Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 315 din 4 aprilie 2002  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 626/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 315 din 4 aprilie 2002 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 626/2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 239 din 9 aprilie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 17 iulie 2001, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 13 alineatul (2) litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) venituri din încasarea redeventei conform contractelor de concesionare a terenurilor, inclusiv sumele rezultate din compensarea debitelor reprezentând redeventa datoratã şi neachitata la termen de concesionarii terenurilor agricole, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, prevãzutã anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, compensare ce se efectueazã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Agenţia Domeniilor Statului, potrivit regulamentului de compensare prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice, precum şi venituri din încasarea redeventei conform contractelor de concesionare a bunurilor, activitãţilor şi serviciilor;"
2. Normele metodologice se completeazã cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. 2
<>Hotãrârea Guvernului nr. 626/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------


REGULAMENT
de compensare a debitelor reprezentând redeventa datoratã
şi neachitata la termen de concesionarii terenurilor
agricole, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de
sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat,
prevãzutã anual cu aceasta destinaţie în bugetul
Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte modul de aplicare a prevederilor <>art. 6 alin. (4) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
În sensul prezentului regulament, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) Minister - Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
b) Agenţie - Agenţia Domeniilor Statului, inclusiv filialele judeţene ale acesteia;
c) direcţia agricolã - direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz;
d) concesionar - persoana fizica sau juridicã, romana sau strãinã, asociaţii familiale, societãţi agricole, asociaţii agricole, asociaţii ale salariaţilor (PAS), parte în contractul de concesiune a terenurilor proprietate publica sau privatã a statului, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului;
e) redeventa - obligaţia concesionarului, exprimatã în lei, fata de Agenţia Domeniilor Statului în calitatea sa de concedent, obligaţie ce ia naştere o data cu semnarea contractului de concesiune;
f) convenţie - convenţia de compensare a obligaţiilor de plata reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen de cãtre concesionari, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezentul regulament;
g) data încheierii convenţiei - data la care convenţia de compensare a fost înscrisã în Registrul de evidenta a convenţiilor de compensare;
h) sustinere financiarã - orice suma cuvenitã solicitantului cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, prevãzutã anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
i) registru - Registrul de evidenta a convenţiilor de compensare a obligaţiilor de plata reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen de cãtre concesionari, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, completat de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor - Direcţia generalã buget finanţe, respectiv de direcţiile agricole;
j) suma compensata - suma obţinutã în urma comparãrii valorii debitului reprezentând redeventa datoratã şi neachitata la termen, cu suma aprobatã cu titlu de sustinere financiarã de la bugetul de stat, suma ce nu poate depãşi valoarea debitului menţionat.
ART. 3
(1) Sumele reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen de cãtre concesionarii terenurilor agricole proprietate publica sau privatã a statului, aflate în administrarea Agenţiei, vor fi compensate cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, prevãzute anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului.
(2) Prin sume reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen se înţelege acele sume calculate pe baza clauzelor contractului de concesiune încheiat între concesionar şi Agenţie, debite înregistrate în contabilitate şi care nu au fost achitate pana la data încheierii convenţiei.
(3) Documentul prin care se realizeazã operaţiunea de compensare a sumelor reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen şi pe baza cãruia se înregistreazã aceasta operaţiune în contabilitatea Ministerului, direcţiilor agricole, Agenţiei şi concesionarului este convenţia.
(4) Sumele cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii, acordate de stat, vor fi utilizate pentru acoperirea redevenţelor datorate şi neachitate la termen.

CAP. 2
Compensarea obligaţiilor de plata reprezentând redevenţe datorate şi neachitate la termen de cãtre concesionari, cu sumele cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat

ART. 4
Sumele ce vor fi compensate trebuie sa fie certe şi exigibile la data încheierii convenţiei.
ART. 5
Suma compensata aprobatã în convenţie nu poate depãşi valoarea sumelor cuvenite de la bugetul de stat concesionarilor, cu titlu de sustinere financiarã.
ART. 6
(1) Convenţia se încheie în 3 exemplare atât pentru cazul în care plata sprijinului financiar se face de cãtre Minister, prin Direcţia generalã buget finanţe, în calitate de ordonator principal de credite, precum şi în cazul în care plata sprijinului financiar se face de cãtre direcţia agricolã, în calitate de ordonator secundar de credite. În acest caz etapele ce trebuie urmate sunt urmãtoarele:
a) Dupã aprobarea sprijinului financiar Ministerul, prin Direcţia generalã buget finanţe, respectiv direcţiile agricole, emite situaţii cu beneficiarii de sustinere financiarã (în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 34/2002 ) şi le înainteazã Agenţiei în vederea comunicãrii, pentru fiecare caz, a debitelor reprezentând redeventa datoratã şi neachitata la termen (conform anexei nr. 2 la prezentul regulament).
b) În termen de 5 zile lucrãtoare de la primire Agenţia are obligaţia sa remitã Ministerului - Direcţia generalã buget finanţe, respectiv direcţiilor agricole, certificarea existenţei şi valorii debitului sau a inexistentei acestuia, prin semnatura autorizata pe acelaşi document, la care va anexa convenţia, pentru fiecare concesionar debitor, inscriind la pct. 2.1 din aceasta suma reprezentând redeventa datoratã şi neachitata la termen.
c) Ministerul, prin Direcţia generalã buget finanţe, respectiv prin direcţiile agricole, analizeazã sumele înscrise de Agenţie în situaţii, diminueazã plãţile cuvenite beneficiarilor cu debitele ce reprezintã redeventa datoratã şi neachitata şi completeazã pct. 1.1 din convenţie, propunand ordonatorului principal/secundar de credite suma ce face obiectul compensãrii.
d) În urma aprobãrii de cãtre ordonatorul principal/ secundar de credite convenţia va fi înscrisã în registru şi transmisã: un exemplar Agenţiei, un exemplar solicitantului de sprijin financiar, iar al treilea exemplar rãmâne la Minister, la Direcţia generalã buget finanţe, respectiv la direcţiile agricole.
e) Ministerul, prin Direcţia generalã buget finanţe, respectiv prin direcţiile agricole, în baza convenţiei aprobate, vireazã cu ordin de plata la Agenţie suma compensata.
(2) Toate exemplarele vor fi emise şi vor circula în original.
ART. 7
Convenţia va fi înregistratã în contabilitatea Ministerului, respectiv a direcţiilor agricole, a Agenţiei şi a concesionarului numai dupã înscrierea acesteia în registru.

