Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 284 din 4 martie 2004  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 284 din 4 martie 2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 225 din 15 martie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice şi având în vedere prevederile <>art. 4 lit. f^2 ) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat.
ART. 2
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã urmãtoarelor produse:
a) saltele de pat, inclusiv saltele cu arcuri şi cadru;
b) spumã de latex utilizatã în saltele de pat;
c) spumã poliuretanicã utilizatã în saltele de pat.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã saltelelor pneumatice şi saltelelor cu apã.
ART. 3
Pentru aplicarea prezentei hotãrâri expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) saltele de pat - produse cu o suprafaţã care poate fi utilizatã pentru somn sau odihnã, alcãtuitã dintr-o învelitoare textilã, rezistentã, umplutã cu diverse materiale, care poate fi aşezatã pe un cadru de susţinere al patului;
b) saltele cu arcuri şi cu cadru - carcasã de pat tapiţatã alcãtuitã din arcuri, având deasupra un strat din diverse materiale, totul într-un cadru rigid, care poate fi aşezatã într-un cadru de pat sau ca atare, în combinaţie cu un suport de saltea care nu poate fi utilizat separat.
ART. 4
Performanţa de mediu a produselor prevãzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueazã pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 5
(1) Cerinţele specifice de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat. Metodele de încercare, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizeazã cu acordul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, autoritatea competentã pentru acordarea etichetei ecologice, denumitã în continuare autoritate competentã.
(2) În cazul în care existã cerinţa ca agentul economic producãtor, importator, prestator de servicii sau comerciant -, care solicitã acordarea etichetei ecologice, sã furnizeze declaraţii, documentaţii, analize, rapoarte de încercare sau alte documente care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele de acordare a etichetei ecologice, acestea trebuie sã provinã de la solicitant/solicitanţi şi/sau de la furnizorul/furnizorii acestuia/acestora, dupã caz.
(3) Autoritatea competentã poate cere agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice sã furnizeze documente suplimentare care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele criteriilor de acordare a etichetei ecologice, cuprinse în anexã, sau poate cere verificãri independente.
(4) La evaluarea solicitãrilor pentru acordarea etichetei ecologice şi monitorizarea conformãrii cu cerinţele criteriilor din anexã, autoritatea competentã ia în considerare certificarea, la agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau la furnizorul/furnizorii acestuia, a sistemului de management de mediu conform standardului SR EN ISO 14001:1997.
(5) În situaţiile prevãzute la alin. (2), rapoartele de încercare vor fi elaborate de cãtre laboratoare independente. Autoritatea competentã poate accepta rapoarte de încercare elaborate de laboratoare specializate acreditate aparţinând agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorului/funizorilor acestuia. Implementarea şi certificarea sistemului de management de mediu nu sunt obligatorii.
ART. 6
Numãrul de cod atribuit grupului de produse saltele de pat în scopuri administrative este "014".
ART. 7
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã pânã la data de 31 august 2007.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat se modificã în funcţie de progresul tehnic şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 4 martie 2004.
Nr. 284.

ANEXĂ

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat

Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat promoveazã cu precãdere:
a) limitarea utilizãrii de compuşi ecotoxici;
b) limitarea nivelurilor de reziduuri toxice;
c) promovarea unor produse mai durabile.
Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse saltele de pat stabilesc cerinţe care conduc la un impact mai scãzut asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viaţã al produsului.
NOTĂ:
Pentru urmãtoarele materiale au fost stabilite criterii specifice: spumã de latex, spumã de poliuretan, fire metalice şi arcuri, fibre de cocos, lemn, fibre şi materiale textile. Sunt permise şi alte materiale pentru care nu s-au stabilit criterii specifice. Criteriile pentru spuma de latex, spuma de poliuretan sau fibrele de cocos sunt obligatorii numai dacã materialul reprezintã mai mult de 5% din greutatea saltelei.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze informaţii detaliate cu privire la materialele care intrã în compoziţia saltelei.
