Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 264 din 13 martie 2003  privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 264 din 13 martie 2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 177 din 20 martie 2003

În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 52 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Ordonatorul de credite, în calitate de parte contractantã într-un contract de achiziţie publica sau într-un contract de finanţare, are dreptul sa efectueze plati în avans cãtre contractant, într-un procent de pana la 30% din valoarea contractului.
(2) Plãţile în avans se pot efectua într-o singura transa sau în mai multe transe periodice, în funcţie de prevederile contractuale şi în corelatie cu graficul de îndeplinire a contractului respectiv.
(3) În cazul în care acordarea avansului se efectueazã în mai multe transe, valoarea insumata a acestora nu poate depãşi 30% din valoarea totalã a contractului.
ART. 2
Acţiunile, categoriile de cheltuieli, criteriile, procedurile şi limitele maxime privind acordarea de avansuri din fonduri publice de cãtre ordonatorii de credite sunt stabilite în anexa nr. 1.
ART. 3
Ordonatorul de credite rãspunde de:
a) legalitatea, necesitatea şi oportunitatea acordãrii avansurilor;
b) angajarea şi respectarea utilizãrii sumelor în raport cu destinaţia stabilitã potrivit angajamentelor legale încheiate;
c) urmãrirea îndeplinirii obligaţiilor contractuale de cãtre beneficiarii de avansuri;
d) efectuarea, trimestrial sau la încheierea fiecãrei faze prevãzute în contract, a regularizarilor în raport cu obligaţiile asumate şi efectiv realizate de cãtre beneficiarii de avansuri;
e) recuperarea sumelor reprezentând plati în avans şi nejustificate prin bunuri livrate, lucrãri executate şi servicii prestate, pana la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, potrivit prevederilor <>art. 52 alin. (8) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice.
ART. 4
(1) Ordonatorul de credite are obligaţia de a solicita beneficiarului de contract o scrisoare de garanţie bancarã pentru returnarea avansului.
(2) Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare care funcţioneazã în coordonarea unui organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi instituţiile publice beneficiare de avansuri în condiţiile prezentei hotãrâri sunt exceptate de la prevederile alin. (1).
(3) Garanţia de returnare a avansului trebuie sa fie acoperitoare atât pentru recuperarea avansului acordat, cat şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.
(4) Modelul scrisorii de garanţie bancarã pentru returnarea avansului este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 5
(1) Ordonatorul de credite acorda avansul numai dupã constituirea garanţiei de returnare a avansului de cãtre beneficiarii de avansuri care au aceasta obligaţie şi numai dacã sunt asigurate condiţiile pentru începerea îndeplinirii obligaţiilor rezultate din contract.
(2) Sub sancţiunea solicitãrii de daune-interese, beneficiarul de avans nu are dreptul de a utiliza avansul în alt scop decât cel pentru care a fost destinat, potrivit contractului încheiat.
ART. 6
(1) La efectuarea plãţilor pentru lucrãrile executate, serviciile prestate şi bunurile livrate, avansurile acordate vor fi deduse din sumele datorate. Nu se admit plati efective decât dupã deducerea integrala a avansului.
(2) În cazul în care avansul se acorda în transe, acordarea unei noi transe de avans se face numai dupã ce avansul acordat anterior a fost justificat integral sau dedus din sumele datorate.
ART. 7
(1) Sumele reprezentând plati în avans, efectuate potrivit prevederilor prezentei hotãrâri şi nejustificate prin bunuri livrate, lucrãri executate şi servicii prestate pana la sfârşitul anului, în condiţiile prevederilor contractuale, vor fi recuperate de cãtre instituţia publica care a acordat avansurile şi se vor restitui bugetului din care au fost avansate.
