Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 247 din 17 martie 2011  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 247 din 17 martie 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 14 aprilie 2011
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    <>Hotãrârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 639 din 20 iulie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 10, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 10. - (1) Operatorii economici care produc ambalaje reutilizabile sunt obligaţi sã respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj prevãzute la pct. 2 din anexa nr. 2, astfel încât acestea sã corespundã unor reutilizãri multiple."
    2. La articolul 10, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
    "(6) Circulaţia ambalajelor reutilizabile, paleţi, navete şi ambalaje primare reutilizabile, între operatorii economici se face cu respectarea prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã, şi ale <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    3. La articolul 14, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Etapizarea obiectivelor de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare, globale şi pe tip de material de ambalare, la nivel naţional, pentru perioada 2007-2012 şi începând cu anul 2013, este prevãzutã în anexa nr. 4."
    4. Articolul 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 16. - (1) Operatorii economici, persoane juridice române, sunt responsabili pentru întreaga cantitate de deşeuri generate de ambalajele pe care le introduc pe piaţa naţionalã, dupã cum urmeazã:
    a) operatorii economici care introduc pe piaţã produse ambalate sunt responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepţia ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor pe care aceştia le introduc pe piaţa naţionalã;
    b) operatorii economici care suprmbaleazã produse ambalate individual în vederea revânzãrii/redistribuirii sunt responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţã;
    c) operatorii economici care introduc pe piaţã ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje.
    (2) Responsabilitãţile operatorilor economici prevãzute la alin. (1) se pot realiza:
    a) individual, pentru deşeurile de ambalaje rezultate de la propriile produse pe care le introduc pe piaţa naţionalã;
    b) prin intermediul unui operator economic autorizat de cãtre o comisie constituitã la nivelul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    (3) Administraţia Fondului pentru Mediu face publicã pe propriul site lista operatorilor economici prevãzuţi la alin. (1).
    (4) Operatorii economici prevãzuţi la alin. (2) sunt obligaţi sã îndeplineascã cel puţin obiectivele prevãzute în anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aplicate la deşeurile de ambalaje rezultate de la ambalajele introduse pe piaţa naţionalã/preluate pe bazã de contract cu asigurarea trasabilitãţii acestora.
    (5) Procedura, criteriile de autorizare, reautorizare, revizuire, avizare anualã şi anulare a licenţei de operare, precum şi procentajul minim de valorificare a deşeurilor de ambalaje preluate de la populaţie pentru operatorii economici prevãzuţi la alin. (2) lit. b), componenţa şi atribuţiile comisiei de autorizare se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului şi pãdurilor, al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi al ministrului administraţiei şi internelor.
    (6) Operatorii economici care achiziţioneazã direct produse ambalate şi/sau ambalaje de la operatorii economici prevãzuţi la alin. (1), precum şi operatorii economici care comercializeazã produse în structuri de vânzare cu suprafaţa mare, prevãzute la <>art. 4 lit. n) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au obligaţia sã se asigure cã operatorii economici care introduc pe piaţa naţionalã produsele comercializate sunt incluşi în lista prevãzutã la alin. (3).
    (7) Operatorii economici care comercializeazã cãtre consumatorii/utilizatorii finali produse în structuri de vânzare cu suprafaţã medie şi mare, prevãzute la <>art. 4 lit. m) şi n) din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au obligaţia sã asigure pentru aceştia posibilitatea de a se debarasa de ambalajele produselor cumpãrate, fãrã a le solicita platã.
    (8) Se interzice condiţionarea, sub orice formã, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpãrat de pãstrare a ambalajului.
    (9) Operatorii economici deţinãtori de deşeuri de ambalaje cod 15.01, prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, cu completãrile ulterioare, rezultate din activitatea lor comercialã, industrialã sau de producţie au obligaţia valorificãrii/încredinţãrii acestora cãtre un operator economic autorizat de cãtre autoritatea competentã pentru protecţia mediului pentru valorificarea deşeurilor de ambalaje sau incinerarea acestora în instalaţii de incinerare a deşeurilor cu recuperare de energie.
    (10) Obligaţia prevãzutã la alin. (9) nu se aplicã în cazul returnãrii ambalajelor cãtre furnizor.
    (11) Autoritãţile deliberative ale unitãţilor administrativteritoriale au obligaţia sã organizeze, sã gestioneze şi sã coordoneze activitatea de colectare selectivã a deşeurilor de ambalaje de la populaţie, inclusiv a deşeurilor periculoase de ambalaje, potrivit dispoziţiilor <>Legii serviciului de salubrizare a localitãţilor nr. 101/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel încât sã se obţinã cel puţin 3 fracţii, respectiv hârtie/carton, plastic şi metal, sticlã, în vederea îndeplinirii prevederilor din planul judeţean de gestionare a deşeurilor, prin:
    a) serviciul public de salubrizare;
