Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 227 din 5 martie 2008  pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 227 din 5 martie 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 187 din 11 martie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 3 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Reglementãrile privind stagiul şi examenul de aptitudini pentru obţinerea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat se elaboreazã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, şi se aprobã de Consiliul superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, urmãrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu.
ART. 3
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 562/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 17 iulie 2000.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Ministrul educaţiei, cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Bucureşti, 5 martie 2008.
Nr. 227.


ANEXĂ


REGULAMENT
privind accesul la profesia de
expert contabil şi de contabil autorizat

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat se organizeazã de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, denumit în continuare Corpul, potrivit prezentului regulament.
(2) Examenul de admitere se organizeazã în centrele de examen stabilite de Corp, de regulã, o datã pe an. În cazuri excepţionale, Corpul poate organiza examenul de admitere şi de douã ori pe an.
ART. 2
Programele de examen de admitere la stagiu pentru obţinerea calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat, precum şi reglementãrile privind stagiul şi examenul de aptitudini se elaboreazã de Corp, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, şi se aprobã de Consiliul superior al Corpului, urmãrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene în domeniu.

CAP. II
Accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat

SECŢIUNEA 1
Comisiile de examinare

ART. 3
Comisia centralã de stabilire a subiectelor de examen, denumitã în continuare comisia centralã, se stabileşte prin ordin comun al ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului, iar comisiile de examinare se stabilesc prin hotãrâre a Consiliului superior al Corpului, în calitatea sa de organizator al examenului, conform <>art. 20 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitãţii de expertizã contabilã şi a contabililor autorizaţi, republicatã.
ART. 4
În comisiile de examinare vor fi numite cadre universitare, experţi contabili, câte un reprezentant al Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Justiţiei, specialişti în domeniul disciplinelor de examen şi directorul executiv al filialei Corpului din judeţul şi, respectiv, din municipiul Bucureşti, în a cãrei razã teritorialã se organizeazã examenul de admitere.
ART. 5
În vederea numirii comisiilor de examinare potrivit art. 3 şi 4, Corpul va solicita Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Ministerului Justiţiei sã îşi desemneze reprezentantul, cu 30 de zile înainte de data examenului de admitere; ministerele respective vor rãspunde solicitãrilor Corpului cu cel puţin 15 zile înainte de data examenului de admitere.

SECŢIUNEA a 2-a
Înscrierea candidaţilor

ART. 6
Se pot prezenta la examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 4 şi 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 , republicatã.
ART. 7
(1) Înscrierea la examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat se face pe baza unei cereri, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1, care se depune la sediul filialei Corpului în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul candidatul.
(2) În cererea de înscriere candidatul îşi va exprima opţiunea pentru un centru de examen dintre cele stabilite de Corp şi afişate în loc vizibil la sediul tuturor filialelor.
(3) Pentru susţinerea examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil, cererea de înscriere este însoţitã de:
a) certificatul medical din care sã rezulte cã solicitantul are capacitate de exerciţiu deplinã;
b) curriculum vitae, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria rãspundere de cãtre solicitant;
c) copie legalizatã de pe actul de studii, din care sã rezulte cã solicitantul are studii economice superioare, cu diplomã recunoscutã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
d) certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat.
(4) Pentru susţinerea examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de contabil autorizat, cererea de înscriere este însoţitã de:
a) certificatul medical din care sã rezulte cã solicitantul are capacitate de exerciţiu deplinã;
b) curriculum vitae, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat pe propria rãspundere de cãtre solicitant;
c) copie legalizatã de pe actul de studii, din care sã rezulte cã solicitantul are studii medii, cu diplomã recunoscutã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului;
d) certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat.
ART. 8
Înscrierea candidaţilor în catalog se face de cãtre directorii executivi ai filialelor, care sunt şi secretarii comisiilor de examinare, pe baza cererii şi, respectiv, a tabelelor transmise cu cel puţin 5 zile înainte de data la care se organizeazã examenul de admitere de cãtre directorii executivi ai filialelor de la care provin candidaţii.
ART. 9
Catalogul se întocmeşte pe judeţe, în ordine alfabeticã, şi cuprinde rubricile: numãr curent, numãrul legitimaţiei, numele şi prenumele candidaţilor, disciplinele de examen şi notele obţinute.
ART. 10
(1) Ca urmare a înscrierii, candidaţii primesc legitimaţii cu fotografia personalã, cuprinzând numele şi prenumele, numãrul din catalog, judeţul din care provin şi profesia pentru care opteazã.
(2) Locul pe care îl ocupã fiecare candidat în sala de examen se marcheazã prin aplicarea pe bancã a unei legitimaţii similare celei prevãzute la alin. (1).
ART. 11
Accesul în sala de examen se face numai pe baza legitimaţiei şi a buletinului/cãrţii de identitate, atunci când se face şi prezenţa.

