Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 319 din 2 iulie 1993  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economica, precum si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Baskortostan privind schimbul de marfuri si platile pe anul 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 319 din 2 iulie 1993 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economica, precum si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Baskortostan privind schimbul de marfuri si platile pe anul 1993

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 186 din 3 august 1993
    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economică şi Protocolul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan privind schimbul de mărfuri şi plăţile pe anul 1993, semnate la Bucureşti la 20 mai 1993.

           PRIM-MINISTRU
         NICOLAE VACAROIU

              Contrasemnează:
              ---------------
            Ministrul comerţului,
             Constantin Teculescu

              Ministru de stat,
        ministrul afacerilor externe,
           Teodor Viorel Melescanu

                 ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economică

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan, denumite în continuare părţi contractante,
    recunoscind importanta relaţiilor comercial-economice dintre România şi Republica Baskortostan,
    pornind de la dorinţa creării şi dezvoltării unor relaţii largi de colaborare şi cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică şi în alte domenii de interes reciproc,
    în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţifică, semnat la Moscova la 30 decembrie 1991,
    luind în considerare ca Republica Baskortostan este o republica în componenta Federaţiei Ruse şi realizează relaţiile sale economice externe în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse şi Constituţia Republicii Baskortostan, cu Tratatul Federal şi anexa din 31 martie 1992 a Republicii Baskortostan la acest tratat,
    au convenit după cum urmează:

    ART. 1
    Părţile contractante, în conformitate cu legislaţia în vigoare pe teritoriul lor, vor crea condiţii economice, financiare, juridice şi alte condiţii necesare, care sa contribuie la dezvoltarea diferitelor forme ale relaţiilor comercial-economice între participanţii la relaţiile economice externe din Republica Baskortostan şi România.
    ART. 2
    Comerţul între părţile contractante se va efectua în conformitate cu legislaţia în vigoare din fiecare ţara, pe baza contractelor care se încheie între participanţii la relaţiile economice externe din România şi Republica Baskortostan, la preţurile curente mondiale şi în condiţiile existente în practica internaţionala.
    Părţile contractante pot conveni anual liste de mărfuri ce se livreaza şi servicii care se prestează reciproc, perfectate prin documente corespunzătoare, care nu au caracter limitativ.
    Livrările reciproce de mărfuri şi acordarea de servicii se realizează pe baza echilibrata.
    Organele împuternicite ale părţilor contractante vor lua toate măsurile pentru crearea de condiţii în vederea încheierii şi realizării contractelor pentru livrări de mărfuri şi prestări de servicii, inclusiv eliberarea, în cazurile necesare, a licenţelor corespunzătoare.
    ART. 3
    Părţile contractante vor contribui la adincirea colaborării economice şi tehnico-ştiinţifice. Direcţiile unei asemenea colaborări vor cuprinde, pe lîngă comerţul reciproc avantajos, stabilirea de legături directe şi cooperarea în producţie, crearea de întreprinderi mixte, deschiderea de reprezentante şi filiale ale subiectilor economici din România şi Republica Baskortostan, precum şi introducerea sau dezvoltarea altor forme moderne de colaborare economică şi schimb de mărfuri practicate în economia mondială.
    ART. 4
    In realizarea prevederilor prezentului acord, participanţii romani şi baskiri la relaţiile economice externe pot încheia între ei convenţii anuale sau de lungă durata, precum şi alte acorduri pentru livrarea de mărfuri şi acordarea de servicii, pe răspunderea proprie, cu luarea în considerare a practicii internaţionale.
    ART. 5
    Decontările şi plăţile pentru toate tipurile de operaţiuni şi servicii se vor efectua prin băncile împuternicite ale Republicii Baskortostan şi băncile României în valuta convertibilă şi în oricare forma adoptată în practica bancară internaţionala, ce nu contravine legislaţiei în vigoare a părţilor.
    Băncile împuternicite ale Republicii Baskortostan şi băncile României vor conveni modalităţile tehnice de ţinere a conturilor şi de decontare pentru operaţiunile legate de realizarea prezentului acord şi a protocoalelor comerciale anuale.
    ART. 6
    Pentru examinarea stadiului de îndeplinire a prezentului acord, reprezentanţii împuterniciţi ai organelor competente ale părţilor contractante se vor intilni, în măsura în care este necesar, alternativ, în România şi Republica Baskortostan.
    ART. 7
    Prezentul acord se încheie pe o durata nelimitată şi intra în vigoare, în mod provizoriu, la data semnării lui, iar definitiv, la data notificării reciproce, în scris, privind aprobarea acestuia în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre tari.
    Prezentul acord poate fi modificat, prin înţelegere reciprocă, la propunerea oricăreia dintre părţile contractante.
    ART. 8
    Acordul poate fi denunţat prin notificarea în scris de către una dintre părţile contractante către cealaltă parte contractantă. In acest caz, acordul îşi pierde valabilitatea la expirarea a 6 luni de la data notificării.
    După încetarea valabilităţii prezentului acord, prevederile acestuia se vor aplica, în continuare, tuturor contractelor încheiate în conformitate cu acordul şi neindeplinite în momentul încetării valabilităţii acordului.
    Încheiat la Bucureşti, la 20 mai 1993, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi rusa, ambele texte fiind egal autentice.

