Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 259 din 26 februarie 2004  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele si lacuri utilizate pentru interioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 259 din 26 februarie 2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele si lacuri utilizate pentru interioare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 219 din 12 martie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice şi având în vedere prevederile <>art. 4 lit. f^2 ) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare, care include vopsele şi lacuri decorative, lacuri pentru protecţia lemnului şi alte produse asemãnãtoare, destinate utilizãrii pentru spaţii interioare de cãtre utilizatori profesionişti sau amatori şi care sunt comercializate ca atare.
(2) Grupul de produse prevãzut la alin. (1) include şi:
a) lacuri şi vopsele pentru podele;
b) produse colorate/nuanţate de distribuitori la cererea utilizatorilor amatori sau profesionişti;
c) vopsele decorative în stare lichidã sau pastã, prelucrate sau fabricate de cãtre producãtori în scopul de a satisface nevoile consumatorilor, inclusiv grunduri şi alte produse utilizate sub stratul protector de vopsea, care intrã în aceastã categorie de produse.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã urmãtoarelor produse:
a) produse de acoperire anticorosivã;
b) produse de acoperire anticrustã;
c) produse pentru conservarea lemnului;
d) produse de acoperire utilizate în special în scop industrial sau profesional, rezistente la condiţii grele, şi produsele biocomponente;
e) produse având destinaţie specialã, incluzând produsele care împiedicã pãtarea, precum şi grundurile penetrante de performanţã ridicatã;
f) produse de acoperire pentru faţade;
g) orice alt produs destinat, în special, utilizãrii în exterior şi comercializat ca atare.
ART. 3
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni semnificã:
a) vopsea - produs de acoperire având în compoziţie pigmenţi sub formã de lichid, pastã sau pudrã, care, aplicat pe un material suport, formeazã o peliculã opacã având proprietãţi protectoare, decorative sau tehnice specifice. Dupã aplicare produsul suferã un proces de uscare, rezultând o suprafaţã solidã, aderentã şi protectoare;
b) lac - produs de acoperire fãrã conţinut de pigmenţi, care, aplicat pe un material suport, formeazã o peliculã transparentã solidã având proprietãţi protectoare, decorative sau tehnice specifice;
c) vopsele şi lacuri decorative - produse folosite la executarea lucrãrilor de construcţie a clãdirilor, a amenajãrilor şi instalaţiilor acestora. Aplicarea acestor produse pe suprafeţele suport se realizeazã pe amplasamentul respectiv. Prin natura lor ele au un rol decorativ şi de protecţie;
d) lacurile pentru protecţia lemnului - produse de acoperire, care, aplicate pe lemn, formeazã o peliculã transparentã sau semitransparentã având proprietãţi decorative şi de protecţie a lemnului împotriva intemperiilor şi permit o întreţinere mai uşoarã a acestuia.
ART. 4
Performanţa de mediu a produselor prevãzute la art. 1 şi de compatibilitate a utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueazã pe baza Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 5
(1) Cerinţele specifice de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele şi lacuri pentru interioare. Metodele de încercare, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizeazã cu acceptul autoritãţii competente pentru acordarea etichetei ecologice, denumitã în continuare autoritate competentã - autoritatea publicã centralã care rãspunde de protecţia mediului, dacã se demonstreazã cã acestea asigurã date de calitate ştiinţificã echivalentã.
(2) În cazul în care existã cerinţa ca agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice sã furnizeze declaraţii, documentaţii, analize, rapoarte de încercare sau alte documente care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele de acordare a etichetei ecologice, acestea trebuie sã provinã de la solicitant şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia şi/sau de la furnizorul/furnizorii acestuia/acestora, dupã caz.
(3) Autoritatea competentã poate solicita agentului economic care solicitã acordarea etichetei ecologice sã furnizeze documente suplimentare care sã demonstreze conformitatea produsului cu cerinţele criteriilor prevãzute în anexã sau poate realiza verificãri independente.
(4) La evaluarea solicitãrilor pentru acordarea etichetei ecologice şi monitorizarea conformãrii cu cerinţele criteriilor prevãzute în anexã, autoritatea competentã ia în considerare certificarea sistemului de management de mediu, conform SR EN ISO 14001:1997, la agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau la furnizorul/furnizorii acestuia şi/sau de la furnizorul/furnizorii acestuia/acestora, dupã caz.
ART. 6
Numãrul de cod atribuit grupului de produse vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare este "007".
ART. 7
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã pânã la data de 31 august 2007.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare se modificã în funcţie de progresul tehnic şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 26 februarie 2004.
Nr. 259.


