Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 217 din 9 aprilie 1998  cu privire la conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal profesionist    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 217 din 9 aprilie 1998 cu privire la conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal profesionist

EMITENT: Guvern
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 16 aprilie 1998
În temeiul <>art. 23 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 privind protecţia copilului aflat în dificultate,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata în condiţiile prezentei hotãrâri, care asigura prin activitatea pe care o desfãşoarã la domiciliul sau creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltãrii armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare.
ART. 2
(1) Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au capacitate deplina de exerciţiu;
b) prin comportamentul lor în societate, starea sãnãtãţii şi profilul lor psihologic, prezintã garanţii pentru îndeplinirea corecta a obligaţiilor care revin unui pãrinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor sãi;
c) au în folosinta o locuinta care acoperã necesitãţile de preparare a hranei, igiena, educaţie şi odihna ale utilizatorilor sãi, inclusiv cele ale copiilor care urmeazã a fi primiţi în plasament sau în încredinţare.
(2) Nu poate fi asistent maternal profesionist:
a) persoana care a suferit o condamnare prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva, pentru sãvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni;
b) pãrintele decãzut din drepturile pãrinteşti sau cel al cãrui copil a fost declarat abandonat prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva;
c) persoana care suferã de boli cronice transmisibile.
(3) Persoana care desfãşoarã o activitate salarizata, alta decât cea prevãzutã la art. 1, poate deveni asistent maternal profesionist numai cu condiţia încetãrii contractului individual de munca pe baza cãruia îşi desfãşoarã respectiva activitate salarizata.
ART. 3
(1) Persoanele care solicita obţinerea atestatului de asistent maternal profesionist vor adresa o cerere de evaluare a capacitãţii lor serviciului public specializat pentru protecţia copilului din judeţul, respectiv sectorul municipiului Bucureşti, pe teritoriul cãruia îşi au domiciliul, sau unui organism privat autorizat sa desfãşoare activitãţi de protecţie a copilului aflat în dificultate, prin angajarea de asistenţi maternali profesionisti.
(2) Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte sa devinã asistent maternal profesionist.
(3) La cererea de evaluare vor fi anexate:
a) copii legalizate de pe actele de stare civilã şi de pe actele de studii ale solicitantului;
b) o scurta prezentare a persoanelor cu care locuieşte solicitantul, în care sa se menţioneze numele, prenumele şi data naşterii acestora, precum şi, dupã caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul;
c) certificate medicale eliberate de policlinica de care aparţin, care sa prezinte o evaluare completa a stãrii de sãnãtate a solicitantului şi a persoanelor menţionate la lit. b);
d) certificate de cazier judiciar ale solicitantului şi ale persoanelor cu care acesta locuieşte;
e) un document care sa ateste dreptul de folosinta al solicitantului asupra locuinţei, respectiv copie legalizatã de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de închiriere, declaraţie autentificatã a titularului dreptului de proprietate sau al contractului de închiriere prin care acesta recunoaşte solicitantului un drept de folosinta asupra locuinţei pe perioada nedeterminatã, cunoscând specificul activitãţii pe care solicitantul urmeazã sa o desfãşoare ca asistent maternal profesionist sau, dupã caz, copie legalizatã de pe contractul de subinchiriere, încheiat în condiţiile legii.
ART. 4
(1) Capacitatea de a fi atestaţi ca asistenţi maternali profesionisti a solicitanţilor care au prezentat cereri în condiţiile art. 3 va fi evaluatã de serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau de organismul privat autorizat, în termen de 90 de zile de la înregistrarea cererii.
(2) Evaluarea cuprinde elementele sociale, psihologice şi medicale ale capacitãţii solicitantului, care vor fi determinate prin:
a) interviuri luate solicitantului şi persoanelor cu care acesta locuieşte, de cãtre un asistent social şi de un psiholog, prin care se determina profilul psihologic al solicitantului, motivatia acestuia de a deveni asistent maternal profesionist şi poziţia persoanelor cu care acesta locuieşte, fata de implicatiile desfãşurãrii acestei activitãţi;
b) vizite la domiciliul solicitantului, în scopul verificãrii îndeplinirii condiţiei prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. c);
c) recomandãri ale vecinilor, cunoscutilor, rudelor solicitantului, precum şi ale reprezentanţilor autoritãţii publice locale de la domiciliul acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului;
d) orice investigaţii suplimentare care sunt considerate utile de evaluator.
