Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 237 din 16 februarie 2006  privind unele masuri referitoare la finantarea si executia lucrarilor la monumentele istorice cuprinse in programul Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 237 din 16 februarie 2006 privind unele masuri referitoare la finantarea si executia lucrarilor la monumentele istorice cuprinse in programul "Sibiu - Capitala culturala europeana 2007"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 1 martie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre reglementeazã finanţarea şi execuţia lucrãrilor de proiectare, expertizare, conservare, reparare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice situate în localitãţile din judeţul Sibiu cuprinse în programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007", denumit în continuare program.
(2) Lista localitãţilor din judeţul Sibiu cuprinse în program este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Sunt cuprinse în program imobilele monumente istorice - construcţii religioase, laice, civile sau militare, structuri constructive ori spaţii urbane şi rurale construite sau amenajate, strãzi, alei, pieţe ori parcuri - proprietate publicã sau privatã, aflate în municipiul Sibiu ori în alte localitãţi din judeţul Sibiu, în care sau în vecinãtatea cãrora se desfãşoarã proiectele culturale ale programului.
(2) În scopul realizãrii programului, întreţinerea, punerea în valoare prin facilitarea accesului, iluminat sau inscripţionare, precum şi repararea, renovarea ori, dupã caz, consolidarea sau restaurarea imobilelor monumente istorice prevãzute la alin. (1) sunt în sarcina proprietarilor şi titularilor dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, care şi-au dat acordul pentru participarea la program.
(3) Lista imobilelor monumente istorice pentru care se aplicã prevederile prezentei hotãrâri se aprobã prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, dupã consultarea primarului municipiului Sibiu şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(4) Sprijinul tehnic şi/sau financiar al autoritãţilor administraţiei publice centrale sau locale poate fi acordat la cererea proprietarilor ori a titularilor dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, dupã caz, pentru realizarea lucrãrilor prevãzute la alin. (2), în condiţiile legii, ori din oficiu, prin alocarea de fonduri şi contractarea realizãrii acestor lucrãri, cu acordul scris al proprietarilor sau al titularilor dreptului de administrare ori ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, dupã caz.
ART. 3
(1) Întocmirea studiilor şi documentaţiilor tehnice de arhitecturã şi urbanism ori de expertizare, aferente lucrãrilor de conservare, reparare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice în care sau în vecinãtatea cãrora se desfãşoarã proiectele culturale ale programului, se poate finanţa de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de autoritãţile administraţiei publice locale sau în parteneriat, inclusiv cu proprietarii ori titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, în condiţiile legii.
(2) Lucrãrile de conservare, reparare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice în care sau în vecinãtatea cãrora se desfãşoarã proiectele culturale ale programului se pot finanţa, în condiţiile legii, de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de autoritãţile administraţiei publice locale sau în parteneriat, inclusiv cu proprietarii ori cu titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice, indiferent de proprietarul acestora, şi, dupã caz, de cãtre Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru monumentele istorice aflate în proprietate publicã.
(3) Pentru acordarea finanţãrii prevãzute la alin. (1) şi (2) nu sunt aplicabile prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.430/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind situaţiile în care Ministerul Culturii şi Cultelor, respectiv autoritãţile administraţiei publice locale, contribuie la acoperirea costurilor lucrãrilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice, proporţia contribuţiei, procedurile, precum şi condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã proprietarul, altul decât statul, municipiul, oraşul sau comuna. Dispoziţiile normelor metodologice care nu se referã la acordarea finanţãrii prevãzute la alin. (1) şi (2) rãmân aplicabile, în mãsura în care nu derogã de la prezenta hotãrâre.
ART. 4
(1) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului cofinanţeazã executarea unor lucrãri de intervenţie de primã urgenţã - consolidãri - la construcţiile monumente istorice proprietate publicã din municipiului Sibiu, în baza unui program comun de acţiuni stabilit cu Ministerul Culturii şi Cultelor.
(2) Finanţarea execuţiei lucrãrilor de intervenţie prevãzute la alin. (1) se asigurã din veniturile proprii ale Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în conformitate cu prevederile <>art. 40 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, în limita fondurilor alocate cu aceastã destinaţie pentru anul 2006.
ART. 5
(1) Sumele alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea studiilor, documentaţiilor şi a lucrãrilor la monumentele istorice, potrivit art. 3, nu se cuprind în cota de 30% prevãzutã la art. 30 din Normele metodologice privind situaţiile în care Ministerul Culturii şi Cultelor, respectiv autoritãţile administraţiei publice locale, contribuie la acoperirea costurilor lucrãrilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice, proporţia contribuţiei, procedurile, precum şi condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã proprietarul, altul decât statul, municipiul, oraşul sau comuna.
(2) Finanţarea studiilor, documentaţiilor şi a lucrãrilor la monumente istorice se asigurã cu prioritate din fondurile alocate de la bugetul de stat sau prevãzute în bugetele locale, în condiţiile legii.
ART. 6
(1) Finanţarea lucrãrilor la monumentele istorice potrivit art. 3 şi 4 se realizeazã ulterior obţinerii, prin grija autoritãţilor administraţiei publice locale competente, a autorizaţiei de construire, cu acordul scris al proprietarilor sau al deţinãtorilor imobilelor.
(2) Lucrãrile prevãzute la art. 3, care se efectueazã la pavimentul sau finisajul curţilor interioare, se finanţeazã potrivit art. 3 şi 4 numai dacã proprietarii sau titularii dreptului de administrare ori ai altor drepturi reale asupra imobilului îşi exprimã în prealabil acordul scris de permitere a accesului publicului vizitator în spaţiile curţii interioare, pe o perioadã de minimum 5 ani de la data finalizãrii lucrãrilor.
(3) Programul de acces al publicului, precum şi spaţiile unde este permis accesul se stabilesc prin contract încheiat între proprietarul sau deţinãtorul imobilului şi primãria localã.
ART. 7
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã şi pentru finanţarea lucrãrilor la monumentele istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, în mãsura în care <>Ordonanţa Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor mãsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 564/2001 , nu dispune altfel.
ART. 8
Şantierele lucrãrilor prevãzute la art. 3 vor purta în mod obligatoriu titulatura şi sigla "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007" pe un panou cu dimensiunile 70 x 100 cm, dispus vertical, alãturat celui de identificare a investiţiei, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, la propunerea comisarului pentru programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007".
ART. 9
(1) Condiţiile-cadru de utilizare a monumentelor istorice pentru care au fost acordate finanţãri conform prevederilor prezentei hotãrâri, precum şi obligaţiile specifice care revin proprietarilor sau titularilor dreptului de administrare ori ai altor drepturi reale asupra acestora, legate de desfãşurarea programului "Sibiu - Capitalã cultural europeanã 2007", se stabilesc, în limitele legii, prin ordin al ministrului culturii şi cultelor, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, la propunerea comisarului pentru programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007".
(2) Ordinul prevãzut la alin. (1) se comunicã persoanelor interesate, la cerere, de cãtre Ministerul Culturii şi Cultelor, prin grija Direcţiei pentru Culturã, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al Judeţului Sibiu, de Primãria Municipiului Sibiu sau de Consiliul Judeţean Sibiu, dupã caz.
ART. 10
(1) Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia pentru Culturã, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Sibiu, autoritãţile administraţiei publice locale din judeţul Sibiu, comisarul pentru programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007", precum şi alte persoane împuternicite de acestea verificã dacã utilizarea sumelor provenite din contribuţia financiarã acordatã potrivit prezentei hotãrâri s-a realizat în conformitate cu prevederile legale şi dacã sunt respectate obligaţiile asumate, conform legii, de cãtre proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice.
(2) Pentru exercitarea atribuţiilor ce le revin, comisarul pentru programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007", Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia pentru Culturã, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Sibiu şi autoritãţile administraţiei publice locale din judeţul Sibiu sunt abilitate sã solicite şi sã primeascã informaţii şi date de la autoritãţile administraţiei publice, de la instituţii publice şi de la persoane juridice de drept privat cu activitate în domeniile lor de competenţã, în condiţiile legii.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
Ministrul culturii şi cultelor,
Adrian Iorgulescu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Gheorghe Dobre