ANEXĂ

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de
produse vopsele şi lacuri utilizate pentru interioare

Criteriile de acordare a etichetei ecologice vizeazã cu precãdere:
a) utilizarea eficientã a produsului şi reducerea deşeurilor;
b) reducerea riscurilor privind protecţia mediului, a stratului de ozon troposferic şi a altor genuri de riscuri, prin reducerea emisiilor de solvenţi;
c) reducerea evacuãrii unor substanţe toxice sau poluante în ape.
Criteriile de stabilire a valorilor admisibile sunt cele care promoveazã etichetarea vopselelor şi lacurilor utilizate pentru interioare, cu impact redus asupra mediului.
NOTĂ: Certificarea sistemului de management de mediu conform standardului SR EN ISO 14001:1997 nu este obligatorie pentru agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia şi/sau de la furnizorul/furnizorii acestuia/acestora, dupã caz.

1. Pigmenţi albi
a) Conţinutul pigmenţilor albi - pigmenţii albi anorganici cu un indice de refracţie mai mare de 1,8.
Este necesar ca vopselele sã aibã un conţinut de pigmenţi albi mai mic sau egal cu 38 g/m² de peliculã uscatã, cu grad de opacitate de 98%. Aceastã cerinţã nu se aplicã lacurilor în general şi nici lacurilor utilizate pentru protecţia lemnului.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris cã nu foloseşte pigmenţi albi sau, dacã foloseşte, sã furnizeze autoritãţii competente un raport de încercare care sã indice conţinutul acestora şi puterea de acoperire, dupã cum este indicat la pct. 6 lit. a), la care se adaugã calcule detaliate care sã demonstreze conformitatea cu acest criteriu.
b) Dioxid de titan
Emisiile şi deşeurile provenite din fabricarea pigmenţilor cu dioxid de titan nu trebuie sã depãşeascã urmãtoarele valori:
a) emisii de SOx - exprimat ca SO(2) : 300 mg/m² de peliculã uscatã cu 98% grad de opacitate;
b) deşeurile conţinând sulfaţi: 20 g/m² de peliculã uscatã cu 98% grad de opacitate;
c) deşeurile conţinând cloruri: 5 g/m² , 9 g/m² şi 18 g/m² de peliculã uscatã cu 98% grad de opacitate, pentru ţiglele realizate din produse naturale, respectiv pentru cele realizate din materiale sintetice şi pentru zgurã.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris cã nu utilizeazã aceste substanţe sau, în caz contrar, sã prezinte autoritãţii competente documente în care sã se precizeze cantitãţile de emisii şi de deşeuri ale acestor substanţe pentru parametrii daţi, conţinutul de dioxid de titan din compoziţia produsului, puterea de acoperire potrivit criteriului 6 a), la care se adaugã calcule detaliate care sã demonstreze conformitatea cu acest criteriu.

2. Compuşi organici volatili - COV
Conţinutul de compuşi organici volatili nu va depãşi urmãtoarele valori:
a) 30 g/l - fãrã apã - pentru vopsele pentru pereţi conform SR EN 13300:1994;
b) 250 g/l - fãrã apã - pentru alte tipuri de vopsea cu o putere de acoperire de cel puţin 15 m² /l şi cu un grad de acoperire de 98%;
c) 180 g/l - fãrã apã - pentru alte tipuri de produse, inclusiv vopsele care nu sunt utilizate pentru pereţi, care au o putere de acoperire mai micã de 15 m² /l, lacuri, lacuri pentru protecţia lemnului, vopsele şi lacuri pentru pardoseli şi alte produse asemãnãtoare.
Prin compus organic volatil se înţelege orice compus organic care, în condiţii normale de presiune, are un punct de fierbere mai mic sau egal cu 250°C.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris conţinutul de COV pentru fiecare produs şi sã furnizeze, dupã caz, autoritãţii competente valoarea gradului de întindere care sã demonstreze conformitatea cu criteriul 6 a).

