Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 213 din 28 februarie 2002  privind aprobarea Strategiei de restructurare a industriei siderurgice din Romania pentru perioada 2002-2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 213 din 28 februarie 2002 privind aprobarea Strategiei de restructurare a industriei siderurgice din Romania pentru perioada 2002-2005

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 27 martie 2002
HOTĂ?RÂRE nr. 213 din 28 februarie 2002
privind aprobarea Strategiei de restructurare a industriei siderurgice din România pentru perioada 2002-2005
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 27 martie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Strategia de restructurare a industriei siderurgice din România pentru perioada 2002-2005, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participatiilor Statului, Ministerul Dezvoltãrii şi Prognozei, Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale şi Ministerul Integrãrii Europene vor lua mãsurile necesare pentru realizarea procesului de restructurare în conformitate cu strategia prevãzutã la art. 1.
ART. 3
Ministerul Industriei şi Resurselor va informa periodic Guvernul asupra realizãrii strategiei prevãzute la art. 1.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul muncii
şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Ministrul dezvoltãrii şi prognozei,
Gheorghe Romeo Leonard Cazan

Ministrul Autoritãţii pentru Privatizare
şi Administrarea Participatiilor Statului,
Ovidiu Tiberiu Musetescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

ANEXA 1


STRATEGIA
de restructurare a industriei siderurgice din România
pentru perioada 2002-2005

- Sinteza -

1. Introducere
Activitatea siderurgica în România se desfãşoarã în 33 de întreprinderi de producţie şi 4 institute de cercetaredezvoltare (anexa nr. 1).
Profilul de activitate al acestora, extrem de divers, acoperã practic în totalitate necesitãţile interne de produse şi subproduse din fonta, oţel şi derivate ale acestora. O cantitate apreciabila de produse siderurgice este exportata pe toate continentele, inregistrand în permanenta o balanţa comercialã pozitiva.
Din punct de vedere structural sectorul de producţie dispune de 7 combinate siderurgice integrate, 5 întreprinderi producãtoare de ţevi laminate, 3 întreprinderi producãtoare de ţevi sudate, 14 întreprinderi producãtoare de laminate diverse, doua combinate siderurgice producãtoare de fonta şi piese turnate, un combinat siderurgic producãtor de feroaliaje şi o întreprindere producãtoare de piese turnate.
Din punct de vedere geografic întreprinderile sunt rãspândite în toate regiunile tarii, cele mai importante aglomerari siderurgice fiind în zonele Hunedoara, Galaţi, Targoviste şi Caras-Severin.
Date fiind ponderea activitãţii siderurgice în ansamblul industriei româneşti, precum şi locul important pe care îl ocupa în producţia şi piata Europei, adiacent Acordului de asociere a României la Uniunea Europeanã, încheiat în anul 1993, a fost semnat şi documentul privind evoluţia relaţiilor dintre siderurgia româneascã şi cea a ţãrilor U.E. (Protocolul nr. 2 CECO) în vederea atingerii tintelor de integrare.
De asemenea, Decizia Consiliului U.E. din 6 decembrie 1999/852/CE privind principiile, prioritãţile, obiectivele intermediare şi condiţiile de parteneriat pentru aderarea României precizeazã: "adoptarea unui plan de restructurare a siderurgiei în conformitate cu exigenţele Uniunii Europene", iar în capitolul "Obiective pe termen mediu": "implementarea programului de restructurare a siderurgiei".
În aceste condiţii a fost întocmitã prezenta lucrare, structuratã în 5 volume distincte:
- vol. 1 - Evoluţia şi situaţia actuala a industriei siderurgice din România;
- vol. 2 - Analiza de piata pentru produsele siderurgice româneşti;
- vol. 3 - Scenarii de restructurare industriala;
- vol. 4 - Scenarii de restructurare financiarã, inclusiv viabilitatea întreprinderilor şi a sectorului;
- vol. 5 - Scenarii de restructurare socialã.
În lucrare este abordata problematica generalã a întreprinderilor din siderurgie, accentul fiind pus pe marii producãtori de oţel şi produse siderurgice lungi, plate şi ţevi, care au o pondere de circa 95% din producţia de oţel a tarii şi circa 85% din totalul livrãrilor de produse siderurgice pe piata interna şi la export.
Scopul lucrãrii este de a stabili cadrul general al procesului de restructurare, în concordanta cu criteriile de performanta practicate în U.E.
2. Piata produselor siderurgice
2.1. Situaţia actuala
Piata otelului reprezintã una dintre cele mai active pieţe din lume, complexitatea şi volumul ei imens determinând mutaţii deosebite în structura comerţului mondial.
Siguranta unei industrii siderurgice puternice poate fi garantatã în primul rând de piata interna şi de competitivitatea produselor.
Consumul intern de metal reprezintã, de asemenea, o componenta a dezvoltãrii economice, a ritmului investiţiilor, în general, a evoluţiei PIB.


Tabelul nr. 1

EVOLUŢIA PIB ŞI DINAMICA PRODUCŢIEI DE OŢEL ŞI A CONSUMULUI INTERN
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatorul 1990 1992 1995 1997 2000 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PIB% fata de anul precedent -5,6 -8,8 +7,1 -6,6 +1,3 +4,5 +5,3
Producţia de oţel, milioane 9,1 5,0 6,4 6,4 4,5 6,58 7,25
tone/an
Consumul intern, milioane 5,9 2,5 3,2 3,3 2,2 3,3 4,8
tone/an
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Dacã în anul 1989 siderurgia româneascã dispunea de o capacitate de circa 18 milioane tone oţel/an şi de o producţie echivalenta de 13,4 milioane tone oţel/an, începând cu anul 1990 producţia de oţel a intrat într-un declin accentuat datoritã scaderii cererii interne de metal.
Prin liberalizarea totalã a exporturilor pe piata comunitara, ca urmare a prevederilor Acordului de asociere a României la Uniunea Europeanã şi în mod specific a prevederilor Protocolului nr. 2 CECO, a avut loc o orientare a exporturilor de produse siderurgice româneşti în aceasta zona.
În prezent piata interna absoarbe circa 45% din producţie, iar restul de 55% este livrat pieţei externe. Exportul în ţãrile Uniunii Europene reprezintã circa 50% din totalul exportului de produse siderurgice.
2.2. Prognoza pieţei otelului
Prognoza pieţei a fost fundamentatã pe datele generale privind evoluţia economicã, înscrise în Programul de guvernare pe perioada 2001-2004, pe analizele privind evoluţia PIB pana la orizontul anului 2010 (o creştere anuala medie de circa +5%) şi pe rezultatele sondajelor de piata efectuate la consumatorii de metal din ţara.
Pentru piata externa, pornindu-se de la realitatile dure ale concurentei pe piata globalizata, se preconizeaza consolidarea segmentului de piata deţinut în prezent, circa 2 milioane tone/an. Se precizeazã ca în condiţiile unor conjuncturi favorabile siderurgia româneascã are rezervele de capacitate necesare pentru satisfacerea unor cerinţe sporite ale pieţei externe.
Pentru flexibilitate au fost luate în considerare doua scenarii de evolutii ale pieţei: pesimist şi optimist, în concordanta cu variatiile ciclice ale pieţei otelului, de multe ori imprevizibile. În tabelul nr. 2 se prezintã sintetic prognoza realizatã în condiţiile descrise.


