Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 24 din 25 noiembrie 2010  pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 24 din 25 noiembrie 2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

EMITENT: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 819 din 8 decembrie 2010

    În temeiul <>art. XXV alin. (1) din Legea nr. 202/2010 privind unele mãsuri pentru accelerarea soluţionãrii proceselor şi al <>art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciarã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativã a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.076 din 30 noiembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - (1) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este organizatã în 4 secţii - Secţia civilã şi de proprietate intelectualã, Secţia penalã, Secţia comercialã, Secţia de contencios administrativ şi fiscal -, 4 complete de 5 judecãtori şi Secţiile Unite."
    2. La articolul 3^1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3^1. - (1) Distribuirea aleatorie a dosarelor se realizeazã prin sistemul ECRIS, atât la nivelul secţiilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la nivelul completelor de 5 judecãtori."
    3. La articolul 8, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Preşedintele exercitã urmãtoarele atribuţii privind activitatea Secţiilor Unite, a completelor competente sã judece recursurile în interesul legii, a completelor de 5 judecãtori, a secţiilor şi a compartimentelor din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:".
    4. La articolul 8 alineatul (1), dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
    "a^1) prezideazã completele competente sã judece recursurile în interesul legii şi completele de 5 judecãtori, iar în cadrul secţiilor orice complet, când participã la judecatã;".
    5. La articolul 8 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "b) ia mãsurile necesare pentru desemnarea prin tragere la sorţi a judecãtorilor care fac parte din completele competente sã judece recursurile în interesul legii, precum şi a judecãtorilor care fac parte din completele de 5 judecãtori. În lipsa preşedintelui, vicepreşedintele ia mãsurile necesare pentru desemnarea prin tragere la sorţi a judecãtorilor care fac parte din completele competente sã judece recursurile în interesul legii, precum şi a judecãtorilor care fac parte din completele de 5 judecãtori, în condiţiile art. 27^2 şi 29;".
    6. La articolul 10 alineatul (3), litera d) se abrogã.
    7. La articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Vicepreşedintele prezideazã, în lipsa preşedintelui, completele de 5 judecãtori, completele competente sã judece recursurile în interesul legii şi Secţiile Unite."
    8. La articolul 19, dupã litera a) se introduc douã noi litere, literele a^1) şi a^2), cu urmãtorul cuprins:
    "a^1) aprobã compunerea completelor de 5 judecãtori şi a completelor din cadrul secţiilor;
    a^2) sesizeazã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu cereri de recurs în interesul legii;".
    9. La articolul 24, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Secţiile Unite sunt prezidate de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în lipsa acestuia, de vicepreşedinte."
    10. Articolul 26 se abrogã.
    11. Dupã capitolul III se introduce un nou capitol, capitolul III^1, cu urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL III^1
    Completele competente sã judece recursurile în interesul legii
    Art. 27^1. - (1) Recursul în interesul legii se judecã de un complet format din preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, în lipsa acestuia, din vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedinţii de secţii din cadrul acesteia şi un numãr de 20 de judecãtori, dintre care 14 judecãtori din secţia în a cãrei competenţã intrã problema de drept care a fost soluţionatã diferit de instanţele judecãtoreşti şi câte 2 judecãtori din cadrul celorlalte secţii.
    (2) Completul este prezidat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    Art. 27^2. - (1) Dupã sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ia mãsurile necesare pentru desemnarea, prin tragere la sorţi, a judecãtorilor din secţia în a cãrei competenţã intrã problema de drept care a fost soluţionatã diferit de instanţele judecãtoreşti, precum şi a judecãtorilor din celelalte secţii ce intrã în alcãtuirea completului.
    (2) În cazul în care problema de drept prezintã interes pentru douã sau mai multe secţii, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabileşte secţiile interesate şi numãrul judecãtorilor din cadrul acestora care intrã în compunerea completului, dupã cum urmeazã:
    a) dacã problema de drept prezintã interes pentru douã secţii, completul se compune din câte 8 judecãtori din cadrul secţiilor interesate şi câte 2 judecãtori din cadrul celorlalte secţii;
    b) dacã problema de drept prezintã interes pentru 3 secţii, completul se compune din câte 6 judecãtori din cadrul secţiilor interesate şi 2 judecãtori din cadrul celeilalte secţii;
    c) dacã problema de drept prezintã interes pentru toate secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul se compune din câte 5 judecãtori din cadrul fiecãrei secţii.
