Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 294 din 21 martie 2007  privind organizarea si functionarea Academiei de Politie Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 294 din 21 martie 2007 privind organizarea si functionarea Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 231 din 3 aprilie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 17 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", înfiinţatã în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 137/1991 privind înfiinţarea Academiei de Poliţie a Ministerului de Interne, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Academia, cu sediul în municipiul Bucureşti, Aleea Privighetorilor nr. 1 A, sectorul 1, este instituţie publicã de învãţãmânt superior acreditatã, din reţeaua de învãţãmânt de stat, cu personalitate juridicã, parte integrantã a sistemului naţional al studiilor universitare.
(2) Academia funcţioneazã în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, denumit în continuare MAI.
(3) Coordonarea funcţionalã a Academiei se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
ART. 2
(1) Prevederile actelor normative incidente la nivel naţional învãţãmântului superior sunt aplicabile şi studiilor universitare organizate în Academie.
(2) Academia desfãşoarã activitãţi de învãţãmânt superior, organizate prin programe de studii universitare de licenţã, de studii universitare de masterat şi de studii universitare de doctorat, în domeniile şi specializãrile acreditate, precum şi alte forme de pregãtire, perfecţionare şi specializare.
(3) Pentru pregãtirea personalului MAI, conform prevederilor prezentei hotãrâri, pe locurile finanţate de la buget nu se percep taxe de studii.
ART. 3
(1) Academia formeazã ofiţeri şi arhivişti pentru asigurarea nevoilor de personal ale MAI, care este beneficiar determinat principal al procesului formativ desfãşurat în instituţia de învãţãmânt superior.
(2) Prin organizarea în Academie a studiilor universitare în domeniile şi la specializãrile propuse de MAI şi aprobate conform legii se asigurã identitatea profesiilor de poliţist, poliţist de frontierã, jandarm, pompier şi arhivist, inclusiv sub aspectul formãrii necesare personalului menţionat.
ART. 4
Ministerul Administraţiei şi Internelor exercitã, în raport cu Academia, urmãtoarele atribuţii principale:
a) stabileşte cifrele de şcolarizare pe cicluri de studii universitare, în acord cu nevoile determinate ale instituţiei şi posibilitãţile de formare ale unitãţii de învãţãmânt, cifre care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, conform legii;
b) aprobã domeniile de interes pentru instituţie în care Academia organizeazã studii universitare de masterat şi de doctorat, stabilite pe baza criteriului relevanţei pentru carierã, a nevoilor şi comenzii formative a beneficiarilor;
c) stabileşte criteriile de selecţie pentru admiterea în Academie şi standardele ocupaţionale pe baza cãrora se organizeazã procesul formativ;
d) stabileşte, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, denumite în continuare inspectorate generale, în colaborare cu Academia, pe baza standardelor ocupaţionale, cunoştinţele de specialitate, competenţele generale, abilitãţile cognitive şi competenţele de specialitate pentru desfãşurarea procesului formativ, dupã efectuarea particularizãrilor necesare;
e) asigurã participarea inspectoratelor generale la elaborarea şi avizarea, potrivit competenţelor, a planurilor şi programelor de învãţãmânt, precum şi în comisiile pentru examenele de absolvire la disciplinele de specialitate;
f) stabileşte sistemul de management al carierei personalului, structura posturilor şi nivelul studiilor necesare pentru ocuparea acestora.
ART. 5
(1) Principalele atribuţii formative care pot fi stabilite de MAI în responsabilitatea Academiei sunt urmãtoarele:
a) formarea ofiţerilor şi arhiviştilor prin studii universitare de licenţã;
b) specializarea personalului MAI prin studii universitare de masterat şi de doctorat;
c) desfãşurarea cercetãrii ştiinţifice în domenii de interes pentru MAI, pe bazã de contracte încheiate în acest scop, conform prevederilor legale;
d) organizarea şi desfãşurarea altor activitãţi formative potrivit prevederilor legale şi necesitãţilor MAI;
e) dezvoltarea cooperãrii universitare cu parteneri români şi strãini.
(2) Pe baza protocoalelor încheiate în acest sens, Academia poate forma prin studii universitare, în condiţiile legii, personal şi pentru alte structuri din sistemul de apãrare şi securitate naţionalã, precum şi pentru instituţii solicitante din ţarã şi din strãinãtate.
(3) Acceptarea la studii a persoanelor care nu deţin cetãţenia românã, în alte condiţii decât pe baza protocoalelor prevãzute la alin. (2), se face în conformitate cu prevederile legislaţiei incidente domeniului.
(4) Academia poate desfãşura activitate de cercetare ştiinţificã la solicitarea altor beneficiari din afara MAI, dupã obţinerea aprobãrilor necesare şi cu respectarea prevederilor legale, pe bazã de contracte încheiate în acest scop.

