Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 225 din 7 martie 2002  privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a ascensoarelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 225 din 7 martie 2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a ascensoarelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 2 aprilie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor,
în aplicarea prevederilor art. 69 şi 70 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunitatile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin <>Legea nr. 20/1993 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte condiţiile de introducere pe piata a ascensoarelor care deservesc în mod permanent clãdiri şi construcţii, precum şi a componentelor de securitate care se utilizeazã la astfel de ascensoare, prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Ascensoarele care fac obiectul prezentei hotãrâri sunt acele instalaţii care deservesc niveluri precizate, având o cabina ce se deplaseaza de-a lungul unor ghidaje rigide verticale sau înclinate la un unghi mai mare de 15° fata de orizontala, destinatã transportului de:
a) persoane;
b) persoane şi mãrfuri;
c) mãrfuri exclusiv, atunci când cabina este accesibila, ceea ce înseamnã ca o persoana poate intra în cabina fãrã dificultate, cabina fiind echipata cu elemente de comanda situate în interiorul acesteia sau în raza de acţiune a unei persoane aflate în interiorul acesteia.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica şi la ascensoarele care se deplaseaza de-a lungul unei curse determinate, chiar dacã nu se deplaseaza de-a lungul unor ghidaje rigide, cum sunt de exemplu ascensoarele foarfeca.
(4) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica urmãtoarelor:
a) instalaţii de transport pe cablu, inclusiv instalaţiile de transport pe plan înclinat, pentru transport public sau privat de persoane;
b) ascensoare special proiectate şi construite cu destinaţie militarã şi pentru poliţie şi ordine publica;
c) ascensoare care echipeaza puturile de mina;
d) mecanisme şi instalaţii de ridicat pentru teatre;
e) ascensoare instalate în mijloace de transport;
f) ascensoare instalate pe maşini industriale şi utilizate exclusiv pentru accesul la postul de lucru;
g) trenuri cu cremaliera;
h) ascensoare utilizate pe santierele de construcţii, destinate ridicãrii persoanelor sau persoanelor şi mãrfurilor;
i) ascensoarele şi componentele de securitate destinate acestora, care au fost fabricate, introduse pe piata şi puse în funcţiune înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) ascensor model - un ascensor reprezentativ al cãrui dosar tehnic de fabricaţie prezintã modul în care cerinţele esenţiale de securitate vor fi satisfacute pentru ascensoarele derivate din ascensorul model, definit prin parametri obiectivi şi care utilizeazã componente de securitate identice;
b) montatorul unui ascensor - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii, fabricãrii, montarii şi introducerii pe piata a ascensorului, care aplica marcajul CS şi întocmeşte în scris declaraţia CS de conformitate;
c) introducerea pe piata a ascensorului are loc atunci când montatorul pune pentru prima data ascensorul la dispoziţie utilizatorului;
d) producãtorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridicã ce îşi asuma responsabilitatea proiectãrii şi fabricãrii componentelor de securitate, care aplica marcajul CS şi întocmeşte în scris declaraţia CS de conformitate;
e) punere în funcţiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul României de cãtre utilizatorul final.
(2) Termenii definiţi la alin. (1) se completeazã cu termenii definiţi la <>art. 4 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor.

CAP. 2
Condiţii de introducere pe piata şi punere în funcţiune
ART. 3
(1) Se admite introducerea pe piata şi punerea în funcţiune dupã cum urmeazã:
a) ascensoarele din domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri, numai în condiţiile în care nu pun în pericol sãnãtatea sau securitatea persoanelor sau, dupã caz, securitatea proprietãţii, atunci când sunt montate şi întreţinute în mod corespunzãtor şi sunt utilizate conform scopului prevãzut;
b) componentele de securitate din domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri, numai în condiţiile în care ascensoarele în care sunt montate nu pun în pericol sãnãtatea sau securitatea persoanelor sau, dupã caz, securitatea proprietãţii, atunci când sunt montate şi întreţinute în mod corespunzãtor şi sunt utilizate conform scopului prevãzut.
(2) Persoana responsabilã cu efectuarea lucrãrilor în clãdire sau cu construcţia şi montatorul ascensorului trebuie sa se informeze reciproc cu privire la acţiunile necesare şi totodatã trebuie sa ia mãsurile corespunzãtoare pentru asigurarea unei bune funcţionari şi a unei utilizãri în condiţii de siguranta a ascensorului.
(3) Puturile prevãzute pentru ascensoare nu trebuie sa conţinã cabluri, conducte sau fitinguri, altele decât cele necesare pentru funcţionarea şi securitatea ascensorului.
(4) Autoritãţile publice pot reglementa cerinţe specifice de protecţie a sãnãtãţii şi integritãţii fizice a persoanelor care pun în funcţiune sau utilizeazã ascensoare. Respectivele reglementãri nu pot aduce modificãri care contravin prevederilor prezentei hotãrâri.
(5) Cu ocazia targurilor, expozitiilor sau demonstratiilor ascensoarele sau componentele de securitate care nu sunt conforme reglementãrilor în vigoare pot fi expuse cu condiţia ca un anunţ vizibil sa indice clar faptul ca astfel de ascensoare sau componente de securitate nu sunt conforme şi nu pot fi puse în vânzare pana când nu sunt aduse în situaţia de a fi în conformitate cu reglementãrile aplicabile, de cãtre montatorul ascensorului, de producãtorul componentelor de securitate sau de reprezentantul autorizat al acestuia, dupã caz. În timpul demonstratiilor se vor lua mãsuri corespunzãtoare de securitate pentru a se asigura protecţia sãnãtãţii şi integritãţii fizice a persoanelor.
ART. 4
(1) Ascensoarele prevãzute la art. 1 trebuie sa satisfacã cerinţele esenţiale care le sunt aplicabile, prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Componentele de securitate prevãzute la art. 1 trebuie sa satisfacã cerinţele esenţiale care le sunt aplicabile, prevãzute în anexa nr. 2, sau sa permitã ascensoarelor în care sunt montate sa satisfacã cerinţele esenţiale, conform prevederilor alin. (1).
(3) La montarea ascensoarelor în clãdiri şi construcţii Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR va verifica respectarea cerinţelor prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.
(4) În situaţia în care riscurile prevãzute în anexa nr. 2 la pct. 2-4 vor face obiect de reglementare a unor acte normative speciale, de la data intrãrii în vigoare a acestora prezenta hotãrâre nu se aplica cu privire la asemenea riscuri.
ART. 5
(1) Organismul de control nu poate interzice, restrânge sau impiedica introducerea pe piata sau punerea în funcţiune a ascensoarelor şi componentelor de securitate care sunt conforme prevederilor prezentei hotãrâri.
(2) Organismul de control nu poate interzice, restrânge sau impiedica introducerea pe piata a componentelor, altele decât cele prevãzute la alin. (1), care, pe baza declaraţiei emise de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, urmeazã sa fie încorporate într-un ascensor din domeniul de aplicare a prezentei hotãrâri.
ART. 6
(1) Se considera ca sunt respectate cerinţele esenţiale prevãzute la art. 4 şi se admite introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a ascensoarelor şi a componentelor de securitate, dacã:
a) poarta marcajul naţional de conformitate CS, prevãzut în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 608/2001 , aplicat de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, care semnifica conformitatea produsului cu cerinţele impuse pentru a fi respectate de producãtor, potrivit prezentei hotãrâri, inclusiv procedurile pentru evaluarea conformitatii prevãzute la cap. III şi sunt însoţite de declaraţia de conformitate CS, prevãzutã în anexa nr. 3, redactatã în limba romana; sau
b) poarta marcajul european de conformitate CE, prevãzut în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 608/2001 , aplicat de un producãtor dintr-un stat membru al Uniunii Europene, care semnifica conformitatea produsului cu cerinţele esenţiale aplicabile, inclusiv procedurile pentru evaluarea conformitatii, şi sunt însoţite de declaraţia de conformitate CE tradusa în limba romana.
(2) Se considera ca ascensoarele respecta cerinţele esenţiale atunci când sunt construite conform prevederilor standardelor romane care adopta standardele europene armonizate ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene.
(3) Componentele de securitate construite conform prevederilor standardelor romane, care adopta standarde europene armonizate ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, se considera ca sunt potrivite pentru a permite ascensorului, în care sunt corect montate, sa îndeplineascã cerinţele esenţiale aplicabile.
ART. 7
(1) În cazul în care organismul de control constata ca un ascensor sau o componenta de securitate folositã conform scopului prevãzut, care poarta marcajul CS sau CE, poate pune în pericol siguranta persoanelor şi, dupã caz, a proprietãţii, ia mãsuri corespunzãtoare pentru interzicerea introducerii pe piata, retragerea de pe piata şi/sau pentru interzicerea de punere în funcţiune sau utilizare a acesteia.
(2) Organismul de control va informa în scris Ministerul Industriei şi Resurselor, imediat, cu privire la deciziile luate, indicând motivele care au stat la baza deciziei şi în special dacã neconformitatea se datoreazã:
a) nerespectãrii cerinţelor esenţiale prevãzute la art. 4;
b) aplicãrii incorecte a standardelor prevãzute la art. 6 alin. (2).
(3) În cazul în care organismul de control constata ca un ascensor sau o componenta de securitate, care poarta marcajul CS sau CE, nu îndeplineşte cerinţele acestei hotãrâri, ia mãsurile prevãzute de prezenta hotãrâre impotriva celui care a aplicat marcajul şi informeazã Ministerul Industriei şi Resurselor asupra deciziei sale.
ART. 8
(1) Pentru ascensoarele şi componentele de securitate introduse pe piata cu marcaj CS sau CE montatorul ascensorului, respectiv producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, are obligaţia sa întocmeascã şi sa pãstreze cel puţin 10 ani de la data ultimei fabricatii a acestora documentele care atesta conformitatea, ce vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organismului de control.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) vor cuprinde:
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut în anexa nr. 4;
b) declaraţia de conformitate CS sau CE, dupã caz, întocmitã de montatorul ascensorului, respectiv de producãtorul componentelor de securitate sau de reprezentantul autorizat al acestuia, prevãzutã la art. 6 alin. (1);
c) certificatele de conformitate emise de organisme notificate de Ministerul Industriei şi Resurselor sau de organisme notificate ale Uniunii Europene, dupã caz;
d) adresele spaţiilor de depozitare de pe teritoriul României;
e) copii de pe rapoartele de încercãri prin care se demonstreaza conformitatea cu standardele menţionate la art. 6 alin. (2) şi (3) sau cu standardele europene armonizate, dupã caz.
(3) În cazul în care montatorul ascensorului, respectiv producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, nu are sediul în România, importatorul are obligaţia sa detina documentele mai sus menţionate, care vor fi prezentate spre examinare, la cerere, organismului de control.