Tabelul nr. 2
U.M. = mii tone
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prognoza pentru livrãrile pe piata interna şi la export
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul Pesimist Optimist
─────────────────────────────────────────────────
2005 2010 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total produse plate 2.570 2.985 2.800 3.400
Total produse lungi 1.490 1.825 1.700 2.200
Ţevi sudate 205 245 230 300
Ţevi fãrã sudura 395 445 430 515
Total produse siderurgice 4.660 5.490 5.160 6.615
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Se precizeazã ca în tabelul de mai sus sunt prezentate nivelurile prognozate pentru produsele siderurgice, date care stau la baza fundamentarii programului de restructurare tehnologicã şi de modernizare a capacitãţilor de elaborare a otelului şi de laminare.
Din punct de vedere structural produsele cu prelucrare avansatã vor cunoaşte o creştere semnificativã în raport cu produsele siderurgice clasice, în acord direct cu cerinţele pieţei; ţevile din oţel vor avea o creştere peste media produselor laminate, având în vedere prelucrabilitatea lor avansatã, dar şi prognozele favorabile de piata, în corelare cu revitalizarea industriilor energetice (petroliere, gaze etc.) româneşti şi strãine. Pe plan extern se are în vedere consolidarea pieţelor actuale, iar nivelul relativ constant al exportului va fi reprezentat, de asemenea, de produse cu valoare adãugatã mare, în raport direct cu exigenţele pieţei externe.
Prognozele privind producţia de oţel, respectiv de laminate, pentru anii 2005 şi 2010 (anexele nr. 2 şi 3) ţin seama de elementele de piata prezentate mai sus.
3. Restructurarea industriala
3.1. Stadiul procesului de restructurare industriala
Acţiunile de restructurare şi lucrãrile de modernizare realizate pana în prezent (tabelul nr. 3) au condus la diminuarea consumurilor specifice, creşterea productivitatii muncii, competitivitatii produselor siderurgice şi la îmbunãtãţirea condiţiilor de mediu ale zonelor adiacente.
Deşi s-au cheltuit fonduri insumand circa 570 milioane dolari S.U.A. (350 milioane dolari S.U.A. la SIDEX - S.A. Galaţi şi 220 milioane dolari S.U.A. la celelalte întreprinderi siderurgice), la nici o întreprindere procesul de modernizare nu este finalizat.
Alocarea resurselor s-a realizat din surse proprii, credite bancare interne şi externe şi prin garanţii guvernamentale.


Tabelul nr. 3

PRINCIPALELE INVESTIŢII
1993-2000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SIDEX - S.A. Galaţi Insuflarea prafului de cãrbune la furnalele
3, 4 şi 5
Modernizarea otelariei nr. 1, inclusiv turnarea
continua
Modernizarea laminorului de benzi la cald:
- cuptorul de reincalzire nr. 5
- laminorul finisor
Modernizarea instalaţiei de galvanizare
SIDERCA - S.A. Calarasi Modernizarea otelariei electrice şi a turnarii
continue;
Instalatie automatã pentru taierea, marcarea
şi controlul calitãţii sinelor.
COS - S.A. Targoviste Modernizarea a doua cuptoare electrice;
Instalaţii de tratare a otelului lichid;
Instalatie de turnare continua a otelului.
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Modernizarea otelariei nr. 2 (parţial);
Turnarea continua a otelului.
COMBINATUL SIDERURGIC - Cuptor electric şi turnare continua (în montaj);
S.A. Resita
ZIMTUB - S.A. Zimnicea Instalatie de zincare pentru ţevi sudate.
SILCOTUB - S.A. Zalau Laminor reductor
Filetare conducte tubaj
REPUBLICA - S.A. Bucureşti Filetare ţevi foraj şi tubaj - modernizãri
Instalaţii de încercãri nedistructive
ARTROM - S.A. Slatina Modernizarea laminorului de ţevi
INDUSTRIA SARMEI - Modernizare cuptor electric
S.A. Campia Turzii
PETROTUB - S.A. Roman Modernizare filetaj 6" şi 16"
TEPRO - S.A. Iaşi Modernizare linie Ø? 220 mm
DUCTIL - S.A. Buzau Fabrica de pulberi feroase
METALURGICA - S.A. Aiud Modernizare flux piese turnate
METALURGICA - S.A. Vlahita Modernizarea furnalului nr. 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INVESTIŢII: 570 milioane dolari S.U.A.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Au fost oprite, de asemenea, capacitãţi uzate fizic şi moral atât din sectorul primar, cat şi capacitãţi de prelucrare (tabelul nr. 4).
În consecinta, evoluţia personalului a avut un curs descendent, asa cum este prezentat în figura 1.
În prezent sunt necesare o accelerare a procesului de restructurare industriala în corelare cu restructurarea organizatoricã şi managerialã (de asemenea, întârziate) şi abordarea unei noi orientãri constructive în ceea ce priveşte restructurarea socialã.


Tabelul nr. 4

PRINCIPALELE CAPACITÃŢI DE PRODUCŢIE OPRITE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Uzina Întreprinderea Denumirea capacitãţilor Capacitatea
(Sectorul) oprite mii tone/an
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Uzina de SIDEX - S.A. Galaţi Bateriile nr. 7-8 1.700
cocsificare Instalaţii de stingere 1.700
uscata nr. 3 şi 4
COMBINATUL SIDERURGIC -S.A. Resita Bateriile nr. 1, 2, 3, 4 650
SIDERCA - S.A. Calarasi Bateria nr. 1 850
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Bateriile nr. 1, 2, 3, 4 1.000
SIDERMET - S.A. Calan Bateriile nr. 1 şi 2 500
Fabrica de SIDEX - S.A. Galaţi 2 benzi de aglomerare
aglomerare COMBINATUL SIDERURGIC -S.A. Resita Întreg fluxul
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Întreg fluxul
Furnale SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Furnalele nr. 4, 5, 6, 3.200
7, 8, 9
SIDEX - S.A. Galaţi Furnalele nr. 1, 6 3.300
SIDERMET - S.A. Calan Furnalele nr. 2, 3, 4 870
COMBINATUL SIDERURGIC -S.A. Resita Furnalele nr. 1, 2 800
Otelarii SIDERURGICA - S.A. Hunedoara 2 otelarii 3.300
Siemens COMBINATUL SIDERURGIC -S.A. Resita 1 otelarie 1.050
Martin GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Roşu 1 otelarie 120
Otelarii SIDEX - S.A. Galaţi 2 cuptoare 120
electrice SIDERURGICA - S.A. Hunedoara 1 cuptor 150
COS - S.A. Targoviste 7 cuptoare 550
INDUSTRIA SARMEI -S.A. 3 cuptoare 230
Campia Turzii
SIDERCA - S.A. Calarasi 1 cuptor 140
Otelarii cu SIDEX - S.A. Galaţi OLD2 (3 convertizoare) 3.000
convertizoare OLD3 (1 convertizor) 1.200
Laminor SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Laminor blumuri 3.700
blumuri 1.000 şi 1.300
Laminor SILCOTUB - S.A. Zalau Laminor sarma 280
profile
PROMET - S.A. Beclean Laminor sarma 280
DUCTIL - S.A. Bacau Laminor sarma 280
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara Laminor sarma nr. 1 şi 2 600
Laminor SIDERCA - S.A. Calarasi Laminorul nr. 1 300
profile COMBINATULSIDERURGIC -S.A. Resita Laminorul nr. 1 80
mijlocii LAMINORUL - S.A. Brãila Laminorul nr. 2 80
şi uşoare GRIVITA - S.A. Bucureşti Laminorul nr. 1 50
Laminor INTFOR - S.A. Galaţi Laminoarele nr. 1, 2, 3, 4 170
benzi TEPRO - S.A. Iaşi LBC 450
la cald
Laminor REPUBLICA - S.A. Bucureşti Stossbank 70
ţevi fãrã Laminorul 6" 90
sudura
PETROTUB - S.A. Roman Stossbank 90
Laminorul 6" 100
Laminor SIDEX - S.A. Galaţi Slebing 1.700
slebing
Laminor TEPRO - S.A. Iaşi LBR 60
de benzi
la rece
Laminor TEPRO - S.A. Iaşi Laminor ţevi 120
de ţevi
sudate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
*) NOTA CTCE - PIATRA NEAMT

Figura 1 - Evoluţia forţei de munca în siderurgie se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 206 din 27 martie 2002, la pagina14.

