Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 266 din 10 iunie 1994  pentru aprobarea clasificatiei si a duratelor normale de functionare a mijloacelor fixe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 266 din 10 iunie 1994 pentru aprobarea clasificatiei si a duratelor normale de functionare a mijloacelor fixe

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 15 iulie 1994

    În temeiul dispoziţiilor art. 33 alin. 1 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă clasificaţia şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cuprinse în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

                PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       ----------------
                     p. Ministru de stat,
                     ministrul finanţelor,
                          Dan Mogoş,
                       secretar de stat

    Bucureşti, 10 iunie 1994.
    Nr. 266.

    ANEXĂ

                          CATALOGUL
             privind duratele normale de funcţionare
               şi clasificarea mijloacelor fixe

    I. Dispoziţii generale
    1. Catalogul cuprinde duratele normale de funcţionare (utilizare) a mijloacelor fixe, care coincid cu duratele de amortizare, în ani, aferente regimului de amortizare liniar.
    2. Mijloacele fixe cuprinse în catalog sunt clasificate în grupe, subgrupe, clase, subclase şi familii. Noua clasificare a mijloacelor fixe ţine seama de criteriile generale folosite în domeniu de către ţările vest-europene şi, ca atare, duratele normale de funcţionare (utilizare) s-au redus faţă de duratele normate de funcţionare, aprobate prin Legea nr. 62/1968 *) şi modificate prin Decretul nr. 393/1976, cu 20-65%.
    3. Mijloacele fixe amortizabile au fost clasificate în 7 grupe principale, şi anume:
    1. Clădiri;
    2. Construcţii speciale;
    3. Maşini, utilaje şi instalaţii de lucru;
    4. Aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare;
    5. Mijloace de transport;
    6. Animale şi plantaţii;
    7. Unelte, dispozitive, instrumente, mobilier şi aparatura birotică.
    Pentru mijloacele fixe mobile care nu se regăsesc în grupele 3-7, s-a prevăzut o grupă generică 8 "Active corporale mobile neregasite în capitolele anterioare".
    4. Catalogul cuprinde datele necesare identificării şi stabilirii duratelor normale de funcţionare (utilizare) a mijloacelor fixe, astfel:
    a) codul de clasificare;
    b) denumirea grupei, subgrupei, clasei, subclasei şi a familiei mijloacelor fixe amortizabile:
    c) durata normală de funcţionare (utilizare), în ani, care coincide cu durata de amortizare a mijloacelor fixe.
    5. Pentru unele mijloace fixe imobile şi mobile care pot fi utilizate şi în condiţii speciale s-au stabilit durate normale de funcţionare (utilizare) diferite. Astfel, pentru grupele 1. "Clădiri" şi 2. "Construcţii speciale" s-au prevăzut două condiţii speciale, şi anume:
    a) mediu normal;
    b) mediu agresiv, care include:
    - procese tehnologice cu umiditate foarte mare, de peste 75% (clădiri destinate spălătoriilor, băilor, vopsitoriilor de tesaturi care utilizează apă sau abur etc.);
    - procese tehnologice cu grad accentuat de coroziune care au influente negative asupra elementelor construcţiilor (în industria chimică la fabricarea acidului sulfuric, azotic, clorhidric etc.);
    - procese tehnologice bazate pe folosirea temperaturilor înalte (oţelării, turnătorii etc.).
    De asemenea, şi în cadrul grupei 3. "Maşini, utilaje şi instalaţii de lucru" se prevăd trei condiţii speciale de lucru, şi anume:
    a) mediu neutru;
    b) mediu uşor corosiv, care include mijloacele fixe ce se folosesc în industria construcţiilor de maşini sau chimica pentru producţia de soda, amoniac, sulfuri alcaline, alcaline-pamintoase, saruri de clor etc.;
    c) mediu puternic corosiv, care include mijloacele fixe folosite în industria chimică pentru producţia de acid clorhidric gazos, oxid de azot, bioxid şi trioxid de sulf, acid sulfuric diluat, acid fosforic, negru de fum, fosfaţi naturali, cenuşă etc.
    Încadrarea mijloacelor fixe în una dintre condiţiile speciale prezentate se face de către comisiile tehnice de specialitate şi se aprobă de către consiliul de administraţie al agenţilor economici. Componenta comisiilor tehnice de specialitate va fi stabilită de consiliul de administraţie al agenţilor economici.

    II. Modul de utilizare a catalogului
    6. Pentru găsirea duratei normale de funcţionare (utilizare) a unui mijloc fix se caută succesiv, în clasificaţie, grupa, subgrupa, clasa, subclasa, iar dacă este cazul, şi condiţiile speciale sau familia.
    De exemplu:
    a) pentru a găsi durata normală de funcţionare (utilizare) a unei hale industriale din beton armat care se utilizează în industria chimică în mediu agresiv, se vor cauta în clasificaţie următoarele:

    - grupa: 1---- clădiri;
    - subgrupa: -1--- clădiri industriale;
    - clasa: --1--, cu structura din zidărie, beton armat sau din metal;
    - condiţia specială: .....b)....., mediu agresiv.
    Astfel, durata normală de funcţionare (utilizare) pentru mijlocul fix respectiv se va găsi în dreptul codului 1.1.1.b) = 30 ani;
    b) Durata normală de funcţionare (utilizare) a unei pompe centrifuge pentru apă se va găsi astfel:

    - grupa: 3----, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru;
    - subgrupa: - 17---, maşini, utilaje şi instalaţii comune care funcţionează
                independent;
    - clasa: --1--, pompe şi aparate pentru vehicularea lichidelor;
    - subclasa: ---1-, pompe centrifuge;
    - familia: ----1, pentru apa şi lichide slab corosive.

    Prin recompunerea elementelor de mai sus se va găsi durata normală de funcţionare (utilizare) a pompei centrifuge pentru apă la codul 3.17.1.1.1. = 8 ani;
    c) Pentru un mijloc fix reprezentind un autobuz pentru transport urban, durata de funcţionare (utilizare) normală se găseşte folosind:
    - grupa: 5----, mijloace de transport;
    - subgrupa: -2---, mijloace de transport auto;
    - clasa: --1--, mijloace de transport pentru persoane;
    - subclasa: ---3-, autobuze, în afară de:
    - familia: ----1, pentru transport urban.
    Deci la codul 5.2.1.3.1. se va găsi durata normală de funcţionare (utilizare) a mijlocului fix respectiv = 8 ani.
    7. Pentru trecerea de la vechiul "Catalog al normelor de amortizare şi duratelor de serviciu normale ale fondurilor fixe", aprobat prin Legea nr. 62/1968, la "Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe", aprobat prin prezenta hotărâre, se vor avea în vedere următoarele:
    - Grupa 1 "Clădiri" şi grupa 2 "Construcţii speciale" corespund cu vechile "Categoria 1" şi "Categoria 2";
    - Grupa 3 "Maşini, utilaje şi instalaţii de lucru" include atât vechea "Categoria 3 - Maşini de forţă şi utilaje energetice" ca subgrupa 3.16, cât şi vechea "Categoria 4 - Maşini, utilaje şi instalaţii de lucru";
    - Grupa 4 "Aparate şi instalaţii de măsurare, control, reglare şi de calcul" corespunde cu vechea "Categoria 5";
    - Grupa 5 "Mijloace de transport" corespunde cu vechea "Categoria 6";
    - Grupa 6 "Animale şi plantaţii" include vechile "Categoria 7" şi "Categoria 8";
    - Grupa 7 "Unelte, dispozitive, instrumente, mobilier şi aparatura birotică" corespunde cu vechea "Categoria 9";
    - Grupa 8 "Active corporale mobile neregăsite în capitolele anterioare".
    8. Anexa la "Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe" cuprinde Dicţionarul de corespondenţă între codurile de clasificare din Catalogul normelor de amortizare şi duratelor de serviciu normate ale fondurilor fixe, aprobat prin Legea nr. 62/1968, şi noile coduri din Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe, aprobat prin prezenta hotărâre.
    Dicţionarul de corespondenţă se va folosi pentru încadrarea corectă, de către agenţii economici, a mijloacelor fixe pe care le deţin în noua clasificare şi pentru determinarea duratei normale de funcţionare (utilizare) a acestora.
    9. Pentru mijloacele fixe deţinute de agenţii economici şi neamortizate integral până la data de 31.XII.1993, duratele de funcţionare (utilizare) normale rămase, în ani, se determină cu ajutorul relaţiei:

                       DSC
          DUR = (1 - --------) DU
                        DS


    în care:
    DUR = durata normală de funcţionare (utilizare) rămasă, în ani;
    DSC = durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcţiune a mijlocului fix şi până la 31.XII.1993, în ani;
    DS = durata de serviciu normată a mijlocului fix conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976, în ani;
    DU = durata normală de funcţionare (utilizare) a mijlocului fix conform Catalogului privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe, în ani.
    Pentru mijloacele fixe care în Decretul nr. 393/1976 au duratele de serviciu exprimate în mii km echivalenţi (grupa 61 - Mijloace de transport auto) sau în ore de zbor (grupa 63 - Mijloace de transport aerian), duratele normale de funcţionare (utilizare) rămase se vor calcula în ani prin recalcularea duratelor de serviciu exprimate în mii km echivalenţi sau în ore de zbor, tot în ani, cu ajutorul relaţiilor:

              DS'
        DS = ----, în ani
              PA

               DSC'
        DSC = ------, în ani
                PA


    în care:
    DS' = durata de serviciu normata în mii km echivalenţi sau, respectiv, în ore de zbor conform Decretului nr. 393/1976;
    PA = parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenţi sau, respectiv, în ore de zbor, pentru mijlocul fix respectiv;
    DSC' = durata de serviciu normată consumată în mii km echivalenţi, respectiv ore de zbor, de la punerea în funcţiune a mijlocului fix şi până la data de 31.XII.1993, conform evidenţelor agentului economic.

    De exemplu:
    a) O clădire industrială cu pereţi din zidărie şi planşee din beton armat, utilizată în mediu normal:
    - durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS) = 90 ani;
    - durata normală de funcţionare (utilizare) conform "Catalog" (DU) = 50 ani;
    - durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC) = 27 ani.
    În acest caz, durata normală de funcţionare (utilizare) rămasă va fi:

               DSC 27
    DUR = (1 - --- ) DU = ( 1 - -- ) 50 = 35 ani.
                DS 90


    a) O locomotivă electrică la care:
    - durata de serviciu normată conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS) = 40 ani;
    - durata normală de funcţionare (utilizare) conform "Catalog" (DU) = 20 ani;
    - durata de serviciu normată consumată de la data punerii în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC) = 18 ani,
    va avea o durată normală de funcţionare (utilizare) rămasă de:

               DSC 18
    DUR = (1 - --- ) DU = ( 1 - ---- ) 20 = 11 ani
                DS 40


    c) Un mijloc de transport auto pentru persoane (autobuz, cod 610.11), la care:
    - durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS') = 300 mii km echivalenţi;
    - durata normală de funcţionare (utilizare) conform "Catalog" (DU) = 9 ani;
    - parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenţi (PA) = 20.000 km echivalenţi;
    - durata de serviciu normată consumată, în mii km echivalenţi, de la punerea în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC') = 150;
    - calcularea duratei normale de funcţionare (utilizare) rămasă necesită în prealabil calcularea în ani a duratei de serviciu normate şi a duratei de serviciu normate consumate, astfel:

         DS' 300.000
    DS = -- = --------- = 15 ani
         PA 20.000

              DSC' 150.000
        DSC = ---- = ------- = 7,5 ani, iar
               PA 20.000

                    DSC 7,5
        DUR = ( 1 - --- ) DU = (1 - --- ) 8 = 4 ani.
                     DS 15


    d) Un mijloc de transport aerian pentru călători, la care:
    - durata de serviciu normată, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS') = 40.000 ore de zbor;
    - durata normală de funcţionare (utilizare) conform "Catalog" (DU) = 12 ani;
    - parcursul anual mediu realizat în ore de zbor (PA) = 2.000;
    - durata de serviciu normată consumată, în ore de zbor, de la punerea în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC') = 15.000.
    În acest caz:

         DS' 40.000
    DS = --- = ------ = 20 ani
         PA 2.000

          DSC' 15.000
    DSC = ---- = ------ = 7,5 ani
           PA 2.000

               DSC 7,5
    DUR = (1 - --- ) DU = ( 1 - --- ) 12 = 7,5 ani.
               DS 20


    Duratele normale de funcţionare (utilizare) rămase se exprimă în ani întregi prin rotunjirea fracţiunilor egale sau mai mari de 0,5 la 1,0 şi prin neglijarea fracţiunilor mai mici de 0,5. În exemplul de la lit. d), durata normală de funcţionare (utilizare) rămasă este de 8 ani.
    10. Pentru mijloacele fixe deţinute de agenţii economici şi neamortizate integral până la data de 31.XII.1993 amortizarea acestora se calculează în funcţie de valoarea rămasă la 1.I.1994, durata de funcţionare (utilizare) normală rămasă şi cota medie anuala de amortizare corespunzătoare.
    În exemplul de la pct. 9. a) amortizarea clădirii industriale se va calcula pentru durata normală de funcţionare (utilizare) rămasă de 35 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 2,9%.
    În exemplul de la pct. 9. c) amortizarea mijlocului de transport auto pentru persoane se va calcula pentru durata normală de funcţionare (utilizare) rămasă de 5,0 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 20% sau cota medie anuala de amortizare aferentă regimului de amortizare degresiv de 30%.
    În exemplul de la pct. 9. d) amortizarea mijlocului de transport aerian pentru călători se va calcula pentru durata normală de funcţionare (utilizare) de 8,0 ani, folosind cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare liniar de 12,5% sau cota medie anuală de amortizare aferentă regimului de amortizare degresiv de 25%.

-------------
    *) Legea nr. 62/1968 a fost republicată, în temeiul art. VI din Decretul nr. 393/1976, în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 6-7 din 19 ianuarie 1977.



    CATALOGUL PRIVIND DURATELE NORMALE DE FUNCŢIONARE ŞI CLASIFICAREA
                          MIJLOACELOR FIXE

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CODUL DURATE NORMALE
 DE DENUMIREA ACTIVELOR CORPORALE DE FUNCŢIONARE
CLASIFICARE (UTILIZARE)
                                                                   - ANI -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                    Grupa 1. CLĂDIRI

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1. Clădiri industriale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.1.1. Cu structura din zidărie (zidărie din cărămida, din
      înlocuitori, piatră, blocuri etc.), beton armat sau din metal
        a) mediu normal 50
        b) mediu agresiv 30
 1.1.2. Cu structura din lemn :
        a) mediu normal 25
        b) mediu agresiv 16
 1.1.3. Cu structura uşoară din schelet metalic sau din lemn si
      închideri uşoare din tabla, lemn, polimeri :
        a) mediu normal 10
        b) mediu agresiv 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2. Clădiri agricole
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.2.1. Cu structura din zidărie (zidărie din cărămida, din
          inlocuitori, piatra, blocuri etc.), beton armat sau din metal:
        a) mediu normal 35
        b) mediu agresiv 25
 1.2.2. Cu structura din lemn, din paiantă, chirpici, pământ stabilizat:
        a) mediu normal 20
        b) mediu agresiv 12
 1.2.3. Cu structura uşoară din schelet metalic sau din lemn şi
      închideri uşoare din tablă, lemn, polimeri, etc:
        a) mediu normal 10
        b) mediu agresiv 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3. Clădiri pentru transporturi şi telecomunicaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.3.1. Cu structura din zidărie (cărămida, blocuri, piatră), din beton
      armat sau din profile metalice:
        a) mediu normal 45
        b) mediu agresiv 35
 1.3.2. Cu structura din lemn, paiantă, chirpici, pământ stabilizat :
        a) mediu normal 25
        b) mediu agresiv 15
 1.3.3. Cu structura uşoară din schelet metalic sau din lemn şi
      închideri uşoare din tablă, lemn, polimeri :
        a) mediu normal 10
        b) mediu agresiv 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.4. Clădiri pentru afaceri, comerţ, depozitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.4.1. Cu structura din zidărie (zidărie din cărămidă, din
       înlocuitori, piatră, blocuri etc.), beton armat sau din metal:
  1.4.1.1. - cu închidere perimetrală 50
  1.4.1.2. - cu închidere parţială (tip şopron) 25
 1.4.2. Cu structura din lemn, din paiantă, chirpici, pământ stabilizat:
  1.4.2.1. - cu închidere perimetrală 25
  1.4.2.2. - cu închidere parţială (tip sopron) 15
 1.4.3. Cu structura uşoară din schelet metalic sau din lemn şi
      închideri din tablă, lemn, polimeri:
  1.4.3.1. - cu închidere perimetrală 10
  1.4.3.2. - cu închidere parţială (tip sopron) 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.5. Clădiri de locuit; Clădiri pentru învăţământ, ştiinţă,
                  cultură şi artă, ocrotirea sănătăţii, asistenţă socială,
                  cultură fizică şi agrement; Clădiri administrative
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1.5.1. Cu structura din zidărie (zidărie din cărămidă, din
        înlocuitori, din blocuri, din piatră), beton armat sau metal 60
 1.5.2. Cu structura din lemn, paiantă, chirpici, pământ stabilizat 30
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                Grupa 2. CONSTRUCŢII SPECIALE