CAP. 3
Proceduri pentru evaluarea conformitatii
ART. 9
(1) Înainte de introducerea pe piata a componentelor de securitate prevãzute în anexa nr. 1 producãtorul unei componente de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia are obligaţia:
a) (i) sa înainteze modelul de componenta de securitate pentru efectuarea examinãrii CS de tip, conform prevederilor din anexa nr. 4 lit. A, şi pentru verificãri ale procesului de producţie de cãtre un organism notificat, conform prevederilor din anexa nr. 5; sau
(ii) sa înainteze modelul de componenta de securitate pentru efectuarea examinãrii CS de tip, conform prevederilor din anexa nr. 4 lit. A, şi sa aplice un sistem de asigurare a calitãţii, conform prevederilor din anexa nr. 6, pentru verificarea produsului; sau
(iii) sa aplice un sistem de asigurare a calitãţii conform prevederilor din anexa nr. 7;
b) sa aplice marcajul CS pe fiecare componenta de securitate şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS, care trebuie sa conţinã informaţiile prevãzute în anexa nr. 3 lit. A, având în vedere prevederile din anexa nr. 6, 7 sau 8, dupã caz;
c) sa pãstreze o copie de pe declaraţia de conformitate CS timp de 10 ani de la data la care a fost fabricata ultima componenta de securitate.
(2) Înainte de introducerea pe piata un ascensor trebuie supus uneia dintre urmãtoarele proceduri:
a) în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor care a fost supus examinãrii CS de tip, prevãzutã în anexa nr. 4 lit. B, acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicând:
(i) inspecţia finala prevãzutã în anexa nr. 8; sau
(ii) sistemul de asigurare a calitãţii produsului pentru ascensor, prevãzut în anexa nr. 9; sau
(iii) sistemul de asigurare a calitãţii producţiei, prevãzut în anexa nr. 10.
Procedurile pentru fazele de proiectare şi de construcţie, pe de o parte, şi cele pentru fazele de montare şi încercare, pe de alta parte, pot fi efectuate pe acelaşi ascensor;
b) în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor model care a fost supus examinãrii CS de tip, prevãzutã în anexa nr. 4 lit. B, acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicând:
(i) inspecţia finala prevãzutã în anexa nr. 8; sau
(ii) sistemul de asigurare a calitãţii produsului pentru ascensor, prevãzut în anexa nr. 9; sau
(iii) sistemul de asigurare a calitãţii producţiei, prevãzut în anexa nr. 10;
c) în cazul în care ascensorul a fost proiectat în conformitate cu un ascensor pentru care a fost implementat un sistem de asigurare a calitãţii, conform prevederilor din anexa nr. 11, completat cu o examinare a proiectului, în situaţia în care proiectul nu este conform în totalitate cu standardele prevãzute la art. 6 alin. (2), acesta trebuie construit, montat şi încercat aplicând:
(i) inspecţia finala prevãzutã în anexa nr. 8; sau
(ii) sistemnul de asigurare a calitãţii produsului pentru ascensor, prevãzut în anexa nr. 9; sau
(iii) sistemul de asigurare a calitãţii producţiei, prevãzut în anexa nr. 10;
d) verificãrii unitãţii de produs, prevãzutã în anexa nr. 12;
e) sistemului de asigurare a calitãţii, conform prevederilor din anexa nr. 11, suplimentat cu o examinare a proiectului, în situaţia în care proiectul nu este conform în totalitate cu standardele prevãzute la art. 6 alin. (2).
În cazurile prevãzute la lit. a), b) şi c) persoana responsabilã cu proiectarea trebuie sa furnizeze persoanei responsabile cu construcţia, montajul şi incercarile toate documentele şi informaţiile necesare, astfel încât aceste lucrãri sa se poatã efectua în condiţii de siguranta absolutã.
(3) Pentru ascensoarele care constituie variatii de la ascensorul model sau fac parte din ascensoarele derivate din ascensorul model trebuie fãcute precizãri clare în dosarul tehnic de fabricaţie, indicandu-se valorile maxime şi minime. Pentru serii de echipamente care satisfac cerinţele esenţiale de securitate trebuie demonstrata similaritatea prin calcule şi/sau pe baza desenelor de execuţie.
(4) În toate cazurile prevãzute la alin. (2) montatorul ascensorului are obligaţia:
a) sa aplice marcajul CS pe ascensor şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS care va conţine informaţiile prevãzute în anexa nr. 3 lit. B, luând în considerare specificaţiile din anexa nr. 8, 9, 10, 11 sau 12, dupã caz;
b) sa pãstreze o copie de pe declaraţia de conformitate CS timp de 10 ani de la data la care ascensorul a fost introdus pe piata.
Ministerul Industriei şi Resurselor, organismul de control şi organismele notificate pot cere şi pot obţine de la montatorul ascensorului o copie de pe declaraţia de conformitate CS şi de pe rapoartele de încercãri, efectuate la inspecţia finala.
(5) În cazul în care ascensoarelor şi componentelor de securitate li se aplica şi alte reglementãri legale, care acoperã alte cerinţe şi care, de asemenea, prevãd fixarea marcajului CS, acest marcaj trebuie sa indice conformitatea ascensorului şi a componentei de securitate cu prevederile tuturor reglementãrilor legale aplicabile. În aceste cazuri, în documentele, notele şi instrucţiunile prevãzute de prezenta hotãrâre se vor indica şi reglementãrile respective, prin trimitere la numerele de referinta cu care aceste reglementãri au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Atunci când nici montatorul ascensorului, nici producãtorul componentei de securitate şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au îndeplinit obligaţiile care le revin conform alin. (1)-(4), obligaţiile revin persoanei care introduce pe piata ascensorul sau componenta de securitate. Aceleaşi obligaţii revin şi unei persoane care fabrica pentru propriul uz ascensorul sau componenta de securitate.
(7) Documentele şi corespondenta realizate în legatura cu procedurile de evaluare a conformitatii, prevãzute la alin. (1)-(4), se redacteazã sau se traduc în limba romana.
ART. 10
Procedurile pentru evaluarea conformitatii sunt redate schematic în anexa nr. 13.

CAP. 4
Marcaje
ART. 11
(1) Marcajul naţional de conformitate CS şi marcajul european de conformitate CE se aplica conform modelului prevãzut în anexele nr. 2 şi 3 la <>Legea nr. 608/2001 .
(2) Marcajele CS şi CE se aplica în mod vizibil, uşor lizibil şi de nesters, direct pe fiecare cabina de ascensor, conform prevederilor din anexa nr. 2 pct 5, şi pe fiecare componenta de securitate prevãzutã în anexa nr. 1 sau, când acest lucru nu este posibil, pe o eticheta aplicatã în mod nedetasabil pe componenta de securitate.
(3) Este interzisã aplicarea pe ascensoare sau pe componentele de securitate a unor marcaje asemãnãtoare cu marcajele CS sau CE, care pot fi confundate cu aceste marcaje. Oricare alt marcaj poate fi aplicat pe ascensoare sau pe componenta de securitate, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajelor CS sau CE sa nu fie redusã.
ART. 12
(1) În cazul în care organismul de control constata ca nu au fost respectate prevederile pentru aplicarea marcajului, montatorul ascensorului, respectiv producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia, dupã caz, va fi obligat sa realizeze produsul în conformitate cu aceste prevederi.
(2) În cazul în care organismul de control constata ca neconformitatea continua, acesta trebuie sa ia toate mãsurile necesare de limitare sau de interzicere de la introducerea pe piata ori sa asigure retragerea de pe piata a componentei de securitate în cauza şi sa interzicã funcţionarea ascensorului, dupã caz, în condiţiile legii.

CAP. 5
Organisme notificate şi de control
ART. 13
(1) Ministerul Industriei şi Resurselor, în calitate de autoritate de stat în domeniu, va publica pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi va actualiza periodic în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista organismelor notificate, aprobatã prin ordin al ministrului, recunoscute sa execute procedurile prevãzute la art. 9 alin. (1) şi (2), împreunã cu sarcinile specifice pe care aceste organisme au fost desemnate sa le îndeplineascã şi cu numãrul de identificare alocat acestora în Registrul organismelor notificate, în condiţiile legii.
(2) Competenta organismelor notificate este recunoscuta de cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor pe baza unei proceduri de evaluare, avându-se în vedere criteriile minime prevãzute în anexa nr. 14.
(3) În situaţia în care se constata ca un organism notificat nu mai întruneşte criteriile minime prevãzute în anexa nr. 14, Ministerul Industriei şi Resurselor retrage desemnarea şi notificarea organismului, în condiţiile legii.
ART. 14
Organismul de control care verifica respectarea prevederilor prezentei hotãrâri este Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, organ de specialitate care funcţioneazã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor.

CAP. 6
Raspunderi şi sancţiuni
ART. 15
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 4, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea utilizãrii şi a introducerii pe piata a produselor neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 8 şi 9, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei şi interzicerea comercializãrii pana la o data stabilitã de organismul de control de comun acord cu montatorul ascensorului sau cu producãtorul componentelor de securitate sau cu reprezentantul autorizat al acestuia ori cu importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitatilor;
c) nerespectarea prevederilor art. 6 şi 11, cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piata şi/sau interzicerea introducerii pe piata a produselor nemarcate sau marcate incorect.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul de control anume împuternicit de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - Departamentul supraveghere piata - ISCIR - SP.
ART. 16
Contravenţiilor prevãzute la art. 15 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 17
(1) Orice decizie luatã în baza prezentei hotãrâri de cãtre Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - Departamentul supraveghere piata - ISCIR - SP, din care rezulta sancţiuni şi restrictii de introducere pe piata sau de punere în funcţiune a ascensoarelor şi a componentelor de securitate, va mentiona temeiul legal al deciziei, în condiţiile prezentei hotãrâri, şi va fi adusã imediat la cunostinta Ministerului Industriei şi Resurselor, precum şi persoanelor interesate.
(2) Decizia poate fi atacatã la instanta judecãtoreascã competenta, în condiţiile legii.

CAP. 7
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 18
Pentru asigurarea accesului persoanelor cu handicap în cabinele ascensoarelor, în special al celor care utilizeazã scaune cu rotile, trebuie pe cat posibil sa se asigure accesul acestora la toate nivelurile clãdirilor existente şi la toate nivelurile clãdirilor în curs de construire. În toate clãdirile noi cel puţin un ascensor trebuie sa fie accesibil persoanelor cu handicap care utilizeazã scaune cu rotile. Aceste ascensoare trebuie sa îndeplineascã cerinţele pentru o astfel de utilizare, în principal din punct de vedere al dimensiunilor şi al poziţiei comenzilor.
ART. 19
Lista cuprinzând standardele romane care adopta standardele europene armonizate prevãzute la art. 6, ale cãror numere de referinta au fost publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene, se elaboreazã în termen de 6 luni de la data publicãrii prezentei hotãrâri, se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se actualizeazã periodic şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 20
Procedura de evaluare a organismelor de certificare în vederea recunoaşterii de cãtre Ministerul Industriei şi Resurselor se elaboreazã în termen de 6 luni de la data publicãrii prezentei hotãrâri şi se aproba prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 21
Anexele nr. 1-14 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 22
Pana la data de 31 decembrie 2003 se admite introducerea pe piata şi punerea în funcţiune şi a ascensoarelor şi componentelor de securitate destinate acestora, care sunt în curs de realizare, la data publicãrii prezentei hotãrâri, conform prevederilor Ordinului ministrului aprovizionarii tehnico-materiale şi controlul gospodãririi fondurilor fixe nr. 78/1988 privind aprobarea Prescripţiilor tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea şi verificarea ascensoarelor - R2-88.
ART. 23
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2003. Pe aceeaşi data se abroga Ordinul ministrului aprovizionarii tehnico-materiale şi controlul gospodãririi fondurilor fixe nr. 78/1988 privind aprobarea Prescripţiilor tehnice pentru proiectarea, construirea, montarea, exploatarea şi verificarea ascensoarelor - R2-88.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu


ANEXA 1

LISTA
cuprinzând componentele de securitate care se utilizeazã la ascensoare

1. dispozitiv de zavorare a uşilor de palier;
2. paracazatoare pentru împiedicarea caderii cabinei ascensorului;
3. limitatoare de viteza;
4. tampoane:
a) tampoane cu inmagazinarea energiei:
- neliniare;
- cu amortizarea miscarii de revenire;
b) tampoane cu disiparea energiei;
5. dispozitive de securitate montate pe circuitele hidraulice, care sunt utilizate pentru împiedicarea caderii cabinei;
6. contacte electrice de securitate (intreruptor de securitate) care conţin componente electronice.


