Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 245 din 16 martie 2011  privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2011-2013, a normelor de aplicare, a cuprinsului Ghidului de bune practici pentru apicultura, precum si a valorii sprijinului financiar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 245 din 16 martie 2011 privind aprobarea Programului National Apicol pentru perioada 2011-2013, a normelor de aplicare, a cuprinsului Ghidului de bune practici pentru apicultura, precum si a valorii sprijinului financiar

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 213 din 28 martie 2011

    În conformitate cu prevederile art. 105-110 din secţiunea VI "Dispoziţii speciale privind sectorul apicol" la Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu ale Deciziei Comisiei Europene din 14 septembrie 2010 de aprobare a programului de îmbunãtãţire a producţiei şi comercializãrii produselor apicole prezentat de România în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului şi de stabilire a contribuţiei Uniunii la acest program,
    având în vedere prevederile <>art. 6 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricolã, Fondul european agricol de dezvoltare ruralã şi Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeanã şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de colectare şi gestionare a datelor necesare desfãşurãrii politicii comune în domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în domeniul pescuitului şi pentru modificarea <>art. 10 din Legea nr. 218/2005 privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru dezvoltare ruralã, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare agricolã, prin preluarea riscului de creditare de cãtre fondurile de garantare, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 371/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    Se aprobã Programul Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013, prevãzut în anexa nr. 1.
    ART. 2
    Se aprobã Normele de aplicare a Programului Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013, prevãzute în anexa nr. 2.
    ART. 3
    Se aprobã cuprinsul Ghidului de bune practici pentru apiculturã, prevãzut în anexa nr. 3.
    ART. 4
    Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, alocat pentru Programul Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013, este de 43.941.628,75 lei, conform prevederilor Deciziei Comisiei Europene din 14 septembrie 2010 de aprobare a programului de îmbunãtãţire a producţiei şi comercializãrii produselor apicole prezentat de România în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului şi de stabilire a contribuţiei Uniunii la acest program, fiind distribuitã astfel:
    a) pentru anul 2011, 14.701.144,33 lei;
    b) pentru anul 2012, 14.653.837,68 lei;
    c) pentru anul 2013, 14.586.646,74 lei.
    ART. 5
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ----------------
                 Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
                                 Valeriu Tabãrã

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 16 martie 2011.
    Nr. 245.


    ANEXA 1

                           PROGRAMUL NAŢIONAL APICOL
                           pentru perioada 2011-2013

    CAP. I
    Scopul Programului Naţional Apicol

    România, conform Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP), publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 299 din 16 noiembrie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, trebuie sã stabileascã pentru o perioadã de 3 ani un program naţional care sã vizeze îmbunãtãţirea condiţiilor de producere şi comercializare a produselor apicole, denumit în continuare Program.
    Scopul de bazã al Programului este sprijinirea financiarã a activitãţilor de profilaxie şi combatere a varoozei, a efectuãrii analizelor fizico-chimice ale mierii, a achiziţionãrii materialului biologic pentru refacerea efectivului de familii de albine în vederea obţinerii produselor apicole de cea mai înaltã calitate în stupine, a achiziţionãrii stupilor, precum şi a tipãririi şi multiplicãrii Ghidului de bune practici pentru apiculturã.

    CAP. II
    Acţiunile Programului

    Acţiunile cuprinse în Program sunt:
    a) asistenţã tehnicã pentru apicultori şi grupuri de apicultori;
    b) combaterea varoozei;
    c) raţionalizarea stupãritului pastoral;
    d) mãsuri de asistenţã pentru laboratoarele de analizã a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii;
    e) susţinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul naţional.

    CAP. III
    Beneficiarii Programului

    Beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificãrile ulterioare, organizate în asociaţii de crescãtori de albine, federaţii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producãtori recunoscute, conform legislaţiei în vigoare.

