Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 264 din 22 februarie 2006  privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a mijloacelor de masurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 264 din 22 februarie 2006 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a mijloacelor de masurare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 29 martie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 264 din 22 februarie 2006
privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de punere în funcţiune a mijloacelor de mãsurare
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 29 martie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre se aplica dispozitivelor şi sistemelor cu funcţie de mãsurare definite în anexele specifice care privesc contoarele de apa - anexa MI-001, contoarele de gaz şi dispozitivele de conversie a volumului - anexa MI-002, contoarele de energie electrica activa - anexa MI-003, contoarele de energie termica - anexa MI-004, sistemele de mãsurare continua şi dinamica a cantitãţilor de lichide, altele decât apa - anexa MI-005, aparatele de cantarit cu funcţionare automatã - anexa MI-006, taximetrele - anexa MI-007, mãsurile materializate - anexa MI-008, aparatele pentru masurari dimensionale - anexa MI-009 şi analizoarele de gaz de esapament - anexa MI-010, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Mijloacele de mãsurare prevãzute la art. 1 se utilizeazã pentru realizarea masurarilor care rãspund unor ratiuni de interes public, de sãnãtate publica, de siguranta publica şi de ordine publica, de protecţie a mediului şi a consumatorilor, de percepere a taxelor şi obligaţiilor şi de corectitudine a tranzacţiilor comerciale.
ART. 3
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele pe care trebuie sa le îndeplineascã dispozitivele şi sistemele cu funcţie de mãsurare prevãzute la art. 1, în scopul introducerii pe piata şi/sau punerii lor în funcţiune, pentru efectuarea masurarilor prevãzute la art. 2.
(2) Prezenta hotãrâre este o reglementare tehnica specifica, în ceea ce priveşte cerinţele de imunitate electromagnetica în sensul prevederilor <>art. 1 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 497/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata şi de funcţionare a aparatelor electrice şi electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care transpune Directiva 89/336/CEE referitoare la compatibilitate electromagnetica, cu amendarile ulterioare. Pentru cerinţele referitoare la emisie, se aplica în continuare prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 497/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) mijloc de mãsurare - orice dispozitiv sau sistem cu funcţie de mãsurare acoperit de prevederile art. 1 şi 3;
b) subansamblu - un dispozitiv material menţionat ca atare în anexele specifice, care funcţioneazã independent şi care alcãtuieşte un mijloc de mãsurare împreunã cu:
(i) alte subansambluri cu care este compatibil; sau
(ii) un mijloc de mãsurare cu care este compatibil;
c) control metrologic legal - controlul funcţiilor de mãsurare prevãzute pentru domeniul de aplicare a mijlocului de mãsurare, pentru ratiuni de interes public, de sãnãtate publica, de siguranta publica şi de ordine publica, de protecţie a mediului şi a consumatorilor, de percepere a taxelor şi obligaţiilor şi de corectitudine a tranzacţiilor comerciale;
d) producãtor - persoana fizica sau juridicã responsabilã pentru conformitatea mijlocului de mãsurare cu prevederile prezentei hotãrâri, în vederea introducerii acestuia pe piata în numele sau şi/sau a punerii lui în funcţiune pentru propriile nevoi;
e) introducere pe piata - punerea la dispoziţie, pentru prima data, în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, a unui mijloc de mãsurare destinat utilizatorului final, contra cost sau gratuit;
f) punere în funcţiune - utilizarea pentru prima data a unui mijloc de mãsurare de cãtre un utilizator final, potrivit destinaţiei sale;
g) reprezentant autorizat - persoana fizica sau juridicã stabilitã în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene şi autorizata, în scris, de cãtre un producãtor sa acţioneze în numele sau pentru sarcini specificate în înţelesul prezentei hotãrâri;
h) standard armonizat - specificaţie tehnica adoptatã de Comitetul European de Standardizare - CEN, Comitetul European de Standardizare în Domeniul Electrotehnic - CENELEC sau Institutul European de Standardizare în Domeniul Telecomunicatiilor - ETSI ori de doua sau toate aceste organizaţii împreunã, la cererea Comisiei Europene, conform Directivei 98/34/CE a Parlamentului European şi Consiliului din 22 iunie 1998, transpusa în legislaţia nationala prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind mãsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la serviciile societãţii informationale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeanã, şi elaborat în conformitate cu ghidurile generale convenite între Comisia Europeanã şi organizaţiile europene pentru standardizare;
i) document normativ - document care conţine specificaţii tehnice, adoptate de Organizaţia Internationala de Metrologie Legalã - OIML, ale cãrui referinte sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene împreunã cu lista acelor pãrţi din document, a cãror respectare conferã prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale corespunzãtoare ale prezentei hotãrâri.
ART. 5
(1) În cazul în care exista anexe specifice care stabilesc cerinţele esenţiale pentru subansambluri, prevederile prezentei hotãrâri se vor aplica mutatis mutandis acestor subansambluri.
(2) Subansamblurile şi mijloacele de mãsurare pot fi evaluate independent şi separat în vederea stabilirii conformitatii.
ART. 6
(1) Un mijloc de mãsurare trebuie sa îndeplineascã cerinţele esenţiale prevãzute în anexa I care face parte integrantã din prezenta hotãrâre şi în anexa specifica mijlocului de mãsurare respectiv.
(2) Dacã este necesar, pentru corecta utilizare a mijlocului de mãsurare, pentru acele mijloace de mãsurare introduse pe piata din România, informaţiile prevãzute în anexa I sau în anexa specifica mijlocului de mãsurare sunt furnizate în limba romana.
(3) Conformitatea mijlocului de mãsurare cu cerinţele esenţiale este evaluatã în conformitate cu prevederile art. 9.
ART. 7
(1) Conformitatea unui mijloc de mãsurare cu toate prevederile prezentei hotãrâri este indicatã prin prezenta marcajului european de conformitate "CE", denumit în continuare marcaj CE, şi a marcajului metrologic suplimentar prevãzut la art. 17.
(2) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar se aplica de cãtre producãtor sau sub responsabilitatea acestuia. Aceste marcaje pot fi aplicate pe mijlocul de mãsurare în timpul procesului de producţie, dacã acest lucru este justificat.
(3) Este interzisã aplicarea pe un mijloc de mãsurare a unor marcaje care pot induce în eroare terţe pãrţi în ceea ce priveşte semnificatia şi/sau forma marcajului CE şi a marcajului metrologic suplimentar. Pe mijlocul de mãsurare se poate aplica orice alt marcaj, cu condiţia ca acesta sa nu reducã vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE şi a marcajului metrologic suplimentar.
(4) Dacã un mijloc de mãsurare se supune dispoziţiilor adoptate prin alte reglementãri tehnice care transpun directive, acoperind alte aspecte care cer aplicarea marcajului CE, acest marcaj indica faptul ca mijlocul de mãsurare respectiv se prezuma a fi conform, de asemenea, şi cu cerinţele acelor reglementãri tehnice. În astfel de cazuri, în documentele, avizele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãrile tehnice aplicabile, care însoţesc mijlocul de mãsurare, se vor indica şi numerele de referinta cu care directivele menţionate anterior au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
ART. 8
(1) Introducerea pe piata şi/sau punerea în funcţiune a unui mijloc de mãsurare care poarta, în conformitate cu prevederile art. 7, marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar nu pot fi restrictionate din motive care decurg din prezenta hotãrâre.
(2) Mijloacele de mãsurare pot fi introduse pe piata şi/sau puse în funcţiune numai dacã îndeplinesc cerinţele din prezenta hotãrâre.
(3) În situaţia în care condiţiile climatice locale impun, la propunerea Biroului Roman de Metrologie Legalã, prin ordin al ministrului economiei şi comerţului se stabilesc prevederi specifice referitoare la punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare în astfel de zone. În aceste cazuri, se stabilesc limitele superioare şi inferioare ale temperaturii, avându-se în vedere valorile limite stabilite în tabelul 1 din anexa I, şi, în plus, se pot specifica condiţiile de umiditate, cu sau fãrã condensare, precum şi dacã spaţiul de utilizare prevãzut este deschis sau închis.
(4) În cazul în care pentru un mijloc de mãsurare sunt definite mai multe clase de exactitate:
a) clasa/clasele de exactitate care se utilizeazã pentru aplicatiile specifice pot fi indicate în anexele specifice mijloacelor de mãsurare la capitolul "Punerea în funcţiune";
b) în toate celelalte cazuri, la propunerea Biroului Roman de Metrologie Legalã, prin ordin al ministrului economiei şi comerţului se pot indica, dupã caz, clasele de exactitate care se pot utiliza pentru aplicaţii specifice în cadrul claselor definite, cu condiţia sa se permitã utilizarea tuturor claselor de exactitate.
În oricare dintre cazurile prevãzute la lit. a) şi b), mijloacele de mãsurare care fac parte dintr-o clasa de exactitate superioarã se pot utiliza dacã proprietarul doreşte aceasta.
(5) La târguri, expoziţii, demonstratii şi altele asemenea este permisã expunerea mijloacelor de mãsurare neconforme cu prevederile prezentei hotãrâri, cu condiţia sa existe o indicaţie vizibila care sa menţioneze clar ca aceste produse nu sunt conforme şi ca ele nu pot fi introduse pe piata şi nici puse în funcţiune înainte de aducerea lor în conformitate.

CAP. II
Evaluarea conformitatii

ART. 9
(1) Evaluarea conformitatii unui mijloc de mãsurare cu cerinţele esenţiale corespunzãtoare se efectueazã prin aplicarea, la alegerea producãtorului, a uneia dintre procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în anexa specifica mijlocului de mãsurare. Producãtorul trebuie sa furnizeze, când este cazul, documentaţia tehnica pentru mijloacele de mãsurare sau grupurile de mijloace de mãsurare, prevãzutã la art. 10.
(2) Modulele de evaluare a conformitatii care alcãtuiesc procedurile sunt descrise în anexele A-H1 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(3) Înregistrãrile şi corespondenta referitoare la evaluarea conformitatii se întocmesc, dupã caz, în limba romana sau în limba oficialã a statului membru al Uniunii Europene în care îşi are sediul organismul notificat ce efectueazã procedurile de evaluare a conformitatii ori într-o limba agreatã de acel organism.
ART. 10
(1) Documentaţia tehnica trebuie sa descrie într-o maniera inteligibila conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare şi sa permitã evaluarea conformitatii acestuia cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
(2) Documentaţia tehnica trebuie sa fie suficient de detaliatã pentru a asigura:
a) definirea caracteristicilor metrologice;
b) reproductibilitatea performantelor metrologice ale mijloacelor de mãsurare produse, în condiţiile în care acestea sunt corect reglate cu ajutorul mijloacelor adecvate; şi
c) integritatea mijlocului de mãsurare.
(3) În scopul evaluãrii şi identificarii tipului şi/sau mijlocului de mãsurare, documentaţia tehnica trebuie sa includã:
a) o descriere generalã a mijlocului de mãsurare;
b) desenele de conceptie şi execuţie, precum şi schemele componentelor, subansamblurilor, circuitelor şi altora asemenea;
c) procedurile de producţie care garanteazã omoge-nitatea fabricaţiei;
d) dacã este cazul, o descriere a dispozitivelor electronice cu desene, diagrame, scheme logice şi informaţii generale cu privire la caracteristicile şi funcţionarea programelor informatice;
e) descrierile şi explicaţiile necesare înţelegerii documentelor prevãzute la lit. b), c) şi d), inclusiv a functionarii mijlocului de mãsurare;
f) o lista a standardelor şi/sau documentelor normative prevãzute la art. 13, aplicate total sau parţial;
g) o descriere a soluţiilor adoptate pentru a îndeplini cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre, în cazul în care standardele şi/sau documentele normative menţionate la art. 13 nu au fost aplicate;
h) rezultatele încercãrilor corespunzãtoare, atunci când este necesar, pentru a demonstra ca tipul şi/sau mijlocul de mãsurare sunt în conformitate cu:
(i) cerinţele prezentei hotãrâri, în condiţiile nominale de funcţionare declarate şi în condiţiile expunerii la perturbatiile de mediu specificate;
(ii) specificaţiile referitoare la criteriile de durabilitate pentru contoarele de apa, de gaz, de energie termica şi pentru lichide, altele decât apa;
i) rezultatele calculelor de proiectare, ale examinarilor efectuate şi altele asemenea;
j) rapoartele de încercãri, certificatele de examinare EC de tip sau certificatele de examinare EC de proiect, pentru mijloacele de mãsurare care conţin pãrţi identice cu cele din proiect.
(4) Producãtorul trebuie sa facã precizãri cu privire la sigiliile şi marcajele pe care le-a aplicat.
(5) Producãtorul trebuie sa precizeze, atunci când este cazul, condiţiile de compatibilitate cu interfetele şi subansamblurile.
ART. 11
(1) Ministerul Economiei şi Comerţului notifica statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene organismele din jurisdicţia sa pe care le-a desemnat pentru îndeplinirea sarcinilor legate de modulele de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9, precum şi numerele de identificare atribuite anterior de Comisia Europeanã şi publicate în conformitate cu alin. (4), tipul/tipurile de mijloace de mãsurare pentru care a fost desemnat fiecare organism şi, de asemenea, atunci când este cazul, clasele de exactitate, domeniul de mãsurare, tehnologia de mãsurare şi oricare alta caracteristica a mijlocului de mãsurare care limiteazã domeniul notificãrii.
(2) Ministerul Economiei şi Comerţului aplica criteriile stabilite la art. 12 pentru desemnarea acestor organisme. Organismele care îndeplinesc criteriile prevãzute în standardele naţionale ce transpun standardele armonizate relevante, ale cãror referinte au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, se considera ca îndeplinesc criteriile corespunzãtoare. Ministerul Economiei şi Comerţului publica referintele acestor standarde naţionale.
(3) În cazul notificãrii unui organism, Ministerul Economiei şi Comerţului trebuie:
a) sa asigure ca organismul îndeplineşte în mod permanent criteriile stabilite la art. 12; şi
b) sa retragã o asemenea notificare în cazul în care constata ca organismul nu mai corespunde acestor criterii. Ministerul Economiei şi Comerţului informeazã imediat statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã cu privire la orice astfel de retragere a notificãrii.
(4) Lista organismelor notificate, numerele lor de identificare, precum şi informaţiile privind domeniul notificãrii prevãzute la alin. (1) se publica şi se actualizeazã periodic în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.
ART. 12
Pentru desemnarea organismelor în conformitate cu art. 11 alin. (1), Ministerul Economiei şi Comerţului aplica urmãtoarele criterii:
a) organismul, directorul şi personalul acestuia implicat în activitãţile de evaluare a conformitatii nu trebuie sa fie şi proiectantul, producãtorul, furnizorul, instalatorul sau utilizatorul mijlocului de mãsurare pe care îl evalueaza şi nici reprezentantul autorizat al oricãruia dintre aceştia. De asemenea, aceştia nu pot sa intervinã în mod direct în proiectarea, fabricarea, comercializarea sau întreţinerea mijloacelor de mãsurare, nici sa reprezinte vreuna dintre pãrţile implicate în aceste activitãţi. Criteriul anterior nu exclude în nici un fel posibilitatea schimbului de informaţii tehnice între producãtor şi organismul respectiv în scopul evaluãrii conformitatii;
b) organismul, directorul acestuia şi personalul implicat în sarcini ce privesc evaluarea conformitatii trebuie sa fie liberi de orice presiuni şi risc de corupere, în special corupere financiarã, care le-ar putea influenta judecata sau rezultatele activitãţilor de evaluare a conformitatii, în special din partea persoanelor sau grupurilor de persoane interesate de aceste rezultate;
c) evaluarea conformitatii trebuie realizatã cu cea mai inalta integritate profesionalã şi competenta necesarã în domeniul metrologiei. În cazul în care organismul subcontracteaza anumite sarcini specifice, se va asigura în prealabil ca subcontractantul îndeplineşte cerinţele din prezenta hotãrâre şi, în special, cerinţele acestui articol. Organismul trebuie sa pãstreze la dispoziţia autoritãţii de notificare documentele relevante cu privire la calificarea subcontractantului şi activitãţile desfãşurate de acesta în virtutea prezentei hotãrâri;
d) organismul trebuie sa fie capabil sa efectueze toate sarcinile de evaluare a conformitatii pentru care a fost desemnat, indiferent dacã acele sarcini sunt realizate de organismul respectiv sau în numele sau şi sub responsabilitatea sa. El trebuie sa dispunã de personalul necesar şi sa aibã acces la dotãrile necesare pentru realizarea într-o maniera corecta a sarcinilor tehnice şi administrative inerente evaluãrii conformitatii;
e) personalul organismului trebuie sa aibã:
(i) o buna pregãtire tehnica şi profesionalã care sa acopere toate sarcinile de evaluare a conformitatii pentru care a fost desemnat organismul respectiv;
(ii) o cunoaştere satisfãcãtoare a regulilor aplicabile sarcinilor pe care le efectueazã şi o experienta adecvatã pentru realizarea acestor sarcini;
(iii) aptitudini necesare pentru întocmirea certificatelor, proceselor-verbale şi rapoartelor care demonstreaza efectuarea sarcinilor;
f) imparţialitatea organismului, a directorului şi personalului implicat trebuie sa fie garantatã. Contravaloarea serviciilor prestate de organism nu trebuie sa depindã de rezultatele sarcinilor pe care le efectueazã. Remuneraţia directorului şi personalului organismului nu trebuie sa depindã de numãrul de sarcini realizate sau de rezultatele acestor sarcini;
g) organismul trebuie sa contracteze o asigurare de rãspundere civilã dacã responsabilitatea civilã nu este asumatã de stat conform legislaţiei naţionale;
h) directorul organismului şi personalul acestuia trebuie sa respecte secretul profesional cu privire la informaţiile obţinute în îndeplinirea sarcinilor ce decurg din prevederile prezentei hotãrâri, cu excepţia situaţiei în care acestea fac obiectul schimbului de informaţii cu autoritatea care a desemnat organismul.
ART. 13
(1) Se prezuma ca un mijloc de mãsurare îndeplineşte cerinţele esenţiale relevante prevãzute în anexa I şi în anexa specifica, dacã acesta este în conformitate cu elementele din standardele romane şi/sau standardele naţionale ale unui stat membru al Uniunii Europene care transpun standardul european armonizat pentru mijlocul de mãsurare respectiv, care corespund elementelor din acest standard european armonizat ale cãrui referinte au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.
(2) Dacã un mijloc de mãsurare nu este decât parţial în conformitate cu elementele din standardele prevãzute la alin. (1), trebuie sa se confere prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale care corespund elementelor din acele standarde cu care mijlocul de mãsurare este în conformitate.
(3) Se prezuma ca un mijloc de mãsurare îndeplineşte cerinţele esenţiale relevante prevãzute în anexa I şi în anexa specifica, dacã acesta este în conformitate cu pãrţile corespunzãtoare din documentele normative şi din listele referitoare la aceste documente normative ale cãror referinte au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.
(4) Dacã un mijloc de mãsurare este numai parţial în conformitate cu documentele normative prevãzute la alin. (3), trebuie sa se confere prezumţia de conformitate pentru cerinţele esenţiale care corespund acelor documente normative cu care mijlocul de mãsurare este în conformitate.
(5) Un producãtor poate alege folosirea oricãrei soluţii tehnice care corespunde cerinţelor esenţiale prevãzute în anexa I şi în anexele specifice relevante, respectiv anexele MI-001-MI-010. În plus, pentru a beneficia de prezumţia de conformitate, producãtorul trebuie sa aplice corect soluţiile menţionate fie în standardele europene armonizate aplicabile, fie în pãrţile corespunzãtoare din documentele normative şi din listele prevãzute la alin. (1)-(4).
(6) Se prezuma ca mijloacele de mãsurare au corespuns la incercarile adecvate prevãzute la art. 10 alin. (3) lit. h), dacã programul de încercãri corespunzãtor a fost realizat în conformitate cu documentele relevante prevãzute la alin. (1), (2) şi (3) şi dacã rezultatele încercãrilor demonstreaza conformitatea cu cerinţele esenţiale.
ART. 14
(1) În cazul în care se considera ca un standard european armonizat prevãzut la art. 13 alin. (1) şi (2) nu îndeplineşte integral cerinţele esenţiale din anexa I şi din anexele specifice corespunzãtoare, Ministerul Economiei şi Comerţului sesizeazã Comitetul Permanent de pe lângã Comisia Europeanã, înfiinţat în scopul aplicãrii procedurii de furnizare a informaţiilor în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi a regulilor referitoare la serviciile societãţii informationale, expunand şi motivele intervenţiei sale. Ministerul Economiei şi Comerţului va duce la îndeplinire decizia adoptatã de Comitetul Permanent de pe lângã Comisia Europeanã.
(2) În cazul în care se considera ca un document normativ ale cãrui referinte au fost publicate conform prevederilor prezentei hotãrâri nu întruneşte întru totul cerinţele esenţiale prevãzute în anexa I şi în anexele specifice corespunzãtoare, Ministerul Economiei şi Comerţului aduce aceasta problema în atenţia Comitetului Permanent prevãzut la alin. (1), expunand şi motivele intervenţiei sale. Ministerul Economiei şi Comerţului va duce la îndeplinire decizia adoptatã de comitetul sus-menţionat.
ART. 15
Listele cuprinzând standardele romane care adopta standardele europene armonizate, prevãzute la art. 13 alin. (1) şi (2), şi, respectiv, documentele normative prevãzute la art. 13 alin. (3) şi (4) se aproba şi se actualizeazã periodic prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 16
Biroul Roman de Metrologie Legalã ia mãsurile necesare pentru a se consulta cu pãrţile interesate la nivel naţional cu privire la activitatea OIML referitoare la domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri.

CAP. III
Marcaje

ART. 17
(1) Marcajul CE prevãzut la art. 7 este constituit din simbolul "CE" având formatul şi înãlţimea stabilite potrivit prevederilor anexei nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Marcajul metrologic suplimentar este constituit din litera "M" şi ultimele doua cifre ale anului în care a fost aplicat, încadrate într-un dreptunghi. Înãlţimea dreptunghiului este egala cu înãlţimea marcajului CE. Marcajul CE este urmat imediat de marcajul metrologic suplimentar.
(3) Numãrul de identificare a organismului notificat implicat, prevãzut la art. 11, se aplica dupã marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar, dacã procedura de evaluare a conformitatii prevede astfel.
(4) Dacã un mijloc de mãsurare este alcãtuit din mai multe dispozitive care nu sunt subansambluri şi care funcţioneazã împreunã, marcajele se aplica pe dispozitivul principal al mijlocului de mãsurare.
Dacã un mijloc de mãsurare este prea mic sau prea sensibil pentru a i se aplica marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar, marcajele se aplica pe ambalaj, dacã acesta exista, şi pe documentele insotitoare prevãzute de prezenta hotãrâre.
(5) Marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar trebuie sa fie de nesters. Numãrul de identificare a organismului notificat implicat trebuie sa fie de nesters sau sa se autodistruga dacã este îndepãrtat. Toate marcajele trebuie sa fie vizibile sau uşor accesibile.

CAP. IV
Supravegherea pieţei şi cooperarea administrativã

ART. 18
(1) Organul de control care asigura supravegherea pieţei este Direcţia inspecţii şi supraveghere a pieţei din cadrul Biroului Roman de Metrologie Legalã, denumit în continuare BRML-SP.
(2) BRML-SP ia toate mãsurile necesare pentru a se asigura ca mijloacele de mãsurare care se supun controlului metrologic legal, dar care nu corespund prevederilor aplicabile din prezenta hotãrâre, nu sunt introduse pe piata sau puse în funcţiune.
(3) Ministerul Economiei şi Comerţului sprijinã autoritãţile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce le revin pentru realizarea supravegherii pieţei.
Schimbul de informaţii dintre aceste autoritãţi se referã la:
a) nivelul de conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri a mijloacelor de mãsurare pe care le examineazã, precum şi rezultatele acestor examinari;
b) certificatele de examinare EC de tip şi de examinare EC a proiectului şi anexele acestora eliberate de organismele notificate, precum şi completãrile, amendamentele şi retragerile referitoare la certificatele deja emise;
c) aprobãrile sistemelor calitãţii acordate de organismele notificate, precum şi informaţiile privind sistemele calitãţii pentru care aprobãrile au fost refuzate sau retrase;
d) rapoartele de evaluare întocmite de organismele notificate la cererea altor autoritãţi.
(4) Ministerul Economiei şi Comerţului ia mãsuri pentru ca toate informaţiile necesare privind certificatele şi aprobãrile sistemelor calitãţii sa fie puse la dispoziţia organismelor pe care le-a notificat.
(5) Ministerul Economiei şi Comerţului comunica statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene faptul ca BRML-SP reprezintã autoritatea pentru un astfel de schimb de informaţii.
ART. 19
(1) În cazul în care se constata ca toate sau o parte din mijloacele de mãsurare dintr-un anumit model care poarta marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar nu îndeplinesc cerinţele esenţiale privind performanţele metrologice stabilite în prezenta hotãrâre, în condiţiile în care acestea au fost instalate corect şi utilizate în conformitate cu instrucţiunile producãtorului, BRML-SP ia toate mãsurile necesare pentru a retrage aceste mijloace de mãsurare de pe piata, pentru a interzice sau restrictiona introducerea lor pe piata sau pentru a interzice ori restrictiona utilizarea ulterioara a acestora.
(2) Atunci când se decide luarea mãsurilor prevãzute la alin. (1), BRML-SP ia în considerare caracterul sistematic sau incidental al neconformitatii.
(3) Dacã BRML-SP a stabilit, în condiţiile alin. (1), ca neconformitatea are un caracter sistematic, informeazã Ministerul Economiei şi Comerţului care comunica imediat Comisiei Europene mãsurile luate, arãtând şi motivele deciziei.
(4) În cazul în care, ca urmare a consultãrii cu pãrţile implicate, Comisia Europeanã informeazã Ministerul Economiei şi Comerţului ca mãsurile luate sunt justificate, acesta dispune ca BRML-SP sa ia mãsurile necesare impotriva oricãrei persoane care a aplicat marcajele şi aduce acest lucru la cunostinta Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene.
(5) În cazul în care Comisia Europeanã constata ca mãsurile luate nu sunt justificate, informeazã în acest sens Ministerul Economiei şi Comerţului, precum şi producãtorul respectiv sau reprezentantul autorizat al acestuia, iar Ministerul Economiei şi Comerţului dispune BRML-SP abrogarea imediata a mãsurilor de retragere, interzicere ori restrictionare prevãzute la alin. (1).
ART. 20
(1) În cazul în care BRML-SP constata ca marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar au fost aplicate necorespunzãtor, producãtorul sau reprezentantul sau autorizat are obligaţia:
a) sa facã mijlocul de mãsurare conform cu acele prevederi referitoare la marcajul CE şi marcajul metrologic suplimentar neacoperite de art. 19 alin. (1); şi
b) sa înceteze încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri în condiţiile stabilite de BRML-SP.
(2) Dacã se persista în încãlcarea prevederilor alin. (1), BRML-SP ia toate mãsurile necesare pentru a restrictiona sau interzice introducerea pe piata a mijlocului de mãsurare în cauza ori pentru a asigura ca acesta este retras de pe piata sau restrictionat ori interzis pentru o utilizare ulterioara, conform procedurilor prevãzute la art. 19.
ART. 21
Orice decizie luatã în aplicarea prezentei hotãrâri şi care determina retragerea de pe piata a unui mijloc de mãsurare sau interzicerea ori restrictionarea introducerii pe piata sau punerii în funcţiune a unui mijloc de mãsurare trebuie sa precizeze motivele pe care aceasta se bazeazã. Decizia trebuie sa fie adusã imediat la cunostinta partii interesate, care trebuie informatã în acelaşi timp cu privire la cãile legale de atac de care dispune în temeiul legislaţiei în vigoare.

