Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 332 din 22 martie 2001  privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 332 din 22 martie 2001 privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 2 aprilie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre reglementeazã normele privind denumirea, marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile.
(2) Dispoziţiile prezentei hotãrâri sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici care produc, importa, ambaleaza sau comercializeazã produse textile.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri, definiţiile termenilor folosiţi sunt urmãtoarele:
a) produse textile - materii prime, produse semifabricate, semiprelucrate, prelucrate, semifinite sau finite, care sunt constituite exclusiv din fibre textile, fãrã a se tine seama de procesul de fabricaţie folosit;
b) fibra textila - unitate a produsului textil caracterizatã prin flexibilitate, fîneţe şi raport mare al lungimii la dimensiunea transversala maxima, ceea ce o face adecvatã pentru prelucrari în domeniul textil; benzi sau tuburi flexibile a cãror latime este de maximum 5 mm, inclusiv benzi obţinute prin tãiere din benzi mai late sau pelicule, realizate din substanţe folosite la producerea fibrelor prevãzute la nr. crt. 19-44 din anexa nr. 1 şi adecvate pentru prelucrari în domeniul textil; lãţimea vizibila este lãţimea unei benzi sau a unui tub când este indoit, aplatizat, comprimat ori rasucit sau lãţimea medie atunci când lãţimea nu este uniforma;
c) eticheta - orice text scris, imprimat, litografiat sau ilustrat, care conţine elemente privind denumirea, compozitia fibroasa a produsului, elemente de identificare, marca de fabrica sau de comercializare, instrucţiuni de utilizare şi care însoţeşte produsul prezentat pentru vânzare;
d) marcarea compoziţiei fibroase - aplicarea pe eticheta, pe produs sau pe ambalaj a unui text scris ori imprimat sau orice reprezentare grafica a conţinutului de fibre încorporate în produsul textil, exprimat în procente.
(2) Urmãtoarele produse vor fi tratate ca produse textile şi vor fi supuse prevederilor prezentei hotãrâri:
- produse conţinând minimum 80% fibre textile din greutatea lor;
- stofa de mobila, huse pentru umbrele şi umbrele de plaja, conţinând fibre textile de minimum 80% din greutatea lor; componente textile ale acoperitoarelor de sol textile multistrat, ale saltelelor şi articolelor de camping, captuseli de incaltaminte, manusi şi manusi de sport, dacã aceste pãrţi sau captuseli constituie minimum 80% din greutatea produsului întreg;
- materiale textile încorporate în alte produse şi care fac parte integrantã din acestea, atunci când se specifica compozitia lor.

