Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 264 din 13 martie 2003 (*republicata*)  privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 264 din 13 martie 2003 (*republicata*) privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 5 februarie 2004
--------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 851/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 536 din 24 iulie 2003.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 264/2003 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 177 din 20 martie 2003.

ART. 1
(1) Ordonatorul de credite, în calitate de parte contractantã într-un contract de achiziţie publicã sau într-un contract de finanţare, are dreptul sã efectueze plãţi în avans cãtre contractant, într-un procent de pânã la 30% din valoarea contractului.
(2) Plãţile în avans se pot efectua într-o singurã tranşã sau în mai multe tranşe periodice, în funcţie de prevederile contractuale şi în corelaţie cu graficul de îndeplinire a contractului respectiv.
(3) În cazul în care acordarea avansului se efectueazã în mai multe tranşe, valoarea însumatã a acestora nu poate depãşi 30% din valoarea totalã a contractului.
ART. 2
Acţiunile, categoriile de cheltuieli, criteriile, procedurile şi limitele maxime privind acordarea de avansuri din fonduri publice de cãtre ordonatorii de credite sunt stabilite în anexa nr. 1.
ART. 3
Ordonatorul de credite rãspunde de:
a) legalitatea, necesitatea şi oportunitatea acordãrii avansurilor;
b) angajarea şi respectarea utilizãrii sumelor în raport cu destinaţia stabilitã potrivit angajamentelor legale încheiate;
c) urmãrirea îndeplinirii obligaţiilor contractuale de cãtre beneficiarii de avansuri;
d) efectuarea, trimestrial sau la încheierea fiecãrei faze prevãzute în contract, a regularizãrilor în raport cu obligaţiile asumate şi efectiv realizate de cãtre beneficiarii de avansuri;
e) recuperarea sumelor reprezentând plãţi în avans şi nejustificate prin bunuri livrate, lucrãri executate şi servicii prestate, pânã la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, potrivit prevederilor <>art. 52 alin. (8) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice.
ART. 4
(1) Ordonatorul de credite are obligaţia de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garanţie bancarã pentru returnarea avansului.
(2) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare care funcţioneazã în coordonarea unui organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi instituţiile publice beneficiare de avansuri în condiţiile prezentei hotãrâri sunt exceptate de la prevederile alin. (1).
(3) Garanţia de returnare a avansului trebuie sã fie acoperitoare atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
(4) Modelul scrisorii de garanţie bancarã pentru returnarea avansului este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 5
(1) Ordonatorul de credite acordã avansul numai dupã constituirea garanţiei de returnare a avansului de cãtre beneficiarii de avansuri care au aceastã obligaţie şi numai dacã sunt asigurate condiţiile pentru începerea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din contract.
(2) Sub sancţiunea solicitãrii de daune-interese, beneficiarul de avans nu are dreptul de a utiliza avansul în alt scop decât cel pentru care a fost destinat, potrivit contractului încheiat.
ART. 6
(1) La efectuarea plãţilor pentru lucrãrile executate, serviciile prestate şi bunurile livrate, avansurile acordate vor fi deduse din sumele datorate. Nu se admit plãţi efective decât dupã deducerea integralã a avansului.
(2) În cazul în care avansul se acordã în tranşe, acordarea unei noi tranşe de avans se face numai dupã ce avansul acordat anterior a fost justificat integral sau dedus din sumele datorate.
ART. 7
(1) Sumele reprezentând plãţi în avans, efectuate potrivit prevederilor prezentei hotãrâri şi nejustificate prin bunuri livrate, lucrãri executate şi servicii prestate pânã la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, vor fi recuperate de cãtre instituţia publicã care a acordat avansurile şi se vor restitui bugetului din care au fost avansate.
(2) În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a pãrţii de contract pentru care s-a acordat avans, recuperarea sumelor de cãtre ordonatorul de credite se face cu perceperea dobânzilor şi penalitãţilor de întârziere existente pentru creanţele bugetare, calculate pentru perioada de când s-a acordat avansul şi pânã în momentul recuperãrii.
(3) În cazul în care recuperarea avansului acordat este programatã sã se efectueze în anul bugetar urmãtor, potrivit dispoziţiilor legale, beneficiarul contractual va prezenta, pânã la finele anului bugetar curent în care a fost acordat avansul, un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirmã utilizarea conform destinaţiilor legale a avansului acordat.
(4) Pentru avansurile primite în cursul unui an bugetar în cadrul unor contracte multianuale beneficiarul contractual este obligat ca la încheierea anului bugetar sã întocmeascã un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sã confirme utilizarea integralã şi potrivit destinaţiilor legale a avansului acordat.
ART. 8
(1) Pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din împrumuturi externe contractate, potrivit legii, de la organisme financiare internaţionale, acordarea avansurilor se va putea realiza în condiţiile prevãzute în acordurile de împrumut convenite de pãrţile contractante.
(2) Pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din fonduri externe nerambursabile, acordarea avansurilor se va putea realiza în condiţiile prevãzute în memorandumurile de finanţare.
(3) Pentru realizarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare şi în programelenucleu de cercetare, acordarea sumelor reprezentând plãţi în avans şi recuperarea acestora se fac în conformitate cu prevederile <>art. 65 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã.
ART. 9
(1) În cazul obiectivelor de dezvoltare a utilitãţilor municipale cu finanţare parţialã din împrumuturi externe, în baza acordurilor încheiate de România cu organismele financiare internaţionale, pentru contractele încheiate cu finanţare mixtã din împrumuturi externe şi din fonduri locale, respectiv alocaţii din bugetele locale şi transferuri de la bugetul de stat, avansurile se acordã, în condiţiile prevãzute în contractele respective, potrivit acordurilor încheiate.
(2) În cazul avansurilor acordate din împrumuturi externe şi din fonduri de la bugetul de stat sau din bugetul local, dupã caz, recuperarea acestora se efectueazã potrivit prevederilor din contractele încheiate, în condiţiile acordurilor de împrumut încheiate cu organismele financiare internaţionale.
ART. 10
Este interzisã acordarea avansurilor beneficiarilor contractuali care au beneficiat anterior de avansuri pe care nu le-au justificat sau de la care nu au fost recuperate în termenele stabilite.
ART. 11
Sumele reprezentând avansuri sunt supuse controlului financiar preventiv, precum şi celorlalte reglementãri privind efectuarea cheltuielilor din fondurile publice.
ART. 12
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã oricãror persoane juridice, pentru acţiunile finanţate din fonduri publice prevãzute în anexa nr. 1, potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.
ART. 13
(1) Ordonatorul de credite are obligaţia sã numeascã un responsabil cu acordarea de avansuri din fondurile publice în condiţiile prezentei hotãrâri.
(2) Responsabilul ţine evidenţa avansurilor acordate şi are obligaţia de a le justifica, conform instrucţiunilor ordonatorului de credite.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 15
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/1997 privind acordarea de avansuri pentru realizarea unor acţiuni şi categorii de cheltuieli finanţate din fonduri publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 26 martie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA 1

