Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 297 din 13 martie 2003  pentru infiintarea, organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 297 din 13 martie 2003 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 31 martie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Garda Nationala de Mediu, instituţie publica cu personalitate juridicã, finanţatã de la bugetul de stat, care funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, prin preluarea şi reorganizarea Garzii de Mediu din cadrul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi a inspecţiei silvice din subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Garda Nationala de Mediu are urmãtoarea structura organizatoricã:
a) Comisariatul General al Garzii Naţionale de Mediu, cu sediul în municipiul Bucureşti;
b) Comisariatul Municipiului Bucureşti al Garzii Naţionale de Mediu;
c) comisariatele judeţene ale Garzii Naţionale de Mediu;
d) Comisariatul de Mediu al Administraţiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii".
ART. 2
Garda Nationala de Mediu este un corp specializat de control şi inspecţie, cu atribuţii în urmãrirea respectãrii prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului, silviculturii şi cinegetic, cu statut specific, care se organizeazã potrivit prezentei hotãrâri.
ART. 3
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin Garda Nationala de Mediu coopereazã cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, cu reprezentanţi ai societãţii civile, cu persoane juridice şi fizice, în limitele legii.
ART. 4
(1) Garda Nationala de Mediu este condusã de un comisar general, funcţie asimilatã, ca salarizare, secretarului de stat, numit prin decizie a primului-ministru la propunerea ministrului apelor şi protecţiei mediului.
(2) În exercitarea atribuţiilor sale comisarul general emite ordine şi decizii cu caracter intern.
(3) Comisarul general are în subordine 2 comisari generali adjuncţi, numiţi şi revocaţi din funcţie de cãtre comisarul general, în condiţiile legii.
(4) Structura organizatoricã a Garzii Naţionale de Mediu cuprinde un numãr de 644 de posturi prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 5
(1) Comisarii-şefi ai comisariatelor judeţene, Comisariatului Municipiului Bucureşti şi al Administraţiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" se subordoneazã direct comisarului general al Garzii Naţionale de Mediu, care îi numeşte şi îi revoca din funcţie, în condiţiile legii.
(2) În îndeplinirea atribuţiilor lor comisarii-şefi acţioneazã din ordinul conducatorului autoritãţii centrale pentru protecţia mediului, al comisarului general sau la sesizarea prefectului, conform legii.
ART. 6
Spaţiul şi patrimoniul necesare desfãşurãrii activitãţii Comisariatului General al Garzii Naţionale de Mediu, comisariatelor judeţene, al municipiului Bucureşti şi al Administraţiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" se preiau pe baza de protocol de la Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sau de la alte instituţii subordonate ori aflate sub autoritatea celor doua ministere.
ART. 7
Garda Nationala de Mediu are urmãtoarele atribuţii principale în domeniul protecţiei mediului, silviculturii şi cinegetic:
a) controleazã activitãţile cu impact major asupra mediului înconjurãtor, constata încãlcãrile prevederilor actelor normative în domeniul protecţiei mediului şi aplica sancţiunile contravenţionale prevãzute de acestea;
b) participa la intervenţiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale poluarilor asupra factorilor de mediu, stabileşte cauza acestora şi aplica sancţiunile contravenţionale prevãzute de lege, inclusiv oprirea unor instalaţii şi/sau suspendarea unor activitãţi pe perioade determinate, atunci când este pusã în pericol sãnãtatea cetãţenilor sau când poluarile depãşesc limitele admise de legislaţia de mediu;
c) sesizeazã organele de urmãrire penalã şi colaboreazã cu unitãţile de poliţie şi/sau de jandarmerie la constatarea faptelor care, potrivit legislaţiei de mediu, constituie infracţiuni;
d) coopereazã, pe baza de protocoale, cu toate autoritãţile cãrora le-au fost stabilite, potrivit legii, atribuţii referitoare la protecţia mediului;
e) controleazã investiţiile în domeniul mediului în toate fazele de execuţie şi are acces la intreaga documentaţie;
f) constata încãlcãrile privind implementarea prevederilor amenajamentelor silvice în domeniul mediului şi aplica sancţiunile contravenţionale prevãzute de lege;
g) constata şi sancţioneazã faptele de natura contravenţionalã prevãzute de legislaţia din domeniul silvic cu privire la exploatarea şi comercializarea materialului lemnos;
h) constata şi sancţioneazã contravenţiile la legislaţia cinegetica cu privire la gestionarea fondurilor de vanatoare, evaluarea efectivelor de vanat şi exercitarea vanatorii;
i) constata şi sancţioneazã actele de braconaj, precum şi alte fapte care constituie contravenţii la legislaţia în vigoare în domeniul cinegetic.
ART. 8
(1) Garda Nationala de Mediu exercita control operativ, tematic şi inopinat, potrivit atribuţiilor prevãzute la art. 7.