CAP. II
Organizarea programelor de studii universitare

ART. 6
(1) Academia organizeazã şi desfãşoarã programe de studii universitare de licenţã de tip vocaţional pentru formarea ofiţerilor şi arhiviştilor potrivit specificului instituţional al MAI.
(2) Specializarea ulterioarã a absolvenţilor se asigurã prin studii universitare de masterat în domenii de interes ale MAI.
ART. 7
(1) Formarea ofiţerilor şi arhiviştilor prin studii universitare de licenţã se realizeazã avându-se în vedere profilul profesional rezultat din analiza atribuţiilor prevãzute în actele normative aplicabile structurii pentru care se pregãtesc categoriile de personal respective, precum şi din stabilirea, pe baza acestora, a cunoştinţelor şi competenţelor specifice.
(2) Formarea ofiţerilor de poliţie, poliţie de frontierã şi jandarmi se realizeazã prin studii universitare de licenţã cu durata de 3 ani (180 de credite de studii transferabile), la cursuri de zi, domeniul fundamental de ştiinţe "ştiinţe juridice", domeniul de studii universitare de licenţã "drept", specializarea "ordine şi siguranţã publicã".
(3) Formarea ofiţerilor de pompieri se realizeazã prin studii universitare de licenţã cu durata de 4 ani (240 de credite de studii transferabile), la cursuri de zi. Domeniul fundamental de ştiinţe este "Ştiinţe inginereşti", domeniul studiilor universitare de licenţã, "Ingineria instalaţiilor", iar specializarea, "Instalaţii pentru construcţii-pompieri".
(4) Formarea arhiviştilor se realizeazã prin studii universitare de licenţã cu durata de 3 ani (180 de credite de studii transferabile), la cursuri de zi. Domeniul fundamental de ştiinţe este "Ştiinţe umaniste", domeniul studiilor de licenţã, "Istorie", iar specializarea, "Arhivisticã".
(5) Formarea efectuatã în ciclul studiilor universitare de licenţã la facultãţile Academiei asigurã creditele de studii transferabile necesare înscrierii la alte facultãţi.
ART. 8
(1) Studiile universitare de masterat şi de doctorat se organizeazã în domeniile şi cu duratele prevãzute de legislaţia în vigoare, pe teme de interes pentru formarea profesionalã a personalului MAI.
(2) Academia poate organiza pentru punerea în valoare a potenţialului ştiinţific al instituţiei, în limita resurselor la dispoziţie, studii universitare de masterat şi de doctorat în domenii de contact cu cele de licenţã, relevante din punct de vedere profesional pentru MAI.
ART. 9
(1) Programele de studii universitare se proiecteazã pentru a asigura interesele formative ale MAI şi ale studenţilor.
(2) Planurile de învãţãmânt se elaboreazã de cãtre facultãţile Academiei, se valideazã de cãtre Senatul universitar, se avizeazã de Direcţia generalã management resurse umane a MAI şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi se aprobã de cãtre ministrul administraţiei şi internelor.
(3) Planurile de învãţãmânt conţin disciplinele necesare pentru formarea studenţilor ca specialişti în domeniul în care urmeazã sã-şi desfãşoare activitatea.
(4) Programele analitice ale disciplinelor de studiu se elaboreazã şi se aprobã potrivit dispoziţiilor specifice învãţãmântului universitar, fiind avizate în mod obligatoriu de cãtre beneficiari.

CAP. III
Organizarea Academiei

ART. 10
(1) Structura organizatoricã a Academiei şi numãrul de posturi aferente acesteia se aprobã prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
(2) Principalele elemente de structurã ale Academiei, cu atribuţii privind organizarea şi desfãşurarea programelor de studii universitare, sunt urmãtoarele:
a) Facultatea de Poliţie;
b) Facultatea de Arhivisticã;
c) Facultatea de Pompieri;
d) Departamentul studii de masterat, doctorat şi pregãtire psihopedagogicã, cu statut de facultate.
(3) Structurile prevãzute la alin. (2) se înfiinţeazã, se desfiinţeazã şi/sau se reorganizeazã potrivit normelor aplicabile în învãţãmântul superior naţional.
(4) Înfiinţarea, desfiinţarea şi/sau reorganizarea structurilor componente ale Academiei, altele decât cele prevãzute la alin. (2), se fac potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 11
(1) Facultatea de Poliţie se înfiinţeazã prin reorganizarea Facultãţii de Drept a Academiei.
(2) Facultatea de Poliţie pregãteşte ofiţeri pentru MAI în domeniile şi la specializãrile prevãzute în prezenta hotãrâre.
(3) Facultatea de Poliţie se constituie prin reorganizare, cu preluarea de la Facultatea de Drept a Academiei a atribuţiilor formative, a elementelor de structurã şi a personalului didactic, care urmeazã sã fie stabilite prin hotãrâre a Senatului Academiei, şi îşi desfãşoarã activitatea cu noua titulaturã.

