã
    1. Alimente gata pentru consum destinate sugarilor şi produse alimentare gata pentru consum destinate unor scopuri medicale speciale
    2. Alimente gata pentru consum, care permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale
    3. Alimente gata pentru consum care nu permit dezvoltarea L. monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor sau unor scopuri medicale speciale
    4. Carne tocatã şi carne preparatã destinate consumului în stare crudã
    5. Carne tocatã şi carne preparatã de pasãre destinate sã fie consumate gãtite
    6. Carne tocatã şi carne preparatã provenite de la alte specii decât pãsãri destinate sã fie consumate gãtite
    7. Carne separatã mecanic
    8. Produse din carne destinate consumului în stare crudã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella
    9. Produse din carne de pasãre destinate sã fie consumate gãtite
    10. Gelatinã şi colagen
    11. Brânzeturi, unt şi smântânã fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare
    12. Lapte praf şi zer praf
    13. Îngheţatã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella
    14. Produse din ouã, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella
    15. Produse alimentare gata pentru consum conţinând ouã crude, cu excepţia produselor pentru care procesul de fabricaţie sau compoziţia eliminã riscul de contaminare cu Salmonella
    16. Crustacee şi moluşte tratate termic
    17. Moluşte bivalve vii şi echinoderme, tunicate şi gasteropode vii
    18. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
    19. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea
    20. Brânzeturi nematurate sub formã de pastã moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea
    21. Lapte praf pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate copiilor sub 6 luni
    22. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni
    23. Formule de continuare deshidratate
    24. Carne proaspãtã de pasãre
    25. Produse din pescuit provenite din specii de peşti asociate cu cantitãţi mari de histidinã
    26. Produse din pescuit care au fost supuse unui tratament de maturare a enzimelor în saramurã, fabricate din specii de peşti asociate cu cantitãţi mari de histidinã
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animalã

    B. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã la nivelul unitãţilor de procesare - criterii microbiologice de igienã a procesului tehnologic de fabricaţie a alimentelor de origine animalã
    1. Carcase de bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline
    2. Carcase de pãsãri, respectiv broileri şi curcani
    3. Carne tocatã
    4. Carne separatã mecanic
    5. Carne preparatã
    6. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate
    7. Brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic
    8. Brânzeturi din lapte crud şi din lapte care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
    9. Brânzeturi maturate din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea
    10. Brânzeturi nematurate sub formã de pastã moale - brânzeturi proaspete - din lapte sau zer care a fost supus pasteurizãrii ori unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea
    11. Unt şi smântânã fabricate din lapte crud sau din lapte care a fost supus unui tratament termic inferior celui de pasteurizare
    12. Lapte praf şi zer praf
    13. Îngheţatã şi deserturi lactate congelate
    14. Formule de început deshidratate şi produse alimentare dietetice deshidratate pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni
    15. Formule de continuare deshidratate
    16. Produse din ouã
    17. Produse decorticate şi fãrã cochilie din crustacee şi moluşte tratate termic
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animalã

    C. Expertiza sanitar-veterinarã prin examene de laborator a alimentelor de origine animalã - alte criterii microbiologice care nu sunt prevãzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    1. Conserve care conţin alimente de origine animalã
    2. Carne proaspãtã provenitã de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile
    3. Carne de vânat sãlbatic
    4. Carne de vânat de crescãtorie
    5. Carne tocatã
    6. Carne preparatã
    7. Produse din carne
    8. Produse din pescuit proaspete
    9. Produse din pescuit preparate

    D. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã introduse pe piaţã şi aflate în perioada de valabilitate, prin examene fizico-chimice
    1. Peşte şi produse din pescuit neprelucrate
    2. Carne de pasãre - carcase şi pãrţi din carcase
    3. Carne tocatã
    4. Produse din carne, inclusiv conserve
    5. Lapte crud
    6. Brânzeturi din lapte crud şi brânzeturi din lapte sau zer care a fost supus unui tratament termic mai slab decât pasteurizarea
    7. Brânzeturi din lapte care a fost supus pasteurizãrii sau unui tratament termic mai puternic decât pasteurizarea
    8. Miere de albine

    E. Expertiza sanitar-veterinarã a alimentelor de origine animalã la nivelul unitãţilor de procesare, prin examene fizico-chimice
    1. Carne de pasãre - carcase şi pãrţi din carcase
    2. Carne tocatã destinatã comercializãrii
    3. Produse din carne, inclusiv conserve
    4. Lapte pasteurizat