ANEXA 2

CERINŢE ESENŢIALE DE SĂNĂTATE ŞI DE SECURITATE
ce trebuie asigurate la proiectarea şi construirea ascensoarelor şi componentelor de securitate

DISPOZIŢII PRELIMINARE
A. Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi securitate pe care trebuie sa le asigure ascensoarele şi/sau componentele de securitate, care prezintã risc atunci când sunt utilizate conform destinaţiei date de montatorul ascensorului sau de producãtorul componentelor de securitate
B. Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi de securitate conţinute în prezenta hotãrâre sunt obligatorii.
Ascensoarele sau componentele de securitate trebuie proiectate şi construite astfel încât sa se atinga obiectivele acestor cerinţe esenţiale.
C. Producãtorul de componente de securitate, precum şi montatorul ascensorului au obligaţia sa efectueze o analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor lor, fiind obligaţi sa proiecteze şi sa construiascã produsele ţinând seama de aceasta analiza.
D. Cerinţele esenţiale prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi care nu sunt incluse în prezentele cerinţe esenţiale se aplica ascensoarelor, conform prevederilor art. 4 alin. (3) al prezentei hotãrâri.
1. GENERALITATI
1.1. Cerinţele esenţiale de sãnãtate şi securitate prevãzute în anexa nr. 1 la Normele motodologice referitoare la certificarea calitãţii din punct de vedere al securitãţii muncii a echipamentelor tehnice, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale, nr. 388/1996 privind aprobarea normelor metodologice în aplicarea prevederilor <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 15 octombrie 1996, se aplica în situaţia în care exista riscuri concrete şi acestea nu sunt abordate în prezenta anexa.
Cerinţele esenţiale prevãzute la pct. 1.1.2 din anexa nr. 1 la normele metodologice menţionate mai sus trebuie aplicate în orice situaţie.
1.2. Cabina
Cabina trebuie proiectata şi construitã astfel încât sa ofere un spaţiu şi o rezistenta corespunzãtoare numãrului maxim de persoane, precum şi sarcinii nominale stabilite de montator.
În cazul ascensoarelor destinate transportului de persoane, atunci când dimensiunile ascensorului permit, cabina trebuie proiectata şi construitã astfel încât caracteristicile sale constructive sa nu obstructioneze sau sa împiedice accesul şi utilizarea acestuia de cãtre persoane cu handicap şi, de asemenea, sa permitã efectuarea oricãror modificãri necesare care sa faciliteze utilizarea ascensorului de cãtre astfel de persoane.
1.3. Mijloace de suspendare şi de sustinere
Mijloacele de suspendare şi/sau de sustinere a cabinei, accesoriile, precum şi orice elemente terminale ale acestora trebuie sa fie alese şi proiectate astfel încât sa asigure un nivel corespunzãtor de siguranta şi sa reducã riscul caderii cabinei, luându-se în considerare condiţiile de utilizare, materialele utilizate, precum şi condiţiile de fabricaţie.
Atunci când se utilizeazã cabluri sau lanturi pentru suspendarea cabinei, trebuie sa existe cel puţin doua cabluri sau lanturi independente, fiecare cu sistemul propriu de ancorare. Astfel de cabluri şi lanturi nu trebuie sa aibã imbinari sau matisari, cu excepţia cazurilor în care acestea sunt necesare pentru fixare sau pentru formarea unui ochet.
1.4. Controlul sarcinii (inclusiv depãşirea vitezei)
1.4.1. Ascensoarele trebuie proiectate, construite şi montate astfel încât sa fie împiedicatã pornirea normalã atunci când sarcina nominalã este depãşitã.
1.4.2. Ascensoarele trebuie sa fie dotate cu un limitator de viteza. Aceste cerinţe nu se aplica ascensoarelor la care, prin conceptia sistemului de actionare, nu este posibila depãşirea vitezei.
1.4.3. Ascensoarele rapide trebuie dotate cu un dispozitiv pentru controlul şi limitarea vitezei.
1.4.4. Ascensoarele care utilizeazã roti de frictiune trebuie sa fie proiectate astfel încât sa asigure stabilitatea cablurilor de tracţiune pe roata de frictiune.
1.5. Troliu
1.5.1. Toate ascensoarele pentru persoane trebuie sa aibã propriul troliu individual. Aceasta cerinta nu se aplica la ascensoarele la care contragreutatile sunt înlocuite cu o a doua cabina.
1.5.2. Montatorul ascensorului trebuie sa asigure ca troliul ascensorului şi dispozitivele anexe ale unui ascensor nu sunt accesibile decât pentru lucrãri de întreţinere şi în cazuri de urgenta.
1.6. Comenzi
1.6.1. Comenzile ascensoarelor destinate utilizãrii de cãtre persoane cu handicap neinsotite trebuie sa fie proiectate şi amplasate în mod corespunzãtor.
1.6.2. Funcţia comenzilor trebuie indicatã clar.
1.6.3. Comenzile de chemare ale unei baterii de ascensoare pot fi separate sau interconectate.
1.6.4. Echipamentele electrice trebuie instalate şi conectate astfel încât:
- sa fie exclusa orice confuzie cu circuitele care nu au legatura directa cu ascensorul;
- alimentarea cu energie sa poatã fi comutatã sub sarcina;
- miscarile ascensorului sa fie dependente de contactele electrice de siguranta printr-un circuit electric de siguranta separat;
- o defectiune a instalaţiei electrice sa nu conducã la o situaţie periculoasa.
2. RISCURI PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN AFARĂ CABINEI ASCENSORULUI
2.1. Ascensorul trebuie sa fie proiectat şi construit pentru a se asigura ca spaţiul în care se deplaseaza cabina nu este accesibil decât pentru lucrãri de întreţinere şi în cazuri de urgenta. Înainte ca o persoana sa aibã acces în acel spaţiu, trebuie opritã funcţionarea ascensorului.
2.2. Ascensorul trebuie sa fie proiectat şi construit astfel încât sa se elimine riscul de lovire atunci când cabina este în una dintre poziţiile sale extreme.
Acest obiectiv se realizeazã cu ajutorul unui spaţiu liber sau al unui refugiu dincolo de poziţiile extreme ale cabinei.
Totuşi în anumite cazuri, în special la clãdirile existente unde aceasta condiţie este imposibil de indeplinit, se pot adopta alte mãsuri corespunzãtoare pentru evitarea acestui risc, dupã ce a fost obţinutã aprobarea specialã din partea ISCIR.
2.3. Spaţiile de acces pentru intrarea şi ieşirea din cabina trebuie sa fie dotate cu usi de palier, având o rezistenta mecanicã corespunzãtoare condiţiilor de utilizare.
În timpul functionarii normale un dispozitiv de zavorare a uşilor trebuie sa împiedice:
a) miscarea cabinei, comandata sau necomandata, dacã toate uşile de palier nu sunt închise şi zavorate;
b) deschiderea unei usi de palier, atunci când cabina încã se deplaseaza şi nu se afla într-o zona prevãzutã pentru oprire.
Sunt permise miscari de nivelare ale cabinei, în situaţia în care uşile de palier sunt deschise, numai în zone specificate, cu condiţia ca viteza de deplasare sa fie controlatã.
3. RISCURI PENTRU PERSOANELE AFLATE ÎN CABINA
3.1. Cabinele ascensoarelor trebuie inconjurate complet de pereţi plini, cu podele şi tavane închise, cu excepţia orificiilor pentru ventilaţie şi a uşilor pe toatã lungimea. Uşile cabinei trebuie sa fie proiectate şi montate astfel încât cabina sa nu se poatã deplasa, cu excepţia miscarilor de nivelare menţionate la pct. 2.3, dacã uşile nu sunt închise, şi sa se opreascã în cazul în care uşile se deschid.
Uşile cabinei trebuie sa rãmânã închise şi zavorate în cazul opririi între doua niveluri, acolo unde exista un risc de cadere în spaţiul dintre cabina şi put.
3.2. Ascensorul trebuie sa aibã dispozitive care sa împiedice cãderea libera sau deplasarea necontrolata a cabinei în cazul unei întreruperi de curent sau al defectarii componentelor.
Dispozitivul care impiedica cãderea libera a cabinei (paracazator) trebuie sa fie independent de mijloacele de suspendare ale cabinei.
Acest dispozitiv trebuie sa poatã opri cabina la sarcina sa nominalã şi la viteza maxima stabilitã de montatorul ascensorului. Orice oprire produsã de acest dispozitiv nu trebuie sa producã o decelerare dãunãtoare pentru ocupantii cabinei, oricare ar fi condiţiile de încãrcare.
3.3. Tampoanele trebuie montate între partea inferioarã a putului şi podeaua cabinei.
În acest caz spaţiul liber menţionat la pct. 2.2 trebuie mãsurat cu tampoanele complet comprimate.
Aceasta cerinta nu se aplica ascensoarelor la care, datoritã conceptiei sistemului de actionare, cabina nu poate intra în spaţiul liber menţionat la pct. 2.2.
3.4. Ascensoarele trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa nu poatã fi puse în mişcare dacã dispozitivul menţionat la pct. 3.2 nu se afla într-o poziţie de funcţionare.
4. ALTE RISCURI
4.1. Uşile de palier şi uşile de cabina sau ansamblul celor doua usi, în cazul în care acestea sunt automate, trebuie sa fie prevãzute cu un dispozitiv care sa evite riscul strivirii atunci când acestea sunt în mişcare.
4.2. Uşile de palier, atunci când sunt prevãzute sa contribuie la protecţia clãdirii impotriva incendiilor, inclusiv cele care au elemente din sticla, trebuie sa reziste în mod corespunzãtor la foc, din punct de vedere al integritãţii şi al caracteristicilor referitoare la izolatie, pentru oprirea propagarii flacarilor, şi la transmiterea caldurii prin radiaţie termica.
4.3. Contragreutatile trebuie sa fie montate astfel încât sa se evite orice risc de lovire cu cabina sau de cadere pe aceasta.
4.4. Ascensoarele trebuie sa fie echipate cu mijloace care sa dea posibilitatea oamenilor reţinuţi în cabina sa fie scoşi şi evacuati.
4.5. Cabinele trebuie sa fie dotate cu mijloace de comunicaţie cu dublu sens, care sa permitã legatura permanenta cu echipa de intervenţie rapida.
4.6. Ascensoarele vor fi proiectate şi construite astfel încât, în cazul în care temperatura din camera troliului depãşeşte limita maxima stabilitã de montator, acestea sa poatã efectua pana la capãt miscarea comandata, aflatã în curs, şi sa refuze comenzi noi.
4.7. Cabinele vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa se asigure o ventilaţie suficienta pentru pasageri, chiar şi în cazul unei opriri prelungite.
4.8. Cabina trebuie iluminata adecvat atunci când este utilizata sau când se deschide o usa; de asemenea, cabina trebuie sa fie prevãzutã cu sistem de iluminare de urgenta.
4.9. Mijloacele de comunicaţie prevãzute la pct. 4.5 şi sistemul de iluminare de urgenta prevãzut la pct. 4.8 vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa funcţioneze chiar şi în lipsa alimentarii normale cu energie. Perioada de funcţionare a acestora trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite efectuarea în condiţii normale a procedurii de salvare.
4.10. Circuitele de comanda a ascensorului, care pot fi folosite în caz de incendiu, vor fi proiectate şi fabricate astfel încât sa se împiedice oprirea ascensoarelor la anumite niveluri şi sa se permitã comandarea prioritara a ascensorului de cãtre echipele de salvare.
5. MARCARE
5.1. Suplimentar fata de caracteristicile minime cerute pentru orice masina, conform prevederilor prevãzute la pct. 1.7.3 din anexa nr. 1 la normele metodologice menţionate la pct. 1.1 al prezentei anexe, fiecare cabina trebuie sa aibã aplicatã o placa vizibila care sa indice în mod clar sarcina nominalã în kilograme şi numãrul maxim de pasageri care pot fi transportaţi.
5.2. În cazul în care ascensorul este proiectat astfel încât sa permitã oamenilor reţinuţi în cabina sa iasa fãrã ajutor din exterior, instrucţiunile necesare acestei operaţiuni trebuie sa fie afişate în mod clar şi într-un loc vizibil în cabina.
6. INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE
6.1. Componentele de securitate trebuie sa fie însoţite de un manual de instrucţiuni redactat în limba romana de cãtre producãtorul acestora, astfel încât asamblarea, conectarea, reglarea şi întreţinerea sa poatã fi efectuate eficient şi fãrã riscuri.
6.2. Fiecare ascensor trebuie sa fie însoţit de o documentaţie întocmitã de cãtre montator în limba romana.
Documentaţia trebuie sa conţinã cel puţin:
a) un manual de instrucţiuni care va cuprinde planurile şi diagramele necesare pentru utilizare în condiţii normale, întreţinere, inspecţie, reparatie, verificãri periodice şi manevre de salvare conform pct. 4.4;
b) un registru în care se noteaza reparaţiile şi, dupã caz, verificãrile periodice.


