Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 312 din 12 iunie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenta, calcularea, retinerea, declararea, virarea si urmarirea incasarii contributiei datorate de catre agentii economici Fondului cinematografic national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 312 din 12 iunie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evidenta, calcularea, retinerea, declararea, virarea si urmarirea incasarii contributiei datorate de catre agentii economici Fondului cinematografic national

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 221 din 17 iunie 1998
În temeiul prevederilor <>art. 40 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind evidenta, calcularea, reţinerea, declararea, virarea şi urmãrirea încasãrii contribuţiei datorate de cãtre agenţii economici Fondului cinematografic naţional, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Nedepunerea declaraţiei lunare privind obligaţiile de plata cãtre Fondul cinematografic naţional, la termenele stabilite, precum şi completarea ei cu date eronate constituie contravenţie, dacã nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, şi se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
(2) Contravenţiilor din prezenta hotãrâre li se aplica dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre organele de control ale statului, precum şi de cãtre persoanele împuternicite de preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei persoanelor vinovate de nerespectarea prevederilor prezentei hotãrâri.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Preşedintele
Oficiului Naţional al Cinematografiei,
Radu Gabrea

p. Ministrul finanţelor,
Dan Radu Rusanu,
secretar de stat

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind evidenta, calcularea, reţinerea, declararea, virarea şi urmãrirea încasãrii contribuţiei datorate de cãtre agenţii economici Fondului cinematografic naţional

CAP. 1
Dispoziţii generale

1. Potrivit prevederilor <>art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 30 octombrie 1997, denumita în continuare ordonanta, pentru realizarea scopului şi atribuţiilor Oficiului Naţional al Cinematografiei, la dispoziţia acestuia se constituie Fondul cinematografic naţional, prin care se gestioneazã atât sumele alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie, cat şi sumele provenite din surse extrabugetare.
2. Veniturile extrabugetare ale Fondului cinematografic naţional se constituie din sursele prevãzute la art. 13 din ordonanta.

CAP. 2
Calcularea, reţinerea, declararea şi virarea contribuţiilor datorate Fondului cinematografic naţional