    (3) Judecãtorii ce intrã în alcãtuirea completului, în cazul în care problema de drept prezintã interes pentru douã sau mai multe secţii, sunt desemnaţi potrivit dispoziţiilor alin. (1).
    Art. 27^3. - La şedinţele de judecatã ale completelor competente sã judece recursurile în interesul legii participã prim-magistratul-asistent, un magistrat-asistent-şef sau un alt magistrat-asistent, desemnat de preşedintele ori, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în funcţie de problema de drept care a fost soluţionatã diferit de instanţele judecãtoreşti şi de specializarea magistratului-asistent."
    12. Titlul capitolului IV se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL IV
    Completele de 5 judecãtori ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie"
    13. Articolul 28 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 28. - (1) În cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie funcţioneazã 4 complete de 5 judecãtori, cu competenţa de judecatã prevãzutã de lege.
    (2) La începutul fiecãrui an, în materie penalã se stabilesc douã complete de 5 judecãtori formate numai din judecãtori din cadrul Secţiei penale, iar în alte materii decât cea penalã se stabilesc douã complete de 5 judecãtori formate din judecãtori din cadrul Secţiei civile şi de proprietate intelectualã, Secţiei comerciale şi Secţiei de contencios administrativ şi fiscal.
    (3) Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prezideazã completul de 5 judecãtori.
    (4) În lipsa preşedintelui, completul este prezidat de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    (5) În lipsa preşedintelui şi a vicepreşedintelui, completul este prezidat de un preşedinte de secţie desemnat în acest scop de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie."
    14. Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 29. - (1) În scopul stabilirii celor douã complete de 5 judecãtori în materie penalã, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemneazã anual, prin tragere la sorţi, în prezenţa membrilor colegiului de conducere şi a preşedinţilor de secţii, câte 4 judecãtori din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru fiecare dintre cele douã complete.
    (2) În scopul stabilirii celor douã complete de 5 judecãtori în alte materii decât cea penalã, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemneazã, în condiţiile prevãzute la alin. (1), judecãtorii din componenţa acestor complete.
    (3) Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabileşte anual reprezentativitatea secţiilor în compunerea completelor prevãzute la alin. (2) şi aprobã compunerea completelor de 5 judecãtori.
    (4) La tragerea la sorţi din anul urmãtor nu vor participa judecãtorii anterior desemnaţi, pânã la asigurarea desemnãrii tuturor judecãtorilor.
    (5) În condiţiile prevãzute la alin. (1)-(4), se stabilesc câte 4 judecãtori supleanţi pentru fiecare complet."
    15. Dupã articolul 29 se introduc douã noi articole, articolele 29^1 şi 29^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 29^1. - (1) Schimbarea membrilor completelor de 5 judecãtori se face în mod excepţional, în cazurile de incompatibilitate şi de imposibilitate obiectivã a judecãtorului de a participa la şedinţa de judecatã. În aceste cazuri, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemneazã judecãtorul sau judecãtorii supleant/supleanţi.
    (2) În cazul eliberãrii din funcţie a unui judecãtor care face parte din completul de 5 judecãtori, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemneazã un judecãtor supleant.
    (3) Când completul de 5 judecãtori judecã recursurile împotriva hotãrârilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinarã, din complet nu poate face parte judecãtorul sancţionat disciplinar. În acest caz, preşedintele sau, în lipsa acestuia, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie desemneazã un judecãtor supleant.
    Art. 29^2. - (1) La şedinţele de judecatã ale completelor de 5 judecãtori participã prim-magistratul-asistent, un magistratasistentşef sau un alt magistrat-asistent, desemnat de preşedintele ori, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în funcţie de specializarea magistratului-asistent.
    (2) Când completul de 5 judecãtori judecã recursurile împotriva hotãrârilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinarã, la şedinţele de judecatã ale respectivului complet de 5 judecãtori nu poate participa magistratul-asistent sancţionat disciplinar."
    16. La articolul 33, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Preşedinţii de secţii stabilesc grupuri de lucru formate din 2-3 judecãtori şi/sau magistraţi-asistenţi ai secţiei pentru identificarea problemelor de drept care genereazã practicã neunitarã şi propunerea de soluţii în scopul rezolvãrii acestora, inclusiv propunerea de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de cãtre colegiul de conducere al acesteia cu cereri de recurs în interesul legii, în vederea unificãrii practicii pe diverse probleme de drept."
