Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 261 din 11 mai 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea incaltamintei destinate populatiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 261 din 11 mai 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind etichetarea incaltamintei destinate populatiei

EMITENT: Guvern
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 181 din 15 mai 1998
În temeiul prevederilor art. 6 lit. a) şi ale <>art. 58 lit. e) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind etichetarea incaltamintei destinate populaţiei, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Produsele facturate sau livrate comerciantului cu amãnuntul înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, precum şi cele aflate în stoc la aceasta data pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracteristicile iniţiale, marcate în limba romana, pana la lichidarea acestora, dar nu mai târziu de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 3
Constituie contravenţie, dacã nu a fost comisã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, nerespectarea condiţiilor prevãzute la art. 2 din prezenta hotãrâre şi la art. 4-9 din Normele metodologice privind etichetarea incaltamintei destinate populaţiei.
Contravenţia prevãzutã la alin. 1 se sancţioneazã cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 4
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 180 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri orice dispoziţii contrare se abroga.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

Oficiul pentru Protecţia
Consumatorilor,
Corneliu Eliade Mihailescu,
secretar de stat

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind etichetarea incaltamintei destinate populaţiei

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme metodologice sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care produc, importa, ambaleaza sau comercializeazã incaltaminte destinatã populaţiei.
Prezentele norme metodologice reglementeazã:
- definirea pãrţilor componente ale incaltamintei ce necesita etichetare, precum şi pictogramele aferente;
- materialele folosite la realizarea pãrţilor componente şi precizarea pictogramelor ce corespund acestora;
- prescripţiile obligatorii pentru etichetarea incaltamintei;
- principalele elemente de identificare şi caracterizare, care trebuie inscriptionate pe etichete sau pe produs;
- modul de etichetare a incaltamintei;
- prescripţiile care trebuie respectate la purtare-utilizare, inclusiv modul de întreţinere.
Nu fac obiectul prezentelor norme metodologice incaltamintea uzata, incaltamintea de protecţie şi de lucru, incaltamintea de baie şi de plaja, incaltamintea pentru copiii pana la varsta de un an şi incaltamintea pentru jucarii.
ART. 2
Prin etichetare, în sensul prezentelor norme metodologice, se înţelege aplicarea oricãrui text şi/sau desen, realizatã prin tipãrire, litografiere, perforare sau gravare pe produs, pe ambalajul individual sau pe eticheta ataşatã, care conţine elemente de identificare a produsului şi a materialelor componente şi, dupã caz, prescripţii ce trebuie respectate la purtare-utilizare, inclusiv modul de întreţinere.
Textul şi/sau desenul însoţesc produsul prezentat spre vânzare consumatorului.
Produsul, ambalajul individual şi/sau eticheta pot avea înscrise sau ataşate suplimentar sigle sau alte însemne publicitare, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 3
Incaltamintea, în conformitate cu prezentele norme metodologice, se compune din trei pãrţi: fata, captuseala şi acoperis de brant, talpa şi este realizatã din piei naturale, materiale textile şi alte materiale destinate confectionarii incaltamintei. Nu se iau în considerare accesoriile şi întãriturile.
Pãrţile componente ale incaltamintei, definirea acestora şi pictogramele corespondente sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
Materialele folosite la realizarea incaltamintei, sortimentele încadrate în aceste materiale şi pictogramele corespondente materialelor respective sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

CAP. 2
Prescripţiile ce trebuie respectate la etichetarea incaltamintei

ART. 4
Etichetarea incaltamintei este obligatorie atât pentru produsele realizate în ţara, cat şi pentru cele din import.
La etichetarea incaltamintei se vor respecta denumirile sau/şi pictogramele înscrise în anexele nr. 1 şi 2.
ART. 5
Etichetarea se va face, în mod obligatoriu, individual, pe unitatea de produs supusã comercializãrii, pereche, de cãtre agenţii economici producãtori, iar în cazul importatorilor, de cãtre importatori sau comercianţi, conform înţelegerii dintre pãrţi.
Etichetarea pe ambalajul colectiv se convine între pãrţile contractante (furnizori-cumpãrãtori).
ART. 6
Etichetarea incaltamintei se va realiza respectându-se urmãtoarele precizãri:
- materialul înscris, ca fiind folosit în pãrţile componente ale incaltamintei, trebuie sa se regaseasca, în proporţie de minimum 80% din suprafata desfasurata, pentru fata, captuseala şi acoperis de brant, respectiv din volum, pentru talpa, în componenta acestora;
- dacã nici un material nu este în proporţie de minimum 80%, se vor indica principalele doua materiale utilizate la realizarea componentelor incaltamintei;
- este obligatorie înscrierea materialelor pentru toate componentele incaltamintei: fata, captuseala şi acoperis de brant, talpa.
ART. 7
Eticheta trebuie sa conţinã denumirea şi marca producãtorului, importatorului sau comerciantului, ţara de origine, articolul, mãrimea şi, dupã caz, tratamentele speciale aplicate, cu atentionarile aferente, în vederea protecţiei consumatorilor sau a securitãţii acestora.
Pentru incaltamintea din import, se accepta o eticheta în limba romana, ataşatã în paralel cu cea în limba strãinã, cu obligativitatea respectãrii prezentelor norme metodologice. Mãrimea incaltamintei din import se va marca în cm, marcaj specific pentru România, astfel: numãrul 24, în cm, în România este echivalent cu numãrul 36 în Franta, cu numãrul 3 în Anglia, cu numãrul 5 în S.U.A., cu numãrul 22 în Japonia etc.
ART. 8
Eticheta trebuie sa fie bine ataşatã, accesibila, înscrisul trebuie sa fie vizibil, fie ca este fãcut direct pe produs, fie pe eticheta atasabila produsului, iar dimensiunile pictogramelor trebuie sa fie suficient de mari.
Producãtorul sau, dupã caz, importatorul sau comerciantul, conform înţelegerii dintre pãrţi, este responsabil pentru informaţiile privind identificarea produsului şi a materialelor componente.
ART. 9
Pentru incaltamintea fabricata dupã tehnologii ecologice sau cu tratamente speciale pentru protecţia consumatorilor se vor utiliza la comercializare "ecoetichete", cu respectarea cerinţelor pentru autorizarea folosirii acestora de cãtre organismele abilitate, din ţara sau din strãinãtate, etichete aplicate în paralel cu etichetele naţionale conţinând elementele de identificare şi de caracterizare a produsului.
Marca de fabrica înregistratã se ataşeazã pe produs în forma stabilitã la înregistrare sau stabilitã de producãtor.