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1. Construcţii speciale industriale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.1.1. Piste şi platforme exterioare 30
 2.1.2. Sonde de ţiţei, gaze, sare 10
 2.1.3. Platforme de foraj marin 10
 2.1.4. Turnuri de extracţie minieră:
  2.1.4.1. - din lemn 10
  2.1.4.2. - beton armat; metal 40
 2.1.5. Centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice, staţii de
           transformare, staţii de conexiuni şi posturi de transformare
           subterane 50
 2.1.6. Centrale nuclearo - electrice 30
 2.1.7. Culoare pentru transportoare cu bandă:
  2.1.7.1. - din lemn 10
  2.1.7.2. - din beton armat sau metal 30
 2.1.8. Căi de rulare 40
 2.1.9. Structuri de sustinere, eşafodaje şi estacade:
  2.1.9.1. - din lemn :
            a) mediu normal 10
            b) mediu agresiv 7
  2.1.9.2. - din beton armat sau metal:
            a) mediu normal 40
            b) mediu agresiv 20
 2.1.10. Rampe de încărcare - descărcare
  2.1.10.1. - din lemn 10
  2.1.10.2. - din zidărie, beton sau beton armat 40
 2.1.11. Galerii, planuri înclinate subterane şi rampe de put:
  2.1.11.1. - din lemn 10
  2.1.11.2. - din beton sau din metal 30
 2.1.12. Puţuri de mina:
  2.1.12.1. - din lemn 15
  2.1.12.2. - din beton 30
 2.1.13. Suitori - coboritori, rostogoluri şi buncăre miniere subterane:
  2.1.13.1. - din lemn 6
  2.1.13.2. - din pământ, zidărie, beton 30
 2.1.14. Coşuri de fum 30
 2.1.15. Turnuri de răcire:
  2.1.15.1. - din lemn 10
  2.1.15.2. - din beton armat 30
 2.1.16. Camere subterane pentru personal, maşini, materiale; pentru
          gări şi remize; pentru staţii de pompare şi staţii de
          compresoare; canale pentru aeraj şi gaze arse 25
 2.1.17. Iazuri pentru decantarea sterilului 15
 2.1.18. Camere de fum, de desprafuire, camere Reiser, etc.
             a) mediu normal 30
             b) mediu agresiv 15
 2.1.19. Culee ancorate 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2. Construcţii speciale agricole
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.2.1. Heleştee, iazuri, lacuri, bazine, ecluze şi ascensoare,
       jgheaburi şi treceri în cascadă pentru creşterea peştilor:
  2.2.1.1. - din pământ, nuiele, fascine, lemn 30
  2.2.1.2. - din zidărie, beton, beton armat 60
 2.2.2. Construcţii şi împrejmuiri pentru creşterea animalelor şi
       păsărilor:
  2.2.2.1. - din lemn 10
  2.2.2.2. - din zidărie, beton, beton armat 25
 2.2.3. Sere, solarii, răsadniţe şi ciupercării:
  2.2.3.1. - din lemn şi sticlă 10
  2.2.3.2. - din zidărie, beton, metal şi sticlă 30
  2.2.3.3. - schelet metalic şi folie din p.v.c. 2
 2.2.4. Padocuri: construcţii pentru compostare; construcţii
       anexe şi alte construcţii agricole:
  2.2.4.1. - din pământ 5
  2.2.4.2. - din lemn 10
  2.2.4.3. - din zidărie, beton, metal 20
 2.2.5. Terase pe arabil şi pe plantaţii viticole şi pomicole 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.3. Construcţii hidrotehnice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.3.1. Baraje şi construcţii accesorii 60
 2.3.2. Diguri de apărare şi compartimentare 60
 2.3.3. Diguri de dirijare a curenţilor apei şi pinteni:
  2.3.3.1. - din fascine, lemn cu bolovani sau piatra: gabioane 20
  2.3.3.2. - din piatră, blocuri de beton 50
 2.3.4. Praguri :
  2.3.4.1. - din fascine: lemn, gabioane 15
  2.3.4.2. - din piatră brută, blocuri de beton: zidărie de piatră,
                  beton 40
 2.3.5. Traverse de colmatare 10
 2.3.6. Anrocamente şi căsoaie; cleonaje:
  2.3.6.1. - din fascine; lemn cu bolovani sau piatră 10
  2.3.6.2. - din piatră, blocuri de beton, beton armat 40
 2.3.7. Parcuri 33
 2.3.8. Construcţii hidrometrice, oceanografice şi hidrometeorologice:
  2.3.8.1. - din lemn; metal; pietriş 10
  2.3.8.2. - din zidărie: beton; beton armat 30
 2.3.9. Lacuri artificiale 60
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.4. Construcţii speciale pentru transporturi si
                                       telecomunicaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.4.1. Transporturi feroviare
  2.4.1.1. Căi ferate:
  2.4.1.1.1. - ecartament normal şi larg 60
  2.4.1.1.2. - ecartament îngust inclusiv forestiere 40
  2.4.1.1.3. - ecartament îngust, miniere şi pentru depouri de
                   locomotive 20
  2.4.1.1.4. - ecartament normal pentru metrou 45
  2.4.1.2. Linii de tramvai 30
  2.4.1.3. Reţele electrice de contact pentru tracţiune electrice:
  2.4.1.3.1. - pentru linii de cale ferată 40
  2.4.1.3.2. - pentru linii de tramvaie şi troleibuze 30
  2.4.1.2.3. - pentru linii ferate miniere 15
  2.4.1.4. Construcţii accesorii pentru transporturi feroviare: canale
          de coborât osii, fundaţii de plăci turnate şi pod bascula:
          canale de zgură 40
  2.4.1.5. Peroane :
  2.4.1.5.1. - acoperite 30
  2.4.1.5.2. - descoperite 20
  2.4.1.6. Treceri de nivel cu sau fără instalaţii 30
  2.4.1.7. Aparate de cale 5
  2.4.1.8. Port - gabarit, cheiuri de încărcare - descărcare, construcţii
         pentru alimentare şi revizie a locomotivelor 30
 2.4.2. Transporturi rutiere şi aeriene
  2.4.2.1. Alei, drumuri (inclusiv industriale, agricole şi forestiere)
         şi autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne,
         parcaje, parapete, marcaje, semne de circulaţie):
  2.4.2.1.1. - cu îmbrăcăminte din pământ compactat sau stabilizat 3
  2.4.2.1.2. - cu îmbrăcăminte din balast sau macadam 5
  2.4.2.1.3. - cu îmbrăcăminte din beton asfaltic sau pavaj pe
            fundaţie suplă 15
  2.4.2.1.4. - cu îmbrăcăminte din beton de ciment 35
  2.4.2.2. Piste pentru aeroporturi şi platforme de staţionare pentru
           avioane şi autovehicule 40
  2.4.2.3. Construcţii accesorii pentru transporturi rutiere şi aeriene:
  2.4.2.3.1. - din lemn 12
  2.4.2.3.2. - din beton, beton armat şi metal 25
  2.4.2.4. Construcţii aeroportuare 40
 2.4.3. Transporturi fluviale şi maritime
  2.4.3.1. Cheiuri şi estacade pentru acostarea navelor 60
  2.4.3.2. Cale pentru montarea şi lansarea navelor:
  2.4.3.2.1. - File din lemn 15
  2.4.3.2.2. - File din beton, beton armat 40
  2.4.3.3. Docuri uscate 60
  2.4.3.4. Canale pentru navigaţie 50
  2.4.3.5. Construcţii accesorii pentru transporturi pe apă 30
 2.4.4. Transporturi pe cablu şi planuri înclinate
  2.4.4.1. Linii de funiculare pentru exploatări miniere şi industriale;
         staţii şi construcţii de protecţie:
  2.4.4.1.1. - pe stâlpi din lemn, beton şi lemn 15
  2.4.4.1.2. - pe stâlpi din metal sau beton 30
  2.4.4.2. Linii de funiculare pentru persoane; staţii şi construcţii
           de protecţie:
  2.4.4.2.1. - telecabine, telegondole şi teleschiuri 25
  2.4.4.2.2. - minilifturi pentru schi 12
  2.4.4.3. Linii funiculare forestiere de tip uşor 5
  2.4.4.4. Planuri înclinate supraterane:
  2.4.4.4.1. - din lemn 10
  2.4.4.4.2. - din zidărie, beton, metal 30
 2.4.5. Poduri, viaducte, apeducte, păsărele, tuneluri
  2.4.5.1. Poduri, podeţe şi viaducte pentru transporturi feroviare şi
           rutiere, apeducte:
  2.4.5.1.1. - din lemn 10
  2.4.5.1.2. - din zidărie, beton, beton armat 40
  2.4.5.1.3. - din metal 60
  2.4.5.2. Păsărele:
  2.4.5.2.1. - din lemn 10
  2.4.5.2.2. - din zidărie, beton, beton armat 40
  2.4.5.2.3. - metal 60
  2.4.5.3. Tunele 60
 2.4.6. Reţele de telecomunicaţii
  2.4.6.1. Linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite,
        cabluri, traverse, console, etc.)
  2.4.6.1.1. - linie de stâlpi 12
  2.4.6.1.2. - linie de circuite 12
  2.4.6.1.3. - linie de cabluri 12
  2.4.6.2. Reţele subterane de telecomunicaţii:
  2.4.6.2.1. - urbane şi interurbane 20
  2.4.6.2.2. - miniere 15
  2.4.6.2.3. - canalizaţii pentru telecomunicaţii 15
  2.4.6.3. Platforme; turnuri şi piloni metalici pentru antene de
           radio şi TV 20
  2.4.6.4. Antene de emisie radio pentru unde kilo, hecto şi decametrice;
           linii de alimentare (fideri) pentru antene 20
  2.4.6.5. Cabine telefonice 5
 2.4.7. Ziduri de sprijin (de orice natură) 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.5. Construcţii depozitare - Comerţ
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.5.1. Construcţii pentru depozitarea materialelor:
  2.5.1.1. - din pământ compactat 10
  2.5.1.2. - din balast, macadam, pavele, beton asfaltic, beton
         de ciment 25
 2.5.2. Rampe 25
 2.5.3. Depozite subterane:
  2.5.3.1. - din lemn 20
  2.5.3.2. - din zidărie, beton armat 35
 2.5.4. Lagăre pentru depozitarea materialului lemnos:
  2.5.4.1. - din lemn 6
  2.5.4.2. - din beton armat, profile metalice 20
 2.5.5. Depozite exterioare din zidărie, beton, beton armat 50
 2.5.6. Silozuri pentru produse industriale şi produse agricole:
  2.5.6.1. - din lemn, zidărie, beton cu oţel 30
  2.5.6.2. - din beton armat 40
 2.5.7. Silozuri şi buncare pentru agregate minerale, minereuri şi
         cărbuni :
  2.5.7.1. - din lemn 10
  2.5.7.2. - din zidărie, beton; beton armat; oţel 30
 2.5.8. Rezervoare şi bazine pentru depozitare
  2.5.8.1. - din pământ 20
  2.5.8.2. - din zidărie, beton, beton armat; oţel 30
  2.5.8.3. - din lemn 10
 2.5.9. Patule de porumb şi alte construcţii speciale pentru
       depozitare de produse agricole:
  2.5.9.1. - cu schelet din lemn 10
  2.5.9.2. - cu schelet din beton armat sau metalic 30
 2.5.10. Budane:
  2.5.10.1. - din lemn 25
  2.5.10.2. - din beton, beton armat 35
  2.5.10.3. - din oţel inoxidabil 30
 2.5.11. Gheţării 20
 2.5.12. Construcţii speciale pentru depozitarea alimentelor, bordeie
  2.5.12.1. - din lemn 10
  2.5.12.2. - din zidărie, beton, beton armat 35
 2.5.13. Construcţii speciale pentru depozitarea explozibililor,
           carburanţilor şi lubrifiantilor 35
 2.5.14. Platforme pentru activităţi comerciale: construcţii speciale
           pentru depozitarea şi comercializarea petrolului 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.6. Construcţii speciale pentru transportul energiei
                                       electrice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.6.1. Reţele de alimentare sau iluminat şi linii de transport
       a energiei electrice:
  2.6.1.1. - aeriene pe stâlpi din lemn 12
  2.6.1.2. - aeriene pe stâlpi metalici sau din beton armat 40
  2.6.1.3. - subterane 20
 2.6.2. Instalaţii electrice de forţă:
  2.6.2.1. - aeriene sau aparente 12
  2.6.2.2. - îngropate 20
  2.6.2.3. - în tub, canal sau tunel de protecţie 30
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.7. Construcţii speciale pentru alimentare cu apa,
                   canalizare şi îmbunătăţiri funciare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.7.1. Puţuri săpate:
  2.7.1.1. - din lemn 20
  2.7.1.2. - din zidărie, beton, beton armat 40
 2.7.2. Puţuri forate:
  2.7.2.1. - tuburi de beton, de azbociment, bazalt, ceramice,
         ţevi de oţel 20
  2.7.2.2. - tuburi de oţel sau fontă (burlane) 40
 2.7.3. Drenuri pentru alimentare cu apă
  2.7.3.1. - tuburi ceramice, tuburi de bazalt, de beton, beton armat 40
  2.7.3.2. - tuburi din oţel sau fontă 20
 2.7.4. Şanturi drenate cu filtru invers pentru alimentare cu apă,
         drenuri tubulare pentru desecări 20
 2.7.5. Captări de izvoare
  2.7.5.1. - apă necorosivă 50
  2.7.5.2. - apă corosivă 7
 2.7.6. Prize de apă fixe 50
 2.7.7. Canale deschise sau acoperite pentru alimentare cu apă şi
       evacuarea apelor
  2.7.7.1. - pământ fără căptuşire, pământ cu căptuşire din brazde
         sau lemn 30
  2.7.7.2. - pământ cu captuşire din piatră, beton, beton armat 60
 2.7.8. Galerii pentru alimentarea cu apă şi evacuări de ape
  2.7.8.1. - fără camasuiala sau cu camasuiala din beton, beton armat ;
         beton torcretat 60
  2.7.8.2. - cămăşuială din tola de oţel 35
 2.7.9. Conducte şi jgheaburi pentru alimentare cu apă, inclusiv
         reţele de distribuţie 10
 în afară de:
  2.7.9.1. - din beton, beton căptuşit cu oţel, beton armat, bazalt,
         oţel (burlan), fontă sau plumb, ceramice 50
  2.7.9.2. - din oţel azbociment 20
  2.7.9.3. - din polimeri 15
 2.7.10. Conducte pentru canalizare
  2.7.10.1. - din beton, beton armat sau bazalt, fontă sau plumb,
          azbociment, ceramice 40
  2.7.10.2. - din polimeri 15
 2.7.11. Construcţii pentru reţinerea de substanţe mai grele decât apa,
         separatoare, metantancuri 40
 2.7.12. Iazuri de depozitare şi pături de uscare a nămolului, câmpuri
          de irigare şi infiltrare 20
 2.7.13. Filtre, staţii de tratare a apelor, staţii de neutralizare
          şi staţii de epurare 50
 2.7.14. Castele de apă
  2.7.14.1. - cu turn din zidărie sau beton armat, cuva din beton
          armat sau metalică 50
  2.7.14.2. - cu schelet din lemn şi cuva din lemn sau metalică 15
  2.7.14.3. - cu schelet metalic şi cuva metalică 30
 2.7.15. Traversări de conducte 30
 2.7.16. Construcţii, accesorii şi instalaţii tehnologice pentru
         alimentare cu apă şi canalizare 40
 2.7.17. Cabine pentru protecţia catodică a conductelor metalice 20
 2.7.18. Rezervoare pentru înmagazinarea apei, din beton armat 60
 2.7.19. Staţii de pompare şi separare a apei 50
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.8. Construcţii speciale pentru transportul şi
                   distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor industriale,
                          aerului comprimat şi pentru termoficare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.8.1. Conducte pentru transportul produselor petroliere, gazelor
         şi lichidelor industriale, inclusiv traversările acestora 25
 2.8.2. Conducte de termoficare
  2.8.2.1. - în canale de protecţie vizibile sau aeriene 25
  2.8.2.2. - în canale nevizitabile 20
 2.8.3. Conducte şi bransamente pentru distribuirea gazelor 15
 2.8.4. Instalaţii tehnologice în staţiile de reglare a presiunii
         gazelor şi cabine pentru protecţia catodică a conductelor 20
 2.8.5. Conducte tehnologice din incinta construcţiilor industriale
       şi din interiorul clădirilor şi construcţiilor speciale inclusiv
       canale de ventilaţie
              a) mediu normal 15
              b) mediu corosiv 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.9. Alte construcţii speciale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 2.9.1. Construcţii speciale pentru afaceri, comerţ, pentru
           învăţământ, ştiinţă, cultură şi artă, pentru ocrotirea sănătăţii
           şi asistenţă socială, pentru cultura fizică, sport şi agrement
  2.9.1.1. - din pământ, gazon 10
  2.9.1.2. - din pietriş, zgură, lemn 20
  2.9.1.3. - din cărămidă, asfalt, beton, beton armat, metal 40
  2.9.1.4. - din polimeri 7
 2.9.2. Împrejmuiri
  2.9.2.1. - din lemn, lemn şi plasă sârmă 15
  2.9.2.2. - din zidărie, beton, beton armat, stâlpi metalici şi
         plasă sârmă 25
 2.9.3. WC subterane şi supraterane
  2.9.3.1. - din lemn 15
  2.9.3.2. - din zidărie, beton, beton armat 40
 2.9.4. Panouri de afişaj şi de reclamă, turnuri de ceas, pergole
       şi turnuri de pază
  2.9.4.1. - din lemn 7
  2.9.4.2. - din zidărie 15
  2.9.4.3. - din beton, beton armat, metal 30
 2.9.5. Băi publice şi baze de tratament 35
 2.9.6. Galerii subterane pentru instalaţii tehnico-edilitare 30
 2.9.7. Centrale şi puncte termice 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                     Grupa 3. MAŞINI, UTILAJE ŞI INSTALAŢII DE LUCRU