ANEXA 3

A. Conţinutul declaraţiei de conformitate CS pentru componentele de securitate*1)

Declaraţia de conformitate CS trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi sediul producãtorului de componente de securitate*2);
b) denumirea şi adresa reprezentantului autorizat, acolo unde este cazul;
c) descrierea componentei de securitate, detalii asupra tipului sau seriei şi numãrul seriei de fabricaţie, dacã exista;
d) funcţia de securitate a componentei de securitate;
e) anul fabricaţiei componentei de securitate;
f) toate prevederile importante cu care este conformã componenta de securitate;
g) referirea la standardele armonizate utilizate, acolo unde este cazul;
h) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat examinarea CS de tip în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. a) (i) şi (ii) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
i) referirea la certificatul pentru examinarea CS de tip, emis de cãtre un organism notificat, acolo unde este cazul;
j) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat verificarea producţiei în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. a) (ii) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
k) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a verificat sistemul de asigurare a calitãţii aplicat de producãtor în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. a) (iii) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
l) identificarea persoanei semnatare împuternicite sa acţioneze în numele producãtorului componentelor de securitate sau al reprezentantului autorizat al acestuia stabilit în România.
-------------
*1) Declaraţia trebuie redactatã în limba romana, împreunã cu manualul de instrucţiuni prevãzut în anexa nr. 2 pct. 6.1, şi trebuie sa fie tiparita sau scrisã la masina.
*2) Denumirea firmei, adresa completa; în cazul reprezentantului autorizat se indica denumirea firmei şi sediul producãtorului de componente de securitate.

B. Conţinutul declaraţiei de conformitate CS pentru ascensoarele montate*3)

Declaraţia de conformitate CS trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi sediul montatorului ascensorului*4);
b) descrierea ascensorului, detalii asupra tipului sau seriei, numãrul seriei de fabricaţie şi adresa unde a fost montat ascensorul;
c) anul montarii ascensorului;
d) toate prevederile importante cu care este conform ascensorul;
e) referirea la standardele armonizate utilizate, acolo unde este cazul;
f) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat examinarea CS de tip a ascensorului, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. a) şi b) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
g) referirea la certificatul de examinare CS de tip, acolo unde este cazul;
h) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat verificarea ascensorului, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. d) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
i) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a efectuat inspecţia finala a ascensorului, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. a), b) şi c) a prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
j) denumirea, adresa şi numãrul de identificare ale organismului notificat care a inspectat sistemul de asigurare a calitãţii aplicat de montator, în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2) lit. a), b), c) şi e) al prezentei hotãrâri, acolo unde este cazul;
k) identificarea persoanei semnatare împuternicite sa acţioneze în numele montatorului ascensorului.
-------------
*3) Aceasta declaraţie trebuie redactatã în limba romana, împreunã cu manualul de instrucţiuni prevãzut în anexa nr. 2 pct. 6.2, şi trebuie sa fie tiparita sau scrisã la masina.
*4) Denumirea firmei şi adresa completa.


ANEXA 4

EXAMINAREA CS DE TIP
(Modulul B)

A. Examinarea CS de tip pentru componente de securitate
1. Examinarea CS de tip este acea parte a procedurii prin care un organism notificat constata şi atesta faptul ca un exemplar reprezentativ din componentele de securitate va permite ascensorului, în care este corect montat, sa satisfacã cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre.
2. Cererea pentru efectuarea examinãrii CS de tip se înainteazã de cãtre producãtorul componentei de securitate sau de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia unui oranism notificat, ales de cãtre acesta.
2.1. Cererea pentru examinarea CS de tip trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) denumirea şi sediul producãtorului de componente de securitate şi, dacã cererea este înaintatã de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia, numele şi sediul acestuia din urma, precum şi adresa spaţiilor de producţie pentru componentele de securitate;
b) o declaraţie scrisã potrivit cãreia aceeaşi cerere nu a mai fost înaintatã nici unui alt organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 3.1;
d) un exemplar reprezentativ din componenta de securitate, denumit în continuare tip, sau detalii asupra locului unde poate fi examinat acesta; organismul notificat poate sa solicite un numãr rezonabil din astfel de componente, dacã acestea sunt necesare pentru realizarea programului de încercãri.
3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii şi sa dea posibilitatea verificãrii dacã se utilizeazã componente de securitate adecvate pentru a permite ascensorului în care sunt corect montate sa fie conform prevederilor prezentei hotãrâri.
3.1. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa cuprindã în principal urmãtoarele:
a) o descriere generalã a componentei de securitate, inclusiv domeniul de utilizare, în special limitele de viteza, sarcina şi putere, precum şi condiţiile, în special mediile explozive şi expunerea la medii periculoase;
b) desene de execuţie şi planuri de fabricaţie sau diagrame;
c) cerinţele esenţiale luate în considerare şi soluţiile adoptate pentru a le satisface, de exemplu standardele armonizate;
d) rezultatele oricãror încercãri sau calcule efectuate sau subcontractate de cãtre producãtor;
e) un exemplar al instrucţiunilor de montare pentru componentele de securitate;
f) mãsurile luate în faza de fabricaţie, pentru a asigura ca producţia de serie de componente de securitate este conformã cu componenta de securitate examinata.
4. Organismul notificat are urmãtoarele obligaţii:
a) sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie, pentru a evalua în ce mãsura pot fi îndeplinite obiectivele dorite;
b) sa examineze componenta de securitate, pentru a verifica dacã aceasta este adecvatã termenilor din dosarul tehnic de fabricaţie;
c) sa efectueze sau sa solicite efectuarea examinarilor corespunzãtoare şi a încercãrilor necesare pentru a verifica dacã soluţiile adoptate de producãtorul de componente de securitate respecta cerinţele prezentei hotãrâri, dând posibilitatea componentei de securitate sa îşi îndeplineascã funcţiile atunci când este corect montata în ascensor.
5. Dacã tipul reprezentativ de componenta de securitate respecta prevederile prezentei hotãrâri aplicabile acestuia, organismul notificat trebuie sa elibereze solicitantului un certificat de examinare CS de tip.
Certificatul de examinare CS de tip trebuie sa conţinã:
a) denumirea şi sediul producãtorului de componente de securitate;
b) concluziile examinãrii;
c) condiţiile pentru valabilitatea acestui certificat;
d) date speciale necesare identificarii tipului aprobat.
Ministerul Industriei şi Resurselor, ISCIR şi alte organisme notificate pot obţine, la cerere, o copie de pe certificatul de examinare CS de tip, o copie de pe dosarul tehnic de fabricaţie şi rapoarte ale examinarilor, calculelor şi încercãrilor efectuate. Dacã organismul notificat refuza unui producãtor certificarea unui tip, acesta trebuie sa justifice detaliat solicitantului refuzul. În situaţia în care i se refuza unui producãtor de componente de securitate certificarea unui tip, acesta poate face apel la instanta judecãtoreascã competenta, în condiţiile legii.
6. Producãtorul de componente de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare CS de tip asupra tuturor modificãrilor, chiar şi de natura minora, pe care le-a efectuat sau intenţioneazã sa le efectueze la componenta de securitate aprobatã, inclusiv noi extinderi sau variante nespecificate în dosarul tehnic de fabricaţie original, prevãzut la pct. 3.1.
Organismul notificat trebuie sa examineze modificãrile şi sa informeze solicitantul dacã certificatul de examinare CS de tip rãmâne valabil. Dacã organismul notificat considera necesar, poate fie sa emita o completare la certificatul de examinare CS de tip original, fie sa ceara înaintarea unei noi solicitãri pentru certificare.
7. Fiecare organism notificat trebuie sa informeze celelalte organisme notificate privind certificatele de examinare CS de tip emise şi completãrile la acestea, precum şi referitor la certificatele de examinare CS de tip retrase.
Fiecare organism notificat trebuie, de asemenea, sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii relevante privind certificatele de examinare CS de tip pe care le-a retras.
8. Certificatele de examinare CS de tip, dosarele şi corespondenta în legatura cu procedurile de examinare CS de tip trebuie redactate sau traduse în limba romana.
9. Producãtorul de componente de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze împreunã cu dosarul tehnic de fabricaţie copiile de pe certificatele de examinare CS de tip emise şi de pe completãrile la acestea o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimei componente de securitate.
În situaţia în care nici producãtorul de componente de securitate şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în România, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de control, la cerere, documentaţia tehnica revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a componentei de siguranta.
B. Examinarea CS de tip pentru ascensoare
1. Examinarea CS de tip este acea parte a procedurii prin care un organism notificat constata şi atesta faptul ca un ascensor model sau un ascensor pentru care nu este posibila o extindere sau o variatie, conform art. 9 alin. (3) al prezentei hotãrâri, satisface cerinţele acesteia
2. Cererea pentru efectuarea examinãrii CS de tip se înainteazã de cãtre montatorul ascensorului unui organism notificat ales de acesta.
2.1. Cererea pentru examinarea CS de tip trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) numele şi sediul montatorului ascensorului;
b) o declaraţie scrisã potrivit cãreia aceeaşi cerere nu a mai fost înaintatã nici unui alt organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 3.1;
d) detalii privind locul unde poate fi examinat ascensorul model; ascensorul model supus examinãrii trebuie sa includã pãrţile terminale şi sa poatã deservi cel puţin trei niveluri (sus, intermediar şi jos).
3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii ascensorului cu prevederile prezentei hotãrâri, înţelegerea proiectului şi a functionarii ascensorului.
3.1. În mãsura în care este necesar pentru evaluarea conformitatii, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) o descriere generalã a modelului reprezentativ de ascensor şi sa indice în mod clar toate extinderile sau variantele posibile ale modelului reprezentativ de ascensor care este supus examinãrii conform art. 9 alin. (3) al prezentei hotãrâri;
b) desene de execuţie şi planuri de fabricaţie sau diagrame;
c) cerinţele esenţiale luate în considerare şi soluţiile adoptate pentru a le satisface, de exemplu standardele armonizate;
d) o copie de pe declaraţia de conformitate CS a componentei de securitate utilizate de producãtorul ascensorului;
e) rezultatele oricãror încercãri sau calcule efectuate sau subcontractate de cãtre producãtor;
f) un exemplar al manualului de instrucţiuni al ascensorului;
g) mãsurile luate în faza de montare, pentru a asigura ca producţia de serie de ascensoare este conformã cu prevederile prezentei hotãrâri.
4. Organismul notificat are urmãtoarele obligaţii:
a) sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie, pentru a evalua în ce mãsura pot fi îndeplinite obiectivele dorite;
b) sa examineze modelul reprezentativ de ascensor pentru a verifica dacã acesta a fost fabricat conform documentaţiei tehnice;
c) sa efectueze sau sa solicite efectuarea examinarilor corespunzãtoare şi a încercãrilor necesare pentru a verifica dacã soluţiile adoptate de montatorul ascensorului respecta cerinţele prezentei hotãrâri şi permit ascensorului sa fie conform acestor cerinţe.
5. Dacã ascensorul model respecta prevederile prezentei hotãrâri aplicabile acestuia, organismul notificat trebuie sa elibereze solicitantului un certificat de examinare CS de tip.
Certificatul de examinare CS de tip trebuie sa conţinã:
a) denumirea şi sediul montatorului ascensorului;
b) concluziile examinãrii;
c) condiţiile pentru valabilitatea acestui certificat;
d) date speciale necesare identificarii tipului aprobat.
Ministerul Industriei şi Resurselor, ISCIR şi alte organisme notificate pot obţine, la cerere, o copie de pe certificatul de examinare CS de tip, o copie de pe documentaţia tehnica şi rapoarte ale examinarilor, calculelor şi încercãrilor efectuate. Dacã organismul notificat refuza unui producãtor certificarea unui tip, acesta trebuie sa justifice detaliat solicitantului refuzul. În situaţia în care i se refuza unui montator de ascensoare certificarea unui tip, acesta poate face apel la instanta judecãtoreascã competenta, în condiţiile legii.
6. Montatorul ascensorului trebuie sa informeze organismul notificat care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare CS de tip asupra tuturor modificãrilor, chiar şi de natura minora, pe care le-a efectuat sau intenţioneazã sa le efectueze la ascensorul aprobat, inclusiv noi extinderi sau variante nespecificate în dosarul tehnic de fabricaţie original, conform pct. 3.1.
Organismul notificat trebuie sa examineze modificãrile şi sa informeze solicitantul dacã certificatul de examinare CS de tip rãmâne valabil. Dacã organismul notificat considera necesar, poate fie sa emita o completare la certificatul de examinare CS de tip original, fie sa ceara înaintarea unei noi solicitãri pentru certificare.
7. Fiecare organism notificat trebuie sa informeze celelalte organisme notificate privind certificatele de examinare CS de tip emise şi completãrile la acestea, precum şi referitor la certificatele de examinare CS de tip retrase.
Fiecare organism notificat trebuie, de asemenea, sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii relevante privind certificatele de examinare CS de tip pe care le-a retras.
8. Certificatele de examinare CS de tip, dosarele şi corespondenta în legatura cu procedurile de examinare CS de tip trebuie redactate sau traduse în limba romana.
9. Montatorul ascensorului trebuie sa pãstreze împreunã cu dosarul tehnic de fabricaţie copiile de pe certificatele de examinare CS de tip emise şi de pe completãrile la acestea o perioada de cel puţin 10 ani de la data fabricãrii ultimului ascensor conform cu modelul reprezentativ de ascensor.