3.2. Restructurarea industriala în domeniul produselor lungi
Analiza pieţei arata ca la nivelul anilor 2005 şi 2010, conform scenariului optimist, se pot livra circa 1,7 milioane tone şi, respectiv, circa 2,2 milioane tone, fata de 1,04 milioane tone produse lungi realizate în anul 2000. Pe plan mondial produsele lungi se realizeazã de regula în module integrate ce cuprind în principal urmãtoarele instalaţii:
- cuptor electric de mare productivitate; - turnare continua;
- instalatie de metalurgie în oala; - laminoare continue de mare productivitate.
Productivitatea unui astfel de modul este de circa 600-800 mii t/an produse siderurgice, în funcţie de capacitatea utilajului principal (cuptor electric) şi de generatia (perioada) în care a fost construit. Materia prima de baza este fierul vechi, consumurile energetice şi de materiale conducand, în condiţiile unor structuri organizatorice adecvate, la performanţe de calitate, productivitate şi financiare deosebite. Din aceste motive tinta tuturor programelor de modernizare pentru întreprinderile fabricante de produse lungi din România este atingerea unor performanţe asemãnãtoare.
Analiza efectuatã asupra pieţei şi nivelului tehnologic actual pentru fiecare uzina permite formularea unor recomandãri generale cu privire la configuraţia sectorului dupã restructurare:
a) specializarea activitãţii fiecãrei uzine (pentru evitarea pe cat posibil a concurentei interne) şi focalizarea eforturilor pentru menţinerea pieţei interne şi pentru pãstrarea şi dezvoltarea sectorului de piata externa. Astfel se recomanda urmãtoarele:
- producţia de oteluri aliate şi oteluri speciale la COS - S.A. Targoviste;
- producţia de profile grele, mijlocii şi uşoare la SIDERURGICA - S.A. Hunedoara;
- sina şi material marunt de cale feratã la SIDERCA - S.A. Calarasi;
- sarma laminata la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii;
- profile speciale, inclusiv miniere la GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Roşu;
- tagle pentru ţevi şi profile grele la COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita;
- tagle pentru ţevi şi relaminare la SIDEX - S.A. Galaţi;
b) schimbul de semifabricate între întreprinderi.
Se apreciazã ca dupã modernizare SIDEX - S.A. Galaţi, COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita şi SIDERCA - S.A. Calarasi, în anumite scenarii de piata, pot realiza un surplus de semifabricate (tagle relaminare şi tagle ţevi) care sa fie livrate pentru laminare la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii, SIDERURGICA - S.A. Hunedoara şi la laminoarele independente de profile şi ţevi;
c) investiţii necesare
În situaţia în care procesul de privatizare va întârzia din diferite motive, demararea procesului de restructurare cu componenta investitionala are în vedere combinatele SIDERURGICA - S.A. Hunedoara, SIDERCA - S.A. Calarasi, COS - S.A. Targoviste şi INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii, în care acţionarul principal este statul. În anexele nr. 4-8 sunt prezentate programele de investiţii propuse pentru fiecare combinat siderurgic, inclusiv programul de mediu.
Sintetic în tabelul nr. 5 sunt prezentate costurile investitionale necesare realizãrii programelor prezentate în aceste anexe.


Tabelul nr. 5

COSTURILE INVESTITIONALE
în subsectorul produselor lungi
- mii dolari S.U.A. -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Efortul financiar
crt. Întreprinderea ───────────────────────────
Termen mediu Termen lung Total
< 2005 > 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. SIDERURGICA - S.A. Hunedoara 68.000 40.000 108.000
2. COS - S.A. Targoviste 55.000 10.000 65.000
3. INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii 73.000 12.000 85.000
4. SIDERCA - S.A. Calarasi 50.000 51.000 101.000
5. SIDEX - S.A. Galaţi - 35.000 - 35.000
Uzina de produse lungi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 281.000 113.000 394.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Sursele de finanţare a programelor de investiţii vor fi asigurate de investitori. În cazul în care privatizarea va întârzia, se vor putea acorda garanţii guvernamentale în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare, urmând ca acestea sa fie preluate pentru rambursare de viitorul proprietar.
Capacitatile de producţie aflate în funcţiune dupã finalizarea programului investitional sunt prezentate în tabelul nr. 6.


Tabelul nr. 6

CAPACITÃŢI
pentru producţia de oţel în subsectorul produse lungi
- Dupã finalizarea modernizãrilor -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capaci- Capaci- Capaci- Cres-
Nr. Întreprinderea Denumirea tati tati tati teri
crt. capacitãţii în func- oprite finale Observaţii sau re-
tiune (mii (mii duceri
(mii tone) tone) de capa-
tone) citaţi
1989- 1992- 2005- (mii
1993 2001 2010 tone)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. SIDERURGICA - S.A. Otelaria 230 130 100 Din care un -130
Hunedoara electrica cuptor
nr. 1 electric
Otelaria 400 800 de 100 +400
electrica t/sarja
nr. 2
Otelaria 3.300 3.300 - -3.300
Siemens
Martin
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. COS - S.A. Otelaria 60 20 40 Doua cuptoare -20
Targoviste electrica de 70 t/sarja
nr. 1 modernizate
Otelaria 1.000 500 650 -350
electrica
nr. 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. INDUSTRIA SARMEI- Otelaria 500 500 400 Un cuptor -100
S.A. Campia Turzii electrica electric de
85 t/sarja
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. SIDERCA - S.A. Otelaria 400 400 400 Un cuptor ±0,0
Calarasi electrica electric de
85 t/sarja
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. COMBINATUL Otelaria - - 450 Un cuptor +450
SIDERURGIC - S.A. electrica electric de
Resita 100 t/sarja
Otelaria 1.050 1.050 - -1.050
Siemens
Martin
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. GAVAZZI STEEL -S.A. Otelaria 500 200 300 În funcţie -200
Otelu Roşu electrica de programul
Otelaria 50 50 - ce va fi -50
Siemens adoptat de
Martin proprietar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 7.490 6.150 3.140 -4.350
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Datele din tabel se referã numai la capacitatile modernizate.

