Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 222 din 10 aprilie 1995  privind organizarea si functionarea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 222 din 10 aprilie 1995 privind organizarea si functionarea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 19 aprilie 1995

    În temeiul prevederilor art. 115 din Constituţia României şi al altor reglementări legale,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Guvernului. Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecţiei proprietăţii industriale, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniu şi cu prevederile convenţiilor şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
    ART. 2
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci elaborează şi supune spre aprobare Guvernului strategia dezvoltării protecţiei proprietăţii industriale în România şi aplică politica în domeniu.
    ART. 3
    În realizarea obiectului sau de activitate, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are următoarele atribuţii:
    1. asigura protecţia în domeniul proprietăţii industriale, în conformitate cu legile speciale şi acordurile internaţionale la care România este parte;
    2. este depozitarul registrelor naţionale ale cererilor depuse şi registrelor naţionale ale titlurilor de protecţie acordate pentru invenţii, mărci de fabrica, de comerţ şi de serviciu, denumiri de origine, desene şi modele industriale, modele de utilitate, topografii ale circuitelor integrate;
    3. administrează, conservă şi dezvoltă, prin schimburile internaţionale, colecţia naţională şi realizează baza de date informatizată în domeniul proprietăţii industriale;
    4. editează şi publică descrierile brevetelor de invenţii;
    5. editează şi publică Buletinul oficial de proprietate industriala a României cu secţiunile brevete de invenţie, mărci, desene şi modele industriale;
    6. editează şi publică periodic Revista română de proprietate industrială şi alte publicaţii destinate promovării obiectului sau de activitate;
    7. efectuează la cerere servicii de specialitate în domeniul proprietăţii industriale;
    8. atestă şi autorizează consilieri în domeniul proprietăţii industriale şi ţine evidenţa acestora în Registrul naţional al cărui depozitar este;
    9. acordă, la cerere, asistenţa în domeniul proprietăţii industriale şi organizează cursuri de instruire, seminare şi simpozioane în domeniu;
    10. îndeplineşte orice alte atribuţii decurgând din dispoziţiile legale în vigoare şi din acordurile internaţionale la care România este parte.
    ART. 4
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci întreţine relaţii cu instituţiile similare din celelalte state şi organizaţii regionale de proprietate industriala şi reprezintă România în organizaţiile internaţionale de specialitate la care este membra.
    ART. 5
    (1) În structura organizatorică a Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci pot funcţiona servicii şi birouri.
    (2) Structura organizatorică a Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci este prevăzută în anexă. În cadrul acesteia, prin ordin al directorului general, se pot organiza birourile şi colectivele temporare prevăzute la art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.
    (3) Numărul maxim de posturi este de 289, exclusiv directorul general.
    ART. 6
    (1) Conducerea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci este asigurată de un director general, asimilat ca salarizare cu funcţia de secretar de stat, numit prin decizia primului-ministru.
    (2) Pe lângă directorul general funcţionează Colegiul de conducere, ca organ consultativ. Componenţa Colegiului de conducere se stabileşte cu avizul membrului din Guvern care coordonează această activitate, prin ordin al directorului general. Preşedintele Colegiului de conducere este directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
    (3) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul general emite ordine şi instrucţiuni.
    ART. 7
    Directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci conduce întreaga activitate a acestuia şi îl reprezintă în relaţiile cu organele şi organizaţiile naţionale şi internaţionale de specialitate. În acest scop, directorul general poate da împuternicire de reprezentare directorului general adjunct şi altor persoane din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
    ART. 8
    Atribuţiile şi sarcinile compartimentelor din aparatul propriu se stabilesc prin regulament de organizare şi funcţionare a Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi se aprobă de directorul general.
    ART. 9
    În exercitarea atribuţiilor sale, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci colaborează cu ministerele şi cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului.
    ART. 10
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci dispune de editura proprie - "Editura OSIM" -, organizată şi autorizata conform legilor în vigoare.
    ART. 11
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci are în dotare, pentru transportul persoanelor din aparatul propriu, un parc auto, potrivit prevederilor legale.
    ART. 12
    Taxele în lei şi în valută, pentru procedurile de acordare şi menţinere în vigoare a titlurilor de protecţie, constituie venituri la bugetul de stat, în conformitate cu legile speciale din domeniul proprietăţii industriale şi legea anuală a bugetului de stat; sumele încasate din aceste taxe se varsă de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci la bugetul de stat potrivit instrucţiunilor Ministerului Finanţelor.
    ART. 13
    (1) Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci efectuează servicii pentru terţi, pe bază de tarife stabilite prin ordin al directorului general, iar veniturile realizate le administrează în sistem extrabugetar potrivit art. 66 lit. d) şi art. 69 din Legea nr. 10/1991.
    (2) Din veniturile încasate se acoperă cheltuielile materiale ocazionate de efectuarea serviciilor, iar venitul net se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de editarea şi difuzarea Revistei române de proprietate industrială precum şi altor materiale publicitare privind protecţia proprietăţii industriale şi legislaţia naţională în domeniu, care se distribuie gratuit.
    ART. 14
    (1) Cheltuielile pentru publicarea descrierilor brevetelor de invenţie şi a Buletinului oficial de proprietate industriala a României se asigură din alocaţie bugetară.
    (2) Veniturile realizate din abonamentele pentru descrierile brevetelor de invenţie şi Buletinul oficial de proprietate industrială a României constituie venituri la bugetul de stat.
    ART. 15
    Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci va putea utiliza, în condiţiile legii, pentru organizarea de simpozioane, seminare sau manifestări tehnice similare, sume provenite din taxe de participare, sponsorizări, donaţii destinate special acestui scop.
    ART. 16
    Anexa face parte din prezenta hotărâre.
    ART. 17
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
    (2) Pe aceeaşi dată, Hotărârea Guvernului nr. 374/1990 privind funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi Hotărârea Guvernului nr. 62/1991 privind subordonarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei hotărâri se abrogă.