SECŢIUNEA a 3-a
Disciplinele examenului de admitere

ART. 12
Disciplinele examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil şi de contabil autorizat, dupã caz, sunt:
a) pentru admiterea la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil: contabilitate, fiscalitate, drept, evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, audit, expertizã contabilã şi doctrina şi deontologia profesiei contabile;
b) pentru admiterea la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de contabil autorizat: contabilitate, fiscalitate şi drept.
ART. 13
Tematica şi bibliografia pe baza cãrora se pregãtesc candidaţii se stabilesc de Corp, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, pentru fiecare disciplinã. Acestea vor fi actualizate permanent, vor fi publicate în revista editatã de Corp şi vor fi afişate la sediul fiecãrei filiale cu cel puţin 60 de zile înainte de fiecare sesiune de examen.

SECŢIUNEA a 4-a
Probele de examen

ART. 14
Verificarea nivelului de pregãtire teoreticã a candidaţilor se face prin examen scris, diferenţiat în funcţie de profesia pentru care a optat candidatul, expert contabil sau contabil autorizat.
ART. 15
Pentru admiterea la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil, examenul de admitere constã în susţinerea a douã probe scrise, cuprinzând subiecte din disciplinele:
a) contabilitate, fiscalitate, drept, cu o duratã de 3 ore pentru elaborarea rãspunsurilor;
b) evaluare economicã şi financiarã a întreprinderilor, audit, expertizã contabilã şi doctrina şi deontologia profesiei contabile, cu o duratã de 3 ore pentru elaborarea rãspunsurilor.
ART. 16
Pentru admiterea la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de contabil autorizat, examenul de admitere constã în susţinerea unei probe scrise, cuprinzând subiecte din disciplinele: contabilitate, fiscalitate şi drept, cu o duratã de 3 ore pentru elaborarea rãspunsurilor.
ART. 17
Aprecierea rãspunsurilor candidaţilor se face cu note de la 1 la 10, la fiecare disciplinã, conform grilei stabilite de comisia centralã numitã potrivit art. 3.
ART. 18
Se declarã admişi candidaţii care obţin cel puţin media 7 şi minimum nota 6 la fiecare disciplinã. Rezultatele se afişeazã în cel mult 20 de zile de la susţinerea examenului.
ART. 19
Pe baza notelor înscrise în catalogul examenului de admitere, semnat de toţi membrii comisiei de examinare, preşedintele şi secretarul acesteia întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului de admitere în 3 exemplare, din care: originalul se transmite departamentului de specialitate din cadrul Corpului, un exemplar se afişeazã la sediul filialei din judeţul, respectiv din municipiul Bucureşti, la care s-a organizat examenul de admitere şi un exemplar se arhiveazã la aceeaşi filialã.
ART. 20
Împotriva rezultatului obţinut candidaţii pot face contestaţii, în termen de 24 de ore de la afişarea rezultatelor, pe care le depun la preşedintele comisiei de examinare. Preşedintele comisiei de examinare şi membrii examinatori la disciplinele contestate vor reexamina lucrãrile şi vor comunica celor în cauzã rezultatul, în termen de 48 de ore de la depunerea contestaţiilor, fãcând menţiune despre aceasta în procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului de admitere. Hotãrârile stabilite în aceste condiţii rãmân definitive.
ART. 21
Secretarul comisiei de examinare are obligaţia ca, în termen de 20 de zile de la data la care comisia de examinare şi-a încetat activitatea, sã comunice filialei la care s-au înscris candidaţii rezultatele obţinute de aceştia, pe baza procesului-verbal.
ART. 22
(1) Candidaţilor declaraţi admişi de cãtre comisiile de examinare li se elibereazã certificate de promovare a examenului, în termen de 30 de zile, de la filiala unde au susţinut examenul de admitere în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat.
(2) În baza certificatului de promovare a examenului de admitere, candidatul poate sã se înscrie în evidenţa filialei, sã efectueze stagiul de 3 ani şi sã susţinã examenul de aptitudini în vederea accesului la profesia de expert contabil şi, respectiv, de contabil autorizat.
ART. 23
(1) Certificatele de promovare a examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat se tipãresc şi se numeroteazã în regim special, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3. Organizarea evidenţei şi a gestionãrii acestora se face de departamentul de specialitate şi de directorii executivi ai filialelor, potrivit normelor aprobate de Consiliul superior al Corpului.
(2) Certificatele completate corespunzãtor şi semnate de preşedintele şi de secretarul comisiei de examinare se elibereazã titularilor sub semnãturã.