3.3. Restructurarea industriala în domeniul tevilor
Ţevile reprezintã o parte însemnatã din producţia de produse siderurgice cu prelucrare avansatã, preţul de livrare a acestor produse fiind cel puţin dublu fata de orice produs siderurgic clasic.
Siderurgia româneascã dispune de un potenţial de fabricaţie de material tubular foarte important, restructurarea şi modernizarea întreprinderilor componente conducand la obţinerea unor produse performanţe, România putând deveni astfel unul dintre principalii producãtori de ţevi din Europa.
Industria româneascã de ţevi este alcãtuitã în principal din doua subsectoare distincte:
- ţevi fãrã sudura (ţevi laminate);
- ţevi sudate.
În primul subsector al tevilor laminate sunt cuprinse urmãtoarele întreprinderi:
- PETROTUB - S.A. Roman;
- SILCOTUB - S.A. Zalau;
- ARTROM - S.A. Slatina;
- REPUBLICA -S.A. Bucureşti (inclusiv TUBINOX - S.A. Bucureşti).
În subsectorul tevilor sudate sunt cuprinse:
- TEPRO - S.A. Iaşi;
- HELITUBE - S.A. Bucureşti;
- ZIMTUB - S.A. Zimnicea;
- Secţia de ţevi sudate din cadrul SIDEX - S.A. Galaţi.
Deşi produsul final este asemãnãtor, se face precizarea ca, din punct de vedere al materiei prime utilizate, al liniilor de fabricaţie şi al domeniului de utilizare, cele doua tipuri de produse tubulare sunt distincte.
Evoluţia acestui subsector industrial se înscrie în general în evoluţia sectorului siderurgic romanesc, perioada anilor 1992-1993 şi 1997-1999 marcand importante scaderi ale producţiei.
Principalele cauze ale acestei situaţii au fost:
- restrangerea pieţei de desfacere, inclusiv datoritã crizelor manifestate pe pieţele regionale;
- performanţe tehnologice modeste ale producãtorilor romani în raport cu competitorii internationali.
Din punct de vedere al materiei prime subsectorul de ţevi din România este un "client" al sectorului siderurgic. Pe plan extern marii producãtori de referinta realizeazã produsele tubulare în întreprinderi integrate cu otelariile producãtoare de semifabricate specifice (tagle ţevi şi banda de oţel).
Începând cu anul 2000 şi mai ales în anul 2001, ca urmare a creşterii preţului ţiţeiului şi al gazelor se constata o ameliorare a cererii de produse tubulare pe fondul relansarii investiţiilor în acest domeniu (în marile zone petroliere ale lumii).
Programul de restructurare industriala în subsectorul tevilor vizeazã în primul rând retehnologizarea fluxurilor tehnologice şi urmãreşte eficientizarea în continuare a activitãţii economice prin creşterea productivitatii muncii, reducerea consumurilor energetice şi de materiale, precum şi îmbunãtãţirea calitãţii produsului la nivel european.
Costurile investitionale necesare subsectorului de ţevi sunt prezentate în tabelul nr. 7.


Tabelul nr. 7

COSTURILE INVESTITIONALE
în subsectorul de ţevi

- mii dolari S.U.A. -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Efortul financiar
crt. Întreprinderea ───────────────────────────
Termen mediu Termen lung Total
< 2005 > 2005
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. PETROTUB - S.A. Roman 88.000 7.000 95.000
2. REPUBLICA - S.A. Bucureşti 10.000 - 10.000
3. TEPRO - S.A. Iaşi 7.000 - 7.000
4. HELITUBE - S.A. Bucureşti 3.000 - 3.000
5. SIDEX - S.A. Galaţi 15.000 - 15.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 123.000 7.000 130.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Mãsurile strategice ce se propun pentru creşterea performantei activitãţilor în sectorul tevilor sudate sunt urmãtoarele:
- demararea urgenta a procesului de restructurare organizatoricã şi investitionala;
- diversificarea fabricaţiei prin asimilarea în structura de producţie a tehnologiilor de acoperire, protecţie şi ambalare a tevilor;
- stabilirea unor relaţii de parteneriat pentru piata comercialã între SIDEX - S.A. Galaţi şi producãtorii de ţevi, în vederea îmbunãtãţirii livrãrilor de banda laminata la cald, pe baza de avantaj reciproc şi în condiţii de piata.
3.4. Restructurarea industriala în domeniul produselor plate
SIDEX - S.A. Galaţi este practic unicul producãtor de produse plate din România.
Proiectat pentru o capacitate de circa 10 milioane tone oţel/an, în prezent SIDEX - S.A. Galaţi are în funcţiune o capacitate de circa 5,5 milioane tone/an pentru fabricatia de produse plate (în principal) şi semifabricate pentru relaminare (produse lungi).
Subsectorul de produse lungi a fost analizat în cap. 3.2, în continuare atenţia fiind îndreptatã spre producţia de baza, care este fabricatia de produse plate.
Evolutiile SIDEX - S.A. Galaţi în perioada 1990-2001 au fost marcate în principal de urmãtoarele aspecte:
- scãderea producţiei de la 7-8 milioane tone/an la circa 3,5-4 milioane tone oţel lichid/an;
- scoaterea din fluxul de productie, ca urmare a unor avarii tehnologice, a unor utilaje şi capacitãţi performanţe, cum sunt bateria de cocsificare nr. 7 şi furnalul nr. 6;
- modernizarea furnalelor nr. 3, 4, 5 prin introducerea insuflarii prafului de cãrbune;
- modernizarea otelariei OLD1 prin introducerea insuflarii combinate şi automatizarea proceselor;
- punerea în funcţiune a masinii de turnare continua nr. 4 - modernizata;
- modernizarea laminorului de banda la cald (cuptor de încãlzire, tren finisor, rulor) la nivelul performantelor mondiale;
- modernizarea liniei de zincare;
- scoaterea practic din funcţiune a fluxului OLD2 - turnare lingou - slebing cu o capacitate de circa 3 milioane tone/an;
- închiderea otelariei electrice;
- uzura avansatã a sectorului de laminoare de tabla groasa şi a sectorului de banda laminata la rece, care practic în aceasta perioada nu au beneficiat de lucrãri de modernizare importante.
În aceste condiţii principalele direcţii ale programului de dezvoltare, convenite în cadrul negocierilor de privatizare cu noul proprietar, pentru perioada urmãtoare sunt:
- modernizarea bateriilor de cocsificare nr. 2 şi 5;
- modernizarea furnalelor nr. 3 şi 5;
- finalizarea programului investional la otelaria nr. 1 cu turnare continua;
- modernizarea laminoarelor de tabla groasa, cu prioritate a laminorului nr. 2;
- continuarea modernizãrilor la laminorul de banda la cald pentru finalizarea întregului flux;
- modernizarea fluxului de laminare la rece: decapare, laminoare tandem, ajustaj;
- continuarea programului de ecologizare;
- instalarea unei noi linii de galvanizare.
Se menţioneazã ca investiţiile sunt de circa 251 milioane dolari S.U.A., incluzând şi proiectele de mediu, pana în anul 2005.
4. Restructurarea financiarã
Evoluţia pieţei interne a otelului, conjunctura externa nefavorabila şi nivelul de competitivitate al întreprinderilor au condus la o situaţie financiarã dificila. Majoritatea întreprinderilor prezintã un rezultat brut de exploatare (RBE) aproape de zero sau negativ, în timp ce nivelul acestui indicator de viabilitate este în U.E. cuprins între 10-13,5%.
În tabelul nr. 8 sunt prezentate valorile RBE pentru întreprinderile cu capital de stat din siderurgie.


