Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 304 din 15 aprilie 1999  pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 304 din 15 aprilie 1999 pentru aprobarea Normelor privind limitele legale de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 28 aprilie 1999

În temeiul <>art. 4 alin. (3) lit. l) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã, astfel cum a fost completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 40/1998 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 249/1998 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele privind limitele legale de perisabilitate la mãrfuri în procesul de comercializare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pentru instituţiile publice normele de perisabilitate maxime admise se aproba de cãtre ordonatorul principal de credite. În acest scop ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, iar pentru consiliile locale şi judeţene - Departamentul pentru Administraţie Publica Localã - vor elabora norme proprii care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finanţelor.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul industriei
şi comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat

Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor
Corneliu Eliade Mihailescu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Turism,
Sorin Frunzaverde

Departamentul pentru Reforma
Administraţiei Publice Centrale
Petrica Diaconu,
secretar de stat


ANEXA 1

NORME
privind limitele legale de perisabilitate la mãrfuri în procesul de comercializare

1. Prin perisabilitati, în sensul prezentelor norme, se înţelege scazamintele care se produc în timpul transportului, depozitarii şi desfacerii mãrfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, scurgeri, spargeri, faramitare, refrigerare, congelare, decongelare, fermentare sau alte procese biofizice asemãnãtoare în procesul de comercializare.
2. Nu fac obiectul prezentelor norme pierderile incluse în normele de consum tehnologic, precum şi cele produse prin neglijenţa, sustrageri, alte cauze imputabile persoanelor vinovate sau cele determinate de cauze de forta majorã.
3. Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate la mãrfuri potrivit prevederilor pct. 1 sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentele norme.
4. Pierderile şi scazamintele produse în condiţiile menţionate la pct. 1 se aproba de cãtre managerul persoanei juridice, la nivelul cantitãţilor efectiv constatate ca pierderi naturale cu ocazia receptionarii mãrfurilor transportate, a inventarierii sau a predãrii gestiunii, pana la limitele prevãzute în anexa la prezentele norme.
5. Pentru mãrfurile la care perisabilitatea se produce prin spargere sau prin faramitare, acordarea de perisabilitati este condiţionatã de prezentarea pãrţilor componente care sa insumeze cel puţin 75% din produs şi a procesului-verbal de constatare a acestora, avizat de manager.
6. Limitele maxime de perisabilitate pentru mãrfurile ambalate în recipiente din sticla se aplica şi pentru ambalajele respective.
7. Perisabilitatile pot fi acordate numai dupã o verificare faptica a cantitãţilor de produse existente în gestiune, stabilite prin cantarire, numarare, mãsurare şi prin alte asemenea procedee, şi dupã efectuarea compensãrilor conform prevederilor <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului.
8. Contribuabilii pot stabili cote de perisabilitati diferenţiate sortimental pe depozite, magazine, gestiuni, scãzãminte admise la cheltuieli deductibile din profitul impozabil, cu obligativitatea încadrãrii în limitele maxime de perisabilitate prevãzute în anexa pentru grupa respectiva de mãrfuri.
9. Pierderile sau scaderile cantitative care depãşesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
10. Normele de perisabilitate maxime admise la depozitare şi desfacere se stabilesc pe total societate, prin aplicarea coeficientului stabilit pentru grupa de mãrfuri la preţul de înregistrare al mãrfurilor intrate sau vândute în perioada cuprinsã între doua inventarieri. Aceleaşi norme de perisabilitate se acorda şi pentru mãrfurile existente în stoc la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
11. Perisabilitatile la transport sunt luate în calcul şi se aplica o singura data pentru cantitãţile de marfa efectiv intrate sau, dupã caz, livrate între doua inventarieri succesive, în funcţie de condiţia franco stabilitã între furnizor şi beneficiar.
Lipsurile care se produc în timpul transportului şi care provin din vina furnizorului/cãrãuşului sau a altor persoane nu sunt considerate perisabilitati şi se recupereazã de la cei rãspunzãtori.
12. Comisiile de inventariere vor determina perisabilitatile pe baza situaţiilor întocmite privind cantitatea sau valoarea mãrfurilor intrate în perioada cuprinsã între inventarieri, asupra cãrora se aplica coeficientul "limite egale".
Situaţiile se întocmesc pentru transport, depozitare şi desfacere, pe baza formularelor tipizate comune pentru activitatea financiar-contabila, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor (nota de intrare-recepţie şi constatare diferenţe, liste de inventar etc.).
13. Cheltuielile cu perisabilitatile se vor inregistra în contul 671 "Cheltuieli excepţionale privind operaţiunile de gestiune" cu analitice distincte 6718.1 "Alte cheltuieli excepţionale privind operaţiuni de gestiune pentru perisabilitati admise" şi 6718.2 "Alte cheltuieli excepţionale privind operaţiuni de gestiune pentru perisabilitatile peste limitele legale".
14. Perisabilitatile acordate se calculeazã pentru perioada cuprinsã între doua inventarieri, iar pentru regularizarea diferenţelor, precum şi în cazul predãrii unei gestiuni de la un gestionar la altul se va proceda conform prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare, ale Regulamentului de aplicare a legii contabilitãţii, precum şi ale <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului.
15. Normele privind limitele legale de perisabilitate sunt valabile numai pentru persoanele juridice care sunt obligate, potrivit legii, la plata impozitului pe profit, în limita cãrora cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile din veniturile realizate (<>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 ).

