Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 33 din 19 ianuarie 2000  privind aprobarea Metodologiei de inscriere, atestare si a criteriilor de evidentiere a patrimoniului turistic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 33 din 19 ianuarie 2000 privind aprobarea Metodologiei de inscriere, atestare si a criteriilor de evidentiere a patrimoniului turistic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 27 din 25 ianuarie 2000
În temeiul art. 5, al art. 7 şi al <>art. 43 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România,

Guvernul României hotãrãşte:

CAP. 1
Stabilirea cadrului organizatoric

ART. 1
(1) Organizarea, administrarea şi ţinerea la zi a registrelor patrimoniului turistic se realizeazã de Autoritatea Nationala pentru Turism, de consiliile judeţene şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Registrul patrimoniului turistic reprezintã baza principala de date necesarã pentru desfãşurarea şi coordonarea activitãţii turistice din România.
ART. 2
(1) Evidentierea elementelor de patrimoniu se realizeazã prin crearea Registrului general al patrimoniului turistic, care se înfiinţeazã în cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Turism, şi prin crearea registrelor locale ale patrimoniului turistic în cadrul consiliilor judeţene, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în a cãror raza teritorialã se afla elementele de patrimoniu turistic.
(2) Modelul Registrului general al patrimoniului turistic este prezentat în anexa nr. 1A pentru structurile de primire turistice şi în anexa nr. 1B pentru resursele turistice.
ART. 3
(1) În Registrul general al patrimoniului turistic se vor înscrie urmãtoarele elemente de patrimoniu turistic:
a) resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al statului;
b) structurile de primire turistica.
(2) În registrele locale ale patrimoniului turistic se vor înscrie resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi resursele turistice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat.
(3) Înscrierea în registrele locale ale patrimoniului turistic a resurselor turistice se va face la consiliile judeţene în a cãror raza teritorialã se afla elementele de patrimoniu turistic pentru care se solicita înscrierea.
(4) Registrele locale ale patrimoniului turistic sunt pãrţi componente ale Registrului general al patrimoniului turistic.
(5) Modelul Registrului local al patrimoniului turistic este prezentat în anexa nr. 1C.
ART. 4
Confirmarea înscrierii în Registrul general al patrimoniului turistic, respectiv în Registrul local al patrimoniului turistic, se face prin eliberarea certificatului de patrimoniu turistic, care conferã proprietarului sau titularului dreptului de administrare dreptul de a valorifica potenţialul turistic al elementului de patrimoniu şi obligaţia de a proteja patrimoniul înscris.
ART. 5
Autoritatea Nationala pentru Turism va realiza anual materiale publicitare, ghiduri, broşuri, în care vor fi cuprinse resursele turistice şi structurile de primire turistice cãrora li s-a eliberat certificatul de patrimoniu turistic.
ART. 6
(1) La nivelul Autoritãţii Naţionale pentru Turism se va constitui un compartiment de patrimoniu turistic, alcãtuit din specialişti în probleme de patrimoniu turistic, care vor analiza şi vor verifica documentaţia depusa şi vor propune conducerii Autoritãţii Naţionale pentru Turism eliberarea certificatului de patrimoniu turistic.
(2) Componenta şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Compartimentului de patrimoniu turistic vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Turism.
(3) Compartimentul de patrimoniu turistic va fi constituit în cadrul Direcţiei generale de privatizare.
ART. 7
Resursele turistice care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi resursele turistice specifice domeniului de activitate al altor organe ale administraţiei publice centrale, respectiv Ministerul Culturii, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Sãnãtãţii, vor fi înscrise în registrele patrimoniului turistic dupã obţinerea avizelor de specialitate de la organele sus-menţionate.
ART. 8
La nivelul consiliilor judeţene se pot constitui servicii de specialitate în domeniul patrimoniului turistic.