CAP. V
Sancţiuni

ART. 22
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage, în condiţiile legii, rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (1), cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 5.000 lei (RON), retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare nemarcate sau marcate neconform cu prevederile art. 7 alin. (1);
b) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (3), cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 5.000 lei (RON), retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare marcate incorect, pana la eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (4), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi refacerea documentelor, avizelor sau instrucţiunilor în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4);
d) nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (2), cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare neconforme;
e) expunerea mijloacelor de mãsurare la târguri, expoziţii, demonstratii şi altele asemenea, fãrã respectarea prevederilor art. 8 alin. (5), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi interzicerea expunerii acestor mijloace de mãsurare, pana la respectarea conditionarilor menţionate la art. 8 alin. (5);
f) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare cu marcaje de conformitate CE neconforme, pana la rezolvarea neconformitatilor;
g) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (2), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare cu marcaj metrologic suplimentar neconform, pana la rezolvarea neconformitatilor;
h) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (3), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare care nu au aplicat numãrul de identificare a organismului notificat, pana la eliminarea neconformitatilor;
i) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (4), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), precum şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare neconforme, pana la rezolvarea neconformitatilor;
j) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (5), cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON), precum şi retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata ori a punerii în funcţiune a mijloacelor de mãsurare neconforme, pana la rezolvarea neconformitatilor.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul BRML-SP.
(4) Contravenientul poate achitã, imediat sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (2), agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
ART. 23
Prevederile art. 22 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
Prin excepţie de la prevederile art. 8 alin. (2):
(1) Pana la expirarea perioadei de valabilitate a aprobãrilor de model sau pentru o perioada de cel mult 10 ani începând cu data de 30 octombrie 2006, în cazul mijloacelor de mãsurare cu aprobare de model cu perioada de valabilitate nedeterminatã, se admit introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare care îndeplinesc prevederile reglementãrilor de metrologie legalã aplicabile acestora înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) Aprobãrile de model şi/sau completãrile la acestea pentru mijloacele de mãsurare pot fi emise pe baza reglementãrilor menţionate la alin. (1), în condiţiile în care solicitarile ce privesc eliberarea acestor documente se înregistreazã la BRML anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotãrâri. Termenul de valabilitate a acestor aprobãri de model şi/sau completãri nu trebuie sa depãşeascã data de 30 octombrie 2016.
ART. 25
Ministerul Economiei şi Comerţului întocmeşte şi transmite Comisiei Europene rapoarte privind punerea în aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 26
Prevederile prezentei hotãrâri intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 27
Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 24 alin. (1), la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga urmãtoarele acte normative:
a) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 209/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-71/318 Contoare de gaz", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 22 octombrie 2002;
b) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 36/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-71/319 - Contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 8 martie 2002;
c) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 76/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decât apa", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 306 din 9 mai 2002;
d) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 428/2001 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-73/362 - Mãsuri de lungime", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 13 martie 2002;
e) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 139/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-75/33 Contoare de apa rece", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 14 august 2002, numai prevederile referitoare la contoarele de apa definite în anexa MI-001 la prezenta hotãrâre;
f) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 293/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-75/410 Aparate de cantarit cu totalizare continua", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 778 din 25 octombrie 2002;
g) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 427/2001 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-76/891 - Contoare de energie electrica", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 175 din 13 martie 2002;
h) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 426/2001 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-77/95 Taximetre", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 106 din 7 februarie 2002;
i) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 180/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-77/313 Sisteme de mãsurare pentru lichide, altele decât apa", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 din 22 octombrie 2002;
j) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 324/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-78/1.031 - Aparate de cantarit cu funcţionare automatã, pentru control şi sortare", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 801 din 5 noiembrie 2002;
k) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 166/2002 privind aprobarea Normei de metrologie legalã CEE "NML CEE-79/830 Contoare de apa calda", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 610 din 16 august 2002.
Prezenta hotãrâre transpune în legislaţia nationala Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2004/22/CE privind mijloacele de mãsurare, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L 135 din 30 aprilie 2004.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul economiei şi comerţului,
Eugen Tapu-Nazare,
secretar de stat

p. Ministrul integrãrii europene,
Adrian Ciocanea,
secretar de stat

Bucureşti, 22 februarie 2006.
Nr. 264.

ANEXA I

CERINŢE ESENŢIALE

Un mijloc de mãsurare trebuie sa asigure un înalt nivel de protecţie metrologica astfel încât pãrţile implicate sa aibã încredere în rezultatul masurarii. Acesta este conceput şi fabricat astfel încât sa satisfacã un înalt nivel de calitate în ce priveşte tehnologia masurarii şi securitatea datelor de mãsurare.
Cerinţele pe care trebuie sa le îndeplineascã mijloacele de mãsurare sunt stabilite mai jos şi se completeazã, dupã caz, cu cerinţele specifice din anexele MI-001 - MI-O10 care descriu mai detaliat anumite aspecte ale cerinţelor generale.
Soluţiile adoptate cu privire la aceste cerinţe trebuie sa ţinã cont de utilizarea pentru care este destinat mijlocul de mãsurare şi de orice utilizare inadecvata previzibila.
Definiţii
Masurand: mãrime supusã masurarii.
Mãrime de influenta: mãrime care nu este masurand, dar care afecteazã rezultatul masurarii.
Condiţii nominale de funcţionare: valori ale masurandului şi marimilor de influenta care alcãtuiesc condiţiile normale de lucru ale unui mijloc de mãsurare.
Perturbatie: mãrime de influenta care are o valoare ce se încadreazã în limitele specificate în cerinta aplicabilã, dar în afarã condiţiilor nominale de funcţionare specificate pentru mijlocul de mãsurare respectiv. O mãrime de influenta este o perturbatie dacã pentru acea mãrime de influenta nu sunt specificate condiţiile nominale de funcţionare.
Valoarea variaţiei critice: valoarea de la care variatia rezultatului masurarii este consideratã indezirabila.
Mãsura materializata: dispozitiv care reproduce sau furnizeazã în mod permanent în timpul utilizãrii una sau mai multe valori cunoscute ale unei marimi date.
Vânzare directa: o tranzacţie comercialã este consideratã vânzare directa dacã:
- rezultatul masurarii serveşte ca baza pentru suma de plata şi
- cel puţin una dintre pãrţile implicate în tranzacţia legatã de mãsurarea respectiva este consumatorul sau orice alta parte care necesita acelaşi nivel de protecţie şi
- toate pãrţile implicate în tranzacţie accepta rezultatul masurarii în momentul şi locul respectiv.
Condiţii de mediu climatic: condiţiile în care poate fi folosit un mijloc de mãsurare. În scopul adaptãrii la diferenţele climatice dintre state a fost stabilit un interval al limitelor de temperatura.
Serviciu de utilitate publica: furnizorul de energie electrica, gaz, energie termica sau apa este considerat ca fiind un serviciu de utilitate publica.
Cerinţe
1. - Erori tolerate
1.1. În condiţiile nominale de funcţionare şi în absenta unei perturbatii, eroarea de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã valoarea erorii maxime tolerate (EMT), asa cum este stabilitã în cerinţele specifice relevante pentru mijlocul de mãsurare.
Dacã nu exista indicaţii contrare în anexele specifice, eroarea maxima tolerata se exprima ca o valoare bilaterala a abaterii de la valoarea adevarata.
1.2. În condiţiile nominale de funcţionare şi în prezenta unei perturbatii, cerinta de performanta este cea prevãzutã în cerinţele specifice relevante pentru mijlocul de mãsurare.
Dacã mijlocul de mãsurare este destinat utilizãrii într-un camp electromagnetic continuu permanent specificat performanta admisã în timpul incercarii la camp electromagnetic radiat cu amplitudine modulata, trebuie sa se încadreze în limitele erorilor maxime tolerate.
1.3. Producãtorul trebuie sa precizeze condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este destinat sa fie utilizat mijlocul de mãsurare, sursa de alimentare electrica şi alte marimi de influenta care i-ar putea influenta exactitatea, ţinând cont de cerinţele stabilite în anexele specifice corespunzãtoare.
1.3.1. Condiţii de mediu climatic
Producãtorii trebuie sa precizeze limita superioarã şi limita inferioarã a temperaturii alese dintre valorile date în tabelul 1, dacã nu exista alte indicaţii în anexele MI-001 - MI-010, şi trebuie sa precizeze dacã mijlocul de mãsurare este conceput pentru o umiditate cu sau fãrã condensare, precum şi locul prevãzut pentru utilizarea mijlocului de mãsurare, adicã în spaţiu închis sau deschis,

Tabelul 1- Limitele temperaturii


──────────────────────────────────────────────────────
Limitele temperaturii
──────────────────────────────────────────────────────
Limita superioarã 30°C 40°C 55°C 70°C
a temperaturii
──────────────────────────────────────────────────────
Limita inferioarã 5°C -10°C -25°C -40°C
a temperaturii
──────────────────────────────────────────────────────


1.3.2. a) Condiţiile de mediu mecanic sunt clasificate în clasele M1 - M3 descrise mai jos.
M1 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care exista vibratii şi socuri mai puţin importante, cum sunt mijloacele de mãsurare fixate pe structuri de sprijin uşoare, supuse unor vibratii şi socuri neglijabile transmise de la percutii sau lucrãri locale, usi trintite etc.
M2 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri expuse unui nivel semnificativ sau foarte important de vibratii şi socuri, de exemplu cele transmise de la maşini şi vehicule care ruleaza în apropiere sau de utilaje grele, benzi transportoare aflate în apropiere etc.
M3 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care nivelul de vibratii şi socuri este ridicat şi foarte ridicat, de exemplu mijloacele de mãsurare instalate direct pe maşini, benzi transportoare etc.
b) În legatura cu condiţiile mecanice, trebuie luate în considerare urmãtoarele marimi de influenta:
- vibratii;
- socuri mecanice.
1.3.3. a) Condiţiile de mediu electromagnetic sunt clasificate în clasele E1, E2 şi E3 descrise mai jos, dacã nu exista alte indicaţii în anexele specifice corespunzãtoare.
E1 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care perturbatiile electromagnetice corespund celor ce se pot manifesta în clãdirile rezidentiale şi comerciale şi în cele în care se executa lucrãri de industrie uşoarã.
B2 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care perturbatiile electromagnetice corespund celor care se pot manifesta în alte clãdiri industriale.
E3 - Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare alimentate de la bateria unui vehicul Aceste mijloace de mãsurare trebuie sa corespundã atât cerinţelor de la clasa E2, cat şi urmãtoarelor cerinţe suplimentare:
- reducerea tensiunii de alimentare cauzate de alimentarea circuitelor electromotorului de pornire a motoarelor cu combustie interna;
- pierderi temporare de sarcina care se produc atunci când o baterie descarcata este deconectata în timpul functionarii motorului.
b) În legatura cu condiţiile de mediu electromagnetic, trebuie luate în considerare urmãtoarele marimi de influenta:
- întreruperi ale tensiunii,
- reduceri de scurta durata ale tensiunii,
- fenomene tranzitorii ale tensiunii pe liniile de alimentare şi/sau liniile de semnal,
- descãrcãri electrostatice,
- câmpuri electromagnetice la frecvente radio,
- câmpuri electromagnetice de frecvente radio care induc perturbatii conduse pe liniile de alimentare şi/sau liniile de semnal,
- unde de soc pe liniile de alimentare şi/sau liniile de semnal.
1.3.4. Alte marimi de influenta care trebuie luate în considerare, dupã caz, sunt:
- variatiile tensiunii,
- variatia frecvenţei reţelei de alimentare,
- câmpuri magnetice de frecventa industriala,
- orice alta mãrime care poate influenta în mod semnificativ exactitatea mijlocului de mãsurare,
1.4. La efectuarea încercãrilor prevãzute de prezenta hotãrâre, se aplica urmãtoarele reguli:
1.4.1. Reguli de baza pentru efectuarea încercãrilor şi determinarea erorilor
Cerinţele esenţiale specificate la punctele 1.1 şi 1.2 trebuie sa fie verificate pentru fiecare mãrime de influenta aplicabilã. Dacã nu exista alte indicaţii în anexa specifica aplicabilã mijlocului de mãsurare, aceste cerinţe esenţiale se aplica atunci când se aplica fiecare mãrime de influenta, iar efectul acesteia este evaluat separat, toate celelalte marimi de influenta fiind menţinute relativ constante la valoarea lor de referinta.
Incercarile metrologice se efectueazã în timpul sau dupã aplicarea mãrimii de influenta, în funcţie de situaţia care corespunde condiţiei normale de funcţionare a mijlocului de mãsurare atunci când poate sa apara aceasta mãrime de influenta.
1.4.2. Umiditatea ambianta
- În funcţie de condiţiile de mediu climatic în care mijlocul de mãsurare este destinat sa fie utilizat, se poate efectua încercarea la caldura umeda în regim stabil (fãrã condensare) sau încercarea la caldura umeda ciclica (cu condensare).
- Încercarea la caldura umeda ciclica este adecvatã în cazul unei condensari importante sau în cazul în care pãtrunderea vaporilor este accelerata de efectul respiratiei, în cazul umiditatii fãrã condensare, se poate efectua încercarea la caldura umeda în regim stabil.
2. Reproductibilitate
În cazul aplicãrii aceluiaşi masurand într-un loc diferit sau de cãtre un alt utilizator, mentinandu-se toate celelalte condiţii, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie foarte apropiate între ele. Diferenţa dintre rezultatele masurarilor trebuie sa fie mica în raport cu eroarea maxima tolerata.
3. Repetabilitate
În cazul aplicãrii aceluiaşi masurand în condiţii de mãsurare identice, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie apropiate între ele. Diferenţa dintre rezultatele masurarii trebuie sa fie mica în raport cu eroarea maxima tolerata.
4. Mobilitate şi sensibilitate
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie suficient de sensibil şi sa aibã un prag de mobilitate suficient de scãzut pentru mãsurarea prevãzutã.
5. Durabilitate
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa menţinã o stabilitate adecvatã a caracteristicilor sale metrologice pe o perioada de timp estimatã de producãtor, cu condiţia sa fie instalat corect, întreţinut şi utilizat potrivit instrucţiunilor producãtorului, atunci când se afla în condiţiile de mediu pentru care este destinat.
6. Fiabilitate
Un mijloc de mãsurare trebuie conceput astfel încât sa reducã pe cat posibil efectul unei defectiuni care ar putea duce la un rezultat de mãsurare inexact, cu excepţia cazurilor în care prezenta unei astfel de defectiuni este evidenta.
7. Adecvare
7.1. Un mijloc de mãsurare nu trebuie sa prezinte nici o caracteristica ce ar putea facilita utilizarea frauduloasã; posibilitãţile de utilizare eronatã neintentionata trebuie sa fie reduse la minimum.
7.2. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie potrivit pentru utilizarea prevãzutã ţinând cont de condiţiile practice de funcţionare şi nu trebuie sa impunã utilizatorului cerinţe exagerate pentru a obţine un rezultat de mãsurare corect.
7.3. Erorile unui mijloc de mãsurare pentru servicii de utilitate publica nu trebuie sa fie influentate exagerat atunci când debitele sau curentii se afla în afarã domeniului controlat.
7.4. Dacã un mijloc de mãsurare este conceput pentru mãsurarea valorilor masurandului care sunt constante în timp, mijlocul de mãsurare trebuie sa fie insensibil la fluctuatii mici ale valorii masurandului, sau trebuie sa reactioneze într-o maniera corespunzãtoare.
7.5. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie robust, iar materialele din care este construit trebuie sa fie adecvate condiţiilor de utilizare prevãzute.
7.6. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa permitã controlul funcţiilor de mãsurare dupã ce a fost introdus pe piata şi pus în funcţiune. Dacã este necesar, în mijlocul de mãsurare trebuie sa fie integrate echipamente sau programe informatice speciale care sa permitã acest control. Procedura de control trebuie sa fie descrisã în manualul de utilizare.
Dacã un mijloc de mãsurare este prevãzut cu un program informatic asociat care asigura şi alte funcţii decât cea de mãsurare, programul informatic care este esenţial pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificabil şi sa nu poatã fi influentat într-o maniera inadmisibila de cãtre programul informatic asociat.
8. Securitatea functionarii
8.1. Caracteristicile metrologice ale unui mijloc de mãsurare nu trebuie sa fie influentate în mod inadmisibil de conectarea cu un alt dispozitiv, de orice caracteristica a dispozitivului conectat sau de orice dispozitiv care comunica de la distanta cu mijlocul de mãsurare.
8.2. O componenta materialã care este critica pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie conceputã astfel încât sa fie inviolabilã. Mãsurile de securizare prevãzute trebuie sa punã în evidenta orice intervenţie.
8.3. Programul informatic critic pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificat ca atare şi şi sa fie fãcut inviolabil.
Identificarea programului informatic trebuie sa fie asigurata cu usurinta de mijlocul de mãsurare.
Dovada unei eventuale intervenţii trebuie sa fie disponibilã pe o perioada de timp rezonabila.
8.4. Informaţiile de mãsurare, programul informatic critic pentru caracteristicile metrologice şi parametrii importanti din punct de vedere metrologic, stocati sau transmisi, trebuie sa beneficieze de protecţie adecvatã impotriva degradãrii accidentale sau intenţionate.
8.5. În cazul mijloacelor de mãsurare destinate serviciilor de utilitate publica, dispozitivul de afişare a cantitãţii totale furnizate sau dispozitivele de afişare care permit calculul cantitãţii totale furnizate, la care se face referire totalã sau parţialã în vederea stabilirii plãţii, nu trebuie sa poatã fi adus la zero în timpul utilizãrii.
9. Informaţii insotitoare sau care apar pe mijlocul de mãsurare
9.1. Un mijloc de mãsurare trebuie sa aibã urmãtoarele inscripţii:
- marca sau numele producãtorului;
- informaţii referitoare la exactitatea sa,
şi, dacã este cazul:
- informaţii referitoare la condiţiile de utilizare;
- capacitatea de mãsurare;
- domeniul de mãsurare;
- marcajul de identificare;
- numãrul certificatului de examinare EC de tip sau al certificatului de examinare EC a proiectului;
- informaţii care sa precizeze dacã dispozitivele suplimentare care furnizeazã rezultate metrologice îndeplinesc dispoziţiile din prezenta hotãrâre cu privire la controlul metrologic legal.
9.2. Dacã un mijloc de mãsurare este de dimensiuni prea mici sau are o componenta prea sensibila pentru a purta inscriptionarile cerute, ambalajul acestuia, dacã exista, şi documentele insotitoare cerute de prezenta hotãrâre vor fi marcate corespunzãtor.
9.3. Mijlocul de mãsurare trebuie sa fie însoţit de informaţii privind funcţionarea sa, cu excepţia cazurilor în care simplitatea mijlocului de mãsurare face inutile aceste informaţii. Informaţiile trebuie sa fie uşor de înţeles şi includ, dupã caz.:
- condiţiile nominale de funcţionare;
- clasele de mediu mecanic şi electromagnetic;
- limitele superioarã şi inferioarã ale temperaturii, indicaţii care sa precizeze dacã este sau nu posibila condensarea, indicaţii care sa precizeze dacã se afla într-un spaţiu închis sau deschis;
- instrucţiuni privind instalarea, întreţinerea, repararea, reglarile admise;
- instrucţiuni privind utilizarea corecta şi oricare alte condiţii speciale de utilizare;
- condiţii privind compatibilitatea cu interfete, subansambluri sau alte mijloace de mãsurare,
9.4. În cazul grupurilor de mijloace de mãsurare identice utilizate în acelaşi loc sau în cazul mijloacelor de mãsurare pentru servicii de utilitate publica, manualele individuale de utilizare nu sunt neapãrat necesare.
9.5. Dacã nu exista indicaţii contrare în anexele specifice mijlocului de mãsurare, valoarea diviziunii trebuie sa fie de forma Ix10^n, 2x10^n, sau 5x10^n, unde n este orice numãr întreg sau zero. Unitatea de mãsura sau simbolul acesteia trebuie sa apara imediat lângã valoarea numericã.
9.6. O mãsura materializata trebuie sa fie marcata cu o valoare nominalã sau o scara, însoţitã de unitatea de mãsura.
9.7. Unitãţile de mãsura utilizate şi simbolurile lor trebuie sa fie în conformitate cu prevederile cu privire la unitãţile de mãsura şi simbolurile acestora din reglementãrile legale în vigoare.
9.8. Toate marcajele şi inscripţiile impuse de oricare cerinta trebuie sa fie clare, de nesters, lipsite de ambiguitate şi netransferabile.
10. Indicarea rezultatului
10.1. Indicarea rezultatului trebuie sa se facã prin intermediul unui dispozitiv de afişare sau sub forma unui înscris tipãrit.
10.2. Indicarea oricãrui rezultat trebuie sa fie clara, neambigua şi însoţitã de marcajele şi inscriptionarile necesare pentru a informa utilizatorul asupra semnificatiei rezultatului. Citirea rezultatului prezentat trebuie sa se facã cu usurinta în condiţii normale de utilizare. Se admit indicaţii suplimentare numai dacã acestea nu pot fi confundate cu indicaţiile supuse controlului metrologic.
10.3. În cazul rezultatelor tipãrite, înscrisul tipãrit trebuie sa fie uşor lizibil şi sa nu poatã fi sters.
10.4. Un mijloc de mãsurare destinat vânzãrilor directe trebuie conceput astfel încât sa indice rezultatul masurarii pentru ambele pãrţi implicate în tranzacţie, în condiţiile unei instalãri corespunzãtoare. Dacã acesta este important în cadrul unei vânzãri directe, orice bon furnizat consumatorului de un dispozitiv auxiliar care nu corespunde cerinţelor din prezenta hotãrâre, trebuie sa conţinã informaţiile restrictive corespunzãtoare.
10.5. Indiferent dacã un mijloc de mãsurare destinat masurarilor pentru servicii de utilitate publica poate sau nu sa fie citit de la distanta, acesta este prevãzut cu un dispozitiv de afişare controlat metrologic, accesibil fãrã unelte consumatorului. Informaţiile citite pe acest dispozitiv de afişare reprezintã rezultatul masurarii care serveşte ca baza pentru determinarea sumei de plata.
11. Prelucrarea ulterioara a datelor în vederea încheierii unei tranzacţii comerciale
11.1. Un mijloc de mãsurare, altul decât un mijloc de mãsurare a utilitãţilor publice, trebuie sa înregistreze printr-un mijloc durabil rezultatul masurarii însoţit de informaţiile care permit identificarea tranzacţiei respective atunci când:
- mãsurarea este nerepetabila şi
- mijlocul de mãsurare este în mod normal destinat utilizãrii în absenta uneia dintre pãrţile implicate în tranzacţie.
11.2. Suplimentar, o dovada durabila a rezultatului masurarii şi informaţiile care permit identificarea tranzacţiei trebuie sa fie disponibile la cerere în momentul finalizarii masurarii.
12. Evaluarea conformitatii
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie astfel conceput încât sa permitã evaluarea imediata a conformitatii cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.

ANEXA A

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE
PE BAZA CONTROLULUI INTERN AL PRODUCŢIEI

1. Declaraţia de conformitate pe baza controlului intern al producţiei este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 al prezentei hotãrâri. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare.
3. Producãtorul trebuie sa pãstreze documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
Producţie
4. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare produse cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Declaraţia scrisã de conformitate
5.1. Producãtorul aplica marcajul "CE" şi marcajul metrologic suplimentar pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
5.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru un model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul mijlocului de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Reprezentantul autorizat
6. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3 şi 5.2 pot fi îndeplinite în numele şi sub responsabilitatea acestuia, de cãtre reprezentantul sau autorizat.
Dacã producãtorul nu este stabilit în România sau în cadrul Comunitãţii şi dacã nu are un reprezentant autorizat, obligaţiile prevãzute la punctele 3 şi 5.2 revin persoanei care introduce mijlocul de mãsurare pe piata.