       Pentru Guvernul României,
           Secretar de stat,
         Mihai Grigoroscuta

    Pentru Guvernul Republicii Baskortostan,
    Vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri,
              A. M. Sakirov

                      PROTOCOL
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan privind schimbul de mărfuri şi plăţile pe anul 1993

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan, denumite în continuare părţi contractante,
    pornind de la prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economică din 20 mai 1993,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    Schimburile de mărfuri dintre România şi Republica Baskortostan se vor realiza în anul 1993 pe baza listelor indicative prevăzute în anexa nr. 1 - Mărfuri preconizate a se livra din România în Republica Baskortostan şi în anexa nr. 2 - Mărfuri preconizate a se livra din Republica Baskortostan în România -, potrivit înţelegerilor realizate între subiectii economici ai celor doua părţi, în condiţiile respectării legislaţiei lor.
    ART. 2
    Organele competente ale părţilor contractante vor crea, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre tari, condiţii favorabile pentru realizarea livrărilor reciproce de mărfuri, inclusiv acordarea, în caz de necesitate, de contingente şi licenţe de export şi import.
    ART. 3
    Toate decontările şi plăţile dintre România şi Republica Baskortostan în cadrul prezentului protocol se vor realiza în valuta liber convertibilă, la preţurile mondiale curente, în conformitate cu principiile, condiţiile şi formele utilizate în practica comercială, financiară şi bancară internaţionale; în acest cadru părţile contractante vor tinde spre echilibrarea schimburilor de mărfuri.
    ART. 4
    Decontările şi plăţile pentru livrările reciproce de mărfuri în anul 1993, în cadrul anexelor nr. 1 şi 2 la prezentul protocol se vor efectua prin băncile împuternicite ale Republicii Baskortostan şi băncile României, în conformitate cu mecanismul stabilit prin aranjamentul bancar ce va fi încheiat în cel mai scurt termen de la data semnării prezentului protocol.
    ART. 5
    Reprezentanţii organelor competente ale părţilor contractante se vor intilni, pe măsura necesităţilor, alternativ, în România şi Republica Baskortostan pentru examinarea stadiului de realizare a prezentului protocol şi pentru elaborarea de măsuri convenite.
    ART. 6
    Problemele neprevăzute în prezentul protocol se reglementează potrivit Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Baskortostan cu privire la colaborarea comercial-economică din 20 mai 1993.
    ART. 7
    Diferendele referitoare la interpretarea şi aplicarea prezentului protocol se vor soluţiona pe calea tratativelor.
    ART. 8
    Prezentul protocol intra în vigoare provizoriu, la data semnării si, definitiv, la data ultimei notificări în scris privind aprobarea acestuia în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre tari şi este valabil pînă la 31 decembrie 1993.
    Cu toate acestea, prevederile sale vor continua sa se aplice contractelor încheiate în cadrul prezentului protocol şi neindeplinite pînă la 31 decembrie 1993.
    Încheiat la Bucureşti, la 20 mai 1993, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba rusa, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.