    CAP. IV
    Modul de finanţare

    Comisia Europeanã participã la finanţarea acţiunilor din Program cu pânã la 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesatã, excluzând TVA.
    Exerciţiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecãrui an pânã la data de 15 octombrie a anului urmãtor, iar acţiunile cuprinse în acesta se aplicã anual de cãtre beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs pânã la data de 31 august a anului urmãtor. Plãţile aferente se fac în timpul exerciţiului financiar.
    Contribuţia Uniunii Europene la Programul de îmbunãtãţire a producţiei şi comercializãrii produselor apicole este aprobatã prin Decizia Comisiei din 14 septembrie 2010, iar cursul euro este stabilit de Banca Centralã Europeanã, la data de 30 decembrie 2009, la valoarea de 4,2325 lei, conform art. 11 din Regulamentul (CE) nr. 1.913/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol şi de modificare a anumitor regulamente.

    CAP. V
    Instituţiile publice responsabile

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale este autoritatea competentã pentru elaborarea prevederilor de implementare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de avizarea ghidului solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar în sectorul apicol.
    Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã este autoritatea competentã pentru elaborarea ghidului solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar în sectorul apicol, a formularisticii de solicitare a sprijinului financiar în sectorul apicol, cu înregistrarea şi centralizarea solicitãrilor, cu elaborarea procedurilor de control, precum şi cu efectuarea plãţilor, conform mãsurilor cuprinse în Program.