Tabelul nr. 8

REZULTATUL BRUT DIN EXPLOATARE (RBE)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coeficientul RBE Coeficientul
Întreprinderea (din bilanţuri) RBE estimat Criteriul
de consultantul U.E.
PHARE
────────────────────────────────────────────
1997 1998 1999 1998
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
COS - S.A. Targoviste 9,9% 0,9% 9,5% 0,9% > 10%
INDUSTRIA SARMEI - S.A.
Campia Turzii 0,0% 2,1% 0,0% 2,0% > 10%
SIDERURGICA - S.A.
Hunedoara 6,9% -11,8% -22,2% -18,9% > 13,5%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Valoarea ajutoarelor din trecut, acordate direct întreprinderilor începând cu anul 1993, este prezentatã în tabelul nr. 9.


Tabelul nr. 9

AJUTOARELE DIN TRECUT

- milioane dolari S.U.A. -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Întreprinderea 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 TOTAL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. SIDERURGICA - S.A. 8,7 6,0 5,8 13,4 33,9
Hunedoara
2. COS - S.A. Targoviste 1,8 5,0 12,7 7,4 26,9
3. INDUSTRIA SARMEI - S.A.
Campia Turzii 16,2 3,2 0,05 4,5 23,95
4. SIDERCA - S.A. Calarasi 8,1 9,5 6,9 6,0 1,3 1,0 1,2 34,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 8,1 11,3 36,8 27,9 14,55 18,9 1,2 118,75
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Datoritã activitãţii necorespunzãtoare (determinata de conjunctura nefavorabila a pieţei interne şi externe, de nivelul tehnologic scãzut şi de numãrul de personal ridicat), majoritatea întreprinderilor înregistreazã importante datorii.
Pentru redresarea situaţiei şi creşterea performantei la nivelul întreprinderilor din U.E., alãturi de mãsurile de restructurare organizatorice, tehnologice şi sociale sunt necesare şi mãsuri de restructurare financiarã.
Restructurarea financiarã se focalizeaza pe ajutoarele din trecut, în valoare de 118,75 milioane dolari S.U.A. (tabelul nr. 9), precum şi pe alte mãsuri financiare care se vor lua de la caz la caz şi vor fi aprobate prin acte normative.
Pentru subsectorul de produse plate, ca urmare a privatizãrii SIDEX - S.A. Galaţi, mãsurile financiare aprobate deja de Guvernul României sunt stipulate în cadrul contractului de privatizare şi fac obiectul unor acte normative speciale (<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2001 , completatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2001 ).
Precizam ca mãsurile de restructurare financiarã, în mod practic, se pot realiza înainte sau ocazionat de procesul de privatizare.
Restructurarea financiarã reprezintã elementul decisiv în realizarea celorlalte concepte strategice ale programului de restructurare a siderurgiei româneşti.
Demararea acţiunii de restructurare financiarã în siderurgie contribuie, de asemenea, la efortul general de deblocare economico-financiarã şi la pozitionarea întreprinderilor siderurgice într-o situaţie mult mai atractiva privind procesul de privatizare.
În cazul în care intervine procesul de privatizare, creditele şi costurile aferente pot fi negociate pentru preluarea lor de cãtre investitor.
5. Restructurarea socialã
În anul 1990 în industria siderurgica erau angajate circa 150.000 de persoane. Pe parcursul anilor 1990-2000 numãrul celor cuprinşi în sector a scãzut progresiv, astfel încât la nivelul anului 2000 a ajuns la circa 77.000 de persoane.
La elaborarea lucrãrii s-a ţinut seama de particularitãţile şi de specificul perioadei traversate în ultimii 12 ani, şi anume:
- rata ridicatã a somajului, datoritã disponibilizarilor cu plati compensatorii şi fãrã crearea de noi locuri de munca;
- restructurarea într-un ritm lent a întreprinderilor, acestea ingloband în majoritatea cazurilor activitãţi auxiliare, nespecifice activitãţilor metalurgice;
- amplasamentul întreprinderilor metalurgice în zone cu specific monoindustrial, din acest motiv restructurarea desfasurandu-se lent şi cu efecte foarte greu de suportat;
- angajaţii din industria metalurgica reprezintã o forta de munca cu o calificare specifica sau necalificatã şi cu o mentalitate care face dificil procesul de adaptare la alte meserii;
- forta de munca din întreprinderile metalurgice este concentrata în oraşe de tip industrial în care utilitatile importante sunt asigurate de cãtre uzina.
Pornindu-se de la evolutiile şi realitatile prezentate, sunt fundamentate scenariile privind restructurarea socialã în siderurgie (tabelul nr. 10).
Abordarea se face la nivelul întregului sector, indiferent de forma de proprietate, motiv pentru care în acest volum se regãsesc în cadrul scenariilor de restructurare inclusiv întreprinderi cu capital privat.
Scenariile de restructurare socialã se fundamenteazã pe experienta acumulatã în restructurarea siderurgiilor din ţãrile U.E. şi au ca tinta crearea de noi locuri de munca şi transformarea localitãţilor siderurgice în zone de dezvoltare durabila.
Programul de restructurare socialã propune metodologii concrete de creare de noi locuri de munca prin acţiunea coerenta a factorilor implicaţi: conducerea întreprinderilor, sindicate, administraţie publica localã, Guvern, organisme internaţionale.



Tabelul nr. 10

SITUAŢIA ACTUALA
a personalului şi evoluţia acestuia în 2005-2010
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
diferenţa
Întreprinderea Forta de 2005 2010 2010
munca la ───────────────────────────────────────────────
31 dec. 2000 Pesi- Opti- Pesi- Opti- Pesi- Opti-
mist mist mist mist mist mist
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SIDEX - S.A. Galaţi*) 27.800 23.800 23.800 17.000 17.000 -10.800 -10.800
SIDERURGICA - S.A.
Hunedoara 8.634 5.300 5.700 4.500 4.850 -4.134 -3.784
COS - S.A. Targoviste 5.697 5.600 5.600 5.200 5.200 -497 -497
INDUSTRIA SARMEI -S.A.
Campia Turzii 5.866 4.500 4.800 4.500 4.500 -1.366 -1.366
COMBINATUL
SIDERURGIC -
S.A. Resita 3.912 3.700 3.700 3.500 3.500 -412 -412
GAVAZZI STEEL - S.A.
Otelu Roşu 3.032 2.700 2.700 2.500 2.500 -532 -532
SIDERMET - S.A. Calan 578 850 850 850 850 +272 +272
Producãtorii de ţevi 10.813 8.500 8.800 7.600 8.000 -3.213 -2.813
Producãtorii de produse
lungi şi alţii 10.468 8.400 8.900 8.000 8.450 -2.468 -2.018
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 76.800 63.350 64.850 53.650 54.850 -23.150 -21.950
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
*) În baza contractului de negociere referitor la privatizarea SIDEX - S.A. Galaţi, investitorul a prevãzut pentru perioada 2001-2005 menţinerea numãrului de salariaţi, reducerea de personal urmând sa se realizeze exclusiv pe cale naturala (se apreciazã o diminuare în perioada 2001-2005 a unui numãr de 4.000 de persoane pe cale naturala).