ANEXA A1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE
PE BAZA CONTROLULUI INTERN AL PRODUCŢIEI ŞI
A INCERCARII PRODUSULUI DE CÃTRE UN ORGANISM NOTIFICAT

1. Declaraţia de conformitate pe baza controlului intern al producţiei cu examinari realizate de un organism notificat este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa, şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare.
3. Producãtorul pãstreazã documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
Producţie
4. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Controlul produsului
5. Un organism notificat, ales de producãtor, efectueazã controalele produsului sau dispune efectuarea lor la intervale de timp corespunzãtoare stabilite de organismul notificat, în scopul verificãrii calitãţii controalelor interne ale produsului, ţinând cont între altele de complexitatea tehnologicã a mijloacelor de mãsurare şi de volumul producţiei. Se examineazã un esantion adecvat din produsele finite, prelevat de organismul notificat înainte de introducerea pe piata, şi se efectueazã incercarile corespunzãtoare, descrise în documentul (documentele) relevant(e) prevãzute la art. 13 din prezenta hotãrâre, sau incercarile echivalente, pentru verificarea conformitatii mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile ce vor fi efectuate.
În cazul în care un numãr semnificativ de mijloace de mãsurare din esantion nu corespund unui nivel de calitate acceptabil, organismul notificat ia mãsurile care se impun.
Declaraţia scrisã de conformitate
6.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 5, numãrul de identificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
6.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul mijlocului de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Reprezentantul autorizat
7. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3 şi 6.2 pot fi îndeplinite în numele sau şi sub responsabilitatea sa, de cãtre reprezentantul sau autorizat.
Dacã producãtorul nu este stabilit în România sau în cadrul Comunitãţii şi nu are un reprezentant autorizat, obligaţiile prevãzute la punctele 3 şi 6.2 revin persoanei care introduce mijlocul de mãsurare pe piata.

ANEXA B

EXAMINAREA DE TIP

1. Examinarea de tip este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care un organism notificat examineazã conceptia tehnica a unui mijloc de mãsurare, şi garanteazã şi declara conformitatea conceptiei tehnice cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
2. Examinarea de tip se poate efectua prin oricare dintre metodele a), b), c) de mai jos. Organismul notificat decide care este metoda potrivita şi esantioanele necesare:
a) examinarea unui exemplar de mijloc de mãsurare complet, reprezentativ pentru producţia prevãzutã;
b) examinarea unor exemplare, reprezentative pentru producţia prevãzutã, ale uneia sau mai multor componente critice ale mijlocului de mãsurare, plus evaluarea adecvarii conceptiei tehnice a celorlalte pãrţi ale mijlocului de mãsurare prin examinarea documentaţiei tehnice şi dovezilor menţionate la punctul 3;
c) evaluarea adecvarii conceptiei tehnice a mijlocului de mãsurare prin examinarea documentaţiei tehnice şi dovezilor menţionate la punctul 3, fãrã examinarea unui exemplar de mijloc de mãsurare.
3. Cererea pentru examinarea de tip este înaintatã organismului notificat ales de cãtre producãtor.
Cererea trebuie sa cuprindã:
- denumirea şi adresa producãtorului şi, dacã cererea este depusa de cãtre reprezentantul autorizat, şi denumirea şi adresa acestuia;
- o declaraţie scrisã în care sa se precizeze ca aceeaşi cerere nu a mai fost înaintatã şi altui organism notificat;
- documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Dacã este necesar pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare;
- exemplarele reprezentative pentru producţia prevãzutã, solicitate de cãtre organismul notificat;
- dovezile care permit stabilirea adecvarii conceptiei tehnice a acelor componente ale mijlocului de mãsurare pentru care nu se cer exemplare. Aceste dovezi menţioneazã toate documentele relevante care au fost aplicate, în special dacã documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre nu au fost aplicate integral, şi includ, dacã este necesar, rezultatele încercãrilor efectuate de laboratorul corespunzãtor al producãtorului, sau de un alt laborator de încercãri în numele şi sub responsabilitatea producãtorului.
4. Organismul notificat trebuie:
Pentru exemplare de mijloace de mãsurare :
4.1. sa examineze documentaţia tehnica, sa verifice dacã exemplarele au fost fabricate în conformitate cu aceasta şi sa identifice elementele care au fost proiectate în conformitate cu prevederile aplicabile din documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre, precum şi elementele care au fost proiectate fãrã a se aplica prevederile acelor documente;
4.2. sa efectueze examinarile şi incercarile corespunzãtoare sau sa dispunã efectuarea acestora, pentru a verifica dacã, în cazul în care producãtorul a optat pentru aplicarea soluţiilor indicate în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre, acestea au fost aplicate corect;
4.3. sa efectueze examinarile şi incercarile corespunzãtoare sau sa dispunã efectuarea acestora, pentru a verifica dacã, în cazul în care producãtorul nu a optat pentru aplicarea soluţiilor indicate în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre, soluţiile adoptate de cãtre producãtor îndeplinesc cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre;
4.4. sa stabilesca împreunã cu solicitantul locul în care vor fi efectuate examinarile şi incercarile.
Pentru celelalte componente ale mijlocului de mãsurare:
4.5. sa examineze documentaţia tehnica şi dovezile care permit stabilirea adecvarii conceptiei tehnice a celorlalte componente ale mijlocului de mãsurare.
Pentru procesul de producţie:
4.6. sa examineze documentaţia tehnica pentru a se asigura ca producãtorul dispune de mijloace adecvate pentru asigurarea unei producţii uniforme.
5.1. Organismul notificat întocmeşte un raport de evaluare care sa înregistreze activitãţile efectuate în conformitate cu punctul 4, precum şi rezultatele acestora. Fãrã a incalca prevederile art. 12 lit. h) din prezenta hotãrâre, organismul notificat divulga conţinutul acestui raport parţial sau integral, numai cu acordul producãtorului.
5.2. În cazul în care conceptia tehnica îndeplineşte cerinţele din prezenta hotãrâre relevante pentru mijlocul de mãsurare, organismul notificat acorda producãtorului un certificat de examinare EC de tip. Certificatul trebuie sa conţinã denumirea şi adresa producãtorului şi, dupã caz, denumirea şi adresa reprezentantului autorizat, concluziile examinãrii, condiţiile (dacã exista) de valabilitate şi datele necesare pentru identificarea mijlocului de mãsurare. Certificatul poate avea una sau mai multe anexe.
Certificatul şi anexele acestuia trebuie sa conţinã toate informaţiile relevante pentru evaluarea conformitatii şi controlul în utilizare. În special, pentru a permite evaluarea conformitatii mijloacelor de mãsurare fabricate cu tipul examinat, în ceea ce priveşte reproductibilitatea performantelor lor metrologice, în condiţiile în care acestea sunt corect reglate cu ajutorul unor mijloace adecvate, ele trebuie sa cuprindã:
- caracteristicile metrologice ale tipului de mijloc de mãsurare;
- mãsurile necesare pentru asigurarea integritãţii mijlocului de mãsurare (sigilare, identificarea programului informatic etc.);
- informaţii referitoare la alte elemente necesare pentru identificarea mijlocului de mãsurare şi verificarea vizuala a conformitatii sale exterioare cu tipul;
- dupã caz, toate informaţiile specifice necesare pentru verificarea caracteristicilor mijloacelor de mãsurare fabricate;
- în cazul unui subansamblu, toate informaţiile necesare pentru a garanta compatibilitatea cu alte subansambluri sau mijloace de mãsurare.
Certificatul are o valabilitate de zece ani de la data emiterii şi poate fi reînnoit pentru perioade ulterioare de zece ani fiecare.
5.3. Organismul notificat întocmeşte un raport de evaluare în aceasa privinta, pe care îl pãstreazã la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului.
6. Producãtorul informeazã organismul notificat care deţine documentaţia tehnica referitoare la certificatul de examinare EC de tip, cu privire la toate modificãrile aduse mijlocului de mãsurare care pot afecta conformitatea mijlocului de mãsurare cu cerinţele esenţiale sau condiţiile de valabilitate a certificatului. Aceste modificãri necesita o aprobare suplimentarã sub forma unei completãri la certificatul de examinare EC de tip acordat iniţial.
7. Fiecare organism notificat informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului, cu privire la:
- certificatele de examinare EC de tip emise şi anexele acestora;
- completãrile şi amendamentele la certificatele deja emise.
Fiecare organism notificat informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea unui certificat de examinare EC de tip.
Organismul notificat pãstreazã, pe perioada valabilitãţii certificatului, dosarul tehnic cuprinzând documentaţia depusa de producãtor.
8. Producãtorul pãstreazã, pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, o copie a certificatului de examinare EC de tip, anexele şi completãrile la certificat, împreunã cu documentaţia tehnica.
9. Reprezentantul autorizat al producãtorului poate sa înainteze cerererea menţionatã la punctul 3 şi sa îndeplineascã obligaţiile prevãzute la punctele 6 şi 8. Dacã producãtorul nu este stabilit în România sau în cadrul Comunitãţii şi dacã nu are un reprezentant autorizat, obligaţia furnizarii la cerere a documentaţiei tehnice revine persoanei desemnate de producãtor.

ANEXA C

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE CU TIPUL
PE BAZA CONTROLULUI INTERN AL PRODUCŢIEI

1. Declaraţia de conformitate cu tipul pe baza controlului intern al producţiei este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Declaraţia scrisã de conformitate
3.1. Producãtorul aplica marcajul "CE" şi marcajul metrologic suplimentar pe fiecare mijloc de mãsurare care este conform cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
3.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta trebuie sa identifice modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Reprezentantul autorizat
4. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctul 3.2 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.
Dacã producãtorul nu este stabilit în România sau în cadrul Comunitãţii şi dacã nu are un reprezentant autorizat obligaţiile prevãzute la punctul 3.2 revin persoanei care introduce pe piata mijlocul de mãsurare.


ANEXA C1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE CU TIPUL
PE BAZA CONTROLULUI INTERN AL PRODUCŢIEI ŞI
A INCERCARII PRODUSULUI DE CÃTRE UN ORGANISM NOTIFICAT

1. Declaraţia de conformitate cu tipul pe baza controlului intern al producţiei şi a incercarii produsului de cãtre un organism notificat este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile prevãzute în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Controlul produsului
3. Organismul notificat ales de producãtor efectueazã controlul produselor sau dispune efectuarea controlului la intervale de timp corespunzãtoare, stabilite de organismul notificat, în scopul verificãrii calitãţii controalelor interne ale produsului, ţinând cont între altele de complexitatea tehnologicã a mijloacelor de mãsurare şi de volumul producţiei. Se examineazã un esantion adecvat din produsele finite, prelevat de organismul notificat înainte de introducerea pe piata, şi se efectueazã incercarile corespunzãtoare identificate în documentul(ele) relevant(e) menţionat(e) la art. 13 din prezenta hotãrâre sau incercarile echivalente, pentru verificarea conformitatii produsului cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile care trebuie efectuate.
În cazul în care un numãr semnificativ de mijloace de mãsurare din esantion nu corespund unui nivel acceptabil de calitate, organismul notificat ia mãsurile ce se impun.
Declaraţia scrisã de conformitate
4.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 3, numãrul de identificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care este conform cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
4.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale pentru o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Reprezentatul autorizat
5. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctul 4.2 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.
Dacã producãtorul nu este stabilit în România sau în cadrul Comunitãţii şi nu are un reprezentant autorizat, obligaţiile prevãzute la punctul 4.2 revin persoanei care introduce pe piata mijlocul de mãsurare.

ANEXA D

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE CU TIPUL
PE BAZA ASIGURÃRII CALITÃŢII PROCESULUI DE PRODUCŢIE

1. Declaraţia de conformitate cu tipul pe baza asigurãrii calitãţii procesului de producţie este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa, garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Pentru producţia, inspecţia finala a produsului şi încercarea mijlocului de mãsurare respectiv producãtorul foloseşte un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 3 şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 4.
Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul înainteazã o cerere de evaluare a sistemului calitãţii unui organism notificat ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde;
- toate informaţiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica referitoare la tipul aprobat şi o copie a certificatului de examinare EC de tip.
3.2. Sistemul calitãţii asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea produsului;
- tehnicilor şi proceselor de producţie, control şi asigurare a calitãţii, precum şi a acţiunilor sistematice care vor fi utilizate;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, precum şi a frecvenţei efectuãrii acestora;
- înregistrãrilor privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a realizãrii calitãţii cerute pentru produs şi a functionarii efective a sistemului calitãţii.
3.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã îndeplineşte cerinţele menţionate la punctul 3.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe, dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare ale standardului naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor acestuia.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare şi sa cunoascã cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
3.5. Producãtorul informeazã organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat va îndeplini în continuare cerinţele prevãzute la punctul 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte corect obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat în scopul inspecţiei la locurile de producţie, control, încercare şi depozitare şi îi pune la dispoziţie toate informaţiile necesare, în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- înregistrãrile privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
4.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã efectuarea de încercãri ale produsului pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
5.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 3.1, numãrul de indentificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care este în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
5.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unui transport de astfel de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
6. Pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia menţionatã la punctul 3.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 3.5;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctele 3.5, 4.3 şi 4.4.
7. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Reprezentantul autorizat
8. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3.1, 3.5, 5.2 şi 6 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA D1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA
ASIGURÃRII CALITÃŢII PROCESULUI DE PRODUCŢIE

1. Declaraţia de conformitate pe baza asigurãrii calitãţii procesului de producţie este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare.
3. Producãtorul pãstreazã documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
Producţie
4. Producãtorul foloseşte pentru producţia, inspecţia finala a produsului şi incercarile mijlocolui de mãsurare respectiv, un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 5 şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 6.
Sistemul calitãţii
5.1. Producãtorul înainteazã o cerere pentru evaluarea sistemului calitãţii unui organism notificat, ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde:
- toate în formatiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica menţionatã la punctul 2.
5.2. Sistemul calitãţii asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea produsului;
- tehnicilor şi proceselor de producţie, control şi asigurare a calitãţii, precum şi a acţiunilor sistematice care vor fi utilizate;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, precum şi a frecvenţei efectuãrii acestora;
- înregistrãrilor privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a realizãrii calitãţii cerute pentru produs şi a functionarii efective a sistemului calitãţii.
5.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã îndeplineşte cerinţele prevãzute la punctul 5.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe, dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare ale standardului naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor acestuia.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare şi sa cunoascã cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
5.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
5.5. Producãtorul informeazã periodic organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat va îndeplini în continuare cerinţele prevãzute la punctul 5.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
6.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
6.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat în scopul inspecţiei la locurile de producţie, control, încercare şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica prevãzutã la punctul 2;
- înregistrãrile privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
6.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
6.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã efectuarea de încercãri ale produsului pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
7.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 5.1, numãrul de indentificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
7.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
8. Pe o perioada de zece ani de fabricarea ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia menţionatã la punctul 5.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 5.5;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctele 5.5, 6.3 şi 6.4.
9. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Reprezentantul autorizat
10. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3, 5.1, 5.5, 7.2 şi 8 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA E

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE CU TIPUL PE BAZA
ASIGURÃRII CALITÃŢII INSPECŢIEI ŞI INCERCARII
PRODUSULUI FINIT

1. Declaraţia de conformitate cu tipul pe baza asigurãrii calitãţii inspecţiei şi incercarii produsului finit este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa, şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Pentru inspecţia şi încercarea produsului finit pentru mijlocul de mãsurare respectiv producãtorul foloseşte un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 3, şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 4.
Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul înainteazã o cerere de evaluare a sistemului calitãţii unui organism notificat ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde:
- toate informaţiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica cu privire la tipul aprobat şi o copie a certificatului de examinare EC de tip.
3.2. Sistemul calitãţii asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea produsului;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate dupã fabricare;
- înregistrãrilor privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a functionarii efective a sistemului calitãţii.
3.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã îndeplineşte cerinţele prevãzute la punctul 3.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare ale standardului naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor acestuia.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare şi sa cunoascã cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
3.5. Producãtorul informeazã organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat va îndeplini în continuare cerinţele prevãzute la punctul 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte corect obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat în scopul inspecţiei la locurile de control, încercare şi depozitare, şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- înregistrãrile privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
4.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã efectuarea de încercãri ale produsului pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
5.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 3.1, numãrul de indentificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care este în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
5.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
6. Pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia menţionatã la punctul 3.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 3.5, al doilea paragraf;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctul 3.5, al treilea paragraf şi la punctele 4.3 şi 4.4.
7. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Reprezentantul autorizat
8. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3.1, 3.5, 5.2 şi 6 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.


ANEXA E1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA
INSPECŢIEI ŞI TESTARII FINALE A PRODUSULUI

1. Declaraţia de conformitate pe baza inspecţiei şi testarii finale a produsului este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa, şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre, în mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare.
3. Producãtorul pãstreazã documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
Producţie
4. Pentru inspecţia finala a produsului şi incercarile mijlocului de mãsurare respectiv, producãtorul foloseşte un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 5 şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 6.
Sistemul calitãţii
5.1. Producãtorul înainteazã o cerere pentru evaluarea sistemului calitãţii unui organism notificat, ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde:
- toate informaţiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica menţionatã la punctul 2.
5.2. Sistemul calitãţii trebuie sa asigure conformitatea mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea, produsului;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate dupã fabricare;
- înregistrãrilor privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a functionarii efective a sistemului calitãţii.
5.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã îndeplineşte cerinţele menţionate la punctul 5.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare din standardul naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor acestuia.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare, precum şi cunoştinţe despre cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
5.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
5.5. Producãtorul informeazã organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat va îndeplini în continuare cerinţele prevãzute la punctul 5.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
6.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
6.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat, în scopul inspecţiei, la locurile de control, încercare şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- documentaţia tehnica prevãzutã la punctul 2;
- înregistrãrile privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
6.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
6.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã efectuarea de încercãri ale produsului pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
7.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 5.1, numãrul de indentificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
7.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
8. Pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia menţionatã la punctul 5.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 5.5;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctele 5.5, 6.3 şi 6.4.
9. Fiecare organism notificat pune periodic, dupã caz, la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului sau, statului membru care l-a desemnat, lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat, dupã caz, Ministerul Economiei şi Comerţului sau statul membru care l-a desemnat cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Reprezentantul autorizat
10. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3, 5.1, 5.5, 7.2 şi 8 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA F

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE CU TIPUL
PE BAZA VERIFICÃRII PRODUSULUI

1. Declaraţia de conformitate cu tipul pe baza verificãrii produsului este partea procedurii de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare care au fost supuse prevederilor de la punctul 3 sunt în conformitate cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu tipul aprobat descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Verificarea
3. Organismul notificat ales de producãtor efectueazã toate examinarile şi incercarile corespunzãtoare, sau dispune efectuarea acestora, pentru verificarea conformitatii mijloacelor de mãsurare cu tipul descris în certificatul de examinare EC de tip şi cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Examinarile şi incercarile destinate verificãrii conformitatii cu cerinţele metrologice se efectueazã, la alegerea producãtorului, fie prin examinarea şi încercarea fiecãrui mijloc de mãsurare, conform punctului 4, fie prin examinarea şi încercarea mijloacelor de mãsurare pe baze statistice, conform punctului 5.
4. Verificarea conformitatii cu cerinţele metrologice prin examinarea şi încercarea fiecãrui mijloc de mãsurare
4.1 Toate mijloacele de mãsurare trebuie sa fie examinate individual şi supuse încercãrilor corespunzãtoare stabilite în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre sau unor încercãri echivalente, în scopul verificãrii conformitatii cu cerinţele metrologice aplicabile acestora, în lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile corespunzãtoare ce vor fi efectuate.
4.2. Organismul notificat elibereazã un certificat de conformitate cu privire la examinarile şi incercarile efectuate şi aplica numãrul sau de identificare pe fiecare mijloc de mãsurare aprobat sau dispune aplicarea acestuia sub responsabilitatea sa.
Producãtorul pãstreazã certificatele de conformitate la dispoziţia autoritãţilor naţionale pentru inspecţie, o perioada de zece ani de la certificarea mijlocului de mãsurare.
5. Verificarea statistica a conformitatii cu cerinţele metrologice
5.1. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sa asigure omogenitatea fiecãrui lot produs şi prezintã mijloacele sale de mãsurare la verificare, sub forma de loturi omogene.
5.2. Un esantion este prelevat în mod aleatoriu din fiecare lot, conform cerinţelor prevãzute la punctul 5.3. Toate mijloacele de mãsurare din esantion trebuie sa fie examinate individual şi supuse încercãrilor corespunzãtoare stabilite în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre, sau unor încercãri echivalente, în scopul determinãrii conformitatii acestora cu cerinţele metrologice aplicabile, pentru a stabili dacã lotul este acceptat sau respins. În lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile corespunzãtoare ce vor fi efectuate.
5.3. Procedura statistica trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe: Controlul statistic se efectueazã prin atribute. Sistemul de esantionare trebuie sa asigure:
- un nivel al calitãţii corespunzãtor unei probabilitati de acceptare de 95 %, cu o neconformitate mai mica de 1 %;
- o limita a calitãţii corespunzãtoare unei probabilitati de acceptare de 5 %, cu o neconformitate mai mica de 7 %.
5.4. În cazul în care un lot este acceptat, toate mijloacele de mãsurare din acel lot sunt aprobate, cu excepţia acelor mijloace de mãsurare din esantion care nu au corespuns la încercãri.
Organismul notificat elibereazã un certificat de conformitate cu privire la examinarile şi incercarile efectuate, şi aplica numãrul sau de identificare pe fiecare mijloc de mãsurare aprobat sau dispune aplicarea acesteia sub responsabilitatea sa.
Producãtorul pãstreazã certificatele de conformitate la dispoziţia autoritãţilor naţionale, pentru inspecţie, o perioada de zece ani de la certificarea mijlocului de mãsurare,
5.5. Dacã un lot este respins, organismul notificat ia mãsurile necesare pentru a impiedica introducerea pe piata a acelui lot, în cazul unor respingeri frecvente ale loturilor, organismul notificat poate sa suspende verificarea statistica şi sa ia mãsurile corespunzãtoare.
Declaraţia scrisã de conformitate
6.1. Producãtorul aplica marcajul "CE" şi marcajul metrologic suplimentar pe fiecare mijloc de mãsurare care este conform cu tipul aprobat şi care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
6.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Dacã organismul notificat menţionat la punctul 3 este de acord, producãtorul aplica pe mijloacele de mãsurare, sub responsabilitatea organismului notificat, şi numãrul de identificare al acestuia.
7. Dacã organismul notificat este de acord, producãtorul poate aplica pe mijloacele de mãsurare, în timpul procesului de producţie, sub responsabilitatea organismului notificat, numãrul de identificare al acestuia.
Reprezentantul autorizat
8. Obligaţiile producãtorului pot fi îndeplinite în numele şi sub responsabilitatea producãtorului de cãtre reprezentantul sau autorizat, exceptând obligaţiile de la punctele 2 şi 5.1.


ANEXA F1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA VERIFICÃRII PRODUSULUI

1. Declaraţia de conformitate pe baza verificãrii produsului este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare care au fost supuse prevederilor de la punctul 5 sunt în conformitate cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare,
3. Producãtorul pãstreazã documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
Producţie
4. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Verificarea
5. Organismul notificat ales de producãtor efectueazã examinarile şi incercarile corespunzãtoare sau dispune efectuarea acestora, pentru verificarea conformitatii mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Examinarile şi incercarile destinate verificãrii conformitatii cu cerinţele metrologice se efectueazã, la alegerea producãtorului, fie prin examinarea şi încercarea fiecãrui mijloc de mãsurare, conform punctului 6, fie prin controlul şi încercarea mijloacelor de mãsurare pe baze statistice, conform punctului 7.
6. Verificarea conformitatii cu cerinţele metrologice prin controlul şi încercarea fiecãrui mijloc de mãsurare
6.1. Toate mijloacele de mãsurare trebuie sa fie examinate individual şi supuse încercãrilor corespunzãtoare stabilite în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre sau unor încercãri echivalente, în scopul verificãrii conformitatii cu cerinţele metrologice aplicabile acestora. În lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile corespunzãtoare ce vor fi efectuate.
6.2. Organismul notificat elibereazã un certificat de conformitate cu privire la examinarile şi incercarile efectuate şi aplica numãrul sau de identificare pe fiecare mijloc de mãsurare aprobat sau dispune aplicarea acestuia sub responsabilitatea sa.
Producãtorul pãstreazã certificatele de conformitate la dispoziţia autoritãţilor naţionale, pentru inspecţie, o perioada de zece ani dupã certificarea produsului.
7. Verificarea statistica a conformitatii cu cerinţele metrologice
7.1. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sa asigure omogenitatea fiecãrui lot produs şi prezintã mijloacele sale de mãsurare la verificare sub forma de loturi omogene.
7.2. Un esantion este prelevat în mod aleatoriu din fiecare lot, conform cerinţelor de la punctul 7.3. Toate mijloacele de mãsurare din esantion trebuie sa fie examinate individual şi supuse încercãrilor corespunzãtoare stabilite în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre sau unor încercãri echivalente, în scopul determinãrii conformitatii acestora cu cerinţele metrologice aplicabile, pentru a stabili dacã lotul este acceptat sau respins, în lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile corespunzãtoare ce trebuie efectuate.
7.3. Procedura statistica trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe: Controlul statistic se efectueazã prin atribute. Sistemul de esantionare trebuie sa asigure:
- un nivel al calitãţii corespunzãtor unei probabilitati de acceptare de 95 %, cu o neconformitate mai mica de 1 %;
- o limita a calitãţii corespunzãtoare unei probabilitati de acceptare de 5 %, cu o neconformitate mai mica de 7 %.
7.4. În cazul în care un lot este acceptat, toate mijloacele de mãsurare din acel lot sunt aprobate, cu excepţia acelor mijloace de mãsurare din esantion care nu au corespuns la încercãri.
Organismul notificat elibereazã un certificat de conformitate cu privire la examinarile şi incercarile efectuate, şi aplica numãrul sau de identificare pe fiecare mijloc de mãsurare aprobat sau dispune aplicarea acestuia sub responsabilitatea sa.
Producãtorul pãstreazã certificatele de conformitate la dispoziţia autoritãţilor naţionale, pentru inspecţie, o perioada de zece ani de la certificarea mijlocului de mãsurare.
7.5. Dacã un lot este respins, organismul notificat ia mãsurile necesare pentru a impiedica introducerea pe piata a acelui lot. În cazul unor respingeri frecvente ale loturilor, organismul notificat poate sa suspende verificarea statistica şi sa ia mãsurile corespunzãtoare.
Declaraţia scrisã de conformitate
8.1. Producãtorul aplica marcajul "CE" şi marcajul metrologic suplimentar pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
8.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi se pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Dacã organismul notificat menţionat la punctul 5 este de acord, producãtorul aplica pe mijloacele de mãsurare, sub responsabilitatea organismului notificat, şi numãrul de identificare al acestuia.
9. Dacã organismul notificat este de acord, producãtorul poate aplica pe mijloacele de mãsurare, în timpul procesului de producţie, sub responsabilitatea organismului notificat, numãrul de identificare al acestuia.
Reprezentantul autorizat
10. Obligaţiile producãtorului pot fi îndeplinite în numele şi sub responsabilitatea producãtorului de cãtre reprezentantul sau autorizat, exceptând obligaţiile de la punctele 4 şi 7.1.