(2) În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin comisarii Garzii Naţionale de Mediu sunt investiti cu exerciţiul autoritãţii publice a statului, în virtutea cãruia au urmãtoarele drepturi:
a) sa aibã acces deplin, în condiţiile legii, în orice situaţie, în amplasamentele şi incintele în care se desfãşoarã o activitate generatoare de impact negativ asupra mediului;
b) sa legitimeze în vederea stabilirii identitãţii persoanele care incalca dispoziţiile legale din domeniile de competenta ale Garzii Naţionale de Mediu;
c) sa conducã la sediul organelor de poliţie persoanele a cãror identitate nu a putut fi stabilitã, suspecte de sãvârşirea unor fapte ilegale;
d) sa efectueze, împreunã cu organele de poliţie, controale ale mijloacelor de transport, când exista indicii cu privire la sãvârşirea unor infracţiuni în domeniul mediului, silviculturii, vanatorii şi pescuitului;
e) sa retina, împreunã cu organele de poliţie, în vederea efectuãrii primelor cercetãri, persoanele suspecte şi mijloacele de transport folosite pentru sãvârşirea unor infracţiuni la legislaţia de mediu;
f) sa retina în vederea confiscãrii, pe baza constatãrilor efectuate, bunurile şi mijloacele de transport folosite sau rezultate în urma sãvârşirii faptelor ilegale;
g) sa participe, dupã caz, împreunã cu organele competente la controlul specific în punctele de trecere a frontierei de stat.
ART. 9
Actele de constatare a contravenţiilor, întocmite de comisarii Garzii Naţionale de Mediu, sunt acte procedurale, potrivit reglementãrilor legale privind regimul juridic al contravenţiilor, cu toate efectele prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 10
(1) Personalul de conducere, de specialitate şi de execuţie al Garzii Naţionale de Mediu are calitatea de funcţionar public sau de personal contractual, dupã caz, potrivit legii, în limita posturilor stabilite prin prezenta hotãrâre şi a bugetului aprobat.
(2) Personalul Garzii Naţionale de Mediu poarta uniforma cu însemne distinctive şi este dotat cu armament de serviciu pe care are dreptul sa-l utilizeze şi obligaţia sa-l pãstreze în condiţiile legii. Pentru îndeplinirea atribuţiilor foloseşte autovehicule inscriptionate corespunzãtor şi alte mijloace din dotare.
(3) Modelul de uniforma, însemnele distinctive, normele de dotare cu armament şi munitie, mijloacele de transport, aparatura tehnica adecvatã şi alte mijloace de lucru se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Comisariatul General al Garzii Naţionale de Mediu elaboreazã programele şi organizeazã pregãtirea profesionalã iniţialã şi periodicã a personalului Garzii Naţionale de Mediu.
(5) Armamentul de serviciu din dotarea personalului Garzii Naţionale de Mediu se asigura din disponibilitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau ale altor instituţii autorizate, pe baza protocoalelor încheiate cu acestea.
(6) Programul de pregãtire şi de tragere cu armamentul din dotare se realizeazã în cooperare cu unitãţile Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne sau ale altor instituţii autorizate, pe baza protocoalelor încheiate cu acestea.
ART. 11
(1) Numãrul maxim de posturi, precum şi fondurile necesare functionarii Garzii Naţionale de Mediu în anul 2003 se asigura din bugetul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi prin preluarea, conform <>art. 50 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, a numãrului de posturi şi a alocaţiei bugetare corespunzãtoare de la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Se autorizeaza ministerele prevãzute la alin. (1) sa actualizeze, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, structura posturilor şi a cheltuielilor cu salariile, ca urmare a aplicãrii prevederilor prezentei hotãrâri.
(3) Se autorizeaza Ministerul Finanţelor Publice sa introducã, la solicitarea celor doua ministere, modificãri în structura bugetului de stat pe anul 2003, respectiv în bugetul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 12
Regulamentul de organizare şi funcţionare, drepturile şi îndatoririle de serviciu ale personalului de specialitate al Garzii Naţionale de Mediu se aproba, în condiţiile legii, prin ordin al comisarului general, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 13
Încadrarea pe funcţie şi salarizarea personalului Garzii Naţionale de Mediu se fac în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 191/2002 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2003 personalului bugetar salarizat potrivit <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la <>Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica şi <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natura salariala ale funcţionarilor publici, precum şi cu celelalte prevederi legale în vigoare.
ART. 14
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe aceeaşi data se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.167/2001 privind înfiinţarea Garzii de Mediu, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 12 decembrie 2001, şi <>art. 19 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 273 din 23 aprilie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Pascu

