Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 313 din 12 iunie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea primei de proiect, a primei de dezvoltare, a primei de difuzare si a altor forme de sprijin financiar de catre Oficiul National al Cinematografiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 313 din 12 iunie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea primei de proiect, a primei de dezvoltare, a primei de difuzare si a altor forme de sprijin financiar de catre Oficiul National al Cinematografiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 221 din 17 iunie 1998
În temeiul prevederilor <>art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional,

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice privind acordarea primei de proiect, a primei de dezvoltare, a primei de difuzare şi a altor forme de sprijin financiar de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele Oficiului
Naţional al Cinematografiei,
Radu Gabrea

p. Ministrul finanţelor,
Dan Radu Rusanu,
secretar de stat


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind acordarea primei de proiect, a primei de dezvoltare, a primei de difuzare şi a altor forme de sprijin financiar de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei

CAP. 1
Dispoziţii generale

1. Oficiul Naţional al Cinematografiei poate acorda sprijin financiar potrivit prevederilor <>art. 17 şi 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional, denumita în continuare ordonanta.
2. Sumele gestionate de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Fondul cinematografic naţional vor fi alocate, în principal, în conformitate cu prevederile art. 17, coroborate cu cele ale art. 28 alin. (1) din ordonanta.
3. Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei repartizeazã sumele din Fondul cinematografic naţional pentru acordarea sprijinului financiar, selectiv sau de drept, pe categorii de film şi pe tipuri de sprijin financiar.
4. Sprijinul financiar selectiv se acorda, sub forma de prima de proiect sau prima de dezvoltare, de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei.
5. Prima de proiect nu poate depãşi cota de 49% din valoarea totalã a bugetului de cheltuieli al proiectului pentru producţia şi distribuirea filmului pentru care s-a solicitat acest sprijin.
6. Prima de dezvoltare al carei cuantum se stabileşte anual de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei se acorda, în totalitate, autorului scenariului respectiv, cu condiţia existenţei unei scrisori de intenţie a unui agent economic producãtor de film, în care sa se precizeze interesul acestuia pentru achiziţionarea, cu sprijinul primei de dezvoltare solicitate, a dreptului de adaptare audiovizuala a scenariului scris, dupã terminarea acestuia.
Dacã scrisoarea de intenţie se transforma, dupã predarea scenariului în termen de un an de la data acordãrii creditului, într-un contract ferm de cesionare a drepturilor de adaptare pentru opere audiovizuale a scenariului realizat cu ajutorul primei de dezvoltare acordate, suma avansatã sub forma primei de dezvoltare se ramburseazã, integral, Oficiului Naţional al Cinematografiei.
În cazul în care nu s-a încheiat contract ferm de cesionare a drepturilor, scenariul rãmâne în proprietatea Oficiului Naţional al Cinematografiei, în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 24 alin. (2), coroborate cu cele ale art. 17 alin. (5) din ordonanta.
7. Sumele primite de cãtre agenţii economici sau de cãtre autorii de scenarii cinematografice constituie credite fãrã dobanda şi vor fi acordate şi rambursate în condiţiile prevãzute la art. 17 alin. (1) - (5), art. 21 alin. (1) şi la art. 23 din ordonanta.
8. În contabilitatea Oficiului Naţional al Cinematografiei, sumele acordate agenţilor economici sub forma primei de proiect, a primei de dezvoltare sau a primei de difuzare, dupã caz, se înregistreazã în debitul contului 223 "Împrumuturi acordate agenţilor economici" şi în creditul contului 120 "Disponibil al instituţiei financiare din venituri extrabugetare".
9. Creditele acordate de Oficiul Naţional al Cinematografiei agenţilor economici producãtori sau distribuitori de filme sub forma primei de proiect sau a primei de difuzare se înregistreazã în contabilitatea acestora în creditul contului 167 "Alte împrumuturi şi datorii asimilate", analitic distinct, prin debitul contului 5121 "Conturi curente la bãnci".
10. Agentul economic care produce sau distribuie un film cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei este obligat sa evidentieze în contabilitatea sa veniturile şi cheltuielile în analitice distincte pentru acest film şi sa raporteze periodic veniturile realizate din comercializarea acestuia.
11. Proprietatea asupra negativului filmului, precum şi toate drepturile de exploatare a filmului revin agentului economic producãtor, care a beneficiat de sprijin financiar - selectiv sau de drept - din partea Oficiului Naţional al Cinematografiei.
12. Negativul filmului realizat cu sprijin financiar şi materialele primare ale acestuia vor fi gestionate în conformitate cu dispoziţiile art. 25 alin. (2) din ordonanta, prin custodie intelegandu-se depozitarea negativului şi a materialelor primare ale filmului într-un laborator de prelucrare a peliculei, cu aprobarea şi pe numele Oficiului Naţional al Cinematografiei şi al producãtorului, costurile depozitarii fiind suportate de producãtor.
13. În bugetele filmelor realizate cu sprijinul financiar acordat de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei trebuie sa fie prevãzute cheltuielile aferente primelor pentru urmãtoarele asigurãri care se încheie de cãtre producãtori cu societãţile de asigurare specializate: asigurarea impotriva deteriorarii negativului filmului sau benzii video; asigurarea de boala sau de deces pentru realizatorii principali, regizor, actorii principali sau alţii asimilaţi acestora; asigurarea recuzitei - mobilier, costume şi decor; asigurarea aparaturii de filmare, iluminare şi sunet; asigurarea fata de terţi; asigurarea sumelor în numerar.
Oficiul Naţional al Cinematografiei poate cere producãtorului, în anumite cazuri, şi încheierea unei asigurãri pentru terminarea filmului, în limitele devizului aprobat şi ale termenelor stabilite.
De asemenea, în bugetele filmelor realizate cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei vor fi incluse cheltuieli de regie ale agentului economic producãtor sau distribuitor, în limita de 12,5% din totalul devizului de cheltuieli al filmului, şi cheltuieli diverse şi neprevãzute, de 10% .
14. Condiţia obligatorie pentru acordarea sprijinului financiar de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei este existenta, în obiectul de activitate al agentului economic care solicita acest sprijin, a producţiei şi/sau a distribuirii de filme, precum şi autorizarea de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei a agentului economic respectiv şi înregistrarea în Registrul cinematografiei.
15. Acordarea tuturor formelor de sprijin financiar de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei se face prin concurs bianual, în condiţiile art. 17 şi 22 din ordonanta.
16. Agenţii economici, persoane fizice sau juridice romane, care pot beneficia de sprijinul financiar acordat de Oficiul Naţional al Cinematografiei, trebuie sa prezinte proiecte care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 28 alin. (1) din ordonanta şi sa facã dovada ca nu au datorii la bugetul de stat şi la bugetul asigurãrilor sociale de stat.