    CAP. VI
    Detalierea acţiunilor aprobate în Program

    1. Asistenţã tehnicã pentru apicultori şi grupuri de apicultori - Tipãrirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apiculturã şi a materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri
    Formele asociative legal constituite depun Ghidul de bune practici pentru apiculturã atât la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, cât şi la Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţii care selecteazã cel mai complet şi tehnic Ghid de bune practici pentru apiculturã şi îl avizeazã, în urma consultãrilor din cadrul întâlnirilor de lucru dintre reprezentanţii acestora.
    Ghidul de bune practici pentru apiculturã se depune pânã la data de 4 aprilie 2011 şi se avizeazã pânã la data 29 aprilie 2011 de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
    Ghidul de bune practici pentru apiculturã cuprinde capitole distincte referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite de cãtre apicultori, aşa cum sunt prezentate în anexa nr. 3, prezentarea mãsurilor finanţate prin Program, precum şi adrese utile ale instituţiilor publice sau ale formelor asociative legal constituite.
    Diseminarea informaţiilor cuprinse în Ghidul de bune practici pentru apiculturã avizat se realizeazã atât prin tipãrirea şi multiplicarea acestuia, cât şi prin tipãrirea altor materiale informative, respectiv flayere, afişe, broşuri.
    Flayerele, afişele şi broşurile conţin informaţiile referitoare la Ghidul de bune practici pentru apiculturã, precum şi mãsurile finanţate prin Program.
    Ghidul de bune practici pentru apiculturã, precum şi materialele informative, respectiv flayerele, afişele, broşurile se difuzeazã la instituţiile publice cu atribuţii în apiculturã, respectiv oficiile judeţene pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, centrele locale şi judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi oficiile judeţene şi centrele regionale de plãţi pentru dezvoltare ruralã şi pescuit, dar şi în cadrul târgurilor şi expoziţiilor apicole.
    Sprijinul financiar alocat pentru tipãrirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apiculturã şi a materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, este în valoare de maximum 17.197,45 lei şi reprezintã 50% din valoarea totalã a acestuia, restul de 50% reprezentând contribuţia financiarã a Comisiei Europene la acesta, fiind repartizat astfel:
    a) pentru anul 2011, 7.398,41 lei;
    b) pentru anul 2012, 5.612,29 lei;
    c) pentru anul 2013, 4.186,75 lei.
    Condiţii de eligibilitate:
    - formã asociativã în domeniul apicol, legal constituitã, care depune în termen legal, tipãreşte şi multiplicã Ghidul de bune practici pentru apiculturã, precum şi materialele informative, respectiv flayere, afişe, broşuri;
    - forma asociativã prezintã un cost estimativ per paginã pentru Ghidul de bune practici pentru apiculturã şi per bucatã pentru materiale informative;
    - Ghidul de bune practici pentru apiculturã depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi la Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor respectã prevederile anexei nr. 3 la hotãrâre;
    - Ghidul de bune practici pentru apiculturã se redacteazã astfel încât sã fie lizibil.
    Cheltuieli eligibile:
    - costul/preţul fãrã TVA pentru tipãrirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apiculturã, precum şi a materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri.
    2. Combaterea varoozei
    Mãsura 2.1. Achiziţionarea de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţionalã
    Condiţii de eligibilitate:
    - apicultorul trebuie sã fie membru al unei forme asociative legal constituite, de profil;
    - apicultorul trebuie sã deţinã şi sã completeze carnetul de stupinã, conform legislaţiei în vigoare, din care sã rezulte cã familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
    - apicultorul trebuie sã aibã pregãtire în domeniul apiculturii, confirmatã prin atestat/certificat/diplomã, conform legislaţiei în vigoare;
    - familiile de albine din rase omologate în România trebuie sã aibã înregistrare/autorizare la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol;
    - apicultorul trebuie sã aibã stupii identificaţi de cãtre formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale;
    - medicamentele achiziţionate trebuie sã fie înscrise în lista produselor omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar;
    - produsele biologice, suplimentele nutritive şi biostimulatorii trebuie sã fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar;
    - tratamentele trebuie sã se desfãşoare pe baza unui calendar întocmit anual de apicultor, aprobat şi urmãrit de reprezentanţii formei asociative;
    - fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele caracteristici:
    a) întreaga suprafaţã aflatã sub rame trebuie sã fie acoperitã cu o plasã metalicã;
    b) sub plasa metalicã trebuie sã fie amplasat un sertar, care sã permitã examinarea paraziţilor cãzuţi din familia de albine pe acesta.
    Cheltuieli eligibile:
    - preţul/costul fãrã TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei;
    - preţul/costul fãrã TVA al produselor biologice, suplimentelor nutritive şi biostimulatorilor;
    - preţul/costul fãrã TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.
    Mãsura 2.2. Achiziţionarea de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori şi funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura ecologicã
    Condiţii de eligibilitate:
    - apicultorul trebuie sã fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
    - apicultorul trebuie sã deţinã şi sã completeze carnetul de stupinã, conform legislaţiei în vigoare, din care sã rezulte cã familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
    - apicultorul trebuie sã aibã pregãtire în domeniul apiculturii, confirmatã prin atestat/certificat/diplomã, conform legislaţiei în vigoare;
    - apicultorul trebuie sã aibã stupii identificaţi de cãtre formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale;
    - familiile de albine din rase omologate în România trebuie sã fie înregistrate la direcţia pentru agriculturã judeţeanã privind producţia ecologicã sau sã fie în perioada de conversie;