3. Hidrocarburi aromatice volatile - HAV
Conţinutul de hidrocarburi aromatice volatile - HAV nu va depãşi urmãtoarele valori:
a) 0,15% din produs (m/m) pentru vopsele pentru pereţi, conform SR EN 13300:1994;
b) 0,4% din produs (m/m) pentru alte tipuri de produse, printre care celelalte tipuri de vopsea, lacuri, lacuri pentru protecţia lemnului, vopsele şi lacuri pentru podele şi alte produse asemãnãtoare.
Prin hidrocarburi aromatice volatile se înţelege orice tip de hidrocarburã care, în condiţii normale de presiune, are un punct de fierbere mai mic sau egal cu 250°C şi care are cel puţin un nucleu aromatic în formula sa structuralã.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris cã produsul este în conformitate cu aceastã cerinţã şi sã furnizeze autoritãţii competente conţinutul de HAV pentru toate produsele.

4. Metale grele
Urmãtoarele metale grele sau compuşii lor nu vor fi folosiţi ca ingrediente pentru produsele aparţinând grupului de produse vopsele şi lacuri pentru interioare - fie ca substanţã sau ca parte a oricãrui preparat: cadmiu, plumb, crom VI, mercur, arsen.
Se acceptã cã ingredientele pot sã conţinã urme din aceste metale provenind din impuritãţile conţinute în materiile prime.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu.