De asemenea, pentru perioada 2005-2010 evoluţia personalului la SIDEX - S.A. Galaţi va fi determinata de decizia investitorului în cadrul politicii sale sociale.
Costul restructurãrii sociale este estimat la circa 135 milioane dolari S.U.A., din care:
1. 5 milioane dolari S.U.A. pentru mãsuri pasive (fond de şomaj şi plati compensatorii):
- Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale
2. 55 milioane dolari S.U.A. pentru mãsuri active (reconversie profesionalã şi alternativa socialã):
- FONDMET/UNIRMET/CRPM: 5 milioane dolari S.U.A.;
- Programul RICOP: 40 milioane dolari S.U.A.;
- Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale: 10 milioane dolari S.U.A.;
3. 75 milioane dolari S.U.A. pentru crearea de noi locuri de munca:
- alte surse guvernamentale: 25 milioane dolari S.U.A.;
- Programul RICOP: 20 milioane dolari S.U.A.;
- investitori strategici: 15 milioane dolari S.U.A.;
- alte surse externe: 15 milioane dolari S.U.A.
Costul restructurãrii sociale de 135 milioane dolari S.U.A. include şi restructurarea socialã de la SIDEX - S.A. Galaţi din etapa 2006-2010, evaluatã la circa 11.000 de persoane.
6. Viabilitatea întreprinderilor Programul de restructurare în ansamblul sau, având ca element de baza evaluarea pieţei pentru produsele siderurgice româneşti în cele doua scenarii, optimist şi pesimist, pentru perioada 2005-2010, are ca obiectiv viabilizarea întreprinderilor la nivelul performantelor din Uniunea Europeanã. În lucrarea în extenso, pentru fiecare întreprindere şi pentru sector în ansamblul sau, sunt precizate mãsurile specifice de restructurare (inchideri de capacitãţi, modernizãri, asanare financiarã, restructurare de personal cu acompaniament social etc.).
Pentru stabilirea eficientei întreprinderilor dupã restructurare s-au avut în vedere urmãtoarele elemente:
- programul de producţie şi vânzãri la intern şi export, conform prognozelor de piata (tabelul nr. 11);
- estimarea evoluţiei preţurilor de vânzare pe piata interna şi la export (tabelul nr. 12);
- estimarea factorilor de producţie (tabelul nr. 13) şi a restructurãrii sociale.
În aceste condiţii în tabelele nr. 14 şi 15 se prezintã performanţele economico-financiare în cele doua variante strategice prognozate.



Tabelul nr. 11

PROGNOZA
pentru livrãrile pe piata României şi la export
- mii tone -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produse Perioada de baza Pesimist Optimist
──────────────────────────────────────────────────
1998 2000 2005 2010 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Table 1.253 1.070 1.170 1.235 1.215 1.300
Rulouri laminate la cald 1.025 1.060 925 1.085 1.025 1.290
Benzi laminate la rece 389 405 375 505 440 600
Galvanizare prin imersie la cald 68 37 95 150 112 190
Alte acoperiri 0 0 5 10 8 20
Total produse plate 2.735 2.572 2.570 2.985 2.800 3.400
Profile grele 213 205 140 180 174 230
Profile mijlocii şi uşoare 545 298 500 590 556 660
Oţel beton 388 310 430 520 480 650
Sarma laminata 361 230 420 525 490 660
Total produse lungi 1.507 1.043 1.490 1.825 1.700 2.200
Ţevi sudate 229 138 205 245 230 300
Ţevi fãrã sudura 412 316 395 445 427 515
Total produse siderurgice 4.883 4.069 4.660 5.490 5.160 6.615
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Tabelul nr. 12

ESTIMAREA PREŢURILOR DE VÂNZARE
- dolari S.U.A./tona -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea produsului Piata 1998 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produse lungi
Profile grele Interna 260 280 280
Export 200 250 250
Profile mijlocii şi uşoare Interna 260 280 280
Export 200 250 250
Profile mijlocii şi
uşoare (aliate) Interna 470 470 470
Export 440 440 440
Bare trase la rece Interna 590 590 590
Export 460 500 500
Sarma laminata Interna 230 275 275
Export 200 250 250
Sarma de sudura Interna 600 630 630
Export 500 500 500
Sarma trasa la rece Interna 410 440 440
Export 360 380 380
Cablu de oţel Interna 860 860 860
Export 800 800 800
Sarma zincata Interna 425 460 460
Export 400 430 430
Oţel beton Interna 220 250 250
Export 200 230 230
Tagle pentru ţevi Interna 240 270 270
Export 240 270 270
Semifabricate
(blumuri şi tagle) Interna 200 220 220
Export 170 170 170
Produse forjate Interna 1.000 1.000 1.000
Export 1.500 1.500 1.500
Produse plate
Tabla groasa Interna 300 330 330
Export 280 300 300
Tabla şi banda laminata
la cald Interna 280 310 310
Export 240 290 290
Tabla şi banda laminata
la rece Interna 350 400 400
Export 350 380 380
Tabla acoperitã Interna 450 480 480
Export 440 470 470
Ţevi sudate Interna 480 500 500
Export 480 490 490
Tabla din oţel silicios Interna 500 500 500
Export 580 580 580
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Preţurile produselor siderurgice sunt fixate de piata mondialã. Diferenţa dintre preţurile practicate la intern şi la export este determinata de costurile impuse de actul de export (transport, asigurãri, comisioane etc.).


Tabelul nr. 13

COSTUL FACTORILOR DE PRODUCŢIE
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cost unitar % cheltuieli
Denumirea - dolari S.U.A - curente,
scenariul
optimist
───────────────────────────────────────
1998 2005 2010 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Minereuri şi pelete Oţel convertizor 25,4/t 27,4/t 28,5/t 12,8 12,8
Cãrbune cocsificabil Oţel convertizor 55,5/t 59,0/t 59,0/t 16,7 15,3
Fier vechi Oţel convertizor 50/t 60/t 75/t 4,9 5,8
Oţel electric 50/t 60/t 75/t 55,0 53,0
Electricitate Oţel convertizor 0,035/kWh 0,045/kWh 0,050/kWh 5,0 5,3
Oţel electric 0,035/kWh 0,045/kWh 0,050/kWh 9,4 11,1
Oxigen Oţel electric 185/ 220/ 220/ 1,0 1,2
1.000 Nmc 1.000 Nmc 1.000 Nmc
Electrozi Oţel electric 2,3/kg 3,5/kg 3,5/kg 5,5 4,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Tabelul nr. 14