CAP. 2
Acordarea primei de proiect

17. Pentru a se înscrie la concursul de acordare a primei de proiect, este necesar ca atât producãtorul, cat şi distribuitorul sa se adreseze cu o cerere conducerii Oficiului Naţional al Cinematografiei, prin care sa declare ca proiectul prezentat îndeplineşte condiţiile prevãzute în ordonanta şi în care sa fie precizatã suma solicitatã atât pentru producţia, cat şi pentru distribuţia filmului.
Aceasta cerere trebuie însoţitã de un dosar, atât pentru agentul economic producãtor, cat şi pentru agentul economic distribuitor.
18. Dosarul pentru agentul economic producãtor trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) actele de prezentare a proiectului de film participant la concurs, şi anume:
a1) declaraţie prin care producãtorul face dovada îndeplinirii prevederilor art. 28 alin. (1) din ordonanta;
a2) prezentarea generalã a subiectului - 1 pagina;
a3) scenariul cinematografic tip internaţional şi copia filmului neterminat, dacã este cazul;
a4) dovada obţinerii dreptului de adaptare audiovizuala a operei literare care sta la baza scenariului;
a5) proiectul de distribuţie, însoţit de acceptul de principiu scris al actorilor distribuiti în rolurile principale;
a6) planul calendaristic al producţiei;
a7) lista principalilor realizatori: scenarist, regizor, producãtor, cu acceptul scris al acestora;
a8) lista sefilor de departamente: imagine, decoruri, costume, montaj, producţie;
a9) devizul de cheltuieli al filmului, dupã modelul stabilit de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, care trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a9) 1. cheltuieli de producţie:
* cheltuieli pentru realizatorii principali:
- drepturi de autor;
- scenarist;
- regizor (cel mult 4% din devizul de cheltuieli);
- producãtor (cel mult 4% din devizul de cheltuieli);
- drepturi pentru muzica;
- roluri principale;
* cheltuieli de producţie în afarã celor pentru realizatorii principali:
- salarii pentru corpul tehnic şi asigurãri sociale;
- contracte pentru roluri secundare şi figuratie;
- decoruri şi costume;
- mijloace tehnice: aparatura pentru filmare, sunet, iluminare, travelling, efecte speciale;
- materiale: machiaj, electrice, diverse;
- transporturi;
- deplasãri: cazare, masa, diurna;
- pelicula şi laborator;
- montaj-sonorizare;
- cheltuieli de postproductie;
- asigurãri curente;
- asigurarea de terminare a filmului;
* 10% din devizul de cheltuieli, reprezentând cheltuieli diverse şi neprevãzute;
* 12,5% din devizul de cheltuieli, reprezentând cheltuieli de regie ale agentului economic;
a9) 2. cheltuieli necesare pentru verificarea financiar-contabila de cãtre un expert contabil independent, reprezentând maximum 0,5% din devizul de cheltuieli;
a10) dovada aportului direct la finanţarea filmului, în natura sau în numerar, în valoare de minimum 5% din valoarea devizului de producţie al filmului;
a11) dovada existenţei sumelor reprezentând restul procentelor din valoarea totalã a devizului de producţie, constând în:
- scrisori de garanţie bancarã;
- scrisori de intenţie;
- sponsorizãri;
- alte forme de angajament financiar din partea unor terţi;
a12) începând din anul 1999 este necesarã dovada existenţei unui contract de distribuire a filmului, încheiat cu un agent economic de distribuire, care poate solicita prima de proiect pentru distribuire, o data cu agentul economic producãtor al filmului;
b) actele prin care producãtorul viitorului film îşi dovedeşte calitatea de agent economic, persoana juridicã romana, sunt:
- certificatul de înmatriculare a agentului economic la Camera de comerţ şi industrie, oficiul registrului comerţului;
- autorizaţia de funcţionare eliberata de Oficiul Naţional al Cinematografiei;
- bilanţul financiar-contabil pe anul precedent;