ANEXA G

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA VERIFICÃRII UNITÃŢII DE PRODUS

1. Declaraţia de conformitate pe baza verificãrii unitãţii de produs este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare care au fost supuse prevederilor de la punctul 4 sunt în conformitate cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Documentaţia tehnica
2. Producãtorul stabileşte documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre şi o pune la dispoziţia organismului notificat menţionat la punctul 4.
Documentaţia tehnica trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia, producţia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare.
Producãtorul pãstreazã documentaţia tehnica la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani.
Producţie
3. Producãtorul ia toate mãsurile necesare pentru a asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Verificarea
4. Organismul notificat ales de cãtre producãtor efectueazã sau dispune efectuarea examinarilor şi încercãrilor corespunzãtoare stabilite în documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre sau a încercãrilor echivalente, pentru verificarea conformitatii mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre, în lipsa unui document relevant, organismul notificat implicat decide care sunt incercarile ce trebuie efectuate.
Organismul notificat elibereazã un certificat de conformitate cu privire la examinarile şi incercarile efectuate şi aplica numãrul sau de identificare pe mijlocul de mãsurare aprobat sau dispune aplicarea acestuia sub responsabilitatea sa.
Producãtorul pãstreazã certificatele de conformitate la dispoziţia autoritãţilor naţionale, pentru inspecţie, o perioada de zece ani de la certificarea mijlocului de mãsurare.
Declaraţia scrisã de conformitate
5.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 4, numãrul de identificare al acestuia pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
5.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã şi pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii mijloc de mãsurare. Aceasta identifica mijlocul de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate trebuie sa însoţeascã mijlocul de mãsurare.
Reprezentantul autorizat
6. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 2 şi 4.2 pot fi îndeplinite în numele şi sub responsabilitatea producãtorului de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA H

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA ASIGURÃRII TOTALE A CALITÃŢII

1. Declaraţia de conformitate pe baza asigurãrii totale a calitãţii este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa, şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Pentru conceptia, producţia, inspecţia finala a produsului şi incercarile mijlocului de mãsurare respectiv, producãtorul foloseşte un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 3 şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 4.
Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul înainteazã o cerere pentru evaluarea sistemului calitãţii unui organism notificat, ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde:
- toate informaţiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii.
3.2. Sistemul calitãţii asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea conceptiei şi a produsului;
- specificatiilor privind conceptia tehnica, inclusiv a standardelor, care vor fi aplicate şi, în cazul în care documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre nu vor fi aplicate integral, mijloacele care vor fi utilizate pentru a se asigura îndeplinirea cerinţelor esenţiale din prezenta hotãrâre, relevante pentru mijloacele de mãsurare;
- tehnicilor, proceselor şi acţiunilor sistematice de control şi verificare a conceptiei, care vor fi utilizate în timpul proiectãrii mijloacelor de mãsurare din categoria respectiva;
- tehnicilor şi procedurilor de producţie, de control şi asigurare a calitãţii, precum şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, precum şi frecventa acestora;
- înregistrãrilor privind calitatea, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a realizãrii calitãţii cerute pentru conceptie şi pentru produs şi a functionarii efective a sistemului calitãţii.
3.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã acesta îndeplineşte cerinţele prevãzute la punctul 3.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare din standardul naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor acestuia.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare şi sa cunoascã cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
3.5. Producãtorul informeazã organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat îndeplineşte în continuare cerinţele prevãzute la punctul 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat în scopul inspecţiei la locurile de producţie, control, încercare şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de partea referitoare la proiectare a sistemului calitãţii, de exemplu rezultate ale analizelor, calculelor, încercãrilor etc.;
- înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de partea referitoare la producţie a sistemului calitãţii, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
4.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã încercarea produsului, pe rãspunderea sa, pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
5.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologic suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 3.1, numãrul de indentificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
5.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru un model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
6. Pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia privind sistemul calitãţii menţionatã la punctul 3.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 3.5;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctele 3.3, 4.3 şi 4.4.
7. Fiecare organism notificat pune periodic, dupã caz, la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului sau statului membru care l-a desemnat lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat, dupã caz, Ministerul Economiei şi Comerţului sau statul membru care l-a desemnat cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Reprezentantul autorizat
8. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3.1, 3.5, 5.2 şi 6 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA H1

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE PE BAZA ASIGURÃRII
TOTALE A CALITÃŢII ŞI A EXAMINÃRII PROIECTULUI

1. Declaraţia de conformitate pe baza asigurãrii totale a calitãţii şi a examinãrii proiectului este procedura de evaluare a conformitatii prin care producãtorul îndeplineşte obligaţiile stabilite în prezenta anexa şi garanteazã şi declara ca mijloacele de mãsurare respective îndeplinesc cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Producţie
2. Pentru conceptia, producţia, inspecţia finala a produsului şi incercarile mijlocului de mãsurare respectiv, producãtorul foloseşte un sistem al calitãţii aprobat, asa cum este specificat la punctul 3 şi se supune supravegherii prevãzute la punctul 5. Adecvarea conceptiei tehnice a mijlocului de mãsurare trebuie sa fie examinata conform prevederilor de la punctul 4.
Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul înainteazã o cerere pentru evaluarea sistemului calitãţii unui organism notificat ales de producãtor.
Aceasta cerere cuprinde:
- toate informaţiile relevante privind categoria de mijloace de mãsurare respectiva;
- documentaţia privind sistemul calitãţii.
3.2. Sistemul calitãţii asigura conformitatea mijloacelor de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi prevederile adoptate de cãtre producãtor sunt documentate într-o maniera sistematica şi ordonatã sub forma unor politici, proceduri şi instrucţiuni scrise. Aceasta documentaţie a sistemului calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia trebuie sa conţinã în special o descriere adecvatã a:
- obiectivelor calitãţii şi a structurii organizatorice, responsabilitãţilor şi atribuţiilor managementului cu privire la calitatea conceptiei şi a produsului;
- specificatiilor tehnice privind conceptia, inclusiv a standardelor care vor fi aplicate şi, în cazul în care documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre nu vor fi aplicate integral, mijloacele care vor fi utilizate pentru a se asigura îndeplinirea cerinţelor esenţiale din prezenta hotãrâre, relevante pentru mijloacele de mãsurare respective;
- tehnicilor, proceselor şi acţiunilor sistematice de control şi verificare a conceptiei care vor fi utilizate în timpul proiectãrii mijloacelor de mãsurare din categoria respectiva;
- tehnicilor şi procedurilor de fabricare, de control şi asigurare a calitãţii, precum şi acţiunilor sistematice care vor fi întreprinse;
- examinarilor şi încercãrilor care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, precum şi frecventa efectuãrii acestora;
- înregistrãrilor calitãţii, de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc;
- mijloacelor de monitorizare a realizãrii calitãţii cerute pentru conceptie şi pentru produs, precum şi a functionarii efective a sistemului calitãţii
3.3. Organismul notificat evalueaza sistemul calitãţii pentru a stabili dacã acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la punctul 3.2. El prezuma conformitatea cu aceste cerinţe dacã un sistem al calitãţii este conform cu specificaţiile corespunzãtoare din standardul naţional care transpune standardul armonizat aplicabil, începând cu data publicãrii referintelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Pe lîngã experienta în sistemele de management al calitãţii, echipa de audit trebuie sa aibã experienta necesarã în domeniul respectiv al metrologiei şi tehnologiei mijloacelor de mãsurare şi sa cunoascã cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. Procedura de evaluare include o vizita de inspecţie la sediul producãtorului.
Decizia este comunicatã producãtorului. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.4. Producãtorul se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii asa cum este aprobat şi sa îl pãstreze astfel încât sa rãmânã adecvat şi eficient.
3.5. Producãtorul informeazã organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii cu privire la orice modificare pe care intenţioneazã sa o aducã sistemului calitãţii.
Organismul notificat evalueaza modificãrile propuse şi decide dacã sistemul calitãţii modificat va îndeplineşte în continuare cerinţele prevãzute la punctul 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare.
Organismul notificat comunica producãtorului decizia sa. Comunicarea conţine concluziile examinãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.6. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului lista aprobãrilor pentru sistemele calitãţii emise sau refuzate şi informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea aprobãrii unui sistem al calitãţii.
Examinarea proiectului
4.1. Producãtorul înainteazã o cerere pentru examinarea proiectului organismului notificat prevãzut la punctul 3.1.
4.2. Cererea trebuie sa permitã înţelegerea conceptiei, a producţiei şi functionarii mijlocului de mãsurare, precum şi evaluarea conformitatii cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
Aceasta cerere cuprinde:
- denumirea şi adresa producãtorului;
- o declaraţie scrisã prin care sa se precizeze ca aceeaşi cerere nu a mai fost înaintatã şi altui organism notificat;
- documentaţia tehnica descrisã la art. 10 din prezenta hotãrâre. Documentaţia trebuie sa permitã evaluarea conformitatii mijlocului de mãsurare cu cerinţele relevante din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este relevant pentru o astfel de evaluare, documentaţia trebuie sa acopere conceptia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare;
- dovezile care sa ateste adecvarea conceptiei tehnice. Aceste dovezi menţioneazã toate documentele relevante care au fost aplicate, în special în cazul în care documentele relevante menţionate la art. 13 din prezenta hotãrâre nu au fost aplicate integral, şi includ, dacã este necesar, rezultatele încercãrilor efectuate de laboratorul corespunzãtor al producãtorului, sau de un alt laborator de încercãri în numele şi sub responsabilitatea producãtorului.
4.3. Organismul notificat analizeazã cererea şi, în cazul în care conceptia îndeplineşte prevederile din prezenta hotãrâre aplicabile mijlocului de mãsurare, acorda producãtorului un certificat de examinare EC a proiectului. Certificatul trebuie sa conţinã denumirea şi adresa producãtorului, concluziile examinãrii, condiţiile privind valabilitatea şi datele necesare pentru identificarea mijlocului de mãsurare aprobat.
4.3.1 Toate pãrţile relevante ale documentaţiei tehnice vor fi anexate la certificat.
4.3.2. Certificatul sau anexele acestuia cuprind toate informaţiile relevante pentru evaluarea conformitatii şi controlul în utilizare. În special, pentru a evalua conformitatea mijloacelor de mãsurare fabricate cu conceptia tehnica examinata, în ceea ce priveşte reproductibilitatea performantelor metrologice, în condiţiile în care mijloacele de mãsurare sunt corect reglate cu ajutorul unor mijloace adecvate, ele trebuie sa cuprindã:
- caracteristicile metrologice ale conceptiei mijlocului de mãsurare;
- mãsurile necesare pentru asigurarea integritãţii mijloacelor de mãsurare (sigilare, identificarea programului informatic etc);
- informaţii referitoare la alte elemente necesare pentru identificarea mijloacelor de mãsurare şi verificarea vizuala a conformitatii exterioare cu conceptia;
- dacã este cazul, toate informaţiile specifice necesare pentru verificarea caracteristicilor mijloacelor de mãsurare fabricate;
- în cazul unui subansamblu, toate informaţiile necesare pentru a garanta compatibilitatea cu alte subansambluri sau mijloace de mãsurare.
4.3.3. Organismul notificat întocmeşte un raport de evaluare în aceasa privinta, pe care îl pãstreazã la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului. Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 12 lit. h) din prezenta hotãrâre, organismul notificat divulga conţinutul acestui raport, parţial sau integral, numai cu acordul producãtorului.
Certificatul are o valabilitate de zece ani de la data emiterii şi poate fi reînnoit pentru perioade ulterioare de zece ani fiecare.
Dacã producãtorului nu i se acorda certificatul de examinare a proiectului, organismul notificat va motiva detaliat acest refuz.
4.4. Producãtorul informeazã organismul notificat care a eliberat certificatul de examinare EC a proiectului, cu privire la orice modificare fundamentalã a conceptiei aprobate. Aceste modificãri trebuie sa primeascã o aprobare suplimentarã din partea organismului notificat care a eliberat certificatul de examinare EC a proiectului, în cazul în care asemenea modificãri pot afecta conformitatea mijlocului de mãsurare cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre, condiţiile de valabilitate a certificatului sau condiţiile prescrise pentru utilizarea mijlocului de mãsurare. Aceasta aprobare suplimentarã se elibereazã sub forma unei completãri la certificatul de examinare EC a proiectului acordat iniţial.
4.5. Fiecare organism notificat pune periodic la dispoziţia Ministerului Economiei şi Comerţului:
- certificatele de examinare EC a proiectului emise şi anexele acestora;
- completãrile şi amendamentele la certificatele emise.
Fiecare organism notificat informeazã imediat Ministerul Economiei şi Comerţului cu privire la retragerea unui certificat de examinare EC a proiectului.
4.6. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat pãstreazã o copie a certificatului de examinare EC a proiectului, precum şi anexele şi completãrile acestuia, împreunã cu documentaţia tehnica, o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare.
În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu îşi au sediul în România sau în cadrul Comunitãţii, obligaţia de a pune la dispoziţie documentaţia tehnica, la cerere, revine persoanei desemnate de producãtor.
Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
5.1. Scopul supravegherii este obţinerea garanţiei ca producãtorul îndeplineşte obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii aprobat.
5.2. Producãtorul permite accesul organismului notificat în scopul inspecţiei la locurile de proiectare, producţie, control, încercare şi depozitare, şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
- documentaţia privind sistemul calitãţii;
- înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de partea referitoare la conceptie a sistemului calitãţii, de exemplu rezultate ale analizelor, calculelor, încercãrilor etc;
- înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de partea referitoare la producţie a sistemului calitãţii de exemplu rapoarte de inspecţie şi date de încercare şi etalonare, rapoarte privind calificarea personalului implicat etc.
5.3. Organismul notificat efectueazã audituri periodice pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi pune la dispoziţia producãtorului un raport de audit.
5.4. În plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la producãtor. În timpul acestor vizite, organismul notificat poate, dacã este necesar, sa efectueze sau sa dispunã încercarea produsului pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect. Organismul notificat pune la dispoziţia producãtorului un raport de inspecţie şi, dacã s-au efectuat încercãri, un raport de încercare.
Declaraţia scrisã de conformitate
6.1. Producãtorul aplica marcajul "CE", marcajul metrologie suplimentar şi, sub responsabilitatea organismului notificat menţionat la punctul 3.1, numãrul de identificare al acestuia, pe fiecare mijloc de mãsurare care îndeplineşte cerinţele relevante din prezenta hotãrâre.
6.2. O declaraţie de conformitate este întocmitã pentru fiecare model de mijloc de mãsurare şi este pastrata la dispoziţia autoritãţilor naţionale o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare. Aceasta identifica modelul de mijloc de mãsurare pentru care a fost întocmitã şi menţioneazã numãrul certificatului de examinare a proiectului.
O copie a declaraţiei de conformitate însoţeşte fiecare mijloc de mãsurare care este introdus pe piata. Totuşi, în cazul în care un numãr mare de mijloace de mãsurare sunt livrate unui singur utilizator, aceasta cerinta poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
7. Pe o perioada de zece ani de la data fabricãrii ultimului mijloc de mãsurare, producãtorul pãstreazã la dispoziţia autoritãţilor naţionale:
- documentaţia menţionatã la punctul 3.1, a doua liniuta;
- modificãrile aprobate menţionate la punctul 3.5;
- deciziile şi rapoartele organismului notificat menţionate la punctele 2.5, 5.3 şi 5.4.
Reprezentantul autorizat
8. Obligaţiile producãtorului prevãzute la punctele 3.1, 3.5, 6.2 şi 7 pot fi îndeplinite, în numele şi sub responsabilitatea producãtorului, de cãtre reprezentantul sau autorizat.

ANEXA MI-001

CONTOARE DE APA

Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica în cazul contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de industrie uşoarã.

Definiţii
Contor de apa: mijloc de mãsurare destinat sa masoare, sa memoreze şi sa afiseze, în condiţiile de mãsurare, volumul apei care trece prin interiorul traductorului de mãsurare.
Debit minim [Q(1)]: cea mai mica valoare a debitului la care contorul de apa furnizeazã indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile maxime tolerate.
Debit de tranzitie [Q(2)]: valoarea debitului situata între debitul permanent şi debitul minim, la care domeniul de debit este împãrţit în doua zone, "zona superioarã" şi "zona inferioarã". Fiecare zona are o eroare maxima tolerata caracteristica.
Debit permanent [Q(3)]: cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţioneazã într-o maniera satisfãcãtoare, în condiţii normale de utilizare, adicã în condiţii de curgere constanta sau intermitenta.
Debit de suprasarcina [Q(4)]: cea mai mare valoare a debitului la care contorul de apa funcţioneazã într-o maniera satisfãcãtoare pentru o perioada scurta de timp, fãrã sa se deterioreze.
CERINŢE SPECIFICE
Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile nominale de funcţionare ale contorului de apa, în special:
1. Domeniul de debit al apei
Valorile domeniului de debit trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
[Q(3)]/[Q(1)] ≥ 10
[Q(2)]/[Q(1)] = 1,6
[Q(4)]/[Q(3)] = 1,25

Pana la data de 30.04.2009, raportul [Q(2)]/[Q(1)] poate avea una din urmãtoarele valori: 1,5; 2,5; 4; sau. 6,3.
2. Domeniul de temperatura a apei
Domeniul de temperatura a apei trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
de la 0,1 °C pana la cel puţin 30 °C, sau
de la 30 °C pana la cel puţin 90 °C
Contorul de apa poate fi conceput sa funcţioneze în ambele domenii de temperatura.
3. Domeniul de presiune relativã a apei, care trebuie sa fie de la 0,3 bar pana la cel puţin 10 bar la [Q(3)].
4. Pentru alimentarea electrica: valoarea nominalã a tensiunii în curent alternativ şi/sau limitele alimentarii în curent continuu.
Erori maxime tolerate
5. Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul de tranzitie [Q(2)] (inclusiv) şi debitul de suprasarcina [Q(4)] este:
2 % pentru apa având temperatura ≤ 30 °C,
3 % pentru apa având temperatura > 30 °C
6. Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru volumele livrate la debite situate între debitul minim [Q(1)] şi debitul de tranzitie [Q(2)] (exclusiv) este 5 % oricare ar fi temperatura apei.
Efecte admise ale perturbatiilor
7.1. Imunitatea electromagnetica
7.1.1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui contor de apa trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea variaţiei critice definitã la punctul 8.1.4, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se facã într-o asemenea maniera încât acesta sa nu poatã fi interpretat ca un rezultat valabil, de exemplu o variatie temporarã care nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii.
7.1.2. Dupã ce este supus unei perturbatii electromagnetice, contorul de apa trebuie:
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare prezente anterior perturbatiei.
7.1.3. Valoarea variaţiei critice este cea mai mica dintre urmãtoarele doua valori:
- volumul corespunzãtor unei jumãtãţi din valoarea absolutã a erorii maxime tolerate în zona superioarã aplicate volumului mãsurat;
- volumul corespunzãtor erorii maxime tolerate aplicate volumului care corespunde curgerii timp de un minut la debitul [Q(3)].
7.2. Durabilitate
Dupã efectuarea unei încercãri corespunzãtoare, ţinând cont de perioada de timp estimatã de producãtor, trebuie sa fie satisfacute urmãtoarele criterii:
7.2.1. Variatia rezultatului masurarii dupã încercarea de durabilitate, comparativ cu rezultatul iniţial al masurarii, nu trebuie sa depãşeascã:
- 3 % din volumul mãsurat între [Q(1)] inclusiv, şi [Q(2)], exclusiv;
- 1,5 % din volumul mãsurat între [Q(2)], inclusiv, şi [Q(4)], inclusiv.
7.2.2. Eroarea de indicaţie pentru volumul mãsurat dupã încercarea de durabilitate nu trebuie sa depãşeascã:
- ±6 % din volumul mãsurat între [Q(1)], inclusiv, şi [Q(2)], exclusiv;
- ±2,5 % din volumul mãsurat între [Q(2)], inclusiv, şi [Q(4)], inclusiv, pentru contoarele de apa destinate masurarii apei cu o temperatura cuprinsã între 0,1 °C şi 30 °C,
- ±3,5 % din volumul mãsurat între [Q(2)] inclusiv şi [Q(4)] inclusiv pentru contoarele de apa destinate masurarii apei cu o temperatura cuprinsã între 30 °C şi 90 °C.
Adecvare
8.1. Contorul trebuie sa poatã fi instalat astfel încât sa poatã funcţiona în orice poziţie, cu excepţia cazurilor când exista o indicaţie contrarã, marcata clar pe contor.
8.2. Producãtorul trebuie sa precizeze dacã mijlocul de mãsurare este destinat masurarii curgerii inverse. În acest caz, volumul de curgere inversa trebuie fie sa se scada din volumul cumulat, fie sa se înregistreze separat. La curgerea normalã şi la cea inversa se aplica aceeaşi eroare maxima tolerata.
Contoarele de apa care nu sunt concepute pentru mãsurarea curgerii inverse trebuie sa fie capabile fie sa previnã curgerea inversa, fie sa reziste la o curgere inversa accidentala fãrã a suporta o deteriorare sau modificare a proprietãţilor metrologice.
Unitãţi de mãsura
9. Volumul mãsurat trebuie sa fie afişat în metri cubi, simbol mc.
Punerea în funcţiune
10. Distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea contorului trebuie sa determine condiţiile de utilizare prevãzute la punctele 1, 2 şi 3, astfel încât contorul sa fie corespunzãtor pentru mãsurarea cu exactitate a consumului prevãzut sau previzibil.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 din prezenta hotãrâre, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B+F sau B+D sau H1.

ANEXA MI-002

CONTOARE DE GAZ ŞI DISPOZITIVE DE CONVERSIE A VOLUMULUI

Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica în cazul contoarelor de gaz şi dispozitivelor de conversie a volumului definite mai jos, destinate utilizãrii în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de industrie uşoarã.
Definiţii
Contor de gaz: mijloc de mãsurare destinat sa masoare, sa memoreze şi sa afiseze cantitatea de gaz combustibil (volum sau masa) care trece prin interiorul sau.
Dispozitiv de conversie: dispozitiv montat pe contorul de gaz care converteste automat mãrimea masurata în condiţiile în care se face mãsurarea într-o mãrime corespunzãtoare condiţiilor de baza.
Debit minim [Q(min)]: cea mai mica valoare a debitului la care contorul de gaz furnizeazã indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile maxime tolerate.
Debit maxim [Q(max)]: cea mai mare valoare a debitului la care contorul de gaz furnizeazã indicaţii ce îndeplinesc cerinţele privind erorile maxime tolerate.
Debit de tranzitie [Q(t)]: debitul situat între debitul maxim şi debitul minim, la care domeniul de debit este împãrţit în doua zone, "zona superioarã" şi "zona inferioarã". Fiecare zona are o eroare maxima tolerata caracteristica.
Debit de suprasarcina [Q(r)]: cea mai mare valoare a debitului la care contorul funcţioneazã într-o maniera satisfãcãtoare pentru o perioada scurta de timp, fãrã sa se deterioreze.
Condiţii de baza: condiţiile specificate la care este convertitã cantitatea de gaz masurata.