    - familiile de albine din rase omologate în România trebuie sã aibã înregistrare/autorizare la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol;
    - medicamentele achiziţionate trebuie sã fie înscrise în lista produselor omologate de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar;
    - produsele biologice, suplimentele nutritive şi biostimulatorii trebuie sã fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar;
    - tratamentele trebuie sã se desfãşoare în baza unui calendar întocmit anual de apicultor, aprobat şi urmãrit de reprezentanţii formei asociative;
    - fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele caracteristici:
    a) întreaga suprafaţã aflatã sub rame trebuie sã fie acoperitã cu o plasã din oţel inoxidabil;
    b) sub plasa metalicã trebuie sã fie amplasat un sertar, care sã permitã examinarea paraziţilor cãzuţi din familia de albine pe acesta.
    Cheltuieli eligibile:
    - preţul/costul fãrã TVA al medicamentelor ecologice pentru combaterea varoozei care au la bazã acizi organici, uleiuri esenţiale, produse naturale;
    - preţul/costul fãrã TVA al produselor biologice, suplimentelor nutritive şi al biostimulatorilor;
    - preţul/costul fãrã TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.
    3. Susţinerea refacerii efectivului de familii de albine pe teritoriul naţional - Achiziţionarea de mãtci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România
    Condiţii de eligibilitate:
    - apicultorul trebuie sã fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
    - apicultorul trebuie sã aibã pregãtire în domeniul apiculturii, confirmatã prin atestat/certificat/diplomã, conform legislaţiei în vigoare;
    - apicultorul trebuie sã achiziţioneze familiile de albine şi/sau mãtcile şi/sau roiurile la pachet şi/sau roiurile pe faguri din rase omologate în România numai prin mãsurile prevãzute în prezentul program şi sã nu solicite finanţare şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR);
    - apicultorul trebuie sã deţinã şi sã completeze carnetul de stupinã, conform legislaţiei în vigoare, din care sã rezulte cã familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
    - apicultorul trebuie sã deţinã minimum 25 de familii de albine în cazul achiziţionãrii mãtcilor din rase omologate în România;
    - familiile de albine din rase omologate în România trebuie sã aibã înregistrare/autorizare la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol;
    - apicultorul trebuie sã aibã stupii identificaţi de cãtre formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale;
    - achiziţionarea mãtcilor trebuie sã se facã numai din rase omologate în România de la ferme de elitã sau ferme de multiplicare autorizate de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform criteriilor de autorizare prevãzute în legislaţia în vigoare.
    Cheltuieli eligibile:
    - preţul/costul fãrã TVA pentru achiziţia de maximum 100 de mãtci/apicultor;
    - preţul/costul fãrã TVA pentru achiziţia de maximum 100 de roiuri la pachet/apicultor;
    - preţul/costul fãrã TVA pentru achiziţia de maximum 100 de roiuri pe faguri/apicultor;
    - preţul/costul fãrã TVA pentru achiziţia de maximum 125 de familii de albine/apicultor.
    4. Raţionalizarea stupãritului pastoral - Achiziţionarea de stupi în vederea reformãrii stupilor uzaţi în urma deplasãrii acestora în pastoral
    Condiţii de eligibilitate:
    - apicultorul trebuie sã fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
    - apicultorul trebuie sã aibã pregãtire în domeniul apiculturii, confirmatã prin atestat sau certificat ori diplomã, conform legislaţiei în vigoare;
    - apicultorul trebuie sã achiziţioneze stupii numai prin mãsurile prevãzute în Program şi sã nu solicite finanţare şi din FEADR;
    - apicultorul trebuie sã deţinã minimum 25 de familii de albine din rase omologate în România care sã aibã înregistrare/autorizare la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol;
    - apicultorul trebuie sã aibã stupii identificaţi de cãtre formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale;
    - apicultorul trebuie sã deţinã şi sã completeze carnetul de stupinã, conform legislaţiei în vigoare, din care sã rezulte cã familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale, respectiv sã aibã viza formei asociative din care face parte la rubrica "deplasãri în pastoral";
    - stupii trebuie sã fie achiziţionaţi de la persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008, cu modificãrile ulterioare, care produc şi/sau comercializeazã stupi.
    Cheltuieli eligibile:
    - preţul/costul fãrã TVA pentru achiziţia de maximum 125 de stupi utilaţi conform tehnologiei apicole, excluzând materialul biologic, pentru fiecare apicultor.
    5. Asistenţã pentru laboratoarele de analizã a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii - Efectuarea analizelor fizico-chimice care sã ateste calitatea mierii
    Condiţii de eligibilitate:
    - apicultorul trebuie sã fie membru al unei forme asociative legal constituite de profil;
    - apicultorul trebuie sã aibã pregãtire în domeniul apiculturii, confirmatã prin atestat sau certificat ori diplomã, conform legislaţiei în vigoare;
    - familiile de albine din rase omologate în România trebuie sã aibã înregistrare/autorizare la direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol;
    - apicultorul trebuie sã aibã stupii identificaţi de cãtre formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, aprobat prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale;
    - apicultorul trebuie sã deţinã şi sã completeze carnetul de stupinã, conform legislaţiei în vigoare, din care sã rezulte cã familiile de albine sunt supuse controalelor veterinare oficiale;
    - analizele fizico-chimice ale mierii trebuie sã fie fãcute la un laborator autorizat sanitar-veterinar.
    Cheltuieli eligibile:
    - preţul/costul fãrã TVA pentru setul de bazã de analize fizico-chimice care sã ateste calitatea mierii şi care trebuie sã cuprindã:
    - determinarea hidrometilfurfurolului (HMF) din miere;
    - determinarea glucozei şi fructozei din miere;
    - determinarea conţinutului de apã;
    - examen organoleptic;
    - determinarea indicelui colorimetric.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale

    Prin excepţie de la prevederile referitoare la condiţia de eligibilitate privind identificarea stupilor conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, pentru acordarea sprijinului financiar aferent anului 2011, apicultorii nu trebuie sã îndeplineascã aceastã condiţie de eligibilitate, devenind obligatorie începând cu data de 1 noiembrie 2011.


    ANEXA 2

                               NORME DE APLICARE
            a Programului Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013

    ART. 1
    (1) Beneficiarii Programului Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013 (Program), astfel cum sunt definiţi în anexa nr. 1 la hotãrâre, solicitã anual sprijinul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituitã conform legislaţiei în vigoare, şi depun la sediul acesteia urmãtoarele documente justificative:
    a) cerere pe baza cãreia solicitã sprijinul financiar cuvenit şi în care se menţioneazã acordul acestora de derulare a sprijinului prin intermediul formei asociative;
    b) declaraţie pe propria rãspundere din care sã reiasã cã aceştia nu au mai solicitat sprijin financiar prin intermediul altei forme asociative;
    c) declaraţie pe propria rãspundere cã achiziţioneazã familiile de albine şi/sau mãtcile şi/sau roiurile la pachet şi/sau roiurile pe faguri din rase omologate în România şi/sau stupii, numai prin mãsurile prevãzute în Program şi nu solicitã finanţare şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Ruralã (FEADR);
    d) copia actului de identificare - B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice;
    e) copia certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscalã, dupã caz;
    f) copia adeverinţei care sã ateste proprietatea şi numãrul familiilor de albine înscrise în Registrul agricol, eliberatã de consiliul local;
    g) copia atestatului sau certificatului ori diplomei care sã confirme pregãtirea apicultorului în domeniul apicol;
    h) copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinarã, eliberat de direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cãreia îşi desfãşoarã permanent activitatea exploataţia/unitatea;
    i) copia ordinului de deplasare eliberat de forma asociativã din care face parte, din care sã rezulte cã apicultorul a efectuat deplasarea în pastoral, avizat de cãtre consiliul local;
    j) copia buletinului de analize fizico-chimice ale mierii;
    k) copia facturii fiscale de efectuare a plãţii analizelor fizico-chimice ale mierii.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. i), pentru anul 2011, apicultorii care solicitã sprijin financiar pentru achiziţionarea de stupi în vederea reformãrii stupilor uzaţi în urma deplasãrii acestora în pastoral şi nu au ordin de deplasare în pastoral pe anul 2010 trebuie sã depunã copia paginii vizate de forma asociativã din care face parte, la rubrica "deplasãri în pastoral", din carnetul de stupinã.
    (3) Beneficiarii Programului care sunt crescãtori de albine ecologice solicitã anual sprijinul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituitã conform legislaţiei în vigoare, şi depun la sediul acesteia, pe lângã documentele prevãzute la alin. (1), urmãtoarele:
    a) copia fişei de înregistrare a producãtorului în agricultura ecologicã, aprobatã de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
    b) copia contractului producãtorului ecologic încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale;
    c) copia certificatului de confirmare/conformitate elaborat de organismul de inspecţie şi certificare, pentru familiile de albine aflate în perioada de conversie sau certificate.
    ART. 2
    (1) Forma asociativã legal constituitã are obligaţia de a pãstra la sediul acesteia urmãtoarele:
    a) documentele prevãzute la art. 1;
    b) procesul-verbal din care sã reiasã cã membrii formei asociative au primit de la aceasta medicamentele, produsele biologice, suplimentele nutritive, biostimulatorii şi fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa în vederea combaterii varoozei, mãtcile, roiurile la pachet, roiurile pe faguri sau familiile de albine solicitate, precum şi stupii;
    c) calendarul tratamentelor, întocmit şi urmãrit de aceasta;
    d) registrul membrilor care au solicitat sprijin financiar.
    (2) Documentele prevãzute la alin. (1) se arhiveazã conform legislaţiei în vigoare şi sunt puse la dispoziţia reprezentanţilor compartimentului de inspecţie din cadrul centrelor judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, precum şi reprezentanţilor altor instituţii de control abilitate.
    ART. 3
    (1) Pentru acţiunile prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, cap. II lit. b)-e), forma asociativã legal constituitã, pe baza cererilor şi a documentelor depuse de beneficiari, depune la centrul judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza cãruia îşi are sediul înregistrat în actele de constituire, urmãtoarele documente:
    a) cererea de solicitare a sprijinului financiar pentru fiecare acţiune în parte;
    b) copia documentului din care sã rezulte cã forma asociativã are membrii cu stupi identificaţi de cãtre aceasta, prin Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu", conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor;
    c) centralizatorul membrilor formei asociative legal constituite, care solicitã sprijin financiar pentru fiecare acţiune în parte;
    d) copii ale actelor de constituire ale formei asociative legal constituite;
    e) documentul de identitate bancarã al formei asociative legal constituite;
    f) copia facturii fiscale de achiziţie a medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi a fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa pentru combaterea varoozei;
    g) copia facturii fiscale de achiziţie a mãtcilor, roiurilor la pachet, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine din rase omologate în România;
    h) copia facturii fiscale de achiziţie a stupilor;
    i) copia documentelor fiscale de efectuare a plãţii medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi a fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa pentru combaterea varoozei;
    j) copia documentelor fiscale de efectuare a plãţii mãtcilor, roiurilor la pachet, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine din rase omologate în România;
    k) copia documentului fiscal de efectuare a plãţii stupilor;
    l) copia documentului fiscal al apicultorului de efectuare a plãţii analizelor fizico-chimice ale mierii;
    m) copia certificatului de origine, care atestã provenienţa mãtcilor din ferme de elitã autorizate de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" şi autorizate sanitar veterinar;
    n) copia declaraţiei de conformitate, care atestã provenienţa mãtcilor din ferme de multiplicare autorizate de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu" şi autorizate sanitar veterinar.
    (2) Documentele prevãzute la alin. (1) trebuie sã fie în limba românã sau însoţite de traduceri legalizate ale acestora, dupã caz.
    (3) Pentru acţiunea prevãzutã la anexa nr. 1 la hotãrâre, cap. II lit. a), forma asociativã legal constituitã care elaboreazã, tipãreşte şi multiplicã Ghidul de bune practici pentru apiculturã, precum şi materialele informative, respectiv flayere, afişe, broşuri, depune cererea la Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, însoţitã de urmãtoarele documente:
    a) copii ale actelor de constituire ale formei asociative legal constituite;
    b) documentul de identitate bancarã al formei asociative legal constituite;
    c) copia Ghidului de bune practici pentru apiculturã avizat, precum şi copii ale materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri;
    d) copia facturii fiscale de efectuare a plãţii pentru tipãrirea şi multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apiculturã şi a materialelor informative, respectiv flayere, afişe, broşuri;
    e) copia centralizatorului celor cãrora li s-a distribuit gratuit Ghidul de bune practici pentru apiculturã şi materialele informative, respectiv flayere, afişe, broşuri, care sã cuprindã numele instituţiei/organizatorului de târguri şi expoziţii apicole, numãrul de exemplare, data distribuirii, datele de identificare şi semnãtura beneficiarilor.
    ART. 4
    Fundurile de stupi pentru control sau fundurile de stupi antivarooa şi stupii achiziţionaţi prin prezentul program trebuie sã respecte cerinţele tehnice prevãzute în Ghidul de bune practici pentru apiculturã.
    ART. 5
    Pentru acţiunile prevãzute în Program, termenul-limitã de depunere a cererii şi a documentelor care o însoţesc este 1 august a fiecãrui an.
    ART. 6
    (1) Dupã finalizarea procesului de înregistrare şi verificare a cererilor depuse de formele asociative legal constituite, centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, întocmesc şi transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã centralizatorul cu solicitãrile sprijinului financiar pentru fiecare acţiune în parte, în vederea stabilirii nivelului sprijinului financiar, în limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene din data de 14 septembrie 2010.
    (2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã transmite centrelor sale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, nivelul sprijinului financiar în cadrul fiecãrei acţiuni prevãzute în Program.
    ART. 7
    (1) Centrele judeţene ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, dupã centralizarea şi antecalculaţia sumelor aferente cererilor, întocmesc şi transmit Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã o situaţie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