5. Substanţe periculoase
a) Produsul nu trebuie sã fie clasificat ca fiind foarte toxic, toxic, periculos pentru mediul înconjurãtor, cancerigen, toxic pentru reproducere sau mutagen, aşa cum sunt definite conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 .
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte o listã de ingrediente şi documentaţie adecvatã - rapoarte de încercare, specificaţii tehnice şi fişe tehnice de securitate.
b) Ingrediente - foarte toxice, toxice, cancerigene, toxice pentru reproducere, mutagene. Nici un ingredient substanţã sau preparat - pentru care s-a stabilit sau pentru care s-ar putea stabili, la momentul solicitãrii, oricare dintre urmãtoarele fraze de risc sau o combinaţie a acestora nu va fi utilizat:
- R23 (toxic prin inhalare);
- R24 (toxic în contact cu pielea);
- R25 (toxic prin ingerare);
- R26 (foarte toxic prin inhalare);
- R27 (foarte toxic în contact cu pielea);
- R28 (foarte toxic prin ingerare);
- R39 (prezintã pericol prin provocarea unor efecte ireversibile foarte grave);
- R45 (poate produce cancer);
- R46 (poate provoca dereglãri genetice ereditare);
- R48 (poate dãuna sãnãtãţii prin expunere prelungitã);
- R60 (poate dãuna fertilitãţii);
- R61 (poate dãuna fãtului),
aşa cum sunt definite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase.
Ingredientele active utilizate drept conservanţi, cãrora li se poate atribui la momentul utilizãrii oricare dintre urmãtoarele fraze de risc: R23, R24, R25, R26, R27, R28, R39 sau R48 sau combinaţii ale acestora, nu pot fi folosite peste valoarea limitã de 0,1% (m/m) din compoziţia totalã a vopselei.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte o listã de ingrediente şi documentaţie adecvatã - rapoarte de încercare, specificaţii tehnice şi fişe tehnice de securitate.
c) Ingrediente - periculoase pentru mediu. Nici un ingredient - substanţã sau preparat - cãruia i se atribuie sau i se poate atribui, la momentul utilizãrii, oricare dintre urmãtoarele fraze de risc sau o combinaţie a acestora nu va depãşi valoarea limitã de 2,5% din masa produsului:
- R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice);
- R51 (toxic pentru organismele acvatice);
- R52 (dãunãtor organismelor acvatice);
- R53 (poate avea efecte adverse pe termen lung în mediul acvatic),
aşa cum sunt definite conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 .
Suma cantitãţilor tuturor ingredientelor cãrora li se atribuie sau li se poate atribui, la momentul utilizãrii, oricare dintre frazele de risc menţionate sau o combinaţie a acestora nu trebuie sã depãşeascã 5% din masa produsului.
Aceastã cerinţã nu se aplicã urmãtoarelor substanţe: amoniac, achilamoniu sau alchilaminã.
Aceastã prevedere nu afecteazã obligaţia de a respecta cerinţele prevãzute la lit. a) de mai sus.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte o listã de ingrediente şi documentaţie adecvatã - rapoarte de încercare, specificaţii tehnice şi fişe tehnice de securitate.
d) Alchilfenol etoxilaţi (AFE): nu vor fi folosiţi AFE.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu.
e) Eter glicoli: nu va fi folosit dietilenglicol metil eter DEGME, CAS 111-77-3.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu.
f) Compuşii de izotiazolinonã: cantitatea de compuşi de izotiazolinonã din produs nu va depãşi 500 ppm. Conţinutul de 5-clor, 2-metil-2H-izothiazol, 3-ona şi 2-metil, 2H-isothiazol, 3-ona nu va depãşi 15 ppm.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu, indicând cantitãţile folosite.
g) Formaldehide: cantitatea de formaldehidã liberã din produs nu trebuie sã depãşeascã 10 mg/kg. Substanţele care elibereazã formaldehide pot fi adãugate numai în aşa mãsurã încât cantitatea totalã finalã de formaldehide libere sã nu depãşeascã 10 mg/kg.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu, indicând cantitãţile determinate dupã metoda de mãsurare Merckoquant (vezi anexa nr. 2 la RAL-UZ 102). Cantitatea de formaldehide poate fi determinatã şi prin metoda Vdl-RL 03 (ghidul VdL 03) "Concentraţia de formaldehidã în recipiente metalice determinatã prin metoda acetil-acetonã", caz în care concentraţia mãsuratã nu va depãşi 100 ppm. Pot fi folosite şi alte teste echivalente.