PARTEA I - Cerinţe specifice contoarelor de gaz

1. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile nominale de funcţionare ale contorului, ţinând cont de urmãtoarele elemente:
1.1. Domeniul de debit al gazului trebuie sa îndeplineascã cel puţin urmãtoarele condiţii:


─────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa Q(max)/Q(min) Q(max)/Q(t) Q(r)/Q(max)
─────────────────────────────────────────────────────────────
1,5 ≥ 150 ≥ 10 1,2
─────────────────────────────────────────────────────────────
1,0 ≥ 20 ≥ 5 1,2
─────────────────────────────────────────────────────────────


1.2. Domeniul de temperatura a gazului, cu o valoare minima a intervalului de 40 °C
1.3. Condiţii cu privire la gaz/ combustibili
Contorul trebuie sa fie conceput pentru domeniul de gaze şi pentru presiunile de furnizare specifice tarii de destinaţie. Producãtorul trebuie sa indice mai ales:
- familia sau grupul de gaze;
- presiunea maxima de funcţionare.
1.4. Intervalul minim de temperatura de 50 °C pentru mediul climatic.
1.5. Valoarea nominalã a tensiunii de alimentare în curent alternativ şi/sau limitele alimentarii în curent continuu.
2. Erori maxime tolerate
2.1. Contor de gaz care indica volumul în condiţii de mãsurare sau masa

Tabelul 1


───────────────────────────────────────────────────
Clasa 1,5 1,0
───────────────────────────────────────────────────
Q(min)≤Q<Q(t) 3 % 2 %
───────────────────────────────────────────────────
Q)(t)≤ Q ≤ Q(max) 1,5 % 1 %
───────────────────────────────────────────────────


În cazul în care erorile între Q(t) şi Q(max) au toate acelaşi semn, ele nu trebuie sa depãşeascã 1 % pentru clasa 1,5 şi 0,5 % pentru clasa 1,0.
2.2. În cazul unui contor de gaz cu conversie a temperaturii care indica numai volumul convertit, eroarea maxima tolerata a contorului se majoreazã cu 0,5 % într-un interval de 30 °C dispus simetric în jurul temperaturii specificate de producãtor care se situeaza între 15 °C şi 25 °C. În afarã acestui domeniu, se admite o majorare suplimentarã cu 0,5 % pentru fiecare interval de 10 °C.
3. Efecte admise ale perturbatiilor
3.1. Imunitatea electromagnetica
3.1.1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui contor de gaz sau dispozitiv de conversie a volumului trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea variaţiei critice definite la punctul 3.1.3, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se facã într-o asemenea maniera încât acesta sa nu poatã fi interpretat ca un rezultat valabil, de exemplu o variatie temporarã ce nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii.
3.1.2. Dupã ce este supus unei perturbatii electromagnetice, contorul de gaz trebuie:
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare prezente anterior perturbatiei.
3.1.3. Valoarea variaţiei critice este cea mai mica dintre urmãtoarele doua valori:
- cantitatea corespunzãtoare unei jumãtãţi din valoarea absolutã a erorii maxime tolerate în zona superioarã aplicate volumului mãsurat;
- cantitatea corespunzãtoare erorii maxime tolerate aplicate cantitãţii care corespunde curgerii timp de un minut la debit maxim.
3.2. Efectul perturbatiilor de debit în amonte şi în aval
În condiţiile de instalare specificate de producãtor, efectul perturbatiilor de debit nu trebuie sa depãşeascã o treime din eroarea maxima tolerata.
4. Durabilitate
Dupã efectuarea unei încercãri adecvate, ţinând cont de perioada de timp estimatã de cãtre producãtor, trebuie sa fie satisfacute urmãtoarele criterii:
4.1. Contoare de clasa 1,5
4.1.1. Dupã încercarea de durabilitate, variatia rezultatului masurarii în raport cu rezultatul iniţial al masurarii pentru debitele în domeniul de la Q(t) la Q(max) nu trebuie sa depãşeascã rezultatul masurarii cu mai mult de 2 %.
4.1.2. Eroarea indicatiei dupã încercarea de durabilitate nu trebuie sa depãşeascã dublul erorii maxime tolerate prevãzute la punctul 2.
4.2. Contoare de clasa 1,0
4.2.1. Variatia rezultatului masurarii dupã încercarea de durabilitate în raport cu rezultatul iniţial al masurarii nu trebuie sa depãşeascã o treime din eroarea maxima tolerata prevãzutã la punctul 2.
4.2.2. Eroarea indicatiei dupã încercarea de durabilitate nu trebuie sa depãşeascã eroarea maxima tolerata prevãzutã la punctul 2.
5. Adecvare
5.1. Un contor de gaz alimentat de la reţeaua electrica (curent alternativ sau continuu) trebuie sa fie prevãzut cu o sursa de alimentare de avarie sau cu alte mijloace care sa asigure pãstrarea tuturor funcţiilor de mãsurare de-a lungul perioadei de defectare a sursei principale de alimentare.
5.2. O sursa de alimentare proprie a contorului trebuie sa aibã o durata de viata de cel puţin 5 ani. Dupã scurgerea a 90 % din durata de viata a acestei surse de alimentare, contorul trebuie sa afiseze un semnal de avertizare corespunzãtor.
5.3. Dispozitivul indicator trebuie sa aibã un numãr de cifre suficient astfel încât cantitatea masurata timp de 8 000 ore la Q(max) sa nu aducã cifrele la valoarea iniţialã.
5.4. Contorul de gaz trebuie sa poatã fi instalat astfel încât sa poatã funcţiona în orice poziţie declarata de producãtor în instrucţiunile de instalare.
5.5. Contorul de gaz trebuie sa aibã un element de încercare care sa permitã efectuarea încercãrilor într-un interval de timp rezonabil.
5.6. Contorul de gaz trebuie sa respecte eroarea maxima tolerata oricare ar fi sensul de curgere, sau numai în sensul de curgere care este indicat clar.
6. Unitãţi de mãsura
Cantitatea masurata trebuie sa fie afişatã în metri cubi, simbol mc, sau în kilograme, simbol kg.

PARTEA II - Cerinţe specifice dispozitivelor de conversie a volumului

Dispozitivul de conversie a volumului constituie un subansamblu conform art. 4, definitia b), a doua liniuta din prezenta hotãrâre.
Cerinţele esenţiale relevante contoarelor de gaz se aplica, de asemenea, dispozitivelor de conversie a volumului, care trebuie sa îndeplineascã suplimentar urmãtoarele cerinţe:
7. Condiţii de baza pentru cantitãţile convertite
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de baza pentru cantitãţile convertite.
8. Erori maxime tolerate
- 0,5 % la o temperatura ambianta de 20 °C ± 3 °C, umiditate ambianta 60% ± 15%, la valori nominale ale alimentarii cu energie electrica;
- 0,7 % pentru dispozitivele de conversie în funcţie de temperatura în condiţii nominale de funcţionare;
- 1 % pentru alte dispozitive de conversie în condiţii nominale de funcţionare.
Nota: Eroarea contorului de gaz nu se ia în considerare.
9. Adecvare
9.1. Un dispozitiv electronic de conversie trebuie sa fie capabil sa detecteze funcţionarea în afarã domeniului/domeniilor de funcţionare stabilit(e) de producãtor pentru parametrii care sunt importanti pentru exactitatea masurarii. În acest caz, dispozitivul de conversie trebuie sa înceteze integrarea mãrimii convertite şi poate sa totalizeze separat cantitatea convertitã pe durata functionarii sale în afarã domeniilor de funcţionare.
9.2. Un dispozitiv electronic de conversie trebuie sa fie capabil sa afiseze toate informaţiile legate de mãsurare fãrã un echipament suplimentar.

PARTEA III - Punerea în funcţiune şi evaluarea conformitatii

Punerea în funcţiune
10. a) În cazul aplicatiilor rezidentiale se permite ca masurarile sa fie efectuate cu ajutorul oricãrui contor de clasa 1,5 şi cu ajutorul contoarelor clasa 1,0 care au un raport Q(max)/Q(min) egal sau mai mare decât 150.
b) În cazul aplicatiilor comerciale şi/sau de industrie uşoarã se admite ca masurarilor sa fie efectuate cu ajutorul oricãrui contor de clasa 1,5.
c) În ceea ce priveşte cerinţele de la punctele 1.2 şi 1.3, distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea contorului trebuie sa asigure determinarea caracteristicilor, astfel încât contorul sa fie adecvat pentru mãsurarea cu exactitate a consumului prevãzut sau previzibil.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B+F sau B+D sau H1.


ANEXA MI-003

CONTOARE DE ENERGIE ELECTRICA ACTIVA

Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica în cazul contoarelor de energie electrica activa destinate utilizãrii în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de industrie uşoarã.
Nota: Contoarele de energie electrica activa pot fi utilizate în combinatie cu transformatoare externe de mãsurare, în funcţie de tehnica de mãsurare aplicatã. Totuşi, anexa de fata se referã numai la contoarele de energie electrica şi nu şi la transformatoarele de mãsurare.
Definiţii
Un contor de energie electrica activa este un dispozitiv care mãsoarã energia electrica activa consumatã într-un circuit.

I = curentul electric care parcurge contorul;
I(n) = curentul de referinta specificat pentru care a fost proiectat contorul alimentat printr-un transformator
I(st) = cea mai mica valoare declarata a curentului I la care contorul înregistreazã energie electrica activa la un factor de putere unitar (contoare polifazate cu sarcina echilibrata);
I(min) = valoarea curentului I, de la care eroarea trebuie sa se situeze între limitele erorilor maxime tolerate (contoare polifazate cu sarcina echilibrata);
I(tr) = valoarea curentului I, de la care eroarea trebuie sa se situeze între limitele erorilor maxime tolerate cele mai mici corespunzãtoare indicelui de clasa al contorului;
I(max) = valoarea maxima a curentului I, pentru care eroarea se situeaza între limitele erorilor maxime tolerate;
U = tensiunea electrica furnizatã contorului;
U(n) = tensiunea de referinta specificatã;
f = frecventa tensiunii furnizate contorului;
f(n) = frecventa de referinta specificatã;
FP = factor de putere = cos(Ø?)=cosinusul diferenţei de faza Ø? dintre I şi U.
Cerinţe specifice
1. Exactitate
Producãtorul trebuie sa specifice indicele de clasa al contorului. Indicii de clasa sunt: clasa A, clasa B şi clasa C.
2. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa precizeze condiţiile nominale de funcţionare ale contorului, în special: valorile f(n), U(n), I(n), I(st), I(min), I(tr) şi I(max) aplicabile contorului.
Pentru valorile curentului specificate, contorul trebuie sa îndeplineascã condiţiile din tabelul 1.

Tabelul 1


─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa A Clasa B Clasa C
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pentru contoare conectate direct
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(st) ≤ 0,05 . I(tr) ≤ 0,04 . I(tr) ≤ 0,04 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(min) ≤ 0,05 . I(tr) ≤ 0,5 . I(tr) ≤ 0,4 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(max) ≥ 50 . I(tr) ≥ 50 . I(tr) ≥ 50 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pentru contoare alimentate printr-un transformator
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(st) ≤ 0,06 . I(tr) ≤ 0,04 . I(tr) ≤ 0,02 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(min) ≤ 0,4 . I(tr) ≤ 0,2 . I(tr)*1) ≤ 0,2 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(n) = 20 . I(tr) = 20 . I(tr) = 20 . I(tr)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
I(max) ≥ 1,2 . I(n) ≥ 1,2 . I(n) ≥ 1,2 . I(n)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1) Pentru contoarele electromecanice de clasa B, se aplica valoarea
I(min) ≤ 0,4 . I(tr).
─────────────────────────────────────────────────────────────────────


Domeniile de tensiune, frecventa şi factor de putere în interiorul cãrora contorul trebuie sa îndeplineascã cerinţele privind erorile maxime tolerate sunt prevãzute în tabelul 2 din prezenta anexa. Aceste domenii trebuie sa ţinã cont de caracteristicile tipice ale energiei electrice furnizate de sistemele publice de distribuţie.
Valorile tensiunii şi frecvenţei sunt cuprinse între urmãtoarele limite:

0,9 * U(n) ≤ U ≤ 1,1 * U(n)
0,98 * f(n) ≤ f ≤ 1,02 * f(n)

Factorul de putere este cuprins între urmãtoarele limite: de la cos(Ø? = 0,5 inductiv la cos(Ø?) = 0,8 capacitiv.
3. Erori maxime tolerate
Efectele diferiţilor masuranzi şi marimi de influenta (a,b,c,...) sunt evaluate separat, toţi ceilalţi masuranzi şi celelalte marimi de influenta fiind pãstrate relativ constante la valorile lor de referinta. Eroarea de mãsurare, care nu trebuie sa depãşeascã eroarea maxima tolerata prevãzutã în tabelul 2, se calculeazã dupã cum urmeazã:

Eroare de mãsurare = cu radical din a^2+b^2+c^2....
În cazurile în care contorul funcţioneazã la curenţi de sarcina variabili, erorile exprimate în procente nu trebuie sa depãşeascã limitele prevãzute în tabelul 2.
Tabelul 2- Erorile maxime tolerate, exprimate în procente, în condiţii nominale de funcţionare, la niveluri de curent de sarcina şi la temperaturi de funcţionare definite


┌─────────────────────┬─────────────┬──────────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │Temperaturi │ Temperaturi │ Temperaturi │ Temperaturi│
│ │ de │ de │ de │ de │
│ │funcţionare │ funcţionare │ funcţionare │ funcţionare│
│ ├─────────────┼──────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │+5°C...+30°C │-10°C...+5°C │-25°C...-10°C│-40°C...-25°C│
│ │ │ sau │ sau │ sau │
│ │ │+30°C...+40°C │+40°C...+55°C│+55°C...+70°C│
├─────────────────────┼────┬────┬───┼────┬────┬────┼────┬────┬───┼───┬────┬────┤
│Clasa contorului │ A │ B │ C │ A │ B │ C │ A │ B │ C │ A │ B │ C │
├─────────────────────┴────┴────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴───┴───┴────┴────┤
│Contor monofazat; contor polifazat dacã funcţioneazã cu încãrcare echilibrata │
├─────────────────────┬────┬────┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬───┬───┬────┬────┤
│I(min)≤I<I(tr) 𗈗,5 │ 2 │ 1 │ 5 𗈖,5 𗈕,3 │ 7 𗈗,5 𗈕,7│ 9 │ 4 │ 2 │
├─────────────────────┼────┼────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┤
│I(tr)≤I≤I(max) 𗈗,5 │ 2 𗈔,7𗈘,5 𗈖,5 │ 1 │ 7 𗈗,5 𗈕,3│ 9 │ 4 𗈕,5 │
├─────────────────────┴────┴────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴───┴───┴────┴────┤
│Contor polifazat dacã funcţioneazã cu încãrcare pe o singura faza │
├─────────────────────┬────┬────┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬───┬───┬────┬────┤
│I(tr)≤I≤I(max), │ 4 𗈖,5 │ 1 │ 5 │ 3 𗈕,5 │ 7 │ 4 𗈕,7│ 9 𗈘,5 │ 2 │
│vezi rândul urmãtor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┴────┴────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴───┴───┴────┴────┤
│Pentru contoarele polifazate electromecanice, domeniul curentului pentru │
│sarcina monofazata este limitatã la 5I(tr)≤I≤I(max) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Dacã un contor funcţioneazã în mai multe domenii de temperatura, se aplica valorile relevante ale erorilor maxime tolerate.
4. Efectul admis al perturbatiilor
4.1. Generalitati
Atunci când contoarele de energie electrica sunt conectate direct la sursa de alimentare iar curentul de alimentare este, totodatã, unul dintre masuranzi, pentru contoarele de energie electrica se utilizeazã un mediu electromagnetic special.
Contorul trebuie sa îndeplineascã cerinţele de mediu electromagnetic E2 şi cerinţele suplimentare prevãzute la punctele 4.2. şi 4.3.
Mediul electromagnetic şi efectele admise ale perturbatiilor ţin cont de faptul ca se produc perturbatii de lungã durata care nu trebuie sa afecteze exactitatea peste valorile variaţiei critice şi perturbatii tranzitorii, care pot cauza o degradare temporarã sau o pierdere a funcţiei sau a rezultatului, dar pe care contorul trebuie sa le recupereze şi care nu trebuie sa afecteze exactitatea peste valorile variaţiei critice.
În cazul în care exista riscuri ridicate previzibile cauzate de fulgere şi în cazul în care predomina reţelele aeriene de alimentare, caracteristicile metrologice ale contorului trebuie sa fie protejate.
4.2. Efectul perturbatiilor de lungã durata

Tabelul 3 - Valorile variaţiei critice pentru perturbatii de lungã durata


┌──────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ Valorile variaţiei │
│ │ critice în procente │
│ Perturbatie │pentru contoarele de clasa│
│ ├────────┬────────┬────────┤
│ │ A │ B │ C │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Secventa de faza inversata │ 1,5 │ 1,5 │ 0,3 │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Dezechilibru de tensiune (aplicabilã numai │ 4 │ 2 │ 1 │
│contoarelor polifazate) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Armonice în circuitele de curent*1) │ 1 │ 0,8 │ 0,5 │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Curent continuu şi armonice în circuitul de │ 6 │ 3 │ 1,5 │
│curent*1) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Salve de impulsuri rapide │ 6 │ 4 │ 2 │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│Câmpuri magnetice; câmpuri electromagnetice HF (RF│ │ │ │
│radiate); Perturbatii prin conductie introduse prin │ │ │
│câmpuri de frecventa radio; şi imunitate la unde │ │ │ │
│oscilatorii │ 3 │ 2 │ 1 │
├──────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┤
│ *1) În cazul contoarelor de energie electrica electromecanice, nu se │
│ defineste nici o valoare a variaţiei critice pentru armonicele din │
│ circuitele de curent şi pentru curent continuu şi armonicele din │
│ circuitul de curent. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


4.3. Efectul admis al fenomenelor electromagnetice tranzitorii
4.3.1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui contor de energie electrica, trebuie sa fie astfel încât, în timpul perturbatiei sau imediat dupã perturbatie:
- nici o ieşire destinatã incercarii exactitatii contorului nu produce impulsuri sau semnale corespunzãtoare unei energii superioare valorii variaţiei critice
iar într-un interval de timp rezonabil dupã perturbatie, contorul trebuie:
- sa reinceapa sa funcţioneze în limitele erorilor maxime tolerate şi
- sa protejeze toate funcţiile de mãsurare şi
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare existente anterior perturbatiei şi
- sa nu indice o variatie a energiei înregistrate superioare valorii variaţiei critice.
Valoarea variaţiei critice în kWh este m * U(n) * I(max) * 10^-6
(m fiind numãrul elementelor de mãsurare ale contorului, U(n) în volti şi I(max) în amperi).
4.3.2. Pentru supracurent, valoarea variaţiei critice este 1,5 %.
5. Adecvare
5.1. Sub tensiunea nominalã de funcţionare, eroarea pozitiva a contorului nu trebuie sa depãşeascã 10 %.
5.2. Dispozitivul de afişare a energiei totale trebuie sa aibã un numãr suficient de cifre, astfel încât indicaţia sa nu revinã Ia valoarea sa iniţialã la o funcţionare a contorului timp de 4.000 ore la sarcina maxima (I = I(max) U = U(n) şi PF = I) şi nu trebuie sa poatã fi adus la zero în timpul utilizãrii.
5.3. În cazul caderii alimentarii electrice în circuit, cantitãţile de energie electrica mãsurate trebuie sa rãmânã disponibile pentru a fi citite pe o perioada de cei puţin 4 luni.
5.4. Funcţionarea fãrã sarcina
Dacã tensiunea se aplica atunci când circuitul nu este parcurs de curent (circuitul de curent trebuie sa fie deschis), contorul nu trebuie sa înregistreze nici o valoare a energiei, oricare ar fi valoarea tensiunii între 0,8 * U(n) şi 1,1 * U(n)
5.5. Curentul de pornire
Contorul trebuie sa înceapã şi sa continue sa înregistreze la U(n), PF = 1 (contoare polifazate cu sarcini echilibrate) şi un curent egal cu I(st).
6. Unitãţi de mãsura
Energia electrica masurata trebuie sa fie indicatã în kilowatt-ore sau în megawatt-ore.
7. Punerea în funcţiune
a) În cazul aplicatiilor rezidentiale se permite efectuarea masurarilor cu ajutorul oricãrui contor de clasa A. Pentru scopuri specifice, se poate solicita utilizarea oricãrui contor de clasa B.
b) În cazul aplicatiilor comerciale şi/sau de industrie uşoarã se permite efectuarea masurarilor cu ajutorul oricãrui contor de clasa B. Pentru scopuri specifice, se poate solicita utilizarea oricãrui contor de clasa C.
c) Distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea contorului trebuie sa asigure determinarea domeniului curentului, astfel încât contorul sa fie adecvat pentru mãsurarea exactã a consumului prevãzut sau previzibil.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B + F sau B + D sau H1.


Anexa MI-004

CONTOARE DE ENERGIE TERMICA

Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica în cazul contoarelor de energie termica definite mai jos, destinate utilizãrii în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de industrie uşoarã.
Definiţii
Contorul de energie termica este un mijloc de mãsurare conceput pentru mãsurarea energiei termice care, într-un circuit de schimb de energie termica, este degajata de un lichid numit agent termic.
Contorul de energie termica este fie un aparat complet, fie un aparat combinat alcãtuit din subansambluri (senzori de debit, pereche de senzori de temperatura şi calculator) definite la articolul 4 lit. b) din prezenta hotãrâre, sau o combinatie a acestora.
f2ι = temperatura agentului termic;
ι(în) = valoarea lui f2ι la intrarea circuitului de schimb termic;
ι(out) = valoarea Iui ι la ieşirea circuitului de schimb termic;
Delta f2ι = diferenţa de temperatura f2ι(în) - f2ι(out) cu Delta ι ≥ 0;
ι(max) = limita superioarã a lui f2ι la care contorul funcţioneazã corect în limitele erorilor maxime tolerate;
f2ι(min) = limita inferioarã a lui f2ι la care contorul funcţioneazã corect în limitele erorilor maxime tolerate;
Delta f2ι(max) = limita superioarã a lui Delta f2ι la care contorul funcţioneazã corect în limitele erorilor maxime tolerate;
Delta f2ι(min) = limita inferioarã a lui Delta f2ι la care contorul funcţioneazã corect în limitele erorilor maxime tolerate;
q = debitul agentului termic;
q(s) = cea mai mare valoare a lui q admisã pe perioade scurte pentru funcţionarea corecta a contorului;
q(p) = cea mai mare valoare a Iui q admisã permanent pentru funcţionarea corecta a contorului;
q(i) = cea mai mica valoare a lui q admisã pentru funcţionarea corecta a contorului;
P = puterea termica a schimbului termic;
P(s) = limita superioarã a lui P admisã, la care contorul funcţioneazã corect.

Cerinţe specifice
1. Condiţii nominale de funcţionare
Valorile condiţiilor nominale de funcţionare sunt specificate de producãtor dupã cum urmeazã:
1.1. Pentru temperatura agentului termic: f2ι(max), ι(min),
- pentru diferenţele de temperatura: Delta f2ι(max), Delta ι(min),
cu restricţiile urmãtoare: Delta f2ι(max)/Delta ι(min) ≥ 10; Delta ι(min) = 3 K sau 5 K sau 10 K.
1.2. Pentru presiunea agentului termic: presiunea interna pozitiva maxima pe care contorul o poate suporta permanent la limita superioarã a temperaturii.
1.3. Pentru debitul agentului termic: q(s), q(p), q(i), unde valorile lui q(p) şi q(i) se supun urmãtoarei restrictii: q(p)/q(i) ≥ 10.
1.4. Pentru puterea termica: P(s).
2. Clase de exactitate
Pentru contoarele de energie termica, se definesc urmãtoarele clase de exactitate: 1, 2, 3.
3. Erorile maxime tolerate aplicabile contoarelor de energie termica complete
Pentru un contor de energie termica complet, erorile maxime tolerate relative, exprimate în procente din valoarea adevarata pentru fiecare clasa de exactitate, sunt:
- pentru clasa 1: E = E(f) + E(t) + E(c), unde E(f), E(t), E(c) sunt definite la punctele 7.1 - 7.3
- pentru clasa 2: E = E(f) + E(t) + E(c), unde E(f), E(t), E(c) sunt definite la punctele 7.1 - 7.3
- pentru clasa 3: E = E(f) + E(t) + E(c), unde E(f), E(t), E(c) sunt definite la punctele 7.1 - 7.3
4. Efectele admise ale perturbatiilor electromagnetice
4.1. Contorul nu trebuie sa fie influentat de campurile magnetice statice şi nici de campurile electromagnetice la frecventa reţelei.
4.2. Influenta unei perturbatii electromagnetice trebuie sa fie astfel încât variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea variaţiei critice prevãzute în cerinta 4.3 sau rezultatul masurarii sa fie indicat într-o asemenea maniera încât sa nu poatã fi interpretat ca rezultat valabil.
4.3. Valoarea variaţiei critice pentru un contor de energie termica complet este egala cu valoarea absolutã a erorii maxime tolerate aplicabile acelui contor de energie termica (vezi punctul 3).
5. Durabilitate
Dupã efectuarea încercãrilor de durabilitate corespunzãtoare, ţinând cont de perioada de timp estimatã de producãtor, contorul trebuie sa satisfacã urmãtoarele criterii:
5.1. Senzori de debit: Variatia rezultatului masurarii dupã încercarea de durabilitate, comparativ cu rezultatul iniţial al masurarii, nu trebuie sa depãşeascã valoarea variaţiei critice.
5.2. Senzori de temperatura: Variatia rezultatului masurarii dupã încercarea de durabilitate, comparativ cu rezultatul iniţial al masurarii, nu trebuie sa depãşeascã 0,1 °C
6. Inscriptionari pe contorul de energie termica
- Clasa de exactitate
- Limitele debitului
- Limitele de temperatura
- Limitele diferenţei de temperatura
- Locul de instalare a senzorului de debit - tur sau retur
- Indicaţia sensului de curgere.
7. Subansambluri
Prevederile referitoare la subansambluri se pot aplica subansamblurilor fabricate de aceiaşi producãtori sau de producãtori diferiţi. Dacã un contor de energie termica este constituit din subansambluri, cerinţele esenţiale relevante contorului de energie termica se aplica şi subansambluri lor, dacã este cazul. În plus, se aplica urmãtoarele prevederi:
7.1. Eroarea maxima tolerata relativã a senzorului de debita exprimate în procente, pentru clasele de exactitate:
- clasa 1: E(f) = (1 +0,01 q(p)/q), dar nu mai mult de 5 %
- clasa 2: E(f) = (2 +0,02 q(p)/q), dar nu mai mult de 5 %
- clasa 3: E(f) = (3 +0,05 q(p)/q), dar nu mai mult de 5 %
unde eroarea E(f) stabileşte raportul între valoarea indicatã şi valoarea adevarata a relatiei dintre semnalul de ieşire al senzorului de debit şi masa sau volumul.
7.2. Eroarea maxima tolerata relativã a perechii de senzori de temperatura, exprimatã în procente:
- E(c) = (0,5 + Delta f2ι(min)/Delta ι),
unde eroarea E(c) stabileşte raportul dintre valoarea indicatã şi valoarea adevarata a relatiei dintre semnalul de ieşire al perechii de senzori de temperatura şi diferenţa de temperatura.
7.3. Eroarea maxima tolerata relativã a calculatorului, exprimatã în procente:
- E(c) = (0,5 + Delta f2ι(min)/Delta ι),
unde eroarea E(c) stabileşte raportul dintre valoarea energiei termice indicate şi valoarea adevarata a energiei termice.
7.4. Valoarea variaţiei critice pentru un subansamblu al unui contor de energic termica este egala cu respectiva valoare absolutã a erorii maxime tolerate aplicabile subansambiului (vezi punctele 7.1, 7.2 sau 7.3).
7.5. Inscriptionari pe subansambluri
Senzor de debit: Clasa de exactitate
Limitele debitului
Limitele de temperatura
Factorul nominal cerut al contorului (de ex. litri/impuls) sau semnalul de ieşire corespunzãtor
Indicaţia sensului de curgere.
Perechea de senzori de temperatura: Identificarea tipului (de ex. Pt 100)
Limitele de temperatura
Limitele diferenţei de temperatura
Calculator: Tipul senzorilor de temperatura
- Limitele de temperatura
- Limitele diferenţei de temperatura
- Factorul nominal al contorului (de ex. litri/impuls) sau semnalul de intrare corespunzãtor care provine de la senzorul de debit
- Locul de instalare a senzorului de debit - tur sau retur
Punerea în funcţiune
8. a) În cazul aplicatiilor rezidentiale se permite efectuarea masurarilor cu ajutorul oricãrui contor de clasa 3.
b) În cazul aplicatiilor comerciale şi/sau de industrie uşoarã masurarile se efectueazã cu orice contor de clasa 2.
c) În ceea ce priveşte cerinţele de la punctul 1.1. la punctul 1.4., distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea contorului trebuie sa asigure determinarea caracteristicilor, astfel încât contorul sa fie adecvat pentru mãsurarea exactã a consumului prevãzut sau previzibil.
Evaluarea conformitatii
9. Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B + F sau B + D sau H1.