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1. Extracţia şi prepararea carbunilor şi minereurilor
                                    metalifere şi nemetalifere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.1.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru construcţia puţurilor
         miniere şi forare minieră 7
 3.1.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru susţinerea abatajelor şi
         pentru tăiere - prelucrare 4
 3.1.3. Maşini de havat, combine miniere şi pluguri de cărbune 7
 3.1.4. Maşini de încărcat şi utilaje pentru rambleiere 6
 3.1.5. Excavatoare cu rotor şi instalaţii de haldat 12
 3.1.6. Maşini multifunctionale pe şenile 7
 3.1.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru clasare; pentru separare
         şi concentrare (gravimetrică, magnetică, electrostatică) 10
 3.1.8. Maşini, utilaje şi instalaţii de sfărâmare şi măcinare 12
 3.1.9. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru flotaţie 10
 3.1.10. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru extragerea şi prepararea
         metalelor preţioase 15
 3.1.11. Maşini şi utilaje pentru brichetarea cărbunilor 15
 3.1.12. Maşini de ascuţit sfredele şi maşini de curăţat vagonete 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.2. Prospecţiuni geologice şi geofizice, foraj şi extracţia
                                  ţiţeiului şi gazelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.2.1. Sondeze 9
 3.2.2. Utilaje şi instalaţii pentru forajul sondelor de ţiţei şi gaze 7
 3.2.3. Trepiede, turle metalice, geamblacuri, macarale, trolii şi
         mese rotative 10
 3.2.4. Agregate de cimentare şi fisurare 10
 3.2.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru carotaj, deviaţii şi
         perforări 6
 3.2.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru extracţia ţiţeiului
         şi gazelor 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru metalurgia feroasă,
                       inclusiv laminarea şi trefilarea metalelor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.3.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia de cocs
         metalurgic ; pentru producţia fontei de prima fuziune şi
         feroaliajelor 15
 3.3.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia de oţel 15
 3.3.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia de laminate 12
 3.3.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia barelor,
         sirmelor şi ţevilor trase 12
 3.3.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia electrozilor
         de sudură 15
 3.3.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia de ţevi sudate 12
 3.3.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru acoperirea şi protecţia
         suprafeţei laminatelor, tevilor şi trefilatelor 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru metalurgia neferoasa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.4.1. Maşini şi instalaţii pentru reducere, topire, distilare şi
         turnare 15
 3.4.2. Cuptoare pentru prerafinare, maşini şi instalaţii pentru
         convertizoare şi rafinare 15
 3.4.3. Maşini şi instalaţii pentru prelucrarea produselor subproduselor
         şi deşeurilor din metalurgia neferoasă 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru construcţii de
                         maşini şi prelucrarea metalului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.5.1. Maşini de găurit 12
 3.5.2. Strunguri:
  3.5.2.1. - paralele 10
  3.5.2.2. - frontale şi carusel 12
  3.5.2.3. - revolver, automate şi semiautomate 8
  3.5.2.4. - specializate 10
 3.5.3. Maşini de alezat 10
 3.5.4. Maşini de alezat şi frezat orizontale 12
 3.5.5. Maşini de frezat 10
 3.5.6. Maşini de rabotat cu masa mobilă 12
 3.5.7. Maşini de rabotat cu cuţit mobil (sepinguri) 10
 3.5.8. Maşini portabile de polizat, şlefuit, tăiat, găurit etc 3
 3.5.9. Maşini agregat, linii automate şi semiautomate, centre de
         prelucrare a metalului prin aşchiere 10
 3.5.10. Ciocane de forjă 12
 3.5.11. Prese de forjă; prese speciale şi specializate, maşini de
          forjat, maşini de rulat, îndoit şi debitat tablă, profile şi
          ţevi, maşini auxiliare speciale pentru forjă 12
 3.5.12. Maşini şi instalaţii de încălzire pentru forjă 12
 3.5.13. Maşini de formare, miezuire şi formare de precizie şi cu
          modele uşor fuzibile, maşini de turnat, uscătoare pentru forme
          şi miezuri; maşini, utilaje şi instalaţii pentru elaborarea
          metalelor şi aliajelor 10
 3.5.14. Utilaje pentru menţinerea temperaturii şi turnarea metalelor
          şi aliajelor 10
 3.5.15. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru dezbaterea şi curăţirea
          pieselor turnate 12
 3.5.16. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru tratamente termice 12
 3.5.17. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru sudarea metalului 8
 3.5.18. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru vopsire şi acoperiri
          metalice 10
 3.5.19. Maşini, utilaje şi instalaţii comune pentru industria
          electrotehnică 10
 3.5.20. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producţia de
          maşini electrice rotative 10
 3.5.21. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producţia de
          transformatoare 10
 3.5.22. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producţia de
          aparataj de înaltă şi joasă tensiune, de aparate electrice,
          telefonice şi de măsurare 10
 3.5.23. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producţia de
          cabluri şi conductoare 12
 3.5.24. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producţia
          componentelor, produselor şi sistemelor electronice
          (semiconductoare, circuite imprimate, aparate audio şi
          video, aparate şi instrumente electronice de măsurare,
          calculatoare şi periferice, etc.) 7
 3.5.25. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru fabricaţia de
          produse electrochimice şi surse de iluminat 10
 3.5.26. Maşini, utilaje specifice pentru producţia de materiale
          electroizolante şi de pulberi 12
 3.5.27. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru prelucrarea
          metalului prin procedee speciale (ultrasunete, etc.) 10
 3.5.28. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate de confecţionat
          produse din sârma (cuie, ace, tinte, etc.) 12
 3.5.29. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate de confecţionat
          produse din tablă subţire (jucării, ambalaje, etc.) 12
 3.5.30. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate de confecţionat
          autovehicule, tractoare, locomotive, vagoane 12
 3.5.31. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru construcţii
          aeronautice 10
 3.5.32. Maşini specializate pentru confecţionat nituri, şuruburi,
          trifoane, piulite şi caiele 12
 3.5.33. Maşini specializate pentru confecţionat armături şi fitinguri 10
 3.5.34. Maşini specializate pentru confecţionat arcuri 14
 3.5.35. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru construcţia
          de nave 12
 3.5.36. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru
          confecţionarea ceasurilor 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria
                        chimică şi petrochimică
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.6.1. Maşini, utilaje şi instalaţii de uz general în tehnologia
          chimică
  3.6.1.1. Decantoare:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 15
              b) mediu puternic coroziv 10
  3.6.1.2. Separatoare, vase florentine, hidrocicloane filtre şi
            centrifuge:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 12
              b) mediu puternic coroziv 8
  3.6.1.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru procese de separare a
            sistemelor gazoase:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 10
              b) mediu puternic coroziv 8
  3.6.1.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru procese de absorbţie
            şi extracţie:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 10
              b) mediu puternic coroziv 7
  3.6.1.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru procese de distilare
            şi rectificare a lichidelor :
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 12
              b) mediu puternic coroziv 8
  3.6.1.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru procese de încălzire,
           răcire şi condensare:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 14
              b) mediu puternic coroziv 9
  3.6.1.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru evaporare, uscare şi
            cristalizare :
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 14
              b) mediu puternic coroziv 8
  3.6.1.8. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru reactii chimice şi
            electrochimice:
              a) mediu neutru sau uşor coroziv 10
              b) mediu puternic coroziv 6
 3.6.2. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice industriei chimice
         anorganice
  3.6.2.1. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru producerea
            acidului sulfuric şi a ingrasamintelor fosfatice, a amoniacului,
           acidului azotic şi a îngrăşămintelor azotoase 10
  3.6.2.2. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producerii sodei 10
  3.6.2.3. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producerii clorului
            şi a compuşilor săi 8
  3.6.2.4. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producerii carbidului,
            oxigenului, pulberilor şi explozibililor. Alte maşini, utilaje
            şi instalaţii specifice pentru industria chimică anorganică 12
 3.6.3. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice industriei chimice
           organice (exclusiv prelucrarea ţiţeiului)
  3.6.3.1. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producerii fibrelor
           şi firelor artificiale 14
  3.6.3.2. Granulatoare pentru negru de fum 8
  3.6.3.3. Reactoare pentru dehidrogenarea butanului; polimerizatoare 10
  3.6.3.4. Vase pentru coagularea latexului, prese de turnare maşini
           automate de ambalare în baloturi şi maşini de turnat eprubete
           de cauciuc 14
  3.6.3.5. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru confecţionat
           produse din cauciuc (anvelope, garnituri, tuburi etc.) 14
  3.6.3.6. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru confecţionat
           produse din mase plastice 11
  3.6.3.7. Maşini, utilaje şi instalaţii specializate pentru producerea
           medicamentelor 9
  3.6.3.8. Instalaţii pentru preparat soluţii în circuit închis, în vase
           de sticlă şi vase de cuart pentru filtrare 3
  3.6.3.9. Alte maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria chimică
           organică 12
 3.6.4. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice prelucrării ţiţeiului 12
         în afară de:
  3.6.4.1. - coloane de distilare fracţionată şi generatoare de gaz inert 15
  3.6.4.2. - vase de reflux-separatoare la instalaţii de cracare termică
            şi cocsare; camere de reacţie; reactoare de cracare 11
  3.6.4.3. - agregate pentru tăierea hidraulică a cocsului, regeneratoare
           de catalizator şi umectatoare coloane pentru recuperarea SO2
           din rafinat şi coloane de solventare cu bioxid de sulf şi
           cuptoare pentru arderea gudroanelor 9
  3.6.4.4. - blaze pentru pirogenare şi pentru gudronare acide 2
  3.6.4.5. - vase pentru propan şi butan 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.6.5. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producţiei de săpun,
           detergenţi şi lumânări, 10
în afară de:
  3.6.5.1. - instalaţii de ambalat săpun 9
  3.6.5.2. - maşini de ambalat detergenţi 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea materialelor
                         de construcţii şi refractare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.7.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru fasonarea produselor 15
      în afară de:
  3.7.1.1. - maşini de fasonat prin presare
  3.7.1.1.1. - silico - calcare 12
  3.7.1.1.2. - abrazive 10
  3.7.1.2. - maşini de fasonat prin laminare 8
  3.7.1.3. - vibroprese şi traverse pentru blocuri din beton 9
  3.7.1.4. - maşini şi utilaje pentru operaţii de granulare 12
 3.7.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru uscarea produselor 15
 3.7.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru maturizarea produselor 15
 3.7.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru arderea produselor 20
în afară de :
  3.7.4.1. - cuptoare electrice pentru elaborarea electrocorindonului şi a
          carburii de siliciu, precum şi pentru ars email 14
 3.7.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru deservirea uscătoriilor
         şi cuptoarelor 15
 3.7.6. Maşini şi instalaţii specifice pentru producerea cimentului,
         varului şi a ipsosului 15
 3.7.7. Maşini şi instalaţii specifice fabricării produselor din
         azbociment 15
 3.7.8. Maşini şi instalaţii specifice pentru prefabricate din beton;
         cărămizi silico - calcare şi ţigle din ciment 15
 în afară de:
  3.7.8.1. - tipare metalice şi de beton, încălzitoare 5
  3.7.8.2. - casete verticale 7
  3.7.8.3. - tipare pentru tuburi din beton 10
 3.7.9. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice producerii materialelor
         hidroizolatoare (carton asfaltat etc.) 15
 3.7.10. Maşini şi instalaţii specifice producerii materialelor
          termoizolatoare (a vatei minerale, a vatei şi pislei din fibre
          de sticla) 15
 3.7.11. Maşini şi instalaţii specifice producerii garniturilor tehnice
          de etansare 15
 3.7.12. Maşini şi instalaţii specifice producerii rondelelor,
          plăcilor izolatoare şi dopurilor din plută 14
 3.7.13. Maşini şi instalaţii specifice pentru extragerea şi prelucrarea
          marmurii şi a pietrei naturale şi artificiale de construcţii 15
 3.7.14. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice pentru ambalarea
          produselor 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.8. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru silvicultură,
                        exploatarea şi prelucrarea lemnului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.8.1. Maşini de cojit, despicat, tocat şi mărunţit 10
 3.8.2. Ferăstraie, 12
 în afară de:
  3.8.2.1. - ferăstraie cu lanţ 2
 3.8.3. Maşini de rindeluit, de frezat, de găurit şi dăltuit, 10
în afară de:
  3.8.3.1. - maşini portabile de rindeluit, de frezat, de găurit şi de
           dăltuit 3
 3.8.4. Strunguri şi maşini de copiat 10
 3.8.5. Maşini de slefuit, de lustruit, maşini combinate, maşini
         agregat, 10
 în afară de:
  3.8.5.1. - maşini portabile de şlefuit şi de lustruit 3
 3.8.6. Maşini - unelte pentru prelucrarea lemnului prin tăiere şi
         maşini de curbat, agregate de înădire şi asamblare; prese
         specifice pentru industria lemnului; maşini, utilaje şi
         instalaţii pentru preparat şi aplicat adezivi şi lacuri, 10
 în afară de:
  3.8.6.1. - maşini portabile de tăiat şi de îmbinat prin agrafe,
             cuie, clame 3
 3.8.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru uscare, aburire şi
         tratare termică 12
în afară de:
  3.8.7.1. - maşini şi instalaţii de aburire şi fierbere a lemnului 5
 3.8.8. Maşini, utilaje şi instalaţii specifice liniilor de fabricaţie
         pentru prelucrarea lemnului 12
 3.8.9. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru silvicultură 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.9. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria celulozei
                                    şi hârtiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.9.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru fabricarea celulozei 13
 în afară de:
  3.9.1.1. - putini din lemn pentru spălare 7
 3.9.2. Maşini şi instalaţii pentru fabricarea hârtiei, cartonului
         şi mucavalei 10
 3.9.3. Maşini şi utilaje pentru impregnarea şi inobilarea hârtiei
         şi cartoanelor 10
 3.9.4. Maşini şi utilaje pentru confecţii din hârtie şi prelucrarea
         hârtiei 14
 3.9.5. Utilaje pentru exploatarea şi balotarea stufului 10
în afară de:
  3.9.5.1. - tractoare speciale pentru recoltat stuf 7
  3.9.5.2. - recoltarea de stuf 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.10. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea sticlei,
                           porţelanului şi faianţei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.10.1. Cuptoare pentru producerea masei de sticla şi tratarea
         produselor din sticlă; maşini de format şi de prelucrat sticlă, 14
în afară de:
  3.10.1.1. - cuptoare de topire cu oale; de curbat şi de securizat
          geamuri 12
  3.10.1.2. - maşini de confecţionat aparatura de sticlă pentru laborator,
          maşini de gradat, maşini de spart geamuri armate, de îndreptat
          tuburi din sticlă, de închis termometre, de spălat cioburi,
          piese de rondele pentru maşinile de tras geam 12
 3.10.2. Maşini de format materiale ceramice 12
 3.10.3. Maşini şi instalaţii de finisat şi decorat produse din sticlă
          şi ceramică fină 12
 3.10.4. Alte maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea sticlei,
          porţelanului şi faianţei; maşini de ambalat butelii, de spălat
          şi stors pânza de filtru, instalaţii de dozarea barbotinei, etc. 14
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.11. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria textilă
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.11.1. Maşini pentru prelucrarea primară a fibrelor naturale 11
 3.11.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru prelucrarea primară a
          fibrelor de lână şi a părului 10
 3.11.3. Maşini pentru prelucrarea preliminară a deşeurilor din fibre
          şi a zdrenţelor 11
 3.11.4. Maşini şi instalaţii din filaturile de bumbac 12
 3.11.5. Maşini, utilaje şi instalaţii din filaturile de fibre liberiene,
          şi din filaturile de lână 10
 3.11.6. Maşini, utilaje şi instalaţii din filaturile de mătase naturală 10
 3.11.7. Maşini şi utilaje pentru prepararea firelor 11
 3.11.8. Maşini de ţesut 11
 3.11.9. Maşini de tricotat; de împletit, croşetat şi înnodat 8
 3.11.10. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru produs materiale
           textile neţesute şi electroplus 11
 3.11.11. Maşini pentru pregătire în vederea tratamentelor şi finisării 10
 3.11.12. Maşini şi instalaţii de albit 11
 3.11.13. Maşini şi instalaţii pentru tratamente umede fără folosire
           de coloranţi 11
 3.11.14. Maşini, aparate şi instalaţii de vopsit şi de imprimat
           materiale textile 10
 3.11.15. Maşini de stors şi de uscat materiale textile 12
 3.11.16. Maşini şi instalaţii pentru apretura şi finisarea specială
           a materialelor textile; de controlat, ajustat şi împachetat 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.12. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria
                                confecţiilor 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.13. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria
                        pielăriei, blănăriei şi încălţămintei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.13.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru tăbăcării, 11
în afară de:
  3.13.1.1. - bazine de inmuiat, cenuşărit, pretăbăcit, tăbăcit şi
           decolorat 20
  3.13.1.2. - haspele de înmuiat, cenuşărit, decalcifiat, semaluire,
            pielat, tăbăcit şi argăsit şi butoaie de înmuiat, cenuşărit,
            decalcifiat, semaluire, pielat, tăbăcit, vopsit, retanat, uns,
            valcuit etc. agregate elicoidale de cenuşărit şi tăbăcit 15
 3.13.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru produs talpa artificială 11
 3.13.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru confecţii de încălţăminte
          din piele şi înlocuitori din piele 10
 3.13.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru confecţionarea
          încălţămintei din cauciuc, pentru confecţii de: mănuşi,
          blănărie, marochinarie şi articole tehnice din piele 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.14. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria
                               alimentară
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.14.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru abatoare şi producerea
         preparatelor din carne 11
 3.14.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru lapte şi produse lactate 10
 3.14.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru morărit 17
 3.14.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea uleiurilor
          vegetale; a margarinei; panificaţie şi producerea pastelor
          făinoase şi a biscuiţilor 12
 3.14.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru ambalarea produselor
         alimentare 10
 3.14.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea zahărului 18
 3.14.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea produselor
         zaharoase 16
 3.14.8. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea conservelor
         de legume şi fructe 10
 3.14.9. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea spirtului,
         amidonului, glucozei, dextrinei şi drojdiei comprimate 12
 3.14.10. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea berii 15
 3.14.11. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea vinului 12
 3.14.12. Maşini şi instalaţii pentru producerea tuicii, rachiurilor
           naturale altor băuturi distilate şi gazoase, esenţelor şi
          oţetului 12
 3.14.13. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru prelucrarea tutunului
          şi a produselor din tutun 15
 3.14.14. Maşini, utilaje şi instalaţii comune pentru industria