    b) colectarea în vederea valorificãrii a deşeurilor de ambalaje municipale, care nu fac obiectul colectãrii prin serviciul de salubrizare, de cãtre un operator economic colector autorizat, în condiţiile legii.
    (12) Prevederile din planul judeţean de gestionare a deşeurilor referitoare la gestionarea deşeurilor de ambalaje se considerã îndeplinite pentru cantitãţile de deşeuri de ambalaje gestionate în colaborare cu un operator economic prevãzut la alin. (2) lit. b).
    (13) Operatorii economici prevãzuţi la alin. (2) lit. b) au obligaţia sã încheie contracte/parteneriate sau alte forme de colaborare, în condiţiile legii, la cererea autoritãţilor executive ale unitãţilor administrativ-teritoriale, cu acestea, pentru a asigura valorificarea deşeurilor de ambalaje colectate de la populaţie, în limita cantitãţilor de ambalaje primare preluate prin contract.
    (14) Gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje trebuie sã fie astfel organizatã încât sã nu introducã bariere în calea comerţului.
    (15) Se interzic amestecarea deşeurilor de ambalaje colectate selectiv, precum şi încredinţarea, respectiv primirea, în vederea eliminãrii prin depozitare finalã, a deşeurilor de ambalaje, cu excepţia celor rezultate din colectarea selectivã ori din procesele de sortare, care nu sunt valorificabile sau care nu pot fi incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie.
    (16) Pânã la sfârşitul anului 2011, ambalajele din lemn introduse pe piaţã pot fi excluse din calcul la stabilirea obiectivului global de valorificare prin reciclare, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) minimum 60% din întreaga cantitate de deşeuri de ambalaje din lemn este valorificatã, inclusiv prin utilizare sau încredinţare spre utilizare drept combustibil alternativ celui fosil ori lemnelor pentru foc;
    b) minimum 15% din întreaga cantitate de deşeuri de ambalaje din lemn este valorificatã prin reciclare;
    c) obiectivul anual de valorificare prevãzut în anexa nr. 3 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 196/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculat pentru cantitatea de ambalaje introduse pe piaţã, altele decât cele din lemn, este îndeplinit exclusiv prin reciclare."
    5. La articolul 17, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 17. - (1) Operatorii economici care îşi îndeplinesc responsabilitãţile potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) lit. a), operatorii economici autorizaţi potrivit art. 16 alin. (2) lit. b), autoritãţile şi instituţiile publice locale şi operatorii economici care preiau deşeurile de ambalaje în vederea valorificãrii au obligaţia sã furnizeze anual Ministerului Mediului şi Pãdurilor informaţii privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.
    (2) Operatorii economici autorizaţi potrivit art. 16 alin. (2) lit. b) au obligaţia sã furnizeze anual Ministerului Mediului şi Pãdurilor, pe lângã informaţiile prevãzute la alin. (1), şi informaţii privind cantitãţile de ambalaje, respectiv cantitãţile de deşeuri de ambalaje pentru care au preluat responsabilitatea de la fiecare operator economic."
    6. Articolul 18 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) Procedura de raportare, tipul datelor şi informaţiilor privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, furnizate potrivit art. 17 alin. (1), (2) şi (5), se stabilesc prin ordin al ministrului mediului şi pãdurilor.
    (2) Informaţiile raportate se constituie într-o bazã de date gestionatã de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului.
    (3) Operatorii economici autorizaţi care valorificã deşeuri de ambalaje sau le incinereazã în instalaţii de incinerare a deşeurilor cu recuperare de energie se înscriu la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, iar lista acestora se face publicã pe site-ul ministerului."
    7. La articolul 19, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 19. - (1) Autoritãţile executive ale unitãţilor administrativ-teritoriale au obligaţia sã comunice agenţiei judeţene pentru protecţia mediului sau agenţiei regionale pentru protecţia mediului, dupã caz, în cel mult 10 zile de la data adoptãrii actului normativ de cãtre autoritãţile deliberative ale unitãţilor administrativ-teritoriale, modalitatea stabilitã potrivit art. 16 alin. (11) pentru colectarea selectivã a deşeurilor de ambalaje de la populaţie şi data la care aceasta va fi funcţionalã."
    8. La articolul 19, alineatul (2) se abrogã.
    9. Articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 20. - Persoanele fizice şi persoanele juridice care genereazã deşeuri de ambalaje din alte activitãţi decât cele comerciale, industriale sau de producţie au obligaţia sã depunã deşeurile de ambalaje ale produselor cumpãrate în spaţiile indicate potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (7) sau sã le încredinţeze sistemului de colectare stabilit de cãtre autoritãţile deliberative ale unitãţilor administrativ-teritoriale potrivit prevederilor art. 16 alin. (11)."
    10. Articolul 21 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 21. - Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului, prin unitãţile subordonate, precum şi autoritãţile executive ale unitãţilor administrativ-teritoriale promoveazã campanii de informare şi educare a publicului şi a operatorilor economici privind:
    a) sistemele de returnare, colectare şi valorificare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje care le sunt disponibile;
    b) contribuţia lor la refolosirea, valorificarea şi reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje;
    c) sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piaţã;