Acţiunile, categoriile de cheltuieli, criteriile, procedurile şi limitele maxime privind acordarea de avansuri din fonduri publice


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Acţiuni şi categorii Criterii, proceduri, limite maxime de
crt. de cheltuieli acordare a avansurilor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

I. Realizãri de lucrãri

1. Lucrãri de investiţii:
- pentru proiectarea studiilor de a) existenţa unor contracte ferme
prefezabilitate, a studiilor de încheiate în condiţiile legii
fezabilitate a proiectului tehnic, b) se pot acorda proiectanţilor
inclusiv a caietelor de sarcini, avansuri de pãnâ la 15% din
precum şi a detaliilor de execuţie, valoarea contractelor de pro-
elaborate potrivit prevederilor legale iectare respective
- la deschiderea finanţãrii şi inceperii c) se pot acorda executanţilor
execuţiei lucrãrilor, cu respectarea avansuri de pânã la 15% din
prevederilor legale pentru investiţiile valoarea prevãzutã in contract
finantate din fonduri publice pentru primul an de executie
- dupã deschiderea finanţãrii, pe durata d) se pot acorda executanţilor,
execuţiei lucrãrilor de investiţii şi lunar, avansuri de pânã la 30%
pânã la finalizarea acestora, cu respec- din valoarea programului lunar
tarea duratelor de execuţie aprobate de execuţie, conform graficului
anexat la contract

2. Programe, proiecte de a) existenţa unor contracte ferme
cercetare-dezvoltare şi acţiuni cuprinse încheiate în condiţiile legii
în Planul naţional şi în programe-nucleu b) existenţa contului sau subcon-
finanţate din fonduri publice tului deschis pe numele
contractorului pentru
program/proiect
c) nominalizarea de cãtre con-
tractor a persoanei
responsabile: director de
program responsabil
de proiect
d) aprobarea de cãtre autoritatea
contractantã a cererii de platã
a avansului, depusã de contrac-
tor
e) se pot acorda avansuri la
începutul fiecãrui trimestru,
semestru sau al altei perioade
prevãzute în contractul de
finanţare, în limitã de pânã
la 30% din valoarea prevãzutã
a se realiza in contract

3. Teme şi acţiuni de cercetare ştiinţificã a) existenţa unor contracte ferme
finanţate sub formã de granturi, precum şi încheiate în condiţiile legii
programe, proiecte de cercetare cuprinse b) se pot acorda avansuri în limitã
in planurile sectoriale de pânã la 30% din valoarea
anualã a grantului, programu-
lui/proiectului, prevãzutã în
contract