    (2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, dupã aprobarea sumelor solicitate, întocmeşte şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale o situaţie centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
    ART. 8
    În baza situaţiilor centralizatoare ale sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar, transmise de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoţitã de situaţia centralizatoare a sumelor solicitate pentru plata sprijinului financiar.
    ART. 9
    Dupã aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale se alimenteazã contul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, care, pe baza cererilor aprobate, vireazã sumele cuvenite în conturile solicitanţilor sprijinului financiar, conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 10
    (1) În baza prevederilor prezentei hotãrâri, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã elaboreazã formularistica necesarã implementãrii prezentelor norme, procedurile detaliate de operare, de verificare a cererilor şi a condiţiilor de eligibilitate pentru fiecare dintre acţiunile din Program, precum şi procedura de control, care se aprobã prin decizie a directorului general al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
    (2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã elaboreazã ghidul solicitantului pentru acordarea sprijinului financiar în sectorul apicol, care se avizeazã de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi este adus la cunoştinţa beneficiarilor prin afişare pe site-ul oficial al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
    (3) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, prin centrele judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, pune la dispoziţia solicitanţilor formularistica şi documentaţia necesare realizãrii acţiunilor cuprinse în Program.
    (4) Forma asociativã legal constituitã, pe parcursul unui an, prezintã o singurã datã, la prima solicitare, actele de identificare, în copie, precum şi originalele pentru autentificare.
    (5) Forma asociativã legal constituitã va anunţa orice modificare privind identificarea ei la centrul judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, respectiv al municipiului Bucureşti, în termen de 5 de zile lucrãtoare de la respectiva modificare.
    ART. 11
    (1) În cazul în care suma solicitatã de beneficiari prin intermediul formei asociative legal constituite şi aprobatã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã se încadreazã în limita sumei aprobate prin Decizia Comisiei Europene din data de 14 septembrie 2010, nivelul sprijinului financiar se stabileşte la valoarea de achiziţie, fãrã TVA, a medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi fundurilor de stupi pentru control sau a fundurilor de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţionalã/ecologicã, a mãtcilor, a roiurilor la pachet, a roiurilor pe faguri, a familiilor de albine şi a stupilor, precum şi la valoarea, fãrã TVA, a setului de bazã de analize fizico-chimice care sã ateste calitatea mierii, conform facturii.
    (2) În cazul în care suma solicitatã de beneficiari prin intermediul formei asociative legal constituite şi aprobatã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã depãşeşte suma aprobatã prin Decizia Comisiei Europene din data de 14 septembrie 2010, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã stabileşte nivelul sprijinului financiar la valoarea cea mai micã de achiziţie, fãrã TVA, a medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi fundurilor de stupi pentru control sau fundurilor de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţionalã/ecologicã, a mãtcilor, a roiurilor la pachet, a roiurilor pe faguri, a familiilor de albine şi a stupilor, precum şi la valoarea cea mai micã, fãrã TVA, a setului de bazã de analize fizico-chimice care sã ateste calitatea mierii, conform facturii, pentru toţi beneficiarii.
    (3) În cazul în care şi dupã aplicarea prevederilor alin. (2) se depãşeşte suma aprobatã prin Decizia Comisiei Europene din data de 14 septembrie 2010, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã stabileşte nivelul sprijinului financiar ca procent din valoarea cea mai micã de achiziţie, fãrã TVA, a medicamentelor, produselor biologice, suplimentelor nutritive, biostimulatorilor şi fundurilor de stupi pentru control sau fundurilor de stupi antivarooa pentru rase de albine omologate în România din apicultura convenţionalã/ecologicã, a mãtcilor, a roiurilor la pachet, a roiurilor pe faguri, a familiilor de albine şi a stupilor, precum şi din valoarea cea mai micã, fãrã TVA, a setului de bazã de analize fizico-chimice care sã ateste calitatea mierii, conform facturii, pentru toţi beneficiarii, pânã la limita sumei aprobate.