ANEXA 5

CONFORMITATEA CU TIPUL SUPLIMENTAT CU VERIFICĂRI
(Modulul C)

1. Conformitatea cu tipul este acea parte a procedurii prin care producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia asigura şi declara ca componentele de securitate sunt conforme tipului descris în certificatul de examinare CS de tip şi totodatã asigura şi declara ca satisfac cerinţele prezentei hotãrâri aplicabile acestora, şi vor permite ascensorului, în care sunt montate corect, sa satisfacã cerinţele esenţiale ale prezentei hotãrâri. Producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare componenta de securitate şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
2. Producãtorul componentelor de securitate trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a garanta ca procesul de fabricaţie asigura conformitatea componentelor de securitate fabricate cu tipul, asa cum este descris în certificatul de examinare CS de tip, şi cu cerinţele prezentei hotãrâri aplicabile acestora.
3. Producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze o copie de pe declaraţia de conformitate CS pentru o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimei componente de securitate.
4. Organismul notificat ales de producãtor trebuie sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze verificãri pe o componenta de securitate la intervale stabilite în mod aleatoriu. Trebuie sa se examineze un esantion adecvat dintre componentele de securitate finite, prelevat de cãtre organismul notificat, şi trebuie sa se efectueze incercarile corespunzãtoare prevãzute în standardele menţionate la art. 6 alin. (3) al prezentei hotãrâri sau încercãri cu efect echivalent, pentru a verifica conformitatea procesului de fabricaţie cu cerinţele prezentei hotãrâri. În cazurile în care una sau mai multe dintre componentele de securitate verificate nu sunt conforme, organismul notificat trebuie sa ia mãsurile necesare.
Toate organismele notificate responsabile cu efectuarea acestei proceduri trebuie sa convinã de comun acord asupra elementelor care trebuie luate în considerare atunci când verifica componentele de securitate, ţinând seama de caracteristicile esenţiale ale componentelor de securitate prevãzute în anexa nr. 1.
În cursul procesului de fabricaţie producãtorul trebuie sa aplice numãrul de identificare a organismului notificat, sub responsabilitatea acestui organism.
5. Documentaţia şi corespondenta referitoare la procedurile pentru verificãrile la intervale stabilite în mod aleatoriu, prevãzute la pct. 4, trebuie redactate sau traduse în limba romana.


ANEXA 6

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUSULUI
(Modulul E)

1. Asigurarea calitãţii produsului este procedura prin care producãtorul de componente de securitate, care îndeplineşte prevederile pct. 2, asigura şi declara ca componentele de securitate sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele din prezenta hotãrâre, aplicabile acestora, şi totodatã asigura şi declara ca componenta de securitatea va permite ascensorului, în care este montata corect, sa satisfacã cerinţele prezentei hotãrâri. Producãtorul componentei de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare componenta de securitate şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat care rãspunde de supraveghere, conform prevederilor pct. 4.
2. Pentru inspecţia finala şi încercarea componentei de securitate producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat, conform prevederilor pct. 3, care trebuie sa fie supus supravegherii conform prevederilor pct. 4.
3. Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul componentei de securitate solicita unui organism notificat, ales de cãtre acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii pentru componentele de securitate care fac obiectul evaluãrii.
3.1.1. Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru componentele de securitate avute în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
c) documentaţia tehnica a componentelor de securitate aprobate şi un exemplar al certificatului de examinare CS de tip.
3.2. În cadrul sistemului calitãţii se efectueazã examinarea fiecãrei componente de securitate şi se efectueazã incercarile corespunzãtoare, prevãzute în standardul sau standardele menţionate la art. 6 al prezentei hotãrâri, sau încercãri cu efect echivalent, pentru a garanta conformitatea componentelor de securitate cu cerinţele esenţiale ale prezentei hotãrâri.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre producãtorul componentelor de securitate trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa asigure o înţelegere uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
3.2.1. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã, în special, o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea;
b) structura organizatoricã a întreprinderii, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea componentelor de securitate;
c) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate dupã fabricaţie;
d) mijloacele de verificare a functionarii efective a sistemului calitãţii;
e) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 3.2. Aceasta trebuie sa presupunã conformitatea cu cerinţele standardului roman SR EN ISO 9003:1994, completat, dacã este necesar, pentru a tine seama de caracteristicile specifice ale componentelor de securitate.
3.3.1. Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei ascensorului avut în vedere. Procedura de evaluare trebuie sa includã o inspecţie la locurile de fabricaţie ale producãtorului componentelor de securitate.
3.3.2. Decizia echipei de audit trebuie sa fie adusã la cunostinta producãtorului componentelor de securitate.
Aceasta trebuie sa conţinã concluziile evaluãrii şi decizia motivatã privind evaluarea.
3.4. Producãtorul componentelor de securitate se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii, asa cum a fost aprobat, şi sa menţinã acest sistem la un nivel corespunzãtor şi eficient.
3.4.1. Producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de actualizare a acestui sistem.
3.4.2. Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare a acestuia.
3.4.3. Decizia de evaluare motivatã, care conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului componentelor de securitate.
4. Supravegherea sub rãspunderea unui organism notificat
4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul componentelor de securitate îşi îndeplineşte corect obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Producãtorul componentelor de securitate trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea inspecţiei în incintele de control şi încercare şi pune la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare şi în mod special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
c) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice pentru a asigura faptul ca producãtorul componentelor de securitate menţine şi aplica sistemul calitãţii; organismul notificat trebuie sa emita pentru producãtorul componentelor de securitate un raport de audit.
4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice prevãzute la pct. 4.3, organismul notificat poate face inspecţii inopinate la locurile unde sunt fabricate componentele de securitate. În timpul acestor inspecţii organismul notificat are dreptul sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze încercãri pentru verificarea functionarii corecte a sistemului calitãţii, dacã se considera necesar. Organismul notificat preda producãtorului componentelor de securitate un raport al inspecţiei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
5. Producãtorul componentelor de securitate trebuie sa detina şi sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, pentru o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimei componente de securitate, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 3.1.1 lit. c);
b) documentele de actualizare a sistemului calitãţii, prevãzute la pct. 3.4.1;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevãzute la pct. 3.4, 4.3 şi 4.4.
6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la aprobãrile privind sistemul calitãţii, care au fost emise sau retrase.