PERFORMANŢE ECONOMICO-FINANCIARE
dupã restructurarea industriei siderurgice
- mii dolari S.U.A. -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scenariu pesimist
───────────────────────────────────────────────
Prezent Anul V Anul X
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
+ Vânzãri 1.172.393 1.520.293 1.808.782
-Cheltuieli curente
(exclusiv cheltuieli de personal) 979.900 1.137.836 1.382.489
= Valoare adãugatã 192.493 382.457 426.293
-Costuri de personal 188.816 144.070 152.229
= Profit brut din exploatare 3.677 238.387 274.064
% din vânzãri 0,3% 15,7% 15,2%
-Amortizari 21.103 92.231 113.548
% din vânzãri 1,8% 6,3% 6,3%
= Rezultatul curent de exploatare -17.426 142.156 160.516
(profit)
-Rezultat financiar net 0 45.609 54.263
% din vânzãri 0,0% 3,0% 3,0%
= Profit net din exploatare -17.426 96.547 106.252
= Profit brut -17.426 96.547 106.252
-Impozit pe profit 0 24.137 26.563
= Profit net -17.426 72.410 79.689
% din vânzãri -1,5% 4,8% 4,4%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Tabelul nr. 15
- mii dolari S.U.A. -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scenariu pesimist
───────────────────────────────────────────────
Prezent Anul V Anul X
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
+ Vânzãri 1.172.393 1.692.503 2.184.466
-Cheltuieli curente
(exclusiv cheltuieli de personal) 979.900 1.257.904 1.672.899
= Valoare adãugatã 192.493 434.599 511.567
-Costuri de personal 188.816 147.092 155.542
= Profit brut din exploatare 3.677 287.507 356.025
% din vânzãri 0,3% 17,0% 16,3%
-Amortizari 21.103 107.098 137.371
% din vânzãri 1,8% 6,3% 6,3%
= Rezultatul curent de exploatare -17.426 180.409 218.654
(profit)
-Rezultat financiar net 0 50.775 65.534
% din vânzãri 0,0% 3,0% 3,0%
= Profit net din exploatare -17.426 129.634 153.120
= Profit brut -17.426 129.634 153.120
-Impozit pe profit 0 32.408 38.280
= Profit net -17.426 97.225 114.840
% din vânzãri -1,5% 5,7% 5,3%
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Analiza datelor prezentate în tabelele nr. 14 şi 15 arata ca la sfârşitul perioadei de restructurare siderurgia româneascã în ansamblul ei devine rentabila, inregistrandu-se profituri importante, indiferent de varianta de piata, optimista sau pesimista, luatã în calcul.
7. Concluzii generale
a) La sfârşitul restructurãrii capacitatile operationale de oţel ale României vor fi de 8,5-9,0 milioane tone/an, din care circa 5,5 milioane tone la SIDEX - S.A. Galaţi.
b) Producţia realizatã în sectorul siderurgic va asigura necesarul pentru consumul intern şi un export de circa 2,0 milioane tone/an.
c) Dupã realizarea programelor de restructurare siderurgia româneascã va fi la nivelul performantelor tehnico-economice europene, inregistrand un profit anual net de aproape 100 milioane dolari S.U.A./an în anul 2005.
d) Costurile restructurãrii tehnologice (modernizãrii) capacitãţilor de produse lungi şi ţevi (exclusiv SIDEX - S.A. Galaţi), pentru primii 5 ani, sunt apreciate la circa 354 milioane dolari S.U.A. Aceste cheltuieli, în condiţiile derulãrii programului de restructurare în toate componentele sale, vor fi suportate de întreprinderi, cu excepţia primilor 2 ani, când vor fi necesare garanţii guvernamentale pentru credite externe.
În situaţia privatizãrii acestor unitãţi în primii 2 ani, noul investitor îşi va asuma în întregime programul investitional şi costurile aferente, fãrã a mai fi necesare garanţii din partea statului.
e) Restructurarea financiarã presupune o serie de mãsuri punctuale privind datoriile istorice ale societãţilor comerciale.
Cuantificarea valoricã a acestora pentru fiecare unitate şi a mãsurilor concrete de soluţionare va fi facuta pe parcursul desfãşurãrii programului de restructurare. În cazul în care intervine procesul de privatizare, se vor aplica prevederile legale în vigoare referitoare la aceste aspecte.
Componenta referitoare la obligaţiile restante la bugetul de stat va fi soluţionatã de la caz la caz conform strategiei de recuperare a arieratelor proprii ale Ministerului Finanţelor Publice.
f) Restructurarea socialã are în vedere corelarea numãrului de salariaţi cu nivelul progreselor tehnologice (modernizãri) şi presupune în final reducerea numãrului de locuri de munca din sectorul productiv de la circa 77.000 de salariaţi în anul 2001 la circa 65.000 de salariaţi în anul 2005. Aceasta reducere urmeazã sa fie realizatã corelat cu acţiunea de creare de noi locuri de munca şi de pensionare pe cale naturala.
Costurile restructurãrii sociale sunt estimate la circa 135 milioane dolari S.U.A., din care se apreciazã ca numai o suma de 5 milioane dolari S.U.A., necesarã pentru mãsuri pasive, va fi alocata de statul roman.



ANEXA 1

ÎNTREPRINDERILE DIN INDUSTRIA SIDERURGICA
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Caracteristica Situaţia
crt. Denumirea întreprinderii tehnologicã proprietãţii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. ISPAT SIDEX - S.A. Galaţi I P
2. SIDERURGICA - S.A. Hunedoara I SP
3. COS - S.A. Targoviste I SP
4. INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii I SP
5. COMBINATUL SIDERURGIC - S.A. Resita I P
6. GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Roşu I P
7. SIDERCA - S.A. Calarasi I S
8. DUCTIL - S.A. Buzau L P
9. GRIVITA - S.A. Bucureşti L P
10. GALFINBAND - S.A. Galaţi L P
11. INTFOR - S.A. Galaţi L P
12. LAMDRO - S.A. Drobeta-Turnu Severin L P
13. LAMINORUL - S.A. Brãila L P
14. LAMINATE - S.A. Bucureşti (Laminorul Focsani) L P
15. OTELINOX - S.A. Targoviste L P
16. PROMET - S.A. Beclean L P
17. TREFO - S.A. Galaţi L P
18. GRANTMETAL - S.A. Bucureşti L SP
19. CORD - S.A. Buzau L SP
20. SARME ŞI CABLURI - S.A. Hârşova L P
21. CABLUL ROMANESC - S.A. Ploiesti L P
22. ARTROM - S.A. Slatina T P
23. PETROTUB - S.A. Roman T S
24. REPUBLICA - S.A. Bucureşti T SP
25. SILCOTUB - S.A. Zalau T P
26. TEPRO - S.A. Iaşi T SP
27. HELITUBE - S.A. Bucureşti T SP
28. ZIMTUB - S.A. Zimnicea T P
29. TUBINOX - S.A. Bucureşti T SP
30. SIDERMET - S.A. Calan U SP
31. METALURGICA - S.A. Aiud U SP
32. METALURGICA - S.A. Vlahita U S
33. FEROM - S.A. Tulcea F P
34. ICEM - S.A. Bucureşti CD S
35. IPROMET - S.A. Bucureşti CD P
36. IPROLAM - S.A. Bucureşti CD P
37. UZINSIDER ENG - S.A. Bucureşti CD P
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

SP - întreprinderi de stat cuprinse în Programul PSAL
P - întreprinderi privatizate
S - întreprinderi de stat
I - combinat integrat
L - produse lungi
T - ţevi
U - producãtori de utilaje metalurgice
F - feroaliaje
CD - cercetare-dezvoltare




ANEXA 2

DINAMICA
producţiei de oţel pe întreprinderi şi procedee
- mii tone-
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întreprinderea 1989 1992 1995 1997 2000 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INDUSTRIA SIDERURGICA 13.415 5.029 6.328 6.436 4.498 6.580 7.245
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SIDEX - S.A. Galaţi 7.663 2.906 4.141 4.602 3.456 4.300 5.300
- Oţel de convertizor 7.459 2.827 4.086 4.551 3.447 4.300 5.300
- Oţel electric 204 79 55 51 9 - -
SIDERURGICA - S.A. Hunedoara 3.220 1.063 1.002 848 305 650 725
- Oţel electric 518 304 192 72 305 650 725
- Oţel Siemens Martin 2.702 759 810 776 - - -
COMBINATUL SIDERURGIC
- S.A. Resita 705 131 157 159 111 300 340
- Oţel Siemens Martin 705 131 157 159 - - -
- Oţel electric - - - - 111 300 340
GAVAZZI STEEL - S.A. Otelu Roşu 383 140 159 142 86 250 280
- Oţel electric 311 140 159 142 86 250 280
- Oţel Siemens Martin 72 - - - - - -
COS - S.A. Targoviste
- Oţel electric 814 410 386 326 319 410 520
INDUSTRIA SARMEI -
S.A. Campia Turzii
- Oţel electric 391 222 277 228 213 320 380
SIDERCA - S.A. Calarasi
- Oţel electric 164 135 178 112 - 350 450
Alţi producãtori
- Oţel electric 75 22 28 19 8 - -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 3