CAP. 3
Reflectarea în contabilitate a operaţiunilor de compensare

ART. 8
Instituţiile publice şi agenţii economici implicaţi în acţiunea de compensare prevãzutã de prezentul regulament înregistreazã operaţiunile efectuate, dupã cum urmeazã:

a) În contabilitatea Ministerului, respectiv a direcţiilor agricole, sumele virate Agenţiei, reprezentând drepturi cuvenite concesionarului cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, în contul redeventei datorate şi neachitate la termen de concesionar:



410 = 700
"Cheltuielile instituţiei publice finanţate "Finanţarea de la buget capitol,
de la buget capitol, subcapitol, titlu, subcapitol, titlu,
articol, alineat" alineat"



b) În contabilitatea Agenţiei operaţiunea de stingere a obligaţiei concesionarului fata de aceasta, reprezentând sumele virate de Minister, respectiv de direcţiile agricole, cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii de cãtre stat, în contul redeventei datorate şi neachitate la termen, înregistrarea veniturilor extrabugetare şi alimentarea Fondului de dezvoltare a agriculturii româneşti:
1. constituirea debitelor din redevenţe datorate şi neachitate



220 = 531
"Debitori"/analitice distincte "Venituri de realizat"
pe debitori



2. stingerea debitelor din redevenţe neîncasate, ca urmare a virarii de cãtre Minister, respectiv de direcţiile agricole, a sumelor cuvenite concesionarului cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii



120 = 220
"Disponibil al instituţiei publice finanţate "Debitori"/analitice
din venituri extrabugetare" distincte pe debitori



3. înregistrarea veniturilor extrabugetare



531 = 520
"Venituri de realizat" "Veniturile extrabugetare
ale instituţiei publice"



4. vãrsãminte la Fondul de dezvoltare a agriculturii româneşti



420 = 120
"Cheltuielile instituţiei "Disponibil al instituţiei
publice finanţate din publice finanţate
venituri extrabugetare" din venituri extrabugetare"



c) În contabilitatea concesionarului operaţiunea de compensare a obligaţiei acestuia fata de Agenţie, reprezentând redeventa datoratã şi neachitata la termen şi sumele de încasat reprezentând sustinere financiarã, se evidenţiazã astfel:
1. înregistrarea în contabilitate a redeventei de plãtit de cãtre concesionar, conform contractului



612 = 447
"Cheltuieli cu redevenţele, locatiile "Fonduri speciale - taxe şi
de gestiune şi chiriile" vãrsãminte asimilate"



2. înregistrarea sumelor de încasat reprezentând sustinere financiarã



445 = 741
"Subvenţii" "Venituri din subvenţii de exploatare"



3. compensarea redeventei de plãtit cu sumele de încasat



447 = 445
"Fonduri speciale - taxe "Subvenţii"
şi vãrsãminte asimilate"



CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.



ANEXA 1


la regulament
-------------
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
DIRECŢIA GENERALĂ ................................
Sediul ...........................................
Codul fiscal .....................................


Se aproba
pentru suma de ............................ lei
Ordonatorul principal/secundar de credite,
.........................................


CONVENŢIA Nr. .../.....

de compensare a obligaţiilor de plata reprezentând redevenţe datorate
şi neachitate la termen de cãtre concesionarii terenurilor agricole
aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului cu sumele
cuvenite acestora cu titlu de sustinere financiarã a agriculturii
de cãtre stat, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) din
<>Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin
în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului
cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului,
astfel cum a fost completatã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 1/2002 pentru ......................... *)



┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ Explicaţii │ Suma │
│ │ - lei - │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor │ │
│ 1.1. Suma propusã pentru compensare │ │
│ │ │
│ Director general, Director economic, │ │
│ ..................... ......................... │ │
│ │ │
│ 2. Agenţia Domeniilor Statului │ │
│ 2.1. Suma reprezentând redeventa datoratã şi neachitata │ │
│ la termen │ │
│ │ │
│ Confirmãm realitatea şi exactitatea datelor înscrise. │ │
│ │ │
│ Director general, Director economic, │ │
│ ................... ........................ │ │
│ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘
*) În calitate de concesionar.





ANEXA 2


la regulament
-------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
DIRECŢIA GENERALĂ ................................
Sediul ...........................................
Codul fiscal .....................................

SITUAŢIA
cuprinzând beneficiarii sumelor reprezentând susţinerea financiarã
a agriculturii de cãtre stat


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea beneficiarului Suma cuvenitã Debite din redevenţe
Nr. de sustinere financiarã reprezentând susţinerea datorate şi neachitate
crt. a agriculturii financiarã la data de.......
de cãtre stat a statului, în baza ...
(temei legal)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director general, Debite confirmate de:
..................... Agenţia Domeniilor Statului sau filialele
judeţene ale acesteia (persoane autorizate)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016