4. Proiecte tehnologice inovative a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri pentru
derularea contractului de
cofinanţare, în limitã de pânã
la 30% din valoarea primei
etape din graficul anual de
lucrari prevãzut a se finanţa
din fonduri publice

5. Lucrãri fundamentale urgente, a) existenţa unor contracte ferme
propuse de secţiile de profil ale încheiate în condiţiile legii
Academiei Române b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului

6. Programe şi proiecte de dezvoltare a) existenţa unor contracte ferme
regionalã încheiate in condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri pentru
derularea contractului de
cofinanţare, în limitã de pânã
la 30% din valoarea primei
etape din graficul anual de
lucrãri prevãzut a se finanţa
din fonduri publice

7. Prospecţiuni geologice de cercetare a) existenţa unor contracte ferme
pentru descoperiri de zãcãminte noi încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri la începu-
tul fiecãrui trimestru, în limi-
tã de pânã la 30% din valoarea
contractului aferent trimestru-
lui

8. Manuale şcolare a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri în limitã
de pânã la 30% din valoarea
contractului, pentru plata anti-
cipatã a materialelor şi a
manoperei poligrafice

9. Cãrţi şi publicaţii, inclusiv cãrţile a) existenţa unor contracte ferme
şi publicaţiile realizate prin comenzi încheiate în condiţiile legii
de stat b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului,
pentru plata anticipatã a
materialelor şi a manoperei
poligrafice

10. Formulare tipizate cu regim special a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului,
pentru plata anticipatã a
materialelor şi a manoperei
poligrafice

11. Proteze şi produse ortopedice a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri în limitã
de pânã la 30% din valoarea
contractului

12. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenţa unor contracte ferme
realizate din bugetul Secretariatului încheiate în condiţiile legii
General al Guvernului şi al Agenţiei b) se pot acorda avansuri în limitã
pentru Strategii Guvernamentale de pânã la 30% din sumele ce
urmeazã sã fie alocate

13. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenţa unor contracte ferme
realizate din bugetul Ministerului încheiate în condiţiile legii
Culturii şi Cultelor b) se pot acorda avansuri în limitã
de pânã la 30% din valoarea
contractului

4. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenţa unor contracte ferme
realizate din bugetul Secretariatului încheiate în condiţiile legii
General al Guvernului şi aprobate b) se pot acorda avansuri de pânã
prin hotãrâri ale Guvernului la 30% din valoarea contractului

II. Prestãri de servicii

1. Reparaţii curente şi capitale la a) existenţa unor contracte ferme
bunurile aparţinând instituţiilor încheiate în condiţiile legii
publice, inclusiv pentru cele aparţi- b) se pot acorda avansuri de pânã
nând misiunilor diplomatice ale la 20% din valoarea contractului

2. Lucrãri privind îmbunãtãţirea a) existenţa unor contracte ferme
infrastructurii în transporturi încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri lunare
de pânã la 30% din valoarea
programului lunar de execuţie,
conform graficului anexat
la contract

3. Prestãri de servicii pentru reali- a) existenţa unor contracte ferme
zarea lucrãrilor agricole pentru încheiate în condiţiile legii
producţia marfã livratã b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului

4. Prestãri de servicii pentru a) existenţa unor contracte ferme
organizarea participãrii la manifes- încheiate în condiţiile legii
tãrile expoziţionale b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului

5. Prestãri de servicii privind a) existenţa unor contracte ferme
lucrãri de prospecţiuni şi explorãri încheiate în condiţiile legii
geologice b) se pot acorda avansuri la
începutul fiecãrui trimestru,
în limitã de pânã la 25% din
valoarea trimestrialã a contrac-
tului

6. Trimiteri la tratament balnear şi a) existenţa unor contracte ferme
odihnã din bugetul asigurãrilor sociale încheiate în condiţiile legii
de stat b) se pot acorda avansuri la începu-
tul fiecãrei serii, în limitã de
pânã la 25% din valoarea contrac-
tului aferent seriei respective

7. Servicii de consultanţã şi a) existenţa unor contracte ferme
expertizã, contractate in conditiile încheiate în condiţiile legii
legii b) se pot acorda avansuri de pânã
la 20% din valoarea anualã a
contractului

8. Prestãri de servicii pentru organi- a) existenţa unor contracte ferme
zarea de concursuri şi campionate încheiate în condiţiile legii
internaţionale pentru elevi şi b) se pot acorda avansuri de pânã
studenţi la 30% din valoarea contractului

9. Servicii de telefonie şi telecomu- a) existenţa unor contracte ferme
nicatii încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea totalã a
prestaţiilor efectuate şi factura-
te în trimestrul anterior

10. Servicii de furnizare a energiei a) existenţa unor contracte ferme
termice încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea prezumatã a
cantitãţii de energie termicã
furnizate/consumate într-o
perioadã de 30 de zile

