Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 330 din 4 aprilie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 330 din 4 aprilie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 23 aprilie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 185/2001 privind unele mãsuri de administrare şi gestionare a rezervei de mobilizare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1


NORME METODOLOGICE
de valorificare sau casare a produselor scoase din rezerva de mobilizare

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Produsele scoase din rezerva de mobilizare rezultate în urma procesului de redimensionare a acesteia vor fi valorificate sau casate în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice.
ART. 2
În sensul prezentelor norme metodologice, prin produse se înţelege: materii prime, materiale, semifabricate, pulberi, expozivi, materiale pirotehnice, subansambluri şi elemente de completare, utilaje specializate, scule, dispozitive, verificatoare şi alte materiale folosite în procesul de fabricaţie şi reparatie a echipamentelor militare, materiale destinate restabilirii şi menţinerii în stare de funcţionare a capacitãţilor de transport şi telecomunicaţii, materiale sanitar-farmaceutice consumabile, aparatura şi instrumentar medico-sanitar, produse electronice şi electrotehnice, precum şi alte materiale specifice scoase definitiv din rezerva de mobilizare.
ART. 3
(1) Valorificarea produselor se face prin:
a) licitaţie cu strigare;
b) selecţie de oferte;
c) negociere directa.
(2) Valorificarea pulberilor, explozivilor, tehnicii militare şi conexe se aproba de ministerul de resort, cu respectarea legislaţiei specifice.
(3) În sensul prezentelor norme metodologice, ministerul de resort reprezintã ministerul în coordonarea cãruia se afla agenţii economici care au în administrare rezerva de mobilizare.
ART. 4
(1) Produsele care nu pot fi valorificate se caseazã şi se valorifica sub forma de deşeuri sau se distrug, dupã caz.
(2) Costurile aferente operaţiunilor de distrugere a pulberilor şi explozivilor se suporta din fondurile extrabugetare ale ministerului de resort, rezultate din valorificarea altor materiale scoase definitiv din rezerva de mobilizare, în condiţiile legii.

CAP. 2
Evaluarea produselor

ART. 5
Evaluarea produselor supuse valorificãrii se face de cãtre o comisie de evaluare compusa din 3 membri, numiţi prin ordin al ministrului de resort. Din comisie fac parte: un reprezentant al ministerului de resort - preşedinte şi 2 reprezentanţi ai agentului economic ce deţine produsele propuse pentru valorificare.
ART. 6
(1) Preţul de pornire pentru valorificarea produselor se stabileşte în raport cu urmãtoarele elemente:
a) valoarea de înlocuire;
b) durata de la data fabricaţiei pana la momentul evaluãrii;
c) modificãrile parametrilor fizico-chimici, determinate de depozitarea îndelungatã (grad de uzura);
d) valoarea contabila;
e) alte elemente care pot conduce la determinarea preţului.
(2) Preţul de pornire va fi stabilit peste valoarea contabila a produselor la data evaluãrii.
ART. 7
Comisia de evaluare prevãzutã la art. 5 întocmeşte raportul de evaluare a produselor care urmeazã sa fie valorificate. Preţul de pornire şi diminuarile ulterioare ale acestuia, în cazul repetarii procedurii de valorificare propuse de comisia de evaluare în raport, vor fi aprobate de ministrul de resort.