(2) În cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a partii de contract pentru care s-a acordat avans, recuperarea sumelor de cãtre ordonatorul de credite se face cu perceperea dobânzilor şi penalitatilor de întârziere existente pentru creanţele bugetare, calculate pentru perioada de când s-a acordat avansul şi pana în momentul recuperãrii.
(3) În cazul în care recuperarea avansului acordat este programata sa se efectueze în anul bugetar urmãtor, potrivit dispoziţiilor legale, beneficiarul contractual va prezenta, pana la finele anului bugetar curent în care a fost acordat avansul, un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirma utilizarea conform destinaţiilor legale a avansului acordat.
(4) Pentru avansurile primite în cursul unui an bugetar în cadrul unor contracte multianuale beneficiarul contractual este obligat ca la încheierea anului bugetar sa întocmeascã un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sa confirme utilizarea integrala şi potrivit destinaţiilor legale a avansului acordat.
ART. 8
(1) Pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din împrumuturi externe contractate, potrivit legii, de la organisme financiare internaţionale, acordarea avansurilor se va putea realiza în condiţiile prevãzute în acordurile de împrumut convenite de pãrţile contractante.
(2) Pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din fonduri externe nerambursabile, acordarea avansurilor se va putea realiza în condiţiile prevãzute în memorandumurile de finanţare.
(3) Pentru realizarea programelor, proiectelor de cercetare-dezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare şi în programele-nucleu de cercetare, acordarea sumelor reprezentând plati în avans şi recuperarea acestora se fac în conformitate cu prevederile <>art. 65 din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã.
ART. 9
(1) În cazul obiectivelor de dezvoltare a utilitãţilor municipale cu finanţare parţialã din împrumuturi externe, în baza acordurilor încheiate de România cu organismele financiare internaţionale, pentru contractele încheiate cu finanţare mixtã din împrumuturi externe şi din fonduri locale, respectiv alocaţii din bugetele locale şi transferuri de la bugetul de stat, avansurile se acorda, în condiţiile prevãzute în contractele respective, potrivit acordurilor încheiate.
(2) În cazul avansurilor acordate din împrumuturi externe şi din fonduri de la bugetul de stat sau din bugetul local, dupã caz, recuperarea acestora se efectueazã potrivit prevederilor din contractele încheiate, în condiţiile acordurilor de împrumut încheiate cu organismele financiare internaţionale.
ART. 10
Este interzisã acordarea avansurilor beneficiarilor contractuali care au beneficiat anterior de avansuri pe care nu le-au justificat sau de la care nu au fost recuperate în termenele stabilite.
ART. 11
Sumele reprezentând avansuri sunt supuse controlului financiar preventiv, precum şi celorlalte reglementãri privind efectuarea cheltuielilor din fondurile publice.
ART. 12
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica oricãror persoane juridice, pentru acţiunile finanţate din fonduri publice prevãzute în anexa nr. 1, potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.
ART. 13
(1) Ordonatorul de credite are obligaţia sa numeascã un responsabil cu acordarea de avansuri din fondurile publice în condiţiile prezentei hotãrâri.
(2) Responsabilul tine evidenta avansurilor acordate şi are obligaţia de a le justifica, conform instrucţiunilor ordonatorului de credite.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 15
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/1997 privind acordarea de avansuri pentru realizarea unor acţiuni şi categorii de cheltuieli finanţate din fonduri publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 26 martie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 13 martie 2003.
Nr. 264.