Anexa MI-005

SISTEME DE MÃSURARE CONTINUA Sl DINAMICA A CANTITÃŢILOR DE
LICHIDE ALTELE DECÂT APA

Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica sistemelor destinate masurarii continue şi dinamice a cantitãţilor (volume sau mase) de lichide altele decât apa. Dupã caz, termenul "volum" şi simbolul "L" din prezenta anexa se pot citi "masa" şi, respectiv, "kg".
Definiţii
Contor: mijloc de mãsurare conceput sa masoare în mod continuu, sa memoreze şi sa indice în condiţii de mãsurare cantitatea de lichid care trece prin interiorul traductorului de mãsurare într-o conducta închisã şi plinã.
Calculator: parte a contorului care primeşte semnalele de ieşire de la unul sau mai multe traductoare de mãsurare şi, eventual, de la mijloacele de mãsurare asociate şi afişeazã rezultatele masurarii.
Mijloc de mãsurare asociat: mijloc de mãsurare conectat la un calculator pentru a mãsura anumite marimi caracteristice lichidelor, în vederea aplicãrii unei corectii şi/sau conversii.
Dispozitiv de conversie: parte a calculatorului care, ţinând cont de caracteristicile lichidului (temperatura, densitate etc.) mãsurate cu ajutorul mijloacelor de mãsurare asociate sau stocate în memorie, converteste automat:
- volumul lichidului mãsurat în condiţii de mãsurare într-un volum în condiţii de baza şi/sau în masa, sau
- masa lichidului mãsurat în condiţii de mãsurare într-un volum în condiţii de mãsurare şi/sau într-un volum în condiţii de baza
Nota: dispozitivul de conversie include mijloacele de mãsurare asociate relevante.
Condiţii de baza: condiţiile specificate la care este convertitã cantitatea de lichid masurata în condiţii de mãsurare.
Sistem de mãsurare: sistem care cuprinde contorul însuşi şi toate dispozitivele necesare pentru a se asigura o mãsurare corecta sau care sunt destinate sa faciliteze operaţiunile de mãsurare.
Distribuitor de combustibil: sistem de mãsurare destinat realimentarii autovehiculelor, vapoarelor mici şi avioanelor mici.
Instalatie de autoservire: instalatie care permite clientului sa foloseascã un sistem de mãsurare în scopul obţinerii lichidului pentru uz personal.
Dispozitiv de autoservire: dispozitiv specific care face parte dintr-o instalatie de autoservire şi care permite unuia din mai multe sisteme de mãsurare sa funcţioneze în aceasta instalatie.
Cantitatea minima masurata (MMQ): cantitatea minima de lichid pentru care mãsurarea este acceptabilã din punct de vedere metrologic pentru sistemul de mãsurare.
Indicaţie directa: indicaţie, în volum sau masa, corespunzãtoare masurandului pe care contorul este capabil, din punct de vedere fizic, sa-l masoare.
Nota: Indicaţia directa poate fi convertitã într-o indicaţie a unei alte marimi folosind un dispozitiv de conversie.
Intreruptibil/neintreruptibil: un sistem de mãsurare este considerat ca fiind intreruptibil sau neintreruptibil dupã cum debitul de lichid poate sau nu poate fi oprit uşor şi rapid.
Domeniul de debit: domeniul cuprins între debitul minim (Q(min)) şi debitul maxim (Q(max)).
Cerinţe specifice
1. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa precizeze condiţiile nominale de funcţionare ale mijlocului de mãsurare, în special;
1.1. Domeniul de debit
Domeniul de debit se supune urmãtoarelor condiţii:
i) domeniul de debit al sistemului de mãsurare trebuie sa se încadreze în domeniul de debit al fiecãruia dintre elementele acestuia, mai ales în cel al contorului,
ii) contorul şi sistemul de mãsurare (v. tabelul 1):

Tabelul 1


┌───────────────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────┐
│ │ │ Raportul minim │
│ Sistem de mãsurare specific │Caracteristica lichidului│ Q(max):Q(min) │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────┤
│Distribuitor de combustibil │Gaze nelichefiate │ 10:1 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────┤
│ │Gaze lichefiate │ 5:1 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────┤
│Sistem de mãsurare │Lichide criogenice │ 5:1 │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────┤
│Sisteme de mãsurare pe conducta │Toate lichidele │În funcţie de │
│şi sisteme pentru încãrcarea │ │utilizare │
│navelor │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────┤
│Toate celelalte sisteme de mãsurare│Toate lichidele │ 4:1 │
└───────────────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────┘



1.2. Proprietãţile lichidului ce va fi mãsurat de mijlocul de mãsurare, prin specificarea denumirii sau tipului de lichid, sau caracteristicilor sale relevante, de exemplu:
- domeniul de temperatura;
- domeniul de presiune;
- domeniul de densitate;
- domeniul de viscozitate.
1.3. Valoarea nominalã a tensiunii de alimentare în curent alternativ şi/sau limitele tensiunii de alimentare în curent continuu.
1.4. Condiţiile de baza pentru valorile convertite.
Nota: Punctul 1.4 nu intra în conflict cu obligaţia de a se utiliza o temperatura de 15 °C pentru mãsurarea volumului în cazul produselor energetice pentru care nivelul accizelor este stabilit la 1000 litri, conform legislaţiei naţionale.
2. Clase de exactitate şi erori maxime tolerate
2.1. Pentru cantitãţile egale cu sau mai mari decât doi litri, erorile maxime tolerate ale indicaţiilor sunt urmãtoarele:

Tabelul 2


┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Clasa de exactitate │
│ ├──────────┬─────────┬─────────┬──────────┬───────────┤
│ │ 0,3 │ 0,5 │ 1,0 │ 1,5 │ 2,5 │
├───────────────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│Sisteme de mãsurare (A)│ 0,3% │ 0,5% │ 1,0% │ 1,5% │ 2,5% │
├───────────────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│Contoare (B) │ 0,2% │ 0,3% │ 0,6% │ 1,0% │ 1,5% │
└───────────────────────┴──────────┴─────────┴─────────┴──────────┴───────────┘



2.2. Pentru cantitãţile mai mici de doi litri, erorile maxime tolerate ale indicaţiilor sunt urmãtoarele:

Tabelul 3


┌──────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ Volum mãsurat V │ Eroare maxima tolerata │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ V < 0,1 L │ 4 x valoarea din tabelul 2, aplicatã la 0,1 L │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,1 L ≤ V < 0,2 L │ 4 x valoarea din tabelul 2 │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,2 L ≤ V < 0,4 L │ 2 x valoarea din tabelul 2, aplicatã la 0,4 L │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,4 L ≤ V < 1 L │ 2 x valoarea din tabelul 2 │
├──────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 L ≤ V < 2 L │ Valoarea din tabelul 2, aplicatã la 2 t │
└──────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘



2.3. Totuşi, indiferent de cantitatea masurata, eroarea maxima tolerata este cea mai mare dintre urmãtoarele doua valori:
- valoarea absolutã a erorii maxime tolerate date în tabelul 2 sau în tabelul 3.
- valoarea absolutã a erorii maxime tolerate pentru cantitatea minima masurata (E(min)).
2.4.1. Pentru cantitãţile minime mãsurate mai mari decât sau egale cu 2 litri, se aplica urmãtoarele condiţii:
Condiţia 1
E(min) trebuie sa îndeplineascã condiţia: E(min ≥ 2R, unde R este cea mai mica diviziune a scãrii dispozitivului de indicare.
Condiţia 2
E(min) este dat de formula: E(min) = (2 MMQ) x (A/100), unde:
- MMQ este cantitatea minima masurata,
- A este valoarea numericã prevãzutã în linia A din tabelul 2.
2.4.2. Pentru cantitãţile minime mãsurate mai mici de doi litri, se aplica condiţia 1 menţionatã mai sus, iar E(min) este dublul valorii specificate în tabelul 3, şi în funcţie de valoarea prevãzutã în linia A din tabelul 2.
2.5. Indicaţia convertitã
În cazul unei indicaţii convertite, erorile maxime tolerate sunt cele din linia A a tabelului 2.
2.6. Dispozitive de conversie
Erorile maxime tolerate pentru indicaţiile convertite de cãtre un dispozitiv de conversie sunt egale cu ± (A - B), A şi B fiind valorile prevãzute în tabelul 2.
Pãrţi din dispozitivele de conversie care pot fi încercate separat:
a) Calculator
Erorile maxime tolerate pozitive sau negative pentru indicaţiile cantitãţilor de lichid, aplicabile calculelor, sunt egale cu o zecime din eroarea maxima tolerata definitã în linia A a tabelului 2.
b) Mijloace de mãsurare asociate
Mijloacele de mãsurare asociate trebuie sa aibã o exactitate cel puţin la fel de buna ca valorile prevãzute în tabelul 4.

Tabelul 4


┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│Erori maxime tolerate │ Clasele de exactitate ale sistemului de mãsurare │
│pentru masurari ├──────────┬─────────┬─────────┬──────────┬───────────┤
│ │ 0,3 │ 0,5 │ 1,0 │ 1,5 │ 2,5 │
├───────────────────────┼──────────┼─────────┴─────────┴──────────┼───────────┤
│Temperatura │ ±0,3 °C │ ± 0,5 °C │ ± 1,0 °C │
├───────────────────────┼──────────┴──────────────────────────────┴───────────┤
│Presiune │ Sub 1 MPa: ± 50 kPa │
│ │ Între 1 şi 4 MPa: ± 5 % │
│ │ Peste 4 Mpa: ± 200 kPa │
├───────────────────────┼────────────────────┬────────────────────┬───────────┤
│Densitate │ ± 1 kg/mc │ ± 2 kg/mc │ ± 5 kg/mc │
└───────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┴───────────┘



Aceste valori se aplica indicatiei mãrimii caracteristice lichidului afişate de cãtre dispozitivul de conversie.
c) Exactitatea pentru funcţia de calcul
Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, pentru calculul fiecãrei marimi caracteristice lichidului, este egala cu doua cincimi din valoarea determinata la lit. b), de mai sus.
2.7. Cerinta prevãzutã la punctul 2.6 lit. a) se aplica la toate calculele, nu numai pentru conversie.
3. Efectul maxim admis al perturbatiilor
3.1. O perturbatie electromagnetica poate avea asupra sistemului de mãsurare unul din urmãtoarele efecte:
- variatia rezultatului masurarii nu depãşeşte valoarea variaţiei critice definite la punctul 3.2. sau
- indicaţia rezultatului masurarii prezintã o variatie momentanã ce nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii. În plus, în cazul unui sistem intreruptibil, aceasta poate insemna şi imposibilitatea de a realiza mãsurarea sau
- variatia rezultatului masurarii este mai mare decât valoarea variaţiei critice, caz în care sistemul de mãsurare trebuie sa permitã recuperarea rezultatului masurarii chiar înainte de apariţia valorii variaţiei critice şi sa intrerupa curgerea.
3.2. Valoarea variaţiei critice este cea mai mare dintre urmãtoarele doua valori:
- a cincea parte din eroarea maxima tolerata pentru o cantitate particularã masurata
- E(min).
4. Durabilitate
Dupã efectuarea incercarii de durabilitate corespunzãtoare, ţinând cont de perioada de timp estimatã de producãtor, trebuie satisfacute urmãtoarele criterii:
Variatia rezultatului masurarii dupã încercarea de durabilitate, comparativ cu rezultatul iniţial al masurarii, nu trebuie sa depãşeascã valoarea prevãzutã pentru contoare în linia B a tabelului 2.
5. Adecvare
5.1. Pentru oricare dintre marimile mãsurate în cadrul aceleiaşi masurari, indicaţiile furnizate de diferite dispozitive nu trebuie sa difere între ele cu mai mult decât valoarea unei diviziuni în cazul în care dispozitivele au aceeaşi valoare a diviziunii. În cazul în care dispozitivele au valori ale diviziunii diferite, abaterea nu trebuie sa depãşeascã cea mai mare valoare a diviziunii.
Totuşi, în cazul unei instalaţii de autoservire, valoarea diviziunii dispozitivului principal de indicare al sistemului de mãsurare şi valoarea diviziunii dispozitivului de autoservire trebuie sa fie aceleaşi, iar rezultatele masurarii nu trebuie sa difere între ele.
5.2. În condiţii normale de utilizare nu trebuie sa fie posibila deturnarea cantitãţii mãsurate cu excepţia situaţiilor în care aceasta curgere în derivatie este evidenta.
5.3. Orice proporţie de aer sau gaz care nu este uşor detectabila în lichid nu trebuie sa conducã la o variatie a erorii mai mare decât:
- 0,5 % pentru alte lichide decât cele potabile şi pentru lichide cu o viscozitate care nu depãşeşte 1 mPa.s., sau
- 1 % pentru lichide potabile şi lichide cu o viscozitate mai mare de 1 mPa.s. Totuşi, variatia admisã nu trebuie sa fie niciodatã mai mica de 1 % din MMQ. Aceasta valoare se aplica în cazul pungilor de aer sau gaz.
5.4. Mijloace de mãsurare destinate vânzãrii directe.
5.4.1. Un sistem de mãsurare destinat vânzãrilor directe trebuie prevãzut cu un mijloc de aducere la zero a dispozitivului de afişare.
Nu trebuie sa fie posibila deturnarea cantitãţii mãsurate.
5.4.2. Afişarea cantitãţii pe care se bazeazã tranzacţia trebuie sa fie menţinutã, pana în momentul în care pãrţile implicate în tranzacţie accepta rezultatul masurarii.
5.4.3. Sistemele de mãsurare pentru vânzãri directe trebuie sa fie intreruptibile.
5.4.4. Prezenta oricãrei proporţii de aer sau gaz în lichid nu trebuie sa ducã la o variatie a erorilor mai mare decât valorile prevãzute la punctul 5.3.
5.5. Distribuitoare de combustibil
5.5.1. Dispozitivele de afişare ale distribuitoarelor de combustibil pentru autovehicule nu trebuie sa poatã fi aduse la zero în timpul masurarii.
5.5.2. Începerea unei noi masurari trebuie sa fie opritã pana în momentul aducerii la zero a dispozitivului de afişare.
5.5.3. Dacã un sistem de mãsurare este prevãzut cu un afişa] al preţului, diferenţa dintre preţul indicat şi preţul calculat în funcţie de preţul unitar şi cantitatea indicatã nu trebuie sa fie mai mare decât preţul corespunzãtor lui E(min). Totuşi, aceasta diferenţa nu trebuie sa fie mai mica decât cea mai mica unitate monetara.
6. Defectarea sursei de alimentare cu energie electrica
Un sistem de mãsurare trebuie sa fie echipat cu o sursa de alimentare cu energie electrica de urgenta care recupereazã toate funcţiile de mãsurare în timpul defectarii dispozitivului principal de furnizare a energiei electrice, sau sa fie echipat cu mijloace de salvare şi afişare a datelor existente pentru a permite încheierea tranzacţiei în curs de desfãşurare şi cu un mijloace de oprire a curgerii în momentul defectarii dispozitivului principal de furnizare a energiei electrice.
7. Punerea în funcţiune

Tabelul 5


┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasa de exactitate │ Tipuri de sisteme de mãsurare │
│ minima │ │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,3 │Sisteme de mãsurare pe conducta │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,5 │Toate sistemele de mãsurare, dacã nu sunt diferenţiate │
│ │altfel în acest tabel, în special: │
│ │- distribuitoare de combustibil (altele decât cele │
│ │pentru gaze lichefiate) │
│ │- sisteme de mãsurare pe camioane cisterna pentru │
│ │lichide cu viscozitate scãzutã (< 20 mPa.s) │
│ │- sisteme de mãsurare pentru încãrcarea/descãrcarea │
│ │navelor, vagoanelor cisterna şi camioanelor cisterna*1) │
│ │- sisteme de mãsurare pentru lapte │
│ │- sisteme de mãsurare pentru realimentarea avioanelor │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1,0 │Sisteme de mãsurare pentru gaze lichefiate sub presiune │
│ │mãsurate la o temperatura mai mare sau egala cu -10 °C │
│ │Sisteme de mãsurare care se încadreazã în mod normal în │
│ │clasele 0,3 sau 0,5, dar sunt utilizate pentru lichide: │
│ │- a cãror temperatura este mai mica decât -10 °C sau mai│
│ │mare decât 50°C │
│ │- a cãror viscozitate dinamica este mai mare de │
│ � mPa.s │
│ │- al cãror debit volumetric maxim nu depãşeşte 20 L/h │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1,5 │Sisteme de mãsurare pentru dioxid de carbon lichefiat. │
│ │Sisteme de mãsurare pentru gaze lichefiate sub presiune │
│ │mãsurate la o temperatura sub -10 °C (altele decât │
│ │lichidele criogenice). │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2,5 │Sisteme de mãsurare pentru lichide criogenice │
│ │(temperatura sub -153 °C) │
├─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ *1) Totuşi, se poate cere utilizarea unor sisteme de mãsurare de clasa │
𗈔,3 sau 0,5 pentru colectarea taxelor pe uleiuri minerale la încãrcarea/ │
│descãrcarea navelor, a vagoanelor cisterna şi a camioanelor cisterna. │
│ Nota: Totuşi, producãtorul poate specifica o exactitate mai buna pentru │
│un anumit tip de sistem de mãsurare. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



8. Unitãţi de mãsura
Cantitatea masurata trebuie sa fie afişatã în mililitri, centimetri cubi, litri, metri cubi, grame, kilograme sau tone.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 din prezenta hotãrâre, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B + F sau B + D sau H1 sau G.


Anexa MI-006

APARATE DE CANTARIT CU FUNCŢIONARE AUTOMATÃ

Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în capitolul I din prezenta anexa, se aplica aparatelor de cintarit cu funcţionare automatã definite mai jos, destinate determinãrii masei unui corp utilizând acţiunea forţei gravitationale asupra acelui corp.
Definiţii
Aparat de cantarit cu funcţionare automatã: aparat care determina masa unui produs fãrã intervenţia unui operator şi care urmãreşte un program prestabilit de procese automate caracteristice aparatului, în cadrul prezentei anexe, aparatele de cantarit cu funcţionare automatã sunt denumite aparate.
Aparat de cantarit pentru sortare-etichetare cu funcţionare automatã: aparat cu funcţionare automatã care determina masa unor sarcini discrete asamblate în prealabil (de exemplu preambalate) sau a unor sarcini individuale de produse în vrac.
Aparat pentru control cu funcţionare automatã: aparat pentru sortare-etichetare cu funcţionare automatã care repartizeazã produsele cu mase diferite în mai multe subgrupe, în funcţie de valoarea diferenţei dintre masa acestora şi un punct nominal de reglare.
Aparat pentru etichetarea masei: aparat pentru sortare - etichetare cu funcţionare automatã care imprima valoarea masei fiecãrui produs.
Aparat pentru etichetarea masei/ preţului: aparat pentru sortare - etichetare cu funcţionare automatã care imprima valoarea masei şi a preţului fiecãrui produs.
Dozator gravimetric cu funcţionare automatã: aparat de cantarit cu funcţionare automatã care umple recipiente cu o masa prestabilita şi practic constanta, denumita în continuare doza, dintr-un produs în vrac.
Aparat totalizator discontinuu: aparat de cantarit cu funcţionare automatã care determina masa unui produs în vrac, prin subdivizare în sarcini discrete. Masa fiecãrei sarcini discrete este determinata secvential şi totalizata. Fiecare sarcina discreta este apoi descarcata sub forma de produs în vrac.
Aparat totalizator continuu: aparat de cantarit cu funcţionare automatã care determina în mod continuu masa unei cantitãţi de produs în vrac, pe o banda transportoare, fãrã subdivizarea sistematica a produsului şi fãrã întreruperea miscarii benzii transportoare.
Bascula - pod feroviara: aparat cu funcţionare automatã prevãzut cu un receptor de sarcina ce include sine pentru transportul vehiculelor de cale feratã.

Cerinţe specifice

CAP. I
Cerinţe comune tuturor tipurilor de aparate de cintarit cu funcţionare automatã

1. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile nominale de funcţionare pentru aparat, dupã cum urmeazã:
1.1. Pentru masurand:
Domeniul de mãsurare, în funcţie de limitele minima şi maxima de cantarire.
1.2. Pentru marimile de influenta ale sursei de alimentare cu energie electrica:
În cazul alimentarii în curent alternativ: valoarea nominalã a tensiunii de alimentare în curent alternativ sau limitele tensiunii de alimentare în curent alternativ,
În cazul alimentarii în curent continuu: valoraea nominalã şi valoarea minima a tensiunii de alimentare în curent continuu sau limitele tensiunii de alimentare în curent continuu;
1.3. Pentru marimile de influenta mecanice şi climatice:
Intervalul minim de temperatura este de 30 °C, cu excepţia cazurilor în care exista indicaţii contrare în urmãtoarele capitole din prezenta anexa.
Clasele de mediu mecanic prevãzute în anexa I, punctul 1.2.3 nu sunt aplicabile. Pentru aparatele care sunt utilizate în condiţii de solicitare mecanicã deosebite, de exemplu aparatele instalate pe vehicule, producãtorul trebuie sa defineascã condiţiile mecanice de utilizare.
1.4. Pentru alte marimi de influenta (dupã caz):
- viteza/vitezele de funcţionare;
- caracteristicile produsului/produselor de cintarit.
2. Efectul admis al perturbatiilor - Mediu electromagnetic
Performanta cerutã şi valoarea variaţiei critice sunt indicate în capitolul din prezenta anexa, corespunzãtor fiecãrui tip de aparat.
3. Adecvare
3.1. Aparatele trebuie sa fie echipate cu mijloace de limitare a efectelor datorate inclinarii, încãrcãrii şi vitezei de funcţionare, într-o asemenea maniera încât erorile maxime tolerate sa nu fie depasite în condiţii normale de funcţionare.
3.2. Pentru a permite aparatului sa respecte erorile maxime tolerate în timpul functionarii normale, trebuie furnizate facilitãţi adecvate pentru manipularea materialelor.
3.3. Orice interfata de comanda aflatã la dispoziţia operatorului trebuie sa fie explicita şi eficienta.
3.4. Integritatea dispozitivului de afişare (acolo unde exista) trebuie sa poatã fi verificata de cãtre operator.
3.5. Pentru a permite aparatului sa respecte erorile maxime tolerate în timpul functionarii normale, trebuie prevãzutã o funcţie adecvatã pentru a asigura reglarea la zero.
3.6. Orice rezultat situat în afarã domeniului de mãsurare trebuie sa fie semnalat ca atare atunci când tipãrirea este posibila.
4. Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii menţionate la art. 9, dintre care poate alege producãtorul, sunt urmãtoarele:
pentru ansambluri mecanice:
B + D sau B + E sau B + F sau D1 sau F1 sau G sau H1.
pentru aparate electromecanice:
B + D sau B + E sau B + F sau G sau H1.
pentru sisteme electronice sau sisteme care conţin programe informatice:
B + D sau B + F sau G sau H1.

CAP. II
Aparate pentru sortare - etichetare cu funcţionare automatã

1. Clase de exactitate
1.1 Aparatele sunt împãrţite în categorii principale simbolizate prin:
X sau Y,
conform specificatiilor producãtorului.
1.2. Aceste categorii sunt subimpartite în patru clase de exactitate, care sunt specificate de cãtre producãtor:
XI, XII, XIII şi XIV
şi
Y(I), Y(II),Y(a) şi Y(b).
2. Aparate din categoria X
2.1 Categoria X se aplica aparatelor utilizate pentru verificarea produselor preambalate realizate în conformitate cu cerinţele prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã IML 8-01 "Preambalarea unor produse în funcţie de masa sau volum", republicatã.
2.2. Clasele de exactitate sunt completate de un factor (x) care cunatifica abaterea standard maxima tolerata, asa cum se specifica la punctul 4.2.
Producãtorul trebuie sa specifice factorul (x), unde (x) trebuie sa fie ≤ 2 şi de forma:
1 x 10^k, 2 x 10^k sau 5 x 10^k unde k este un numãr întreg negativ sau zero.
3. Aparate din categoria Y
Categoria Y se aplica tuturor celorlalte aparate pentru sortare-etichetare.
4. Erori maxime tolerate
4.1. Eroarea medie pentru aparatele din categoria X / Eroarea maxima tolerata pentru aparatele din categoria Y

Tabelul 1


┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────┐
│ │Eroare │Eroare│
│ Sarcina neta (m), în diviziuni de verificare (e) │medie │maxima│
│ │maxima │tole- │
│ │tole- │rata │
├───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┼───────┼──────┤
│ XI │ Y(l) │ XII │ Y(II) │ XIII │ Y(a) │ XIV │ Y(b) │ X │ Y │
├───────┴───────┼───────┴───────┼───────┴───────┼───────┴───────┼───────┼──────┤
│ 0 < m ≤ 50000 │ 0 < m ≤ 5000 │ 0 < m ≤ 500 │ 0 < m ≤ 50 │ ±0,5 e│ ±1 e │
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼───────┼──────┤
� < m ≤ │ 5000 < m ≤ │ 500 < m ≤ │ 50 < m ≤ 200 │ ±1,0 e│±1,5 e│
│ 200000 │ 20000 │ 2000 │ │ │ │
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼───────┼──────┤
│ 200000 < m │ 20000 < m ≤ │ 2000 < m ≤ │ 200 < m ≤ │ ±1,5 e│ ±2 e │
│ │ 100000 │ 10000 │ 1000 │ │ │
└───────────────┴───────────────┴───────────────┴───────────────┴───────┴──────┘



4.2. Abaterea standard
Valoarea maxima tolerata pentru abaterea standard a unui aparat clasa X(x) este rezultatul inmultirii factorului (x) cu valoarea prevãzutã în tabelul 2.

