Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 271 din 19 mai 1998  pentru aprobarea Acordului dintre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Comisia Elena pentru Energie Atomica a Republicii Elene privind notificarea rapida a unui accident nuclear si schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare, semnat la Bucuresti la 22 decembrie 1997    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 271 din 19 mai 1998 pentru aprobarea Acordului dintre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Comisia Elena pentru Energie Atomica a Republicii Elene privind notificarea rapida a unui accident nuclear si schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare, semnat la Bucuresti la 22 decembrie 1997

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 192 din 25 mai 1998

Guvernul României hotãrãşte:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România şi Comisia Elena pentru Energie Atomica a Republicii Elene privind notificarea rapida a unui accident nuclear şi schimbul de informaţii asupra instalaţiilor nucleare, semnat la Bucureşti la 22 decembrie 1997.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
-----------------
Preşedintele Comisiei Naţionale
pentru Controlul Activitãţilor Nucleare,
Dan Cutoiu

Ministrul afacerilor externe,
Andrei Plesu


ACORD
între Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România şi Comisia Elena pentru Energie Atomica a Republicii Elene privind notificarea rapida a unui accident nuclear şi schimbul de informaţii asupra instalaţiilor nucleare

Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România şi Comisia Elena pentru Energie Atomica a Republicii Elene, denumite în cele ce urmeazã pãrţi contractante,
în baza prevederilor art. 4 paragraful 2 din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind notificarea rapida a unui accident nuclear şi schimbul de informaţii asupra instalaţiilor nucleare, semnat la Atena la 10 martie 1995, denumit în cele ce urmeazã acord interguvernamental,
au convenit cele ce urmeazã:

ART. 1
Domeniul de aplicare
În conformitate cu prevederile art.1 paragraful 2 din acordul interguvernamental, lista instalaţiilor şi activitãţilor nucleare este cea cuprinsã în anexa nr. 1 la prezentul acord.
ART. 2
Notificarea unui accident nuclear
1. Informaţiile care vor fi schimbate de pãrţile contractante în conformitate cu art. 2 din acordul interguvernamental sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezentul acord.
2. În cazul unei urgente radiologice la una dintre instalaţiile sau activitãţile nucleare ale uneia dintre pãrţile contractante, respectiva parte va informa pe cealaltã parte contractantã despre aceasta, în maximum cincisprezece minute de la declararea alarmei. Procedura de notificare va fi convenitã ulterior de pãrţile contractante.
3. Punctele de contact ale pãrţilor contractante sunt cele menţionate în anexa nr. 3 la prezentul acord.
ART. 3
Schimbul de informaţii
1. Informaţiile care vor fi schimbate în baza art. 3 din acordul interguvernamental sunt cele prevãzute în anexa nr. 4 la prezentul acord.
2. Pãrţile contractante vor reactualiza sau extinde, prin consimţãmântul mutual, ori de câte ori va fi cazul, informaţiile cuprinse în anexele nr. 1-4 la prezentul acord.
ART. 4
Cooperarea ştiinţificã şi tehnica
Pãrţile contractante vor incuraja şi vor facilita dezvoltarea cooperãrii ştiinţifice dintre autoritãţile interesate sau alte instituţii ale pãrţilor contractante, în domeniile securitãţii nucleare, planificarii în caz de urgenta şi protecţie impotriva radiatiilor, inclusiv în cel al eliberãrii de materiale radioactive şi al supravegherii radioactivitatii mediului.
ART. 5
Aspecte financiare
În afarã de cazul în care nu s-a convenit altfel, fiecare parte contractantã va suporta cheltuielile de participare la prezentul acord.
Nici una dintre pãrţile contractante nu este indreptatita sa solicite celeilalte pãrţi contractante rambursarea cheltuielilor aferente schimbului de informaţii efectuat în baza prezentului acord.
ART. 6
Confidenţialitatea
Dacã una dintre pãrţile contractante considera informaţiile transmise în baza prezentului acord ca fiind confidenţiale, va notifica acest lucru celeilalte pãrţi contractante.
Partea contractantã care primeşte informaţiile va respecta confidenţialitatea acestora. Transmiterea informaţiilor confidenţiale unei terţe pãrţi, de cãtre partea contractantã cãreia i-au fost furnizate, este permisã numai pe baza consimţãmântului prealabil, dat în scris, al celeilalte pãrţi contractante.
ART. 7
Rezolvarea diferendelor
Orice diferend privind interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluţionat pe baza tratativelor directe dintre pãrţile contractante sau prin orice alte mijloace acceptabile pãrţilor contractante.
ART. 8
Raportul fata de alte convenţii internaţionale
Prezentul acord nu aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor pãrţilor contractante ce decurg din acordul interguvernamental şi din convenţiile internaţionale încheiate anterior sau ulterior intrãrii în vigoare a prezentului acord, în domeniile care fac obiectul acestui acord.
ART. 9
Intrarea în vigoare şi durata
Prezentul acord se încheie pe o perioada nedeterminatã şi va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care pãrţile contractante se informeazã reciproc ca au îndeplinit procedurile interne aplicabile pentru intrarea sa în vigoare. Valabilitatea sa va inceta la data încetãrii acordului interguvernamental.
Fiecare parte contractantã poate sa înceteze valabilitatea prezentului acord cu un preaviz de un an.
Prezentul acord poate fi modificat oricând, cu consimţãmântul pãrţilor contractante.
Încheiat la Bucureşti la 22 decembrie 1997, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, greaca şi engleza, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenta de interpretare, va prevala textul în limba engleza.