CAP. 2
Denumirea şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile

ART. 3
(1) Denumirile şi descrierea fibrelor care se încadreazã în prevederile art. 2 sunt prezentate în anexa nr. 1.
(2) Denumirile prevãzute la art. 2 nu pot fi folosite ca atare sau ca adjectiv pentru indicarea oricãrei alte fibre.
(3) Cuvântul mãtase nu se poate folosi pentru indicarea formei sau a caracteristicilor deosebite ale fibrelor textile cum ar fi firele filamentare.
ART. 4
(1) Nici un produs textil nu poate fi descris ca "100%", "pur" sau "total" decât dacã este compus în exclusivitate din acelaşi fel de fibre şi nu poate fi folosit nici un alt termen similar.
(2) Un produs textil poate conţine alte fibre, maximum 2% din greutate, dacã aceasta cantitate este justificatã cu argumente tehnice şi nu este adãugatã din rutina.
(3) Abaterea de 2% prevãzutã la alin. (2) poate sa creascã pana la 5% în cazul produselor textile care au suferit un proces de cardare.
ART. 5
(1) Un produs de lana se descrie ca fiind din lana virgina numai dacã este alcãtuit exclusiv dintr-o fibra care nu a fost incorporata anterior într-un produs finit, care nu a mai fost supusã altor procese de filare şi/sau piuare decât cele necesare pentru fabricarea produsului şi care nu s-a degradat în timpul tratamentului şi prelucrãrii.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), denumirea lana virgina se poate folosi pentru a descrie lana dintr-un amestec de fibre dacã:
a) intreaga lana din amestec corespunde cerinţelor definite la alin. (1);
b) lana reprezintã minimum 25% din greutatea totalã a amestecului;
c) în cazul unui amestec de destramatura lana se amesteca cu o singura alta fibra.
În aceste cazuri se prezintã compozitia procentualã completa a amestecului.
(3) Pentru produsele menţionate la alin. (1) şi (2) se admite o toleranta de 0,3% impuritati de alte fibre din greutatea totalã a lanei, care se justifica cu argumente tehnice, inclusiv pentru produsele din lana care au fost supuse unui proces de cardare.
ART. 6
(1) Un produs textil constituit din doua sau mai multe fibre, dintre care una reprezintã minimum 85% din greutatea totalã, se marcheaza astfel:
- prin denumirea acestei fibre urmatã de procentul sau în greutate; sau
- prin denumirea acestei fibre urmatã de cuvintele "minimum 85%"; sau
- prin compozitia procentualã completa a produsului.
(2) Un produs textil constituit din doua sau mai multe fibre, dintre care nici una nu reprezintã 85% din greutatea totalã, se marcheaza prin denumirea şi procentul în greutate a cel puţin doua fibre principale, urmate de denumirile celorlalte fibre componente în ordinea descrescãtoare a greutatii, cu sau fãrã indicarea procentului în greutate.
(3) Fibrele care reprezintã separat mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului se pot denumi alte fibre, denumirea fiind urmatã de procentul total în greutate.
(4) Dacã se specifica denumirea fibrei care reprezintã mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului, trebuie sa se prezinte compozitia procentualã completa a produsului.
(5) Produsele care au urzeala din bumbac şi batatura din în, la care procentul de în reprezintã minimum 40% din greutatea totalã a tesaturii crude, se pot denumi amestec bumbac-în, denumirea fiind însoţitã de specificarea compoziţiei: "urzeala bumbac pur - batatura în pur".
(6) Se neglijeazã o cantitate de fibre strãine de maximum 2% din greutatea totalã a produsului textil, dacã aceasta cantitate se justifica prin considerente tehnice şi nu se adauga din rutina. Aceasta abatere poate ajunge la 5% în cazul produselor care sunt supuse unui proces de cardare, fãrã sa fie afectatã abaterea menţionatã la art. 5 alin. (3).
(7) Se admite o abatere de 3% la procentele declarate de fibre fata de procentele obţinute din analiza fata de greutatea totalã a fibrelor prezentate pe eticheta. Aceasta abatere se aplica şi fibrelor care se înscriu în ordinea descrescãtoare a greutatii, fãrã indicarea procentului lor, precum şi produselor menţionate la art. 5 alin. (2) lit. b).
(8) La analiza abaterile se calculeazã separat pentru fiecare fel de fibra. Greutatea totalã folositã la calculul abaterii menţionate la alin. (7) va fi cea a fibrelor din produsul finit din care se scade greutatea fibrelor strãine identificate conform alin. (6).
(9) Însumarea abaterilor menţionate la alin. (6) şi (7) se admite numai dacã oricare dintre fibrele strãine gãsite la analiza este de aceeaşi natura chimica cu una sau mai multe fibre prezentate pe eticheta.