ANEXA 1


Acţiunile, categoriile de cheltuieli, criteriile, procedurile
şi limitele maxime privind acordarea de avansuri
din fonduri publice

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Acţiuni şi categorii Criterii, proceduri, limite maxime
crt. de cheltuieli de acordare a avansurilor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
I. Realizari de lucrãri

1. Lucrãri de investiţii: a) existenta unor contracte ferme
- pentru proiectarea studiilor de încheiate în condiţiile legii
prefezabilitate, a studiilor b) se pot acorda proiectanţilor
de fezabilitate a proiectului avansuri de pana la 15% din valoarea
tehnic, inclusiv a caietelor de contractelor de proiectare
sarcini, precum şi a detaliilor respective
de execuţie, elaborate potrivit c) se pot acorda executantilor avansuri
prevederilor legale de pana la 15% din valoarea
- la deschiderea finanţãrii şi prevãzutã în contract pentru primul
începerii execuţiei lucrãrilor, an de execuţie a lucrãrilor
cu respectarea prevederilor d) se pot acorda executantilor, lunar,
legale pentru investiţiile avansuri de pana la 30% din valoarea
finanţate din fonduri publice programului lunar de execuţie,
- dupã deschiderea finanţãrii, pe conform graficului anexat la contract
durata execuţiei lucrãrilor de
investiţii şi pana la finalizarea
acestora, cu respectarea
duratelor de execuţie aprobate
2. Programe, proiecte de cercetare- a) existenta unor contracte ferme
dezvoltare şi acţiuni cuprinse încheiate în condiţiile legii
în Planul naţional şi în b) existenta contului sau subcontului
programe-nucleu finanţate din deschis pe numele contractorului
fonduri publice pentru program/proiect
c) nominalizarea de cãtre contractor a
persoanei responsabile:
director de program responsabil de
proiect
d) aprobarea de cãtre autoritatea
contractantã a cererii de plata
a avansului, depusa de contractor
e) se pot acorda avansuri la începutul
fiecãrui trimestru, semestru sau al
altei perioade prevãzute în
contractul de finanţare, în limita
de pana la 30% din valoarea
prevãzutã a se realiza în contract
3. Teme şi acţiuni de cercetare a) existenta unor contracte ferme
ştiinţificã finanţate sub forma încheiate în condiţiile legii
de granturi, precum şi programe, b) se pot acorda avansuri în limita de
proiecte de cercetare cuprinse pana la 30% din valoarea anuala a
în planurile sectoriale grantului, programului/proiectului,
prevãzutã în contract
4. Proiecte tehnologice inovative a) existenta unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri pentru
derularea contractului de
cofinantare, în limita de pana la
30% din valoarea primei etape
din graficul anual de lucrãri
prevãzut a se finanta din fonduri
publice
5. Lucrãri fundamentale urgente, a) existenta unor contracte ferme
propuse de secţiile de profil încheiate în condiţiile legii
ale Academiei Romane b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului
6. Programe şi proiecte de dezvoltare a) existenta unor contracte ferme
regionala încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri pentru
derularea contractului de
cofinantare, în limita de pana la
30% din valoarea primei etape din
graficul anual de lucrãri prevãzut
a se finanta din fonduri publice
7. Prospecţiuni geologice de a) existenta unor contracte ferme
cercetare pentru descoperiri de încheiate în condiţiile legii
zãcãminte noi b) se pot acorda avansuri la începutul
fiecãrui trimestru, în limita de
pana la 30% din valoarea
contractului aferent trimestrului
8. Manuale şcolare a) existenta unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri în limita de
pana la 30% din valoarea
contractului, pentru plata
anticipata a materialelor şi
a manoperei poligrafice
9. Cãrţi şi publicaţii, inclusiv a) existenta unor contracte ferme
cãrţile şi publicaţiile realizate încheiate în condiţiile legii
prin comenzi de stat b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului,
pentru plata anticipata a
materialelor şi a manoperei
poligrafice
10. Formulare tipizate cu regim special a) existenta unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului,
pentru plata anticipata a
materialelor şi a manoperei
poligrafice
11. Proteze şi produse ortopedice a) existenta unor contracte ferme
încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri în limita de
pana la 30% din valoarea
contractului
12. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenta unor contracte ferme
realizate din bugetul Ministerului încheiate în condiţiile legii
Informaţiilor Publice b) se pot acorda avansuri în limita de
pana la 30% din sumele ce urmeazã sa
fie alocate
13. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenta unor contracte ferme
realizate din bugetul Ministerului încheiate în condiţiile legii
Culturii şi Cultelor b) se pot acorda avansuri în limita de
pana la 30% din valoarea contractului
14. Proiecte, programe şi acţiuni a) existenta unor contracte ferme
realizate din bugetul încheiate în condiţiile legii
Secretariatului General al b) se pot acorda avansuri de pana la
Guvernului şi aprobate prin 30% din valoarea contractului
hotãrâri ale Guvernului