Pentru
Comisia Nationala pentru
Controlul Activitãţilor Nucleare
din România,
Dan Cutoiu

Pentru
Comisia Elena pentru Energie Atomica,
Anastasios Katsanos


ANEXA 1

LISTA
instalaţiilor şi activitãţilor nucleare

ROMÂNIA:

1. Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda
2. Reactor de cercetare VVRS, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica şi Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Bucureşti
3. Reactor de cercetare TRIGA, Institutul de Cercetãri Nucleare Pitesti
4. Statia de tratare deşeuri radioactive, Institutul de Cercetãri Nucleare Pitesti
5. Statia de tratare deşeuri radioactive, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica şi Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Bucureşti
6. Depozitul naţional de deşeuri radioactive de medie şi joasa activitate.

REPUBLICA ELENA:

1. Reactor de cercetare tip "Piscina", 5 MW termici, combustibil MTR mixt (HEU şi LEU), Institutul de Tehnologie Nucleara - Centrul Naţional de Cercetãri Ştiinţifice de Radioprotectie "Democritos", Aghia Paraskevi, Atena
2. Depozitul temporar de combustibil iradiat, clãdirea reactorului.



ANEXA 2

INFORMAŢII
privind accidentele nucleare

În eventualitatea oricãrui accident la o instalatie sau activitate nucleara la care se referã prezentul acord, care ar putea avea ca rezultat declararea unei alarme în afarã amplasamentului ("off site") sau care ar putea fi clasificat la nivelul 3 sau mai mare pe scala AIER INES ori în cazul mãsurãtorilor radioactivitatii mediului care implica o alarma de urgenta nationala, vor fi furnizate celeilalte pãrţi contractante, dupã caz, imediat ce sunt disponibile, urmãtoarele informaţii:
1. timpul, locul exact şi, dacã este necesar, natura incidentului;
2. instalatia sau activitatea implicata;
3. cauza presupusa sau stabilitã şi evoluţia previzibila a accidentului;
4. caracteristicile generale ale eliberãrii radioactivitatii, incluzând, în mãsura în care este practicabil şi corespunzãtor, natura, forma probabila fizica şi chimica, cantitatea, compozitia şi înãlţimea efectivã a eliberãrii de radioactivitate;
5. informaţii referitoare la condiţiile meteorologice, hidrologice şi la prognoza meteorologica şi hidrologica, necesare pentru estimarea dispersiei eliberarilor radioactive;
6. rezultatele reţelei de supraveghere a radioactivitatii mediului;
7. mãsurile de protecţie în afarã amplasamentelor ("off site"), luate sau planificate;
8. evoluţia previzibila în timp a eliberarilor de materiale radioactive.
Aceste informaţii vor fi furnizate la intervale regulate, imediat ce este posibil, dar nu mai târziu de 12 ore, şi în mod necesar vor fi completate cu noi informaţii relevante asupra dezvoltãrii situaţiei de urgenta, incluzând încheierea ei previzibila sau realã.


ANEXA 3

LISTA ŞI ADRESELE
punctelor de contact

ROMÂNIA:

Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare

Bdul Libertãţii nr. 12, sectorul 5, Bucureşti
Tel.: (401)410.24.41
Telefax: (401)411.14.36.

REPUBLICA ELENA:

Comisia Elena pentru Energie Atomica

Gr. - 15310 Aghia Paraskevi, P.O. Box 60092, Grecia
Tel.: 30-1-65-15-194 (în timpul programului de lucru)
30-1-65-44-526 (în timpul programului de lucru)
Telefax: 30-1-65-33-939/65-35-436
Telex: 218254/217450 KRYP GR;

Serviciul Naţional Meteorologic Elen (24 de ore)

Tel.: +30 1 9831305/9629403/9629316
Fax: +30 1 9628952/9649646
Telex: 22 31 53/21 66 06/21 66 05.


ANEXA 4

INFORMAŢII
privind instalaţiile nucleare

Urmãtoarele informaţii vor fi transmise o singura data şi valabilitatea lor va fi reconfirmata în fiecare an, la luna ianuarie, împreunã cu orice schimbãri şi completãri relevante pentru instalaţiile prevãzute în anexa nr. 1.

I. Informaţii generale:

1. denumirea instalaţiei;
2. localitatea şi adresa;
3. proprietarul;
4. exploatantul;
5. funcţia;
6. principalii parametri ai instalaţiei;
7. stadiul actual de funcţionare;
8. descrierea amplasamentului (incluzând caracteristici seismice, meteorologice şi hidrologice);
9. tratarea şi depozitarea deşeurilor radioactive;
10. gestiunea combustibilului ars.

II. Informaţii cu privire la reactorii nucleari:

1. tipul reactorului;
2. puterea;
3. zona activa (imbogatirea combustibilului proaspãt, gradul de ardere calculat, ciclul de reîncãrcare, inventarul zonei active);
4. controlul şi funcţionarea reactorului;
5. vasul reactorului;
6. mijloacele şi circuitele de rãcire (primar şi secundar);
7. turbina de abur;
8. eliberarile admisibile şi reale ale radioactivitatii în mediu pentru o perioada data;
9. tipul de anvelopare;
10. sistemele de securitate nucleara;
11. informaţii privind analizele de securitate (determinista sau/şi probabilistica), incluzandu-le pe cele furnizate de A.I.E.A.

III. Depozitarea combustibilului ars:

1. tipul;
2. capacitatea;
3. rata de încãrcare.

IV. Reţeaua nationala de supraveghere a radioactivitatii mediului:

1. amplasamentele statiilor de prelevare şi de mãsurare;
2. tipul şi frecventa esantioanelor;
3. parametrii estimati.

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016