(10) În cazul produselor speciale pentru care procesul de fabricare necesita tolerante mai mari decât cele stabilite la alin. (6) şi (7), acestea se permit numai în cazuri excepţionale, atunci când producãtorul prezintã o justificare adecvatã, doveditã tehnic.
(11) Termenul fibre în amestec sau compoziţie nespecificata de textile poate fi folosit numai pentru un produs a cãrui compoziţie nu se poate stabili cu usurinta în momentul fabricãrii.
ART. 7
Fibrele cu rol decorativ care se pot izola şi care nu depãşesc 7% din greutatea produsului finit nu se menţioneazã în compozitiile fibroase prevãzute la art. 4 şi 6. Prezenta prevedere se aplica şi în cazul fibrelor care sunt folosite pentru a se obţine un efect antistatic şi care nu depãşesc 2% din greutatea produsului finit. În cazul produselor menţionate la art. 6 alin. (5) procentele se calculeazã separat fata de greutatea urzelii şi, respectiv, a bataturii.
ART. 8
(1) Produsele textile se eticheteaza sau se însoţesc de marcaje atunci când se oferã pe piata în scopuri de producţie sau comerciale. Aceasta etichetare sau marcare poate fi înlocuitã ori însoţitã de documente comerciale de însoţire atunci când produsele nu sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final.
(2) Denumirile fibrelor textile şi marcarea compoziţiei fibroase menţionate la art. 3-6 şi în anexa nr. 1 se indica clar în documentele comerciale. Aceasta cerinta implica în special excluderea abrevierilor în contractele de vânzare, notele de plata şi în facturi. Se poate folosi un cod de procesare mecanizata, dacã acesta este explicat în acelaşi document.
(3) Denumirile, prezentãrile şi specificarile referitoare la conţinutul de fibre textile menţionate la art. 3-6 şi în anexa nr. 1 se scriu clar, lizibil şi uniform atunci când produsele textile se oferã spre vânzare sau se vand consumatorului, inclusiv în cataloage şi în literatura comercialã, pe ambalaje, pe etichete şi pe marcaje.
(4) Informaţiile prevãzute la alin. (3) se comunica în cadrul manifestãrilor expozitionale, atunci când produsele textile sunt prezentate în vederea atragerii de comenzi prin cataloage sau prospecte cu imagini ori descrieri.
(5) Alte specificari şi informaţii decât cele stabilite în prezentul articol sunt prezentate distinct. Prezenta dispoziţie nu se aplica marcilor comerciale sau denumirii întreprinderii, care se poate indica imediat înainte sau dupã specificarile stabilite prin aceasta hotãrâre.
(6) Pentru produsele textile din import etichetarea şi marcarea se efectueazã şi în limba romana.
(7) În cazul bobinelor, sculurilor, jurubitelor, ghemelor sau al oricãrei alte cantitãţi mici de fire pentru cusut, remaiat sau brodat specificarile pot fi înscrise pe ambalaje colective sau la locul de expunere, fãrã a se afecta produsele menţionate la pct. 18 din anexa nr. 4.
ART. 9
(1) Orice produs textil constituit din doua sau mai multe pãrţi componente de compoziţie diferita va avea marcat conţinutul fibros al fiecãrei componente. O astfel de etichetare nu este obligatorie pentru componentele ce reprezintã mai puţin de 30% din greutatea totalã a produsului. Pentru captuselile principale marcarea compoziţiei fibroase este obligatorie.
(2) Când doua sau mai multe produse textile au acelaşi conţinut fibros şi formeazã în mod normal o singura unitate, ele pot avea numai o eticheta.
(3) Marcarea compoziţiei fibroase a urmãtoarelor produse textile se face astfel:
a) compozitia fibroasa a articolelor de corsetarie trebuie indicatã prin prezentarea compoziţiei întregului produs sau a componentelor sale menţionate mai jos, în totalitate sau separat:
- pentru bustiera: tesatura exterioarã şi interioarã a cupelor şi partii din spate;
- pentru corsete: pãrţile întãrite din fata, din spate şi lateral;
- pentru ghene: tesatura din exteriorul şi din interiorul cupelor, pãrţile întãrite din fata şi din spate şi pãrţile laterale.
Compozitia fibroasa a altor articole de corsetarie decât cele prezentate mai sus se indica fie prin declararea compoziţiei produsului complet, fie a diferitelor componente ale articolelor prezentate global sau separat. Aceasta etichetare nu este obligatorie pentru componentele reprezentând mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului.
Etichetarea separatã a diferitelor pãrţi ale articolelor de corsetarie menţionate trebuie sa se facã astfel încât consumatorul final sa înţeleagã uşor la care parte a produsului se referã specificarile de pe eticheta;
b) compozitia fibroasa a materialelor textile imprimate prin corodare se prezintã pentru produsul complet şi se indica prin declararea separatã a compoziţiei tesaturii de baza şi cea a pãrţilor corodate. Aceste componente se menţioneazã prin denumirea lor;