          alimentară 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.15. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industria
                                 poligrafică
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.15.1. Maşini, utilaje şi instalaţii special pentru industria
         poligrafică 11
 3.15.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru industrii conexe:
         confecţii din hârtie şi carton şi alte produse tehnice
         poligrafice şi auxiliare 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.16. Maşini de forţă şi utilaje energetice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.16.1. Maşini generatoare, 28
în afară de:
  3.16.1.1. - instalaţii de preparare a prafului de cărbune, de tratare a
         apei de alimentare, de evacuare a cenuşii 20
  3.16.1.2. Generatoare de curent continuu, de curent alternativ,
         generatoare de frecvenţă 20
  3.16.1.3. Grupuri electrogene
  3.16.1.3.1. - staţionare 12
  3.16.1.3.2. - mobile 8
  3.16.1.4. Instalaţie de captare şi evacuare a zgurii şi cenuşii 20
 3.16.2. Maşini motrice
  3.16.2.1. Motoare electrice de curent continuu şi de curent alternativ 15
  3.16.2.2. Turbine cu abur, turbine cu gaze 20
  3.16.2.3. Turbine hidraulice 22
  3.16.2.4. Motoare cu ardere internă, cu piston, stabile 11
  3.16.2.5. Motoare eoliene 20
 3.16.3. Transformatoare, redresoare, convertizoare, acumulatoare şi
           compensatoare
  3.16.3.1. Transformatoare şi autotransformatoare, 20
 în afară de:
  3.16.3.2. - transformatoare şi autotransformatoare de sudură 12
  3.16.3.3. Instalaţii de redresare 20
  3.16.3.4. Instalaţii de convertizoare 20
  3.16.3.5. Baterii de acumulatoare, instalaţii de compensare a puterii
            reactive 14
 3.16.3.6. Baterii de acumulatoare pentru telecomunicaţii 10
 3.16.4. Compresoare şi pompe de vid
  3.16.4.1. Compresoare cu piston, stabile:
  3.16.4.1.1. - pentru aer 15
  3.16.4.1.2. - pentru gaze 12
  3.16.4.2. Compresoare cu piston, mobile 8
  3.16.4.3. Compresoare rotative, elicoidale, cu pistoane rotative,
            rotative cu inel de lichid şi centrifuge:
  3.16.4.3.1. - pentru aer 14
  3.16.4.3.2. - pentru gaze 10
  3.16.4.4. Pompe de vid:
  3.16.4.4.1. - cu piston 15
  3.16.4.4.2. - cu rotor şi palete 12
  3.16.4.4.3. - cu inel de lichid 10
 3.16.5. Aparataje pentru staţii electrice şi posturi de transformare 14
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.17. Maşini, utilaje şi instalaţii comune care funcţionează
                                   independent
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.17.1. Pompe şi aparate pentru vehicularea lichidelor
  3.17.1.1. Pompe centrifuge:
  3.17.1.1.1. - pentru apa şi lichide slab corosive 8
  3.17.1.1.2. - pentru lichide cu acţiune corosivă sau abrazivă 6
  3.17.1.1.3. - pentru ţiţei 4
  3.17.1.2. Pompe axiale 10
  3.17.1.3. Pompe cu piston:
  3.17.1.3.1. - pentru lichide necorosive 8
  3.17.1.3.2. - pentru lichide de acţiune abrazivă şi corosivă 6
  3.17.1.3.3. - pentru extracţia ţiţeiului 3
  3.17.1.4. Pompe de injecţie 10
  3.17.1.5. Pompe cu pistonase, pompe cu membrană şi pompe elicoidale 8
  3.17.1.6. Pompe cu roţi dinţate 10
  3.17.1.7. Aparate şi dispozitive pentru vehicularea lichidelor 10
 3.17.2. Maşini şi utilaje comune pentru prelucrarea mecanică a
            pământurilor, minereurilor şi altor materii prime
  3.17.2.1. Concasoare, delaioare şi dezintegratoare 12
  3.17.2.2. Mori, în afară de: 10
  3.17.2.2.1. - morile din industria cimentului 20
  3.17.2.3. Ciururi şi site 10
  3.17.2.4. Alte maşini şi utilaje (roti desecatoare, grătare de separare,
            clasoare) 10
 3.17.3. Ventilatoare, aeroterme şi aparate de climatizare
  3.17.3.1. Ventilatoare şi aeroterme 8
  3.17.3.2. Aparate de climatizare 10
 3.17.4. Maşini de echilibrat 10
 3.17.5. Maşini şi instalaţii pentru industria frigului 12
 3.17.6. Mijloace de depozitare (rezervoare, tancuri, buncare, butelii
            industriale, etc) încadrate în fluxul tehnologic
               a) mediu neutru 25
               b) mediu uşor coroziv 20
               c) mediu puternic coroziv 12
 3.17.7. Amestecatoare şi omogenizatoare
               a) mediu neutru 15
               b) mediu uşor corosiv 12
               c) mediu puternic corosiv 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.18. Utilaje specifice producţiei de electrozi din grafit 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.19. Alte maşini, utilaje şi instalaţii pentru producţia
                              industrială 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.20. Maşini şi utilaje pentru construcţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.20.1. Maşini şi utilaje pentru săparea şi pregătirea terenului
  3.20.1.1. Excavatoare
  3.20.1.1.1. - sub 35 KW 6
  3.20.1.1.2. - între 36 şi 150 KW 8
  3.20.1.1.3. - peste 150 KW 10
  3.20.1.2. Screpere, gredere, buldozere, săpătoare de şanturi,
            săpătoare de gropi şi scarificatoare 6
 3.20.2. Maşini şi utilaje pentru lucrări de fundaţii, lucrări în stânca
          şi pentru tuneluri
  3.20.2.1. Sonete 10
  3.20.2.2. Berbeci mecanici şi extractoare pe piloţi 6
  3.20.2.3. Utilaje pentru executarea lucrărilor sub apă şi maşini de forat
            şi turnat piloţi 6
  3.20.2.4. Utilaje pentru săpat în stânca şi tuneluri, 8
  în afară de:
  3.20.2.4.1. - ciocane pneumatice 3
  3.20.2.4.2. - scuturi 4
  3.20.2.4.3. - instalaţii de forat la secţiune plină 6
 3.20.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru lucrări de beton
  3.20.3.1. Betoniere şi malaxoare, autobetoniere, pompe şi autopompe de
            beton 6
  3.20.3.2. Centrale de beton 10
  3.20.3.3. Vibratoare de interior şi de exterior pentru compactarea
            betonului 4
  3.20.3.4. Alte maşini şi utilaje pentru prepararea, transportul şi
            punere în operă a betonului 8
 3.20.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru lucrări de zidărie,
            tencuieli, finisaje, izolaţii şi instalaţii, 6
în afară de:
  3.20.4.1. - unelte mecanice portabile (electrice, pneumatice, hidraulice) 3
 3.20.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru lucrări hidrotehnice, 15
în afară de:
  3.20.5.1. - drage 20
  3.20.5.2. - greifere plutitoare 12
  3.20.5.3. - elevatoare 6
 3.20.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru construcţii şi reparaţii
            de drumuri, 8
              în afară de:
  3.20.6.1. - compactoare tractate şi autopropulsate statice 10
  3.20.6.2. - compactoare tractate şi autopropulsate vibratoare şi mixte,
            plăci vibratoare şi maiuri mecanice 4
 3.20.7. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru construcţii şi reparaţii
            cai ferate, 8
în afară de:
  3.20.7.1. - ciocane de burat prin vibrare 4
  3.20.7.2. - maşini de burat 7
  3.20.7.3. - utilaje pentru îndreptat şi îndoit şine 10
  3.20.7.4. - maşini pentru montarea şi sudarea şinei 10
  3.20.7.5. - maşini pentru pozarea căii, utilaje de măsurat şi verificat
            calc şi maşini de rectificat rosturi 8
 3.20.8. Maşini pentru executarea armaturilor pentru beton 8
 3.20.9. Maşini şi utilaje pentru lucrări de conducte magistrale şi
            linii de transport electrice 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.21. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru agricultură
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.21.1. Maşini şi utilaje pentru lucrarea solului
  3.21.1.1. Tractoare agricole 8
  3.21.1.2. Maşini şi echipamente pentru lucrarea şi cultivarea pământului 10
 în afară de:
  3.21.1.2.1. - grape, netezitoare şi nivelatoare 7
  3.21.1.3. Maşini pentru administrarea ingrasamintelor, aparate şi
            dispozitive pentru tratarea culturilor (stropit, prafuit) 8
  3.21.1.4. Utilaje şi instalaţii pentru irigaţii 10
  3.21.1.5. Maşini pentru recoltat, treierat, curăţat, sortat şi tratat
            seminţe, adunat şi balotat fin şi paie 11
 3.21.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru zootehnie
  3.21.2.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru prepararea hranei
            animalelor 12
  3.21.2.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru adapatul, distribuirea
            hranei animalelor şi evacuarea gunoiului 10
  3.21.2.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru recoltarea produselor
            animale 12
  3.21.2.4. Maşini, instalaţii şi aparate pentru incubatii şi pentru
            avicultura 12
  3.21.2.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru apicultura 12
  3.21.2.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru dezinfecţie veterinara 10
 3.21.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru legumicultura,
            viticultura şi pomicultura 10
 3.21.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea biogazului 16
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.22. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru transporturi si
                                  telecomunicaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.22.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru transport feroviar
  3.22.1.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru mentenanţă liniilor,
            locomotivelor şi vagoanelor 10
  3.22.1.2. Instalaţii speciale pentru siguranţa circulaţiei şi mărirea
            capacităţii de exploatare în staţii, triaje şi linii curente
            CF (instalaţii pentru controlul poziţiei macazurilor, instalaţii
            de comanda centralizata a circulaţiei, de semnalizare automată
            a liniilor) 20
  3.22.1.3. Instalaţii de telecomunicaţii pentru căi ferate 20
  3.22.1.4. Maşini, utilaje şi instalaţii folosite în sistemul comercial,
            pentru impregnarea şi ignifugarea lemnului 14
 3.22.2. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru mentenanţa mijloacelor
            de transport rutier 12
 3.22.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru mentenanţa navelor
  3.22.3.1. Bărci pentru scafandri, din metal 11
  3.22.3.2. Pompe de aer pentru scafandri 5
  3.22.3.3. Instalaţii pentru întreţinerea şi reparaţia navelor 20
  3.22.3.4. Pontoane maritime şi fluviale 25
  3.22.3.5. Docuri plutitoare, docuri uscate 25
  3.22.3.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru întreţinerea căilor
            navigabile şi a lacurilor 20
  3.22.3.7. Uzine electrice plutitoare, nave pentru stins incendii,
            dormitoare plutitoare pe nave sau pe bacuri fluviale 20
 3.22.4. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru exploatarea, mentenanţa
            şi servirea aeronavelor şi a traficului aerian
  3.22.4.1. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru exploatarea, mentenanţa
            şi servirea aeronavelor 12
  3.22.4.2. Instalaţii şi echipamente pentru servirea şi protecţia
            traficului aerian 10
 3.22.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru posta şi telecomunicaţii
  3.22.5.1. Utilaje şi instalaţii pentru poştă şi presă 15
  3.22.5.2. Echipamente şi instalaţii pentru telecomunicaţii (telefonie,
            telegrafie) 12
în afară de :
  3.22.5.2.1. - centrale automate (telefonice şi telegrafice) analogice
            de oficiu 18
  3.22.5.2.2. - echipamente digitale de telecomunicaţii şi instalaţii
            aferente (electroalimentare, climatizare) 10
 3.22.6. Maşini, aparate şi instalaţii pentru radio, televiziune şi
            telecomunicaţii prin sateliţi, 7
în afară de:
  3.22.6.1. - staţii de emisie, emiţătoare, translatoare şi excitatoare 13
  3.22.6.2. - radiorelee 12
  3.22.6.3. - staţii şi rame de radioreleu mobile 10
  3.22.6.4. - antene pentru unde metrice 13
  3.22.6.5. - transformatoare de fider 5
  3.22.6.6. - monitoare de control video şi audio 6
  3.22.6.7. - echipamente pentru telecomunicaţii prin sateliti 10
 3.22.7. Echipamente, utilaje şi aparate pentru studiouri de radio şi
            televiziune, 6
în afară de:
  3.22.7.1. - echipamente auxiliare pentru controlul şi monitorizarea
            semnalelor 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.23. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru circulaţia
                                  mărfurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.23.1. Maşini pentru pregătirea alimentelor 7
 3.23.2. Maşini şi utilaje pentru prepararea mâncărurilor, 10
 în afară de:
  3.23.2.1. - marmite 7
 3.23.3. Maşini de spălat vesela şi tacâmurile 10
 3.23.4. Dulapuri pentru uscat şi încălzit vesela şi tacâmurile 10
 3.23.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru conservarea şi desfacerea
         preparatelor alimentare şi a băuturilor reci 10
 3.23.6. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru conservarea şi desfacerea
         preparatelor alimentare şi a băuturilor calde 9
 3.23.7. Linii de autoservire pentru alimentaţia publică 15
 3.23.8. Automate şi semiautomate comerciale 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.24. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru gospodăria
                          comunală şi spălătorii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.24.1. Maşini, pentru spălătorii şi curăţătorii chimice 10
 3.24.2. Maşini, utilaje şi instalaţii de salubritate şi îngrijirea
         spaţiilor verzi 8
 3.24.3. Maşini, echipamente şi instalaţii pentru stins incendii 14
în afară de:
  3.24.3.1. - centrale de avertizare şi semnalizare 18
 3.24.4. Utilaje şi instalaţii pentru tratarea apelor de alimentare şi
          epurarea apelor uzate, 24
în afară de:
  3.24.4.1. - aparate de clorinare 10
  3.24.4.2. - poduri racloare 30
  3.24.4.3. - utilaje şi instalaţii pentru alimentari cu apa 40
 3.24.5. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru tratarea deşeurilor
            menajere 10
 3.24.6. Recipiente pentru depozitarea deşeurilor menajere 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.25. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru ocrotirea sănătăţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.25.1. Aparate şi instrumente pentru diagnostic, pentru chirurgie şi
          pentru narcoza şi reanimare, 10
 în afară de:
  3.25.1.1. - aparate de înalta tehnologie 6
 3.25.2. Aparate şi instrumente pentru oftalmologie, pentru otorino-
          laringologie 10
 3.25.3. Aparate şi instrumente pentru stomatologie 10
 3.25.4. Aparate şi instalaţii pentru fizioterapie 12
 3.25.5. Aparate, instrumente, utilaje şi instalaţii pentru radiologie 15
 3.25.6. Aparate şi instalaţii de laborator pentru analize medicale 12
 3.25.7. Alte utilaje, instalaţii şi aparate pentru ocrotirea sănătăţii
          (sterilizare, dezinfectii, dezinsectii) 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.26. Alte maşini, utilaje şi instalaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 3.26.1. Maşini, aparate şi instalaţii pentru producerea de filme
          şi proiectie cinematografică, 10
 în afară de:
  3.26.1.1. - lămpi fulger electronice, proiectoare şi cutii de distribuţie 6
 3.26.2. Maşini, utilaje şi instalaţii fotografice, utilaje pentru scene
          de teatru, cluburi şi cinematografe, 12
în afară de:
  3.26.2.1. - cortine, scene şi utilaje de scenă 15
 3.26.3. Maşini, utilaje şi instalaţii pentru producerea de discuri
            fonografice 8
 3.26.4. Instrumente muzicale, 10
 în afară de:
  3.26.4.1. - orga clasică cu comandă electrică 50
 3.26.5. Maşini şi utilaje pentru hidrometrie 12
 3.26.6. Maşini şi echipamente pentru saloane de frizerie, coafură şi
            cosmetică 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
               Grupa 4. APARATE ŞI INSTALAŢII DE MĂSURARE,
                             CONTROL ŞI REGLARE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.1. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea marimilor
                        geometrice, mecanice şi acustice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 4.1.1. Aparate, instrumente şi instalaţii pentru măsurarea mărimilor
           geometrice 10
 4.1.2. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea mărimilor mecanice şi
           acustice, 10
 în afară de:
  4.1.2.1. - bascule romane pod pentru autovehicule şi vagoane 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.2. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea timpului,
                      frecvenţei şi mărimilor cinematice, 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în afară de:
 4.2.1. - aparate şi instalaţii etalon mecanice şi electromecanice
           pentru măsurarea timpului; cronografe şi calculografe;
           ceasornice de semnalizare; instalaţii pentru verificarea
           cronometrelor; etaloane de frecvenţă 14
 4.2.2. - punţi de măsurat, comparatoare şi analizoare de frecvenţă;
           instalaţii pentru verificarea frecventmetrelor şi aparate de
           măsurat deviaţia de frecvenţă, 10
în afară de:
  4.2.2.1. - aparate portabile 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.3. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea mărimilor
                     electrice electromagnetice şi radiometrice, 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 în afară de:
 4.3.1. - elemente Weston; aparate portabile 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.4. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea marimilor termice
                              şi fotometrice, 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 în afară de:
 4.4.1. - termometre de sticlă şi de cuart; bimetalice şi manometrice;
             termometre cu rezistenţă şi termocupluri 6
 4.4.2. - lămpi etalon de temperatură, de culoare şi luxmetre 5
 4.4.3. - contoare pentru apă şi energie termică 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.5. Aparate şi instalaţii pentru măsurarea mărimilor
              analitice (de material, de structura şi de compoziţie);
              aparate şi instalaţii pentru încercarea materialelor,
                         elementelor şi a produselor 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 în afară de:
 4.5.1. - prese hidraulice, platforme seismice pentru încercări,
           echipamente pentru încercări electrice de mare putere şi
           înalta tensiune 30
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.6. Utilaje şi accesorii de laborator, 15
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în afară de:
    4.6.1. - cele executate din sticlă 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.7. Aparate şi instalaţii pentru cercetare ştiinţifică 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.8. Instalaţii pentru comanda şi reglarea automată şi a
               proceselor tehnologice, pentru semnalizare şi telemăsurare 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.9. Calculatoare electronice şi echipamente periferice 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                    Grupa 5. MIJLOACE DE TRANSPORT
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.1. Mijloace de transport feroviar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.1.1. Locomotive, locotractoare şi automotoare de ecartament normal 20
 5.1.2. Vagoane de marfă şi de călători, de ecartament normal 20
 5.1.3. Locomotive, locotractoare şi automotoare de ecartament îngust
           sau larg 20
 5.1.4. Locomotive şi locotractoare pentru transport minier 10
 5.1.5. Vagoane de marfă şi de călători, de ecartament îngust 20
 5.1.6. Vagonete de ecartament îngust, pentru transport minier subteran 10
 5.1.7. Patruciclete şi triciclete pe linie şi vagonete de ecartament
           normal sau îngust 18
 5.1.8. Alte mijloace de transport feroviar 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.2. Mijloace de transport auto
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.2.1. Mijloace de transport pentru persoane
  5.2.1.1. Autoturisme 5
  5.2.1.2. Microbuze şi autosanitare 6
  5.2.1.3. Autobuze, 9
 în afară de:
  5.2.1.3.1. - pentru transport urban 8
  5.2.1.4. Motociclete şi biciclete 4
 5.2.2. Mijloace de transport auto, pentru mărfuri
  5.2.2.1. Autocamioane şi autocamionete cu platforma fixă, uşoare, cu
           capacitate până la 4,5 t, exclusiv 5
  5.2.2.2. Autocamioane cu platforma fixă, cu capacitatea de peste 4,5 t 6
  5.2.2.3. Autofurgonete şi autofurgoane - autodube cu capacitatea de
           încărcare până la 4,5 t 5
  5.2.2.4. Autofurgoane - autodube, cu capacitatea de încărcare de
           peste 4,5 t 6
  5.2.2.5. Autocamioane cu platforma basculantă uşoare şi dumpere, cu
           capacitate de încărcare de până la 5 t, exclusiv 4
  5.2.2.6. Autocamioane cu platforma basculantă şi dumpere cu capacitate
           de peste 5 t 5
  5.2.2.7. Autocisterne uşoare cu capacitate de încărcare până la 2000 l 5
  5.2.2.8. Autocisterne cu capacitate de încărcare de peste 2000 l 6
  5.2.2.9. Autoizoterme şi autofrigorifere uşoare, cu capacitatea de
           încărcare de până la 4,5 t 5
  5.2.2.10. Autoizoterme şi autofrigorifere, cu capacitatea de încărcare
            de peste 4,5 t 6
  5.2.2.11. Autotractoare şi autotractoare cu şa 6
  5.2.2.12. Tractoare pe roţi şi pe şenile 5
  5.2.2.13. Remorci cu platforma fixă sau basculantă şi remorci monoaxe 6
  5.2.2.14. Remorci cu platformă coborâtă pentru sarcini grele (trailere) 8
  5.2.2.15. Remorci: cisterne, izoterme şi frigorifice 6
  5.2.2.16. Semiremorci auto: platforma, furgon, cisternă, izoterme şi
            frigorifice; port transcontainere 6
  5.2.2.17. Semiremorci pentru transportul cimentului în vrac 5
  5.2.2.18. Motociclete şi triciclete pentru transportul de mărfuri 4
  5.2.2.19. Autovehicule cu destinaţie specială
  5.2.2.19.1. - autoturnuri, autotelescoape, autoateliere şi
            autodepanatoare 6
  5.2.2.19.2. - pentru transportul materialelor pulverulente, cu troliu
            pentru buşteni 5
  5.2.2.20. Remorci auto cu destinaţie specifică 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.3. Mijloace de transport naval
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.3.1. Nave maritime de călători, de cursă lungă şi costiere 20
 5.3.2. Nave maritime mixte de călători şi mărfuri 20
