Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 325 din 20 martie 2003  privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru masinile de spalat vase de uz casnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 325 din 20 martie 2003 privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru masinile de spalat vase de uz casnic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 223 din 3 aprilie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie, al <>art. 4 lit. f^2) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse maşini de spãlat vase de uz casnic.
ART. 2
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica maşinilor de spãlat vase de uz casnic, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica maşinilor de spãlat vase de uz casnic, alimentate de la alte surse de energie, cum ar fi bateriile.
ART. 3
Performanta de mediu a grupului de produse prevãzut la art. 2 alin. (1) şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse maşini de spãlat vase de uz casnic, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 4
(1) La solicitarea acordãrii etichetei ecologice agentul economic producãtor, importator, prestator de servicii sau comerciant are obligaţia sa prezinte autoritãţii competente - Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, care acorda eticheta ecologica, o copie a documentaţiei tehnice prevãzute la <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piata a maşinilor de spãlat vase de uz casnic, precum şi declaraţiile de conformitate a produsului cu criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru maşini de spãlat vase de uz casnic.
(2) Procedura de acordare a etichetei ecologice se realizeazã în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
ART. 5
Numãrul de cod atribuit în scopuri administrative grupului de produse cãruia îi sunt aplicabile prevederile prezentei hotãrâri este "002".
ART. 6
Perioada de valabilitate a criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse numit maşini de spãlat vase de uz casnic este de 5 ani.
ART. 7
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 20 martie 2003.
Nr. 325.

ANEXA 1

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul
de produse maşini de spãlat vase de uz casnic

Criteriile prevãzute în prezenta anexa au ca scop:
a) reducerea efectelor negative asupra mediului sau a riscurilor datorate folosirii energiei (încãlzirea globalã, acidifierea, epuizarea resurselor neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
b) reducerea efectelor negative asupra mediului legate de folosirea resurselor naturale, prin reducerea consumului de apa.
Criteriile încurajeazã aplicarea celor mai bune practici în scopul protecţiei mediului şi reciclarea unor componente din material plastic ale produsului.

CRITERII ECOLOGICE

1. Eficienta energetica
a) Produsele care au un numãr de spaţii pentru aşezarea vaselor mai mare sau egal cu 10 trebuie sa aibã un indice de eficienta energetica mai mic de 0,58, calculat conform anexei nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piata a maşinilor de spãlat vase de uz casnic. Consumul de energie se determina în conformitate cu standardul naţional SR EN 50242 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic".
Produsele care au un numãr de spaţii pentru aşezarea vaselor mai mare de 5, dar mai mic de 10, trebuie sa aibã un indice de eficienta energetica mai mic de 0,64, calculat conform anexei nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 . Consumul de energie se determina în conformitate cu standardul naţional SR EN 50242 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic".
Produsele care au un numãr de spaţii pentru aşezarea vaselor mai mic sau egal cu 5 trebuie sa aibã un indice de eficienta a energiei mai mic de 0,76, calculat conform anexei nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 . Consumul de energie se determina în conformitate cu standardul naţional SR EN 50242 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic".
Metoda de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic este prevãzutã în standardul naţional SR EN 50242, care adopta standardul european armonizat al cãrui numãr de referinta a fost publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene.
b) Maşinile de spãlat vase de uz casnic trebuie sa fie realizate pe baza unei soluţii tehnice constructive, care sa permitã alimentarea cu apa calda.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice pentru un produs are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente conformitatea produsului cu aceasta cerinta.
2. Consumul de apa
Produsul trebuie sa aibã un consum de apa mãsurat mai mic sau egal cu consumul definit de ecuatia de mai jos, stabilit prin metoda de mãsurare prevãzutã în SR EN 50242:
W(mãsurat) ≤ (0,625 x S) + 9,25,
unde:
W(mãsurat) = consumul de apa mãsurat al masinii
de spãlat vase de uz casnic, în litri pe
ciclu, exprimat la prima zecimala;
S = numãrul spaţiilor pentru aşezarea
vaselor.
3. Prevenirea utilizãrii unei cantitãţi excesive de detergent
Pe dozatorul de detergent al produsului trebuie sa figureze marcaje clare ale cantitãţii de detergent exprimate în unitãţi de volum şi/sau de masa, pentru a permite utilizatorului sa adapteze cantitatea de detergent în funcţie de tipul şi de greutatea încãrcãturii, precum şi de gradul de murdarire a vaselor.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice pentru un produs are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente conformitatea produsului cu aceasta cerinta.
4. Zgomot
a) Nivelurile de zgomot transmise prin aer de maşinile de spãlat vase de uz casnic nu trebuie sa depãşeascã 53 dB(A) pentru modelele de sine stãtãtoare şi 50 dB(A) pentru modelele încorporate, acestea fiind nivelurile de putere acustica calculate, exprimate în decibeli (dB), raportate la o putere acustica de un picowatt (pW). Emisiile de zgomot vor fi mãsurate conform cu SR EN 50242, SR EN 60704-2-3, SR EN 60704-1-3, folosindu-se aceeaşi metoda de mãsurare şi acelaşi ciclu de program cu cele prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 .
b) Informaţiile despre nivelul de zgomot transmis prin aer de produs trebuie înscrise vizibil, lizibil şi durabil pe eticheta care indica consumul de energie şi clasa de eficienta energetica.
5. Preluarea şi reciclarea
a) Producãtorul are obligaţia sa preia gratuit, pentru reciclare, maşini de spãlat vase de uz casnic sau componentele care au fost înlocuite, cu excepţia celor care conţin componente adãugate fata de forma iniţialã constructivã a maşinilor de spãlat vase de uz casnic.
b) Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 50 g trebuie sa fie prevãzute cu un marcaj permanent care identifica materialul din care sunt fãcute, conform standardului SR ISO 11469:1998 privind materialele plastice, identificarea generica şi marcarea produselor din material plastic. Acest criteriu nu se aplica pieselor din material plastic extrudat.
c) Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g nu trebuie sa conţinã urmãtoarele substanţe ignifuge:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Numãrul
CAS
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Decabromo-1, 1-bifenil 13654-09-6
Oxid de tetra-bromofenil şi de fenil 101-55-3
Oxid de bis (tetra-bromofenil) 2050-47-7
Oxid de difenil, derivat tribromurat 49690-94-0
Oxid de difenil, derivat tetrabromurat 40088-47-9
Oxid de difenil, derivat pentabromurat 32534-81-9
Oxid de difenil, derivat hexabromurat 36483-60-0
Oxid de difenil, derivat heptabromurat 68928-80-3
Oxid de difenil, derivat octobromurat 32536-52-0
Pentabromo (tetrabromo) fenoxil benzen 63936-56-1
Oxid de bis (penta-bromofenil) 1163-19-5
Alcani C(10-13), cloro-parafine cu 85535-84-8
conţinutul în clor > 50% din greutate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



d) Componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g nu trebuie sa conţinã substanţe ignifuge sau preparate ale acestor substanţe cãrora li se poate atribui una dintre urmãtoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate determina modificãri genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte dãunãtoare pe termen lung pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) ori R61 (risc în timpul sarcinii pentru fat) sau orice combinatii ale acestor fraze de risc, asa cum sunt definite conform SR EN 13253:1996 "Etichetarea substanţelor şi produselor chimice periculoase".
Aceasta cerinta nu se aplica atunci când substantele ignifuge îşi schimba natura chimica în momentul tratarii suprafeţei pieselor şi nu mai necesita clasificarea prin frazele de risc menţionate anterior şi nici atunci când mai puţin de 0,1% din substanta ignifuga cu care a fost tratata piesa îşi pãstreazã natura iniţialã.
e) Suplimentar produsul trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
Producãtorul asigura soluţii tehnice care permit demontarea uşoarã a maşinilor de spãlat vase de uz casnic şi furnizeazã o nota cuprinzând informaţii referitoare la demontarea acestora. Din aceasta nota trebuie sa rezulte urmãtoarele:
- balamalele sunt uşor de identificat şi accesibile;
- ansamblurile electronice sunt uşor de identificat şi de demontat;
- aparatul se demonteaza uşor cu ajutorul uneltelor obişnuite;
- materialele incompatibile şi periculoase sunt separabile.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris ca produsul este în conformitate cu aceste cerinţe şi sa furnizeze autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice o copie a notei cuprinzând informaţii referitoare la demontare. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa indice autoritãţii competente substantele ignifuge utilizate în/pe componentele pieselor din material plastic cu masa mai mare de 25 g. Marcarea componentelor din material plastic contribuie la reciclarea produselor.
6. Durata de utilizare
Producãtorul are obligaţia sa ofere un termen de garanţie pentru produs de cel puţin 2 ani. Aceasta garanţie este valabilã începând cu data livrãrii produsului cãtre consumator.
Piesele de schimb compatibile se asigura de cãtre producãtor, reprezentantul sau autorizat sau importator, cel puţin 12 ani de la data fabricãrii ultimei maşini de spãlat vase de uz casnic din seria respectiva de fabricaţie.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice conformitatea produsului cu cerinţele menţionate anterior.
7. Conceptia produsului
a) Produsul trebuie sa permitã utilizatorului selectarea unui program pentru spalarea unei incarcaturi standard folosind detergenti care spala cel mai bine la temperaturi mai mici de 65 °C.
b) Produsul trebuie sa aibã înscrise vizibil, lizibil şi durabil marcajele pentru identificarea programelor de spalare (de exemplu: program standard, temperatura mica, incarcatura pe jumãtate, incarcatura puţin sau foarte murdara etc.).
c) Dacã este cazul, produsul trebuie sa permitã dozarea sarurilor în funcţie de duritatea apei utilizate şi trebuie sa aibã indicator de umplere a dozatorului cu saruri.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este în conformitate cu aceste cerinţe.
8. Eficienta spalarii
Produsul trebuie sa aibã un indice de eficienta a spalarii mai mare de 1,00, calculat conform prevederilor standardului naţional SR EN 50242 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic".
Produsul trebuie sa îndeplineascã condiţiile clasei A sau B de eficienta a spalarii, prevãzute în anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 .
9. Eficienta uscarii
Produsul trebuie sa aibã un indice de eficienta a uscarii mai mare de 0,93, calculat conform prevederilor standardului naţional SR EN 50242 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat vase de uz casnic".