3. Agenţii economici care desfãşoarã activitãţile prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. c), d), e), f) şi g) din ordonanta au obligaţia ca, începând cu data intrãrii în vigoare a acesteia, sa calculeze, sa retina şi sa vireze sumele datorate pentru constituirea Fondului cinematografic naţional.
4. Calcularea contribuţiilor datorate de agenţii economici Fondului cinematografic naţional se efectueazã prin aplicarea cotelor prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. c), d), e) şi f) din ordonanta la veniturile realizate din activitãţile prevãzute la literele respective şi se reţin din aceste venituri.
5. Cota de contribuţie pentru agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de natura celor prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. g) din ordonanta este de 1,5% şi se retine din veniturile încasate din desfãşurarea activitãţilor comerciale cu alt profil, realizate în sãlile de cinematograf şi în holurile acestora, depozite etc.
6. Contribuţiile datorate Fondului cinematografic naţional de cãtre agenţii economici prevãzuţi la art. 13 alin. (1) lit. d) şi e) din ordonanta pot fi reduse cu 50%, potrivit art. 14 alin. (1) din ordonanta, pe baza unei cereri, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, depusa la Oficiul Naţional al Cinematografiei pana la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul urmãtor şi aprobatã de conducerea acestuia.
7. Reducerea contribuţiei cu 50% se aplica din luna urmãtoare celei în care agenţii economici fac dovada utilizãrii, pe baza de documente justificative, a unor sume pentru achiziţionarea de noi filme destinate proiectãrii în sãlile de cinematograf, precum şi în alte spaţii destinate vizionarii cu public a filmelor pe orice suport, autorizate de Oficiul Naţional al Cinematografiei, realizate cu respectarea condiţiilor prevãzute la art. 28 alin. (1) din ordonanta, sau pentru participarea directa prin coproductii sau asocieri la realizarea acestui gen de filme.
8. Suma rãmasã neutilizata la data de 31 decembrie a anului în curs, reprezentând diferenţa dintre suma totalã aferentã reducerii cu 50% a contribuţiei datorate Fondului cinematografic naţional şi sumele utilizate potrivit art. 14 alin. (1) din ordonanta şi cuprinse în declaraţiile lunare, se va vira Oficiului Naţional al Cinematografiei cel târziu pana la data de 25 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care s-a solicitat reducerea.
9. În termen de 15 zile de la expirarea termenului prevãzut la art. 15 alin. (1) din ordonanta, Oficiul Naţional al Cinematografiei verifica şi comunica agenţilor economici eventualele neconcordante dintre datele cuprinse în declaraţiile acestuia cu privire la sumele reducerii cu 50% a contribuţiei datorate Fondului cinematografic naţional.
10. În cazul în care calitatea de coproducator sau de asociat se menţine dupã finele anului în curs, agentul economic poate reînnoi cererea pentru aprobarea reducerii contribuţiei datorate Fondului cinematografic naţional potrivit art. 14 alin. (1) din ordonanta.
11. Virarea sumelor datorate Fondului cinematografic naţional se va efectua în baza declaraţiei lunare prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna anterioarã, cu excepţiile prevãzute la art. 14 din ordonanta.
12. Declaraţia lunarã privind obligaţiile de plata cãtre Fondul cinematografic naţional, însoţitã de o copie de pe ordinul de plata vizat de unitatea bancarã, se depune direct la sediul Oficiului Naţional al Cinematografiei din municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, et. 3, sectorul 1 sau se poate transmite prin posta, în termenul prevãzut la pct. 11 din prezentele norme metodologice.
13. Agenţii economici vireazã sumele calculate şi datorate Fondului cinematografic naţional, potrivit declaraţiei lunare, în contul Oficiului Naţional al Cinematografiei nr. 645 180 145, deschis la Banca Comercialã Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile art. 15 din ordonanta.
14. Pentru virarea cu întârziere a sumelor datorate de cãtre agenţii economici potrivit art. 13 alin. (1) din ordonanta, precum şi a sumei rãmase neutilizate la data de 31 decembrie a anului în curs, provenitã din reducerea cu 50% a contribuţiei, se percep penalitãţi în conformitate cu reglementãrile privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat.
15. În contabilitatea agenţilor economici, contribuţiile la Fondul cinematografic naţional, datorate şi virate Oficiului Naţional al Cinematografiei, se înregistreazã în debitul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate", prin creditul contului 447 "Fonduri speciale, taxe şi vãrsãminte asimilate", analitic distinct.
16. Contribuţiile prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. c), d), e), f) şi g) din ordonanta reprezintã cheltuiala deductibilã la calculul profitului impozabil al agenţilor economici respectivi.

CAP. 3
Dispoziţii finale

17. Oficiul Naţional al Cinematografiei va analiza lunar modul de calcul, de declarare şi de virare a contribuţiilor la Fondul cinematografic naţional, dispunând mãsurile necesare încasãrii sumelor datorate de agenţii economici potrivit prevederilor legale.
18. Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice, ele constituind modele de lucru pentru realizarea unei proceduri unitare privind îndeplinirea obligaţiilor de plata la Fondul cinematografic naţional.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------



CERERE
pentru reducerea cu 50% a contribuţiei datorate Fondului cinematografic naţional

Agentul economic ................, reprezentat prin ................., în calitate de ............., având ca obiect de activitate transmiterea programelor de televiziune şi difuzarea spoturilor publicitare, contra cost în scopul autofinantarii, autorizat în condiţiile legii prin Hotãrârea judecãtoreascã nr. ....... din .........., str. .................. nr. ......, bl. ......., sc. ......, ap. ........, sectorul (judeţul) ............, telefon ..........., fax ..........., codul poştal .........., codul fiscal ..........., solicita aprobarea reducerii cu 50% a contribuţiei de 3% din preţul minutelor de publicitate vândute, datoratã Fondului cinematografic naţional, în conformitate cu prevederile <>art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional.
Prin prezenta, agentul economic ............................ se obliga sa utilizeze suma aferentã reducerii solicitate pentru achiziţionarea de noi filme destinate proiectãrii în sãlile de cinematograf, precum şi în alte spaţii destinate vizionarii cu public a filmelor pe orice suport, autorizate de Oficiul Naţional al Cinematografiei, realizate cu respectarea condiţiilor prevãzute la <>art. 28 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 , sau pentru participarea directa prin coproductii sau asocieri la realizarea acestui gen de filme.

Data ...............................
Agentul economic ...................
Reprezentat de .....................