Tabelul 2


┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ Sarcina neta (m) │ Abaterea standard maxima tolerata pentru clasa X(1) │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ m < 50 g │ 0,48 % │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 50 g < m ≤ 100 g │ 0,24 g │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 100 g < m ≤ 200 g │ 0,24 % │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 200 g < m ≤ 300 g │ 0,48 g │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 300 g < m ≤ 500 g │ 0,16 % │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 500 g < m ≤ 1000 g │ 0,8 g │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1000 g < m ≤ 10000 g │ 0,08 % │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10000 g < m < 15000g │ 8 g │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15000 g < m │ 0,053 % │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
│Pentru clasele XI şi XII, (x) trebuie sa fie mai mic decât 1. │
│Pentru clasa XIII, (x) trebuie sa nu depãşeascã 1. │
│Pentru clasa XIV, (x) trebuie sa fie mai mare decât 1. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4.3. Diviziunea de verificare - aparate cu o singura di viziune de verificare

Tabelul 3


┌────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Clase de exactitate │ Diviziunea de verificare │ Numãrul diviziunilor de │
│ │ │ verificare, n = Max/e │
│ │ ├───────────────┬──────────────┤
│ │ │ Minim │ Maxim │
├─────────┬──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XI │ Y(I) │ 0,001 g ≤ e │ 50 000 │ - │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XII │ Y(II) │ 0,001 g ≤ e ≤ 0,05 g │ 100 │ 100 000 │
│ │ ├──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ 0,1 g ≤ e │ 5 000 │ 100 000 │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XIII │ Y(a) │ 0,1 g ≤ e ≤ 2 g │ 100 │ 10 000 │
│ │ ├──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ 5 g ≤ e │ 500 │ 10 000 │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XIV │ Y(b) │ 5 g ≤ e │ 100 │ 1 000 │
└─────────┴──────────┴──────────────────────────┴───────────────┴──────────────┘



4.4. Diviziunea de verificare - aparate cu diviziuni multiple

Tabelul 4


┌────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│Clase de exactitate │ Diviziunea de verificare │ Numãrul diviziunilor de │
│ │ │ verificare, n = Max/e │
│ │ ├───────────────┬──────────────┤
│ │ │Valoare minima │Valoare maxima│
│ │ │ *1) │ │
│ │ │ n = Max(i)/ │ n = Max(i)/ │
│ │ │ e(i+1) │ e(i) │
├─────────┬──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XI │ Y(I) │ 0,001 g ≤ e(i) │ 50 000 │ - │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XII │ Y(II) │ 0,001 g ≤ e(i) ≤ 0,05 g │ 5 000 │ 100 000 │
│ │ ├──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ 0,1 g ≤ e(i) │ 5 000 │ 100 000 │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XIII │ Y(a) │ 0,1 g ≤ e(i) │ 500 │ 10 000 │
├─────────┼──────────┼──────────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ XIV │ Y(b) │ 5 g ≤ e(i) │ 50 │ 1 000 │
├─────────┴──────────┴──────────────────────────┴───────────────┴──────────────┤
│ unde: │
│ i = 1,2, ...r │
│ i = indicele domeniului parţial de cintarire │
│ r = numãrul total de domenii parţiale │
│ *1) Pentru i = r, în coloana corespunzãtoare din tabelul 3, e este înlocuit │
│ cu e(r). │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Domeniul de mãsurare
La specificarea domeniului de mãsurare pentru aparatele din clasa Y, producãtorul trebuie sa ţinã cont de faptul ca limita minima de cantarire nu trebuie sa sa fie mai mica decât:


clasa Y(I): 100 e
clasa Y(II): 20 e pentru 0,001 g ≤ e ≤ 0,05 g şi
50 e pentru 0,1 g ≤ e
clasa Y(a): 20 e
clasa Y(b): 10 e
Balante utilizate pentru sortare,
de exemplu balante poştale şi
balante pentru deşeuri: 5 e



6. Reglarea dinamica
6.1. Dispozitivul de reglare dinamica trebuie sa funcţioneze într-un domeniu de sarcina specificat de producãtor.
6.2. Dacã aparatul este prevãzut cu un dispozitiv de reglare pentru compensarea efectelor dinamice ale sarcinii aflate în mişcare, acesta trebuie sa nu poatã funcţiona în afarã domeniului de sarcina şi trebuie sa poatã fi securizat.
7. Performanta în condiţiile functionarii sub efectul factorilor de influenta şi al perturbatiiior electromagnetice
7.1. Erorile maxime tolerate datorate factorilor de influenta sunt:
7.1.1. Pentru aparate din categoria X:
- în regim de funcţionare automatã, valorile indicate în tabelele 1 şi 2;
- pentru cintarirc statica în regim de funcţionare neautomata, valorile indicate în tabelul 1.
7.1.2. Pentru aparatele din categoria Y:
- pentru fiecare sarcina în regim de funcţionare automatã, valorile indicate în tabelul 1.
- pentru cintarire statica în regim de funcţionare neautomata, valorile indicate pentru categoria X în tabelul 1.
7.2. Valoarea variaţiei critice datoratã unei perturbatii este o diviziune de verificare.
7.3. Intervalul de temperatura:
- pentru clasele XI şi Y(I), intervalul minim de temperatura este 5 °C
- pentru clasele XII şi Y(II), intervalul minim de temperatura este 15 °C

CAP. III
Dozatoare gravimetrice cu funcţionare automatã

1. Clase de exactitate
1.1. Producãtorul trebuie sa precizeze clasa de exactitate de referinta Ref(x) şi clasa (clasele) de exactitate de funcţionare X(x).
1.2. Unui tip de aparat i se atribuie o clasa de exactitate de referinta, Ref(x), corespunzãtoare celei mai bune exactitati posibile pentru aparatele de acest tip. Dupã instalare, aparatelor individuale le sunt atribuite una sau mai multe clase de exactitate de funcţionare, X(x), în funcţie de produsele specifice ce vor fi cintarite. Factorul de desemnare a clasei (x) trebuie sa fie ≤ 2, şi de forma 1 x 10^k, 2 x 10^k sau 5 x 10^k, unde k este un numãr întreg negativ sau zero.
1.3. Clasa de exactitate de referinta, Ref(x) este aplicabilã pentru sarcini statice.
1.4. Pentru clasa de exactitate de funcţionare X(x), X reprezintã o relatie între exactitate şi masa sarcinii, iar (x) este un multiplicator pentru limitele erorii specificate la punctul 2.2, pentru clasa X(l).
2. Erori maxime tolerate
2.1. Eroarea de cintarire statica
2.1.1. Pentru sarcini statice în condiţii nominale de funcţionare, eroarea maxima tolerata pentru clasa de exactitate de referinta Ref(x), trebuie sa fie 0,312 din abaterea maxima tolerata a fiecãrei doze fata de valoarea medie indicatã în tabelul 5, multiplicata cu factorul de desemnare a clasei (x).
2.1.2. Pentru aparatele la care doza poate sa fie constituitã din mai mult de o sarcina (de exemplu aparatele cu combinare cumulativa sau selectiva), eroarea maxima tolerata pentru sarcini statice este exactitatea cerutã pentru doza, asa cum este specificat la punctul 2.2 (şi nu suma abaterilor maxime tolerate pentru sarcinile individuale).
2.2. Abaterea fata de valoarea medie a masei dozei

Tabelul 5


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ Valoarea masei │ Abaterea maxima tolerata a fiecãrei doze │
│ dozei - m (g) │ fata de valoarea medie, pentru clasa X(I) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ m ≤ 50 │ 7,2 % │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 50 < m ≤ 100 │ 3,6 g │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 100 < m ≤ 200 │ 3,6 % │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 200 < m ≤ 300 │ 7,2 g │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 300 < m ≤ 500 │ 2,4 % │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 500 < m ≤ 1000 │ 12 g │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 1000 < m ≤ 10000 │ 1,2 % │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 10000 < m ≤ 15000 │ 120 g │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ 15 0D0 < │ 0,8 % │
├─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┤
│Nota: Abaterea calculatã a fiecãrei doze fata de valoarea medie poate fi│
│ajustata pentru a tine cont de efectul datorat dimensiunii particulelor │
│materialului. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2.3. Eroarea fata de valoarea prestabilita (eroarea de reglare)
În cazul aparatelor pentru care este posibila prestabilirea masei dozei, diferenţa maxima dintre valoarea prestabilita şi valoarea medie a masei dozelor nu trebuie sa depãşeascã 0,312 din abaterea maxima tolerata a fiecaeri doze fata de valoarea medie, asa cum este specificat în tabelul 5.
3. Performanta în condiţiile functionarii sub efectul factorilor de influenta şi, al perturbatiilor electromagnetice
3.1. Eroarea maxima tolerata datoratã factorilor de influenta este cea menţionatã la punctul 2.1.
3.2. Valoarea variaţiei critice datoratã unei perturbatii este o variatie a indicatiei masei statice egale cu eroarea maxima tolerata menţionatã la punctul 2.1, calculatã pentru doza minima nominalã, sau o variatie care ar putea avea un efect echivalent asupra dozei, în cazul aparatelor pentru care doza este alcãtuitã din sarcini multiple. Valoarea variaţiei critice calculate se va rotunji la valoarea diviziunii (d) imediat superioare.
3.3. Producãtorul trebuie sa specifice valoarea dozei minime nominale.

CAP. IV
Totalizatoare discontinue

1. Clase de exactitate
Aparatele sunt împãrţite în patru clase de exactitate; 0,2; 0,5; 1 şi 2.
2. Erori maxime tolerate

Tabelul 6


┌────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa deexactitate │ Eroarea maxima tolerata pentru sarcina totalizata │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,2 │ ± 0,10 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,5 │ ± 0,25 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ ± 0,50 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ ± 1,00 % │
└────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘



3. Valoarea diviziunii de totalizare
Valoarea diviziunii de totalizare (d(t)) trebuie sa fie cuprinsã în domeniul:
0,01 % Max ≤ d(t) ≤ 0,2 % Max
4. Sarcina totalizata minima [f2Σ(min)]
Sarcina totalizata minima [Σ(min)] nu trebuie sa fie mai mica decât sarcina pentru care eroarea maxima tolerata este egala cu valoarea diviziunii de totalizare (d(t)) şi nici mai mica decât sarcina minima specificatã de producãtor.
5. Reglarea la zero
Aparatele care nu indica ţara dupã fiecare descãrcare trebuie sa fie prevãzute cu un dispozitiv de reglare la zero. Funcţionarea aparatului în regim automat trebuie sa fie întreruptã dacã indicaţia la zero variaza cu:
- 1 d(t) la aparatele cu dispozitiv automat de reglare la zero;
- 0,5 d(t) la aparatele cu dispozitiv semiautomat sau neautomat de reglare la zero.
6. Interfata cu operatorul
Reglajele efectuate de cãtre operator şi funcţia de reglare la zero nu trebuie sa fie posibile în timpul functionarii automate.
7. Tipãrirea
În cazul aparatelor prevãzute cu dispozitiv de tipãrire, aducerea la zero a sarcinii totalizate trebuie întreruptã pana în momentul în care sarcina totalizata este tiparita. În cazul unei întreruperi a functionarii automate, sarcina totalizata trebuie sa fie tiparita.
8. Performanta în condiţiile functionarii sub efectul factorilor de influenta şi al perturbatiilor electromagnetice
8.1. Erorile maxime tolerate datorate factorilor de influenta sunt indicate în tabelul 7.

Tabelul 7


┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Sarcina (m) în diviziuni de totalizare (d(t)) │ Eroarea maxima tolerata │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 0 < m ≤ 500 │ ± 0,5 d(t) │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 500 < m ≤ 2000 │ ± 1,0 d(t) │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 2000 < m ≤ 10000 │ ± 1,5 d(t) │
└───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘



8.2. Valoarea variaţiei critice datoratã unei perturbatii este o diviziune de totalizare pentru orice indicaţie de masa şi orice sarcina totalizata memorata.

CAP. V
Totalizatoare continue

1. Clase de exactitate
Aparatele sunt împãrţite în trei clase de exactitate, dupã cum urmeazã:
0,5; 1 şi 2
2. Domeniul de mãsurare
2.1. Producãtorul trebuie sa specifice domeniul de mãsurare, raportul dintre sarcina neta minima pe unitatea de cintarire şi limita maxima de cantarire şi sarcina totalizata minima.
2.2. Sarcina totalizata minima f2Σ(min) nu trebuie sa fie mai mica decât:
800 d pentru clasa 0,5;
400 d pentru clasa 1;
200 d pentru clasa 2,
unde d este valoarea diviziunii de totalizare a dispozitivului de totalizara generalã.
3. Erori maxime tolerate

Tabelul 8


┌────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de exactitate│ Eroarea maxima tolerata pentru sarcina totalizata │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,5 │ ± 0,25 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ ± 0,5 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ ± 1,0 % │
└────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘



4. Viteza benzii
Viteza benzii trebuie sa fie specificatã de producãtor. Pentru cantarele de banda cu viteza constanta şi cantarele de banda cu viteza variabila prevãzute cu o comanda manualã de reglare a vitezei, viteza nu trebuie sa varieze cu mai mult de 5 % din valoarea nominalã. Produsul de cantarit nu trebuie sa aibã o viteza diferita de viteza benzii.
5. Dispozitivul de totalizare generalã
Reglarea la zero a dispozitivului de totalizare generalã nu trebuie sa fie posibila.
6. Performanta în condiţiile functionarii sub efectul factorilor de influenta şi al perturbatiilor electromagnetice
6.1. Eroarea maxima tolerata datoratã unui factor de influenta, pentru o sarcina care nu este mai mica decât f2Σ(min) trebuie sa fie 0,7 din valoarea corespunzãtoare indicatã în tabelul 8, rotunjita la cea mai apropiatã valoare a diviziunii de totalizare (d).
6.2. Valoarea variaţiei critice datoratã unei perturbatii trebuie sa fie 0,7 din valoarea corespunzãtoare indicatã în tabelul 8, pentru o sarcina egala cu f2Σ(min), pentru clasa atribuitã cantarului de banda, rotunjita la valoarea diviziunii de totalizare imediat superioarã (d).

CAP. VI
Bascule - pod feroviare cu funcţionare automatã

1. Clase de exactitate
Aparatele sunt împãrţite în patru clase de exactitate, dupã cum urmeazã:
0,2; 0,5; 1 şi 2.
2. Erori maxime tolerate
2.1. Erorile maxime tolerate pentru cintarirea în mers a unui singur vagon sau a unui tren complet sunt indicate în tabelul 9.

Tabelul 9


┌────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de exactitate│ Eroarea maxima tolerata │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,2 │ ± 0,1 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,5 │ ± 0,25 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ ± 0,5 % │
├────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ ± 1,0 % │
└────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘



2.2. Eroarea maxima tolerata pentru cantarirea în mers a vagoanelor cuplate sau necuplate este cea mai mare dintre urmãtoarele valori:
- valoarea calculatã conform tabelului 9, rotunjita la cea mai apropiatã diviziune;
- valoarea calculatã conform tabelului 9, rotunjita la cea mai apropiatã diviziune pentru masa unui vagon egala cu 35 % din masa maxima a vagonului (asa cum este specificatã pe marcajele descriptive);
- o diviziune (d).
2.3. Eroarea maxima tolerata pentru cantarirea în mers a unui tren este cea mai mare dintre urmãtoarele valori:
- valoarea calculatã conform tabelului 9, rotunjita la cea mai apropiatã diviziune;
- valoarea calculatã conform tabelului 9, pentru masa unui vagon egala cu 35 % din masa maxima a vagonului (asa cum este specificatã pe marcajele descriptive) înmulţitã cu numãrul vagoanelor de referinta ale trenului (fãrã a depãşi 10 vagoane) st rotunjita la cea mai apropiatã diviziune;
- o diviziune (d), pentru fiecare vagon din tren, dar fãrã a depãşi 10 d.
2.4. În cazul cantaririi vagoanelor cuplate, erorile pentru maximum 10 % din rezultatele cantaririi obţinute din una sau mai multe treceri ale trenului pot depãşi eroarea maxima tolerata corespunzãtoare indicatã la punctul 2.2, dar nu trebuie sa depãşeascã dublul acestei erori maxime tolerate.
3. Valoarea diviziunii (d)
Relaţia între clasa de exactitate şi valoarea diviziunii este cea prevãzutã în tabelul 10.

Tabelul 10


┌─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de exactitate │ Valoarea diviziunii (d) │
├─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,2 │ d ≤ 50 kg │
├─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 0,5 │ d ≤ 100 kg │
├─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ d ≤ 200 kg │
├─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ d ≤ 500 kg │
└─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘



4. Domeniul de mãsurare
4.1. Limita minima de cantarire trebuie sa nu fie mai mica de 1 t şi nici mai mare decât valoarea rezultatã prin împãrţirea masei minime a vagonului la numãrul de cantariri parţiale.
4.2. Masa minima a vagonului nu trebuie sa fie mai mica de 50 d.
5. Performanta în condiţiile functionarii sub efectul factorilor de influenta şi al perturbatiilor electromagnetice
5.1. Eroarea maxima tolerata datoratã unui factor de influenta este cea indicatã în tabelul 11.

Tabelul 11


┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Sarcina (m) în diviziuni de verificare (d) │ Eroarea maxima tolerata │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 0 < m ≤ 500 │ ± 0,5 d(t) │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 500 < m ≤ 2000 │ ± 1,0 d(t) │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 2000 < m ≤ 10000 │ ± 1,5 d(t) │
└───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘



5.2. Valoarea variaţiei critice datorate unei perturbatii este valoarea unei diviziuni.


Anexa MI-007

TAXIMETRE

Cerinţele relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica taximetrelor.
Definiţii
Taximetru: dispozitiv cuplat la un generator de semnale împreunã cu care constituie un mijloc de mãsurare.
Nota: Generatorul semnalelor de distanta nu intra în domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri.
Dispozitivul mãsoarã durata, calculeazã distanta pe baza unui semnal produs de un generator de semnale de distanta şi calculeazã şi afişeazã preţul de plata pentru o cãlãtorie pe baza distantei calculate şi/sau a duratei mãsurate a cãlãtoriei.
Preţ; suma totalã de plata pentru o cãlãtorie, bazatã pe un tarif iniţial fix şi/sau distanta şi/sau durata cãlãtoriei. Preţul nu include un eventual supliment pentru servicii suplimentare.
Viteza de comutare: valoarea vitezei obţinutã prin împãrţirea valorii tarifului orar la valoarea tarifului de distanta.
Modul de calcul normal S (aplicarea simpla a tarifului): calculul preţului bazat pe aplicarea tarifului orar sub viteza de comutare şi aplicarea tarifului de distanta peste viteza de comutare.
Modul de calcul normal D (aplicarea dubla a tarifului): calculul preţului bazat pe aplicarea simultanã a tarifului orar şi a tarifului de distanta pe tot parcursul cãlãtoriei.
Poziţia de funcţionare: diferitele moduri în care taximetrul executa diferite elemente ale functionarii sale. Poziţiile de funcţionare se disting prin urmãtoarele indicaţii:
"Liber": poziţia de funcţionare în care calculul preţului este dezactivat;
"Ocupat": poziţia de funcţionare în care calculul preţului se efectueazã pe baza unui eventual tarif iniţial şi a tarifului pe distanta parcursã şi/sau durata cãlãtoriei;
"Suma de plata": poziţia de funcţionare în care preţul cãlãtoriei este indicat şi în care cel puţin calculul preţului în funcţie de durata este dezactivata.
Cerinţe privind conceptia
1. Taximetrul trebuie sa fie conceput astfel încât sa calculeze distanta şi sa masoare durata unei cãlãtorii.
2. Taximetrul trebuie sa fie conceput astfel încât sa calculeze şi sa afiseze preţul de plata, care incrementeaza în pasi egali cu o rezoluţie mai buna de 0,1 lei, în poziţia de funcţionare "0cupat". De asemenea, taximetrul trebuie sa fie conceput astfel încât sa afiseze preţul final al cãlãtoriei în poziţia de funcţionare "Suma de plata".
3. Taximetrul trebuie sa permitã aplicarea modurilor de calcul normal S şi D. Alegerea între aceste moduri de calcul trebuie sa fie posibila prin intermediul unui reglaj securizat.
4. Taximetrul trebuie sa fie capabil sa furnizeze prin intermediul uneia sau mai multor interfete corespunzãtoare, securizate, urmãtoarele date:
- poziţia de funcţionare: "Liber", "Ocupat" sau "Suma de plata";
- valorile totalizatoarelor conform punctului 15.1;
- informaţii generale: constanta generatorului semnalelor de distanta, date privind protecţia, identificarea autovehiculul tip taxi, timpul real, identificarea tarifului;
- informaţii privind preţul unei cãlãtorii: suma totalã de plata, tariful, calculul sumei de plata, majorãri, data, ora plecãrii, ora sosirii, distanta parcursã;
- informaţii privind tariful sau tarifele: parametrii tarifului sau tarifelor.
Legislaţia nationala privind transportul cu autovehiculele tip taxi poate impune anumite dispozitive care sa fie conectate la interfata sau interfetele taximetrului. În cazul în care un asemenea dispozitiv este impus dar nu este conectat sau nu funcţioneazã corespunzãtor, funcţionarea taximetrului trebuie sa poatã fi inhibata automat printr-un dispozitiv de securitate.
5. Dupã caz, trebuie sa fie posibile reglarea taximetrului în funcţie de constanta generatorului semnalelor de distanta la care este conectat şi securizarea reglarii.
Condiţii nominale de funcţionare
6.1. Clasa de mediu mecanic aplicabilã este M3.
6.2. Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile nominale de funcţionare pentru taximetru, în special:
- un interval de temperatura de minimum 80 °C pentru mediul climatic;
- limitele alimentarii în curent continuu pentru care a fost conceput mijlocul de mãsurare.
Erorile maxime tolerate
7. Erorile maxime tolerate, excluzând erorile cauzate de instalarea taximetrului pe autovehicul, sunt:
- pentru timpul scurs: ± 0,1 %
valoarea minima a erorii maxime tolerate: 0,2 s;
- pentru distanta parcursã: ± 0,2 %
valoarea minima a eroii maxime tolerate: 4 m;
- pentru calculul sumei de plata: ± 0,1 %
minimul, incluzând rotunjirea: corespunzãtor celei mai puţin semnificative cifre a indicatiei sumei de plata.
Efectele admise ale perturbatiilor
8. Imunitatea electromagnetica
8.1. Clasa de mediu electromagnetic aplicabilã este clasa E3
8.2. Erorile maxime tolerate prevãzute la punctul 7 trebuie sa fie respectate şi în prezenta unei perturbatii electromagnetice.
Defectarea sursei de alimentare
9. În cazul scaderii tensiunii de alimentare pana la o valoare sub limita minima de funcţionare specificatã de producãtor, taximetrul trebuie:
- sa continue sa funcţioneze corect sau sa-şi reia funcţionarea corecta fãrã sa piardã datele existente înainte de scãderea tensiunii, dacã aceasta scãdere este temporarã, de exemplu la repornirea motorului;
- sa opreascã mãsurarea în curs şi sa revinã la poziţia "liber" dacã scãderea tensiunii dureazã mai mult timp.
Alte cerinţe
10. Condiţiile de compatibilitate între taximetru şi generatorul semnalelor de distanta trebuie sa fie specificate de producãtorul taximetrului.
11. Dacã preţul este majorat pentru un serviciu suplimentar, înregistrat de sofer printr-o comanda manualã, aceasta majorare trebuie sa fie exclusa din suma de plata afişatã. Totuşi, în acest caz, taximetrul poate afişa temporar valoarea sumei de plata care include majorarea.
12. Dacã suma de plata se calculeazã conform modului de calcul D, un taximetru poate avea un mod de afişare suplimentar în care numai distanta totalã şi durata cãlãtoriei sunt afişate în timp real.
13. Toate valorile afişate pentru client trebuie sa fie identificate corespunzãtor. Aceste valori, precum şi identificarea lor trebuie sa fie clar lizibile pe timp de zi şi de noapte.
14.1. Dacã suma de plata sau mãsurile luate impotriva utilizãrii frauduloase pot fi afectate de alegerea functionalitatii pornind de la o serie de date presetate sau determinate într-o maniera libera, trebuie sa fie posibila protejarea setarilor mijlocului de mãsurare şi datelor introduse.
14.2. Posibilitãţile de protejare disponibile într-un taximetru trebuie sa permitã protejarea separatã a reglajelor.
14.3. Prevederile de la punctul 8.3 al anexei I se aplica şi tarifelor.
15.1. Un taximetru trebuie sa fie echipat cu totalizatoare care sa nu poatã fi resetate pentru toate valorile urmãtoare:
- distanta totalã parcursã de autovehiculul tip taxi;
- distanta totalã parcursã de autovehiculul tip taxi în poziţia de funcţionare "Ocupat";
- numãrul total de cãlãtorii;
- suma totalã a majorãrilor aplicate;
- preţul total al cãlãtoriilor.
Valorile totalizate trebuie sa includã valorile salvate conform punctului 9 în condiţiile defectarii sursei de alimentare.
15.2. În condiţiile deconectarii de la sursa de alimentare, un taximetru trebuie sa asigure memorarea valorilor totalizate pe o perioada de un an pentru ca valorile sa poatã fi transferate pe un alt suport.
15.3. Se vor lua mãsuri adecvate pentru a preveni utilizarea afisajului valorilor totalizate pentru înşelarea clientului.
16. Schimbarea automatã a tarifelor este permisã în funcţie de:
- distanta cãlãtoriei;
- durata cãlãtoriei;
- ora zi lei;
- data;
- ziua saptaminii.
17. În cazul în care caracteristicile autovehiculului tip taxi sunt importante pentru funcţionarea corecta a taximetrului, taximetrul trebuie sa aibã mijloace de securizare a conexiunii taximetrului cu autovehiculul în care este instalat.
18. În scopul incercarii dupã instalare, taximetrul trebuie sa permitã încercarea separatã a exactitatii masurarii timpului şi distantei şi a exactitatii calculului.
19. Un taximetru şi instrucţiunile sale de instalare specificate de producãtor trebuie sa fie astfel concepute încât, în cazul instalãrii conform instrucţiunilor producãtorului, sa fie excluse într-o maniera satisfãcãtoare modificãrile frauduloase ale semnalului de mãsurare care reprezintã distanta parcursã.
20. Cerinţele esenţiale generale referitoare la utilizarea frauduloasã trebuie sa fie îndeplinite astfel încât interesele clientului, conducatorului auto, angajatorului conducatorului auto şi autoritãţilor fiscale sa fie protejate.
21. Un taximetru trebuie sa fie conceput astfel încât, fãrã reglare, sa respecte erorile maxime tolerate pe o perioada de un an de utilizare normalã.
22. Taximetrul trebuie sa fie echipat cu un ceas în timp real cu ajutorul cãruia sa se pãstreze ora zilei şi data, una dintre aceste date sau ambele putând fi utilizate pentru schimbarea automatã a tarifelor. Cerinţele aplicabile ceasului în timp real sunt urmãtoarele:
- memorarea timpului trebuie sa aibã o exactitate de 0,02 %;
- posibilitatea de corectie a ceasului nu trebuie sa depãşeascã 2 minute pe saptamana. Trecerea la ora de vara şi de iarna trebuie sa se facã automat.
- corecţia, fie ca este automatã sau manualã, trebuie sa fie împiedicatã în timpul unei cãlãtorii.
23. Valorile distantei parcurse şi ale perioadei de timp înregistrate, dacã sunt afişate sau tipãrite în conformitate cu prezenta hotãrâre, trebuie sa fie exprimate în urmãtoarele unitãţi de mãsura:
Distanta parcursã: kilometri.
Timpul scurs: secunde, minute sau ore, dupã cum este mai avantajos, ţinând cont de rezoluţia necesarã şi necesitatea de a evita neînţelegerile.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B + F sau B + D sau H1.