ART. 5
(1) Rezultatele evaluãrii fac obiectul raportului de ancheta psihosociala asupra capacitãţii solicitantului. Raportul împreunã cu cererea solicitantului şi cu documentele anexate potrivit art. 3 vor fi prezentate comisiei pentru protecţia copilului de la domiciliul solicitantului, cel mai târziu la expirarea termenului prevãzut la art. 4 alin. (1).
(2) O data cu raportul, cel care a efectuat evaluarea va prezenta comisiei pentru protecţia copilului o propunere motivatã cu privire la admiterea sau respingerea cererii solicitantului. Propunerea de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist va cuprinde numãrul maxim de copii pe care solicitantul îi poate primi în plasament sau în încredinţare, grupa de varsta şi sexul acestora, precum şi capacitatea solicitantului de a îngriji copii cu nevoi speciale.
ART. 6
(1) Comisia pentru protecţia copilului soluţioneazã cererea de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist în urma studierii documentelor prezentate şi a audierii solicitantului.
(2) În vederea soluţionãrii cererii, comisia pentru protecţia copilului poate cere şi audierea altor persoane, precum şi orice informaţii suplimentare pe care le considera necesare.
ART. 7
(1) Atestatul de asistent maternal profesionist se elibereazã pentru o perioada de 3 ani.
(2) Atestatul va mentiona datele de identitate ale titularului, durata de valabilitate a atestatului, serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care va supraveghea activitatea asistentului maternal profesionist, numãrul maxim de copii care pot fi primiţi simultan în plasament sau în încredinţare, grupa de varsta şi sexul acestora, precum şi capacitatea titularului de a îngriji copii cu nevoi speciale.
(3) Atestatul poate fi reînnoit, suspendat sau retras de comisia pentru protecţia copilului, la propunerea motivatã a serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau a organismului privat autorizat care supravegheazã activitatea asistentului maternal profesionist.
ART. 8
(1) Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal profesionist se desfãşoarã în baza unui contract individual de munca, încheiat cu serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau cu organismul privat autorizat care le supravegheazã activitatea.
(2) Contractul individual de munca se încheie pe perioada de valabilitate a atestatului, cu o perioada de proba de minimum 3 luni.
(3) Executarea contractului individual de munca începe pe data primei hotãrâri de încredinţare sau de plasament a unui copil asistentului maternal profesionist.
(4) Contractul individual de munca înceteazã în cazurile prevãzute de legislaţia muncii, precum şi în cazul retragerii atestatului de asistent maternal profesionist.
(5) Contractul individual de munca se suspenda pe perioada în care asistentul maternal profesionist nu are în plasament sau în încredinţare copii, precum şi pe perioada suspendãrii atestatului ori în alte cazuri prevãzute de lege.
(6) Persoanele pensionate, atestate ca asistenţi maternali profesionisti, îşi desfãşoarã activitatea în baza unei convenţii civile de prestãri de servicii, încheiatã potrivit alin. (1), în care este stipulatã indemnizaţia lunarã.
(7) O copie de pe contractul individual de munca sau, dupã caz, de pe convenţia civilã de prestãri de servicii se notifica comisiei pentru protecţia copilului.
ART. 9
(1) În perioada de proba menţionatã la art. 8 alin. (2), asistentul maternal profesionist este obligat sa urmeze cursurile de formare profesionalã organizate de angajator. Cheltuielile pentru organizarea acestor cursuri sunt suportate de cãtre angajator.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) persoanele cu studii superioare de asistenta socialã şi psihopedagogie.
(3) Cursurile de formare profesionalã au o durata de minimum 60 de ore şi cuprind urmãtoarele domenii:
a) cadrul juridic şi administrativ al protecţiei drepturilor copilului;
b) dezvoltarea copilului, respectiv îngrijirea copilului sanatos şi bolnav, psihologia copilului, puericultura, pedagogie socialã;
c) problematica specifica a copilului aflat în dificultate;
d) drepturile şi obligaţiile asistentului maternal profesionist.
(4) Programa analitica a cursurilor de formare profesionalã se aproba de comisiile pentru protecţia copilului din judeţe şi din sectoarele municipiului Bucureşti, pe baza propunerilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului, a organismelor private autorizate şi a direcţiei generale de munca şi protecţie socialã din judeţul sau sectorul municipiului Bucureşti corespunzãtor.
(5) La sfârşitul perioadei de proba, serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat prezintã comisiei pentru protecţia copilului un raport de evaluare a activitãţii asistentului maternal profesionist pentru aceasta perioada. Raportul va cuprinde evaluarea activitãţii de creştere, îngrijire şi educare a copiilor primiţi în plasament sau în încredinţare, precum şi evaluarea cunoştinţelor dobândite în urma cursurilor de formare profesionalã.