CAP. III
Stabilirea subiectelor pentru examenul de admitere

ART. 24
Subiectele pentru examenul de admitere se stabilesc pentru fiecare sesiune de cãtre o comisie centralã numitã în condiţiile art. 3. Persoanele care fac parte din comisia centralã de stabilire a subiectelor de examen nu vor face parte din comisiile de examinare.
ART. 25
Subiectele pentru disciplinele care fac obiectul probelor scrise sunt unice pe ţarã şi se elaboreazã în cel puţin 30 de variante care sã acopere tematica şi bibliografia obligatorii, valabile pentru sesiunea respectivã, stabilite conform art. 13.
ART. 26
Preşedintele comisiei centrale extrage cel puţin 15 variante cuprinzând subiectele elaborate pentru fiecare probã scrisã şi le multiplicã într-un numãr egal cu numãrul de candidaţi rezultat prin raportarea numãrului total de candidaţi la nivelul ţãrii la numãrul de variante reţinute de comisia centralã pentru sesiunea respectivã.
ART. 27
Subiectele se sigileazã în plicuri separate, pe variante, asigurându-se confidenţialitatea. Plicurile se predau sub semnãturã fiecãrui preşedinte al comisiei de examinare, cu cel mult 48 de ore înaintea datei de organizare a examenului de admitere; plicurile cuprinzând subiectele la probele scrise se desigileazã în prezenţa comisiei de examinare şi a candidaţilor.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 28
Remunerarea membrilor comisiei centrale şi ai comisiilor de examinare, cheltuielile de transport, cazare şi diurnã, în condiţiile legii, se suportã de Corp din sumele încasate drept taxã de participare la examenul de admitere.
ART. 29
Examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat este nul de drept, dacã este organizat în alte condiţii decât cele prevãzute în prezentul regulament.
ART. 30
Prezentul regulament se va completa cu Metodologia privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale ale cetãţenilor strãini din Uniunea Europeanã, care se va elabora de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului în termen de maximum 30 de zile de la aprobarea prezentului regulament.
ART. 31
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1
la regulament


CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI DIN ROMÂNIA

Filiala ...........