ANEXA 1
-------
la norme
---------

LIMITELE MAXIME DE PERISABILITATE
care pot fi acordate la mãrfuri în procesul de comercializare



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Norma maxima de perisabilitate
Nr. Denumirea grupei, (%)
crt. subgrupei sau Felul ambalajului ───────────────────────────────
produsului Transport Depozitare Desfacere
cu amanun-
tul sau în
alimenta-
tia publi-
ca
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

I. Mãrfuri alimentare

1. Carne, slanina, organe vrac, tavi, navete,
şi subproduse pungi 0,15 0,25 0,20
comestibile (de ovine,
porcine, bovine, pãsãri,
vanat), proaspete şi
refrigerate (exclusiv
carnea preambalata în
gramaj fix şi carnea
de miel)
2. Carne de miel proaspãta vrac, tavi, navete,
şi refrigerata pungi 0,05 0,25 0,45
3. Carne congelata vrac, tavi, navete,
pungi - 0,25 1,20
4. Preparate din carne navete, tavi, cutii
(inclusiv crude, din carton 0,10 0,15 0,75
uscate), exclusiv
portionate la
gramaj fix sau
ambalate sub vid
5. Branzeturi şi produse navete, putini,
lactate proaspete butoaie, bidoane, 0,20 0,20 0,60
(exclusiv unt şi
produse portionate
la gramaj fix sau
ambalate sub vid)
6. Lapte de consum sticle, bidoane,
pungi din plastic 0,10 0,20 0,35
7. Peste: - viu, proaspãt cisterne, lãzi,
şi refrigerat butoaie, cutii 0,60 0,30 0,50
- congelat din carton 0,20 0,30 0,50
8. Peste afumat, sarat şi lãzi, cutii din 0,10 0,20 0,30
subproduse din peste carton, butoaie,
(exclusiv portionat borcane
în gramaj fix sau
ambalat sub vid)
9. Oua lãzi, cofraje 0,30 0,30 1,00
10. Ulei comestibil, butoaie, cisterne 0,10 - 0,10
în vrac
11. Produse de morarit
în vrac (fãina, gris,
malai) saci 0,05 - 0,05
12. Zahãr, în vrac saci 0,05 - 0,05
13. Ape minerale sticle 1,00 0,50 0,10
14. Bãuturi racoritoare sticle 0,50 1,00 -
15. Vin, tuica, rachiuri navete, cartoane - 0,05 0,10*)
şi alte bãuturi
alcoolice imbuteliate
în recipiente din
sticla
16. Vinuri, în vrac butoaie 0,075 0,05 -
17. Bere sticle 0,05 - 0,30
butoaie - - 0,30
18. Conserve borcane 0,10 - -
din legume şi fructe
19. Legume (cu excepţia lãzi, ladite, - 0,50 0,80
celor uscate navete, cutii
şi deshidratate) din carton
20. Fructe (cu excepţia lãzi, ladite, navete, - 0,60 0,80
celor uscate şi cutii din carton
deshidratate)
21. Alte produse alimentare:
- sare bulgari şi vrac, saci, pungi 0,10 0,25 -
macinata
- oţet sticle 0,05 0,05 -
- miere bidoane, borcane - - 0,30

II. Mãrfuri nealimentare

1. Produse de uz casnic şi
decorative din sticla,
cristal, sticla
termorezistenta:
- produse pentru menaj
şi decorative cutii din carton 0,15 0,05 0,10
- borcane, baloane,
sticla pentru uz
casnic vrac, palete, cutii 1,20 0,50 0,50
- geamuri vrac, palete, stelaje 1,50 0,25 0,50
- oglinzi vrac, palete, cutii 0,40 0,05 0,25
- becuri şi abajururi cutii din carton 0,10 0,05 0,50
- globuri şi ornamente
pentru pomul de iarna cutii din carton 0,30 0,20 0,90
2. Produse din portelan,
faianta, ceramica,
vitrus, ceroterm,
majolica, alabastru
şi samota:
- produse pentru menaj
şi decorative cutii 0,15 0,05 0,20
- produse sanitare vrac, cutii 0,15 0,05 0,10
- plãci din faianta,
gresie, ceramica cutii 0,10 0,05 -
3. Produse din lut:
- produse de menaj şi
decorative vrac, cutii 0,80 0,05 0,20
- tigle, coame, olane vrac 0,30 0,05 0,10
- caramizi şi materiale
de zidãrie asimilabile vrac 0,20 - 0,10
4. Produse chimice lichide, sticle, flacoane 0,20 0,05 0,05
ambalate în recipiente
din sticla şi din plastic


*) Se aplica pentru vin, tuica, rachiuri, bãuturi alcoolice imbuteliate şi comercializate la pahar.
5. Produse cosmetice şi
de toaleta, exclusiv cele cutii, sticle, 0,08 - 0,10
din casete şi seturi flacoane
6. Ciment, ipsos, var vrac, saci 0,05 - 0,10
7. Huma vrac, saci - 0,40 0,60

III. Combustibili solizi

1. Lemn de foc vrac 0,40 4,00 3,00
2. Cãrbuni (lignit, cãrbune vrac 0,30 1,00 0,50
brun, huila, brichete),
exclusiv subgranulat



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-----------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016