    F. Expertiza sanitar-veterinarã a laptelui crud prin examene de laborator
    1. Lapte crud de vacã provenit din exploataţii de vaci producãtoare de lapte şi destinat procesãrii
    2. Lapte crud provenit de la alte specii - oaie, caprã, bivoliţã - provenit din exploataţii de animale producãtoare de lapte şi destinat procesãrii

    G. Expertiza sanitar-veterinarã a ouãlor şi produselor din ouã prin examene de laborator
    1. Ouã pentru consum
    2. Ouã destinate procesãrii
    3. Produse din ouã

    SECTIUNEA a 5-a
    Determinãri rapide efectuate pe autolaborator în zonele de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor
    1. Determinãri microbiologice
    2. Determinãri fizico-chimice
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice

    Secţiunea a 6-a
    Supravegherea prin examene de laborator în timpul producţiei a altor produse care intrã în compoziţia materiilor prime şi produselor de origine animalã sau care vin în contact cu acestea
    1. Apã potabilã
    2. Aditivi alimentari şi alergeni
    3. Materiale utilizate pentru ambalarea produselor de origine animalã
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice

    Secţiunea a 7-a
    Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar
    - Teste de sanitaţie
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice

    Secţiunea a 8-a
    Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare în sectorul sanitar-veterinar
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice

    Secţiunea a 9-a
    Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animalã, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare
    1. Micotoxine
    2. Metale grele
    3. Dioxine, furani şi PCB-uri asemãnãtoare dioxinelor
    4. Hidrocarburi aromatice policiclice
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice

    Secţiunea a 10-a
    Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animalã, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de cãtre EFSA, precum şi conform cerinţelor pentru certificarea unor produse de origine animalã destinate exportului în ţãri terţe
    1. Campylobacter spp.
    2. Escherichia coli verotoxigenã
    Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimente de origine animalã se va realiza în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentului program, aprobate prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
    Obiectiv: apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om în urma consumului de alimente de origine animalã şi certificarea unor produse de origine animalã pentru export în ţãri terţe

    CAP. II
    Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine nonanimalã pentru anul 2012

    A. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Micotoxine │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Metale grele │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Nitraţi │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 4.│3 MCPD │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 5.│Dioxinã, precursori de dioxinã şi PCB-uri│a), b), c), d)│
 │ │similare dioxinei │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 6.│Staniu │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 7.│Hidrocarburi aromatice policiclice │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ │Monitorizare │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 1.│Acrilamidã │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Toxinele T-2 şi HT-2 │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Etilcarbamat │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 4.│Dioxine, furani şi PCB-uri (fructe, │a), c), d) │
 │ │legume şi cereale) │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    B. Expertiza contaminanţilor în produse de origine nonanimalã importate în condiţii speciale sau pe baza controalelor oficiale consolidate


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Produse alimentare supuse condiţiilor │b), c), d) │
 │ │speciale de import sau pe baza controa- │ │
 │ │lelor oficiale consolidate │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din şi/sau de pe produse de origine nonanimalã


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Pesticide determinate din şi/sau de pe │a), b), c), d)│
 │ │alimente de origine nonanimalã │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    D. Controlul oficial al unitãţilor care proceseazã, depoziteazã şi valorificã produse de origine nonanimalã

    D1 şi D2. Criterii microbiologice


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Legume şi fructe tãiate (gata pentru a fi│a), c), d) │
 │ │consumate) │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Sucuri de legume şi fructe nepasteurizate│a), c), d) │
 │ │(gata pentru a fi consumate) │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Seminţe încolţite (gata pentru a fi │a), c), d) │
 │ │consumate) │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 4.│Apã potabilã utilizatã ca ingredient │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 5.│Apa îmbuteliatã în sticle sau în alte │a), c), d) │
 │ │recipiente │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 6.│Apã mineralã naturalã │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 7.│Apã de izvor │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 8.│Alimente gata pentru consum (care conţin │a), c), d) │
 │ │ingrediente de origine nonanimalã) │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 9.│Produse alimentare - plante aromatice, │b), c), d) │
 │ │frunze de coriandru, busuioc, mentã │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    D3. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Teste de sanitaţie │a), c), d) │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    E. Caracteristici de calitate ale produselor alimentare


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Grâu │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Sucuri de legume │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Maioneze şi sosuri de maioneze │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 4.│Vin │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 5.│Bãuturi alcoolice distilate │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 6.│Bulion şi pastã de tomate │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 7.│Ape de izvor │a), c), d) │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 8.│Ape minerale │a), c), d) │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    F. Controlul oficial al produselor ecologice


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Pesticide determinate din şi/sau de pe │b), c), d) │
 │ │produse ecologice declarate │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Contaminanţi (metale grele) din produse │b), c), d) │
 │ │ecologice declarate │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    G. Controlul oficial al alergenilor din produse alimentare