(6) Dacã în urma evaluãrii prevãzute la alin. (5) se constata ca activitatea asistentului maternal profesionist nu poate asigura dezvoltarea armonioasã a copiilor primiţi în plasament sau în încredinţare, serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat propune comisiei pentru protecţia copilului retragerea atestatului de asistent maternal profesionist şi revocarea hotãrârilor de plasament sau de încredinţare.
ART. 10
(1) Pentru fiecare copil primit în plasament sau în încredinţare, asistentul maternal profesionist încheie o convenţie de plasament sau de încredinţare cu angajatorul prevãzut la art. 8 alin. (1).
(2) Convenţia de plasament sau de încredinţare se încheie cu acordul scris al soţului sau, dupã caz, al sotiei asistentului maternal profesionist şi se notifica comisiei pentru protecţia copilului care a hotãrât plasamentul sau încredinţarea copilului.
(3) Convenţia cuprinde urmãtoarele elemente:
a) informaţii referitoare la copil: identitatea, originea etnicã şi religioasã, situaţia sa personalã, familialã, socialã şi medicalã, nevoile sale speciale;
b) motivele hotãrârii de plasament sau de încredinţare;
c) planul de aplicare şi obiectivele plasamentului sau ale încredinţãrii;
d) modalitãţile de menţinere a contactului între copil şi pãrinţii sãi biologici şi modul de pregãtire a reintegrarii copilului în familia sa naturala, în cazul plasamentului;
e) modul de pregãtire a integrãrii copilului într-o familie adoptivã, în cazul încredinţãrii;
f) modalitãţile de supraveghere a activitãţii asistentului maternal profesionist şi de evaluare periodicã a evoluţiei copilului;
g) drepturile şi obligaţiile specifice ale pãrţilor.
ART. 11
Asistentii maternali profesionisti au urmãtoarele drepturi:
a) drepturile bãneşti prevãzute la <>art. 23 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/1997 ;
b) drepturile de personal prevãzute de legislaţia muncii, pe perioada existenţei raporturilor de munca;
c) dreptul la consiliere şi la sprijin din partea specialiştilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau ai organismului privat autorizat, în vederea îndeplinirii obligaţiilor care le revin cu privire la copiii primiţi în plasament sau în încredinţare;
d) alte drepturi prevãzute de lege.
ART. 12
(1) Asistentii maternali profesionisti au urmãtoarele obligaţii referitoare la copiii primiţi în plasament sau în încredinţare:
a) sa asigure creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, în vederea asigurãrii unei dezvoltãri armonioase - fizica, psihicã, intelectualã şi afectiva - a acestora;
b) sa asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu ceilalţi membri ai familiei;
c) sa asigure integrarea copiilor în viata socialã;
d) sa contribuie la pregãtirea reintegrarii copiilor în familia lor naturala sau la integrarea acestora în familia adoptivã, dupã caz;
e) sa permitã specialiştilor serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau organismului privat autorizat supravegherea activitãţii lor profesionale şi evaluarea evoluţiei copiilor;
f) sa pãstreze confidenţialitatea informaţiilor pe care le primesc cu privire la copii.
(2) Asistentii maternali profesionisti au obligaţia sa informeze de îndatã serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care le supravegheazã activitatea, cu privire la orice schimbare survenitã în situaţia lor personalã, familialã sau socialã, care ar putea sa influenteze activitatea lor profesionalã.
(3) Asistentii maternali profesionisti au obligaţia sa participe la cursurile de perfecţionare organizate de angajatori.
(4) Asistentul maternal profesionist şi persoanele cu care locuieşte au obligaţia sa prezinte, anual, comisiei pentru protecţia copilului un certificat medical din care sa rezulte ca starea sãnãtãţii lor permite continuarea desfãşurãrii activitãţii. Cheltuielile legate de efectuarea analizelor medicale şi de eliberarea certificatului medical se suporta de cãtre angajator.
ART. 13
(1) Serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care supravegheazã activitatea asistentilor maternali profesionisti este obligat sa prezinte comisiei pentru protecţia copilului rapoarte trimestriale referitoare la evoluţia copiilor încredinţaţi sau dati în plasament asistentilor maternali profesionisti.
(2) Reprezentanţii comisiei pentru protecţia copilului au drept de control asupra activitãţii asistentilor maternali profesionisti. În urma controlului, aceştia pot propune comisiei suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist.

PRIM-MINISTRU INTERIMAR
GAVRIL DEJEU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul
muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministru delegat pe lângã
primul-ministru pentru coordonarea
Secretariatului General al Guvernului
şi a Departamentului pentru
Administraţie Publica Localã,
Remus Opris

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016