11. Prestãri de servicii pentru reali- a) existenţa unor contracte ferme
zarea acţiunilor din cadrul programelor încheiate în condiţiile legii
Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi b) se pot acorda avansuri de pânã la
Tineretului 30% din valoarea contractului

12. Prestãri de servicii necesare a) existenţa unor contracte ferme
pentru realizarea acţiunilor şi încheiate în condiţiile legii
activitãţilor sportive b) se pot acorda avansuri de pânã la
30% din valoarea contractului

13. Servicii contractate de casele de a) existenţa unor contracte ferme
asigurari de sãnãtate cu farmaciile incheiate in conditiile legii
care funcţioneazã în structura unor b) se pot acorda avansuri de pânã la
unitãţi sanitare din ambulatoriul de 30% din valoarea trimestrialã a
specialitate din sistemul de apãrare, contractului
ordine, siguranţã naţionalã şi autoritate
publicã judecãtoreascã

14. Servicii medicale contractate de a) existenţa unor contracte ferme
centrele de referinţã cu casele de încheiate în condiţiile legii
asigurãri de sãnãtate b) se pot acorda avansuri lunare de
pânã la 30% din valoarea lunarã
a contractului

15. Servicii de traducere şi editare a) existenţa unor contracte ferme
în strãinãtate de opere literare, încheiate în condiţiile legii
ştiinţifice, filozofice şi tehnice b) se pot acorda avansuri de pânã
ale autorilor din România la 30% din valoarea integralã a
contractului, în condiţiile legii

16. Servicii de furnizare a energiei a) existenţa unor contracte ferme
electrice încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea totalã a
livrãrilor de energie electricã
efectuate şi facturate în trimes-
trul anterior

17. Rechizite şcolare a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pânã
la 30% din valoarea contractului

18. Servicii de consultanţã şi a) existenţa unor contracte ferme
expertizã, instruire şi perfecţionare, încheiate în condiţiile legii
contractate în condiţiile legii b) se pot acorda avansuri de pânã
la 20% din valoarea contractului

19. Lucrãri pentru închiderea minelor a) existenţa unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda executanţilor, lunar,
avansuri de pânã la 30 % din valoa-
rea programului lunar de execuţie,
conform graficului anexat la
contract

III. Îndeplinirea angajamentelor care decurg din contractele externe
încheiate în baza acordurilor şi convenţiilor interguvernamentale

1. Achiziţionarea de utilaje şi a) existenţa unor contracte ferme
realizarea de lucrãri de construcţii- încheiate în condiţiile legii
montaj în baza contractelor externe b) se pot acorda avansuri de pânã la
încheiate conform acordurilor şi 30% din valoarea contractului
convenţiilor interguvernamentale

2. Achiziţionarea de bunuri în baza a) existenţa unor contracte ferme
contractelor externe încheiate conform încheiate în condiţiile legii
acordurilor şi convenţiilor b) se pot acorda avansuri de pânã la
interguvernamentale 30% din valoarea contractului
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2


BANCA
.........................................
(denumirea)

Scrisoare de garanţie bancarã pentru returnarea avansului
Cãtre ....................................................................
(denumirea ordonatorului de credite şi adresa completã)
Denumirea contractului ...................................................
În conformitate cu prevederile contractului menţionat mai sus, contractantul
...............................................................................
(denumirea şi adresa)
a constituit o garanţie bancarã în valoare de ........................., pentru
(suma)
returnarea avansului şi repararea prejudiciilor ce ar putea apãrea ca urmare a
utilizãrii necorespunzãtoare a acestuia.
Prin prezenta ne obligãm în mod necondiţionat şi irevocabil sã plãtim în
favoarea ...................................................................
(numele persoanei juridice care acordã avansul)
orice sumã cerutã de acesta, la prima cerere însoţitã de o declaraţie cu privire
la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, referitoare la
utilizarea şi justificarea avansului, aşa cum sunt acestea prevãzute în
contractul menţionat mai sus. Suma aferentã avansului se reduce periodic,
corespunzãtor cu balanţa regularizãrilor efectuate în conformitate cu
prevederile contractului. Plata se va face în termenul menţionat în cerere,
fãrã nici o altã formalitate suplimentarã din partea persoanei juridice care
a acordat avansul.
Banca .................................................. nu va opera nici
o retragere din aceastã garanţie pânã când nu ne înştiinţaţi în scris cã
avansul acordat în baza contractului a fost justificat de beneficiarul acestuia.
Prezenta garanţie este validã şi rãmâne în vigoare de la data plãţii
avansului pânã la data îndeplinirii integrale a obligaţiilor contractuale
care derivã din acordarea avansului.
Parafatã de Banca ............... în ziua ..... luna .... anul ...........

Semnãtura autorizatã


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016