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Alergeni din produse alimentare de │a), c), d) │
 │ │origine nonanimalã │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    H. Controlul oficial al aditivilor/substanţelor interzise în produse de origine nonanimalã


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Aditivi din produse alimentare de origine│a), b), c), d)│
 │ │nonanimalã │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    I. Controlul oficial privind gradul de contaminare radioactivã a produselor alimentare de origine nonanimalã


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Produse alimentare provenite din │a), c), d) │
 │ │producţia internã şi produse provenind │ │
 │ │din comerţul intraunional │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Produse alimentare din import │b), c), d) │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    J. Controlul oficial privind tratarea cu radiaţii ionizante a produselor alimentare şi a ingredientelor alimentare de origine nonanimalã


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Condimente │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Plante aromatice │a), b), c), d)│
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Ingrediente vegetale uscate │a), b), c), d)│
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    K. Controlul oficial privind prezenţa uleiului mineral în uleiul de floarea-soarelui


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Ulei de floarea-soarelui │b), c), d) │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    L. Controlul oficial privind prezenţa melaminei în produse originare sau expediate din China


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Bicarbonat de amoniu destinat produselor │a), b), c), d)│
 │ │alimentare │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Produse alimentare care conţin lapte, │a), b), c), d)│
 │ │produse din lapte │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Soia sau produse pe bazã de soia │a), b), c), d)│
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    M. Supravegherea şi controlul alimentelor şi furajelor modificate genetic


 ┌───┬─────────────────────────────────────────┬──────────────┐
 │ 1.│Produse constând în soia, care conţin sau│a), c), d) │
 │ │sunt obţinute din soia │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 2.│Produse constând în porumb, care conţin │a), c), d) │
 │ │sau sunt obţinute din porumb │ │
 ├───┼─────────────────────────────────────────┼──────────────┤
 │ 3.│Produse constând în orez, care conţin sau│b), c), d) │
 │ │sunt obţinute din orez │ │
 └───┴─────────────────────────────────────────┴──────────────┘



    NOTE:
    a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
    b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza la importul produselor de origine nonanimalã sunt suportate de cãtre operatorul economic. c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistãrii unor probe neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic.
    d) Costurile privind mãsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de cãtre operatorul economic.


    ANEXA 3
                               TARIFELE MAXIMALE
                aferente acţiunilor de supraveghere, prevenire,
                  control şi eradicare a bolilor la animale, a
    celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia
               mediului, precum şi acţiunilor de identificare şi
                înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi
       caprinelor, destinate exploataţiilor nonprofesionale, efectuate de
           cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi,
                                pentru anul 2012


