Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 267 din 26 februarie 2004  privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 267 din 26 februarie 2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 16 martie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 778/2001 privind organizaţiile interprofesionale pe produse agroalimentare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se instituie Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, denumit în continuare Sistem de clasificare, în scopul garantãrii unei plãţi echitabile crescãtorilor de animale şi stimulãrii procesului de ameliorare a raselor de animale pentru obţinerea de carcase de calitate superioarã.
(2) Sistemul de clasificare departajeazã carcasele în funcţie de diferitele clase de calitate şi coreleazã plata animalelor diferenţiat, în conformitate cu aceastã clasificare.
(3) Funcţionarea Sistemului de clasificare este asiguratã de cãtre:
a) Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, denumitã în continuare Comisie de clasificare;
b) agenţii de clasificare;
c) clasificatori.
ART. 2
Definirea termenilor specifici utilizaţi este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
(1) Se înfiinţeazã Comisia de clasificare care conduce şi gestioneazã Sistemul de clasificare şi asigurã aplicarea acestuia.
(2) Comisia de clasificare este o organizaţie cu personalitate juridicã, fãrã scop lucrativ, de interes public, cu finanţare proprie, formatã din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse din toate sectoarele.
ART. 4
Comisia de clasificare are urmãtoarele atribuţii principale:
a) administreazã şi implementeazã Sistemul de clasificare;
b) elaboreazã proiectele de acte normative în domeniul clasificãrii;
c) organizeazã programe de formare profesionalã pentru ocupaţia de clasificator şi examenele pentru absolvirea acestora, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare privind formarea profesionalã a adulţilor;
d) stabileşte nivelul de referinţã pentru carcasa din fiecare specie;
e) elaboreazã grila de preţuri pentru carcasele din fiecare specie, în funcţie de calitatea acestora;
f) presteazã servicii în domeniul sãu de activitate şi încaseazã taxe destinate acoperirii cheltuielilor proprii de organizare şi funcţionare, cu respectarea prevederilor legale;
g) prezintã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului lista cu clasificatorii şi agenţiile de clasificare care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea atestatului, respectiv autorizaţiei de clasificare, însoţitã de documente care atestã acest lucru;
h) prezintã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului propunerile de suspendare şi/sau retragere a atestatului/autorizaţiei de clasificare;
i) rezolvã contestaţiile care apar la clasificare, conform statutului şi prevederilor legale;
j) monitorizeazã activitatea de clasificare şi prezintã Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului rapoarte asupra stadiului de implementare.
ART. 5
Structura, componenţa şi ponderea de participare la Comisia de clasificare, pe categorii de membri, sunt urmãtoarele:
a) reprezentanţi ai crescãtorilor de porcine, bovine sau ovine, ai asociaţiilor acestora şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse - 44%;
b) reprezentanţi ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale pe produs sau grupe de produse ale procesatorilor de carne - 40%;
c) reprezentanţi ai comercianţilor - 8%;
d) reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului - 8%.
ART. 6
Atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare, precum şi alte reglementãri specifice privind Comisia de clasificare se stabilesc în statutul propriu, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
ART. 7
(1) Atestatul de clasificator este acordat persoanelor fizice care au urmat un program de formare profesionalã pentru aceastã ocupaţie, organizat în ţarã, sau care au dobândit calificarea de clasificator în strãinãtate şi aceasta a fost recunoscutã în România, conform legislaţiei în vigoare.
(2) Condiţiile şi procedura pentru eliberarea atestatului de clasificator se stabilesc de cãtre Comisia de clasificare şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(3) Autorizaţia pentru efectuarea clasificãrii carcaselor se acordã agenţiilor de clasificare în conformitate cu condiţiile stabilite de cãtre Comisia de clasificare şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(4) Comisia de clasificare emite atestatul de clasificator şi autorizaţia de clasificare, în urma analizei îndeplinirii tuturor condiţiilor pentru acordarea acestora.
ART. 8
(1) Clasificatorii trebuie sã realizeze clasificarea în unitãţi de abatorizare, în conformitate cu normele tehnice pentru fiecare specie.