1. Spumã de latex
NOTĂ:
Urmãtoarele criterii sunt obligatorii numai dacã spuma de latex reprezintã mai mult de 5% din greutatea saltelei.
a) Metale grele de extracţie: concentraţiile metalelor urmãtoare nu trebuie sã depãşeascã valorile care urmeazã:


┌────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ antimoniu │ 0,5 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ arsen │ 0,5 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ plumb │ 0,5 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ cadmiu │ 0,1 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ crom total │ 1,0 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ cobalt │ 0,5 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ cupru │ 2,0 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ nichel │ 1,0 ppm │
├────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ mercur │ 0,02 ppm │
└────────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport asupra testului, utilizând urmãtoarea metodã: eşantion mãcinat extras conform standardului DIN 38414-S4, L/S = 10. Filtrare prin filtru cu membranã de 0,45 æm. Analizã cu ajutorul spectroscopiei cu emisie atomicã cu plasmã cuplatã inductiv - ICP-AES sau cu tehnicã de generare de hidruri ori vapori reci.
b) Formaldehidã: concentraţia de formaldehidã nu trebuie sã depãşeascã 30 ppm, mãsuratã conform standardului SR EN ISO 14184-1:2002. Dacã mãsurarea se face cu metoda testului în camerã, concentraţia nu trebuie sã depãşeascã 0,01 mg/mc .
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport asupra testului, utilizând urmãtoarea metodã: standardul SR EN ISO 14184-1:2002. Eşantion de 1 g cu 100 g de apã încãlzitã la 40°C timp de o orã. Extract de formaldehidã analizat fotometric cu acetil acetonã.
Se poate utiliza şi metoda încercãrii de emisie în camerã: standardul SR ENV 13419-1:2002 cu standardul român sau al unui stat membru care adoptã standardul ISO 16000-3 ori standardul VDI 3484-1 pentru eşantionarea şi analiza aerului. Eşantionul se preleveazã în mai puţin de o sãptãmânã de la producerea spumei. Ambalarea eşantionului: ambalaj ermetic, individual, din folie de aluminiu sau din folie de polietilenã. Condiţionare: eşantionul ambalat se pãstreazã la temperatura camerei timp de cel puţin 24 de ore, dupã care eşantionul se dezambaleazã şi se introduce imediat în camera de încercare. Condiţii de încercare: eşantionul se amplaseazã pe un suport care permite accesul aerului din toate direcţiile; factorii climatici, conform standardului SR ENV 13419-1:2002; pentru compararea rezultatelor încercãrii, indicele specific de ventilare a mediului (q=n/l) trebuie sã fie 1; indicele de ventilare trebuie sã fie între 0,5 şi 1; eşantionarea aerului trebuie sã înceapã cu 24 de ore dupã încãrcarea camerei şi sã se încheie în cel mult 30 de ore de la încãrcare.
c) Compuşi organici volatili - COV: concentraţia de COV nu trebuie sã depãşeascã 0,5 mg/mc. În acest context se considerã COV orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puţin 0,01 kPa sau care are o volatilitate corespunzãtoare în anumite condiţii de utilizare.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport de încercare, utilizând urmãtoarea metodã: test în camerã; aceleaşi condiţii ca şi cele descrise la acest criteriu la lit. b) pentru formaldehidã, utilizând standardul DIN ISO 16000-6 pentru eşantionarea şi analiza aerului.
d) Coloranţi, pigmenţi, materiale ignifuge: orice colorant, pigment sau material ignifug utilizat trebuie sã respecte criteriile corespunzãtoare menţionate în continuare, conform criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru produse textile.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│impuritãţi în coloranţi │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│impuritãţi în pigmenţi │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│vopsire prin mordansare cu coloranţi cu crom │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│coloranţi azoici │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│coloranţi cancerigeni, mutageni sau toxici pentru reproducere │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│coloranţi potenţial sensibilizatori │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│materiale ignifuge │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┘


Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente fie o declaraţie de neutilizare, fie o declaraţie cã satisface exigenţele corespunzãtoare cu privire la evaluare şi verificare conform criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru produse textile.
e) Coloranţi metal-complecşi: nu este permisã utilizarea de coloranţi pe bazã de complecşi de cupru, plumb, crom sau nichel.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de neutilizare.
f) Clorfenoli: nu este admisã prezenţa nici unui clorfenol - sãruri sau esteri - cu concentraţie mai mare de 0,1 ppm, cu excepţia fenolilor monodicloruraţi sau dicloruraţi - sãruri sau esteri, care nu pot sã depãşeascã 1 ppm.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport asupra încercãrii, utilizând urmãtoarea metodã: mãcinare a 5 g de eşantion, extract de clorfenol sau sare de sodiu. Analizã cu ajutorul cromatografiei cu gaz - CG, detectarea cu spectrometru de masã sau cu detector cu capturã de electroni - ECD.