CERERE DE ÎNSCRIERE

Subsemnatul/subsemnata ...................., nãscut/nãscutã la data de .../..../..... în localitatea ............, judeţul ......., domiciliat/domiciliatã în localitatea ............., str. ......... nr. ....., judeţul ........., telefon: acasã ........ serviciu: ............., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ..... nr. ........., cod numeric personal .....................,
absolvent/absolventã al/a [] Facultãţii .................,
specializarea ...............
[] Liceului ....................
[] Şcolii tehnice ..............,
solicit înscrierea la examenul de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de:
[] expert contabil
[] contabil autorizat cu studii medii/studii superioare,
care se organizeazã în perioada ................
la Centrul de examen ........................... .
Declar pe propria rãspundere cã datele menţionate mai sus corespund realitãţii, cã nu am suferit nicio condamnare penalã şi cã nici nu sunt implicat în calitate de inculpat în vreun proces cu caracter penal.
Înscrierea de date nereale atrage pierderea examenului de admitere, anularea certificatului de promovare a examenului de admitere la stagiu în vederea obţinerii calitãţii de expert contabil/contabil autorizat, radierea din Tabloul Corpului şi rãspunderea penalã, dupã caz.

Semnãtura
...........


Data ..../...../......



ANEXA 2
la regulament


CURRICULUM VITAE

Numele: .......................................................
Prenumele: ....................................................
Domiciliat/Domiciliatã: .......................................
Studii: .......................................
- Liceul .......................................
- Facultatea .......................................
- Specialitatea .......................................
Profesia: .......................................
Locul de muncã: .......................................
Funcţia ocupatã: .......................................
Perioada: .......................................
Activitatea ştiinţificã: .......................................
Cursuri de perfecţionare absolvite: ................................
Limbi strãine cunoscute: ...................................


Semnãtura
............


Data .../..../...




ANEXA 3
la regulament



- MATCA -






(SIGLĂ)

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
DIN ROMÂNIA


CERTIFICAT DE PROMOVARE
A EXAMENULUI DE ADMITERE
LA STAGIU ÎN VEDEREA
ATRIBUIRII CALITĂŢII DE EXPERT
CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

Seria .... Nr. ....


Numele şi prenumele (cu iniţiala tatãlui) titularului .............
...................................................................
Locul şi data naşterii: localitatea ..............................,
judeţul ......................................
Codul numeric personal: ...........................
Domiciliul stabil al titularului: localitatea ......................
judeţul/sectorul ..............., str. ............... nr. ........,
blocul ......., scara ........, etajul ...., apartamentul ..........
Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .............
....................................................................
Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost
declarat admis ...................................................
Prezentul certificat atestã promovarea examenului de admitere şi dã numai
dreptul de înscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de
practicã de trei ani.
Centrul ........ ziua ... luna .... anul .....
Eliberat la data: ziua .... luna .... anul .....

Preşedintele Secretarul
comisiei de examinare, comisiei de examinare,

L.S.





- ORIGINAL -




(SIGLĂ)

CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
DIN ROMÂNIA


CERTIFICAT DE PROMOVARE
A EXAMENULUI DE ADMITERE
LA STAGIU ÎN VEDEREA
ATRIBUIRII CALITĂŢII DE EXPERT
CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

Seria .... Nr. ....


Numele şi prenumele (cu iniţiala tatãlui) titularului .............
...................................................................
Locul şi data naşterii: localitatea ..............................,
judeţul ........................................
Codul numeric personal: ...........................
Domiciliul stabil al titularului: localitatea .....................
judeţul/sectorul ..............., str. ............... nr. ........,
blocul ......., scara ........, etajul ...., apartamentul ..........
Numele şi prenumele secretarului comisiei de examinare .............
....................................................................
Centrul şi sesiunea la care titularul a susţinut examenul şi a fost
declarat admis ...................................................
Prezentul certificat atestã promovarea examenului de admitere şi dã numai
dreptul de înscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de
practicã de trei ani.
Centrul ........ ziua ... luna .... anul .....
Eliberat la data: ziua .... luna .... anul .....

Preşedintele Secretarul
comisiei de examinare, comisiei de examinare,

L.S.




-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016