                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       -----------------
                       Ministru de stat,
                     ministrul finanţelor,
                      Florin Georgescu

                      Ministru de stat,
               ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                      Dan Mircea Popescu

    Bucureşti, 10 aprilie 1995.
    Nr. 222.

    ANEXĂ

    Numărul maxim de posturi: 289 (exclusiv directorul general)

                   OFICIUL DE STAT PENTRU INVENŢII ŞI MĂRCI

                           ┌──────────────────────────────┐
                           │ DIRECTOR GENERAL │
                           └──────────────┬───────────────┘
                                          │
                              ┌───────────┴────────────┐
                              │DIRECTOR GENERAL ADJUNCT│
                              └───────────┬────────────┘
┌─────────────────────┐ │ ┌─────────────────┐
│Serviciul contencios,│ │ │Control financiar│
│ juridic, relaţii, ├───────────────────┼──────────────────┤ propriu │
│ personal │ │ │ │
└─────────────────────┘ │ └─────────────────┘
┌─────────────────────┐ │
│Serviciul metodologie│ │
│ statistic şi plan ├───────────────────┤
│ │ │
└─────────────────────┘ │
           ┌─────────────────────────┐ │ ┌──────────────────────┐
           │ │ │ │ Serviciul examinare, │
           │ Serviciul economic │ │ │ industrie uşoară, │
           │ ├────┼─────┤ agricultură, │
           │ │ │ │construcţii, invenţii │
           └─────────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
           ┌─────────────────────────┐ │ ┌──────────────────────┐
           │ Serviciul examinare │ │ │ Serviciul examinare │
           │ preliminara invenţii ├────┼─────┤ mărci │
           └─────────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
           ┌─────────────────────────┐ │ ┌──────────────────────┐
           │ Serviciul examinare │ │ │ Serviciul examinare │
           │ chimie, biotehnologii, ├────┼─────┤ desene şi modele │
           │ invenţii │ │ │ industriale │
           └─────────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
           ┌─────────────────────────┐ │ ┌──────────────────────┐
           │ Serviciul examinare │ │ │ Serviciul analize şi │
           │ construcţii de maşini, │ │ │ sinteze documentare, │
           │ metalurgie, industrie ├────┼─────┤colecţia naţională de │
           │ extractivă, invenţii │ │ │ brevete │
           └─────────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
           ┌─────────────────────────┐ │ ┌──────────────────────┐
           │ Serviciul examinare │ │ │ Serviciul prelucrare │
           │energetică, transporturi,├────┼─────┤ automată a datelor, │
           │ mecanică, invenţii │ │ │ editură │
           └─────────────────────────┘ │ └──────────────────────┘
           ┌──────────────────────────────┴────────────────────────────┐
           │ Serviciul examinare electronică, electrotehnică, │
           │automatică, fizică, invenţii şi topografii ale circuitelor │
           │ integrate │
           └───────────────────────────────────────────────────────────┘

             __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016