ANEXA 7

ASIGURAREA CALITĂŢII
(Modulul H)

1. Asigurarea calitãţii este procedura prin care producãtorul componentelor de securitate, care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 2, asigura şi declara ca componentele de securitate supuse evaluãrii sunt conforme cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre aplicabile acestora. Producãtorul componentelor de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare componenta de securitate şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat responsabil cu supravegherea, conform prevederilor pct. 4.
2. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru fazele de proiectare, fabricaţie, inspecţie şi încercare finala a componentelor de securitate, conform prevederilor pct. 3; sistemul calitãţii aprobat este supus supravegherii conform prevederilor pct. 4.
3. Sistemul calitãţii
3.1. Producãtorul solicita unui organism notificat ales de cãtre acesta evaluarea propriului sistem al calitãţii.
3.1.1. Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru componentele de securitate avute în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii.
3.2. Sistemul calitãţii trebuie sa asigure conformitatea componentelor de securitate cu cerinţele prezentei hotãrâri, aplicabile acestora, şi sa permitã ascensoarelor, în care au fost corect montate, sa satisfacã acele cerinţe.
3.2.1. Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
3.2.2. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea şi structura organizatoricã a întreprinderii, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte proiectarea şi calitatea componentelor de securitate;
b) specificaţiile tehnice de proiectare, inclusiv standardele care vor fi aplicate, şi, atunci când standardele prevãzute la art. 6 al prezentei hotãrâri nu vor fi aplicate integral, mijloacele care vor fi utilizate pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor esenţiale din prezenta hotãrâre;
c) tehnicile de control şi verificare a proiectului, procesele şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate pentru proiectarea componentelor de siguranta supuse evaluãrii;
d) procesul de fabricaţie corespunzãtor, tehnicile de control şi asigurare a calitãţii, precum şi procesele şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate;
e) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã procesul de fabricaţie, precum şi frecventa cu care vor fi efectuate;
f) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.;
g) mijloacele de urmãrire a realizãrii calitãţii cerute în ceea ce priveşte proiectarea şi produsul în sine, precum şi a functionarii eficiente a sistemului calitãţii.
3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a determina dacã acesta satisface cerinţele menţionate la pct. 3.2. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului roman SR EN ISO 9003:1994, completat, dacã este necesar, pentru a tine seama de natura specifica a componentelor de securitate pentru care este aplicat.
3.3.1. Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei ascensorului avut în vedere. Procedura de evaluare trebuie sa includã o inspecţie la locul unde se fabrica produsul respectiv.
3.3.2. Decizia de evaluare motivatã, care va conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului de componente de securitate.
3.4. Producãtorul de componente de securitate se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii, asa cum a fost aprobat, şi sa menţinã acest sistem la un nivel corespunzãtor şi eficient.
3.4.1. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de actualizare a acestui sistem.
3.4.2. Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare a acestuia.
3.4.3. Decizia de evaluare motivatã, care va conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
4. Supravegherea sub rãspunderea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îşi îndeplineşte corect obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Producãtorul de componente de securitate trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea inspecţiei în incintele de proiectare, producţie, inspecţie, încercare şi depozitare a produselor şi trebuie sa punã la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare şi în mod special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de faza de proiectare a sistemului calitãţii, cum ar fi: rezultatele analizelor, calculelor, ale încercãrilor etc.;
c) înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de faza de producţie din sistemul calitãţii, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice pentru a asigura faptul ca producãtorul componentelor de securitate menţine şi aplica sistemul calitãţii; organismul notificat trebuie sa emita pentru producãtorul de componente de securitate un raport de audit.
4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice prevãzute la pct. 4.3, organismul notificat poate face inspecţii inopinate la sediul producãtorului. În timpul acestor inspecţii organismul notificat are dreptul sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze încercãri pentru verificarea functionarii corecte a sistemului calitãţii, dacã se considera necesar. Organismul notificat trebuie sa emita pentru producãtorul de componente de securitate un raport al inspecţiei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
5. Producãtorul de componente de securitate sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa detina şi sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, pentru o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimei componente de siguranta, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 3.1.1 lit. b);
b) documentele de actualizare a sistemului calitãţii, prevãzute la pct. 3.4.1;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevãzute la pct. 3.4, 4.3 şi 4.4.
6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la aprobãrile privind sistemul calitãţii, care au fost emise sau retrase.
7. Toate dosarele şi corespondenta referitoare la procedurile de asigurare a calitãţii trebuie redactate sau traduse în limba romana.


ANEXA 8

INSPECŢIA FINALA

1. Inspecţia finala este procedura prin care montatorul ascensorului, care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 2, asigura şi declara ca ascensorul care a fost introdus pe piata satisface cerinţele din prezenta hotãrâre. Montatorul ascensorului trebuie sa aplice marcajul CS în cabina fiecãrui ascensor, conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 5, şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
2. Montatorul ascensorului trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a asigura ca ascensorul care a fost introdus pe piata este conform cu ascensorul model, descris în certificatul de examinare CS de tip, şi conform cerinţelor esenţiale de sãnãtate şi de securitate aplicabile acestuia.
3. Montatorul ascensorului trebuie sa pãstreze o copie de pe declaraţia de conformitate CS şi de pe certificatul de inspecţie finala, menţionat la pct. 6, timp de 10 ani de la data la care ascensorul a fost introdus pe piata.
4. Un organism notificat, ales de montatorul ascensorului, trebuie sa efectueze sau sa solicite efectuarea inspecţiei finale a ascensorului care va fi introdus pe piata. Trebuie efectuate incercarile şi examinarile corespunzãtoare definite în standardele aplicabile, prevãzute la art. 6 din prezenta hotãrâre, sau încercãri cu efect echivalent, pentru a asigura conformitatea ascensorului cu cerinţele prevãzute în aceasta.
Aceste verificãri şi încercãri trebuie sa acopere în special:
a) examinarea documentaţiei, pentru a verifica dacã ascensorul este conform cu modelul aprobat în conformitate cu anexa nr. 5;
b) funcţionarea ascensorului atât în gol, cat şi la sarcina maxima, pentru a se asigura ca montarea şi funcţionarea componentelor de securitate sunt corecte (limitatoare de cursa, dispozitive de blocare etc.);
c) funcţionarea ascensorului la sarcina maxima şi în gol, pentru a se asigura de funcţionarea corecta a componentelor de securitate, în cazul întreruperii furnizarii energiei;
d) o încercare statica cu o sarcina egala cu de 1,25 ori sarcina nominalã. Sarcina nominalã trebuie sa fie cea prevãzutã în anexa nr. 2 la pct. 5.
Dupã aceste încercãri organismul notificat trebuie sa verifice dacã nu a apãrut nici o deformare sau deteriorare care ar putea periclita utilizarea în condiţii de siguranta a ascensorului.
5. Organismul notificat trebuie sa primeascã urmãtoarele documente:
a) desenul de ansamblu general al ascensorului;
b) planurile şi diagramele necesare pentru inspecţia finala, în special diagramele circuitelor de comanda;
c) un exemplar al manualului de instrucţiuni prevãzut în anexa nr. 2 la pct. 6.2.
Organismul notificat poate sa nu ceara planuri detaliate sau informaţii precise, care nu sunt necesare pentru verificarea conformitatii ascensorului care urmeazã sa fie introdus pe piata cu ascensorul model descris în declaraţia pentru examinarea CS de tip.
6. Dacã ascensorul satisface prevederile prezentei hotãrâri, organismul notificat trebuie sa aplice sau sa impunã aplicarea numãrului sau de identificare lângã marcajul CS, în conformitate cu anexa nr. 3, şi trebuie sa întocmeascã un certificat de inspecţie finala în care sa menţioneze verificãrile şi incercarile efectuate.
Organismul notificat trebuie sa completeze paginile corespunzãtoare din registrul prevãzut în anexa nr. 2 la pct. 6.2 lit. b).
Dacã organismul notificat refuza sa emita certificatul pentru inspecţia finala, acesta trebuie sa menţioneze detaliat motivele refuzului şi sa recomande mijloacele prin care se poate obţine acceptarea. Dacã montatorul ascensorului solicita din nou efectuarea inspecţiei finale, acesta trebuie sa înainteze solicitarea aceluiaşi organism notificat.
7. Certificatul pentru inspecţia finala, dosarele şi corespondenta referitoare la procedurile de acceptare vor fi întocmite sau traduse în limba romana.


ANEXA 9

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUSULUI PENTRU ASCENSOARE
(Modulul E)

1. Asigurarea calitãţii produsului pentru ascensoare este procedura prin care montatorul unui ascensor, care îndeplineşte prevederile pct. 2, asigura şi declara ca ascensoarele montate sunt conforme cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisfac cerinţele din prezenta hotãrâre aplicabile acestora. Montatorul ascensorului trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare ascensor şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat care rãspunde de supraveghere conform prevederilor pct. 4.
2. Pentru inspecţia finala şi încercarea ascensorului montatorul ascensorului trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat conform prevederilor pct. 3, iar sistemul calitãţii trebuie sa fie supus supravegherii conform prevederilor pct. 4.
3. Sistemul calitãţii
3.1. Montatorul ascensorului solicita unui organism notificat ales de cãtre acesta evaluarea sistemului calitãţii pentru ascensoarele care fac obiectul evaluãrii.
3.1.1. Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru ascensoarele avute în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
c) documentaţia tehnica a ascensoarelor aprobate şi un exemplar al fiecãrui certificat de examinare CS de tip.
3.2. În cadrul sistemului calitãţii se efectueazã examinarea fiecãrui ascensor şi incercarile corespunzãtoare prevãzute în standardul sau standardele ce conferã prezumţia de conformitate cu cerinţele esenţiale sau încercãri cu efect echivalent, pentru a garanta conformitatea ascensorului cu cerinţele esenţiale prevãzute în prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre montatorul ascensorului trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa asigure o înţelegere uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
3.2.1. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã, în special, o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea;
b) structura organizatoricã a întreprinderii, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea ascensoarelor;
c) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate înainte de introducerea pe piata, incluzând în cele din urma incercarile prevãzute la pct. 4.2 lit. c);
d) mijloacele de verificare a functionarii efective a sistemului calitãţii;
e) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 3.2. Aceasta trebuie sa presupunã conformitatea cu cerinţele standardului roman SR EN ISO 9003:1994, completat, dacã este necesar, pentru a tine seama de caracteristicile specifice ale ascensoarelor.
3.3.1. Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei ascensorului avut în vedere. Procedura de evaluare trebuie sa includã o inspecţie la montatorul ascensorului şi la locul unde se monteaza ascensorul.
3.3.2. Decizia echipei de audit trebuie sa fie adusã la cunostinta montatorului de ascensoare. Aceasta trebuie sa conţinã concluziile evaluãrii şi decizia de evaluare motivatã.
3.4. Montatorul ascensorului se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii, asa cum a fost aprobat, şi sa menţinã acest sistem la un nivel corespunzãtor şi eficient.
3.4.1. Montatorul ascensorului trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de actualizare a acestui sistem.
3.4.2. Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare a acestuia.
3.4.3. Decizia de evaluare motivatã, care conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta montatorului de ascensoare.
4. Supravegherea sub rãspunderea unui organism notificat
4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca montatorul de ascensoare îşi îndeplineşte corect obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Montatorul de ascensoare trebuie sa permitã accesul organismului notificat, pentru efectuarea inspecţiei în incintele de control şi încercare, şi sa punã la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare şi în mod special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
c) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat.
4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice pentru a asigura faptul ca montatorul de ascensoare menţine şi aplica sistemul calitãţii; organismul notificat trebuie sa emita montatorului de ascensoare un raport de audit.
4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice prevãzute la pct. 4.3, organismul notificat poate face inspecţii inopinate la locurile unde sunt montate ascensoarele. În timpul acestor inspecţii organismul notificat are dreptul sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze încercãri pentru verificarea functionarii corecte a sistemului calitãţii, dacã se considera necesar. Organismul notificat preda producãtorului un raport al inspecţiei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
5. Montatorul ascensorului trebuie sa detina şi sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, pentru o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimului ascensor, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 3.1.1 lit. c);
b) documentele de actualizare a sistemului calitãţii, prevãzute la pct. 3.4.1;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevãzute la pct. 3.4.3, 4.3 şi 4.4.
6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la aprobãrile privind sistemul calitãţii care au fost emise sau retrase.