6. Grad de adecvare pentru utilizare
a) Putere de acoperire: vopselele trebuie sã aibã o putere de acoperire de cel puţin 8 m² /litru de produs la un grad de acoperire de 98%.
Vopselele decorative vâscoase - vopsele care sunt destinate în mod special pentru a oferi un efect decorativ tridimensional şi care, în consecinţã, sunt caracterizate printr-o vâscozitate accentuatã - trebuie sã aibã o putere de acoperire mai micã de 2 m² /kg de produs.
Aceastã cerinţã nu se aplicã lacurilor, lacurilor pentru protecţia lemnului, vopselelor şi lacurilor pentru podele, vopselurilor şi grundurilor aplicate iniţial pe suprafaţa suport în scopul favorizãrii aderenţei.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia au obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte un raport de încercare bazat pe metoda ISO 6504/1 "Vopsele şi lacuri". Determinarea gradului de acoperire - Partea 1: Metoda Kubelka-Munk pentru vopsele albe şi de culori deschise sau ISO 6504/3 Partea 3: Determinarea raportului de contrast a vopselelor de culori deschise având un grad de întindere fix, metoda NF T 30073 ori echivalentul acesteia pentru vopselele care sunt destinate în mod special pentru a oferi un efect decorativ tridimensional şi care, în consecinţã, sunt caracterizate printr-o vâscozitate mare.
b) Rezistenţa la frecare umedã: vopselele pentru pereţi conform SR EN 13300:1994, pentru care se indicã pe produs sau în reclamele publicitare ale acestuia cã sunt uşor de spãlat sau de curãţat, trebuie sã aibã o rezistenţã la frecare umedã, mãsuratã conform SR 13300:1994 şi SR EN ISO 11998:2002, corespunzãtoare clasei 3 sau mai mult, dar care sã nu depãşeascã 70 de microni dupã 200 de cicluri.
Atunci când este indicat cã aceste vopsele se pot curãţa prin periere, acestea trebuie sã aibã o rezistenţã la frecare umedã corespunzãtoare clasei 2 sau mai mare, dar care sã nu depãşeascã 20 de microni dupã 200 de cicluri.
Vopselele şi lacurile pentru podele trebuie sã aibã o rezistenţã la frecare umedã corespunzãtoare clasei 1, dar care sã nu depãşeascã 5 microni dupã 200 de cicluri. Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia au obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte un raport de încercare bazat pe SR EN 13300:1994 şi SR EN ISO 11998:2002 - testul pentru determinarea rezistenţei la frecare umedã şi aptitudinile de curãţare.
c) Rezistenţã la apã: lacurile, vopselele şi lacurile pentru podele vor avea un grad de rezistenţã la apã, în conformitate cu metoda 2 SR EN ISO 2812-1, astfel încât dupã o perioadã de 24 de ore de expunere, urmatã de o perioadã de 16 ore de repaus, nu apare nici o alterare a strãlucirii şi culorii.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia au obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte un raport de încercare bazat pe SR ISO 2812/1 metoda 3, Vopsele şi lacuri - determinarea rezistenţei la substanţele lichide - Partea I: metode generale.
d) Aderenţã: vopselele şi lacurile pentru podele, precum şi grundurile şi vopselele aplicate iniţial pe suprafaţa suport trebuie sã aibã cel puţin valoarea 2 pentru aderenţã, determinatã conform standardului EN 2409.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia au obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte un raport de încercare bazat pe metoda EN 2409.
e) Abraziune: vopselele şi lacurile pentru podele trebuie sã aibã o rezistenţã la frecare umedã corespunzãtoare clasei 1, în concordanţã cu SR EN 13300:1994, care sã depãşeascã 5 microni dupã 200 de cicluri.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia au obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte un raport de încercare dupã metoda stabilitã de standardul SR EN 13300:1994, EN ISO 7784.

7. Informaţii pentru consumatori
Pe ambalaj sau ataşate la ambalaj trebuie sã fie înscrise informaţii despre:
a) utilizarea, suprafaţa suport şi condiţiile de utilizare ale produsului. Acestea vor include şi instrucţiuni despre modul de pregãtire a suprafeţei suport, despre modul de utilizare în exterior (dacã este cazul) sau despre temperaturã etc.;
b) recomandãri în ceea ce priveşte ustensilele pentru curãţare, precum şi gestiunea adecvatã a deşeurilor rezultate - în scopul limitãrii poluãrii apei. Aceste recomandãri trebuie sã fie adaptate la tipul de produs şi la domeniul de aplicare respectiv şi vor fi însoţite, la nevoie, de pictograme;
c) recomandãri în ceea ce priveşte condiţiile de depozitare a produsului dupã deschiderea recipientului în care este ambalat, în scopul limitãrii cantitãţilor de deşeuri solide, incluzând şi mãsuri de siguranţã, dacã este necesar;
d) recomandãri în ceea ce priveşte mãsurile preventive de protecţie pentru utilizator, mai ales în cazul în care se lucreazã în spaţiu închis sau cu vopsele din clasa 2 ori cu un grad mare de vâscozitate.
Pe ambalaj sau ataşat la ambalaj trebuie sã fie înscris urmãtorul text:
"Pentru mai multe informaţii referitoare la motivele pentru care s-a acordat eticheta ecologicã, consultaţi pagina web: http://www.mappm.ro".
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte o mostrã a ambalajului produsului.

8. Informaţii care vor apãrea pe eticheta ecologicã
Rubrica a 2-a a etichetei ecologice va conţine urmãtorul text:
"Performanţe bune în cazul utilizãrii pentru interioare; utilizare limitatã a substanţelor periculoase; conţinut redus de solvenţi".
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã declare în scris autoritãţii competente conformitatea cu acest criteriu şi sã prezinte o mostrã a ambalajului produsului.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016