 5.3.3. Nave maritime pentru mărfuri de masa în vrac (mineraliere) şi
        pentru produse petroliere (petroliere) 20
 5.3.4. Remorchere maritime de linie pentru transport 20
 5.3.5. Doc plutitor 25
 5.3.6. Nave maritime tehnice şi speciale 20
 5.3.7. Remorchere maritime portuare 20
 5.3.8. Şalupe maritime pentru călători 18
 5.3.9. Pilotine maritime 15
 5.3.10. Nave maritime depozit, tancuri: de buncheraj, de apa potabilă
         şi mixte 20
 5.3.11. Mahoane maritime:
  5.3.11.1. - metalice 20
  5.3.11.2. - din lemn 12
 5.3.12. Şalupe maritime 18
 5.3.13. Nave maritime de pescuit 20
în afară de:
  5.3.13.1. - pescadoare cu corp din lemn 12
  5.3.13.2. - pescadoare cu corp metalic 18
  5.3.13.3. - cutere cu corp din lemn, pentru producţie şi transport
              peşte 18
 5.3.14. Iahturi maritime 20
 5.3.15. Ambarcatii maritime auxiliare, bărci maritime şi ambarcaţii
            maritime sportive:
  5.3.15.1. - cu corp din lemn 14
  5.3.15.2. - cu corp din metal 20
 5.3.16. Nave fluviale pentru transport de călători 20
 5.3.17. Nave fluviale cu propulsie, pentru transport de mărfuri
         diferite 20
 5.3.18. Nave fluviale fără propulsie, pentru transport de mărfuri
         diferite (slepuri, ceamuri, pletine, barje, tancuri) 18
 5.3.19. Bacuri, mahoane şi barcaze fluviale pentru mărfuri uscate;
         ceamuri fluviale cu corp metalic, fără propulsie, pentru stuf 20
 5.3.20. Remorchere şi impingatoare fluviale cu elice 18
 5.3.21. Bacuri, mahoane şi viviere fluviale pentru producţie şi
         transportat peste 20
 5.3.22. Pontoane de lesa, cu doua flotoare metalice şi platforma
         din lemn 20
 5.3.23. Nave fluviale de trecere 20
 5.3.24. Feriboturi maritime şi fluviale 20
 5.3.25. Bacuri de trecere fluviale, cu sau fără propulsie, pentru
         vehicule şi călători; poduri plutitoare fluviale, pe cablu 20
 5.3.26. Nave fluviale tehnice şi speciale; auxiliare şi de servitute 20
 5.3.27. Nave fluviale şi şalupe de agrement 20
 5.3.28. Barci de agrement 11
 5.3.29. Canoe de agrement, diguri, sandoline şi hidrobiciclete 11
 5.3.30. Ambarcaţiuni fluviale auxiliare de deservire generală şi
            sportive:
  5.3.30.1. - cu corp din lemn 11
  5.3.30.2. - cu corp metalic 15
 5.3.31. Barci pescăreşti 8
 5.3.32. Mahoane de taliene, barci viviere, bărci de furajat, pramuri
         şi năvodnice 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.4. Mijloace de transport aerian
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.4.1. Avioane pentru transport de călători, mărfuri şi mixte 12
 5.4.2. Avioane pentru destinaţie specială: împrăştierea îngrăşămintelor
       chimice sau insectofungicidelor la lucrările agrosilvice, sanitare 6
 5.4.3. Elicoptere pentru transport de călători, mărfuri sau destinaţie
        specială (împrăştierea îngrăşămintelor, montaj, etc.) 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.5. Mijloace specifice pentru transportul urban de călători
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.5.1. Mijloace de transport electric urban pe şine 14
 5.5.2. Mijloace de transport electric orăşenesc, pe pneuri (troleibuze) 8
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.6. Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 5.6.1. Mecanisme de ridicat (vinciuri, trolii, etc.) 10
 5.6.2. Macarale rotative; rulante cu platformă şi poduri rulante, 15
              în afară de:
  5.6.2.1. - macarale rotitoare staţionare, fixe cu coloană 12
  5.6.2.2. - macarale turn cu acţionare electrică 10
  5.6.2.3. - macarale mobile:
  5.6.2.3.1. - macarale cu pneuri şi şenile 10
  5.6.2.3.2. - automacarale până la 10 tf 8
  5.6.2.3.3. - automacarale de peste 10 tf 10
 5.6.3. Macarale diverse şi speciale, 10
 în afară de:
  5.6.3.1. - macarale plutitoare 20
  5.6.3.2. - macarale feroviare şi macarale transconteiner 15
 5.6.4. Ascensoare:
  5.6.4.1. - de materiale şi persoane pentru lucrări de construcţii;
            de mărfuri 7
  5.6.4.2. - de persoane pentru clădiri 10
 5.6.5. Transportoare şi instalaţii de transport pneumatic, 10
 în afară de:
  5.6.5.1. - transportoare cu bandă şi plăci cu lanţ (cablu), cu gheare,
             cu role, suspendate şi cu lanţuri de tracţiune, portante,
             transportoare cu cupe şi sisteme de transportoare utilizate
             în industrie pentru operaţii de prelucrare, asamblare şi
             montaj 12
  5.6.5.2. - transportoare cu bandă pentru lucrări de construcţii 8
  5.6.5.3. - transportoare elicoidale şi cu raclete 4
  5.6.5.4. - jgheaburi şi tobogane; instalaţii de transport pneumatic
             sau hidraulic 12
 5.6.6. Elevatoare, escalatoare şi alimentatoare 12
 5.6.7. Încărcătoare, împingătoare şi basculatoare, 10
 în afară de:
  5.6.7.1. - încărcătoare frontale cu o cupă 7
 5.6.8. Alte utilaje de transport şi ridicat, 10
 în afară de:
  5.6.8.1. - electro şi motostivuitoare 6
 5.6.9. Plăci turnate pentru întoarcerea locomotivelor 20
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.7. Mijloace de transport cu tracţiune animală 7
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                Grupa 6. ANIMALE ŞI PLANTAŢII
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.1. Animale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 6.1.1. Căi de reproducere şi de muncă 10
 6.1.2. Boi şi bivoli de muncă; vaci de lapte şi tauri pentru
        reproducere 7
 6.1.3. Oi pentru reproducere 5
 6.1.4. Măgari şi catâri 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.2. Plantaţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 6.2.1. Plantaţii de meri, peri, pruni, gutui, duzi, migdali, castani 20
 6.2.2. Plantaţii de cireşi, vişini, piersici, aluni şi caişi 12
 6.2.3. Plantaţii de nuci 30
 6.2.4. Plantaţii de agrişi, coacăzi şi trandafiri de dulceaţă 8
 6.2.5. Plantaţii de zmeură şi alţi arbuşti şi subarbuşti (muri,
        căpşuni etc.) 5
 6.2.6. Plantaţii de viţă de vie:
 6.2.6.1. - vii altoite (nobile) şi portaltoi vie 20
  6.2.6.2. - vii indigene, vii hibride, producători direcţi 15
 6.2.7. Plantaţii de hamei 17
 6.2.8. Plantaţii de protecţie şi de consolidare a terenurilor:
  6.2.8.1. - foioase şi răşinoase 60
  6.2.8.2. - plopi, salcâmi şi sălcii 30
 6.2.9. Răchitării 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              Grupa 7. UNELTE, DISPOZITIVE, INSTRUMENTE, MOBILIER ŞI
                              APARATURĂ BIROTICĂ
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.1. Unelte, dispozitive şi instrumente folosite în
                                industrie 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.2. Unelte, dispozitive şi instrumente folosite în
                                construcţii 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.3. Unelte, dispozitive şi instrumente folosite în
                                agricultură 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.4. Unelte, dispozitive şi instrumente pentru transporturi
                              şi telecomunicaţii 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.5. Unelte, dispozitive şi instrumente pentru circulaţia
                                 mărfurilor 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
în afară de:
 7.5.1. - containere şi transconteinere 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.6. Unelte, dispozitive şi instrumente pentru frizerie,
                            coafură, cosmetică 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.7. Accesorii de producţie 6
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.8. Mobilier
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 7.8.1. Mobilier (exclusiv mobilierul comercial şi hotelier) 15
în afară de:
  7.8.1.1. - case de bani 50
 7.8.2. Mobilier comercial şi hotelier 10
 7.8.3. Firme, panouri şi reclame luminoase 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.9. Aparatură birotică
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 7.9.1. Maşini de scris, aparate de dictat şi reprodus, aparate de
           desenat, heliografe, aparate de copiat şi multiplicat, aparate de
           proiecţie, aparate de citit microfilme etc. 5
 7.9.2. Aparate de telecomunicaţii pentru birou: aparate telefonice,
           aparate telefax, aparate telex, instalaţii de comandă prin radio,
           aparate de căutat persoane 5
 7.9.3. Inventar gospodăresc: tacâmuri (din metale preţioase), perdele,
           draperii, covoare etc. 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
              Grupa 8. ACTIVE CORPORALE MOBILE NEREGĂSITE ÎN
                              CAPITOLELE ANTERIOARE 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                           DICŢIONAR
                         ------------
     de corespondenţa dintre codul de clasificare şi durata de serviciu normată
a mijloacelor fixe din Legea nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976
şi, respectiv, codul de clasificare şi duratele normale de funcţionare din Legea
nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi
necorporale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Legea 62/1968, modificată Legea privind amortizarea
prin Decretul nr. 393/1976 capitalului imobilizat în
                                                 active corporale şi
                                                 necorporale nr. 15/1994
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul de Durata de serviciu Codul de Duratele normale
clasificare normată, clasificare de funcţionare,
                         ani ani
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         CATEGORIA 1 GRUPA 1
        ────────────── ──────────
    10 1.1.
────────── ──────────
(101-104) 1 a 35 1.1.2. a 25
                        b,c 25 b 16
                     2 a 80 1.1.1. a 50
                        b 50 b 30
                        c 40 b 30
                   3.4. 1.1.1.
                        a,b 90 a 50
                        c 50 b 30
                        d 60 b 30
                   5.7.
                        a,b 90 a 50
                        c 50 b 30
                        d 70 b 30
                     9. 1.1.3.
                        a 10 b 6
                        b 15 a 10
    11 1.2.
────────── ─────────
(111-119) 1.
                        a 30 1.2.2. a 20
                        b 20 b 12
                   2.6.
                        a 30 1.2.2. a 20
                        b 15 b 12
                     3.
                        a 60 1.2.1. a 35
                        b 50 b 25
                   4.5. 90 1.2.1. a 35
                   7.8. 90 1.2.1 a 35
                     9. a 10 1.2.3. b 6
                        b 15 a 10
    12 1.3.
───────── ────────
(121-127) 1.
                     A 40 1.3.2. a 25
                     B a 35 1.3.2. a 25
                       b,c 25 b 15
                   2.6.
                     A 30 1.3.2. a 25
                     B a 25 1.3.2. a 25
                       b,c 15 b 15
                     3.
                     A 70 1.3.1. a 45
                     B a 60 1.3.1. a 45
                        b 50 b 35
                        c 40 b 35
                   4.5.
                     A 10 1.3.1. a 45
                     B a,b 90 a 45
                        c 50 b 35
                   7.8.
                     A 12 1.3.1. a 45
                     B 90 a 45
                     9. a 10 1.3.3. b 6
                               15 a 10
 13 şi 15 1.4.
────────── ────────
(131-134) 1 40 1.4.2.1. 25
                   2.6 a 30 1.4.2.1. 25
                        b 20 1.4.2.2. 15
                   3 a 70 1.4.1.1. 50
                        b 50 1.4.1.2. 25
                   4.5. 100 1.4.1.1. 50
                   7.8. a 100 1.4.1.1. 50
                        b 60 1.4.1.2. 25
                        c 50 1.4.1.2. 25
                   9. a 10 1.4.3.2. 5
                        b 15 1.4.3.1. 10
14 ; 16-18 1.5.
──────────── ─────────
                   1. 40 1.5.2. 30
                   2 30 1.5.2. 30
                   3. 70 1.5.1. 60
                   4.5. 100 1.5.1. 60
                   6.8. 100 1.5.1. 60
         CATEGORIA 2 GRUPA 2
        ───────────── ───────
    20 2.1.
────────── ───────
201
201.1. 50 2.1.1. 30
201.2.
                   AB
                   6 10 2.1.2. 10
                   C
                   6. a 20 2.1.2. 10
                        b 30 2.1.2. 10
201.3-201.4
                   2. 15 2.1.4.1. 10
                  5.6. 60 2.1.4.2. 40
202
201.1-202.3 120 2.1.5. 50
202.4 60 2.1.5. 50
203
203.1 2 15 2.1.7.1. 10
                5.6.8. 70 2.1.7.2. 30
                   9. a 40 2.1.7.2. 30
203.2 60 2.1.8. 40
203.3 2. a 15 2.1.9.1. a 10
                       b,c 10 b 7
                  5.8. a 70 2.1.9.2. a 40
                        c 50 b 20
                        d 25 b 20
                   6. a 50 2.1.9.2. a 40
                        c 40 b 20
                        d 25 b 20
203.4 2. 15 2.1.10.1. 10
                 3.4. 50 2.1.10.2. 40
                   5. 60 2.1.10.2. 40
203.5 A.B.2. 15 2.1.11.1. 10
                   4. 50 2.1.11.2. 30
                   6. 30 2.1.11.2. 30
                   C 30 2.1.11.2. 30
203.6 2. 20 2.1.12.1. 15
                   4. 50 2.1.12.2. 30
203.7-203.8 1.3.4. 45 2.1.12.2. 30
                   2. 10 2.1.13.1. 6
204-205
204.1 3.5. 60 2.1.14. 30
                   6. 40 2.1.14. 30
204.2 2. 20 2.1.15.1. 10
                   5. 60 2.1.15.2. 30
204.3/204.4
    si
205.1-205.4 40 2.1.16. 25
204.5 20 2.1.17. 15
204.6 3.5.6.
                        a 60 2.1.18. a 30
                        c 30 b 15
204.7 60 2.1.19. 40
    21 2.2.
────────── ───────
 211
211.1-211.4 1-3 60 2.2.1.1. 30
                 4-6 120 2.2.1.2. 60
211.5-211.7 1.3.4.5. 50 2.2.1.1. 30
                   6 75 2.2.1.2. 60
212 15 2.2.2.1. 10
213.1-213.3
215
216 şi 219 1 10 2.2.4.1. 5
                   3 15 2.2.4.2. 10
                 4.5.7 30 2.2.4.3. 20
                   6 60 2.2.4.3. 20
                   8 c 20 2.2.4.2. 10
213.4-213.5 3.8 a 20 2.2.2.1. 10
                  4-6.8 b 40 2.2.2.2. 25
214
214.1-214.6 3 25 2.2.3.1. 10
                   4.5.7. 65 2.2.3.2. 30
                   6 70 2.2.3.2. 30
214.7-214.8 3 10 2.2.3.1. 10
                   6 50 2.2.3.2. 30
214.7-214.8 3 10 2.2.3.1. 10
                   6 50 2.2.3.2. 30
    22 2.3.
───────── ─────────
221 150 2.3.1. 60
221.4 10 2.3.8.1. 10
222 100 2.3.1. 60
223.1-223.2
(223.11-223.23) A 120 2.3.2. 60
                   B 80 2.3.2. 60
223.3-223.4
(223.31-223.33) 2.8.9. a 30 2.3.3.1. 20
(223.41-223.43) 4 70 2.3.3.2. 50
223.5
(223.51-223.53) A
                 2.3.9. a 20 2.3.4.1. 15
                  4.5 60 2.3.4.2. 40
                   B 10 2.3.5. 10
223.6
(223.61-223.63) 4 60 2.3.7. 33
                   5.6. 75 2.3.7. 33
223.7-223.8 2.8. 15 2.3.6.1. 10
(223.71-223.83) 4.6. 60 2.3.6.2. 40
224
(224.1-224.5) 1.5.9 a 15 2.3.8.1. 10
                 2-4 50 2.3.8.2. 30
225 150 2.3.9. 60
    23 2.4.
──────── ──────────
231 2.4.1.
231.1-231.3 150 2.4.1.1.1. 60
                               60 2.4.1.1.2. 40
                               25 2.4.1.1.3. 20
231.4
231.41-231.44 60 2.4.1.2. 30
231.45-231.48 5 2.4.1.7. 5
231.5
231.51-231.52 50 2.4.1.3.1. 40
231.53 15 2.4.1.3.3. 15
231.54-231.57 1 15 2.4.1.3.3. 15
                   2.3. 50 2.4.1.3.2. 30
                   4.5. 35 2.4.1.3.2. 30
                 6.7.9. a 30 2.4.1.3.2. 30
231.6
231.61-231.62 70 2.4.1.4. 40
231.63 3 70 2.4.1.5.1. 30
                   5-7 40 2.4.1.5.1. 30
231.64 9 a 20 2.4.1.5.2. 20
                   9 b,c 30 2.4.1.5.2. 20
                   9 d 50 2.4.1.5.2. 20
231.65 40 2.4.1.6. 30
231.67 50 2.4.1.4. 40
231.66 40 2.4.1.8. 30
231.68 si
231.7
232 2.4.2.
232.17 2.4.2.1.
(232.171-232.178) 1 10 2.4.2.1.1. 3
                  2 20 2.4.2.1.2. 5
                  3-8 35 2.4.2.1.3. 15
232.2 75 2.4.2.1.4. 35
232.22 100 2.4.2.1.4. 35
232.3 50 2.4.2.2. 40
232.4
(232.41-232.47) 1 10 2.4.2.3.1. 12
                  2.4. si
                  6.8. 50 2.4.2.3.2. 25
                  3.5.7. 30 2.4.2.3.2. 25
232.5 30 2.4.2.3.2. 25
233 2.4.3.
233.1
233.131-233.134 A
                  3-5 80 2.4.3.1. 60
                   B 120 2.4.3.1. 60
233.136-233.137 75 2.4.3.1. 60
233.141 1 20 2.4.3.2.1. 16
                   4 50 2.4.3.2.2. 40
                   5 70 2.4.3.2.2. 40
233.142 100 2.4.3.3. 60
233.2 60 2.4.3.4. 50
233.3 50 2.4.3.5. 30
234 2.4.4.
(234.11-234.13)
(234.15-234.16)
      si
(234.21-234.26) 1 25 2.4.4.1.1. 15
                   2.4.5. 50 2.4.4.1.2. 30
                   3 35 2.4.4.1.2. 30
234.14 7 2.4.4.3. 5
234.3
(234.311-234.383) 1 a 3 2.4.4.4.1. 10
                        b 20 2.4.4.4.1. 10
                   2-8 60 2.4.4.4.2. 30
235
235.1-235.3
si 235.7
(235.111.1- 1 a,b
235.288.7) 1.6 10 2.4.5.1.1. 10
                        1.a 15 2.4.5.1.1. 10
(235.311.1- 1.b.6 20 2.4.5.1.1. 10
235.388.7) 2 1.7 75 2.4.5.1.2. 40
(235.71-235.73) 3-8 1.5.-7 100 2.4.5.1.3. 60
                        2-4 120 2.4.5.1.3. 60
(235.411.1- 1a 1 10 2.4.5.1.1. 10
235.443.7) 1b 1.a 15 2.4.5.1.1. 10
   şi 1.b 20 2.4.5.1.1. 10
(235.451.1- 2 1-7 75 2.4.5.1.2. 40
235.454.7)
                 3.8 1.5-7 100 2.4.5.1.3. 60
                        2-4 120 2.4.5.1.3. 60
235.5 1.4 60 2.4.5.1.2. 40
(235.511- 2.3 100 2.4.5.1.3. 60
235.523) 5 10 2.4.5.1.1. 10
235.6
(235.611.1- 1 a,b 10 2.4.5.2.1. 10
235.618.7) 2-4.7 100 2.4.5.2. 60
                  1.5.6. 80 2.4.5.2.2. 40
236 150 2.4.5.3. 60
237 2.4.6.
237.1
237.111 1 20 2.4.6.1.1. 12
                   2 30 2.4.6.1.1. 12
                   3 35 2.4.6.1.1. 12
237.112 1 20 2.4.6.1.2. 12
                   2 30 2.4.6.1.2. 12
                   3 35 2.4.6.1.2. 12
237.12 1 50 2.4.6.2.1. 30
                   5 40 2.4.6.2.1. 20
237.13 20 2.4.6.2.2. 15
237.2-237.4
237.21-237.22 60 2.4.6.3. 20
     si
237.4
237.23 20 2.4.6.3. 20
237.24-237.25 25 2.4.6.4. 20
     si
237.31-237.33
237.5 30 2.4.6.5. 5
238 120 2.4.7. 40
    24 2.5.
───────── ─────────
241
241.1 1 20 2.5.1.1. 10
                 2-6 1.2.7.8 40 2.5.1.2. 25
                 3-5 50 2.5.1.2. 25
                   6 25 2.5.1.2. 25
241.2 2 25 2.5.2. 25
                   3 50 2.5.2. 25
                   9 a 40 2.5.2. 25
241.3 1 25 2.5.3.1. 20
                 2.3 50 2.5.3.2. 35
                   4 60 2.5.3.2. 35
241.4
(241.41-241.44) 1 10 2.5.4.1. 6
                   2 20 2.5.4.2. 20
                3.4. 30 2.5.4.2. 20
241.5
242
(242.1-242.7) 1-4 70 2.5.6.2. 40
                   5 50 2.5.6.1. 30
243 1.3 70 2.5.6.1. 30
(243.1-243.8) 4.5 80 2.5.6.2. 40
244, 245
(244.1-244.3 1 20 2.5.7.1. 10
     si
245.1-245.4) 2-5 60 2.5.7.2. 30
246
(246.1-246.6) 1 20 2.5.8.3. 10
                 2.3 a 50 2.5.8.2. 30
                        c 40 2.5.8.2. 30
                   4 a 60 2.5.8.2. 30
                        c 30 2.5.8.2. 30
                   5 50 2.5.8.2. 30
                   9 a 50 2.5.8.1. 20
247
247.1 1.2. a 13 2.5.9.1. 10
                        b 20 2.5.9.1. 10
                   3 70 2.5.9.2. 30
                   5 40 2.5.9.2. 30
247.2 1 30 2.5.10.1. 25
                   2 40 2.5.10.2. 35
                   3 60 2.5.10.2. 35
247.3 1 20 2.5.11. 20
                 2.3 50 2.5.11. 20
247.4 35 3.7.6. 25
247.5-247.7
(247.51-247.54) 1 20 2.5.12.1. 10
                   2 50 2.5.12.2. 35
                   4 60 2.5.12.2. 35
247.8 15 2.5.9.1. 10
    25 2.6.
────────── ─────────
251
251.1-251.8 A
                   1 20 2.6.1.1. 12
                 2-5 60 2.6.1.2. 40
                   9 a 10 2.6.1.1. 12
                   B 30 2.6.1.3. 20
252
252.1-252.2 20 2.6.2.1. 12
252.3 30 2.6.2.2. 20
252.4 35 2.6.2.3. 30
252.5-252.6 40 2.6.2.3. 30
    26 2.7.
────────── ────────
261
261.1
261.111-261.127 1 30 2.7.1.1. 20
                 2.5 70 2.7.1.2. 40
261.131-261.177 5 6b. 30 2.7.2.1. 20
                        6a 70 2.7.2.2. 40
261.2
261.2-261.23 1-5 60 2.7.3.1. 40
                   9 a 30 2.7.3.2. 20
261.24-261.25 30 2.7.4. 20
261.3 a 70 2.7.5.1. 50
                        b 10 2.7.5.2. 7
261.4 70 2.7.6. 50
262
262.1-262.4 1-3 60 2.7.7.1. 30
                 4-6
                        a 120 2.7.7.2. 60
                        c 70 2.7.7.2. 60
263
263.1-263.6 1-4 120 2.7.8.1. 60
                   5 50 2.7.8.2. 35
264
264.1-264.5 1 10 2.7.9. 10
               2-4.9 a,b 80 2.7.9.1. 50
                   5 b 30 2.7.9.2. 20
                   7 30 2.7.9.2. 20
                   8 20 2.7.9.3. 15
264.6-264.9 2.4.6.7. 80 2.7.10.1. 40
                   8 20 2.7.10.2. 15
                   9 a 80 2.7.10.1 40
265
265.1-265.3 1 100 2.7.11. 40
                 4.5 70 2.7.11. 40
265.4-265.5 30 2.7.12. 20
265.6-265.8 70 2.7.13. 50
265.81 50 2.7.13. 50
266
(266.1-266.8) 1.2.6.7. 80 2.7.14.1. 50
                 3.4. 20 2.7.14.2. 15
                   5. 40 2.7.14.3. 30
267 60 2.7.15. 30
268 80 2.7.15. 40
268.3
(268.31-268.38)
268.4 şi 268.5 1-4 60 2.7.16. 40
                   5 10
268.7 30 2.7.17. 20
    27 2.8.
────────── ───────
271 2 20 2.8.1. 25
                 3.4 30 2.8.1. 25
                 5-9 a 30 2.8.1. 25
                        b 65 2.8.1. 25
272 40 2.8.1. 25
273
(273.1-273.6) 1-5 50 2.8.2.1. 25
                   6 20 2.8.2.2. 20
274 1 a 20 2.8.5. a 15
(274.1-274.8) c 8 2.8.5. b 8
                   2 a 30 2.8.5. a 15
                        c 15 2.8.5. b 8
                   6 a,c 8 2.8.5. b 8
                   6 b,c 10 2.8.5. b 8
                   7 a 25 2.8.5. a 15
                        c 15 2.8.5. b 8
                   8 a 20 2.8.5. a 15
                        c 15 2.8.5. b 8
                   9a a 30 2.8.5. a 15
                        c 15 2.8.5. b 8
275 a 20 2.8.3. 15
                        b 30 2.8.3. 15
276 30 2.8.4. 20
    29 2.9.
────────── ──────
291-294
(291.1-291.3)
(292.1-292.5)
(293.1-293.5)
(294.1-294.8) 1 20 2.9.1.1. 10
                 2.7 30 2.9.1.2. 20
                 3.4 40 2.9.1.3. 40
                 5.6 60 2.9.1.3. 40
                   8 10 2.9.1.4. 7
299 2.9.1.
299.1 1.5 25 2.9.2.1. 15
            2.3.6.7. 50 2.9.2.2. 25
                   4 70 2.9.2.2. 25
299.2 1 30 2.9.3.1. 15
                 2.5 70 2.9.3.2. 40
299.3 1 10 2.9.4.1. 7
                 2.3 20 2.9.4.2. 15
                 4-6 40 2.9.4.3. 30