c) compozitia fibroasa a materialelor textile brodate se prezintã pentru produsul complet şi poate fi indicatã prin declararea separatã a compoziţiei tesaturii de baza şi cea a firului de brodat. Dacã pãrţile brodate reprezintã o suprafata mai mica de 10% din suprafata produsului, se poate declara numai compozitia tesaturii de baza;
d) compozitia fibroasa a firelor constând dintr-un miez şi o acoperire de alte fibre care se oferã ca atare consumatorului trebuie prezentatã pentru întregul produs şi poate fi indicatã prin declararea separatã a compoziţiei miezului şi a acoperirii, menţionate prin denumire;
e) compozitia fibroasa a catifelei, plusului sau a materialelor textile asemãnãtoare se prezintã pentru întregul produs, iar atunci când produsul conţine un suport distinct şi o suprafata de întrebuinţare din fibre diferite se poate prezenta prin declararea separatã a celor doua pãrţi, menţionate prin denumire;
f) compozitia acoperitoarelor de sol şi a covoarelor ale cãror suport şi suprafata de întrebuinţare sunt din fire diferite se poate declara numai pentru suprafata, prin menţionarea denumirii.
ART. 10
(1) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica produselor cuprinse în anexa nr. 3, pentru care nu sunt obligatorii etichetarea şi marcarea compoziţiei fibroase individuale pe produs.
(2) Produsele textile menţionate în anexa nr. 4 se oferã la vânzare însoţite de o eticheta globalã, cu specificarea compoziţiei fibroase.
(3) Compozitia produselor textile vândute la metru se marcheaza pe liziera sau pe rola oferitã la vânzare.
ART. 11
(1) Pentru aplicarea prevederilor art. 8 alin. (1) şi a celorlalte dispoziţii referitoare la marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile procentajele fibroase menţionate la art. 4-6 se determina fãrã a se lua în considerare urmãtoarele:
- pentru toate produsele textile: componentele netextile, marginile, etichetele şi emblemele, franjurii şi garniturile, ce nu constituie parte integrantã a produsului, nasturii şi cataramele imbracate în materiale textile, accesoriile, ornamentele, panglicile neelastice, benzile şi firele elastice adãugate în locuri specifice şi limitate ale produsului şi, conform condiţiilor specificate la art. 7, fibrele vizibile, izolabile, care sunt pur decorative, precum şi fibrele antistatice;
- pentru acoperitoare de sol şi covoare: toate componentele în afarã de suprafata de întrebuinţare;
- pentru stofe de mobila: urzelile şi bataturile de legare şi de umplere care nu fac parte din suprafata de întrebuinţare;
- pentru draperii şi perdele: urzelile şi bataturile de legare şi de umplere care nu formeazã fata tesaturii.
(2) Pentru alte produse textile nu se iau în considerare: tesaturile suport sau de captuseala, întãriturile şi ranforsarile, interlinings şi suporturile de canava, firele de brodat sau de asamblat, dacã nu înlocuiesc batatura şi/sau urzeala tesaturii, umpluturile care nu au rol de izolare şi captuselile conform art. 9 alin. (1), şi anume:
- materialul suport sau de dedesubt al produselor textile, care serveşte ca dos pentru suprafata de întrebuinţare în special la paturi şi tesaturi duble, şi dosurile pentru catifele, plusuri şi produse asemãnãtoare nu trebuie considerate dosuri ce se pot îndepãrta;
- întãriturile şi ranforsarile semnifica fire sau materiale adãugate în locuri specifice şi limitate ale produselor textile pentru a le întãri sau a le face mai groase.
(3) Nu se iau în considerare substantele grase, liantii, ingrosaturile, substantele de incleiere şi de finisare, produsele de imprimare, produsele suplimentare de vopsire şi alte produse de prelucrare textila.
ART. 12
(1) Pana la data de 1 ianuarie 2002 verificãrile privind compozitia fibroasa a produselor textile se efectueazã prin metodele de analiza prevãzute în standardele naţionale. În acest scop procentajele de fibre prevãzute la art. 4-6 se determina prin aplicarea la masa uscata a fiecãrei fibre a reprizelor convenţionale corespunzãtoare, stabilite în anexa nr. 2, dupã îndepãrtarea substanţelor menţionate la art. 11.
(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2002 verificãrile privind compozitia fibroasa se vor face prin metodele de analiza stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 13
Dispoziţiile privind marcarea compoziţiei fibroase nu se aplica produselor textile care:
- tranziteaza România sub control vamal;
- sunt importate pentru prelucrare interna în vederea unui reexport;
- sunt contractate de persoane care lucreazã la domiciliu sau de firme independente care prelucreaza materiale de la furnizori fãrã sa fie transferate drepturile de proprietate asupra lor.

