Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 240 din 16 februarie 2006  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 361/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 240 din 16 februarie 2006 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 361/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 185 din 27 februarie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 361/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 29 aprilie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, literele c)-e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) întocmeşte şi ţine la zi urmãtoarele situaţii:
1. potrivit prevederilor <>Legii nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, imobilele restituite în naturã şi imobilele restituite în echivalent, constând în alte bunuri sau servicii şi despãgubiri acordate în baza titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, situaţiile se întocmesc în baza comunicãrilor fãcute de biroul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti;
2. potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, imobilele retrocedate în naturã şi deciziile privind acordarea de despãgubiri în baza titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare; situaţiile se întocmesc în baza evidenţelor Secretariatului tehnic al Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România;
3. potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România, republicatã, imobilele retrocedate în naturã şi deciziile privind acordarea de despãgubiri în baza titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare; situaţiile se întocmesc în baza evidenţelor Secretariatului tehnic al Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România;
d) prezintã periodic Guvernului, prin Cancelaria Primului-Ministru, informãri privind stadiul aplicãrii <>Legii nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 , republicatã, <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza concluziilor rezultate din analiza situaţiilor prevãzute la lit. c);
e) elaboreazã şi supune spre adoptare Guvernului, prin Cancelaria Primului-Ministru, proiectele de acte normative prevãzute de <>Legea nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 , republicatã, de <>Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã, şi de <>Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord şi fiinutul Herţa, ca urmare a stãrii de rãzboi şi a aplicãrii Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, cu modificãrile ulterioare, cu excepţia celor a cãror elaborare este atribuitã, potrivit legii, în competenţa altor autoritãţi;".
2. La articolul 2, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera f^1), cu urmãtorul cuprins:
"f^1) coordoneazã şi controleazã aplicarea legislaţiei din domeniul restituirii proprietãţii funciare de cãtre instituţiile administraţiei de stat şi comisiile de fond funciar, asigurând aplicarea unitarã de cãtre acestea a reglementãrilor în domeniu;".
3. La articolul 2, literele g) şi h) vor avea urmãtorul cuprins:
"g) prin intermediul corpului de control constatã faptele contravenţionale şi aplicã sancţiunile, ca urmare a încãlcãrii obligaţiilor legale prevãzute de <>Legea nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 , republicatã, <>Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Legea nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
h) asigurã organizarea şi funcţionarea secretariatelor Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România şi a unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România;".
4. Alineatul (1) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Autoritatea este condusã de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea şefului Cancelariei Primului-Ministru."
5. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Rezultatele controalelor dispuse de preşedintele Autoritãţii se consemneazã în procese-verbale prin care se vor dispune mãsuri pentru intrarea în legalitate, care vor viza fie retragerea deciziei/dispoziţiei, fie constatarea faptelor contravenţionale şi aplicarea sancţiunilor, ca urmare a încãlcãrii obligaţiilor legale, fie sesizarea organelor de urmãrire penalã, atunci când sunt indicii privind sãvârşirea unor infracţiuni."
6. Dupã alineatul (2) al articolului 4 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Procesul-verbal de constatare a contravenţiilor cuprinde datele prevãzute de <>art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care se aplicã în mod corespunzãtor, şi va avea forma stabilitã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor."
7. Alineatele (1)-(3) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Numãrul maxim de posturi al Autoritãţii este de 190, exclusiv demnitarii. Numãrul maxim de posturi aprobat Cancelariei Primului-Ministru se va suplimenta în mod corespunzãtor.
(2) Structura organizatoricã a Autoritãţii se va stabili la propunerea acesteia, prin ordin al şefului Cancelariei Primului-Ministru.
(3) În cadrul Autoritãţii se pot organiza direcţii, servicii şi birouri prin ordin al preşedintelui Autoritãţii."
8. Dupã alineatul (3) al articolului 6 se introduc cinci noi alineate, alineatele (4)-(8), cu urmãtorul cuprins:
"(4) În cadrul Autoritãţii funcţioneazã o direcţie pentru coordonarea şi controlul aplicãrii legislaţiei din domeniul restituirii proprietãţii funciare de cãtre instituţiile administraţiei de stat şi comisiile de fond funciar, asigurând aplicarea unitarã de cãtre acestea a reglementãrilor în domeniu.
(5) Direcţia prevãzutã la alin. (4) va cuprinde un numãr de 40 de posturi preluate de la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, agenţii, autoritãţi sau alte instituţii aflate în coordonarea sau subordonarea acestuia.
(6) Direcţia va fi condusã de un vicepreşedinte al Autoritãţii cu rang de subsecretar de stat.
(7) Cele 40 de posturi prevãzute la alin. (5), împreunã cu bugetele aferente, pentru acoperirea cheltuielilor de personal, se preiau la Cancelaria Primului-Ministru pe bazã de protocol de predare-preluare.
(8) Pe baza protocolului de predare-preluare se autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã introducã modificãrile în structura bugetului de stat pe anul 2006 corespunzãtor prevederilor prezentei hotãrâri, la propunerea ordonatorilor principali de credite."
9. Alineatul (2) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului angajat pe bazã de contract din cadrul aparatului propriu al Autoritãţii se face potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile categoriilor respective."
10. Alineatele (1), (3) şi (5) ale articolului 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) În fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti se organizeazã, prin reorganizarea biroului pentru urmãrirea aplicãrii unitare a <>Legii nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, un birou judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru urmãrirea aplicãrii unitare a legilor privind restituirea proprietãţilor.
.........................................................................
(3) Biroul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, este format din 5-10 specialişti din domeniile juridic, economic şi administrativ, numiţi prin ordin al prefectului.
.........................................................................
(5) Prefectul sau persoanele desemnate de acesta ori Corpul de control al Autoritãţii exercitã controlul aplicãrii fazei administrative, prevãzutã de <>Legea nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 , republicatã, <>Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi de <>Legea nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Biroul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, centralizeazã datele din teritoriu de la persoanele juridice care deţin imobile ce intrã sub incidenţa <>Legii nr. 10/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi întocmeşte situaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. c) pct. 1, pe care le transmite Autoritãţii la termenele şi prin modalitãţile stabilite de aceasta."
12. La articolul 10 alineatul (2), literele a) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) monitorizeazã aplicarea corectã şi unitarã a legilor privind restituirea proprietãţilor şi acordã îndrumare persoanelor fizice implicate în procedurile administrative de restituire, soluţioneazã petiţiile ce îi sunt adresate;
..........................................................................
d) la cererea Secretariatului tehnic al Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România şi a unor bunuri imobile care au aparţinut comunitãţilor cetãţenilor aparţinând minoritãţilor naţionale din România şi a Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despãgubirilor, în urma verificãrii în teritoriu, comunicã situaţia juridicã şi locativã a imobilelor solicitate conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 94/2000 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 83/1999 , republicatã, precum şi titlului VII din <>Legea nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
13. Anexa "Structura organizatoricã a Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor" se abrogã.
ART. II
Protocolul de predare-preluare prevãzut la <>art. 6 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 361/2005 se va încheia în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. III
<>Hotãrârea Guvernului nr. 361/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 367 din 29 aprilie 2005, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
--------------
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul muncii, solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul finanţelor publice,
Alice Cezarina Bîtu,
secretar de stat

Bucureşti, 16 februarie 2006.
Nr. 240.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016