         CATEGORIA 3 SUBGRUPA 3.16.
        ────────────── ────────────────

  30 35 3.16.1. 28
300.40-300.49 30 3.16.1. 28
301.0 34 3.16.1.1. 20
301.2 45 3.16.1. 28
301.3 45 3.16.1. 28
302 25 3.16.1.1. 20
303 25 3.16.1.4. 20
304.1 - 304.2
si 304.7 25 3.16.1.1. 20
306.0-306.3 si
306.5-306.8 27 3.16.1.2. 20
306.9 21 3.16.1.3.2. 8
306.4 35 3.16.1.2. 20
31 3.16.2.
310 28 3.16.2.1. 15
310.00-310.02 24 3.16.2.1. 15
310.01 , 310.233
si 310.4 15 3.16.2.1. 15
311 şi 314 35 3.16.2.2. 20
312 25 3.16.2.2. 20
313 40 3.16.2.3. 22
315 A 12 3.16.2.4. 11
                   B 15 3.16.2.4. 11
                   a 12 3.16.2.4. 11
316 40 3.16.2.5. 20
32
320 30 3.16.3.1. 20
320.20 16 3.16.3.2. 12
321 25 3.16.3.3. 20
322 28 3.16.3.4. 20
323 şi 324 14 3.16.3.5. 14
324 32 3.16.3.5. 14
33 3.16.4.
330
330.0 3.16.4.1.
330.00 a 27 3.16.4.1.1. 15
                        b 18 3.16.4.1.1. 15
330.01 24 3.16.4.1.2. 12
330.1 a 16 3.16.4.2. 8
                        b 14 3.16.4.2. 8
331 3.16.4.3.
331.0-331.1 a 20 3.16.4.3.1. 14
                        b 14 3.16.4.3.2. 10
331.2 3.16.4.3.
331.20 27 3.16.4.3.1. 14
331.21 20 3.16.4.3.2. 10
331.3 3.16.4.3.
331.30 14 3.16.4.3.1. 14
331.31 10 3.16.4.3.2. 10
332 3.16.4.3.
332.0 27 3.16.4.3.1. 14
332.1 20 3.16.4.3.1. 14
333
333.0 18 3.16.4.4.1. 15
333.1 14 3.16.4.4.2 12
333.2 10 3.16.4.4.3. 10
34 3.21.1.
340-344 12 3.21.1.1. 8
35 18 3.16.5. 14
351-352 30 3.16.5. 14
353 14 3.16.5. 14
354-456 353 3.16.5. 14
357.2 14 3.16.5 14
39 3.16.
390 35 (Piese de schimb)
391 10 (Piese de schimb)