- raportul de activitate pe ultimii 2 ani, dacã este cazul;
- dovada existenţei unui capital social de minimum 25 milioane lei.
19. Dosarul pentru agentul economic distribuitor care solicita sprijin pentru un proiect de film sau pentru un film existent trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) actele de prezentare a proiectului de film sau a filmului existent, participant la concurs, şi anume:
a1) devizul de distribuire a filmului, cuprinzând:
- numãrul de copii;
- numãrul de afişe;
- spoturi publicitare audio şi video;
- alte forme de prezentare: pliante, fotografii sau altele asemenea;
- alte cheltuieli publicitare;
- cheltuieli necesare pentru verificarea financiar-contabila de cãtre un expert contabil independent;
- 12,5% din devizul de cheltuieli, reprezentând cheltuieli de regie ale agentului economic;
a2) dovada aportului direct la finanţarea filmului, în natura sau în numerar, în valoare de minimum 5% din valoarea devizului de distribuire a filmului;
a3) dovada existenţei sumelor reprezentând restul procentelor din valoarea totalã a devizului de distribuire, constând în:
- scrisori de garanţie bancarã;
- scrisori de intenţie;
- sponsorizãri;
- alte forme de angajament financiar din partea unor terţi;
a4) dovada existenţei unui contract de distribuire a filmului, încheiat cu agentul economic producãtor al filmului, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile ulterioare;
a5) scenariul filmului, în cazul în care acesta se afla în faza de proiect, sau o copie a filmului pentru care se solicita sprijinul financiar, cel puţin "în faza 4 benzi" pentru un film existent;
b) actele prin care distribuitorul viitorului film îşi dovedeşte calitatea de agent economic, persoana juridicã romana, sunt:
- certificatul de înmatriculare a agentului economic la Camera de comerţ şi industrie, oficiul registrului comerţului;
- autorizaţia de funcţionare eliberata de Oficiul Naţional al Cinematografiei;
- bilanţul financiar-contabil pe anul precedent;
- raportul de activitate pe ultimii 2 ani, dacã este cazul;
- dovada existenţei unui capital social de minimum 25 milioane lei.
20. Plata primei de proiect se face în urma prezentãrii de cãtre agentul economic producãtor sau distribuitor la Oficiul Naţional al Cinematografiei a unei cereri însoţite de urmãtoarele acte:
- contractul de credit semnat de ambele pãrţi, întocmit conform anexei la prezentele norme metodologice;
- scrisori de garanţie bancarã;
- contracte ferme din care sa reiasã finanţarea proiectului şi termenele de plata, precum şi fluxul de numerar;
- sponsorizãri;
- alte forme de angajament financiar ferm din partea unor terţi.
21. Acordarea primei de proiect se face în urmãtoarele etape:
a) pentru agentul economic producãtor:
- 20%, la semnarea contractului de credit pentru producţie, condiţionat de prezentarea politelor de asigurãri necesare şi de îndeplinirea condiţiilor de plata, conform pct. 19 din prezentele norme metodologice;
- 30%, la cerere, la începerea filmarilor;
- 20%, la cerere, la jumãtatea perioadei de filmare;
- 20%, la cerere, la terminarea filmarilor;
- 10%, la predarea copiei standard, dupã verificarea, de cãtre un expert contabil independent, acceptatã de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, a dosarului de cheltuieli al filmului;
b) pentru societatea distribuitoare:
- 30%, la semnarea contractului de credit pentru distribuire, condiţionat de îndeplinirea condiţiilor de plata, conform pct. 20 din prezentele norme metodologice;
- 60%, la terminarea resurselor proprii;
- 10%, la terminarea activitãţii de distribuire, dupã verificarea, de cãtre un expert contabil independent, acceptatã de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei, a dosarului de cheltuieli al filmului.