CAP. 3
Principalele elemente de identificare-caracterizare, caracteristici tehnice şi calitative, care se marcheaza pe eticheta pentru informarea consumatorilor

ART. 14
Etichetele ce însoţesc produsele textile destinate consumatorului final trebuie sa conţinã elemente de identificare, caracteristici tehnice şi calitative, dupã cum urmeazã:
- denumirea şi/sau marca de fabrica a producãtorului;
- sediul producãtorului sau al importatorului;
- denumirea de vânzare a produsului;
- principalele caracteristici tehnice şi calitative potrivit anexei nr. 5.

CAP. 4
Indicarea modului de întreţinere a produselor textile

ART. 15
(1) La indicarea modului de întreţinere pentru produsele textile se utilizeazã simbolurile prevãzute de SR EN 23758.
(2) Agenţii economici producãtori pot face precizãri suplimentare pentru consumatori cu privire la întreţinerea produselor, dacã considera necesar acest lucru.
(3) Pentru confecţii textile indicarea modului de întreţinere se face individual pe eticheta realizatã din materiale rezistente la tratamente ulterioare umidotermice, într-un mod lizibil, aceasta trebuind sa reziste atâta timp cat rezista şi materialul de baza al produsului.

CAP. 5
Sancţiuni

ART. 16
(1) Constituie contravenţie, dacã fapta nu a fost comisã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la art. 3, art. 4 alin. (1), art. 6 alin. (1), (2) şi (4), art. 14 şi 15 şi se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, potrivit <>art. 46 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de inspectorii Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 17
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 16 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 18
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
(1) Prezenta hotãrâre va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 785/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind denumirea, marcarea şi etichetarea produselor textile destinate populaţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb



ANEXA 1


TABEL
cuprinzând denumirea şi descrierea fibrelor textile



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Denumirea fibrei Descrierea fibrei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lana*) Fibre din lana oilor sau mieilor
(Ovis aries)
2. Alpaca, lama, camila, casmir, Par de la urmãtoarele animale: alpaca,
mohair, angora, casgora camila, lama, camila, capra de Casmir, capra de
vicuna, iac, castor, vidra, guanaco, Angora, capra de Casgora (incrucisare
precedat sau nu de denumirea "par" între capra de Casmir şi capra de
Angora), iepure de Angora, vicuna, iac,
guanaco, castor, vidra
3. Par de animal sau de cal, cu Par de la diferite animale care nu sunt
sau fãrã indicarea tipului de menţionate la nr. crt. 1 şi 2
animal (de exemplu: par de
la vite, par de capra comuna,
par de cal)
4. Mãtase naturala Fibre provenite exclusiv de la gogosile
viermilor de mãtase
5. Bumbac Fibre provenite din capsulele de bumbac
(Gossypium)
6. Capoc Fibre provenite din interiorul
fructului de capoc (Ceiba pentandra)
7. În Fibre provenite din tulpinile de în
(Linum usitatissimum)
8. Canepa Fibre provenite din tulpinile de canepa
(Cannabis sativa)
9. Iuta Fibre provenite din tulpinile de
Corchorus olitorius şi de Corchorus
capsularis. Pentru cerinţele prezentei
hotãrâri se trateazã în acelaşi fel ca
iuta fibrele din tulpina urmãtoarelor
specii: Hibiscus cannabinus, Hibiscus
sabdariffa, Abultilon avicennae, Urena
lobata, Urena sinuata
10. Abaca (manila hemp) Fibre provenite din tecile de Musa
textilis
11. Alfa Fibre provenite din frunzele de Stipa
tenacissima
12. Cocos Fibre provenite din fructele de Cocos
nucifera
13. Sorg Fibre provenite din tulpina de Cytisus
scoparius şi/sau de Spartium Junceum
14. Ramie Fibre provenite din tulpinile de la
Boehmeria nivea şi de la Boehmeria
tenacissima
15. Sisal Fibre provenite din frunzele de Agave
sisalana
16. Canepa indianã Fibre provenite din tulpina de
Crotalaria Juncea
17. Henequen Fibre provenite din tulpina de Agave
Fourcroydes
18. Maguey Fibre provenite din tulpina de Agave
Cantala
19. Acetat Fibre de acetat de celuloza, având
maximum 92% şi minimum 74% grupe
hidroxilice acetilate
20. Alginat Fibre provenite din sarurile metalice
ale acidului alginic
21. Cupro Fibre de celuloza regenerata, obţinute
prin procedeul cuproamoniacal
22. Modale Fibre obţinute printr-un procedeu de
viscoza modificat, având o forta la
rupere mare şi un modul la umed mare.
Forta la rupere [B(C)] dupã condiţionare
şi forta [B(M)] necesarã în vederea
producerii unei alungiri de 5% în stare
umeda sunt:
B(C)(cN) ≥ 1,3 √'76T + 2T
B(M)(cN) ≥ 0,5 √'76T,
în care T este densitatea de lungime
medie în decitex
23. Proteinice Fibre obţinute din substanţe proteinice
naturale regenerate şi stabilizate fata
de acţiunea agenţilor chimici
24. Triacetat Fibre din acetat de celuloza, având
minimum 92% grupe hidroxilice acetilate
25. Viscoza Fibre de celuloza regenerata, obţinute
prin procedeul viscoza pentru fibre
filamentare şi fibre discontinue
26. Acrilice Fibre formate din macromolecule liniare
având cel puţin 85% acrilonitril
27. Clorofibre Fibre formate din macromolecule liniare
având minimum 5% din masa unitãţii
monomerice de clorura de vinil sau
clorura de viniliden
28. Fluorofibre Fibre formate din macromolecule liniare
provenite din monomeri alifatici
fluorocarbonati
29. Modacrilice Fibre formate din macromolecule
conţinând în lantul lor minimum 50% şi
maximum 85% (din masa) unitãţi
acrilonitrilice
30. Poliamida sau nylon Fibre formate din macromolecule liniare,
de sinteza, conţinând în lant grupãri
amidice ce se repeta, din care minimum
85% se leagã la unitãţile alifatice sau
cicloalifatice
31. Aramida Fibre constituite din macromolecule
liniare de sinteza, formate din grupe
aromatice legate prin grupãri amida sau
imida, din care minimum 85% se leagã
direct de doua inele aromatice, şi având
un numãr de grupãri imidice, dacã
acestea exista, nu mai mare decât
numãrul de grupãri amidice
32. Poliimida Fibre constituite din macromolecule
liniare de sinteza conţinând unitãţi
imidice ce se repeta
33. Lyocell Fibre de celuloza regenerata, obţinute
prin dizolvare şi printr-un proces de
filare cu solvent organic, fãrã sa se
formeze derivati
34. Poliester Fibre formate din macromolecule liniare,
cuprinzând cel puţin 85% (din masa) un
ester al unui diol cu acidul tereftalic
35. Polietilena Fibre formate din macromolecule liniare
de hidrocarburi alifatice saturate,
nesubstituite
36. Polipropilena Fibre formate din macromolecule liniare
de hidrocarburi alifatice saturate în
care un atom de carbon din doi se leagã
de o grupare metil în poziţie isotactica
şi fãrã alta substitutie
37. Policarbamida Fibre din macromolecule liniare
prezentând în lant grupul funcţional de
ureilena (NH-CO-NH) ce se repeta
38. Poliuretan Fibre formate din macromolecule liniare
constituite din lanturi în care se
repeta grupa uretan
39. Vinilice Fibre formate din macromolecule liniare,
având un lant constituit din alcool
polivinilic cu diferite grade de
acetilare
40. Trivinilice Fibre formate din polimeri
acrilonitrilici şi monomeri vinilici
clorurati şi care nu pot depãşi 50% din
masa totalã
41. Elastodiene Elastofibre constituite din poliizopren
natural sau sintetic (ori din una sau
mai multe diene) polimerizate cu unul
sau mai mulţi vinilici care, dacã sub
acţiunea unei forte de tracţiune, se
întind de 3 ori fata de lungimea
iniţialã, revin rapid şi substanţial
la lungimea iniţialã atunci când forta
de tracţiune înceteazã
42. Elastan Elastofibre constituite din minimum 85%
(din masa) din poliuretan segmentat
care, dacã sub acţiunea unei forte de
tranctiune se întind de 3 ori fata de
lungimea iniţialã, revin la lungimea
iniţialã atunci când forta de tracţiune
înceteazã
43. Fibre de sticla Fibre fãcute din sticla
44. Denumirea corespunzãtoare Fibre obţinute din amestecuri de
materialului din care sunt materiale sau materiale noi ce nu au
constituite fibrele (de exemplu: fost prezentate mai sus
metal, metalice, metalizate azbest,
hârtie), precedatã sau nu de
cuvântul "fir" sau "fibra"
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------------
*) Denumirea "lana" de la nr. crt. 1 din aceasta anexa se poate folosi şi pentru a indica un amestec de fibre de lana de oaie sau de miel şi fibrele de par prezentate în coloana a 2-a de la nr. crt. 2.
Aceasta dispoziţie se aplica produselor textile prezentate la art. 4 şi 5 şi celor menţionate la art. 6, dacã sunt constituite parţial din fibrele prezentate la nr. crt. 1 şi 2.