CAP. IV
Funcţionarea Academiei

ART. 12
(1) Activitatea structurilor universitare ale Academiei se desfãşoarã în conformitate cu prevederile legale specifice domeniului învãţãmântului superior, ale Cartei universitare şi regulamentului de organizare şi funcţionare al instituţiei.
(2) Celelalte structuri organizatorice şi personalul din cadrul acestora funcţioneazã şi se gestioneazã cu respectarea prevederilor legale, ale regulamentului de organizare şi funcţionare şi ale actelor normative interne ale MAI.
(3) Cheltuielile curente şi de capital ale Academiei se asigurã integral de la bugetul de stat prin bugetul MAI, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.
(4) Cheltuielile determinate de pregãtirea studenţilor şi cursanţilor aparţinând structurilor din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã, pe locurile finanţate de la bugetul de stat, se suportã conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 13
(1) În Academie îşi desfãşoarã activitatea urmãtoarele categorii de personal didactic:
a) personal didactic titular;
b) personal didactic asociat.
(2) Din categoria personalului didactic titular fac parte funcţionari publici cu statut special şi cadre militare care deţin grade didactice universitare, precum şi instructori militari/de ordine şi securitate publicã.
(3) Personalul didactic asociat se selecţioneazã şi se utilizeazã în conformitate cu prevederile legale.
(4) Gestiunea personalului didactic se realizeazã potrivit prevederilor legale aplicabile cadrelor didactice universitare, precum şi fiecãrei categorii de personal prevãzute la alin. (2) care ocupã posturi în învãţãmânt.
(5) În afara categoriilor de personal prevãzute la alin. (1), la activitãţi didactice pot fi atraşi specialişti cu reputaţie în domenii care prezintã interes pentru formarea profesionalã a studenţilor, din MAI şi din afara acestuia, inclusiv din strãinãtate.
(6) Alegerea organismelor de conducere din Academie, normarea activitãţilor de învãţãmânt şi cercetare ştiinţificã, evaluarea şi promovarea personalului didactic şi a cercetãtorilor ştiinţifici se fac în conformitate cu legislaţia în domeniul privind învãţãmântul superior şi cercetarea ştiinţificã.
ART. 14
(1) Admiterea în Academie se realizeazã prin concurs desfãşurat în conformitate cu procedurile prevãzute în metodologia aprobatã de Senatul Academiei.
(2) Scoaterea la concurs a locurilor se face pe specializãrile de licenţã pentru facultãţile de pompieri şi arhivisticã.
(3) La Facultatea de Poliţie, locurile se scot la concurs în cadrul specializãrii "Ordine şi siguranţã publicã", pentru ofiţeri de poliţie, poliţie de frontierã şi jandarmi.
ART. 15
(1) Studenţii Academiei nu pot repeta anii de studii în situaţia nepromovãrii acestora din motive imputabile lor.
(2) Studenţii care şi-au refãcut starea de sãnãtate dupã îmbolnãviri care au determinat suspendarea studiilor, precum şi studentele care au suspendat studiile pe motiv de graviditate pot sã le reia prin repetarea anului universitar nepromovat.
(3) Studenţii care, din cauzã de boalã sau pentru alte motive neimputabile, nu mai pot urma cursurile facultãţilor Academiei pot continua studiile în alte instituţii de învãţãmânt superior.
ART. 16
Frecvenţa la cursuri a studenţilor Academiei este obligatorie în cadrul ciclului studiilor universitare de licenţã.
ART. 17
(1) La începerea studiilor universitare de licenţã, studenţii Academiei, cu excepţia celor de la Facultatea de Arhivisticã, încheie angajamente cu MAI, potrivit prevederilor actelor normative în vigoare, prin care se obligã ca, dupã absolvirea Academiei, sã-şi desfãşoare activitatea timp de 10 ani în cadrul MAI sau, dupã caz, al altor structuri similare, în funcţie de nevoile acestui minister.
(2) În cazul nerespectãrii angajamentului prevãzut la alin. (1), din motive imputabile lui, absolventul sau, dupã caz, studentul este obligat sã restituie cheltuielile de întreţinere efectuate pe timpul şcolarizãrii, actualizate, potrivit procedurii stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
(3) Prin cheltuieli de întreţinere efectuate pe timpul şcolarizãrii se înţelege cheltuielile efectuate cu hrãnirea, echiparea, cazarea pe timpul studiilor, transportul dus şi întors pe timpul vacanţelor, precum şi drepturile salariale, dupã caz.
ART. 18
Finalizarea studiilor universitare de licenţã ale Academiei se face prin susţinerea examenului de licenţã potrivit planului de învãţãmânt aprobat pentru seria respectivã.