    d) elementele corespunzãtoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje prevãzute la art. 23."
    11. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 26. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
    a) nerespectarea prevederilor art. 20, cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru operatori economici;
    b) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (5), art. 11 şi 12, cu amendã de la 2.000 lei la 4.000 lei;
    c) nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1) şi (3), cu amendã de la 4.000 lei la 8.000 lei;
    d) nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1), cu amendã de la 8.000 lei la 15.000 lei;
    e) nerespectarea prevederilor art. 17 alin. (1)-(3) şi ale art. 18 alin. (3), cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
    f) nerespectarea prevederilor art. 5, art. 8 alin. (1), art. 10 alin. (2), art. 16 alin. (6)-(9), (11), (13) şi (15) şi ale art. 19 alin. (1), cu amendã de la 15.000 lei la 25.000 lei.
    (2) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (1), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.
    (3) Operatorii economici care, într-un an, nu îşi îndeplinesc în mod individual cel puţin obiectivele prevãzute la art. 16 alin. (4) sunt obligaţi sã îşi îndeplineascã responsabilitãţile prin intermediul unui operator economic prevãzut la art. 16 alin. (2) lit. b).
    (4) Licenţa de operare acordatã operatorilor economici prevãzuţi la art. 16 alin. (2) lit. b) se anuleazã în cazul în care, în 2 ani consecutivi, aceştia nu îndeplinesc cel puţin obiectivele prevãzute la art. 16 alin. (4) sau obligaţiile stabilite prin ordinul prevãzut la art. 16 alin. (5)."
    12. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 27. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizeazã:
    a) de comisari din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu pentru art. 5, art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(3), art. 16 alin. (6), (7), (9), (11), (13) şi (15), art. 17 alin. (1)-(3) şi art. 19 alin. (1);
    b) de cãtre personalul împuternicit al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru art. 10 alin. (5), art. 11, 12, art. 13 alin. (1) şi art. 16 alin. (8);
    c) de cãtre personalul împuternicit al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi al Gãrzii Naţionale de Mediu pentru art. 18 alin. (3);
    d) de reprezentanţii împuterniciţi ai autoritãţilor executive ale unitãţilor administrativ-teritoriale pentru art. 20.
    (2) Constatarea realizãrii obiectivelor de cãtre operatorii economici prevãzuţi la art. 16 alin. (1) şi de cãtre operatorii economici autorizaţi potrivit art. 16 alin. (2) lit. b) se realizeazã de cãtre persoane împuternicite din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu."
    13. Articolul 31 se abrogã.
    14. La anexa nr. 1 punctul 1, litera w) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "w) sistem-depozit - sistem prin care cumpãrãtorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plãteşte vânzãtorului o sumã de bani care îi este rambursatã atunci când ambalajul este returnat;".
    15. La anexa nr. 1 punctul 1, dupã litera y) se introduc douã noi litere, literele z) şi a^1), cu urmãtorul cuprins:
    "z) trasabilitate - caracteristica unui sistem de a permite regãsirea istoricului, a utilizãrii sau a localizãrii unui deşeu prin identificãri înregistrate;
    a^1) introducere pe piaţa naţionalã a unui produs - acţiunea de a face disponibil pe piaţã, pentru prima datã, contra cost sau gratuit, un produs, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii. Produsele fabricate exclusiv pentru un operator economic care îşi aplicã denumirea, marca sau un alt semn distinctiv pe produs se considerã a fi introduse pe piaţa naţionalã de cãtre acesta. Ambalajele produselor importate/achiziţionate din ţãri ale Uniunii Europene de cãtre operatorii economici, inclusiv ambalajele produselor destinate utilizãrii/consumului propriu, se considerã a fi introduse pe piaţa naţionalã la momentul importului."
    16. În cuprinsul textului art. 25 şi în anexa nr. 2, termenii "recuperare" şi "recuperabil" se înlocuiesc cu termenii "valorificare", respectiv "valorificabil".
    17. Anexa nr. 4 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. II
    Licenţele de operare emise anterior intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri pentru operatorii economici autorizaţi în baza Ordinului ministrului mediului şi gospodãririi apelor, al ministrului economiei şi comerţului şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.229/731/1.095/2005 pentru aprobarea Procedurii şi criteriilor de autorizare a operatorilor economici în vederea preluãrii responsabilitãţii privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, rãmân valabile pe perioada pentru care au fost emise.
    ART. III
    Ordinul comun al ministrului mediului şi pãdurilor, al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri şi al ministrului administraţiei şi internelor privind procedura, criteriile de autorizare, reautorizare, revizuire, avizare anualã şi anulare a licenţei de operare, precum şi procentajul minim de valorificare a deşeurilor de ambalaje preluate de la populaţie pentru operatorii economici prevãzuţi la <>art. 16 alin. (2) lit. b) din Hotãrârea Guvernului nr. 621/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, componenţa şi atribuţiile comisiei de autorizare, prevãzut la art. 16 alin. (5) din aceeaşi hotãrâre, se elaboreazã în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
    ART. IV
    Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia pct. 11 şi 12 ale art. I, care intrã în vigoare la 30 de zile de la aceastã datã.