CAP. 2
Atribuţiile Compartimentului de patrimoniu turistic

ART. 9
Compartimentul de patrimoniu turistic, constituit conform prevederilor art. 6, are urmãtoarele atribuţii:
a) crearea Registrului general al patrimoniului turistic;
b) înscrierea în Registrul general al patrimoniului turistic a elementelor de patrimoniu turistic: resurse turistice care fac parte din domeniul public sau privat al statului şi structuri de primire turistica;
c) inventarierea elementelor patrimoniului turistic;
d) analizarea şi verificarea documentaţiei depuse de deţinãtorul legal de patrimoniu turistic;
e) eliberarea certificatului de patrimoniu turistic;
f) centralizarea datelor cu privire la resursele turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi la cele aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, cuprinse în registrele locale ale patrimoniului turistic, constituite în cadrul consiliilor judeţene, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti;
g) realizarea bazei de date privind elementele patrimoniului turistic, în sistem informatic;
h) colaborarea cu organe ale administraţiei publice centrale sau locale, în vederea monitorizarii valorificãrii şi protejãrii patrimoniului turistic.

CAP. 3
Atribuţiile consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti

ART. 10
Serviciile de specialitate create conform art. 8 au urmãtoarele atribuţii:
a) inventarierea resurselor turistice care fac parte din domeniul public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi a celor aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, prin înscrierea acestora în Registrul local al patrimoniului turistic creat în cadrul consiliului judeţean, respectiv în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în a cãrui raza teritorialã se afla resursele turistice respective;
b) transmiterea datelor cuprinse în registrele locale ale patrimoniului turistic Autoritãţii Naţionale pentru Turism, în vederea centralizarii şi includerii acestora în Registrul general al patrimoniului turistic, precum şi în vederea eliberãrii de cãtre aceasta a certificatelor de patrimoniu turistic;
c) colaboreazã cu Compartimentul de patrimoniu turistic din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Turism.

CAP. 4
Întocmirea şi verificarea documentaţiei de înscriere a patrimoniului turistic în registrele patrimoniului turistic

ART. 11
(1) Documentaţia pe baza cãreia urmeazã sa se elibereze certificatul de patrimoniu turistic trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) cererea de înscriere a deţinãtorului de patrimoniu turistic;
b) documentele care justifica calitatea de deţinãtor legal - proprietar, titular al dreptului de administrare - de patrimoniu turistic;
c) certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dupã caz;
d) planul de încadrare în zona a elementelor de patrimoniu turistic, la scara 1:10.000 pana la 1:100.000, pe care se vor evidenţia:
- cãile principale de comunicaţii;
- principalele reţele edilitare;
- vecinãtãţile;
- resursele turistice aflate în apropiere, în cazul structurilor de primire;
e) avizele de specialitate eliberate de Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi de Ministerul Culturii sau atestarea ştiinţificã eliberata de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism.
(2) Avizele de specialitate sau atestarea ştiinţificã vor cuprinde, dupã caz, şi clasificarea pe categorii a resurselor turistice.
ART. 12
(1) Documentaţia întocmitã astfel se înainteazã Compartimentului de patrimoniu turistic care o va verifica şi o va aviza.
(2) În cazul în care documentaţia este complet întocmitã, Autoritatea Nationala pentru Turism va elibera certificatul de patrimoniu turistic. În caz contrar, documentaţia va fi restituitã solicitantului în vederea completãrii.
(3) Eliberarea certificatului de patrimoniu turistic se va face în termen de 10 zile de la depunerea documentaţiei.

CAP. 5
Eliberarea certificatului de patrimoniu turistic

ART. 13
Confirmarea înscrierii în Registrul general al patrimoniului turistic, respectiv în Registrul local al patrimoniului turistic, se face prin eliberarea certificatului de patrimoniu turistic de cãtre Autoritatea Nationala pentru Turism.
ART. 14
Certificatul de patrimoniu turistic va fi semnat de preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Turism.
ART. 15
Modelul certificatului de patrimoniu turistic este prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 16
Certificatele de patrimoniu turistic sunt eliberate pentru deţinãtorii de structuri de primire turistica cu funcţii de cazare, alimentaţie publica, agrement, transport şi complexuri de turism balnear, precum şi pentru deţinãtorii de resurse turistice.