Anexa MI-008

MÃSURI MATERIALIZATE

CAP. I
Mãsuri materializate de lungime

Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica mãsurilor materializate de lungime definite mai jos. Totuşi, cerinta privind furnizarea unei copii a declaraţiei de conformitate poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã în cazul unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
Definiţii
Mãsura materializata de lungime: mijloc de mãsurare care conţine repere gradate plasate la distanţe date în unitãţi de lungime legale.
Cerinţe specifice
Condiţii de referinta
1.1. Pentru rulete cu lungimi egale sau mai mari de 5 m, erorile maxime tolerate trebuie sa fie respectate dacã se aplica o forta de tracţiune de 50 N sau alte valori ale forţei specificate de cãtre producãtor şi marcate în consecinta pe ruleta; în cazul mãsurilor rigide sau semirigide, forta de tracţiune nu este necesarã.
1.2. Temperatura de referinta este de 20 °C, dacã nu exista o alta specificaţie a producãtorului, şi este marcata corespunzãtor pe mãsura.
Erori maxime tolerate
2. Eroarea maxima tolerata, pozitiva sau negativa, exprimatã în mm, între doua repere ale scãrii neconsecutive este (a + bL), unde:
- L este valoarea lungimii rotunjita prin adãugire într-un numãr întreg de metri,
- a şi b sunt date în tabelul 1.
În cazul în care un interval extrem este limitat de o suprafata, eroarea maxima tolerata pentru orice distanta începând din acest punct se majoreazã cu valoarea c data în tabelul 1.

Tabelul 1


┌─────────────────────────────────────────────┬─────────┬──────────┬───────────┐
│ Clasa de exactitate │ a (mm) │ b │ c (mm) │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│I │ 0,1 │ 0,1 │ 0,1 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│II │ 0,3 │ 0,2 │ 0,2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│III │ 0,6 │ 0,4 │ 0,3 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│D- clasa specialã pentru rulete de imersie*1)│ │ │ │
│Pana la 30 m inclusiv*2) │ 1,5 │ zero │ zero │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────┼──────────┼───────────┤
│S- clasa specialã pentru rulete de mãsurare │ │ │ │
│a rezervoarelor. │ │ │ │
│Pentru fiecare lungime de 30 m când ruleta │ │ │ │
│este sprijinita pe o suprafata plana │ 1,5 │ zero │ zero │
├─────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┴───────────┤
│ *1) Se aplica combinatiilor ruleta/sonda. │
│ *2) Dacã lungimea nominalã a ruletei depãşeşte 30 m, este admisã o eroare │
│ maxima tolerata de 0,75 mm pentru fiecare 30 m de lungime a ruletei │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Ruletele de imersie pot fi şi de clasa I sau II, caz în care, pentru orice lungime între doua repere ale scãrii, din care unul este pe sonda şi celãlalt pe ruleta, eroarea maxima tolerata este ± 0,6 mm atunci când aplicarea formulei da o valoare mai mica de 0,6 mm.
Eroarea maxima tolerata pentru lungimea dintre doua repere consecutive şi diferenţa maxima tolerata între lungimile a doua intervale consecutive sunt prevãzute în tabelul 2 de mai jos.

Tabelul 2


┌────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Eroarea maxima tolerata sau diferenţa maxima tolerata │
│ Lungimea i a │ în milimetri în funcţie de clasa de exactitate │
│ intervalului ├──────────────────┬─────────────────┬───────────────────┤
│ │ I │ II │ III │
├────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ i ≤ 1 mm │ 0,1 │ 0,2 │ 0,3 │
├────────────────────┼──────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 1 mm < i ≤ 1 cm │ 0,2 │ 0,4 │ 0,6 │
└────────────────────┴──────────────────┴─────────────────┴───────────────────┘



În cazul unui metru pliant, imbinarea între doua elemente nu trebuie sa cauzeze erori, care sa le suplimenteze pe cele de mai sus cu mai mult de: 0,3 mm pentru clasa II, şi 0,5 mm pentru clasa III.
Materiale
3.1. Materialele utilizate pentru mãsurile materializate de lungime trebuie sa fie astfel încât variatiile lungimii datorate variatiilor de temperatura de pana la ± 8 °C în raport cu temperatura de referinta sa nu depãşeascã eroarea maxima tolerata. Aceasta regula nu se aplica mãsurilor din clasele S şi D dacã producãtorul prevede ca trebuie aplicate corectii de dilatare termica citirilor fãcute, dacã este cazul.
3.2. Mãsurile realizate din materiale ale cãror dimensiuni se pot modifica din punct de vedere material ca efect al unui domeniu larg de umiditate relativã, nu pot fi incluse decât în clasele II sau III.
Marcaje
4. Valoarea nominalã trebuie sa fie marcata pe mãsura. Scarile în milimetri trebuie numerotate la fiecare centimetru, iar mãsurile cu o valoare a diviziunii mai mare de 2 cm trebuie sa aibã toate reperele numerotate.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
F1 sau D1 sau B + D sau H sau G.

CAP. II
Mãsuri de volum pentru vânzãri directe

Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica mãsurilor de volum pentru vânzãri directe, definite mai jos.
Totuşi, cerinta privind furnizarea unei copii a declaraţiei de conformitate poate fi interpretatã ca fiind aplicabilã în cazul unui lot sau unei expeditii de mijloace de mãsurare mai curând decât mijloacelor de mãsurare individuale.
De asemenea, cerinta care prevede ca mijlocul de mãsurare sa aibã inscriptionate informaţiile privind exactitatea nu se aplica.
Definiţii
Mãsura de volum pentru vânzãri directe; mãsura de volum (de exemplu pahare de baut, cani sau toiuri) pentru determinarea volumului dat al unui lichid (altul decât produsele farmaceutice) care este vândut pentru consumul imediat.
Mãsura cu reper: mãsura de volum pentru vânzãri directe marcata cu un reper care arata capacitatea nominalã.
Mãsura cu preaplin: mãsura de volum pentru vânzãri directe al carei volum interior este egal cu capacitatea nominalã.
Mãsura de transfer: mãsura de volum pentru vânzãri directe în care lichidul se decanteaza înainte de consum.
Capacitate: volumul interior al mãsurilor cu preaplin sau volumul interior pana la un reper de umplere al mãsurii cu reper.
Cerinţe specifice
1 - Condiţii de referinta
1.1. Temperatura: temperatura de referinta pentru mãsurarea capacitãţii este 20 °C.
1.2. Poziţia pentru indicare corecta: aşezarea libera pe o suprafata de nivel
2. Eroriie maxime tolerate

Tabelul 1


┌───────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────────┐
│ │ Cu reper │ Cu preaplin │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ Mãsuri de transfer │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ < 100 ml │ ± 2 ml │ - 0 │
│ │ │ + 4 ml │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ ≥ 100 ml │ ± 3 % │ - 0 │
│ │ │ + 6 % │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ Mãsuri pentru vânzãri directe │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ < 200 m │ ± 5 % │ - 0 │
│ │ │ + 10 % │
├───────────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│ ≥ 200 ml │ ± 5 ml + 2,5 % │ - 0 │
│ │ │ + 10 ml + 5 % │
└───────────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────────┘



3. Materiale
Mãsurile de volum pentru vânzãri directe trebuie sa fie realizate dintr-un material suficient de rigid şi stabil din punct de vedere dimensional pentru a menţine volumul în limitele erorii maxime tolerate
4. Forma
4.1. Mãsurile de transfer trebuie sa fie concepute astfel încât la o schimbare de conţinut egala cu eroarea maxima tolerata sa se realizeze o schimbare de nivel de cel puţin 2 mm fata de preaplin sau fata de reperul de umplere.
4.2. Mãsurile de transfer trebuie sa fie concepute astfel încât sa nu se împiedice golirea completa a lichidului mãsurat.
5. Marcaj
5.1. Capacitatea nominalã declarata trebuie sa fie marcata pe mãsura într-o maniera clara şi durabila.
5.2. Mãsurile de volum pentru vânzãri directe pot avea pana la trei marcaje de capacitate distincte clar şi inconfundabile.
5.3. Toate marcajele de umplere trebuie sa fie suficient de clare şi durabile astfel încât erorile maxime tolerate sa nu fie depasite în timpul utilizãrii.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
A1 sau F1 sau D1 sau E1 sau B + E sau B + D sau H.


Anexa MI-009

APARATE PENTRU MASURARI DIMENSIONALE


Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica aparatelor pentru masurari dimensionale definite mai jos.
Definiţii
Aparat de mãsurat lungimi: mijloc de mãsurare a lungimii care serveşte la determinarea lungimii materialelor de tipul cablurilor sau benzilor (de exemplu textile, benzi, cabluri) în timpul miscarii de avans a produsului care trebuie mãsurat.
Aparat de mãsurat arii: mijloc de mãsurare a ariei suprafeţei obiectelor cu forme neregulate, de ex. obiectele din piele.
Aparat de mãsurat mai multe dimensiuni: mijloc de mãsurare destinat masurarii lungimii muchiilor (lungime, înãlţime, grosime) celui mai mic paralelipiped dreptunghic în care poate fi inclus un produs.

CAP. I
Cerinţe comune tuturor aparatelor pentru masurari dimensionale

Imunitatea electromagnetica
1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui aparat pentru masurari dimensionale trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii nu depãşeşte valoarea variaţiei critice definitã la punctul 2.3, sau
- efectuarea unei masurari este imposibila, sau
- rezultatul masurarii prezintã variatii momentane care nu pot fi interpretate, memorate sau transmise ca rezultat al masurarii, sau
- rezultatul masurarii are variatii destul de mari pentru a putea fi observate de toţi cei interesaţi de rezultatul masurarii.
2. Valoarea variaţiei critice este egala cu valoarea unei diviziuni.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
Pentru aparate mecanice sau electromecanice:
FI sau E1 sau D1 sau B + F sau B + E sau B + D sau H sau H1 sau G.
Pentru aparate electronice sau aparate care conţin programe informatice:
B + F sau B + D sau H1 sau G.

CAP. III
Aparate de mãsurat lungimi

Caracteristicile produsului de mãsurat
1. Materialele textile se caracterizeazã prin factorul specific K. Acest factor tine seama de extensibilitatea şi greutatea pe unitatea de suprafata a produsului mãsurat şi este definit de formula:
K = Epsilon [G(A) + 2,2 N/mp], unde
Epsilon este alungirea relativã a unui esantion de tesatura de 1 m latime, la o forta de tracţiune de 10 N;
G(A) este greutatea pe unitatea de suprafata a unui esantion de tesatura, în N/mp.
Condiţii de funcţionare
2.1. Domeniu
Dimensiunile şi factorul K, dacã se aplica, trebuie sa se afle între limitele specificate de producãtor pentru aparatul respectiv. Domeniile factorului K sunt prevãzute în tabelul 1.

Tabelul 1


┌──────┬───────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┐
│Grupa │ Domeniul lui K │ Produs │
├──────┼───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ I │ 0 < K < 2 x 10^-2 N/mp │Extensibilitate scãzutã │
├──────┼───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ II │ 2 x 10^-2 N/mp < K < 8 x 10^-2 N/mp │Extensibilitate medie │
├──────┼───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ III │ 8 x 10^-2 2N/mp < K < 24 x 10^-2 N/mp │Extensibilitate ridicatã │
├──────┼───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ IV │ 24 x 10^-2 N/mp < K │Extensibilitate foarte ridicatã│
└──────┴───────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┘



2.2. În cazul în care, obiectul mãsurat nu este transportat de cãtre mijlocul de mãsurare, viteza produsului trebuie sa se încadreze în domeniul specificat de producãtor pentru aparatul respectiv.
2.3. Dacã rezultatul masurarii depinde de grosimea, de starea suprafeţei şi de forma de livrare (de exemplu pe o rola mare sau într-o stiva), producãtorul trebuie sa specifice limitarile de utilizare corespunzãtoare.
Erori maxime tolerate
3. Aparat

Tabelul 2


┌──────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│ Clasa de exactitate │ Eroarea maxima tolerata │
├──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ I │ 0,125 %, dar nu mai puţin de 0,005 L(m) │
├──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ II │ 0,25 %, dar nu mai puţin de 0,01 L(m) │
├──────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ III │ 0,5 %, dar nu mai puţin de 0,02 L(m) │
└──────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘



unde L(m) este lungimea minima masurabila, aceasta însemnând cea mai mica lungime specificatã de producãtor pentru care aparatul este destinat sa fie utilizat.
Valoarea adevarata a lungimii diferitelor tipuri de materiale trebuie sa fie masurata cu ajutorul unor aparate adecvate (de exemplu o ruleta). Pentru aceasta, materialul care este mãsurat trebuie sa fie aşezat plan şi neintins pe un suport adecvat (de exemplu o masa adecvatã).
Alte cerinţe
4. Aparatele trebuie sa permitã mãsurarea produsului fãrã ca acesta sa fie intins, în funcţie de extensibilitatea pentru care a fost conceput aparatul.

CAP. III
Aparate de mãsurat arii

Condiţii de funcţionare
1.1. Domeniu
Dimensiunile produsului care se mãsoarã trebuie sa fie cuprinse între limitele specificate de producãtor pentru aparatul respectiv.
1.2. Starea produsului
Producãtorul trebuie sa specifice eventualele limitãri în funcţionarea aparatelor datorate vitezei, grosimii şi, dacã este cazul, stãrii suprafeţei produsului.
Erori maxime tolerate
2. Aparat
Eroarea maxima tolerata este 1,0 %, dar nu mai mica de 1 dmp.
Alte cerinţe
3. Forma de prezentare a produsului
La tragerea înapoi sau oprirea produsului nu trebuie sa fie posibila înregistrarea unor erori de mãsurare sau dispozitivul de afişare al aparatului trebuie sa fie neutralizat.
4. Valoarea diviziunii
Aparatele trebuie sa aibã valoarea diviziunii de 1,0 dmp. De asemenea, în scopul incercarii, aparatul trebuie sa dispunã de o valoare a diviziunii de 0,1 dmp.

CAP. IV
Aparate de mãsurat mai multe dimensiuni

Condiţii de funcţionare
1.1. Domeniu
Dimensiunile produsului care se mãsoarã trebuie sa fie în domeniul specificat de producãtor pentru aparatul respectiv.
1.2. Dimensiunea minima
Limita inferioarã a dimensiunii minime pentru toate valorile diviziunii sunt prevãzute în tabelul 1.

Tabelul 1


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Valoarea diviziunii (d) │ Dimensiunea minima (min) │
│ │ (limita inferioarã) │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ d ≤ 2 cm │ 10 d │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 2 cm < d ≤ 10 cm │ 20 d │
├──────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ 10 cm < d │ 50 d │
└──────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



1.3. Viteza de deplasare a produsului
Viteza trebuie sa se încadreze în intervalul specificat de producãtor pentru aparatul respectiv.
Erori maxime tolerate
2. Aparat
Eroarea maxima tolerata este ± 1,0 d.


Anexa MI-010

ANALIZOARE DE GAZ DE ESAPAMENT

Cerinţele esenţiale relevante din anexa I, cerinţele specifice şi procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute în prezenta anexa, se aplica analizoarelor de gaz de esapament definite mai jos, destinate inspecţiei şi întreţinerii tehnice a vehiculelor cu motor aflate în uz.
Definiţii
Analizor de gaz de esapament: mijloc de mãsurare care serveşte la determinarea fractiilor volumice ale anumitor componente ale gazului de esapament la un motor de autovehicul cu aprindere prin scinteie la nivelul de umiditate al esantionului analizat.
Aceste componente ale gazului sunt: monoxidul de carbon (CO), dioxidul de carbon [CO(2)], oxigenul [0(2)] şi hidrocarburile (HC).
Conţinutul de hidrocarburi trebuie exprimat sub forma concentratiei de n-hexan [C(6)H(14)], mãsurate cu ajutorul tehnicilor de absorbţie în infrarosul apropiat.
Fractiile volumice ale componentelor gazului sunt exprimate în procente (% vol) pentru CO, C0(2) şi 0(2) şi în pãrţi pe milion (ppm vol) pentru hidrocarburi.
De asemenea, un analizor de gaze de esapament calculeazã valoarea lambda pe baza fractiilor volumice ale componentelor gazului de esapament.
Lambda: o valoare fãrã dimensiuni reprezentativa pentru eficienta arderii unui motor în funcţie de raportul aer/combustibil din gazele de esapament. Aceasta este determinata cu ajutorul unei formule de referinta standardizate.
Cerinţe specifice
Clase de aparate
1. Sunt definite doua clase (0 şi I) pentru analizoarele de gaz de esapament. Domeniile minime de mãsurare pentru aceste clase sunt prevãzute în tabelul 1.

Tabelul 1 - Clasele şi domeniile de mãsurare


┌──────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Parametru │ Clasele 0 şi I │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Fractia de CO │ De la 0 la 5 % vol │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Fractia de CO(2) │ De la 0 la 16 % vol │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Fractia de hidrocarburi │ De la 0 la 2000 ppm vol │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Fractia de O(2) │ De la 0 la 21 % vol │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Lambda │ De la 0,8 la 1,2 │
└──────────────────────────┴────────────────────────────┘



Condiţii nominale de funcţionare
2. Valorile condiţiilor nominale de funcţionare trebuie sa fie specificate de producãtor dupã cum urmeazã:
2.1. Pentru marimile de influenta climatice şi mecanice:
- un interval minim de temperatura de 35 °C pentru mediul climatic;
- clasa de mediu mecanic aplicabilã este MI.
2.2. Pentru marimile de influenta specifice alimentarii cu energie electrica:
- domeniul de tensiune şi frecventa pentru alimentarea în curent alternativ;
- limitele alimentarii în curent continuu.
2.3. Pentru presiunea ambianta:
- valorile minima şi maxima ale presiunii ambiante sunt pentru ambele clase;
p(min) ≤ 860 hPa, p(max) ≥ 1060 hPa.
Erori maxime tolerate
3. Erorile maxime tolerate sunt definite dupã cum urmeazã:
3.1. Pentru fiecare din fractiile mãsurate, valoarea erorii maxime tolerate în condiţii nominale de funcţionare, conform punctului 1.1 din anexa I, este cea mai mare dintre cele doua valori prevãzute în tabelul 2. Valorile absolute sunt exprimate în % vol sau ppm vol; valorile exprimate în procente sunt procente din valoarea adevarata.

Tabelul 2 - Erori maxime tolerate


┌───────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Parametru │ Clasa 0 │ Clasa 1 │
├───────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Fractie de CO │ ± 0,03 % vol │ ± 0,06 % vol │
│ │ ± 5 % │ ± 5 % │
├───────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Fractie de CO(2) │ ± 0,5 % vol │ ± 0,5 % vol │
│ │ ± 5 % │ ± 5 % │
├───────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Fractie de hidrocarburi│ ± 10 ppm vol │ ± 12 ppm vol │
│ │ ± 5 % │ ± 5 % │
├───────────────────────┼────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ Fractie de 0(2) │ ± 0,1 % vol │ ± 0,1 % vol │
│ │ ± 5 % │ ± 5 % │
└───────────────────────┴────────────────────────────┴────────────────────────┘



3.2. Eroarea maxima tolerata pentru calculul lui lambda este 0,3 %. Valoarea convenţional adevarata se calculeazã dupã urmãtoarea formula:





[CO] H(cv) 3,5 O(cv)


2 4 [CO] 2
3,5 + ------
[CO(2)]
Lambda = -----------------------------------------------------------------------
H(cv) O(cv)
( 1 + ----- - ------ ) x ([CO(2)] + [CO] + K1 x [HC])
4 2

unde:
[] = concentratia în % volum.
K1 = factor de conversie a masurarii NDIR (infrarosu non-dispersiv) în
mãsurarea FID (detector cu ionizate în flacara) - furnizat de fabricantul
aparaturii de mãsura.
H(cv) = raport atomic între hidrogen şi carbon [1,7261]
O(cv) = raport atomic între oxigen şi carbon [0,0175]


În acest scop, valorile afişate de analizorul de gaz de esapament sunt folosite pentru calcule.
Efectul admis al perturbatiilor
4. Pentru fiecare fractie volumica masurata de aparat, valoarea variaţiei critice este egala cu eroarea maxima tolerata pentru parametrul respectiv.
5. Efectul unei perturbatii electromagnetice trebuie sa fie astfel încât:
- fie variatia rezultatului masurarii nu este mai mare decât valoarea variaţiei critice definitã la punctul 4;
- fie rezultatul masurarii este prezentat într-o asemenea maniera încât sa nu poatã fi considerat ca fiind un rezultat valabil.
Alte cerinţe
6. Rezoluţia trebuie sa fie egala cu valorile prevãzute în tabelul 3 sau superioarã cu un ordin de mãrime valorilor prevãzute în tabelul 3.

Tabelul 3 - Rezoluţia


┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ │ CO │ CO(2) │ O(2) │ Hidrocarburi │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Clasa 0 şi │ 0,01 % vol │ 0,1 % vol │ *1) │ 1 ppm vol │
│clasa I │ │ │ │ │
├──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┤
│ *1) 0,01 % vol pentru valorile masurandului mai mici sau egale cu 4 % vol, │
│în rest 0,1 % vol. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Valoarea lambda trebuie sa fie afişatã cu o rezoluţie de 0,001.
7. Abaterea standard pentru 20 de masurari nu trebuie sa fie mai mare de o treime din valoarea absolutã a erorii maxime tolerate pentru fiecare fractie volumica de gaz aplicabilã.
8. Pentru mãsurarea CO, CO(2) şi hidrocarburilor, analizorul, inclusiv sistemul specific de circulare a gazului, trebuie sa indice 95 % din valoarea finala determinata cu ajutorul gazelor pentru etalonare în 15 secunde de la trecerea de la un gaz cu conţinut zero, de exemplu aerul curat. Pentru mãsurarea O(2), analizorul utilizat în condiţii similare trebuie sa indice o valoare care diferã cu mai puţin de 0,1 % vol de valoarea zero într-un interval de 60 de secunde de la trecerea de la aer curat la un gaz ţara oxigen.
9. Componentele gazelor de esapament, altele decât componentele ale cãror valori sunt supuse masurarii, nu trebuie sa afecteze rezultatele masurarilor cu mai mult de jumãtate din valoarea absolutã a erorii maxime tolerate atunci când acele componente sunt prezente în urmãtoarele fractii volumice maxime:
6 % vol CO,
16% vol CO(2),
10 % vol O(2),
5 % vol H(2),
0,3 % vol NO,
2000 ppm vol hidrocarburi (ca n-hexan),
vapori de apa pana la saturatie.
10. Un analizor de gaz de esapament trebuie sa aibã un dispozitiv de reglare care permite aducerea la zero, etalonarea cu ajutorul unui gaz şi reglarea interna. Reglarea la zero şi reglarea interna trebuie sa fie automate.
11. Un analizor de gaz de esapament echipat cu un dispozitiv de reglare automatã sau semiautomata nu trebuie sa permitã efectuarea masurarii atât timp cat reglarile nu au fost realizate.
12. Un analizor de gaz de esapament trebuie sa detecteze reziduurile de hidrocarburi din sistemul de circulare a gazului. Aparatul nu trebuie sa efectueze nici o mãsurare dacã reziduurile de hidrocarburi prezente înainte de mãsurare depãşesc 20 ppm vol.
13. Un analizor de gaz de esapament trebuie sa aibã un dispozitiv pentru recunoaşterea automatã a oricãrei disfunctionalitati a senzorului din canalul de oxigen, datorate uzurii sau unei întreruperi a liniei de conexiune.
14. Dacã analizorul de gaz de esapament este capabil sa funcţioneze cu diferiţi carburanţi (de exemplu petrol sau gaz lichefiat), trebuie sa existe posibilitatea de a selecta coeficienţii adecvati pentru calculul lambda fãrã nici o ambiguitate privind formula adecvatã.
Evaluarea conformitatii
Procedurile de evaluare a conformitatii prevãzute la art. 9 al prezentei hotãrâri, pe care producãtorul le poate alege sunt urmãtoarele:
B + F sau B + D sau H1.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016