ANEXA 10

ASIGURAREA CALITĂŢII PRODUCŢIEI
(Modul D)

1. Asigurarea calitãţii producţiei reprezintã acea parte a procedurii prin care montatorul unui ascensor, care satisface obligaţiile care îi revin conform prevederilor pct. 2, asigura şi declara ca ascensoarele satisfac cerinţele din prezenta hotãrâre care le sunt aplicabile. Montatorul ascensorului trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare ascensor şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat responsabil cu supravegherea conform prevederilor pct. 4.
2. Montatorul ascensorului trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru producţia, montarea, inspecţia finala şi incercarile ascensorului, conform prevederilor pct. 3. De asemenea, sistemul calitãţii trebuie supus supravegherii conform prevederilor pct. 4.
3. Sistemul calitãţii
3.1. Montatorul unui ascensor trebuie sa solicite unui organism notificat ales de cãtre acesta evaluarea propriului sistem al calitãţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile relevante despre ascensoare;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
c) documentaţia tehnica a tipului aprobat şi o copie de pe certificatul de examinare CS de tip.
3.2. Sistemul calitãţii trebuie sa asigure conformitatea ascensoarelor cu cerinţele din prezenta hotãrâre care le sunt aplicabile.
Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de montatorul ascensorului trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã, în special, o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea şi structura organizatoricã, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii legate de calitatea ascensoarelor;
b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii, precum şi tehnicile, procesele şi mãsurile sistematice care vor fi utilizate;
c) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã montare; aceste încercãri trebuie sa cuprindã cel puţin incercarile prevãzute în anexa nr. 9 la pct. 4.2 lit. c);
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului utilizat etc.;
e) mijloacele de monitorizare a realizãrii calitãţii cerute ascensorului şi funcţionarea eficienta a sistemului calitãţii.
3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 3.2. Aceasta presupune conformitatea cu acele cerinţe privind asigurarea calitãţii, care aplica standardul SR EN ISO 9002:1994, completat, dacã este necesar, pentru a tine seama de natura specifica a unui ascensor.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei ascensorului în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspecţie la întreprinderea montatorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta montatorului ascensorului.
3.4. Montatorul ascensorului trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile ce decurg din sistemul calitãţii, asa cum a fost aprobat, şi trebuie sa se asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient. Montatorul ascensorului trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de actualizare a acestui sistem.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat va mai satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare a acestuia.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta montatorului de ascensoare.
4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca montatorul de ascensoare îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Montatorul de ascensoare trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, asamblare, instalare, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze periodic audituri pentru a asigura ca montatorul de ascensoare menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita montatorului de ascensoare un raport de audit.
4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice prevãzute la pct. 4.3, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul montatorului de ascensoare. În timpul unor astfel de vizite organismul notificat are dreptul sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze încercãri pentru a verifica dacã sistemul calitãţii funcţioneazã corect, dacã se considera necesar. Organismul notificat trebuie sa predea montatorului de ascensoare un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
5. Montatorul ascensorului trebuie sa pãstreze şi sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, pentru o perioada de 10 ani de la data la care a fost fabricat ultimul ascensor, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 3.1 lit. b);
b) documentele de actualizare a sistemului calitãţii, prevãzute la pct. 3.4;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevãzute la pct. 3.4 ultimul alineat, respectiv la pct. 4.3 şi 4.4.
6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la certificatele privind sistemul calitãţii, care au fost emise sau retrase.
7. Documentaţia şi corespondenta referitoare la procedurile pentru asigurarea calitãţii trebuie întocmite sau traduse în limba romana.


ANEXA 11

ASIGURAREA CALITĂŢII PENTRU ASCENSOARE
(Modulul H)

1. Asigurarea calitãţii pentru ascensoare este procedura prin care montatorul de ascensoare, care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 2, asigura şi declara ca ascensoarele supuse evaluãrii sunt conforme cu cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre, aplicabile acestora. Montatorul de ascensoare trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare ascensor şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare a organismului notificat responsabil pentru supraveghere conform prevederilor pct. 4.
2. Montatorul de ascensoare trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru fazele de proiectare, fabricaţie, asamblare, montare şi inspecţie finala a ascensoarelor, conform prevederilor pct. 3; sistemul calitãţii aprobat este supus supravegherii conform prevederilor pct. 4.
3. Sistemul calitãţii
3.1. Montatorul de ascensoare solicita unui organism notificat ales de cãtre acesta evaluarea propriului sistem al calitãţii.
3.1.1. Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru ascensoare, în special informaţii care ajuta la înţelegerea legãturii care exista între proiect şi funcţionarea ascensorului şi care ajuta la evaluarea conformitatii cu cerinţele esenţiale ale prezentei hotãrâri;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii.
3.2. Sistemul calitãţii trebuie sa asigure conformitatea ascensoarelor cu cerinţele prezentei hotãrâri aplicabile acestora.
3.2.1. Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre montatorul ascensorului trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
3.2.2. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea şi structura organizatoricã a întreprinderii, responsabilitatille şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte proiectarea şi calitatea ascensoarelor;
b) specificaţiile tehnice de proiectare, inclusiv standardele care vor fi aplicate, şi, atunci când standardele prevãzute la art. 6 al prezentei hotãrâri nu vor fi aplicate integral, mijloacele care vor fi utilizate pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor din prezenta hotãrâre;
c) tehnicile de control şi verificare a proiectului, procesele şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate pentru proiectarea ascensoarelor supuse evaluãrii;
d) procesul de fabricaţie corespunzãtor, tehnicile de control şi asigurare a calitãţii, precum şi procesele şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate;
e) tehnicile corespunzãtoare de asamblare, montare şi control al calitãţii, procesele şi acţiunile sistematice care vor fi utilizate;
f) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate înainte (inspectarea condiţiilor de montare: putul ascensorului, camera masinii etc.), în timpul şi dupã montare [inclusiv pana la ultima încercare prevãzutã în anexa nr. 1 la pct. 4 lit. b)];
g) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.;
h) mijloacele de urmãrire a realizãrii calitãţii cerute în ceea ce priveşte proiectarea şi montajul, precum şi a functionarii eficiente a sistemului calitãţii.
3.3. Inspectarea proiectului
Atunci când proiectul nu este în totalitate conform standardelor armonizate, organismul notificat trebuie sa constate dacã proiectul este conform prevederilor prezentei hotãrâri şi, în situaţia în care acesta este conform, emite un certificat CS de examinare a proiectului, indicând durata de valabilitate a certificatului şi detalii necesare pentru identificarea proiectului aprobat.
3.4. Evaluarea sistemului calitãţii
Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a determina dacã acesta satisface cerinţele menţionate la pct. 3.2. Aceasta presupune conformitatea cu cerinţele standardului roman SR EN ISO 9003:1994, completat, dacã este necesar, pentru a tine seama de caracteristicile specifice ascensoarelor pentru care este aplicat.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei ascensorului avut în vedere. Procedura de evaluare trebuie sa includã o inspecţie la sediul montatorului şi la locul unde se monteaza ascensorul respectiv.
Decizia de evaluare motivatã, care va conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta montatorului de ascensoare.
3.5. Montatorul de ascensoare se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii, asa cum a fost aprobat, şi sa menţinã acest sistem la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Montatorul de ascensoare trebuie sa informeze organismul notificat care a certificat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de actualizare a acestui sistem.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 3.2 sau dacã este necesarã o reevaluare a acestuia.
Decizia motivatã de evaluare, care va conţine concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta montatorului de ascensoare.
4. Supravegherea sub rãspunderea organismului notificat
4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca montatorul de ascensoare îşi îndeplineşte corect obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii aprobat.
4.2. Montatorul de ascensoare trebuie sa permitã accesul organismului notificat, pentru efectuarea inspecţiei în incintele de proiectare, producţie, asamblare, montare, inspecţie, încercare şi depozitare a produselor, şi trebuie sa punã la dispoziţie acestuia toate informaţiile necesare şi în mod special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, prevãzute de faza de proiectare a sistemului calitãţii, cum ar fi: rezultatele analizelor, calculelor, încercãrilor etc.;
c) înregistrãrile privind calitatea, prevãzute în acea parte a sistemului, care se referã la acceptarea furnizorilor şi la montare, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat etc.
4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice pentru a asigura faptul ca montatorul de ascensoare menţine şi aplica sistemul calitãţii; organismul trebuie sa emita un raport de audit pentru montatorul de ascensoare.
4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice prevãzute la pct. 4.3, organismul notificat poate face inspecţii inopinate la sediul montatorului sau la locul de montare a ascensorului. În timpul acestor inspecţii organismul notificat are dreptul sa efectueze sau sa solicite sa se efectueze încercãri pentru verificarea functionarii corecte a sistemului calitãţii, dacã se considera necesar. Organismul notificat trebuie sa emita pentru montatorul de ascensoare un raport al inspecţiei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
5. Montatorul de ascensoare trebuie sa detina şi sa punã la dispoziţie organelor de control, la cerere, pentru o perioada de 10 ani de la data introducerii pe piata a ascensorului, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 3.1.1 lit. b);
b) documentele de actualizare a sistemului calitãţii, prevãzute la pct. 3.5;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat, prevãzute la pct. 3.5 ultimul alineat, respectiv la pct. 4.3 şi 4.4.
6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la aprobãrile privind sistemul calitãţii, care au fost emise sau retrase.