CAP. 3
Organizarea şi desfãşurarea licitaţiei

ART. 8
Licitaţiile se organizeazã potrivit dispoziţiilor legale privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune, aparţinând instituţiilor publice, de cãtre agentul economic care are în pãstrare rezerva de mobilizare, cu aprobarea ministerului de resort.
ART. 9
Pentru produsele cu destinaţie strict militarã, pulberi, explozivi şi conexe comunicarea se face în scris numai agenţilor economici autorizaţi în utilizarea sau comercializarea acestora.
ART. 10
Comisiile de licitaţie se stabilesc prin ordin al ministrului de resort şi vor fi formate din minimum 5 membri, cu urmãtoarea componenta:
a) un reprezentant al ministerului de resort - preşedinte;
b) reprezentantul agentului economic;
c) reprezentantul Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale;
d) alţi reprezentanţi, specialişti cu experienta profesionalã în domeniul industriei de apãrare.
ART. 11
(1) La licitaţiile de vânzare a produselor scoase definitiv din rezerva de mobilizare poate participa orice persoana fizica sau juridicã autorizata pentru activitãţile de comercializare, colectare, reciclare sau reintroducere în circuitul productiv a produselor refolosibile de orice fel.
(2) Valorificarea produselor cu destinaţie militarã sau periculoase se face numai cãtre agenţii economici specializaţi şi autorizaţi în condiţiile legii.
(3) La licitaţiile de vânzare a bunurilor scoase din funcţiune sau, dupã caz, a materialelor sau pieselor rezultate în urma dezmembrarii acestora poate participa orice persoana fizica sau juridicã potenţial cumparatoare, care prezintã pana la data ţinerii şedinţei de licitaţie urmãtoarele documente:
a) chitanţa de achitare a cotei de cheltuieli de participare la licitaţie, eliberata de casieria organizatorului;
b) copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului şi codul fiscal sau codul unic de înregistrare, pentru persoanele juridice romane, sau copie de pe actul de identitate, pentru persoanele fizice.
ART. 12
La licitaţie nu pot participa în calitate de cumpãrãtor membrii comisiilor de evaluare şi ai comisiilor de licitaţie, precum şi rudele sau afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
ART. 13
(1) Garanţia de participare la licitaţie va reprezenta 5% din valoarea preţului de pornire al produselor licitate şi va fi depusa în contul organizatorului înainte de începerea licitaţiei.
(2) Garanţia de participare se returneazã participanţilor care nu şi-au adjudecat bunul material licitat, în termen de 5 zile de la data încheierii licitaţiei.
ART. 14
(1) În cazul în care nu s-au prezentat minimum 2 participanţi la licitaţie sau dacã nici un ofertant, dintre cei prezenţi, nu a oferit cel puţin preţul de pornire, comisia va încheia un proces-verbal de constatare, urmând ca licitaţia sa se repete. Repetarea licitaţiei se va face în termen de 15 zile lucrãtoare de la data precedentei licitaţii, iar noul preţ de pornire va fi diminuat cu maximum 20% din preţul de pornire, dar nu mai mic decât valoarea contabila a produsului.
(2) În cazul în care nici de aceasta data nu se prezintã la licitaţie minimum 2 participanţi sau nu se oferã cel puţin noul preţ de pornire, licitaţia se va relua în cel mult 15 zile lucrãtoare, iar acesta va fi diminuat cu maximum 40% din preţul iniţial, dar nu mai mic decât valoarea contabila a produsului.
ART. 15
(1) Câştigãtorul licitaţiei este obligat sa semneze contractul de vânzare-cumpãrare şi sa achite integral preţul produsului adjudecat, în termen de maximum 20 de zile de la data adjudecãrii.
(2) Renunţarea la cumpãrarea produsului adjudecat sau neachitarea la termenul stabilit a contravalorii acestuia atrage pierderea garanţiei depuse.

CAP. 4
Selecţia de oferte

ART. 16
Valorificarea prin selecţie de oferte va fi executatã de cãtre agenţii economici la care au fost constituite rezerve de mobilizare cu destinaţie militarã sau periculoase şi a cãror valoare stabilitã de comisia de evaluare este cuprinsã între 10 şi 500 milioane lei pe lot.
ART. 17
(1) Agentul economic organizator va solicita în scris potenţialilor cumpãrãtori oferte de preţ ce vor fi analizate de comisia de selecţie.
(2) Comisia de selecţie va fi numita prin ordin al ministrului de resort şi va avea minimum 5 membri, conform art. 10 alin. (1).
(3) Din comisia de selecţie nu pot face parte membrii comisiei de evaluare.
(4) La selecţia de oferte nu pot participa în calitate de cumpãrãtor membrii comisiei de evaluare, membrii comisiei de selecţie, precum şi rudele şi afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
(5) Termenul dintre solicitarea ofertelor şi depunerea acestora este de 10 zile.
(6) Criteriul de adjudecare va fi preţul cel mai bun ofertat.
(7) Preţul adjudecat nu poate fi sub valoarea contabila a produsului.
(8) În cazul în care se prezintã o singura oferta sau preţul ofertat este sub valoarea contabila, comisia de selecţie va încheia un proces-verbal de constatare, urmând ca procedura sa se repete.