CAP. 3
Acordarea primei de dezvoltare

22. Pentru a se înscrie la concursul de acordare a primei de dezvoltare este necesar ca producãtorul sau scenaristul sa adreseze o cerere conducerii Oficiului Naţional al Cinematografiei, prin care sa declare ca proiectul prezentat îndeplineşte condiţiile prevãzute în ordonanta şi în care sa fie precizatã suma solicitatã. Aceasta cerere trebuie însoţitã de un dosar cu urmãtorul conţinut:
a) acte de prezentare a scenariului participant la concurs:
- prezentarea generalã a scenariului - 1 pagina;
- sinopsis - 4-5 pagini;
- numele scenaristului, cu precizarea cetateniei;
- scrisoare de intenţie privind achiziţionarea viitorului scenariu, la o valoare cel puţin egala cu cea a primei (creditului) de dezvoltare solicitate de cãtre un producãtor de film;
- dovada obţinerii dreptului de ecranizare audiovizuala a operei literare, dacã este cazul;
b) acte doveditoare a calitãţii de agent economic, persoana juridicã romana, a producãtorului.
23. Plata primei de dezvoltare se face în urmãtoarele etape:
- 30%, la semnarea contractului de credit de cãtre ambele pãrţi;
- 40%, la prezentarea scenariului fãrã dialoguri, de cãtre autor, Oficiului Naţional al Cinematografiei;
- 30%, la predarea scenariului terminat, de cãtre autor, Oficiului Naţional al Cinematografiei, însoţit de contractul de achiziţie a dreptului de adaptare audiovizuala pentru scenariul în cauza, dacã este cazul.