                       PRIM-MINISTRU
                         EMIL BOC

                      Contrasemneazã:
                      --------------
              Ministrul mediului şi pãdurilor,
                     Laszlo Borbely

               Ministrul economiei, comerţului
                   şi mediului de afaceri,
                        Ion Ariton

            p. Ministrul administraţiei şi internelor,
                        Mihai Caprã,
                      secretar de stat

    Bucureşti, 17 martie 2011.
    Nr. 247.

    ANEXĂ
    ------
(Anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 621/2005 )
---------------------------------------------------

                       ETAPIZAREA
  obiectivelor de valorificare sau incinerare în instalaţii
  de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare
  prin reciclare, globale şi pe tip de material de ambalare,
     la nivel naţional, pentru perioada 2007-2012
                şi începând cu anul 2013


 ┌────┬────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┐
 │ │ Obiectivul minim de valorificare prin │Obiectivul │ Obiectivul │
 │ │ reciclare/tip de material │ global de │ global de │
 │Anul├────────┬────────┬────────┬────────┬────────┤verificare │ valorificare│
 │ │ Hârtie │Plastic │ Sticlã │ Metale │ Lemn │ prin │ sau │
 │ │ şi │ (%) │ (%) │ (%) │ (%) │reciclare*)│incinerare în│
 │ │ carton │ │ │ │ │ (%) │instalaţii │
 │ │ (%) │ │ │ │ │ │de incinerare│
 │ │ │ │ │ │ │ │a deşeurilor │
 │ │ │ │ │ │ │ │cu recuperare│
 │ │ │ │ │ │ │ │de energie**)│
 │ │ │ │ │ │ │ │ (%) │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2007│ 15 │ 10 │ 22 │ 15 │ 5 │ 28 │ 34 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2008│ 60 │ 11 │ 32 │ 50 │ 7 │ 33 │ 40 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2009│ 60 │ 12 │ 38 │ 50 │ 9 │ 38 │ 45 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2010│ 60 │ 14 │ 44 │ 50 │ 12 │ 42 │ 48 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2011│ 60 │ 16 │ 48 │ 50 │ 15 │ 46 │ 53 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2012│ 60 │ 18 │ 54 │ 50 │ 15 │ 50 │ 57 │
 ├────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼───────────┼─────────────┤
 │2013│ 60 │ 22,5 │ 60 │ 50 │ 15 │ 55 │ 60 │
 └────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴───────────┴─────────────┘


______________
    *) Procentajul minim din greutatea deşeurilor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje.
    **) Procentajul minim din greutatea deşeurilor de ambalaje.

    NOTĂ:
    Ambalajele compozite se încadreazã în funcţie de materialul preponderent.

                        ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016