ANEXA 2



REPRIZE CONVENŢIONALE
folosite la calculul masei fibroase conţinute de un produs textil



───────────────────────────────────────────────────────
Nr. Procentaj
crt. Fibra (%)
───────────────────────────────────────────────────────
1-2. Lana şi par de animal:
- fibre pieptanate 18,25
- fibre cardate 17,00*)
3. Par de animal:
- fibre pieptanate 18,25
- fibre cardate 17,00*)
Par de cal:
- fibre pieptanate 16,00
- fibre cardate 15,00
4. Mãtase 11,00
5. Bumbac:
- fibre normale 8,50
- fibre mercerizate 10,50
6. Capoc 10,90
7. În 12,00
8. Canepa 12,00
9. Iuta 17,00
10. Abaca 14,00
11. Alfa 14,00
12. Cocos 13,00
13. Sorg 14,00
14. Ramie (fibra albita) 8,50
15. Sisal 14,00
16. Canepa indianã 12,00
17. Agava Fourcroydes 14,00
18. Agava Cantala 14,00
19. Acetat 19,00
20. Alginat 20,00
21. Cupro 13,00
22. Modale 13,00
23. Proteinice 17,00
24. Triacetat 7,00
25. Viscoza 13,00
26. Acrilice 2,00
27. Clorofibre 2,00
28. Fluorofibre 0,00
29. Modacrilice 2,00
30. Poliamida sau nylon:
- fibre discontinue 6,25
- filamente 5,75
31. Aramida 8,00
32. Poliimida 3,50
33. Lyocell 13,00
34. Poliester:
- fibre discontinue 1,50
- filamente 1,50
35. Polietilena 1,50
36. Polipropilena 2,00
37. Policarbamida 2,00
38. Poliuretan:
- fibre discontinue 3,50
- filamente 3,00
39. Vinilice 3,00
40. Trivinilice 3,00
41. Elastodiene 1,00
42. Elastan 1,50
43. Fibre de sticla:
- cu un diametru mediu
de peste 5 æm 2,00
- cu un diametru mediu de
5 æm sau mai puţin 3,00
44. Fibre metalice 2,00
Fibre metalizate 2,00
Azbest 2,00
Fir de hârtie 13,75
───────────────────────────────────────────────────────



-------------
*) Repriza conventionala de 17% se aplica şi în cazurile în care nu se poate evalua dacã produsul textil conţinând lana şi/sau par de animal este pieptanat sau cardat.



ANEXA 3


PRODUSELE
la care nu este obligatorie marcarea compoziţiei fibroase

1. Suporturi de mansete
2. Curele de ceas din materiale textile
3. Etichete şi embleme - ecusoane
4. Suporturi de etansare
5. Invelitoare pentru cafetiera
6. Invelitoare pentru ceainic
7. Manecute protectoare
8. Paturi, altele decât tesaturile cu flori
9. Flori artificiale
10. Pernite de ace
11. Panza pictata
12. Produse textile pentru tesaturi suport sau de captuseala şi intarituri
13. Pasle
14. Produse textile confectionate, vechi când se prezintã explicit ca sunt astfel
15. Jambiere
16. Ambalaje care nu sunt noi şi sunt vândute ca atare
17. Palarii din fetru
18. Container din materiale textile, care sunt moi şi fãrã fundament
19. Articole de cãlãtorie din materiale textile
20. Tapiserii realizate manual, finisate sau nefinisate, şi materiale pentru producerea lor, incluzând fire pentru brodat, vândute separat de panza şi prezentate special pentru folosirea în astfel de tapiserii
21. Fermoare
22. Nasturi şi catarame imbracate în materiale textile
23. Coperte de cãrţi din materiale textile
24. Jucarii
25. Pãrţi din materiale textile ale incaltamintei, cu excepţia captuselilor ce menţin caldura
26. Fete de masa din mai multe componente, cu o suprafata de maximum 500 cmp
27. Haine şi manusi antitermice
28. Suporturi de oua
29. Cutii de farduri
30. Saculeti pentru tutun, din material textil
31. Etuiuri din materiale textile, pentru binoclu, tigari şi tigarete, brichete şi pieptene
32. Articole de protecţie pentru activitãţi sportive, cu excepţia manusilor
33. Truse de voiaj, toaleta
34. Articole pentru funeralii
35. Cutii de curatat pantofi
36. Articole de unica folosinta, cu excepţia vatei
Pentru scopurile prezentei hotãrâri articolele textile proiectate pentru o singura folosire sau pentru un interval de timp limitat şi a cãror întrebuinţare normalã impiedica folosirea în acelaşi scop sau în scop similar sunt considerate articole de unica folosinta.
37. Articole textile care se supun regulilor cuprinse în Farmacopeea Romana, bandaje pentru uz medical şi ortopedie şi articole textile ortopedice în general
38. Articole textile incluzând corzi, franghii şi sfori cuprinse la pct. 12 din anexa nr. 4, destinate în mod normal:
a) pentru folosirea drept componente ale echipamentului de fabricare şi prelucrare a bunurilor;
b) pentru încorporarea în aparate, instalaţii (de exemplu: pentru încãlzire, condiţionarea aerului sau iluminare), pentru aplicaţii casnice sau altele, pentru maşini şi alte mijloace de transport sau pentru funcţionarea, întreţinerea ori pentru echipamentul lor, altul decât prelatele şi accesoriile textile ale motorului masinii, vândute separat de masina
39. Articole textile pentru protecţie şi securitate, cum ar fi: centuri de siguranta, parasute, veste de salvare, parasute de salvare, dispozitive antifoc, haine antiglont şi îmbrãcãminte de protecţie specialã (de exemplu: protecţie la foc, la substanţe chimice sau la alte riscuri)
40. Structuri aerospatiale (de exemplu: sali de sport, expoziţii sau depozite), dacã se furnizeazã date asupra performantelor şi specificaţii tehnice ale acestor articole
41. Pânze
42. Îmbrãcãminte pentru animale
43. Steaguri şi drapele