CAP. 4
Acordarea primei de difuzare

24. Sprijinul financiar de drept se acorda sub forma primei de difuzare, în anul urmãtor anului exploatãrii, în sali de cinematograf, a filmului respectiv.
Prima de difuzare se acorda numai agenţilor economici producãtori ai filmului, luând în considerare numãrul de spectatori plãtitori care au vizionat filmul respectiv în sãlile de cinematograf sau în alte spaţii destinate vizionarii cu public, autorizate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei. Prima de difuzare se acorda cu condiţia ca numãrul de spectatori plãtitori ai filmului sa fie de cel puţin 50.000.
Prima de difuzare trebuie sa fie utilizata în exclusivitate pentru producerea unui nou film în condiţiile prevãzute la art. 28 alin. (1) din ordonanta.
25. Pentru un singur film, prima de proiect şi prima de difuzare se pot cumula fãrã a depãşi împreunã 49% din valoarea totalã a bugetului de cheltuieli pentru producţia şi distribuirea filmului respectiv.
Dacã prima de difuzare depãşeşte 49% din bugetul de cheltuieli pentru producţia şi distribuirea unui film, depãşirea se poate reporta, utilizându-se de cãtre agentul economic respectiv pentru realizarea unui alt film, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice.
26. Prima de difuzare pentru un an se calculeazã prin înmulţirea numãrului de spectatori plãtitori ai filmului din acel an cu o suma fixa, stabilitã pe spectator la începutul anului respectiv de cãtre Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei.
27. În cazul în care cota din Fondul cinematografic naţional, repartizata pentru primele de difuzare pentru anul respectiv, nu este suficienta pentru acoperirea cuantumului primei de difuzare cuvenite unui film, sumele neacoperite vor fi încasate de agentul economic respectiv din Fondul cinematografic naţional pentru anul urmãtor.
28. Condiţiile de acordare a primei de difuzare sunt aceleaşi ca şi cele pentru acordarea primei de proiect, astfel cum sunt prevãzute la art. 20 şi 21 din prezentele norme metodologice.

CAP. 5
Alte forme de sprijin financiar

29. Potrivit art. 22 din ordonanta, Oficiul Naţional al Cinematografiei poate lua în considerare şi alte forme de sprijin financiar, sub forma de credit, din sursele extrabugetare ale Fondului cinematografic naţional. Aceste forme de sprijin financiar pot fi urmãtoarele:
a) sprijin pentru debut, care se acorda pentru producerea şi distribuirea unui film de debut, de pana la 75% din bugetul de cheltuieli pentru producerea şi distribuirea filmului respectiv, cu condiţia ca devizul de cheltuieli al filmului respectiv sa nu depãşeascã 50% din cheltuiala medie pentru realizarea unui film în anul precedent cu sprijinul financiar acordat de Oficiul Naţional al Cinematografiei. Cota din Fondul cinematografic naţional alocata pentru acest sprijin se stabileşte anual de cãtre Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei;
b) sprijin pentru producerea şi distribuirea de filme experimentale, filme de scurt metraj, de ficţiune, documentare sau de animatie, care, cu avizul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei, se acorda în proporţie de pana la 75% din bugetul de cheltuieli pentru producerea şi distribuirea filmului respectiv, în limitele cotelor din Fondul cinematografic naţional, stabilite anual de cãtre Consiliul Oficiului Naţional al Cinematografiei pentru acest sprijin. Cota din Fondul cinematografic naţional alocata pentru aceste filme nu poate depãşi 10% din valoarea totalã a acestui fond;
c) alte forme de sprijin acordate cu avizul Consiliului Oficiului Naţional al Cinematografiei.
30. Sumele acordate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei sub forma de sprijin financiar, potrivit art. 28 alin. (1) lit. a) şi b) din ordonanta, sunt rambursabile în condiţiile prezentelor norme metodologice.