EVOLUŢIE ŞI PROGNOZE
privind producţia de laminate

- mii tone -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Denumirea produsului 1989 1992 1995 1997 2000 2005 2010
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Produse plate 5.006 1.930 2.674 2.784 2.572 2.800 3.400
(SIDEX - S.A. Galaţi)
2. Produse lungi 4.523 1.662 2.074 1.816 1.043 1.700 2.200
3. Ţevi
- laminate 824 252 331 410 316 430 515
- sudate 559 190 212 214 138 230 300
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 10.912 4.034 5.291 5.224 4.069 5.160 6.615
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4

PROGRAMUL DE INVESTIŢII
la SIDERURGICA - S.A. Hunedoara
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sectorul Proiectul de Termen Valoare
crt. de investiţii PIF - milioane
producţie dolari Efecte economice
S.U.A -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Otelaria Modernizarea unui 2002 2,5 - Creşterea productivitatii în
electrica cuptor electric sectorul otelurilor speciale
nr. 1 de 50 t şi reducerea consumurilor
energetice
2. Otelaria Modernizarea 2002 15,0 - Reducerea consumului de energie
electrica cuptorului electrica cu 250 kWh/t
nr. 2 nr. 3 de 100 t, - Reducerea consumului specific
inclusiv instalatia de electrozi siderurgici
de degazare cu 5-7 kg/t
- Reducerea gradului de poluare
a mediului
3. Uzina Modernizarea 2002 0,5 - Creşterea randamentului
termoelectrica echipamentelor energetic
4. Uzina Modernizarea 2004 50,0 - Îmbunãtãţirea programului
laminoare laminorului de sortimental
profile mijlocii - Creşterea scoaterii de metal
şi uşoare - Creşterea calitãţii laminatelor
- Reducerea consumurilor
5. Otelaria Reconstructia cu 2005 15,0 - Creşterea capacitãţii, în
electrica modernizare a condiţii de performanta
nr. 2 unui cuptor economicã, la 800 mii t/an
electric de 100 t - Reducerea gradului de poluare
a mediului
6. Otelaria Masina de turnare 2006 25,0 - Atingerea unui potenţial de
electrica continua pentru 100% turnat continuu la OE2
nr. 2 tagle - Aprovizionarea directa a
laminoarelor finisoare cu
tagle TC
- Creşterea scoaterii de metal
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INVESTIŢII: 108,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5

PROGRAMUL DE INVESTIŢII
la COS - S.A. Targoviste

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sectorul Proiectul de Termen Valoare
crt. de investiţii PIF - milioane
producţie dolari Efecte economice
S.U.A -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sectorul Modernizarea 2002 2,0 - Reducerea consumului de
otelarii sistemului feroaliaje
de alimentare cu - Creşterea randamentului la
feroaliaje, de energia termica
asigurare apa - Reducerea emisiilor de noxe
tratata, inclusiv
ecologizare
2. Otelaria Masina de turnare 2003 18,0 - Creşterea randamentului de
electrica continua metal şi a productivitatii
nr. 2 - Reducerea consumurilor
specifice
3. Sectorul Modernizarea 2004 20,0 - Creşterea randamentului de
laminoare laminorului metal
de profile - Îmbunãtãţirea calitãţii
mijlocii şi uşoare produselor
- Reducerea consumurilor
specifice
4. Otelaria Modernizarea a 2004 25,0 - Reducerea consumului specific
electrica doua cuptoare de energie electrica
nr. 2 electrice de 100 t - Creşterea productivitatii
şi dotarea cu - Reducerea gradului de
transformatoare de poluare a mediului
mare putere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INVESTIŢII: 65,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6

PROGRAMUL DE INVESTIŢII
la INDUSTRIA SARMEI - S.A. Campia Turzii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sectorul Proiectul de Termen Valoare
crt. de investiţii PIF - milioane
producţie dolari Efecte economice
S.U.A -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Otelaria Masina de turnare - Reducerea costului de
continua pentru 2003 20,0 fabricaţie al taglelor
tagle de - Îmbunãtãţirea calitãţii
150 x 150 - Creşterea scoaterii de metal
(140 x 140) mm
Capacitatea de
350 x 10^3 t/an
2. Secţia Modernizarea 2003 40,0 - Reducerea costului de
laminare laminorului de fabricaţie al sarmei
sarma nr. 3 - Îmbunãtãţirea calitãţii sarmei
Capacitatea de
350 x 10^3 t/an
3. Secţia de Modernizarea 2001- 13,0 - Îmbunãtãţirea calitãţii
prelucrare masinii de 2003 produselor
tragere la rece a - Scãderea costului de fabricaţie
barelor şi sarmelor,
cuptoarelor şi
instalaţiilor de
tratament de
suprafata
4. Otelaria Instalatia de 2006 12,0 - Posibilitatea fabricãrii sarmei
tratare în vid din oţel de inalta calitate
(cord metalic şi altele)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INVESTIŢII: 85,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 7

PROGRAMUL DE INVESTIŢII
la DONASID - S.A. (SIDERCA) Calarasi

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Sectorul Proiectul de Termen Valoare
crt. de investiţii PIF - milioane
producţie dolari Efecte economice
S.U.A -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Otelaria Instalatie de 2002 4,0 - Elaborarea otelului de sina
electrica degazare în vid CF în condiţii economice şi
şi aparatura de de calitate corespunzãtoare
laborator, pentru
analiza emisiilor
de noxe
2. Otelaria Modernizarea 2003 8,0 - Creşterea performantelor
electrica masinii de turnare economice şi tehnice la
continua, pentru turnarea continua a otelului
producţia de tagle - Îmbunãtãţirea programului
ţevi sortimental
3. Laminorul Instalaţii de 2003 28,0 - Reducerea consumurilor
de profile automatizãri, specifice
grele şi sina instalatie de - Creşterea calitãţii produsului
durificat sina etc. final
4. Laminorul Modernizare LPGS 2005 61,0 - Creşterea lungimii sinei CF
de profile (caje universale, la 60 m
grele şi sina pat de rãcire etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL INVESTIŢII: 101,0
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 8

PROIECTE
de investiţii de mediu în subsectorul de oţel electric

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Întreprinderea
Nr. şi sectorul Denumirea Termen Valoare
crt. de proiectului PIF - milioane
producţie dolari Observaţii
S.U.A -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. SIDERURGICA Modernizarea 2002 15,0 Se regaseste în Programul de
- S.A. cuptorului investiţii al SIDERURGICA
Hunedoara electric nr. 3, - S.A. Hunedoara
Otelaria inclusiv a insta-
electrica latiilor de
nr. 2 degazare şi a
instalaţiilor
de desprafuire
2. COS - S.A. Modernizarea cu 2004 25,0 Se regaseste în Programul
Targoviste ecologizarea de investiţii al COS -
Otelaria procesului a S.A. Targoviste
electrica doua cuptoare
nr. 2 electrice de 100 t
3. DONASID Instalatie de 2002 4,0 Se regaseste în Programul
- S.A. degazare în vid de investiţii al DONASID
(SIDERCA) şi aparatura de - S.A. (SIDERCA) Calarasi
Calarasi laborator pentru
Otelaria analiza emisiilor
electrica de noxe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016