CAP. 5
Negocierea directa

ART. 18
(1) Negocierea directa se efectueazã de cãtre agenţii economici la care au fost constituite rezervele de mobilizare, pentru produse similare cu destinaţie militarã sau periculoasa, în cazul în care:
a) la procedura de licitaţie cu strigare sau selecţia de oferte a fost prezentatã o singura oferta; sau
b) valoarea stabilitã de comisia de evaluare nu depãşeşte 10 milioane lei pe lot.
(2) Negocierea directa va fi efectuatã de câte o comisie în componenta prevãzutã la art. 10 alin. (1).
(3) Din comisia de negociere nu pot face parte membrii comisiei de evaluare.
(4) La negocierea directa nu pot participa în calitate de cumpãrãtor membrii comisiilor de evaluare, ai comisiilor de negociere, precum şi rudele sau afinii acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv.
(5) Rezultatele negocierii vor fi consemnate într-un proces-verbal de negociere semnat de pãrţi.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 19
(1) Produsele care nu au putut fi valorificate prin licitaţie, selecţie de oferte sau prin negociere directa, potrivit prezentelor norme metodologice, din lipsa de cumpãrãtori sau pentru care nu se justifica economic valorificarea în starea existenta pot fi declasate sau casate, în condiţiile legii. Ordonatorul de credite bugetare şi agenţii economici deţinãtori de produse scoase definitiv din rezerva de mobilizare sunt direct rãspunzãtori pentru organizarea operaţiunilor de declasare sau casare, astfel încât sa nu existe posibilitatea sustragerii sau înlocuirii unor bunuri noi cu bunuri vechi.
(2) Materialele sau piesele rezultate în urma casãrii ori declasarii se valorifica prin unitãţile ce au ca obiect de activitate achiziţionarea de materiale refolosibile. Preţul de valorificare se stabileşte prin oferte de preţ negociabile care se vor consemna într-un proces-verbal de negociere, din care un exemplar va fi transmis ministerului de resort în termen de 5 zile de la data finalizarii negocierii.
ART. 20
La valorificarea materialelor refolosibile rezultate dupã casarea produselor nu se aplica condiţia de respectare a valorii contabile.
ART. 21
Vânzarea produselor de tehnica militarã, muniţiei şi produselor pirotehnice se face cu respectarea legislaţiei specifice.
ART. 22
Produsele scoase definitiv din rezerva de mobilizare nu pot fi valorificate prin vânzare cu plata în rate.
ART. 23
(1) Agentul economic care a efectuat valorificarea va vãrsa în termen de maximum 15 zile lucrãtoare în contul de disponibil al activitãţii extrabugetare a ministerului de resort sumele rezultate din valorificarea produselor scoase definitiv din rezervele de mobilizare, rãmase dupã deducerea cheltuielilor efectuate în acest scop.
(2) Descãrcarea gestiunii agentului economic care a valorificat sau a casat produse scoase definitiv din rezerva de mobilizare se face de cãtre adunarea generalã a actionarilor, conform legii.
ART. 24
(1) În cazul valorificãrii produselor prin selecţie de oferte sau negociere directa, contractele de vânzare-cumpãrare se semneazã în termen de maximum 20 de zile de la data adjudecãrii, respectiv a finalizarii procesului de negociere directa.
(2) Produsele contractate vor fi achitate în cel mult 10 zile de la data semnãrii contractului de vânzare-cumpãrare. Neachitarea contravalorii produselor în termenul stabilit conduce la rezilierea contractului de vânzare-cumpãrare şi la reluarea procedurilor de valorificare.
ART. 25
Modalitãţile de remunerare a comisiilor de evaluare, licitaţie, selecţie sau negociere se stabilesc prin ordin al ministrului de resort.
ART. 26
Procesele-verbale împreunã cu documentele privind organizarea şi desfãşurarea procedurilor de valorificare se arhiveaza la sediul ministerului de resort.
ART. 27
(1) Participanţii la procedurile de valorificare pot formula contestaţii în cazul în care considera ca nu s-au respectat dispoziţiile legale referitoare la organizarea şi desfãşurarea acestora.
(2) Contestaţiile se depun la sediul agentului economic care a organizat licitaţia, în termen de 5 zile de la încheierea acesteia.
(3) Instituţia publica vanzatoare este obligatã sa soluţioneze contestaţiile primite, în termen de 10 zile de la depunere.
ART. 28
Cota de cheltuieli de participare la licitaţie se va determina astfel încât sa nu depãşeascã cheltuielile ocazionate de organizarea şi desfãşurarea licitaţiei.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016