         CATEGORIA 4 GRUPA 3
        ────────────── ───────────

401 3.1.
401.0 7 3.1.1. 7
401.1 şi 401.2 4 3.1.2. 4
401.3 3.1.
401.30-401.32 7 3.1.3. 7
401.303 12 3.1.3. 7
401.33-401.34 6 3.1.4. 6
401.341.1 11 3.1.4. 6
401.4 3.1.
401.40 şi 401.42 18 3.1.7. 10
401.41 15 3.1.8. 12
401.43 13 3.1.7. 10
401.44 15 3.1.9. 10
401.441.3-
401.441.6 7 3.1.9. 10
401.45 şi 401.46 18 3.1.10. 15
401.460 25 3.1.10. 15
401.464.0 37 3.1.10. 15
401.47 36 3.1.11. 15
401.472-401.474 25 3.1.11. 15
401.90-401.92 13 3.1.12. 8
402 3.2.
402.0 12 3.2.1. 9
402.03-402.04 9 3.2.1. 9
402.1
402.10 7 3.2.2. 7
402.2 10 3.2.4. 10
402.24-402.25 14 3.2.4. 10
402.3-402.4
402.30 14 3.2.2. 7
402.31 şi 402.32 14 3.2.3. 10
402.33 a,b 7
                        c 14
402.34 12 3.2.3. 10
402.35 a 9 3.2.3. 10
                        b 12 3.2.3. 10
                        c 14 3.2.3. 10
402.36 6 3.2.2. 7
402.37-402.39 9 3.2.2. 7
402.40 12 3.2.2. 7
402.41 10 3.2.2. 7
402.42-402.46 9 3.2.2. 7
402.47 a 12 3.2.2. 7
                        b 14 3.2.2. 7
402.48 14 3.2.2. 7
402.49 12 3.2.2. 7
402.5 6 3.2.5. 6
402.50-402.52 14 3.2.5. 6
402.6 15 3.2.6. 10
402.62-402.63 10 3.2.6. 10
402.7
402.70 10 3.2.6. 10
402.71 15 3.2.6. 10
402.8 a 6 3.2.6. 10
                        b 5 3.2.6. 10
402.83 10 3.2.6. 10
403 3.3.
403.0-403.1 25 3.3.1. 15
403.002-403.003 12 3.3.1. 15
403.010 36 3.3.1. 15
403.12 27 3.3.1. 15
403.2 27 3.3.2. 15
403.20 şi 403.28 25 3.3.2. 15
403.22 22 3.3.2. 15
403.23 şi 403.25 15 3.3.2. 15
403.27 12 3.3.2. 15
403.3 27 3.3.3. 12
403.30 , 403.312.3 ,
403.33 ,
403.340-403.342 si
403.35-403.36 25 3.3.3. 12
403.343 şi 403.373 15 3.3.3. 12
403.4 27 3.3.4. 12
403.40 şi 403.47 18 3.3.4. 12
403.42-403.46 15 3.3.4. 12
403.48 25 3.3.4. 12
403.5 18 3.3.5. 15
403.6 22 3.3.6. 12
403.7 25 3.3.7. 15
404 3.4.
404.0 36 3.4.1. 15
404.012 şi 404.02 25 3.4.1. 15
404.1-404.3 30 3.4.2. 15
404.32 şi 404.33 25 3.4.2. 15
404.34-404.35 18 3.4.2. 15
404.4 18 3.4.1. 15
404.5 25 3.4.1. 15
404.6 30 3.4.3. 12
404.61-404.62 si
404.66 25 3.4.3. 12
404.64 15 3.4.3. 12
404.67 36 3.4.3. 12
404.7 18 3.4.1. 15
404.8 36 3.4.3. 12
404.81 25 3.4.3. 12
404.82 20 3.4.3. 12
405 3.5.
405.0-405.1
405.00-405.01 21 3.5.1. 12
405.02
405.020
405.020.0-
405.020.30 14 3.5.2.1. 10
405.020.31-
405.020.32 21 3.5.2.1. 10
405.020.40-
405.020.5 30 3.5.2.1. 10
405.021-404.022 30 3.5.2.2. 12
405.022.0-
405.022.1 21 3.5.2.2. 12
405.023-405.025 21 3.5.2.3. 8
405.026 28 3.5.2.4. 10
405.026.7-
405.026.9 21 3.5.2.4. 10
405.03 14 3.5.3. 10
                               21 3.5.3. 10
405.04 30 3.5.4. 12
405.040 21 3.5.4. 12
405.05 21 3.5.5. 10
405.053 30 3.5.5. 10
405.06 30 3.5.6. 12
405.060.4 36 3.5.6. 12
405.061 24 3.5.6. 12
405.07-405.16 21 3.5.7. 10
405.152 5 3.5.8. 3
405.17-405.18 14 3.5.9 10
405.2
405.20-405.21 21 3.5.10. 12
405.203 si
405.207-405.212 24 3.5.10. 12
405.204-405.206 18 3.5.10. 12
405.22-405.28 20 3.5.11. 12
405.220-405.221
si 405.224 30 3.5.11. 12
405.222 24 3.5.11. 12
405.223 18 3.5.11. 12
405.29 12 3.5.12. 12
405.3
405.30-405.36 20 3.5.13. 10
405.37 12 3.5.14. 10
405.38 22 3.5.15. 12
405.380 15 3.5.15. 12
405.39 22 3.5.13. 10
405.4 25 3.5.16. 12
405.40-405.44 21 3.5.16. 12
405.56-405.457
si 405.48 35 3.5.16. 12
405.49 21 3.5.16. 12
405.5 16 3.5.17. 8
405.53-405.56 7 3.5.17. 8
405.57-405.58 20 3.5.17. 8
405.6 14 3.5.18. 10
405.63 24 3.5.18. 10
405.70 20 3.5.19. 10
405.700 16 3.5.19. 10
405.71 24 3.5.20. 10
405.710 16 3.5.20. 10
405.72 22 3.5.21. 10
405.73 21 3.5.22. 10
405.74 24 3.5.23. 12
405.740 15 3.5.23. 12
405.741 21 3.5.23. 12
405.75 14 3.5.24. 7
405.76-405.77 16 3.5.25. 10
405.771-405.773 14 3.5.25. 10
405.78 21 3.5.26. 12
405.8
405.80 27 3.5.27. 10
405.802-405.803 18 3.5.27. 10
405.81 27 3.5.28. 12
405.813.0 32 3.5.28. 12
405.813.4 18 3.5.28. 12
405.816.2 14 3.5.28. 12
405.82 40 3.5.29. 12
405.826 21 3.5.29. 12
405.83 22 3.5.32. 12
405.84 18 3.5.33. 10
405.85 27 3.5.34. 14
405.87 18 3.5.35. 12
405.872 21 3.5.35. 12
405.874 32 3.5.35. 12
405.875 27 3.5.35. 12
405.88 21 3.5.36. 8
406 3.6.
406.0 3.6.1.
406.00
406.000 a 32 3.6.1.1. a 15
                        b 25 a 15
                        c 14 b 10
406.001-406.004 a 22 3.6.1.2. a 12
                        b 14 a 12
                        c 9 b 8
406.003.19 18 3.6.1.2. a 12
406.005 a 20 3.6.1.3. a 10
                        b 10 a 10
                        c 7 b 8
406.01 a 25 3.6.1.3. a 10
                        b 14 a 10
                        c 9 b 8
406.02 a 22 3.6.1.4. a 10
                        b 14 a 10
                        c 9 b 7
406.03 a 32 3.6.1.5. a 12
                               45 a 12
                        b 18 a 12
                        c 14 b 8
406.04 a 22 3.6.1.6. a 14
                        b 20 a 14
                        c 10 b 8
406.05 a 24 3.6.1.7. a 14
                        b 20 a 14
                        c 9 b 18
406.06 a 11 3.6.1.8. a 10
                        b 9 a 10
                        c 7 b 6
406.064 20 3.6.1.8. a 10
406.1 3.6.2.
406.10-406.12 18 3.6.2.1. 10
406.105 23 3.6.2.1. 10
406.106-406.107 14 3.6.2.1. 10
406.121 26 3.6.2.1. 10
406.13 14 3.6.2.2. 10
406.130-406.132
si 406.135 18 3.6.2.2. 10
406.14 9 3.6.2.3. 8
406.15-406.19 25 3.6.2.4. 12
406.2-406.3 25 3.6.3.9. 12
406.20-406.212 ; 406.215 32 3.6.3.1. 14
406.232 12 3.6.3.2. 8
406.240-406.242 15 3.6.3.3. 10
406.243-406.246 20 3.6.3.4. 14
406.252-406.255
406.256.7 şi 406.26 20 3.6.3.5. 14
406.27-406.28 12 3.6.3.6. 11
406.292-406.294 14 3.6.3.9. 12
406.30 14 3.6.3.9. 12
406.310; 406.316;
406.321-406.323 9 3.6.3.7. 9
406.311 şi 406.315.1 7 3.6.3.7. 9
406.312 şi 406.315.0 14 3.6.3.9. 12
406.313-406.314 si
406.317 12 3.6.3.7. 9
406.320 şi 406.324 3 3.6.3.8. 3
406.4 25 3.6.4. 12
406.402 a 36 3.6.4.1. 15
                               27 3.6.4.1. 15
                         b 20 3.6.4.1. 15
406.403 36 3.6.4. 12
406.404; 406.411
si 406.421 a 20 3.6.4.2. 11
                         b 14 3.6.4.2. 11
406.412-406.413 36 3.6.4. 12
406.415 si
406.422-406.423 9 3.6.4.3. 9
406.430-406.431 14 3.6.4. 12
406.432 32 3.6.4.1. 15
406.440.4 9 3.6.4.3. 9
406.45 32 3.6.4. 12
                               23 3.6.4. 12
406.460 20 3.6.4. 12
406.461-406.462 9 3.6.4.3. 9
406.463-406.464 2 3.6.4.4. 2
406.470-406.471 32 3.6.4. 12
406.480 20 3.6.4. 12
406.481-406.482 32 3.6.4.5. 15
406.5 32 3.6.5. 10
406.506 22 3.6.5.1. 9
406.521.0 14 3.6.5.2. 8
407 3.7.
407.0 16 3.7.1. 15
407.010 a 23 3.7.1. 15
                         b 14 3.7.1.1.1. 12
                         c 11 3.7.1.1.2. 10
407.012 8 3.7.1.2. 8
407.014 9 3.7.1.3. 9
407.015-407.017 20 3.7.1. 15
407.02 14 3.7.1.4. 12
407.1 27 3.7.2. 15
407.13-407.15 si
407.161-407.162 20 3.7.2. 15
407.160 30 3.7.2. 15
407.2 16 3.7.2. 15
407.3 33 3.7.4. 20
407.33 23 3.7.4. 20
407.34-407.35 16 3.7.4.1. 14
407.36 15 3.7.4.1. 14
407.4 16 3.7.5. 15
407.40 23 3.7.5. 15
407.5
407.50 16 3.7.6. 15
407.51 20 3.7.7. 15
407.52 16 3.7.8. 15
407.523.0 si
407.523.1 5 3.7.8.1. 5
407.523.2 7 3.7.8.2. 7
407.523.3 10 3.7.8.3. 10
407.53 18 3.7.9. 15
407.54 16 3.7.10. 15
407.55 21 3.7.10. 15
407.56 27 3.7.11. 15
407.57 14 3.7.12. 15
407.58 20 3.7.13. 15
407.580.0 si
407.580.1. 12 3.7.13. 15
407.582 17 3.7.13. 15
407.6 16 3.7.14. 15
408 3.8.
--- ----
408.0 10 3.8.1. 10
408.1
408.10 si
408.11 15 3.8.2. 12
408.110.6 2 3.8.2.1. 2
408.110.8,
408.111.5 si
408.111.7 16 3.8.2. 12
408.12-408.14 16 3.8.3. 10
408.126; 408.137
si 408.143 5 3.8.3.1. 3
408.15 14 3.8.4. 10
408.16-408.18 14 3.8.5. 10
408.160.4;
408.161.1;
408.164 si
408.174 5 3.8.5.1. 3
408.2-408.6 14 3.8.6. 10
408.43 10 3.8.6.1. 3
408.500-408.503 21 3.8.6. 10
408.505 14 3.8.6. 10
408.53 16 3.8.6. 10
408.7 15 3.8.7. 12
408.740 13 3.8.7. 12
408.77 5 3.8.7.1. 5
408.8 14 3.8.8. 12
408.80 15 3.8.8. 12
408.82 12 3.8.8. 12
408.95 24 3.8.8. 12
408.87 14 3.8.8. 12
408.890-408.893
si 408.895 11 3.8.8. 12
408.894 si
408.896 15 3.8.8. 12
408.9 7 3.8.9. 7
409 3.9.
─── ────
409.0 28 3.9.1. 13
409.00 18 3.9.1. 13
409.020.0 7 3.9.1.1. 7
409.020.1;
409.020.6 si
409.021 23 3.9.1. 13
409.033-409.036 35 3.9.1. 13
409.04 30 3.9.1. 13
409.050.3 23 3.9.1. 13
409.060-409.065 si
409.067-409.068 30 3.9.1. 13
409.066 18 3.9.1. 13
409.07 14 3.9.1. 13
409.1 28 3.9.2. 10
409.102-409.103 si
409.12 23 3.9.2. 10
409.11 si
409.160-409.161 30 3.9.2. 10
409.13 35 3.9.2. 10
409.162-409.164 23 3.9.2. 10
409.170 35 3.9.2. 10
409.171-409.174 18 3.9.2. 10
409.18-409.19 23 3.9.2. 10
409.2 23 3.9.3. 10
409.3 19 3.9.4. 14
409.301 14 3.9.4. 14
409.34 24 3.9.4. 14
409.4 10 3.9.5. 10
409.40 7 3.9.5.1. 7
409.42 6 3.9.5.2. 6
410 3.10
─── ────
410.0-410.3 18 3.10.1. 14
410.000;
410.03-410.04 12 3.10.1.1. 12
410.001 24 3.10.1. 14
410.100-410.110.
410.120-410.14 si
410.17-410.18 14 3.10.1. 14
410.20-410.26 12 3.10.1.2. 12
410.3 18 3.10.2. 12
410.30-410.32 12 3.10.2. 12
410.4-410.5 14 3.10.3. 12
410.40 12 3.10.3. 12
410.43-410.45 24 3.10.3. 12
410.9
410.90-410.92 14 3.10.4. 14
411 3.11
─── ────
411.10 18 3.11.1. 11
411.012,
411.013, 411.015 şi 25 3.11.1. 11
411.022, 411.014
411.017-411.018 24 3.11.1. 11
411.016 15 3.11.1. 11
411.04 25 3.11.2. 10
411.05 30 3.11.3. 11
411.1
411.10 30 3.11.4. 12
411.101.7 12 3.11.4. 12
411.11 si
411.12 25 3.11.5. 10
411.115 18 3.11.5. 10
411.128.1 40 3.11.5. 10
411.13 20 3.11.6. 10
411.2-411.3. 18 3.11.7. 11
411.33 30 3.11.7. 11
411.4. 30 3.11.8. 11
411.401 24 3.11.8. 11
411.41
411.410 a 25 3.11.8. 11
411.411 b 18 3.11.8. 11
411.42-411.45 22 3.11.8. 11
416.46-416.47 18 3.11.8. 11
411.5 şi 411.6. 18 3.11.9. 8
411.7. 25 3.11.10. 11
411.70-411.71 18 3.11.10. 11
411.8
411.80 30 3.11.11. 10
411.81 18 3.11.12. 11
411.812.0 si
411.813.1 12 3.11.12. 11
411.82 22 3.11.13. 11
411.820 24 3.11.13. 11
411.83 si
411.84 18 3.11.14. 10
411.832;
411.842;
411.844 12 3.11.14. 10
411.85 25 3.11.15. 12
411.86 30 3.11.15. 12
411.8676 25 3.11.15. 12
411.87-411.90 22 3.11.16. 12
411.873 24 3.11.16. 12
411.876 30 3.11.16. 12
411.881.1 si
411.888 18 3.11.16. 12
411.894-411.895 12 3.11.16. 12
412 12 3.12 10
─── ────
412.4 14 3.12. 10
412.50-412.51 25 3.12. 10
413 3.13
─── ────
413.0 27 3.13.1. 11
413.000 50 3.13.1.1. 20
413.001-413.003 20 3.13.1.2. 15
413.008 si
413.035 14 3.13.1. 11
413.029 16 3.13.1. 11
413.04 20 3.13.1. 11
413.1. 16 3.13.1. 11
413.2 18 3.13.3. 10
413.3.-413.6 27 3.13.4. 11
413.43-413.44 20 3.13.4. 11
413.50 20 3.13.4. 11
413.7 33 3.13.4. 11
414 3.14.
─── ─────
414.0 14 3.14.1. 11
414.1 11 3.14.2. 10
414.12 16 3.14.2. 10
414.14 14 3.14.2. 10
414.16 16 3.14.2. 10
414.2 şi 414.3 18 3.14.4. 12
414.302-414.303
      si
414.305-414.306 27 3.14.3. 17
414.304 13 3.14.5. 10
414.4
414.40 27 3.14.6. 18
414.41 16 3.14.7. 16
414.5 14 3.14.8. 10
414.6
414.60 22 3.14.9. 12
414.61-414.63;
414.64 16 3.14.9. 12
414.7
414.70 34 3.14.10. 15
4414.702.0-
414.702.1 si
414.702.8-
414.702.9 22 3.14.10. 15
414.703 şi 414.704.1 28 3.14.10. 15
414.704.0 40 3.14.10. 15
414.705 25 3.14.10. 15
414.71-4414.72 16 3.14.11. 12
414.710 si
414.716 9 3.14.11. 12
414.723 45 3.15.11. 12
414.73 15 3.14.12. 12
414.8 18 3.14.13. 15
414.9 14 3.14.14. 10
414.91 18 3.14.14. 10
415 3.15.
─── ─────
415.0
415.00 20 3.15.1. 11
415.001-415.002 20 3.15.1. 11
415.003-415.005 12 3.15.1. 11
415.01 12 3.15.1. 11
415.010.1 12 3.15.1. 11
415.010.2 si
415.012.0
415.012.2 20 3.15.1. 11
415.012.3 12 3.15.1. 11
415.012.5 si
415.013.0 8 3.15.1. 11
415.013.1-
415.013.4 25 3.15.1. 11
415.013.5-
415.013.7 15 3.15.1. 11
415.014-415.015 12 3.15.1. 11
415.1 18 3.15.1. 11
415.104 18 3.15.1. 11
415.105 24 3.15.1. 11
415.2-415.7 12 3.15.2. 12
415.61 30 3.15.2. 12
416 3.17.
─── ─────
416.0 3.17.1.
416.00
416.000-416.004 20 3.17.1.1.1. 8
                               14 3.17.1.1.1. 8
                               10 3.17.1.1.2. 6
                                4 3.17.1.1.3. 4
                               18 3.17.1.1.1. 8
416.005-416.006 a 18 3.17.1.1.1. 8
                         b 4 3.17.1.1.3. 4
416.007 14 3.17.1.1.1. 8
416.01 18 3.17.1.2. 10
416.020-416.022 24 3.17.1.3.1. 8
                               10 3.17.1.3.2. 6
416.023 3 3.17.1.3.3. 3
416.024 10 3.17.1.4. 10
416.03-416.04 12 3.17.1.5. 8
416.05-416.06 18 3.17.1.6. 10
416.07 14 3.17.1.7. 10
416.1 3.17.2.
───── ───────
416.10-416.12 16 3.17.2.1. 12
416.102-416.103 27 3.17.2.1. 12
416.104-416.106 10 3.17.2.1. 12
416.13 416,14 17 3.17.2.2. 10
                               27 3.17.2.2.1. 20
416.15 10 3.17.2.3. 10
416.2 16 3.17.3.1. 8
416.25 8 3.17.3.1. 8
416.26-416.28 27 3.17.3.2. 10
416.3-416.4 27 3.17.3.2. 10
416.5 16 3.17.4. 10
416.50 32 3.17.4. 10
416.6 20 3.17.5. 12
416.66 24 3.17.5. 12
416.7. 15 3.19. 12
416.71 24 3.19. 10
416.8 a 30 3.17.6. a 25
                         b 20 b 20
                         c 12 c 12
416.80 36 3.17.6. a 25
416.84 şi 416.85 30 a 25
416.9 a 20 3.17.7. a 15
                         b 12 b 12
                         c 10 c 10
416.91-416.94 25 3.17.7. a 15
417 22 3.18. 15
419 12 3.19. 10
419.3. 20 3.19. 10
42 3.20
─── ────
420 - - -
420.000 - 3.20.1.1. -
                               12 3.20.1.1.2. 8
                               13 3.20.1.1.3. 10
420.001-420.002
      si
420.010-420.6 10 3.20.1.2. 6
                               20 3.1.5. 12
421 3.20.2.
─── ───────
421.0 20 3.20.2.1. 10
421.06 14 3.20.2.1. 10
421.1-421.2 10 3.20.2.2. 6
421.3-421.4 8 3.20.2.3. 6
421.5 12 3.20.2.4. 8
421.50 7 3.20.2.4. 8
422 10 3.20.3.4. 8
422.01-422.02 10 3.20.3.1. 6
422.1 15 3.20.3.2. 10
422.5 5 3.20.3.3. 4
422.6 10 3.20.3.4. 8
423 7 3.20.4. 6
423.3-423.4 10 3.20.4. 6
423.7 12 3.20.4. 6
424 27 3.20.5. 15
424.01 30 3.20.5.1. 20
424.2 15 3.20.5. 15
425 13 3.20.6. 8
425.00 16 3.20.6.1. 10
425.01 14 3.20.6.1. 10
425.022-425.023 si
425.04-425.06 6 3.20.6.2. 4
425.1-425.5 8 3.20.6. 8
426
426.1. 14 3.20.7. 8
426.11 10 3.20.7.1. 4
426.120 10 3.20.7.2. 7
426.121 12 3.20.7.2. 7
426.21 7 3.20.7.2. 7
426.3 18 3.20.7.4. 10
426.4-426.6 a 11 3.20.7.5. 8
                         b 14 3.20.7.5. 8
427 12 3.20.8. 8
428 12 3.20.9. 6
43 3.21.
── ──────
430