    ANEXA 3

                                   CUPRINSUL
                  Ghidului de bune practici pentru apiculturã

    SECŢIUNEA 1
    Condiţii

    - Domeniu de aplicare

    SECŢIUNEA a 2-a
    Tehnologii apicole

    - Stupine de producţie
    - Stupine de producere a materialului biologic
    - Stupine de selecţie şi ameliorare
    - Criterii de autorizare a stupinelor de elitã şi/sau multiplicare
    - Stupãritul pastoral
    - Stupii şi principalele echipamente apicole

    SECŢIUNEA a 3-a
    Recoltarea şi valorificarea produselor apicole

    - Calitatea mierii de albine şi a altor produse apicole destinate consumului uman
    - Surse de contaminare a mierii de albine
    - Cerinţe privind igiena spaţiilor în care se realizeazã extracţia mierii de albine
    - Cerinţe privind igiena echipamentelor de extracţie a mierii
    - Cerinţe privind spaţiile pentru depozitarea mierii de albine
    - Cerinţe privind igiena extracţiei şi depozitãrii mierii de albine
    - Cerinţe privind marcarea şi etichetarea mierii de albine
    - Restricţii privind livrarea cãtre consumatorul final sau livrarea la unitãţile de procesare a mierii sau a altor produse apicole
    - Cerinţe privind starea de sãnãtate şi igiena personalului

    SECŢIUNEA a 4-a
    Supravegherea sanitarã veterinarã a stupinelor

    - Condiţii de înregistrare/autorizare
    - Controlul sanitar veterinar oficial al familiilor de albine şi al igienei producţiei de miere
    - Cerinţe privind igiena familiilor de albine şi a stupinei
    - Acţiunile în caz de identificare a familiilor de albine bolnave

    SECŢIUNEA a 5-a
    Mãsuri de prevenire şi combatere a bolilor la albine

    - Metode şi procedee de combatere antivarooa
    - Metode şi procedee de combatere în loca americanã
    - Metode şi procedee de combatere a bolilor supravegheate pasiv
    - Medicamente şi biostimulatori
    - Metode şi procedee pentru combaterea dãunãtorilor

    SECŢIUNEA a 6-a
    Anexe

    - Carnetul stupinei
    - Gestiunea documentelor şi completarea carnetelor de stupinã
    - Evidenţierea tratamentelor şi gestiunea medicamentelor
    - Standarde miere
    - Legislaţie comunitarã şi naţionalã:
    - Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (extras);
    - <>Legea apiculturii nr. 89/1998, republicatã

                                     --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016