CAP. 6
Rambursarea creditelor acordate de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei

31. Rambursarea cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei a sumelor primite sub forma de credit se face din veniturile realizate numai de filmul pentru care s-a acordat creditul, prin aplicarea asupra acestor venituri a cotei de participare a Oficiului Naţional al Cinematografiei la bugetul de cheltuieli de producţie sau de distribuire a filmului, aprobat prin contractul de credit.
32. Veniturile asupra cãrora se aplica cota de participare a Oficiului Naţional al Cinematografiei reprezintã totalitatea sumelor încasate de agentul economic producãtor sau distribuitor al filmului respectiv din comercializarea drepturilor de exploatare pe plan intern şi internaţional, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile ulterioare, dupã cum urmeazã:
- exploatarea în sali de cinematograf sau în alte spaţii destinate vizionarii cu public;
- vânzãri la televiziunea terestra, prin satelit, televiziunea prin cablu, televiziunea cu plata;
- drepturile de exploatare anexe, reprezentând drepturile de exploatare pentru muzica, coloana sonora, melodii distincte, tiparituri, imagini, obiecte, jocuri, compact discuri, casete audio şi video, care folosesc ca sursa filmul respectiv.
33. Obligaţiile de rambursare rãmase neonorate dupã trecerea unui termen de 10 ani de la începerea comercializãrii scenariului sau a filmului se constituie în venituri ale agentului economic şi se înregistreazã în contabilitatea acestuia în creditul contului 7718 "Alte venituri excepţionale din operaţiuni de gestiune" prin debitul contului 167 "Alte împrumuturi şi datorii asimilate", analitic distinct.
34. Raportarea se va face, în primul an de exploatare, lunar, pana la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioarã, apoi trimestrial, pana la trecerea termenului de 3 ani, şi apoi anual, pana la trecerea termenului de 10 ani.
Raportarea se va face pe documentul prezentat în anexa la contractul de credit.
35. Termenul de plata a sumelor datorate Oficiului Naţional al Cinematografiei este de 30 de zile de la data raportarii acestor sume.
36. Nerespectarea de cãtre agentul economic producãtor sau distribuitor de film a termenelor de raportare şi de plata a sumelor datorate Oficiului Naţional al Cinematografiei atrage dupã sine rezilierea contractului de creditare şi obligarea la restituirea în termen de maximum 30 de zile a sumelor acordate ca sprijin financiar, rãmase nerambursate la data rezilierii, inclusiv la plata dobânzilor aferente.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------




CONTRACT DE CREDIT Nr. .........
Încheiat astãzi ..........

În temeiul <>art. 20 şi urmãtoarele din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , între:

I. Pãrţile contractante

ART. 1
Între Oficiul Naţional al Cinematografiei, cu sediul în Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, sectorul 1, înfiinţat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 30 octombrie 1997, reprezentat prin: ...................................
...............................................................................
...............................................................................
având contul nr. ........, deschis la ......., denumit în continuare creditor, şi
agentul economic, persoana fizica sau juridicã, ori autorul de scenarii cinematografice (cu datele complete de identificare: denumirea/numele şi prenumele, sediul/domiciliul), înfiinţat prin actul normativ .................., înregistrat la registrul comerţului sub nr. ......, reprezentat legal de (numele şi prenumele, funcţia), denumit în continuare beneficiar, a intervenit prezentul contract.