II. Prestãri de servicii

1. Reparaţii curente şi capitale la a) existenta unor contracte ferme
bunurile aparţinând instituţiilor încheiate în condiţiile legii
publice, inclusiv pentru cele b) se pot acorda avansuri de pana la
aparţinând misiunilor diplomatice 20% din valoarea contractului
ale României
2. Lucrãri privind îmbunãtãţirea a) existenta unor contracte ferme
infrastructurii în transporturi încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri lunare de
pana la 30% din valoarea
programului lunar de execuţie,
conform graficului anexat la
contract
3. Prestãri de servicii pentru a) existenta unor contracte ferme
realizarea lucrãrilor agricole încheiate în condiţiile legii
pentru producţia marfa livrata b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului
4. Prestãri de servicii pentru a) existenta unor contracte ferme
organizarea participãrii la încheiate în condiţiile legii
manifestãrile expozitionale b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului
5. Prestãri de servicii privind a) existenta unor contracte ferme
lucrãri de prospecţiuni şi încheiate în condiţiile legii
explorari geologice b) se pot acorda avansuri la începutul
fiecãrui trimestru, în limita de
pana la 25% din valoarea
trimestriala a contractului
6. Trimiteri la tratament balnear şi a) existenta unor contracte ferme
odihna din bugetul asigurãrilor încheiate în condiţiile legii
sociale de stat b) se pot acorda avansuri la începutul
fiecãrei serii, în limita de pana la
25% din valoarea contractului
aferent seriei respective
7. Servicii de consultanţa şi a) existenta unor contracte ferme
expertiza, contractate în încheiate în condiţiile legii
condiţiile legii b) se pot acorda avansuri de pana la
20% din valoarea anuala a
contractului
8. Prestãri de servicii pentru a) existenta unor contracte ferme
organizarea de concursuri şi încheiate în condiţiile legii
campionate internaţionale pentru b) se pot acorda avansuri de pana la
elevi şi studenţi 30% din valoarea contractului
9. Servicii de telefonie şi a) existenta unor contracte ferme
telecomunicaţii încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea totalã a
prestaţiilor efectuate şi facturate
în trimestrul anterior
10. Servicii de furnizare a energiei a) existenta unor contracte ferme
termice încheiate în condiţiile legii
b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea prezumatã a
cantitãţii de energie termica
furnizate/consumate într-o
perioada de 30 de zile
11. Prestãri de servicii pentru a) existenta unor contracte ferme
realizarea acţiunilor din cadrul încheiate în condiţiile legii
programelor pentru tineret ale b) se pot acorda avansuri de pana la
Ministerului Tineretului şi 30% din valoarea contractului
Sportului
12. Prestãri de servicii necesare a) existenta unor contracte ferme
pentru realizarea acţiunilor şi încheiate în condiţiile legii
activitãţilor sportive b) se pot acorda avansuri de pana la
30% din valoarea contractului
13. Servicii contractate de casele de a) existenta unor contracte ferme
asigurãri de sãnãtate cu încheiate în condiţiile legii
farmaciile care funcţioneazã în b) se pot acorda avansuri lunare de
structura unor unitãţi sanitare pana la 30% din valoarea
din ambulatoriul de specialitate lunarã a contractului
din sistemul de apãrare, ordine
publica, siguranta nationala şi
autoritate judecãtoreascã
14. Servicii medicale contractate de a) existenta unor contracte ferme
centrele de referinta cu casele încheiate în condiţiile legii
de asigurãri de sãnãtate b) se pot acorda avansuri lunare de
pana la 30% din valoarea lunarã a
contractului

III. Îndeplinirea angajamentelor care decurg din contractele externe
încheiate în baza acordurilor şi convenţiilor interguvernamentale

1. Achiziţionarea de utilaje şi a) existenta unor contracte ferme
realizarea de lucrãri de încheiate în condiţiile legii
construcţii-montaj în baza b) se pot acorda avansuri de pana
contractelor externe încheiate la 30% din valoarea contractului
conform acordurilor şi
convenţiilor interguvernamentale
2. Achiziţionarea de bunuri în baza a) existenta unor contracte ferme
contractelor externe încheiate încheiate în condiţiile legii
conform acordurilor şi b) se pot acorda avansuri de pana la
convenţiilor interguvernamentale 30% din valoarea contractului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2


BANCA
...........................
(denumirea)

Scrisoare de garanţie bancarã pentru returnarea avansului

Cãtre ...(denumirea ordonatorului de credite şi adresa completa)....
Denumirea contractului ..............................................
În conformitate cu prevederile contractului menţionat mai sus, contractantul ...(denumirea şi adresa)..................................... a constituit o garanţie bancarã în valoare de ...(suma)..., pentru returnarea avansului şi repararea prejudiciilor ce ar putea aparea ca urmare a utilizãrii necorespunzãtoare a acestuia.
Prin prezenta ne obligam în mod necondiţionat şi irevocabil sa plãtim în favoarea ...(numele persoanei juridice care acorda avansul)...... orice suma cerutã de acesta, la prima cerere însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce revin contractantului, referitoare la utilizarea şi justificarea avansului, asa cum sunt acestea prevãzute în contractul menţionat mai sus. Suma aferentã avansului se reduce periodic, corespunzãtor cu balanţa regularizarilor efectuate în conformitate cu prevederile contractului. Plata se va face în termenul menţionat în cerere, fãrã nici o alta formalitate suplimentarã din partea persoanei juridice care a acordat avansul.
Banca .................... nu va opera nici o retragere din aceasta garanţie p nu ne înştiinţaţi în scris ca avansul acordat în baza contractului a fost justificat de beneficiarul acestuia.
Prezenta garanţie este valida şi rãmâne în vigoare de la data plãţii avansului pana la data îndeplinirii integrale a obligaţiilor contractuale care deriva din acordarea avansului.
Parafatã de Banca ................... în ziua ...... luna ..... anul ..... .

Semnatura autorizata

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016