Produsul trebuie sa îndeplineascã condiţiile clasei A sau B de eficienta a uscarii, prevãzute în anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 .
10. Instrucţiunile utilizatorului
Produsul se introduce pe piata însoţit de manualul de utilizare care furnizeazã şi indicaţii privind utilizarea corecta din punct de vedere al protecţiei mediului, astfel:
a) manualul de utilizare trebuie sa conţinã pe coperta urmãtorul text: "Acest manual conţine indicaţii privind modalitãţile de reducere a efectelor negative asupra mediului";
b) indicaţii privind instalarea masinii de spãlat vase de uz casnic, astfel încât emisiile de zgomot sa fie minime;
c) indicaţii asupra faptului ca se realizeazã o economie de energie primara şi o reducere a emisiilor aferente, prin utilizarea produselor realizate pe baza unei soluţii tehnice constructive, care permit alimentarea continua cu apa calda obţinutã prin: încãlzire cu ajutorul energiei solare, termoficare, prin sisteme moderne de încãlzire cu gaz natural sau combustibil lichid; utilizatorul trebuie informat ca racordul masinii de spãlat vase de uz casnic la sursa de apa calda trebuie sa fie scurt şi bine izolat;
d) indicaţii cu privire la ajustarea dozarii sarurilor în funcţie de duritatea apei locale, dacã este cazul;
e) indicaţii de a utiliza masina de spãlat, pe cat posibil, la capacitatea maxima de încãrcare cu vase;
f) indicaţii de evitare a clatirii obiectelor înainte de a le pune în masina de spãlat vase;
g) indicaţii asupra utilizãrii celei mai bune optiuni de clatire şi menţinere a vaselor în masina de spãlat, dacã este posibil;
h) indicaţii asupra posibilitatii de a alege detergenti care spala cel mai bine la temperaturi mai scãzute de 65 °C şi contribuie la economisirea energiei;
i) indicaţii de a doza cantitatea de detergent în funcţie de gradul de duritate al apei, de tipul şi masa încãrcãturii, precum şi de gradul de murdarire a vaselor. În acest scop doza de detergent trebuie sa fie marcata corespunzãtor;
j) indicaţii privind consumul de energie şi de apa al masinii de spãlat vase de uz casnic în funcţie de programul ales, care sa permitã utilizatorului programarea corecta a functionarii produsului; indicaţii privind consumul de energie electrica al masinii de spãlat vase în stand-by;
k) indicaţii de a întrerupe funcţionarea masinii de spãlat vase de uz casnic la sfârşitul ciclului de spalare, pentru a se evita eventualele pierderi de energie. Manualul de utilizare trebuie sa indice timpul necesar efectuãrii diferitelor programe disponibile;
l) indicaţii privind consumul de energie corespunzãtor urmãtoarelor faze: oprire, derulare de program, sfârşit de program;
m) indicaţii de a întreţine corect masina de spãlat vase de uz casnic, în special de a curata regulat filtrele şi pompele şi de a inlatura depunerile de calcar;
n) menţiunea ca nerespectarea indicaţiilor enumerate mai sus poate duce la creşterea consumului de energie, de apa şi/sau de detergent, determinând o creştere a costurilor de utilizare a produsului şi o reducere a performantelor de spalare;
o) indicaţii privind procedura prin care fabricantul preia de la consumator masina de spãlat vase scoasa din uz;
p) indicaţii asupra faptului ca produsul are aplicatã eticheta ecologica.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligaţia sa declare în scris autoritãţii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice conformitatea produsului cu cerinţele menţionate anterior şi sa furnizeze acesteia un exemplar din manualul de utilizare.
11. Informaţii care apar pe eticheta ecologica
Rubrica a II-a a etichetei ecologice va cuprinde urmãtorul text:
a) consum foarte mic de energie;
b) consum mic de apa;
c) proiectat sa permitã reciclarea.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016