g) Butadienã: concentraţia de butadienã nu trebuie sã depãşeascã 1 ppm.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport asupra încercãrii, utilizând urmãtoarea metodã: mãcinare şi cântãrire a eşantionului. Eşantionare cu un dispozitiv de eşantionare "headspace". Analizã cu ajutorul cromatografiei cu gaz, detectare cu ajutorul detectorului cu ionizare prin flacãrã.
h) Nitrozoamine: concentraţia de N-nitrozoamine nu trebuie sã depãşeascã 0,001 mg/mc la mãsurarea prin metoda încercãrii în camerã.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport asupra încercãrii, utilizând urmãtoarea metodã: încercare în camerã - aceleaşi condiţii ca şi cele descrise la acest criteriu la lit. b) pentru formaldehidã, cu metoda Hauptverband der gewerblichen Berufgenossenschaften ZH 1/120.23 sau cu altã metodã echivalentã pentru eşantionarea şi analiza aerului.
2. Spumã poliuretanicã
NOTĂ: Urmãtoarele criterii sunt obligatorii numai dacã spuma poliuretanicã reprezintã mai mult de 5% din greutatea saltelei de pat.
a) Metale grele de extracţie: spuma poliuretanicã trebuie sã îndeplineascã cerinţele pentru spuma de latex menţionate la criteriul de la pct. 1 lit. a).
Evaluare şi verificare
Se aplicã aceleaşi cerinţe ca la criteriul de la pct. 1 lit. a).
b) Formaldehidã: spuma poliuretanicã trebuie sã îndeplineascã cerinţele pentru spuma de latex menţionate la criteriul de la pct. 1 lit. b).
Evaluare şi verificare
Se aplicã aceleaşi cerinţe ca la criteriul de la pct. 1 lit. b).
c) Compuşi organici volatili - COV: spuma poliuretanicã trebuie sã îndeplineascã cerinţele pentru spuma de latex menţionate la criteriul de la pct. 1 lit. c).
Evaluare şi verificare
Se aplicã aceleaşi cerinţe ca la criteriul de la pct. 1 lit. c).
d) Coloranţi, pigmenţi, materiale ignifuge: spuma poliuretanicã trebuie sã îndeplineascã cerinţele pentru spuma de latex menţionate la criteriul de la pct. 1 lit. d).
Evaluare şi verificare
Se aplicã aceleaşi cerinţe ca la criteriul de la pct. 1 lit. d).
e) Coloranţi metal-complecşi: spuma poliuretanicã trebuie sã îndeplineascã cerinţele pentru spuma de latex menţionate la criteriul de la pct. 1 lit. e).
Evaluare şi verificare
Se aplicã aceleaşi cerinţe ca la criteriul de la pct. 1 lit. e).
f) Staniu organic: nu este admisã utilizarea de staniu sub formã organicã - staniu cu o legãturã la un atom de carbon.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de neutilizare. Încercarea nu este obligatorie. Dacã totuşi se efectueazã o încercare, de exemplu, în scop de verificare sau de monitorizare, se poate utiliza orice metodã care permite mãsurarea compuşilor de staniu organic fãrã a mãsura însã şi prezenţa staniului anorganic, cum este octoatul de staniu.
g) Agenţi de aerare: CFC, HCFC, HFC sau clorura de metilen nu vor fi utilizate drept agenţi de aerare sau agenţi de aerare auxiliari. Utilizarea clorurii de metilen drept agent de aerare auxiliar este totuşi permisã în combinaţie cu aplicarea de materiale de ignifugare sub formã de praf.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie cã nu s-au utilizat aceşti agenţi de aerare. Dacã s-a utilizat clorurã de metilen, agentul economic trebuie sã declare cã acest lucru s-a fãcut în combinaţie cu aplicarea de materiale de ignifugare sub formã de praf şi trebuie sã furnizeze detaliile corespunzãtoare.
3. Fire metalice şi arcuri
a) Degresarea: dacã degresarea şi/sau curãţarea firelor metalice şi/sau a arcurilor se efectueazã cu solvenţi organici, se recomandã utilizarea unui sistem de degresare/curãţare închis.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie corespunzãtoare.
b) Galvanizarea: suprafaţa arcurilor nu trebuie sã fie acoperitã cu un strat metalic galvanizat.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie corespunzãtoare.