ANEXA 4


PRODUSELE
la care se foloseşte etichetarea sau marcarea globalã

1. Linoleum
2. Carpe de curatat
3. Franjuri şi garnituri
4. Pasmanterie
5. Centuri
6. Bretele
7. Jartele
8. Sireturi pentru pantofi şi ghete
9. Panglici
10. Elastic
11. Ambalaje noi vândute ca atare
12. Sfoara de ambalaj şi impletituri pentru agricultura; sfoara, corzi şi franghii, altele decât cele ce se încadreazã la pct. 38 din anexa nr. 3
13. Servetele de masa
14. Batiste
15. Plase pentru coc şi pentru par
16. Cravate şi papion pentru copii
17. Lavete; manusi de menaj şi flanele pentru fata
18. Ata pentru cusut, remaiat şi brodat, prezentatã pentru vânzare în greutate neta de maximum 1 g
19. Benzi pentru perdele, storuri şi jaluzele





ANEXA 5


PRINCIPALELE ELEMENTE SUPLIMENTARE DE IDENTIFICARE-CARACTERIZARE,
CARACTERISTICILE TEHNICE ŞI CALITATIVE ALE PRODUSELOR TEXTILE,
CARE SE VOR ÎNSCRIE PE ETICHETE PENTRU INFORMAREA CONSUMATORILOR


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Grupa de produse Elemente de identificare*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Fibre textile - cantitatea pe unitatea de produs (g)
2. Fire, inclusiv ata pentru cusut - finetea firului (densitatea de
lungime în Nm, tex, Den)
- cantitatea pe unitatea de produs
(ml, g, dupã caz)
3. Tesaturi şi tricoturi metraj - lãţimea (cm)
- cantitatea pe unitatea de
produs/bucata (ml)
- masa (g/mp)
- tratamente speciale de finisare
aplicate
4. Tricoturi metraj - lãţimea (cm)
- cantitatea pe unitatea de produs (ml)
- masa (g/mp)
5. Ciorapi şi dresuri - finetea firului (densitatea de
lungime în Nm, tex, Den)
- mãrimea
- modelul, culoarea
6. Lenjerie de corp, tricotaje, - mãrimea
confectionate - modelul
7. Lenjerie de pat confectionata - masa tesaturii (g/mp)
- dimensiuni ale pieselor (cm x cm)
8. Covoare şi mochete - tipul (plusat, manual, mecanic etc.)
- dimensiuni (cm x cm)
9. Confecţii textile - mãrimea
- modelul
10. Articole de galanterie, mercerie, - cantitatea pe unitatea de produs
pasmanterie, broderie, fermoare pentru ata pentru cusut pasmanterie
(ml, g, dupã caz)
- dimensiuni
11. Perdele, huse, draperii, - lãţimea (cm)
confectionate - dimensiuni (cm x cm)
12. Articole textile de uz - dimensiuni (cm x cm)
gospodãresc - paturi,
prosoape, plapumi, fete de
masa etc.
13. Alte produse textile (umbrele, - tratamente speciale aplicate
sezlonguri, corturi) - dimensiuni
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------------
*) Se va indica, acolo unde este cazul, la toate grupele de produse denumirea tratamentului special de finisare aplicat: nesifonabilizate, antimurdarie, antialergice hidrofobizat, impermeabilizat stabilizat dimensional, mercerizare etc.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016