    17. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 40. - În şedinţele de judecatã ale completelor competente sã judece recursurile în interesul legii, ale completelor de 5 judecãtori şi ale secţiilor judecãtorii poartã robã de culoare neagrã, iar în şedinţele Secţiilor Unite, robã de culoare mov."
    18. Articolul 43 se abrogã.
    19. La articolul 49 alineatul (2), literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) ia parte la şedinţele Secţiilor Unite, ale completului competent sã judece recursurile în interesul legii şi ale completului de 5 judecãtori şi întocmeşte, direct sau prin personalul desemnat, toate actele şi lucrãrile pregãtitoare, precum şi pe cele ulterioare şedinţelor la care participã;
    c) redacteazã hotãrârile repartizate de preşedintele completului de 5 judecãtori, al completului competent sã judece recursurile în interesul legii şi al Secţiilor Unite, la care a participat;".
    20. La articolul 50 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) participã la şedinţele de judecatã ale secţiei şi, în cazul în care sunt desemnaţi în acest scop, la şedinţele de judecatã ale completului de 5 judecãtori şi ale completului competent sã judece recursurile în interesul legii şi redacteazã hotãrârile repartizate de preşedintele completului;".
    21. La articolul 51, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Magistraţii-asistenţi desemnaţi în acest scop participã la şedinţele de judecatã ale completului de 5 judecãtori şi ale completului competent sã judece recursurile în interesul legii."
    22. La articolul 65 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) primeşte, înregistreazã şi repartizeazã la Secţiile Unite, la completele competente sã judece recursurile în interesul legii, la completele de 5 judecãtori, la secţii şi la celelalte compartimente dosarele şi corespondenţa;".
    23. La articolul 66, partea introductivã a alineatului (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 66. - (1) Personalul repartizat la Secţiile Unite, la completele competente sã judece recursurile în interesul legii, la completele de 5 judecãtori şi la secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie are urmãtoarele atribuţii:".
    24. La articolul 66 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) registrul general, în care se trec, în ordinea intrãrii, toate dosarele primite de secţie şi de completele de 5 judecãtori, cu rubricile stabilite în acest scop, sub acelaşi numãr înregistrându-se toate cererile depuse ulterior sau corespondenţa în legãturã cu cauza respectivã;".
    25. La articolul 67, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 67. - (1) Toate registrele şi condicile se numeroteazã şi se parafeazã, iar la sfârşitul fiecãrui an se întocmesc proceseverbale de închidere, semnate de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de prim-magistratul-asistent, în cazul registrelor Secţiilor Unite, ale completelor competente sã judece recursurile în interesul legii, ale completelor de 5 judecãtori şi ale Registraturii generale, şi de preşedintele de secţie şi de magistratul-asistent-şef, în cazul registrelor secţiilor."
    26. La articolul 69, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 69. - (1) Dosarele predate arhivei Secţiilor Unite, completelor competente sã judece recursurile în interesul legii, completelor de 5 judecãtori şi arhivelor secţiilor se prezintã fãrã întârziere preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vicepreşedintelui sau, dupã caz, preşedinţilor de secţii, pentru luarea mãsurilor prevãzute de lege şi de prezentul regulament."
    27. La articolul 70, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 70. - (1) Pe coperta fiecãrui dosar se menţioneazã denumirea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, completul competent sã judece recursurile în interesul legii, completul de 5 judecãtori sau secţia competentã -, numãrul dat dosarului de cãtre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi alte date de identificare a cauzei şi a dosarelor altor instanţe, pe care le cuprinde."
    28. La articolul 71, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Programul de acces la arhive pentru persoanele prevãzute la alin. (1) şi (1^1) se aprobã de preşedinţii de secţii, iar pentru Secţiile Unite, completele competente sã judece recursurile în interesul legii şi completele de 5 judecãtori, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se afişeazã la loc vizibil."
    29. La articolul 102, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Programul de acces la arhive se aprobã de preşedinţii de secţii, iar pentru Secţiile Unite, completele competente sã judece recursurile în interesul legii şi completele de 5 judecãtori, de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se afişeazã la loc vizibil."
    ART. II
    Prezenta hotãrâre se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


        Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
                 judecãtor dr. Livia Doina Stanciu


    Bucureşti, 25 noiembrie 2010.
    Nr. 24.
                         _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016