Ministrul delegat pentru lucrãri publice
şi amenajarea teritoriului,
Laszlo Borbely

Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu

p. Ministrul finanţelor publice,
Doina-Elena Dascãlu,
secretar de stat

Bucureşti, 16 februarie 2006.
Nr. 237.


ANEXĂ

LISTA
localitãţilor din judeţul Sibiu cuprinse în
programul "Sibiu - Capitalã culturalã europeanã 2007"

1. Agnita
2. Apoldu de Jos
3. Alţina
4. Aţel
5. Avrig
6. Axente Sever
7. Biertan
8. Bârghiş
9. Brãdeni
10. Brateiu
11. Bruiu
12. Cârţa
13. Cisnãdie
14. Chirpãr
15. Copşa Micã
16. Cristian
17. Dârlos
18. Gura Râului
19. Iacobeni
20. Loamneş
21. Marpod
22. Mediaş
23. Merghindeal
24. Miercurea Sibiului
25. Mihãileni
26. Moşna
27. Nocrich
28. Ocna Sibiului
29. Orlat
30. Poiana Sibiului
31. Poplaca
32. Porumbacu de Jos
33. Rãşinari
34. Roşia
35. Sãlişte
36. Sibiu
37. Slimnic
38. Şeica Mare
39. Şelimbãr
40. Şura Micã
41. Şura Mare
42. Tãlmaciu
43. Tilişca
44. Valea Viilor
45. Vurpãr

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016