430.00 20 3.21.1.2. 10
430.01-430.02 12 3.21.1.2. 10
                         a 10 3.21.1.2. 10
430.1-430.2 7 3.21.1.2.1. 7
430.3 16 3.21.1.2. 10
430.4 10 3.21.1.2. 10
430.5-430.6; 13 3.21.1.2. 10
431 şi 432
432.0, 432.100,
432.110, 432.120,
4322.13 şi 432.14 10 3.21.1.3. 8
433 10 3.21.1.4. 10
434 - - -
434.0 14 3.21.1.5. 11
434.01 16 3.21.1.5. 11
434.1 11 3.21.1.5. 11
434.101-434.14 11 3.21.1.5. 11
434.2 12 3.21.1.5. 11
434.3 12 3.21.1.5. 11
434.4-434.5 16 3.21.1.5. 11
434.41 15 3.21.1.5. 11
434.6 25 3.21.1.5. 11
435 3.21.2.
435.0 16 3.21.2.1. 12
435.00 şi 435.06 15 3.21.2.1. 12
435.1-435.2 10 3.21.2.2. 10
435.24 15 3.21.2.2. 10
435.3 12 3.21.2.3. 12
435.32 20 3.21.2.3. 12
435.4-435.5 20 3.21.2.4. 12
435.40 27 3.21.2.4. 12
435.50-435.51 10 3.21.2.4. 12
435.6 15 3.21.2.5. 12
435.62-435.63 25 3.21.2.5. 12
435.7 10 3.21.2.6. 10
436-437 12 3.21.3. 10
44 3.22
── ────
4400 3.22.1.
440.0 10 3.22.1.1. 10
440.01-440.02 25 3.22.1.1. 10
440.1 27 3.22.1.1. 10
440.13 18 3.22.1.1. 10
440.2-440.5 24 3.22.1. 10
440.6 42 3.22.1.2. 20
440.600 30 3.22.1.2. 20
440.612 şi 440.62-
440.65 30 3.22.1.2.1. 20
440.7 30 3.22.1.3. 20
440.73-440.76 24 3.22.1.3. 20
440.8 şi 440.9 24 3.22.1.4 14
                               45 3.22.1.4 14
441 12 3.22.2. 12
442
442.0
442.00 18 3.22.3.1. 11
442.01 12 3.22.3.2. 5
442.02 6 - -
442.2 25 3.22.3.3 20
442.23 20 3.22.3.3. 20
442.4 42 3.22.3.4. 25
442.5 35 3.22.3.6. 20
442.9 - -
4442.90-442.91 35 3.22.3.7. 20
442.93-442.94 35 3.22.3.7. 20
443 20 3.22.4.1. 12
443.0 24 3.22.4.1. 12
443.2 si
443.6-12 12 3.22.4.2. 10
444 20 3.22.5.1. 15
444.082-444.083 28 3.22.5.1. 15
444.12 24 3.22.5.2. 12
444.122 30 3.22.5.2.1. 18
444.2 şi 444.491 12 3.22.5.2.2. 12
444.40-444.47 si
444.490 32 3.22.5.2.1. 18
444.6 15 3.22.5.1. 15
444.609 6 - -
445 12 3.22.6. 7
445.0 18 3.22.6.1. 13
445.27 12 3.22.6.2. 12
445.2 10 3.22.6.3. 10
445.5 20 3.22.6.4. 13
445.622 5 3.22.6.5. 5
445.90 10 3.22.6.6. 6
446 11 3.22.7. 6
446.1 şi 446.24 12 3.22.7.1. 17
446.20-446.22 8 3.22.7. 6
447 10 3.22.7. 6
447.0 11 3.22.7. 6
45 3.23.
── ─────
450 10 3.23.1. 7
450.1-450.2 si
450.5-450.7 14 3.23.1. 7
451 12 3.23.2. 10
452 12 3.23.3. 10
453 14 3.23.4. 10
454 10 3.23.5. 10
454.0-454.2 12 3.23.5. 10
455 12 3.23.6. 9
455.1-455.3 10 3.23.6. 9
456 17 3.23.7. 15
457 10 3.23.8. 7
46 3.24.
── ─────
460 14 3.24.1. 10
461 13 3.24.1. 10
462 10 3.24.2. 8
462.50 20 3.24.3. 14
462.52-462.55 14 3.24.3. 14
462.56 32 3.24.3.1. 18
462.57 32 3.24.3. 14
463 15 3.24.2. 8
464 24 3.24.4. 24
464.00-464.03 10 3.24.4.1. 10
464.15 40 3.24.4.2. 30
464.2 50 3.24.4.3. 40
47 3.25.
── ─────
470-472 12 3.25.1. 10
473-474 20 3.25.2. 10
475 15 3.25.3. 10
476 18 3.25.4. 12
477 24 3.25.4. 15
478 12 3.25.6. 12
479 21 3.25.7. 10
479.000 10 3.25.7. 10
479.001 17 3.27.7. 10
49 3.26.
── ─────
490 12 3.26.1. 10
490.0 şi 490.10 14 3.26.1. 10
490.11; 490.13-
490.15 şi 490.17 6 3.26.1.1. 6
490.20 şi 490.231
490.24-490.30-
490.32; 490.35;
490.41-490.42 si
490.44 15 3.26.1. 10
490.36 şi 490.38 20 3.26.1. 10
491 şi 493 12 3.26.2. 12
492 8 3.26.3. 8
492.2-492.3 10 3.26.3. 8
493.3 14 3.26.2.1 15
493.0-493.2 24 3.26.2.1 15
494 3.26.4.
─── ───────
494.0-494.1 si
494.3-494.4 24 3.26.4. 10
490.001 si
494.10-494.12 10 3.26.4. 10
494.2 a 18 3.26.4. 10
                         b 10 3.26.4. 10
494.5 70 3.26.4 50
495 18 3.26.5. 12
496 - - -
496.0 a 18 3.26.6. 12
                         b 10 3.26.6. 12
                         c 6 3.26.6. 12
496.1-496.2 12 3.26.6. 12
    CATEGORIA 5 GRUPA 4
    ─────────── ───────
50 4.1.
── ────
500 15 4.1.1. 10
500.002; 500.005;
500.007.2 si
500.040-500.041 10 4.1.1. 10
500.03; 500.042;
500.06; 500.0070;
500.2 şi 500.6 30 4.1.1. 10
500.1 si
500.3-500.5 25 4.1.1. 10
501-502 20 4.1.2. 10
501.071.1 50 4.1.2.1. 20
501.11;
501.2-501.413;
501.512-501.513
si 502.01 12 4.1.2. 10
51 12 4.2. 10
510.0-510.2;
510.40-510.41;
510.5-510.6 si
511.0 28 4.2.1. 14
511.1-511.8;
512.0-512.1 si
512.3-512.5 30 4.2.2. 10
52 20 4.3. 10
                         a 12 4.3. 10
521.0 6 4.3.1. 6
527.8 şi 529 12 4.3. 10
53 20 4.4. 10
530.0-530.3 6 4.4.1. 6
532.20 şi 532.30 5 4.4.2. 5
54 şi 55 22 4.5. 10
56 20 4.6. 15
57 18 4.8. 10
58 12 4.9. 6
580-581 18 4.9. 6
584 12 4.9. 6
586 8 4.9. 6
    CATEGORIA 6 GRUPA 5
    ─────────── ───────
60 5.1.
── ────
600-601 35 5.1.1. 20
600.3 40 5.1.1. 20
600.5-600.6 si
600.72 40 5.1.1. 20
600.8 24 5.1.1. 20
602 a 40 5.1.2. 20
                         b 36 5.1.2. 20
603 şi 604 40 5.1.2. 20
603.17 30 5.1.2. 20
603.21-603.24 si
603.26 32 5.1.2. 20
605 25 5.1.2. 20
606
606.0-606.1 40 5.1.3. 20
606.2 30 5.1.3. 20
606.21 40 5.1.3. 20
606.3 25 5.1.3. 20
606.4 25 5.1.3. 20
606.5 18 5.1.4. 10
606.6 24 5.1.4. 10
607 a 40 5.1.5. 20
                         b 36 5.1.5. 20
608 40 5.1.5. 20
609 24 5.1.8. 20
609.2-609.3 18 5.1.7. 18
609.4-609.5 18 5.1.7. 18
609.40; 609.41,
609.50 18 5.1.6. 10
609.51 8 5.1.6. 10
609.6 40 5.1.8. 20
61 5.2.
── ────
610 5.2.1.
610.0
610.00 200 5.2.1.1. 5
                              mii km
610.01 - 250 5.2.1.1. 5
                              mii km
                            - 290 5.2.1.1. 5
                              mii km
610.002 400 5.2.1.1. 5
                              mii km
                         a 250 mii km 5.2.1.1. 5
610.03 450 " 5.2.1.1. 5
610.1
610.10 300 " 5.2.1.2. 6
                         a 270 " 5.2.1.2. 6
610.11 350 " 5.2.1.3. 9
                         a 300 " 5.2.1.3. 9
610.12 350 " 5.2.1.3. 9
                         a 300 " 5.2.1.3. 9
                         b - 400 " 5.2.1.3. 9
                            - 500 " 5.2.1.3. 9
610.13 a 500 " 5.2.1.3. 9
                         b 600 " 5.2.1.3. 9
                         c 475 " 5.2.1.3. 9
                         d 400 " 5.2.1.3. 9
                         e 500 " 5.2.1.3. 9
610.2 şi 610.20 Norma au-
                           tovehicul
                           din care
                            deriva 5.2.1.2. 6
610.4-610.5 8 5.2.1.4. 4
                         a 6 5.2.1.4. 4
611 5.2.2
─── ─────
611.0
611.00 235 mii km 5.2.2.1. 5
611.01 310 " 5.2.2.1. 5
                            - 275 " 5.2.2.2. 6
611.02 - 350 " 5.2.2.2. 6
                            - 450 " 5.2.2.2. 6
                          a 280 " 5.2.2.2. 6
                          b 400 " 5.2.2.2. 6
                          c 500 " 5.2.2.2. 6
611.03 550 " 5.2.2.2. 6
                          a 400 " 5.2.2.2. 6
                          b 500 " 5.2.2.2. 6
611.04 235 " 5.2.2.3. 5
611.05 275 " 5.2.2.3. 5
611.06 a 300 " 5.2.2.4. 6
                          b 400 " 5.2.2.4. 6
                          c 500 " 5.2.2.4. 6
611.1 - - -
611.10 275 " 5.2.2.5. 4
611.11 400 " 5.2.2.6. 5
                          a 275 " 5.2.2.6. 5
                          b 350 " 5.2.2.6. 5
                          c 430 " 5.2.2.6. 5
611.12 550 " 5.2.2.6. 5
                          a 460 " 5.2.2.6. 5
611.13 6 ani 5.2.2.5. 4
611.2 - - -
611.20 235 mii km
611.21 310 " 5.2.2.8. 6
                          a 275 " 5.2.2.8. 6
611.22 350 " 5.2.2.8. 6
                            - 450 " 5.2.2.8. 6
                          a 280 " 5.2.2.8. 6
                          b 400 " 5.2.2.8. 6
611.23 500 " 5.2.2.8. 6
                          a 400 " 5.2.2.8. 6
                          b 500 " 5.2.2.8. 6
611.3 - - -
611.30 235 " 5.2.2.9. 5
611.31 310 " 5.2.2.9. 5
                          a 300 " 5.2.2.9. 5
611.32 500 " 5.2.2.10. 6
                          a 400 " 5.2.2.10. 6
                          b 500 " 5.2.2.190 6
611.33 300 " 5.2.2.9. 5
611.34 500 " 5.2.2.10. 6
                          a 300 " 5.2.2.10. 6
                          b 400 " 5.2.2.10. 6
                          c 500 " 5.2.2.10. 6
611.35 60 " 5.2.2.10. 6
611.39 a 235 " 5.2.2.9. 5
611.4
611.40 a 400 " 5.2.2.11. 6
                          b 550 " 5.2.2.11. 6
611.41 a 400 " 5.2.2.11. 6
                          b 650 " 5.2.2.11. 6
                          c 300 " 5.2.2.11. 6
                          d 200 " 5.2.2.11. 6
                          e 400 " 5.2.2.11. 6
                          f 300 " 5.2.2.11. 6
                          g 500 " 5.2.2.11. 6
611.5
611.50 10 ani 5.2.2.12. 5
611.51-611.52 10 ani 5.2.2.12. 5
611.6
611.60-611.61 si
611.6 3 210 mii km 5.2.2.13. 6
                          a 6 ani 5.2.2.13. 6
611.62 300 mii km 5.2.2.14. 8
                          a 16 ani 5.2.2.14. 8
611.64-611.66 240 mii km 5.2.2.15. 6
611.7
611.70-611.74 a 400 " 5.2.2.16. 6
                          b 650 " 5.2.2.16. 6
                          c 280 " 5.2.2.16. 6
                          d 400 " 5.2.2.16. 6
                          e 500 " 5.2.2.16. 6
611.75 5 ani 5.2.2.17. 5
611.79 a 300 mii km 5.2.2.16. 6
611.8 5 ani 5.2.2.18. 4
611.9 - - -
611.90 - - -
611.900 250 mii km 5.2.2.18. 4
611.901 5 ani 5.2.2.18. 4
612 -
612.0-612.3 8 ani 5.2.2.19.1. 6
612.4 280 mii km 5.2.2.19.2. 5
612.5 a 220 " 5.2.2.19.2. 5
                          b 300 " 5.2.2.19.2. 5
                          c 400 " 5.2.2.19.2. 5
613 8 ani 5.2.2.10. 6
62 5.3.
── ────
620 - - -
620.0 25 5.3.1. 20
620.1. 25 5.3.1. 20
620.2-620.4 si
620.7 25 5.3.3. 20
620.5 25 5.3.3. 20
620.6 25 5.3.3. 20
620.8 25 5.3.4. 20
620.9 25 5.3.5. 25
621 25 5.3.6. 20
622 - - -
622.0 25 5.3.7. 20
622.1 18 5.3.8. 18
622.11 18 5.3.9. 15
622.2-622.5 25 5.3.10. 20
622.6 22 5.3.11.1. 20
622.7 12 5.3.11.2. 12
622.91 18 5.3.12. 18
623 25 5.3.13. 20
623.0 12 5.3.13.1. 12
623.1 22 5.3.13.2. 18
623.3 21 5.3.13.3. 18
624 -
624.0 25 5.3.14. 20
624.1-624.4 a 14 5.3.15.1. 14
                        b 21 5.3.15.2. 20
625
625.0
625.00-625.02 si
625.04 42 5.3.16. 20
625.03 21 5.3.16. 20
625.1 34 5.3.17. 20
625.11 30 5.3.17. 20
625.12-625.13 20 5.3.17. 20
625.2-625.3 5.3.18. 18
625.20-625.24 45 5.3.18. 18
625.23 35 5.3.18. 18
625.25-625.26 40 5.3.18. 18
625.27-625.30 si
625.32 21 5.3.19. 20
625.28, 625.31,
625.33-625.4 45 5.3.19. 20
625.41 40 5.3.20. 18
625.45 40 5.3.20. 18
625.5 -
625.50-625.52 21 5.3.21. 20
625.53 21 5.3.22. 22
625.6-625.7 5.3.23. 20
625.60 40 5.3.24. 20
625.61-625.71 a 21 5.3.25. 20
                         b 35 5.3.25. 20
626-627 35 5.3.26. 20
626.13 30 5.3.26. 20
626.14 30 5.3.26. 20
627.00 40 5.3.26. 20
627.01 25 5.3.26. 20
627.02 25 5.3.26. 20
627.03 şi 627.04 30 5.3.26. 20
627.05-627.07 30 5.3.26. 20
627.10. 25 5.3.26. 20
627.12 40 5.3.26. 20
628 -
628.0-628.1 -
6628.80-628.03
si 628.10 21 5.3.27. 20
628.04-628.08 18 5.3.28. 11
628.11-628.14 14 5.3.29. 11
628.2-628.3 a 14 5.3.30.1 11
                         b 24 5.3.30. 15
628.4
628.40 8 5.3.31. 8
628.41-628.45 15 5.3.32. 11
63 5.4.
── ────
630-632 a 8000 h zbor 5.4.1. 12
                       b 20000 " 5.4.1. 12
                       c 25000 " 5.4.1. 12
                       d 22000 " 5.4.1. 12
                       e 24000 " 5.4.1. 12
                       f 40000 " 5.4.1. 12
                       g 45000 " 5.4.1. 12
634
634.1 a 2800 " 5.4.2. 6
                       b 3200 " 5.4.2. 6
                       c 4500 " 5.4.2. 6
634.2 a 7200 " 5.4.3. 6
64 5.5.
── ────
640 27 5.5.1. 14
640.43-6540.45,
640.48 si
640.5-640.7 42 5.5.1. 14
641
641.0-641.1 8 5.5.2. 8
65 5.6.
── ────
650 14 5.6.1. 10
650.01-650.02 si
650.1-650.2 20 5.6.1. 10
650.03 30 5.6.1. 10
650.5 25 5.6.1. 10
650.6 20 5.6.1. 10
651-653 25 5.6.2. 15
651.02 12 5.6.2.1. 12
651.13 15 5.6.2.2. 10
651.2 a 18 5.6.2.3.1. 10
                         b 11 5.6.2.3.2. 8
                         c 15 5.6.2.3.3. 10
625.5 40 5.6.2. 15
653.4 25 5.6.2. 15
654 15 5.6.3. 10
654.4 30 5.6.3.1. 20
655 21 5.6.4.2. 10
656 12 5.6.5. 10
656.000-656.03
656.11 si
654.4 14 5.6.5.1. 12
656.00-654.04 a 14 5.6.5.1. 12
656.09-656.10 a 4 5.6.5.3. 4
656.2-656.3 18 5.6.5.4. 12
656.5 14 5.6.5.4. 12
657 12 5.6.6. 12
657.0-657.2 a 18 5.6.6. 12
                         b 10 5.6.6. 12
657.3 a 10 5.6.6. 12
                         b 24 5.6.6. 12
657.4 28 5.6.6. 12
658 10 5.6.7. 10
658.1 10 5.6.7.1. 7
658.3 12 5.6.7. 10
658.6 14 5.6.7. 10
659 10 5.6.8. 10
659.41 şi 659.44 6 5.6.8.1. 6
659.6 12 5.6.8. 10
66 8 5.7. 7
    CATEGORIA 7 GRUPA 6
    ─────────── ───────
                                             SUBGRUPA 6.1.
                                             ─────────────
71
710 10 6.1.1. 10
711 8 6.1.2. 7
712 8 6.1.2. 7
713-714 12 6.1.4. 10
    CATEGORIA 8 SUBGRUPA 6.2.
    ─────────── ─────────────
80-81
800 a 45 6.2.1. 20
                         b 30 6.2.1. 20
801 a 40 6.2.1. 20
                         b 30 6.2.1. 20
802 32 6.2.1. 20
803 15 6.2.2. 12
804 30 6.2.2. 12
805 20 6.2.2. 12
806 15 6.2.2. 12
807 55 6.2.3. 30
808 32 6.2.1. 20
809 35 6.2.1. 20
810 25 6.2.1. 20
82
820 15 6.2.2. 12
821, 822 şi 824 10 6.2.4. 8
823 şi 825 6 6.2.5. 5
83
830 32 6.2.6.1. 20
831-832 24 6.2.6.2. 15
84 32 6.2.6.1. 20
85 24 6.2.7. 17
86 şi 89 80 6.2.8.1. 60
                               32 6.2.8.2. 30
87 10 6.2.9. 10
    CATEGORIA 9 GRUPA 7
    ─────────── ───────
90
900
900.0 8 7.1. 5
900.1 12 7.1. 5
                         a 4 7.1. 5
900.2 12 7.1. 5
900.3 12 7.1. 5
                         a 4 7.1. 5
900.4 4 7.1. 5
900.5 12 7.1. 5
900.6 6 7.1. 5
900.7 4 7.1. 5
                         a 6 7.1. 5
900.8 6 7.1. 5
                         a 6 7.1. 5
900.9 12 7.1. 5
901 8 7.2. 4
                         a 14 7.2. 4
                         b 25 7.2. 4
902 4 7.3. 4
903 8 7.4. 5
                         a 13 7.4. 5
904 15 7.5. 6
905 6 7.6. 6
91 15 7.7. 6
                         a 8 7.7. 6
92
              A 25 7.8.1. 15
              B 40 7.8.1. 15
                         a 100 7.8.1.1. 50
93
930 a 16 7.8.1. 15
                         b 25 7.8.2. 10
                         c 15 7.8.2. 10
930.8 12 7.8.2. 10
931 15 7.8.2. 10
931.1 şi 931.3 18 7.8.2. 10
932-934 10 7.8.3. 3
94 15 7.9.1. 5
95 15 7.9.3. 10
                         a 6 7.9.3. 10
96-99 15 7.9.3. 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                        ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016