Ministru de interne,
Ioan Rus

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 13 martie 2003.
Nr. 297.



ANEXA 1


┌────────────────────┐
│MINISTERUL APELOR ŞI│
│PROTECŢIEI MEDIULUI │
└─────────┬──────────┘
┌─────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┐
│ │ │
│ ┌──────────┴─────────────┐ │
│ │GARDA NATIONALA DE MEDIU│ │
│ └──────────┬─────────────┘ ┌────────────────┐ │
│ │ │CABINET COMISAR │ │
│ │ ┌─┤ GENERAL │ │
│ ┌────────────────┐ ┌──────────┴────────────┐ │ └────────────────┘ │
│ │ OFICIU JURIDIC ├──────┤ COMISAR GENERAL ├──┤ ┌────────────────┐ │
│ └────────────────┘ └──────────┬────────────┘ └─┤ CORP DE CONTROL│ │
│ │ └────────────────┘ │
│ ┌──────────┴────────────┐ │
│ │ COMISARIATUL GENERAL │ │
│ └──────────┬────────────┘ │
│ │ │
│ ┌───────────────────────┼─────────────────────────┐ │
│ ┌───────────┴─────────────┐ │ ┌────────────┴──────────┐ │
│ │COMISAR GENERAL ADJUNCT │ │ │COMISAR GENERAL ADJUNCT│ │
│ │PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI│ │ │PENTRU SILVICULTURA ŞI │ │
│ └───────────┬─────────────┘ │ │ CINEGETICA │ │
│ │ │ └────────────┬──────────┘ │
│ │ │ │ │
│ ┌──────┼──────┐ ┌──────┴──┬───┐ ┌───────┴─────┐ │
│ ┌────┴─────┐│ ┌────┴─────┐ ┌─┴┬──┬──┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌──────┴─────┐ ┌─────┴────┐ │
│ │ DIRECŢIA ││ │ DIRECŢIA │ │ A│ B│ C│ │D│ │E│ │ DIRECŢIA │ │DIRECŢIA │ │
│ │ PENTRU ││ │DISPECERAT│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ PENTRU │ │CINEGETICA│ │
│ │ CONTROLUL││ │ BANCA DE │ │ │ │ │ │ │ │ │ │SILVICULTURA│ │ │ │
│ │ POLUARII ││ │ DATE │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │FACTORILOR││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ DE ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ MEDIU ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ └──────────┘│ └──────────┘ └──┴──┴──┘ └─┘ └─┘ └────────────┘ └──────────┘ │


│ │ │


│ ┌──┬──┬──┴─┐ │
│ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴─┐ │
│ │1││2││3│ │43│ ┌───────────────────────────┐ │
│ └─┘└─┘└─┘ └──┘ │ STRUCTURA PERSONALULUI │ │
│ ┌─────────────────────────────────┐ │ │ │
│ │COMISARIATE TERITORIALE DE MEDIU,│ │Comisar General 1│ │
│ │SILVICE ŞI CINEGETICE │ │Org. central 62│ │
│ └─────────────────────────────────┘ │Comisariate teritoriale 581│ │
│ └───────────────────────────┘ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

A = DIRECŢIA MANAGEMENT RESURSE UMANE
B = SERVICIUL ADMINISTRATIV
C = BIROUL DE SINTEZA RELAŢII CU PUBLICUL ŞI PRESA
D = DIRECŢIA BUGET, FINANCIAR, CONTABILITATE
E = AUDIT FINANCIAR



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016