CAP. 6
Editarea certificatului de patrimoniu turistic

ART. 17
Certificatele de patrimoniu turistic se editeazã unitar, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
ART. 18
Formularele certificatelor de patrimoniu turistic se tiparesc prin grija Autoritãţii Naţionale pentru Turism.
ART. 19
Formularele certificatelor de patrimoniu turistic au regim special, se inseriaza unitar şi se numeroteaza în carnete de câte 100 de exemplare. Formularele se completeazã cu tus negru.

CAP. 7
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 20
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de 500.000 lei - 1.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) nesolicitarea înscrierii în registrele patrimoniului turistic de cãtre deţinãtorii legali de patrimoniu turistic - proprietari sau titulari ai dreptului de administrare - în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri;
b) nesolicitarea înscrierii în registrele patrimoniului turistic de cãtre cei care intra în posesia unor elemente de patrimoniu turistic, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în posesie.
ART. 21
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de Autoritatea Nationala pentru Turism - Oficiul de Autorizare şi Control în Turism (O.A.C.T.), în condiţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 22
Cheltuielile pentru verificarea documentaţiilor privind eliberarea certificatelor de patrimoniu turistic, precum şi pentru tipãrirea certificatelor de patrimoniu turistic se suporta de Autoritatea Nationala pentru Turism, deţinãtorul de patrimoniu turistic având obligaţia sa achite tariful legal stabilit pentru eliberarea certificatului de patrimoniu turistic.
ART. 23
Anexele nr. 1A, 1B, 1C şi nr. 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Preşedintele Autoritãţii
Naţionale pentru Turism,
Anton Dorin

Ministrul apelor, pãdurilor şi
protecţiei mediului,
Romica Tomescu

Ministrul funcţiei publice,
Vlad Rosca

Ministru de stat,
ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

Ministrul culturii,
Ion Caramitru




ANEXA 1A

AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM

REGISTRUL GENERAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC
STRUCTURI DE PRIMIRE TURISTICA

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
N Numãrul Denumirea Ob-
r. certifi- structurii Admini- Tipul/ Valoa- ser-
catului de primire Adresa Proprie- strato- Câte- rea Capaci- va-
c de patri- turistice tarul rul goria conta- tatea tii
r moniu legal bila
t. turistic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────






ANEXA 1B

AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM

REGISTRUL GENERAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC
RESURSE TURISTICE

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul Tipul Documenta-
Nr. certifi- Denumirea resursei Admi- tia pe baza Ob-
crt. catului resursei turistice Adresa Proprie- nistra- cãreia se ser-
de pa- turistice tarul torul deţine va-
trimoniu legal certifica- tii
turistic tul de
patrimoniu
turistic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────






ANEXA 1C

CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI
Consiliul Judeţean ...............

REGISTRUL LOCAL AL PATRIMONIULUI TURISTIC
RESURSE TURISTICE


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul Tipul Documenta-
Nr. certifi- Denumirea resursei Admi- tia pe baza Ob-
crt. catului resursei turistice Adresa Proprie- nistra- cãreia se ser-
de pa- turistice tarul torul deţine va-
trimoniu legal certifica- tii
turistic tul de
patrimoniu
turistic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

ROMÂNIA

AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM

În temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Turism,
în temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de turism în România,
în temeiul Hotãrârii Guvernului nr. 33/2000 pentru aprobarea Metodologiei de înscriere, atestare şi a criteriilor de evidentiere a patrimoniului turistic, în baza propunerilor Compartimentului de patrimoniu turistic, constituit prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Turism nr. ...........,

Autoritatea Nationala pentru Turism emite urmãtorul

CERTIFICAT DE PATRIMONIU TURISTIC
Seria .... nr. ....

pentru ..... /(denumirea deţinãtorului de patrimoniu turistic)/ ....., cu sediul/domiciliul în satul/comuna/oraşul/municipiul ......................., str. ............................ nr. .........., judeţul .......................... .
Se atesta ca ..../(elementele de patrimoniu turistic)/....... aparţin patrimoniului turistic al României.

Preşedinte,
...................


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016