II. Obiectul contractului

ART. 2
Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea de cãtre creditor beneficiarului a unui credit rambursabil, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , în suma neta de .............., sub forma unei prime de proiect, prime de difuzare şi/sau prime de dezvoltare, pentru producţia şi/sau distribuirea filmului şi/sau realizarea scenariului .................... .

III. Durata contractului

ART. 3
Prezentul contract se încheie pe o durata de 10 ani, care începe sa curgã de la data semnãrii acestuia.

IV. Obligaţiile pãrţilor

ART. 4
Obligaţiile creditorului
Creditorul se obliga fata de beneficiar:
a) sa vireze din contul creditorului, denumit Fondul cinematografic naţional, în contul beneficiarului, suma de ........ lei, reprezentând creditul selectiv şi/sau de drept ce formeazã obiectul prezentului contract, în urmãtoarele condiţii şi la urmãtoarele termene:
- ...........................................................;
- ...........................................................;
- ...........................................................;
- ...........................................................;
- ...........................................................;
b) sa urmãreascã, pe toatã durata derulãrii contractului, dacã beneficiarul utilizeazã suma cu care a fost creditat potrivit obiectului prezentului contract şi în conformitate cu clauzele acestuia;
c) sa încaseze în contul sau sumele rambursate de beneficiar la termenele şi în condiţiile contractuale stabilite şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , iar în situaţia rezilierii de drept a prezentului contract, sa încaseze creditul nerambursat, în termen de 30 de zile de la data rezilierii.
ART. 5
Obligaţiile beneficiarului
Beneficiarul este obligat fata de creditor:
a) sa înscrie pe genericul filmului menţiunea "Film produs cu sprijinul Oficiului Naţional al Cinematografiei";
b) sa foloseascã creditul acordat exclusiv şi pe destinatiile scopului pentru care a fost acordat;
c) sa ramburseze creditorului suma cu care a fost creditat la termenele şi în condiţiile stabilite de prezentul contract;
d) sa aibã un aport direct la finanţarea proiectului, în numerar sau în natura, la preţul pieţei, de minimum 5% din bugetul total al producţiei sau al distribuirii filmului;
e) sa încheie toate asigurãrile necesare, inclusiv, la cererea Oficiului Naţional al Cinematografiei, asigurarea de terminare a filmarilor;
f) sa garanteze rambursarea creditului prin cesionarea cãtre creditor a cotei corespunzãtoare participãrii acestuia la bugetul de cheltuieli aprobat, aplicatã asupra veniturilor provenite din exploatarea filmului realizat din creditul acordat, conform prevederilor <>art. 27 alin. (1) şi (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 ;
g) sa predea Arhivei Naţionale de Filme şi/sau creditorului o copie a filmului realizat în baza creditului acordat, în limba romana, pe suportul pe care a fost realizatã versiunea originala şi/sau scenariul realizat în baza prezentului contract;
h) sa facã dovada ca a obţinut prin cesionare dreptul de adaptare audiovizuala a operei literare, care sta la baza scenariului ce formeazã obiectul prezentului contract, şi/sau, în cazul agenţilor economici producãtori sau distribuitori de film, drepturile de exploatare exclusiva a filmului realizat şi/sau difuzat în baza prezentului contract, de la toţi autorii implicaţi în realizarea acestuia, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile ulterioare.
Dovada obţinerii acestor drepturi se face prin contracte individuale, încheiate între solicitant şi autorii respectivi anterior depunerii cererii de sprijin;
i) sa urmãreascã pe toate cãile, inclusiv în justiţie, alţi finanţatori decât Oficiul Naţional al Cinematografiei, care nu îşi respecta obligaţiile asumate prin contractele prezentate la obţinerea creditului acordat de Oficiul Naţional al Cinematografiei.