CAP. 3
Prescripţiile ce trebuie respectate la indicarea modului de purtare şi de întreţinere a incaltamintei

ART. 10
Incaltamintea ce urmeazã sa fie comercializata trebuie însoţitã de instrucţiuni privind indicarea modului de purtare şi de întreţinere.
Indicarea modului de purtare şi de întreţinere va fi facuta de cãtre producãtor, iar la importuri, de cãtre importatori sau comercianţi, conform înţelegerii dintre pãrţi.
Instrucţiunile privind modul de purtare şi de întreţinere a incaltamintei vor fi redactate obligatoriu în limba romana, iar forma în care este prezentatã rãmâne la latitudinea elaboratorilor.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------



Denumirea pãrţilor componente ale incaltamintei şi pictogramele aferente


Partea componenta Definire Pictograma
-------------------------------------------------------------------------------
RO Fata - partea superioarã exterioarã
a incaltamintei
F Tige
D Obermaterial
IT Tomaia
NL Bonvendeel
EN Upper
DK Overdel
GR
ES Empeine
P Parte superior

RO Captuseala şi acoperis - partea interioarã a incaltamintei
de brant
F Doublure et semelle de
proprete
D Futter und Decksohle
IT Fodera a Sottopiede
NL Voering en inlegzool
EN Lining and sock
DK Foring og bindsal
GR
ES Forro y plantilla
P Forro e Palmilha

RO Talpa - partea inferioarã a incaltamintei
care vine în contact cu solul
F Semelle exterieure
D Laufsohle
IT Suola esterna
NL Buitten zool
EN Sole
DK Ydersal
GR
ES Suela
P Sola
-------------------------------------------------------------------------------


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------



Materialele folosite la realizarea incaltamintei şi pictogramele corespondente


Materialul Pictograma
-------------------------------------------------------------------------------
1. RO Piei cu fata naturala,
definite ca: piei de animale la care a fost pastrata
mai mult sau mai puţin intactã structura
fibroasa originala, grenul şi care a fost
tabacita cu saruri bazice de crom sau
tananti vegetali pentru a deveni
imputrescibila, cu sau fãrã retanare,
finisate în culoarea naturala (rezultatã
din procesul de tabacire) sau cu o
pelicula de finisaj sub 0,15 mm.
F Cuir
D Leder
IT Cuoio
NL Leder
EN Leather
DK Laeder
GR
ES Cuero
P Couros e peles curtidas

2. RO Piei cu fata corectatã,
definite ca: piei de animale la care a fost pastrata
mai mult sau mai puţin intactã structura
fibroasa originala, grenul şi care a fost
tabacita cu saruri bazice de crom sau
tananti vegetali pentru a deveni
imputrescibila, cu sau fãrã retanare,
finisate în culoarea naturala (rezultatã
din procesul de tabacire) sau cu o
pelicula de finisaj peste 0,15 mm, dar
care nu trebuie sa depãşeascã 1/3 din
grosimea totalã a fetei.
F Cuir enduit
D Beschichtetes Leder
IT Cuoio rivestito
NL Gecoat leder
EN Coated leather
DK Overtrukket laeder
GR
ES Cuero untado
P Couro revestido

3. RO Materiale textile
F Textile
D Textil
IT Tessili
NL Textiel
EN Textile
DK Tekstilmaterialer
GR
ES Textil
P Texteis

4. RO Alte materiale
F Autres materiaux
D Sonstiges Material
IT Alte materie
NL Overige materialen
EN Other materials
DK Andre materialer
GR
ES Otros materiales
P Outros materiais
-------------------------------------------------------------------------------

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016