Semnatura şi ştampila



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------



DECLARAŢIE LUNARĂ
privind obligaţiile de plata la Fondul cinematografic naţional pe luna ............. anul ................

Denumirea plãtitorului ..............................
codul fiscal ................, numãrul/data autorizaţiei eliberate de Oficiul Naţional al Cinematografiei ...........................................
Localitatea ...................., str. ................. nr. ......., bl. ........, sc. ....., ap. ......, sectorul (judeţul) .....................
Codul poştal .............., tel. ............. fax ...........

Conturi bancare: Banca:
....................... ....................
....................... ....................
....................... ....................

I. Contribuţia din vânzarea sau din închirierea casetelor
video înregistrate [art. 13 alin. (1) lit. c) din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 67/1997]
1. Venituri din vânzarea casetelor înregistrate ..........
2. Venituri din închirierea casetelor video înregistrate ..........
3. Contribuţia de 5% din vânzarea casetelor înregistrate ..........
4. Contribuţia de 5% din închirierea casetelor înregistrate ..........
5. Sumele restante ..........
6. Totalul sumelor de virat (pct. 3 + pct. 4 + pct. 5) ..........
II. Contribuţia din preţul minutelor de publicitate vândute de
posturile de televiziune [art. 13 alin. (1) lit. d) sau e)
din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 ]
1. Venituri din preţul minutelor de publicitate vândute ..........
2. Contribuţia de 3% din preţul minutelor de publicitate
vândute ..........
3. Reducerea contribuţiei conform art. 14 alin. (1) din
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 ..........
4. Sumele restante ..........
5. Totalul sumelor de virat (pct. 2 - pct. 3 + pct. 4) ..........
III. Contribuţia din încasãrile provenite din difuzarea filmelor
[art. 13 alin. (1) lit. f) din Ordonanta Guvernului nr.
67/1997]
1. Încasãri din difuzarea filmelor de provenienta strãinã
pe pelicula sau pe suport magnetic, în sali de
cinematograf sau în alte spaţii destinate vizionarii cu
public ..........
2. Contribuţia de 10% din încasãri ..........
3. Scutiri de la plata contribuţiei de 10% [art. 13 alin.
(1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
67/1997] ..........
4. Încasãri din difuzarea filmelor care au interdicţie de
vizionare pentru persoane sub varsta de 18 ani ..........
5. Contribuţia de 20% din încasãri ..........
6. Scutiri de la plata contribuţiei de 20% [art. 13 alin.
(1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.
67/1997] ..........
7. Sumele restante ..........
8. Totalul sumelor de virat (pct. 2 - pct. 3 + pct. 5 -
- pct. 6 + pct. 7) ..........
IV. Contribuţia din veniturile obţinute din activitãţi
comerciale de alt profil [art. 13 alin. (1) lit. g) din
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 ]
1. Venituri obţinute de la agenţii economici care
desfãşoarã activitãţi comerciale cu alt profil în spaţii
destinate exploatãrii filmelor şi în anexele acestor
spaţii ..........
2. Contribuţia de 1,5% din venituri ..........
3. Sumele restante ..........
4. Totalul sumelor de virat (pct. 2 + pct. 3) ..........

V. Documentul de plata


Nr. Numãrul documentului de Explicatia plãţii Suma
crt. plata/data extrasului (contribuţie lunarã, sume (lei)
de cont restante, majorãri de întârziere)
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
TOTAL LEI = ..........

VI. Documentul de plata din sumele aferente reducerii contribuţiei cu 50%, potrivit <>art. 14 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997

------------------------------------------------------------------------------
Nr. Numãrul documentului de Suma
crt. plata/data extrasului (lei)
de cont
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
TOTAL LEI = ..........

Sub sancţiunile aplicate pedepsei de fals în acte publice, declar ca am examinat aceasta declaraţie şi, în conformitate cu informaţiile furnizate, o declar corecta şi completa.

Numele .................. Prenumele .................. Data ........
Funcţia*) ...............................................................
Semnatura şi ştampila

Prezentul titlu de creanta devine titlu executoriu la data la care creanta bugetarã este scadenta, conform art. 15 alin. (1) şi <>art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1997 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Cinematografiei şi constituirea Fondului cinematografic naţional.

--------------
*) Director general sau alta persoana autorizata.



--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016