V. Rãspunderea contractualã

ART. 6
Fiecare parte contractantã rãspunde fata de cealaltã parte pentru neexecutarea sau pentru executarea cu întârziere ori defectuoasã a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, cu titlu executoriu, potrivit <>Legii nr. 87/1994 , datorandu-i, pe lângã penalitãţile de 0,5% prevãzute în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , şi daune-interese.
ART. 7
Forta majorã exonereaza de rãspundere partea care o invoca, o dovedeşte şi o comunica celeilalte pãrţi în termen de 5 zile de la data apariţiei acesteia.
ART. 8
Creditorul nu preia riscul politic, legislativ şi nu rãspunde de autenticitatea documentelor prezentate de beneficiar.

VI. Rezilierea şi încetarea efectelor contractului

ART. 9
Rezilierea prezentului contract are loc în urmãtoarele situaţii:
a) în cazul prevãzut la art. 7, dacã realizarea obiectului prezentului contract nu mai este posibila;
b) prin acordul scris al ambelor pãrţi.
ART. 10
Contractul înceteazã, de drept, la expirarea termenului pentru care a fost încheiat.

VII. Litigii

ART. 11
Eventualele litigii care s-ar putea ivi în legatura cu prezentul contract vor fi soluţionate, pe cale amiabila, în termen de 30 de zile de la apariţia lor, iar dacã acest lucru nu este posibil, acestea vor fi înaintate spre soluţionare instanţei judecãtoreşti competente.

VIII. Clauze speciale

ART. 12
Sumele acordate cu titlu de credit în baza prezentului contract constituie, potrivit <>art. 23 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , credite fãrã dobanda şi, pe cale de consecinta, se ramburseazã de cãtre beneficiar creditorului în cuantumul sumei creditate.
ART. 13
Nerambursarea creditului acordat în condiţiile prezentului contract atrage dupã sine executarea silitã în condiţiile unui credit cu dobanda, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

IX. Alte clauze

ART. 14
Declaraţia-anexa la prezentul contract face parte integrantã din aceasta şi va cuprinde condiţiile şi termenele de rambursare a creditului, potrivit art. 23, raportat la <>art. 14-17, 20 şi urmãtoarele din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 .
ART. 15
Prezentul contract a fost încheiat şi semnat în 4 exemplare, egal autentice, câte doua pentru fiecare parte.

Bucureşti
Data ..............


CREDITOR, BENEFICIAR,

.................. ......................
.................. ......................
.................. ......................



ANEXA 1
-------
la contractul de credit nr. ............
-----------------------------------------




DECLARAŢIE*)
privind veniturile realizate din comercializarea drepturilor de exploatare pentru filmele produse sau distribuite cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional al Cinematografiei

Perioada .................................................................
Denumirea plãtitorului ...................................................
codul fiscal ................., nr./data autorizaţiei eliberate de Oficiul Naţional al Cinematografiei ..................................................
Nr./data contractului de finanţare de cãtre Oficiul Naţional al Cinematografiei ..............................................................
Localitatea ................., str. ......... nr. ......., bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul (judeţul) ........................................
Codul poştal ............ Telefon ............ Fax .....................

Conturi bancare: Banca:
...................... ................
...................... ................
...................... ................

1. Venituri realizate din comercializarea drepturilor de exploatare
...................... lei

2. Cota de sprijin financiar acordatã de Oficiul Naţional al Cinematografiei, conform contractului de finanţare
....................... %

3. Obligaţii de rambursare (1x2)
...................... lei


4. Rambursãri cumulate

venituri obţinute sume rambursate (lei) diferenţe
................. ..................... ..........

5. Documentul de plata


Nr. Numãrul documentului de plata/ Explicatia Suma
crt. data extrasului de cont plãţii (lei)
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------

Numele ............ Prenumele ................... Data ..............
Funcţia ..............................

Semnatura şi ştampila
.....................

---------------
*) Declaraţia, conform <>art. 27 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , se întocmeşte şi se transmite Oficiului Naţional al Cinematografiei:
- în primul an de exploatare - lunar;
- în urmãtorii 2 ani de exploatare - trimestrial;
- în urmãtorii 7 ani de exploatare - anual.



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016