ART. 19
(1) Absolvenţii Academiei care nu promoveazã examenul de licenţã se repartizeazã la unitãţi în specialitãţile pentru care s-au pregãtit şi li se acordã gradul profesional de agent de poliţie, respectiv cel de sergent-major pentru structurile militare.
(2) Absolvenţii aflaţi în situaţiile prevãzute la alin. (1) pot susţine examenul de licenţã cu seriile urmãtoare, iar în cazul promovãrii li se acordã primele grade de ofiţeri.
ART. 20
(1) Pentru motivarea profesionalã a agenţilor de poliţie/subofiţerilor cu rezultate profesionale foarte bune se instituie modalitatea admiterii în Academie la ciclul studiilor universitare de licenţã prin metoda "la alegere", în conformitate cu criteriile de selecţie stabilite de MAI şi pe baza metodologiei prevãzute la art. 14 alin. (1).
(2) Pentru personalul prevãzut la alin. (1), se aprobã prin cifrele de şcolarizare locuri distincte, în plus faţã de cele destinate candidaţilor pentru forma de învãţãmânt la zi. Numãrul acestora nu poate depãşi 10% din cele alocate formei de învãţãmânt la zi.
(3) Candidaţii admişi se înmatriculeazã în anul I, cursuri cu frecvenţã redusã.
(4) La absolvirea Academiei, studenţii care promoveazã examenul de licenţã primesc primul grad de ofiţer odatã cu promoţia care finalizeazã studiile la forma de învãţãmânt la zi.
ART. 21
(1) Admiterea la studiile universitare de masterat se realizeazã pe bazã de concurs, pe locurile stabilite pentru specializãrile respective potrivit identificãrii nevoilor de personal.
(2) Pentru a asigura participarea personalului propriu la concursul de admitere pentru studiile universitare de masterat, inspectoratele generale realizeazã preselecţii pe baza criteriilor stabilite în acest scop, cu respectarea dinamicii de personal pentru specializãrile respective.
(3) Personalul din MAI care îndeplineşte condiţiile pentru participarea la concursul de admitere la studii universitare de masterat, în vederea specializãrii în domenii de interes pentru instituţie, frecventeazã cursurile în regim fãrã platã.
(4) Studiile universitare de masterat se desfãşoarã cu personalul MAI în sistemul învãţãmântului la distanţã, cu excepţia specializãrilor propuse de Academie, avizate de beneficiari şi aprobate de MAI.
(5) La începerea studiilor universitare de masterat organizate în sistem fãrã platã candidaţii încheie angajamente cu MAI. Încheierea angajamentelor şi soluţionarea problemelor ce pot sã rezulte din nerespectarea acestora se rezolvã prin aplicarea corespunzãtoare a prevederilor art. 17 alin. (2).
ART. 22
Studiile universitare de doctorat se desfãşoarã în conformitate cu prevederile reglementãrilor legale aplicabile domeniului şi ale prezentei hotãrâri.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 23
Programele de studii universitare organizate de Facultatea de Drept din cadrul Academiei se desfãşoarã, pânã la finalizare, conform planurilor de învãţãmânt aprobate.
ART. 24
Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii vor lua mãsurile de punere în aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 25
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare începând cu anul universitar 2007-2008, cu excepţia prevederilor art. 7, 9, 14 şi 27, care intrã în vigoare la data publicãrii acestei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 26
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 137/1991 privind înfiinţarea Academiei de Poliţie a Ministerului de Interne, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 4 iunie 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 27
La anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.175/2006 privind organizarea studiilor universitare de licenţã şi aprobarea listei domeniilor şi specializãrilor din cadrul acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 769 din 11 septembrie 2006, poziţia "Ştiinţe juridice" de la litera A "Lista domeniilor pentru studii universitare de licenţã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:



┌──────────────────┬───────┬────┬────────────────────┐
│ "Ştiinţe juridice│ DREPT │240 │Drept │
│ │ │ │Drept comunitar │
│ │ ├────┼────────────────────┤
│ │ │180 │Ordine şi siguranţã │
│ │ │ │publicã" │
└──────────────────┴───────┴────┴────────────────────┘



PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 21 martie 2007.
Nr. 294.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016