4. Fibre de cocos
NOTĂ: Urmãtoarele criterii sunt obligatorii numai dacã fibrele de cocos reprezintã mai mult de 5% din greutatea saltelei.
Dacã materialul din fibrã de cocos este cauciucat, el trebuie sã respecte criteriile aplicabile spumei de latex.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente fie o declaraţie de neutilizare a fibrelor de cocos cauciucate, fie raportul de încercare, aşa cum este descris la criteriul aplicabil spumei de latex.
5. Material lemnos
a) Panourile de particule: formaldehida mãsuratã în orice panou de particule poate fi de maximum 50% din valoarea de prag care i-ar permite clasificarea drept calitate clasa 1, conform standardului SR EN 312-1:99.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente fie o declaraţie de neutilizare de panouri de particule, fie raportul de încercare, conform cerinţelor standardului SR EN 312-1:99.
b) Panourile de fibre: formaldehida mãsuratã în orice panou de fibre poate fi de maximum 50% din valoarea de prag care i-ar permite clasificarea drept calitate clasa A, conform standardului român sau al unui alt stat membru care adoptã standardul european SR EN 622-1:1999.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente fie o declaraţie de neutilizare de panouri de fibre, fie raportul de încercare, conform cerinţelor standardului SR EN 622-1:1999.
6. Textile - fibre şi materiale
Toate fibrele şi materialele textile, cu excepţia firelor utilizate la cusut, trebuie sã respecte toate criteriile corespunzãtoare <>Hotãrârii Guvernului nr. 177/2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse textile.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente fie documentaţia detaliatã în care se aratã cã fibrele şi materialele textile utilizate au primit eticheta ecologicã, fie documentaţia detaliatã - rapoarte de încercare, declaraţii etc., conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 177/2004 , care ar permite fibrelor şi materialelor textile sã li se acorde eticheta ecologicã.
7. Cleiuri
a) Compuşi organici volatili - COV: toate cleiurile trebuie sã conţinã o cantitate de compuşi organici volatili mai micã de 10% din greutate. Acest criteriu nu se aplicã cleiurilor utilizate la reparaţii ocazionale. În acest context se considerã COV orice compus organic care la 293,15 K are o presiune a vaporilor de cel puţin 0,01 kPa sau care are o volatilitate corespunzãtoare în anumite condiţii de utilizare.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie în care se aratã cã cleiurile utilizate îndeplinesc acest criteriu şi documentaţia corespunzãtoare.
b) Benzen, clorbenzen: cleiurile utilizate nu trebuie sã conţinã benzen şi clorbenzen.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie în care se aratã cã cleiurile utilizate îndeplinesc acest criteriu şi documentaţia corespunzãtoare.
8. Durabilitate
a) Pierderea în înãlţime: pierderea în înãlţime trebuie sã fie mai micã de 20 mm.
b) Pierderea în duritate: pierderea în duritate - H(s) trebuie sã fie mai micã de 20%.
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente un raport de încercare, utilizând standardul SR EN 1957:2002. Pierderile în înãlţime şi în duritate se calculeazã în funcţie de diferenţa dintre mãsurãrile iniţiale - la 100 de cicluri - şi mãsurãrile fãcute dupã finalizarea încercãrii de durabilitate - la 30.000 de cicluri.
9. Informaţiile care vor apãrea pe ambalaj
Pe ambalaj trebuie sã aparã urmãtorul text:
"Pentru mai multe informaţii privind motivele pentru care acestui produs i s-a acordat eticheta ecologicã, vã rugãm sã consultaţi informaţiile referitoare la acordarea etichetei ecologice la adresa web: http://www.mappm.ro."
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o mostrã de ambalaj al produsului şi informaţii furnizate împreunã cu produsul, precum şi o declaraţie de conformitate a acestui criteriu.
10. Informaţiile care vor apãrea pe eticheta ecologicã
Rubrica a 2-a a etichetei ecologice trebuie sã conţinã urmãtorul text:
"conţinut redus de substanţe periculoase;
durabilitate agreatã."
Evaluare şi verificare
Agentul economic trebuie sã furnizeze autoritãţii competente o mostrã de ambalaj al produsului pe care apare eticheta ecologicã, împreunã cu o declaraţie de conformitate a acestui criteriu.

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016