 ┌───┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
 │Nr.│ Acţiunea desfãşuratã │Tariful, exclusiv TVA │
 │crt│ │ │
 ├───┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 1.│Inspecţia animalelor dispusã de direcţiile │20 lei/exploataţie │
 │ │sanitar-veterinare şi pentru siguranţa │nonprofesionalã │
 │ │alimentelor judeţene, respectiv a municipiului │ │
 │ │Bucureşti │ │
 ├───┼───────────────────────┬────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 2.│Examinarea clinicã a │a) bovine │2,0 lei/cap de animal │
 │ │animalelor pentru ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │suspiciunea bolilor │b) ecvidee │2,0 lei/cap de animal │
 │ │majore, dispusã conform├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │legislaţiei specifice │c) ovine, caprine │1,0 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │d) suine │2,5 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │e) carnasiere │1,5 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │f) pãsãri │0,8 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │g) albine, viermi de │1,5 lei/familie │
 │ │ │ mãtase etc. │ │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 3.│Recoltãri de probe de │a) animale mari │7,0 lei/cap de animal │
 │ │sânge pentru examene ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │de laborator │b) animale mici şi │6,5 lei/cap de animal │
 │ │(serologice, │ mijlocii │ │
 │ │hematologice, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │biochimice, │c) suine │7,0 lei/cap de animal │
 │ │virusologice, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │parazitologice etc.) │d) pãsãri │1,7 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │e) alte specii │1,0 lei/cap de animal │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 4.│Recoltarea probelor de │a) animale mari │21 lei/cap de animal │
 │ │organe, ţesuturi şi a ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │altor probe pentru │b) animale mici şi │10,6 lei/cap de animal │
 │ │analize de laborator, │ mijlocii │ │
 │ │efectuarea de ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │necropsii, pentru │c) pãsãri │7,4 lei/cap de animal │
 │ │diagnosticul bolilor, ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │altele decât │d) alte probe, inclusiv │2,4 lei/cap de animal │
 │ │encefalopatiile │ coprologice │ │
 │ │spongiforme │ │ │
 │ │transmisibile şi pesta │ │ │
 │ │porcinã clasicã │ │ │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 5.│Recoltarea probelor │a) animale mari │100 lei/cap de animal │
 │ │pentru diagnosticul ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │encefalopatiilor │b) animale mici şi │50 lei/cap de animal │
 │ │spongiforme │ mijlocii │ │
 │ │transmisibile şi ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │recoltarea probelor de │c) porci domestici │50 lei/cap de animal │
 │ │organe, ţesuturi pentru├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │analize de laborator, │d) porci sãlbatici │50 lei/cap de animal │
 │ │efectuarea de │ │ │
 │ │necropsii, în vederea │ │ │
 │ │diagnosticului pestei │ │ │
 │ │porcine clasice │ │ │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 6.│Activitãţi de depistare│a) tuberculinare - test │9,5 lei/cap de animal │
 │ │prin examen alergic │ unic │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │b) TCS │9,5 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │c) maleinare │1,0 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │d) paratuberculinare │1,0 lei/cap de animal │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 7.│Recoltare probe sanitaţ│e, apã, furaje │3,2 lei/probã │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 8.│Activitãţi │a) animale mari │5,0 lei/cap de animal │
 │ │imunoprofilactice ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │b) ovine, caprine │2,7 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │c) suine │10,0 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │d) carnasiere │5,7 lei/cap de animal │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │e) pãsãri - │0,2 lei/cap de animal │
 │ │ │ oculoconjunctival │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │f) pãsãri - injectabil │0,6 lei/cap de animal │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ 9.│Lucrãri de │a) în unitãţi zootehnice│14,8 lei/100 mý │
 │ │decontaminare, │ de industrie │ │
 │ │dezinfecţie, │ alimentarã, la │ │
 │ │dezinsecţie, │ gospodãriile │ │
 │ │deratizare şi de │ populaţiei │ │
 │ │necesitate ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │b) în camere de │1,5 lei/mý │
 │ │ │ incubaţie, viermi de │ │
 │ │ │ mãtase etc. │ │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │10.│Manopera privind │a) bovine │16,0 lei/cap de animal │
 │ │identificarea şi ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │înregistrarea │b) ovine, caprine - douã│3,5 lei/cap de animal │
 │ │animalelor, a │ crotalii │ │
 │ │mişcãrilor şi a ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │evenimentelor suferite │c) ovine, caprine - o │2,9 lei/cap de animal │
 │ │de acestea, corectarea │ singurã crotalie │ │
 │ │eventualelor erori ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │d) suine │3,5 lei/cap de animal │
 ├───┼───────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────┤
 │11.│Inspecţia animalelor │a) bovine, ecvidee, lot │20 lei/lot de animale │
 │ │vii în vederea │ cuprins între 1 şi 5 │ │
 │ │certificãrii stãrii de │ animale │ │
 │ │sãnãtate a acestora*) ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │b) bovine, ecvidee, lot │50 lei/lot de animale │
 │ │ │ cuprins între 6 şi 20│ │
 │ │ │ de animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │c) bovine, ecvidee, lot │100 lei/lot de animale │
 │ │ │ mai mare de 20 de │ │
 │ │ │ animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │d) ovine, caprine, lot │10 lei/lot de animale │
 │ │ │ cuprins între 1 şi 10│ │
 │ │ │ animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │e) ovine, caprine, lot │20 lei/lot de animale │
 │ │ │ cuprins între 11 şi │ │
 │ │ │20 de animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │f) ovine, caprine, lot │50 lei/lot de animale │
 │ │ │ cuprins între 21 şi │ │
 │ │ │ 50 de animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │g) ovine, caprine, lot │100 lei/lot de animale │
 │ │ │ cuprins între 51 şi │ │
 │ │ │ 100 de animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │h) ovine, caprine lot │200 lei/lot de animale │
 │ │ │ mai mare de 100 de │ │
 │ │ │ animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │i) suine, lot cuprins │10 lei/lot de animale │
 │ │ │ între 1 şi 10 animale│ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │j) suine, lot cuprins │25 lei/lot de animale │
 │ │ │ între 11 şi 50 de │ │
 │ │ │ animale │ │
 │ │ ├────────────────────────┼───────────────────────┤
 │ │ │k) suine, lot mai mare │50 lei/lot de animale │
 │ │ │ de 50 de animale │ │
 └───┴───────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────┘


_______
    *) Tariful este suportat de cãtre deţinãtorul animalelor.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016