(2) Înregistrarea rezultatelor clasificãrii se face de cãtre clasificatori în raportul de clasificare, al cãrui model se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului. Raportul de clasificare se întocmeşte în douã exemplare, unul pentru proprietarul animalelor sau reprezentantul legal al acestuia şi unul pentru unitatea de abatorizare.
(3) Lista cu clasificatorii autorizaţi, precum şi formularultip pentru atestatul de clasificator se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
ART. 9
(1) Clasificarea carcaselor se realizeazã de cãtre agenţiile de clasificare pe baza unui tarif de clasificare pentru fiecare animal, plãtit de cãtre unitãţile de abatorizare. Tarifele se stabilesc prin negociere între pãrţi şi se comunicã Comisiei de clasificare.
(2) Lista cu agenţiile de clasificare autorizate, precum şi formularul-tip pentru autorizaţia de clasificare se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(3) În cazul în care pentru efectuarea clasificãrii sunt necesare echipamente, agenţiile de clasificare sunt obligate sã utilizeze echipamentele omologate în România. Lista echipamentelor omologate, precum şi formulele pentru etalonare vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(4) Normele tehnice de clasificare a carcaselor pentru fiecare specie, respectiv clasele de calitate, criteriile de evaluare a calitãţii, metodele de clasificare, precum şi modul de comercializare a animalelor în funcţie de aceastã clasificare se aprobã prin ordine ale ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
ART. 10
(1) Agenţiile de clasificare au obligaţia de a vira lunar cãtre Comisia de clasificare o cotã procentualã din tariful de clasificare, stabilitã de cãtre aceasta în statut, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor proprii de organizare şi funcţionare.
(2) Agenţiile de clasificare au obligaţia de a transmite lunar Comisiei de clasificare date complete privind rezultatele clasificãrii.
ART. 11
(1) Comisia de clasificare desemneazã persoanele care verificã, prin sondaj sau la cerere, corectitudinea clasificãrii carcaselor.
(2) Rezultatele verificãrilor privind corectitudinea clasificãrii carcaselor sunt comunicate Comisiei de clasificare. În cazul în care verificarea s-a fãcut la cerere, Comisia de clasificare comunicã acest rezultat pãrţilor interesate.
(3) În cazul în care, ca urmare a verificãrilor, Comisia de clasificare constatã nereguli în funcţionarea echipamentelor utilizate la clasificare sau în activitatea clasificatorului, aceasta va aplica agenţiei de clasificare sancţiuni în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 12
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului este abilitat sã sprijine activitatea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de clasificare şi promoveazã, la propunerea acesteia, politici şi programe în domeniul Sistemului de clasificare.
ART. 13
Activitatea de clasificare a carcaselor în unitãţile de abatorizare, precum şi sistemul de comercializare a animalelor în funcţie de aceastã clasificare se aplicã diferenţiat, în funcţie de specie, în conformitate cu normele tehnice de clasificare a carcaselor.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 337/2002 privind constituirea Comisiei de lucru pentru introducerea sistemului de platã a porcilor în corelaţie cu calitatea carcaselor şi în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 16 august 2002, <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 598/2002 privind constituirea Comisiei de lucru în vederea stabilirii grilei de clasificare a carcaselor de bovine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 24 decembrie 2002, şi <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 599/2002 privind constituirea Comisiei de lucru în vederea stabilirii grilei de clasificare a carcaselor de ovine, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 24 decembrie 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 26 februarie 2004.
Nr. 267.

ANEXĂ

DEFINIREA
termenilor specifici utilizaţi în Sistemul de
clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine

1. Sectoare - domeniile de activitate componente ale pieţei cãrnii: producţie, procesare, comercializare.
2. Clasificator - persoanã fizicã atestatã sã efectueze clasificarea carcaselor.
3. Agenţie de clasificare - persoanã juridicã autorizatã pentru efectuarea clasificãrii carcaselor.
4. Grila de preţuri - convenţie comercialã care stabileşte diferenţele de preţ faţã de preţul corespunzãtor unui anumit nivel de referinţã al carcasei, stabilitã de Comisia de clasificare.
5. Carcasã - corpul întreg al unui animal sacrificat, dupã scurgerea sângelui, eviscerare şi îndepãrtarea pielii, în cazul bovinelor şi ovinelor, sau a pãrului, în cazul porcinelor, acesta rãmânând întreg ori tãiat de-a lungul liniei mediane, prezentat diferenţiat în funcţie de specie.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016