ANEXA 12

VERIFICAREA UNITĂŢII DE PRODUS
(Modulul G)

1. Verificarea unitãţii de produs este procedura prin care montatorul unui ascensor asigura şi declara ca un ascensor care se introduce pe piata şi care a obţinut certificatul de conformitate prevãzut la pct. 4 este conform cu cerinţele prezentei hotãrâri. Montatorul ascensorului trebuie sa aplice marcajul CS în cabina ascensorului şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
2. Montatorul ascensorului trebuie sa solicite unui organism notificat ales de cãtre acesta verificarea unitãţii de produs.
2.1. Cererea pentru verificarea unitãţii de produs trebuie sa conţinã:
a) denumirea şi sediul montatorului ascensorului şi locul unde este montat ascensorul;
b) declaraţia scrisã din care sa rezulte ca o solicitare similarã nu a mai fost înaintatã altui organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie.
3. Scopul documentaţiei tehnice este de a permite evaluarea conformitatii ascensorului cu cerinţele prezentei hotãrâri şi înţelegerea proiectãrii, montarii şi functionarii ascensorului.
Pentru evaluarea conformitatii documentaţia tehnica trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) o descriere generalã a ascensorului;
b) proiectul, planul de fabricaţie şi diagramele;
c) cerinţele esenţiale în cauza şi soluţia adoptatã pentru a le satisface (cum sunt standardele armonizate);
d) rezultatele încercãrilor sau ale calculelor efectuate sau subcontractate de cãtre montatorul ascensorului;
e) o copie de pe instrucţiunile de utilizare a ascensorului;
f) o copie de pe certificatele de examinare CS de tip ale componentelor de siguranta utilizate.
4. Organismul notificat trebuie sa examineze documentaţia tehnica şi ascensorul şi sa efectueze incercarile corespunzãtoare, conform standardelor prevãzute la art. 6 din prezenta hotãrâre, sau încercãri cu efect echivalent, pentru a asigura conformitatea ascensorului cu cerinţele prevãzute în aceasta. Dacã ascensorul îndeplineşte cerinţele din prezenta hotãrâre, organismul notificat trebuie sa aplice sau sa impunã aplicarea numãrului sau de identificare lângã marcajul CS şi va întocmi un certificat de conformitate referitor la incercarile efectuate.
Organismul notificat trebuie sa completeze paginile corespunzãtoare ale registrului prevãzut în anexa nr. 2 la pct. 6.2.
Dacã organismul notificat refuza sa emita certificatul de conformitate, trebuie sa motiveze detaliat refuzul sau şi sa indice mãsurile ce trebuie luate pentru a se realiza conformitatea. Atunci când montatorul ascensorului solicita din nou verificarea, acesta trebuie sa se adreseze aceluiaşi organism notificat.
5. Certificatul de conformitate, dosarele şi corespondenta referitoare la procedurile pentru verificarea unitãţii de produs trebuie redactate sau traduse în limba romana.
6. Montatorul ascensorului trebuie sa pãstreze un exemplar al certificatului de conformitate, împreunã cu documentaţia tehnica, pentru o perioada de 10 ani de la data introducerii pe piata a ascensorului.



ANEXA 13

PREZENTAREA SCHEMATICA A PROCEDURILOR DE EVALUAREA CONFORMITATII

┌─────────────────────┐ ┌─────────────────────────┐
┌─────>│ Ascensor proiectat │ │ Inspecţia finala │
│ │conform unui ascensor├> │ (anexa nr. 8) │
│ │ care a fost supus │ │ ┌──>│ Organismul notificat │
│ │ examinãrii CS de tip│ │ │ │ verifica şi certifica │
┌──┴───┐ │ (anexa nr. 4) │ │ │ │ dacã ascensorul este ├─>
│Ale- │ └─────────────────────┘ │ │ │ conform cerinţelor │ │
│gerea │ │ │ │ hotãrârii. Montatorul │ │
│modu- │ ┌──────────────────────┐ │ │ │ emite o declaraţie │ │
│lului │ │ Ascensor proiectat │ │┌─┴──┐│ de conformitate CS. │ │
│ de │ │conform unui ascensor │ ││Ale-│└─────────────────────────┘ │
│pro- ├>│ model care a fost │ ││ge- │ │
┌─>│iec- │ │ supus examinãrii CS │ v│rea │ ┌────────────────────────┐ │
│ │tare │ │de tip (anexa nr. 4) ├> │mon-│ │ Asigurarea calitãţii │ │
│ └──┬───┘ └──────────────────────┘ ^│ta- │ │produsului (anexa nr. 9)│ │
│ │ ││to- ├>│ Organismul notificat │ │
┌┴───┐ │ ││ru- │ │evalueaza şi monitori- │ │
│Ale-│ │ ┌──────────────────────┐ ││lui │ │zeaza sistemul calitãţii├>│
│ge- │ │ │ Ascensor proiectat │ │└─┬──┘ │montatorului. Montatorul│ │
│rea │ │ │conform unui ascensor │ │ │ │ emite o declaraţie │ │
│mon-│ │ │ pentru care a fost │ │ │ │ de conformitate CS. │ │
│ta- │ └────>│implementat un sistem ├─┘ │ │ (Modulul E) │ │
│to- │ │ de asigurare a cali- │ │ └────────────────────────┘ │
│ru- │ │tatii (anexa nr. 11), │ │ │
│lui │ │suplimentat cu exami- │ │ ┌─────────────────────────┐ │
└─┬─┬┘ │narea proiectului în │ │ │ Asigurarea calitãţii │ │
^ │ │ │cazul în care aceasta │ │ │producţiei (anexa nr. 10)│ │
───┴┐│ │ │nu corespunde în │ │ │ Organismul notificat │ │
As- ││ │ │totalitate standarde-│ └──>│ evalueaza şi monitori- │ │
cen-││ │ │lor armonizate │ │ zeaza sistemul calitãţii├>│
soa-││ │ └──────────────────────┘ │ montatorului. Montatorul│ │
re ││ │ │ emite o declaraţie │ │
────┘│ │ │ de conformitate CS. │ │
^ │ │ │ (Modulul D) │ │
│ │ │ └─────────────────────────┘ │
│ │ │ │
│ │ └────────────┐ ┌───────────────────────────────────────────────────┐ │
│ └─────────────┐│ │ Verificarea unitãţii de produs (anexa nr. 12 │ │
└────────┐ ││ │ Organismul notificat verifica şi certifica dacã │ v
│ │└>│ ascensoarele respecta cerinţele hotãrârii. ├──>CS
┌────────┐│┌──────┐│ │ Montatorul emite o declaraţie de conformitate CS.│ ^
│Montator│││Com- ││ │ (Modulul G) │ │
│(ascen- │││po- ││ └───────────────────────────────────────────────────┘ │
│soare) │││nen- ││ ┌───────────────────────────────────────────────────┐ │
│Produ- │││te de ││ │ Asigurarea calitãţii (anexa nr. 12) │ │
│cator ├>│secu- ││ │ Organismul notificat evalueaza şi monitorizeazã │ │
│(compo- │││ritate││ │ sistemul calitãţii montatorului. │ │
│nente │││sau │└─>│ Montatorul emite o declaraţie de conformitate CS├>│
│ de │││Ascen-│ │ Organismul notificat inspecteaza proiectul în │ │
│secu- │││soare │ │ cazul în care nu este în totalitate în concordanta│ │
│ritate ││└──────┘ │ cu standardele armonizate CS. (Modulul H) │ │
└────────┘│ └───────────────────────────────────────────────────┘ │
│ ┌────────────────────────────────────┐ │
┌─────┘ │Conformitate cu tipul (anexa nr. 10)│ │
│ │ Organismul notificat efectueazã │ │
│ ┌──────>│ verificãri pe produse la intervale │ │
│ ┌──────────┐ │ │ aleatorii. Producãtorul emite o ├>│
│ │ Examinare│ │Alege- │ declaraţie de conformitate CS. │ │
│ │ CS de tip│ │rea │ (Modulul C) │ │
v │ (anexa ├>│produ- └────────────────────────────────────┘ │
┌────┐ ┌─────>│ nr. 4) │ │cato- ┌────────────────────────────────────┐ │
│Com-│ │ │ (Modulul │ │rului │ Asigurarea calitãţii produsului │ │
│po- │ │ │ B) │ │ │ (anexa nr. 6) │ │
│nen-│ │Ale- └──────────┘ │ │ Organismul notificat evalueaza şi │ │
│te │ │ge- └──────>│ monitorizeazã sistemul calitãţii ├>│
│de │ │rea │ producãtorului. Producãtorul │ │
│se- ├>│pro- │ emite o declaraţie de │ │
│cu- │ │ducã- │ conformitate CS. │ │
│ri- │ │toru- │ (Modulul E) │ │
│ta- │ │lui └────────────────────────────────────┘ │
│te │ │ ┌───────────────────────────────────────────────────┐ │
└────┘ │ │ Asigurarea calitãţii (anexa nr. 7) │ │
│ │ Organismul notificat evalueaza şi monitorizeazã │ │
│ │ sistemul calitãţii producãtorului. │ │
└───────────>│ Producãtorul emite o declaraţie de conformitate CS├─>
│ (Modulul H) │
└───────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 14

CRITERII MINIME
care trebuie avute în vedere pentru desemnarea organismelor de certificare

1. Organismul de certificare, directorul acestuia şi personalul responsabil pentru efectuarea încercãrilor trebuie sa fie alţii decât proiectantul, constructorul, furnizorul sau producãtorul de componente de securitate sau montatorul de ascensoare pe care le inspecteaza şi nu trebuie sa fie reprezentant autorizat al uneia dintre pãrţile enumerate. În mod similar organismul, directorul acestuia şi personalul responsabil pentru aprobarea sistemului calitãţii prevãzut la art. 9 al prezentei hotãrâri trebuie sa fie alţii decât proiectantul, constructorul, furnizorul sau producãtorul de componente de securitate ori montatorul de ascensoare pe care le inspecteaza şi nu trebuie sa fie reprezentant autorizat al uneia dintre pãrţile enumerate. Aceştia nu pot sa se implice direct sau în calitate de reprezentant autorizat în proiectarea, construcţia, comercializarea sau întreţinerea componentelor de securitate sau în montarea de ascensoare. Aceasta nu exclude posibilitatea schimburilor de informaţii tehnice între producãtorul componentelor de securitate sau montatorul de ascensoare şi organismul de certificare.
2. Organismul de certificare şi personalul acestuia trebuie sa efectueze incercarile de verificare cu cel mai înalt grad de integritate profesionalã şi competenta tehnica şi trebuie sa fie independenţi de orice presiuni şi stimulente, îndeosebi financiare, în special din partea persoanelor sau grupurilor de persoane care sunt interesate de rezultatele verificãrilor, şi care ar putea sa le influenteze deciziile sau rezultatul inspectiilor.
3. Organismul de certificare trebuie sa aibã la dispoziţie personalul necesar şi sa dispunã de dotãrile necesare care sa îi permitã îndeplinirea în bune condiţii a sarcinilor administrative şi tehnice legate de verificare sau de supraveghere; de asemenea, trebuie sa aibã acces la echipamentele necesare pentru verificãri speciale.
4. Personalul organismului responsabil pentru inspecţie trebuie sa aibã:
a) o buna pregãtire tehnica şi profesionalã;
b) cunoştinţe corespunzãtoare ale cerinţelor privind incercarile pe care le efectueazã şi experienta corespunzãtoare pentru astfel de încercãri;
c) capacitatea de a întocmi certificate, înregistrãri şi rapoarte necesare pentru autentificarea rezultatelor obţinute la încercãri.
5. Trebuie garantatã imparţialitatea personalului de inspecţie. Remunerarea personalului nu trebuie sa fie dependenta de numãrul încercãrilor efectuate sau de rezultatele respectivelor încercãri.
6. Organismul de certificare trebuie sa încheie o asigurare de rãspundere civilã pentru incercarile efectuate, în conformitate cu legislaţia nationala în domeniu, dacã rãspunderea nu revine prin lege statului.
7. Personalul organismului de certificare este obligat sa pãstreze secretul profesional cu privire la informaţiile dobândite în exercitarea sarcinilor sale ce decurg din respectarea prevederilor prezentei hotãrâri.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016