       Pentru Guvernul României,
           Secretar de stat,
         Mihai Grigoroscuta

    Pentru Guvernul Republicii Baskortostan,
    Vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri,
              A. M. Sakirov

    ANEXA 1

                   LISTA INDICATIVA
a mărfurilor preconizate a se livra din România în Republica Baskortostan în anul 1993

-------------------------------------------------------------------------------
          Denumirea mărfurilor U.M. Cantitate sau valoare
-------------------------------------------------------------------------------
Tabla medie şi groasa, inclusiv banda
laminata la rece mii tone 30
Ţevi laminate şi sudate din oţel mii tone 30
Monopropilenglicol tone 1.500
Polietilentereftalat tone 15.000
Fibre poliester tone 3.000
Fire textile poliamidice şi poliesterice tone 500
Mobila mil. dol. 20
Ceramica fina din portelan si
articole din sticlarie mii dol. 1.000
Parchet din fag mii m.p. 30
Ciment mii tone 100
Plăci din faianta mii m.p. 200
Obiecte sanitare tone 300
Panouri prefabricate mii dol. 3.000
Tapet semilavabil, pe hirtie mii m.p. 300
Tesaturi mii m 2.000
Incaltaminte cu fete din piele mii per. 500
Incaltaminte cu fete din inlocuitori mii per. 300
Manusi din piele mii per. 200
Confecţii textile mil. dol. 10
Tricotaje mil. dol. 5
Maşini de gătit cu gaze mii buc. 5
Tehnica medicală mii dol. 500
Maşini pentru industria textila,
tricotaje şi confecţii mil. dol. 10
Motoare electrice de 0,25kW şi peste MW 200
Transformatoare de putere MVA 250
Aparataj electric de înalta şi joasa
tensiune mii dol. 1.000
Mijloace electrotehnice de automatizare mii dol. 800
Produse ale mecanicii fine mii dol. 1.000
Aparate de măsura şi control
electrotehnice mii dol. 1.000
Acţionari electrice pentru
maşini-unelte mii dol. 1.500
Echipamente hidropneumatice mii dol. 1.000
Utilaje petroliere de schela şi piese
de schimb pentru acestea mil. dol. 80
Utilaje chimice şi petrochimice mil. dol. 40
Utilaje pentru industria alimentara mii dol. 2.000
Utilaje de ridicat şi transportat mii dol. 2.000
Rulmenţi mii dol. 5.000
Maşini-unelte pentru prelucrat lemn mil. dol. 10
Tractoare, maşini agricole şi piese de
schimb pentru acestea mil. dol. 5
Motoare Diesel pentru autocamioane
mari - 260 CP buc. 10.000
-------------------------------------------------------------------------------


    ANEXA 2

                LISTA INDICATIVA
a mărfurilor preconizate a se livra din Republica Baskortostan în România în anul 1993

-------------------------------------------------------------------------------
          Denumirea mărfurilor U.M. Cantitatea sau valoarea
-------------------------------------------------------------------------------
Ţiţei mii tone 200
Motorina mii tone 150
Pacura mii tone 500
Uleiuri mii tone 5
Îngrăşăminte minerale mii tone 10
Soda calcinata mii tone 20
Cupru mii tone 2
Zinc tone 100
Cauciuc sintetic mii tone 5
Butadiena mii tone 10
Sulf mii tone 15
Monoetilenglicol mii tone 10
Glicerina mii tone 5
Lemn pentru prelucrare mii mc 30
Lemn rotund mii mc 30
Cabluri electrice 20 kV km 200
Paraxilen mii tone 5
-------------------------------------------------------------------------------

                             ----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016